bronkovic 21.05.09, 18:43 Mieszkańcy Kamionek zostali wykiwani jak małe dzieci. Wstyd, że takie rzeczy dzieją się w naszym pięknym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maruszka Euro - tak. Linia - nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 19:02 Przez cały okres naszego protestu uznawaliśmy konieczność modernizacji linii energetycznych w Polsce.Wszędzie,gdzie istnieją warunki terenowe linie winny być maksymalnie odsunięte od istniejących zabudowań i terenów przeznaczonych pod budownictwo mieszkaniowe.W przypadku tej inwestycji w Kamionkach istnieje mażliwość budowy linii napowietrznej ponad lasem.Zależy to tylko od zrozumienia i traktowania zaniepokojonych mieszkańców po ludzku. Pozorowanie chęci uwzględnienia zmiany przebiegu trasy linii przez PSE; wykorzystywanie sztuczek prawnych potęguje nasze rozgoryczenie. Stawiam inwestorowi i wojewodzie pytanie: który tor budowanej w pośpiechu linii zabezpieczyć ma potrzeby energetyczne EURO 2012 w Poznaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu a ja stawiam inne pytanie IP: *.icpnet.pl 21.05.09, 19:53 Dlaczego mieszkańcy Kamionek budowali się (z tego co słyszałem 60% z połozonych blisko sieci czterdziestu paru domów w tej dekadzie, ale to wiadomość zasłyszana) na trasie przewidzianej linii? Kto za to odpowiada? Ponieważ moja wyobraźnia została wyczerpana i nie przychodzi mi do głowy inny pomysł niż stwierdzenie: MY MIESZKAŃCY tych kilkudziesięciu domów za to odpowiadamy. A w takim razie należałoby: - pokornie przyznać się do błędu - poprosić o pomoc, natomiast NIE WYPADA: - twierdzić, że się jest skrzywdzonym - domagać się czegokolwiek - pomstować na urzędników i niepraworządne państwo Takim postępowaniem zraziliście sobie przez kilka lat - w moim odczuciu - zdecydowaną większość Poznaniaków. Słuchając jakiegoś pieniacza staliście się pieniaczami. I nie ma nic do rzeczy, że moc zwiększono o dziesiąt procent, gdyż tak czy inaczej od początku planowano linię NAJwyższego napięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu jeszcze jedno pytanie IP: *.icpnet.pl 21.05.09, 19:56 Proszę o podanie, w którym reguły bezpieczeństwa prowadzenia linii zezwalają na prowadzenie napowietrznej linii wysokiego napięcia nad lasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.karolin.pl 22.05.09, 12:04 nie nad lasem, tylko w wyciętym pasie... nikt o zdrowych zmysłach nie buduje linii w lesie... wycina się pas i tam prowadzi linię, niech wytną kawałek lasu... a ekwiwalent posadzą gdzieś indziej (PSE) i po problemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a ja stawiam inne pytanie IP: 213.156.120.* 21.05.09, 20:00 Co z tego, że było planowane ! Przecież ludzie z Kamionek będą żyć pod słupami, które równie dobrze mogłyby stać w lesie.Jakiekolwiek nie byłyby plany, skoro można je zmienić POWINNA BYĆ WYBRANA OPCJA CHRONIĄCA LUDZI, a nie biznes ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gleen Re: a ja stawiam inne pytanie IP: *.tulce-tbs.poznet.com.pl 21.05.09, 20:04 ludzi jest 6mld więc jakby każdego chronić to niczego by nie wybudowano ale może proszę państwa kabelek . Tak się składa że są takie rozwiązania w świecie ja kable wysokich napięć i mocy ( wiem bo studiowałem ) i to jest rozwiązanie wilk syty owca cała tylko jeden problem kabel jest 10x droższy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kenG Re: a ja stawiam inne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 23:14 Kabel na 400kV na tak długim odcinku? Pomijając koszty to przecież to jest takie same pole elektromagnetyczne jak od linii. Gdzie tu sens? Nad lasem to sobie możesz co najwyżej kolejkę linową puścić a nie linię wysokiego napięcia. Puszczenie jej w lesie oznacza jego wycinkę do gołej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: a ja stawiam inne pytanie IP: *.karolin.pl 22.05.09, 12:15 KenG: a powiedz mi jakie to pole jest, jaki jest obszar jego zasięgu... i czy będzie większe na słupie czy pod ziemią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gleen Re: a ja stawiam inne pytanie IP: 195.216.115.