Dodaj do ulubionych

rozliczenie zaliczek

02.06.09, 23:26
Dostaliście już rozliczenie za media? czy to możliwe żebyśmy płacili za
ogrzewanie ponad 90 zł za 1 GJ? Dowiadywałam się i w tbs-ach 1 gj kosztuje ok
25 zł a przecież ogrzanie ciepłej wody liczone jest osobno. przykładem jest
chociażby rozliczenie przesłane przez jednego z mieszkańców z opłatami z innej
wspólnoty dlaczego oni płacą za 0,8 GJ 31 zł a my z rozliczenia wynika że 90.
Coś jest nie tak!!!!
tak dla przypomnienia
img70.imageshack.us/img70/1724/oplatyxp5.jpg
Obserwuj wątek
    • ani.as Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 12:18
      jak widać w naszej wspólnocie wszystko jest możliwe! jak już pisałam wcześniej u
      nas miała być ochrona liczona za m2 mieszkania (absurd) czyli od około 60zł-
      115zł, a w innych za ochronę z monitoringiem 35zł dla wszystkich. Mam przy
      okazji pytanie czy zastanawialiście się nad ogrodzeniem to niewielki koszt a
      przy ogrodzonym terenie kradzieże aut, lusterek itd. staną się właściwie niemożliwe.
      • agi.man Re: rozliczenie zaliczek 27.06.09, 20:07
        Witam Państwa,
        właśnie zakupiłam mieszkanie na ul. Smardzewskiej i z przerażeniem czytam Państwa posty. Zastanawiam się dlaczego ogrzewanie jest rozliczane ryczałtowo skoro mamy liczniki? Obecnie mieszkam na Bamberskim Dworze i również ciepło dostarczane jest przez firmę Dalkia. Co miesiąc lub co drugi mieciąc dostaję od nich fakturę, a jej wysokość zależna jest od wielkości zużycia (za 31m2 wynosi od 50-120zł, w tym również jest zawarte podgrzewanie wody, nie tylko ogrzewanie kaloryferów).
        Zastanawiam się, czy my jako Wspólnota możemy wymóc takie właśnie rozliczanie?
    • queenet Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 12:34
      Na mieszkaniu 52 m (5 piętro) mam dopłatę 600zł (!) za centralne ogrzewanie. Jak
      to wygląda u was?
      • martka_23 Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 12:45
        a my przy 51 m prawie 900 zł.
      • saint0 Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 12:47
        queenet, nam też przyszła dopłata ok. 600zł do ogrzewania, co w naszym przypadku
        jest praktycznie niemożliwe, sprawdziłem więc stan naszego licznika aby się
        upewnić, i co się okazało, okazało się że stan licznika centralnego ogrzewania
        został spisany z licznika obok! po uwzględnieniu stanu naszego licznika dopłata
        wyszła ok. 60 zł. Dzwoniłem już z tym do ADM, niestety przez telefon nie można
        tego załatwić - trzeba wysłać oficjalnie pismo o tym fakcie, co dziś zrobię.
        Może warto sprawdzić licznik, może też jest coś źle spisane ?
        • queenet Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 13:27
          Sprawdziłam,niestety odczyt licznika jest prawidłowy.Mieszkamy od samego
          początku, a nasi sąsiedzi wprowadzili się niedawno,więc chyba sporo ciepła
          uciekało do nich przez ściany.

Wszystko jest kwestią ceny 1 GJ. Waha się ona w różnych wspólnotach od 60-120zł.
          U nas to jest 90,pytanie czy ta cena spadnie,gdy wprowadzą się wszyscy i obieg
          ciepła będzie inny.

