Gość: mikeb IP: 57.67.141.* 08.12.03, 21:19 Ciekawe, kto zdążył już wydać a kto zdążył kupić te aktualne mapy z tzw. "autostradą"?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Transit_F Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 21:51 Jechałem, widziałem, potwierdzam: są tylko drogowskazy na Jarocin, Wrześnię i Gniezno. To CHAMSTWO i wprowadzanie kierowców w błąd. Jest to wymuszanie haraczu na rogatce przed Krzesinami. Do tego dla jadących do Swarzędza czy na Winogrady wygodniejsza jest stara droga. Bardzo proszę Rzecznika Konsumenta o zajęcie się tą sprawą! Dodam, że do dzisiaj jadąc drogą 92 ze strony Warszawy i jakąś tam od strony Łodzi oznakowania przed Koninem kierują kierowców na autostradę A2 i NIE MA tam dopisków iż jest to droga płatna. Ten dopisek pojawia się dopiero na samym zjezdzie z drogi 25 na A2. Uważam to za wprowadzanie konsumentów w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.iu-bremen.de 09.12.03, 09:10 Ten sam problem wystepuje w druga strone - w Poznaniu nie ma JESZCZE znakow na autostrade, przez co tabuny nieswiadomych tirowcow snuja sie nadal przez stara wymeczona obwodnice... Czy obie firmy - Autostrada Wielkopolska i GDDP raczylyby wreszcie przestac rznac glupa i informowac o swoim wzajemnym istnieniu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maras Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: 217.8.186.* 09.12.03, 09:13 Tak jest podać to do jakiegoś rzecznika!!! Tylko do jakiego, może Gazeta łaskawie podpowie ?? i też się tym zajmie ?? Pan Gruszczyński znowu swoimi odpowiedziami mnie rozbawił - tragicznie rozbawił. Jak taki człowiek może jeszcze tam pracować?? W normalnej firmie już by go nie było po pierwszym głupim tekscie. A włąściwie to dlaczego tylko on zabiera głos , to paranoja że jakis naczelnik zabiera tu głos , chyba GDDKiA ma jakiegoś rozgarniętego rzecznika ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 09:36 Arogancja pana naczelnika jest wprost zadziwiająca, przecież po to tam jest żeby ułatwiać życie kierowcom!!! Chyba że ma prowizje z Autostrady Wielkopolska..... To już wiemy o co chodzi...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.03, 10:44 a ja uwazam, ze wszystko jest ok. skoro ktos nie moze "znalezc" starej dwojki tzn. ze jest lekko nierozgarniety. przeciez skoro poprzedni zjazd byl w slupcy, a nast jest na krzesinach to chyba logiczne jest, ze trzeba zjechac wlasnie na tym, a zaraz za zjazdem znaki juz sa. z "zagraniczni" niech nie kombinuja tylko jezdza autostrada. analogicznie moznaby ustawic w poznaniu w kier na swiecko znaki za mostem lecha, zeby osobowe jezdzily serbska do niestachowskiej i dalej wawrzynca. ale to jest po prostu dla miejscowych. obcy musza zaplacic frycowe (tzn. postac na lechickiej). i tak samo jest tam. niech placa, a nie korkuja wrzesnie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne 09.12.03, 16:20 Gość portalu: posener napisał(a): > a ja uwazam, ze wszystko jest ok. skoro ktos nie moze "znalezc" starej dwojki > tzn. ze jest lekko nierozgarniety. przeciez skoro poprzedni zjazd byl w slupcy, a nast jest na krzesinach to chyba logiczne jest, ze trzeba zjechac wlasnie na tym, a zaraz za zjazdem znaki juz sa. Teoretyk się znalazł..... Jadąc samochodem nie masz czasu na zgadywanki "czy to już teraz". Znaki mają być czytelne i prowadzić do celu (a nie do kasy Pana K.). Widać nie pamiętasz też, że do niedawna jadąc od strony Warszawy był pierwszy zjazd oznakowany jako Jarocin/Gniezno. Nowy węzeł wybudowano w miejscu dawnego drugiego zjazdu (na Wrześnię) i nie dziw się iż ktoś kto jedzie autostradą widząc oznakowanie Jarocin/Gniezno/Września czeka na zjazd następny. Do tego nie sposób się zorientować po topografii trasy, bo cały odcinek jest schowany za dźwięko- i widokoszczelnymi barierami. Zaś wytycznie trasy nowego zjazdu to naprawdę istny majstersztyk. Trudno było bardziej skomplikować banalny prawoskręt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 09.12.03, 17:10 Zgadzam się z Tobą. Od lat w Poznaniu tranzyt kierowany jest tzw. drugą(?) ramą i nikt się dotąd za biednych kierowców nie ujmował, że muszą omijać całe centrum. Np. Jadąc z Miłostowa do Tarnowa Podgórnego (na Świecko) wg drogowskazów powinniśmy skręcić na Śródce w lewo!!! potem ominąć cały Poznań Hetmańską i Przybyszewskiego, potem