* 22.05.09, 12:51 fachowiec od teorii pola się znalazł w morde kopane. Poczytaj sobie wyniki badań odnośnie szkodliwości promieniowania najwięcej raka mózgu zanotwano u osób które mieszkają w pobliżu uwaga trafo SN a nie lini WN , kabel jest ekranowany i zakopany owszem pole jest ale mniejsze i to o wiele . Linia wisi ci nad ziemią około 20 m i masz pole eletryczne 400kV / 20m =10kv/m ( średnio bo to nie jest liniowa zależność ) jest się czego bać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: a ja stawiam inne pytanie IP: *.karolin.pl 22.05.09, 12:07 józwa z czechem znajdą sposób żeby zajumać... nawet jakby tam płynęło 750kV wszystkie linie wysokiego napięcia w mieście powinny być okablowane... a tak straszą słupy między blokami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBYWATEL Re: a ja stawiam inne pytanie IP: *.icpnet.pl 22.05.09, 09:18 Często czytałem fachowe i cenne uwagi Włodka,ale ostatnio po raz drugi mnie rozczarował swoim brakiem informacji. Włodku,żeby chociaż lekko liznąć temet powinienieś zapoznać się z częscią dokumentacji w tej sprawie. Każde inne dyskusje na tym forum ,bez znajomości wieloletniego MATACTWA,nie mają sensu.Wpływ tak ogromnej inwestycji i jej oddziaływanie na zdrowie i życie ludzi,gdzie opinia Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego,Sanepidu,Inspektoratu Ochrony Srodowiska!!!Gdzie oceny oddziaływania na środowisko-NIEZALEZNE!!Kto je pisze i na czyje zlecenie i za czyje pieniądze. GRANDA!!Jak można twierdzić,że mieszkańcy wiedzieli o przebiegu linii energetyczne o takiej mocy i specjalnie pobudowali się pod słupami,żeby narazić siebie i swoje rodziny na utratę zdrowia i śmierć.Kto wydawał pozwolenia w tak zagrożonej strefie na budowe osiedla???Pytań jest wiele, napewno będzie konieczna pomoc sądów w Unii Europejskiej. W Polsce nikt mieszkańców nie obroni.Podobna sprawa czeka w Marlewie/i nie tylko/z hałasem F16. Decyzję dot. posadowienia takiej bazy w Poznaniu mógł podjąć tylko człowiek nie w pełni władz umysłowych. Odpowiedz Link Zgłoś
lordsithvader0 Re: Euro - tak. Linia - nie! 22.05.09, 09:09 >Wszędzie,gdzie istnieją > warunki terenowe linie winny być maksymalnie odsunięte od > istniejących zabudowań i terenów przeznaczonych pod budownictwo > mieszkaniowe. Tyle, że najpierw była lini (chociaż stara jednotorwa) a dopiero potem budownictwo mieszkaniowe. >W przypadku tej inwestycji w Kamionkach istnieje > mażliwość budowy linii napowietrznej ponad lasem. Nie istnieje, z tego prostego powodu, że zaczeły by się protesty mieszkańców, do których linię by przysunięto i cała zabawa od nowa. > Stawiam inwestorowi i wojewodzie pytanie: który tor budowanej w > pośpiechu linii zabezpieczyć ma potrzeby energetyczne EURO 2012 w > Poznaniu? Prosta odpowiedź: trzy z czterech torów zasilają Poznań a zatem zwiększają bezpieczeństwo energetyczne miasta a co za tym idzie imprezę EURO 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eco_Osholom Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 00:15 Jesli chodzi o puszczenie tej linii przez las, to ta mozliwosc juz 3 lata temu zostala zaskarzona do Komisji Petycji Parlamentu Europejskiego. Komisja skarge przyjela i