Koleżanka,która kupiła w zeszłym roku również nowe mieszkanie, o powierzchni 42m
          w okolicy Plazy, miała po pierwszym sezonie grzewczym (tym,który się właśnie
          skończył) dopłatę ponad 1000zł za ogrzewanie.
          • korcik76 Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 14:28
            ja też mam ponad 700zl doplaty przy 70m2 ale ja nie ogrzewalam
            mieszkania na fuul , przy 5-ciu pomieszczeniach z kaloryferami na
            noc wlaczane byly tylko w 3-ch pomieszczeniach, sąsiadów mam od
            początku więc zszokowala mnie ta doplata( a muszę dodać że ogólnie
            mam cieplo w mieszkaniu)
          • martka_23 Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 14:53
            Dzwoniłam do naszego dostawcy Dalkia i cena jednego GJ wynosi 58 zł
            brutto i umowa jest jedna na cały nasz obiekt pytanie czy spisali
            liczniki PWD za mieszkania które są nie sprzedane?! bo wg faktur
            zużyliśmy 3690 gj. na cały obiekt a z indywidualnych naszych
            liczników wynika że 2027 Gj. więc gdzie jest 1600 czy możliwe że aż
            tyle ogrzewania poszło na części wspólne to ok. 80 %
            • mkrol282 Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 14:55
              Dzieki za info? To kiedy spotykamy się w siedzibie ADM i wyjaśniamy
              sprawę? Ja narazie wstrzymuję mój przelew za rozliczenie mediów!
              • martka_23 Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 15:07
                ja już dzisiaj byłam mam wszystkie fakury za CO z których wynika że
                zużyliśmy 3690gj to dlaczego aż tak duża różnica między zużyciem na
                licznikach a nie zapisanych. muszę to jeszcze sprawdzić. Mogę
                faktury wysłać na e-maila co 2 albo 5 głów to nie jedna ;)
                • mkrol282 Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 15:20
                  No to ja poprosze na mkrol282@interia.pl!
                  Myślałem o spotkaniu w ADM, aby nam to włąsnie wytłumaczyli tzn.
                  róznicę!
                  • martka_23 Re: rozliczenie zaliczek 04.06.09, 09:31
                    juz wyslalam na mkrol2@interia.pl
    • martka_23 Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 12:47
      a może płacimy za mieszkania PWD?
      • mkrol282 Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 14:53
        Mam dopłate na samym CO 800 zł. za 51m2! Myśle że byłoby to do
        przyjęcia, mając na uwadze brak sąsiadów i dużo
        ścian "zewnętrznych", ale jak już w innym wątku pisałem MIAŁEM CAŁĄ
        ZIMĘ ZIMNO! Czy to przypadłość wszystkich mieszkań na ostatnim
        piętrze?
        W tym roku to przeżyję i zapłacę bo wkońcu taka opłata jest wynikiem
        regulaminu, który zaakceptowaliśmy na zebraniu, ale jak w przyszłym
        roku będe miał zimno to awantura murowana!
        • groniu1983 Re: rozliczenie zaliczek 03.06.09, 17:35
          Witam :)
          Powiem tak ja jeszcze nie dostałem informacji na temat rozliczenia mediów ale
          czytając to to już się boje ile będzie trzeba zapłacić ogólnie mieszkam od
          połowy września mam 52m/2 i zimą miałem max 3 ustawione kaloryfery no czasami 4
          ale to było sporadycznie więc strach się bać.
          Ogólnie to ogarnęła mnie mega irytacja bo zdałem sobie sprawę że niema ani
          jednej rzeczy chyba na tym osiedlu do której nie można się dowalić.
          chodnik później ochrona wycieki i przecieki wody w hali garażowej, opłaty brak
          ślepych klamek ogólnie to wszystko a to na pewno nie koniec...
          • korcik76 Re: rozliczenie zaliczek 04.06.09, 09:03
            Witam sąsiadów!
            Ja w takim razie wstrzymuję się od zaplaty za ogrzewanie do
            wyjaśnienia sprawy.
            Prawdobodobnie jest tak że zostaliśmy obciążeni za niesprzedane
            mieszkania( zimą byly tam wlączone kaloryfery wiem bo dostarczalam
            towar na budowę, ogrzewali mieszkania i klatki-drzwi od mieszkań
            byly pootwierane) i może dlatego jest tak duża kwota za GJ-90zl
            Przecież ani klatki schodowe ani garaż nie posiadają grzejników
            Pozdrawiam
            P.S.
            Podaję swojego meila awranko@wp.pl
    • martka_23 Re: rozliczenie zaliczek 04.06.09, 09:19
      mkrol poproszę cię o innego maila bo ciągle mam problemy z wysłaniem
      wiadomości pozdrawiam
      • mkrol282 Re: rozliczenie zaliczek 04.06.09, 09:59
        Przepraszam! Z rozpędu wpisałem końcówkę jak w nicku! Mój mail:
        mkrol2@interia.pl
    • devonpl Re: rozliczenie zaliczek 04.06.09, 17:36
      ja mieszkam od marca i mam doplate za okres luty-kwiecien 350 zl !! masakra...
      chyba cos jest nie tak ;/
      • maciejkiner Re: rozliczenie zaliczek 04.06.09, 23:01
        Jaja sobie robia? Za okres 01.02 - 30.04 wyszlo mi ponad 620 za ogrzewanie!
        Taniej by mnie wyszlo zalozyc ogrzewanie elektryczne. Na pewno postanowili
        przerzucic na nas koszta niesprzedanych mieszkan, nie widze innej opcji. A jak
        tak dalej bedzie wygladac to wyprowadze sie stad szybciej niz sie tu wprowadzilem...
        • devonpl Re: rozliczenie zaliczek 05.06.09, 20:02
          masakra;/
          • ani.as Re: rozliczenie zaliczek 08.06.09, 11:49
            ale czy my możemy coś z tym zrobić? bo ja nie rozumiem-mieliśmy odczytany
            licznik to w jaki sposób mieliby nas obciążyć mieszkaniami pwd?
            • mkrol282 Re: rozliczenie zaliczek 08.06.09, 14:14
              Chodzi o przeliczenie i ustalenie kosztu 1 GJ, a tu już ma ogromne
              znaczenie zużycie ogólne w budynkach, czyli również w mieszkaniach
              PWD!
              • martka_23 Re: rozliczenie zaliczek 08.06.09, 17:19
                dlatego dzisiaj drodzy sąsiedzi przejdę się po wszystkich mieszkaniach i spisze
                stany liczników mam nadzieję że nie macie nic przeciwko bo dziwi mnie, że 33
                niezamieszkałe mieszkania PWD mają zużycie 400 GJ a my jako całość tylko 2027 to
                gdzie reszta???wieczorem dam znać jaki jest stan liczników Pozdrawiam
                • devonpl Re: rozliczenie zaliczek 08.06.09, 19:44
                  w klatce 18 też spiszesz? :) kurde to jest wał jak nic.. taka dopłata to gruba
                  przesada ;/