przeciąć Dąbrowskiego i skręcić w lewo w Św. Wawrzyńca, by wyjechać na obwodową część Dąbrowskiego. Cel jest jasny - drogowskazy mają wyrzucać tranzyt z centrum miasta, nawet kosztem wyższych wydatków na paliwo. Żaden poznaniak z takiej trasy by nie korzystał, a "zagraniczni" - albo są rozgarnięci i mają aktualne mapy albo niech jeżdżą wg napisów. Identycznie jest z autostradą i zjazdem we Wrześni. Powinniśmy nie tylko martwić się o kieszeń nierozgarniętych kierowców, ale także pomyśleć o naszych rozjeżdżonych drogach, o powietrzu, jakim oddychamy (Kostrzyn, Swarzędz, Os. Kosmonautów. Ile już ludzi zginęło pod TIRami na Lechickiej czy w Kostrzynie Wlkp.? Gazeta Poznań powinna bardziej bronić interesów Wielkopolan, a nie dbać o kieszeń rosyjskich czy warszawskich firm transportowych. Poznańscy kierowcy sobie poradzą i tak trafią do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simon Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.man.polbox.pl 09.12.03, 10:46 To prawda! Wczoraj jechałem i uważam, że to wyrazne naduzycie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 10:58 Niestety jak się wsiada do samochodu to trzeba pomyśleć, a nie jechać nową drogą i kombinować przed zjazdem. Poza tym - wystarczy porównać z autostradami w Niemczech - tam jest dokładnie tak samo i nikt nie postawi tablicy wielkości krowy "Pani Zdzisiu - niech Pani tu zjedzie, bo tu była kiedyś droga nr 2, a teraz jest 92". Od tego jest mapa - a jak jej nie ma - odrobina rozsądku. Osobna sprawa to brak zjazdu na wysokości Swarzędza lub Antoninka - kompletnie tego nie rozumiem, że pierwszy zjazd jest dopiero w Krzesinach w momencie gdy po drodze są dziesiątki wiaduktów, przepustów dla zwierząt itp. - pominięto wjazd do miasta od zachodu. Kompletna bzdura. Jeszcze inną sprawą jest tranzyt TIRów, który powinien w 100% poruszać się na całym odcinku autostrady!!!. Powinny być ograniczenia wagowe np. od 12 ton dla CAŁEGO TRANZYTU - tak jak to jest np. przed Warszawą w Sochaczewie gdzie cały tranzyt omija Warszawę kierowany na Górę Kalwarię. Nic mnie nie obchodzi cena przejazdu autostradą - to jest temat do dyskusji przewoźników z Autostradą Wlkp., która w momencie przejazdu całego tranzytu na 100% obniżyła by cenę za TIRa i przy okazji osobówki pewnie też - bo to zmienia kalkulację wielkości wpływów na którą tak chętnie powołuje się AW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.03, 13:45 Gość portalu: poznaniak napisał(a): > Osobna sprawa to brak zjazdu na wysokości Swarzędza lub Antoninka - kompletnie > tego nie rozumiem, że pierwszy zjazd jest dopiero w Krzesinach w momencie gdy > po drodze są dziesiątki wiaduktów, przepustów dla zwierząt itp. - pominięto > wjazd do miasta od zachodu. Kompletna bzdura. Planowany jest wezel w Kleszczewie, gdy zostanie wybudowana S5 :) pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco8 Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 20:10 A kiedy bedzie budowana S5 ???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.03, 19:32 Gość portalu: Marco8 napisał(a): > A kiedy bedzie budowana S5 ???????????? Z tego co znalazlem to budowa zacznie sie najwczesniej w... 2007 roku i to tylko polnocnego kawalka;) Zakres robót: - budowa odc. drogi ekspres. S-5 o długości 14,5 km, stanowiącego podłączenie autostrady A-2 do drogi krajowej nr 5 za Stęszewem - budowa węzłów i innymi obiektami inżynierskimi - budowa dróg obsługujących, usunięcie kolizji Opis robót: - I etap - jezdnia dwukierunkowa o szerokości 7,0 m - pobocze utwardzone o szerokości 2 x 2,0 m - obiekty inżynierskie klasy A - nośność nawierzchni 115 kN/oś Wartość robót: - 140,0 mln zł pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Nowakowski Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.mitex.com.pl / 80.48.255.* 09.12.03, 13:09 Pan Gruszczyński kłamie - droga Września-Poznań w dalszym ciągu ma status drogi krajowej nr 2, natomiast droga krajowa nr 92 to trasa Września-Słupca- Konin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: 195.205.46.* 09.12.03, 14:33 Za taką odpowiedź jakiś tam naczelnik powinien wylecieć łatać dziury na drodze nr 92.W każdej wypowiedzi urzędników dot. autostrady widać ogromną arogancję."To nie tak miało być..." Kochani dziennikarze tylko w Was nadzieja,że kiedyś może być normalnie.100 km za 20 zł,a ile za ciężarowe,za ponadnormatywne?Niedługo z Warszawy do granicy zachodniej zapłacimy 100-120 zł nawet "maluchem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfhdgfdh Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: 62.233.187.