postepowanie zawiesila, ale je odwiesi gdyby grozba zniszczenia lasu (120 letnie deby w otoczce parku krajobrazowego Rogalina) stala sie jakos realna. Mieszkancy Kamionek nie liczcie na to, ze uda wam sie te linie wstawic do lasu!! Uwazam, ze macie racje i zostaliscie oszukani, ale wasza opcja przerzucenia problemu na innych mieszkancow (tych spod lasu, ktorzy kupili drogie dzialki wlasnie po to, zeby byc dalej od linii energetycznej, a blizej lasu) i na srodowisko naturalne jest po prostu podla. Nie forsujecie rozwiazania, ktore jest optymalne, czyli zakopanie linii pod ziemie jako kabel, tylko takie, ktore obciazy innych i las. Nawet nazwa waszego stowarzyszenia Lasem1000 nie pozostawia zludzen co waszego egoizmu. Dlatego mysle, i mam nadzieje, ze jesli nie zmienicie stanowiska na bardziej otwarte i sprawiedliwe, slusznie dostaniecie po lapach. Wojewoda jest poinformowany o skardze do Komisji Petycji i na bank nie zaryzykuje afery miedzynarodowej. Ale jeszcze jest szansa, ze wspolnie wymusicie na liniach energetycznych opcje kablowa. Ich na to stac a takie kable, do 400 kV robi sie nawet w POlsce, w Bydgozczy. Beda krecic, bo sa monopolistami, ale sa bardzo bogata firma... Aha, nasadzenia kompensacyjne skompensuja straty wycietego lasu dopiero w 3 pokoleniu, zanim cos urosnie. Czyli nasze pokolenie jest tylko stratne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek z Sołacza Euro - tak. Linia - nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 20:19 W latach 70-tych wybudowano linie wysokiego napiecia przez Sołacz tuz koło szkoły na Drzymały i wzdłuż ulic Źródlanej i Nad Potokiem. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale przecież to miasto. A jednak postawiono linię. Nie wiem czy zachorowalność na jakieś choroby wzrosła w tej okolicy od tego czasu.A Borówiec to kompletne peryferia. Poza tym o tej sprawie w TV usłyszałem już w 2006, więc nie rozumiem skąd argumentacja w tej sprawie o EURO 2012 ? I czy naprawdę mieszkańcy nie wiedzieli, że linia ta będzie budowana, gdy oni stawiali domy ? Potem będą narzekania, że nie ma bezpieczeństwa energetycznego dla Poznania. A jakby W Boówcu wyłaczono prąd na jakiś czas ? Co by sie wtedy działo ? Jakby narzekali mieszkańcy na to ,"że sie nic nie robi". No to właśnie sie teraz robi. A protestowac w tej sprawie można. Mam nadzieję , że bezskutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 22:27 czlowieku, o czym ty piszesz, to jest miedzynarodowa autostrada energetyczna, linia najwieksza w Europie, to co macie na Solaczu to lilnia tranwajowa przy tym gigancie , nie porownoj slonia z psem tylko dlatego ze to i to ma cztery nogi. A do Wlodka, w zadnych planach w gminie nie ma tej lini i nie bylo, linia jest w planach przy autostradzie A2, dlaczego nie beignie wzdluz autostrady ? to trzeba spytac wlasciciela Odpowiedz Link Zgłoś
refleksyjny Człowieku - nie wprowadzaj siebie i ludzi w błąd 22.05.09, 06:42 To co piszesz to po prostu nieprawda. Przy autostradzie linii nie ma w planie żadnej gminy. Jest za to w planie w Kórniku. I dlatego jest wybudowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Człowieku - nie wprowadzaj siebie i ludzi w b IP: *.icpnet.pl 04.07.09, 00:35 Nagromadzenie sprzecznych twierdzeń jest tak duże, że nie da się tego rozwikłać i wyrobić poglądu. Linia jest, linii nie ma. I bezczelność obu stron. Bezsprzecznie 8-krotne zwiększenie mocy to nie są drobnostki. Ale kto by tam kupował działkę koło linii... No i gmina Kórnik... Pasztet podobny do tego w Plewiskach, nachapać kasy za działki i z podatków, ale bez myśli, bez planu, bez rozsądku. A jak się rypnęło, to teraz trwoga do Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: *.karolin.pl 22.05.09, 12:22 na Sołaczu idzie 110ka... a nie 220ka czy 440... im wyższe napięcie tym większa jazda Odpowiedz Link Zgłoś
marek.es Re: Euro - tak. Linia - nie! 21.05.09, 21:54 Dlaczego mieszkańcy nie walczą z gminą, która wydała pozwolenia na budowę? Byłoby logiczniej, zwłaszcza że linia istniała i plan zakładał jej modernizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek z Sołacza Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 22:09 marek.es napisał: > Byłoby logiczniej, zwłaszcza że linia istniała i plan > zakładał jej modernizację. Słuszna uwaga. Byłoby logiczniej, zwłaszcza że linia istniała i plan > zakładał jej modernizację, nie budowac sie w tym miejscu lub teraz nie robić zadymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrozka Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 22:29 pamietaj, modernizacje wpisal inwestor we wniosku, modernizacja to poprawa parametrow, no wymiana okien ze starych na nowe a nie dobudowanie 7 pieter do obecnych dwoch istniejacych - pomysl zamnim skomentujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: 79.162.147.* 22.05.09, 15:01 Nowa linia ma mniejsze promieniowanie niż stara, po prostu dlatego że słupy są wyższe i przewody wiszą wyżej niż poprzednio. Promieniowanie od starej wam nie przeszkadzało? A mniejsze promieniowanie od nowej już przeszkadza! Skoro z własnej woli zamieszkaliście pod bardziej promieniującą linią to teraz przestańcie szczekać i żądać zniszczenia lasu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Euro - tak. Linia - nie! IP: *.studentby.uit.no 21.05.09, 22:57 Trzymam kciuki za Energetykę! Uważam, że mieszkańcy Kamionek przekraczają wszelkie granice arogancji, kontynuując ten absurdalny protest. Jak ktoś wcześniej napisał, ta linia istnieje już długie lata i nikt nikogo nie zmuszał to kupowania tam ziemii. To taka typowo cwaniacka postawa: kupić tanią działkę, licząc że dawno sporządzone plany nie wypalą, a kiedy do inwestycji dochodzi - udawać greka i robić z siebie ofiarę "bezdusznych" urzędników. I jeszcze żądać niszczenia lasu byle tylko postawić na swoim. Jestem dumny z tego, że mamy odpowiedzialnego ministra środowiska i dyrkcję Lasów Państwowych, którzy nie pozwolili na taką dewastację przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: 79.162.178.* 21.05.09, 23:36 Podpisuję się dwoma rękami pod tym co napisał posener! I dodam jeszcze, że mieszkańcy Kamionek w swej "uczciwej" walce z PSE swoją linię chcą podrzucić innym mieszkańcom Kamionek i Borówca! Odpowiedz Link Zgłoś
kosama Re: Euro - tak. Linia - nie! 21.05.09, 23:55 coś wam powiem. po 1: ta ilość "gości" a nie userów to zwykły desant tzw e-PR fundowany przez pieniadze skarbu panstwa. blubry inwestorskie. wezcie się za porządną robotę, bo zło, które robicie kiedyś do was wróci. nie wierzycie - poczekajcie, zobaczycie. po 2: nie ma mowy o dewastacji lasu - linie sa wysokie i wycienka tylko pod paroma slupami, a osiedla uratowane od trudnego do oszacowania oddzialywania. po 3: kabel tlumi pole elektromagnetyczne, w niemczech jest juz ustawodawstwo zabraniające puszczania takich inwestycji wsrod domow, lub zakopywanie ich po 3: PSE oszukalo gmine i calą resztę, zgosili "modernizację" a nie budowę monstrum po 3: życzę tym wszystkim, którzy nas potępiają, podobnych doświadczeń. może to was nauczy nie oceniać, zanim nie zgłebicie tematu. i pięknych snów Odpowiedz Link Zgłoś
refleksyjny do specjalistki PR kosama 22.05.09, 05:53 Nie kłam. Nie oszukuj. Żyjesz z PR. Kupiłaś dom przy linii świadomie. Prąd był, jest i będzie potrzebny. Dlatego linie były, są i będą potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kosama może się pan/pani przedstawi? 22.05.09, 11:37 nie przypominam sobie, żebyśmy się znali. żenujące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: może się pan/pani przedstawi? IP: 79.162.147.* 22.05.09, 15:04 A Pan/Pani się przedstawiła? Tak, naprawdę żenujace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edepodemede Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 12:07 posener = chomka = wiejaca z pola stonka Ten rebus rozwiążą tylko Ci, którzy maja nad parterową zabudowa 70 metrowe słupy. Reszta pisze bzury o tym, ze widziały gały co brały G... prawda! Nie widziały i nie wiedziały! Za to specjalisci z kórnickiego ratusza od planowania i zagospodarownia przestrzennego- dobrze o całym bajzlu wiedzieli w swych mapach. Ale zawsze lepiej jest zjeść ciastko i dostac pieniadze na kolejne - tak by cukiernia była czynna zawsze. A innym mówic JESTEM na dziecie- nie dziekuję.... Odpowiedz Link Zgłoś
jurek1943 Euro - tak. Linia - nie! 22.05.09, 08:55 Gdy wyglądam z okna w odległości 50 m stoi biało czerwone monstrum ktore w nocy błyska swiatłami czerwonymi i nie daje spac czy ktoś mnie sie pytał co ja na to .Postawili toświństwo energetyczne i już.Jak kogoś ciekawi gdzie to jest to w Komornikach proszę sobie to obejrzeć ale biedni ludzie nie maja nic do powiedzenia co innego ci w Kamionkach! Odpowiedz Link Zgłoś
jurek1943 Re: Euro - tak. Linia - nie! 22.05.09, 17:45 Prosty buraku a może snopek slomy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: *.karolin.pl 22.05.09, 12:27 kup rolety, owiń się aluminiową folią do pieczenia i podłącz do piorunochronu... nic Ci nie będzie grozić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSI Euro - tak. Linia - nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 10:46 Zacznijmy się przyzwyczajać do takich barwnych pikiet i żenujących argumentów jak mają protestujący mieszkańcy Kamionek. Zaczynają się dwie wielkie inwestycje drogowe więc można spodziewać się że mieszkańcy Gołusek, Dąbrówki, Dąbrowy, Batorowa i Swadzimia wkrótce dadzą o sobie znać. Odpowiedz Link Zgłoś
lasem1000 Re: Euro - tak. Linia - nie! 23.05.09, 14:33 Parawo do legalnego demonstrowania swoich poglądów daje konstytucja. PRAWDA ZWYCIĘŻY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Lasem 1000 Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: 79.162.171.* 23.05.09, 16:38 Prawda zwycięży! Ale nie prawda zakłamańców z Lasem 1000, którzy przedstawiając się jako stowarzyszenie ekologiczne chcą wycinać lasy, którzy przedstawiając się jako obrońcy ludzi, podrzucali linię innym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara_steszew Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.09, 23:04 ja widziałam ludzi z Lasem1000 na manifestacji i nic nie mówili że zajmują się wycinaniem lasów. Walczą przesuniecie linii właśnie do lasów. Co więc wypisujesz człeku pełen nienawiści. Walczcie moi drodzy z głupotą i zakłamaniem. Takich słupów nie wolno budować na osiedlach kto tego nie rozumie niech lepiej milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pełen nienawiści Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: 79.162.182.* 23.05.09, 23:39 Saro ze Stęszewa, piszesz że jestem pełen nienawiści, odpowiem że ty pełna głupoty. Nie rozumiesz problemu, a zabierasz głos. Sama napisałaś, że Lasem 1000 walczą o "przesuniecie linii właśnie do lasów". Przesunięcie linii do lasu wymaga właśnie częściowej jego wycinki. Rozumiesz? Może niech ci to ktoś wytłumaczy. A na przyszłość milcz dopóki nie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pełen nienawiści Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: 79.162.182.