pozdrawiam,
                • queenet a co.... 08.06.09, 23:24
                  A co,jeżeli reszta GJ to łączne zużycie w mieszkaniach, które były ogrzewane
                  przez kilka miesięcy ZANIM założono im liczniki? Ciekawe,czy technicznie jest to
                  możliwe.
                  • rafaello811 Re: a co.... 10.06.09, 14:07
                    no numer jest niezly! My mielismy tak naprawde małą dopłatę bo ok 70 złotych za
                    okres marzec/kwiecien, ale...mieszkanie kupione w polowie marca po czym nastepne
                    10 dni nikogo tam nie bylo, kaloryfery poskrecane na "1", a nastepnie kaloryfery
                    byly odkrecone ze ścian i przykrecone dopiero w pod koniec maja!Tak wiec
                    praktycznie w 95%czasu nie uzywane i doplata -heh i niech mi ktos powie ze to
                    nie jest wałek!
                    • mrrtss Re: a co.... 12.06.09, 16:01
                      to jest jakiś skandal!!!!! za mieszkanie 48 metrów mamy dopłatę 1800 zł!!!! czy ktoś się dowiedział o co tu chodzi, p. liliana nie odbiera telefonu...
                      • samsamy Re: a co.... 17.06.09, 12:57
                        Witam, jestem w wielkim szoku - mieszkam od początku i dostałam dopłatę na
                        jedyne 140zł za mieszkanie 52m2. W porównaniu z pozostałymi mieszkańcami to
                        jedno wielkie nic! A nie mogę powiedzieć, żebym oszczędzała - grzałam tak, aby
                        było mi ciepło...
                        • gesty Re: a co.... 24.06.09, 09:25
                          drodzy sasiedzi, czy wyjansial sie kwestia ogromnych doplat za
                          ogrzewanie? czy regulujecie doplaty wedlug wezwan dostarczonych
                          przez ADM?
                          • martka_23 Re: a co.... 24.06.09, 23:33
                            my napisaliśmy odwołanie i czekamy na odp.
                            • queenet odwołanie 25.06.09, 09:03
                              A co napisaliście w odwołaniu?
                              Coś na temat wysokiej ceny GJ, bo przecież ze zużyciem wykazanym
                              na liczniku chyba nie da się dyskutować?
                              Chyba się tam dzisiaj przejdę,będę wdzięczna za informacje.
                              • gesty Re: odwołanie 25.06.09, 11:30
                                ..no wlansie, z licznikami sie nei da speirac, ale ktos tu wpsominal
                                iz stawka wynegocjowana dla naszyhc blokow z energetyka wynosi 58pln
                                a nie 90 jak wynika z doplat. Czy cos sie w tej kwestii dzieje?
                                • martka_23 Re: odwołanie 26.06.09, 17:33
                                  tak podobno w następnym tyg. dostaniemy nowe rozliczenia chyba ze stawka 68 zł.
                                  tak powiedzieli w ADM-ie
                                  • queenet Re: odwołanie 26.06.09, 21:13
                                    Czy możesz podać więcej szczegółów? Z czego wynika spadek z 90 do 68zł?
                                    Dzięki za tę informację! :)
                                  • groniu1983 Re: odwołanie 26.06.09, 22:54
                                    witam, no widzę że coś się dzieje fakt że chyba powinno być 58zł bo tak ktoś już
                                    pisał na forum ale lepsze 68zł niż to 90 zobaczymy jak to będzie
                                    • agi.man Re: odwołanie 27.06.09, 20:09
                                      Witam Państwa,
                                      właśnie zakupiłam mieszkanie na ul. Smardzewskiej i z przerażeniem czytam Państwa posty. Zastanawiam się dlaczego ogrzewanie jest rozliczane ryczałtowo skoro mamy liczniki? Obecnie mieszkam na Bamberskim Dworze i również ciepło dostarczane jest przez firmę Dalkia. Co miesiąc lub co drugi mieciąc dostaję od nich fakturę, a jej wysokość zależna jest od wielkości zużycia (za 31m2 wynosi od 50-120zł, w tym również jest zawarte podgrzewanie wody, nie tylko ogrzewanie kaloryferów).
                                      Zastanawiam się, czy my jako Wspólnota możemy wymóc takie właśnie rozliczanie?
                                      • mkrol282 Re: podziękowania 29.06.09, 10:40
                                        Witam.
                                        Martka_23 - jesteśmy Wam winni duże podziękowania za odwołanie, bo
                                        jak policzyć ile zaoszczędzimy po korecie, to głowa mała!
                                        Na dniach ADM będzie rozsyłał nowe rozliczenia ze stawką 68 zł za
                                        1GJ!
                                        Pozdrawiam.
                                        P.S. Faktycznie trzeba kontrolować ruchy administracji:/!
                                        • gesty Re: podziękowania 29.06.09, 11:34
                                          Ja rowniez przylaczam sie do podziekowan! Swoja droga wiadomo moze
                                          skad sie wzielo teraz akurat 68pln za 1GJ? I jak tlumaczylo sie ADM
                                          z wczesniejszych zawyzonych rozliczen?
                                          • maciejkiner Re: podziękowania 29.06.09, 12:53
                                            Witam