* 09.12.03, 16:43 > 100 km za 20 zł,a ile za ciężarowe,za > ponadnormatywne?Niedługo z Warszawy do > granicy zachodniej zapłacimy 100-120 zł To się nazywa "Plan ratowania PKP - z nami taniej" Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne 09.12.03, 16:53 Gość portalu: gfhdgfdh napisał(a): > To się nazywa "Plan ratowania PKP - z nami taniej" Rzeczywiście, zwłaszcza przy rozwinięciu PKP -> Płać Konduktorowi Połowę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colombo Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.icpnet.pl 09.12.03, 20:42 łatwo policzyć 100 km = 20 zł do Warszawy wychodzi 60 zł HA HA gratulacje dla AW S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: godylek Re: Na autostradzie nie ma informacji o bezpłatne IP: *.icpnet.pl 09.12.03, 17:35 i oczywiscie jak zwykle stracilismy kase ! GROBELNY-NAROD DZIEKUJE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PTee Shit i ściema. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.12.03, 01:01 Jeśli jakiś debil "pan rzecznik" kłamie, że z Wrześni do Poznania prowadzi droga nr 92, to pluje ludziom w oczy. Numeracja dróg krajowych jest opisana ściśle przez Zarządzenie Generalnego Dyrektora Dróg Publicznych ( dzisiaj DKIA ) : www.gddkia.gov.pl/html/wiadomosci_numery.htm I co my tam mamy: "92 WRZEŚNIA - SŁUPCA - GOLINA - KONIN" Ano, dopiero poszedł wniosek o przemianowanie starej "2" na "92" www.poznan.gddkia.gov.pl/nowosci_a2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ml Re: Shit i ściema. IP: *.sk2.am.poznan.pl 10.12.03, 14:18 Wyluzuj! Czy brak rozporządzenia w sprawie przemianowania numeru drogi (która i tak będzie przemianowana) to przyczyna, żeby kogoś obrzucać obelgami typu "debil". Czytałem to, jestem kierowcą, a nie poczułem się opluty. Czy ta agresja na forum jest taka konieczna? Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Shit i ściema. 11.12.03, 08:29 Gość portalu: ml napisał(a): > Wyluzuj! Czy brak rozporządzenia w sprawie przemianowania numeru drogi (która i tak będzie przemianowana) to przyczyna, żeby kogoś obrzucać obelgami > typu "debil". Czytałem to, jestem kierowcą, a nie poczułem się opluty. Czy ta > agresja na forum jest taka konieczna? ML - ogólnie to masz rację. Tyle, że od fachowców można (a nawet należy) oczekiwać precyzji i dużej dbałości o szczegóły. A poziom argumentacji użyty w artykule aż prowokuje do zadawania głupich pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t A w starym Browarze jest jak dojechać do Auchana? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.03, 10:53 Sorki, ale dlaczego Jasiu K. musi pisać na drodze wybudowanej za swoje i pozyczone money jak obejsc koniecznosc placenia i jak mozna jechac taniej. szczerze mowiac jak bylem we Francji to jedyne dobrze oznakowane drogowskazy kierowaly mnie na platna autostrade. bezplatne sa dla ruchu lokalnego. Jak sie nie podoba mozna jechac 92 i kupowac w biedronce. w koncu wolny kraj nikt nikogo nie przymusza by jezdzil po platnych drogach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOBI Re: A w starym Browarze jest jak dojechać do Auch IP: 150.254.96.* 12.12.03, 15:04 Mistrzu, tak się składa, że albo masz kłopoty z percepcją, albo nie byłeś we Francji a zmyślasz. Ja po tym kraju jeżdżę często i muszę Ci powiedzieć, że nigdy, dzięki precyzyjnym oznaczeniom, nie miałem problemu ze znalezieniem alternatywnej wobec autostrady drogi bezpłatnej. A a propos Pana K. - fajnie że kasuje za odcinek Września - Poznań, ale jakim prawem również za wybudowany wcześniej za publiczne pieniądze odcinek Września - Konin? Ponadto rodzaj i treść oznaczeń na znakach drogowych w Polsce określa póki co odpowiednia instytucja a nie Pan K. Pozdrawiam KOBI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: A w starym Browarze jest jak dojechać do Auch IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 14:55 Wychodzi ze jednak mam klopoty z percepcja, ps jak bedziesz znowu we Francji to polecam przejazd z Nicei do Cannes, droga bezplatna, ja sie tam kompletnie pogubilem, moze tobie sie uda... Odpowiedz Link Zgłoś