* 23.05.09, 23:54 I jeszcze jedno. Czy słyszałaś o złodzieju, który przyznaje się, że kradnie? Czy jeśli taki złodziej nie mówi ci że kradnie to oznacza, że nie kradnie? Taka jest twoja logika. Jeśli to zbyt skomplikowane, to spróbuję jeszcze raz. Z tego że Lasem 1000 na demonstracji nie powiedzieli, że chcą wyciąć las, nie oznacza, że nie chcą wyciąć lasu, oznacza to tylko, że tego nie mówią, bo to niezbyt ładnie wygląda w gazetach, radio, telewizji. Nie mówią też, że "przesunięcie linii właśnie do lasów" oznacza podsunięcie jej innym ludziom, którzy właśnie przy tym lesie mieszkają. Czy Sara ze Stęszewa zgadza się na to, żeby Lasem 1000 walcząc o przesunięcie linii doprowadziła do wycięcia lasu i podsunięcia linii innym ludziom? Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Stop pieniactwu z Kamionek! 22.05.09, 11:59 Sytuacja jest bardzo podobna do tej z Nową Naramowicką. Ludzie kupują świadomie lub mniej świadomie mieszkania/domy w bezpośrednim sąsiedztwie istniejacej lub wpisanej do planu infrastuktury drogowej/energetycznej, a potem urządzaja obrzydliwe protesty od których innym robi się niedobrze. Gdy płaciło się te kilka złotych mniej za działkę to pewnie wszyscy Kamionkowicze zacierali ręce, a teraz gdy od dawien dawna istniejąca linia jest modernizowana to podnieśli larum. Zachowanie okropne i naprawdę żal mi go komentować, bo świadczy tylko źle o Kamionkowiczach, którzy dają popis arogancji pomieszanej z nieświadomością i nieznajomością otaczajacej ich rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Stop pieniactwu z Kamionek! IP: 87.204.205.* 23.06.09, 12:28 ale ty jestes naiwny , zajrzyj na kamionki.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek z Sołacza Euro - tak. Linia - nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 17:59 gość portalu OBYWATEL napisał(a): W Polsce nikt mieszkańców nie obroni.Podobna sprawa czeka w Marlewie/i nie tylko/z hałasem F16. Decyzję dot. posadowienia takiej bazy w Poznaniu mógł podjąć tylko człowiek nie w pełni władz umysłowych. To już jest kompletne nieporozumienie. Ktoś buduje dom w pobliżu lotniska i ma pretensje, że samoloty startują. Poza tym F16 przeniosa sie wkrótce do Powidza podobno i będzie spokój, ale tam sa też jacys mieszkańcy i wiele domków letniskowych nad jeziorem, więc nie wiadomo...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiądz Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.09, 22:16 Mie szkańcy Kamionek nie dajcie się , Walczcie o swoje. Macie rację . Enea to oszukańcza instytucja. Lapówkarstwo tam kwitnie, Pracownicy energetyki i mieszkańcy komunistycznych bloków nie wypowiadajcie się w tej sprawie, bo łamiecie przykazania boże. Piekło na was czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eco-Osholom Re: Euro - tak. Linia - nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 21:18 Czlowieku z Solacza, niedlugo nabuduja wam nowych blokoww PArku Wodziczki, a nad Bogdanka wywala kilka osiedli i ruch samochodowy w waszym rejonie zwiekszy sie dwukrotnie... zamiast bredzic o ludziach z MArlewa i F16 powinien ich prosic o pomoc, zeby uratowac Solacz i par Solacki przed kleska ekologiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
jim19 Euro - tak. Linia - nie! 23.06.09, 13:46 Brak w tym tragicznym "przedstawieniu" głównych, w moim przekonaniu, winowajców tj władz Kórnika. Tak na marginesie ciekawe czy odpowiedzialni poniosą jakąkolwiek odpowiedzialność karna i finansową za swoje decyzje skutkujące obecnym patem. Odpowiedz Link Zgłoś