Rowniez dziekuje za zalatwienie sprawy w imieniu mieszkancow. A co do
                                            administracji, to nie owijajac w bawelne c..je i zlo...eje, bo jak inaczej
                                            nazwac ta sytuacje. Rozumiem, ze gdyby w tym roku przymknac na to oko, to za rok
                                            byloby 110 pln. Zwykla kradziez i powinien sie tym prokurator zajac...

pzdr
                                            maciejkiner
                                            • groniu1983 Re: podziękowania 29.06.09, 17:30
                                              również dołączam się do podziękowań :)
                                              mam pytanie skoro dawno temu ktoś pisał na forum że stawka to 58zł to skąd teraz
                                              wzięło się 68zł?? to wcześniejsza pomyłka administracji czy adm stwierdziło że
                                              chociaż po 10zł za Gj na nas zarobi ??...
                                              • granda73 Re: podziękowania 08.09.09, 19:38
                                                Czytam,czytam i nie wiem. Komu państwo płacicie ADM-owi czy Dalkii?
                                                To nie zarządca ustala jakie stawki państwo płacicie za ogrzewanie i
                                                podgrzanie wody. Stawki takowe są określone na stronie Dalkii i są
                                                zależne od grupy taryfowej do jakiej należycie (i co powinno być
                                                zawarte na umowie jaka została zawarta z Dalkią na dostawę ciepła)-
                                                (www.dalkia.poznan.pl/strony/2/i/8.php). Zupełnie też nie
                                                rozumiem dlaczego mając olicznikowane mieszkania nie otrzymują
                                                państwo faktury bezpośrednio od dostawcy (Dalkii) a rozlicza was z
                                                tego - jak rozumiem ryczałtowo - ADM. ADM jako zarządca powinien Was
                                                rozliczać jedynie z zużyć wody (też wg infdywidualnych liczników) za
                                                podgrzanie wody i ciepło powinna rozliczac Dalkia indywidualnymi (co
                                                dwa miesiące fakturami) Ale to Państwo jako właściciele powinniście
                                                porozmawiać z zarządcą o tym w jaki sposób chcecie być roliczani -
                                                pamiętajcie, że w obecnej konfiguracji ADM jest tak naprawdę Waszym
                                                pracownikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka