Dodaj do ulubionych

Muszę wyjechać

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 11:34
Mam 17 lat, niedługo kończę 18. Sytuacja w domu rodzinnym zmusza mnie do
wyjazdu. Nie wytrzymuję już w domu: mama zbyt dominująca nad wszystkim i
nade mną, ojciec nieodpowiedzialny, z niczym nieradzący sobie człowiek. No i
ja też nie jestem święta. Męczę się we własnym domu. Zresztą, to długa
historia, nie będę was zanudzać. Czy wy wyjeżdżając znaleźliście szybko
pracę za granicą? Na co należy uważać w krajach, w których przebywacie? Czy
odnaleźliście się w tym kraju. Jesteście szczęśliwi? I czy da się wyżyć za
najmniejszą chociaż pensyjkę? Jak was tu traktują ludzie?
Za wszystkie uwagi będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Misia Re: Muszę wyjechać IP: *.upc-f.chello.nl 13.12.03, 15:40
      Jestes jeszcze bardzo mloda i taki wyjazd za granice nie jest nalepszym
      rozwiazaniem dla twoich problemow. Pewnie znalezli by sie tacy, ktorzy
      chcieliby tobie pomoc, ale domyslasz sie chyba czym by to sie skonczylo...
      Za granica musisz znac jezyk, miec jakis fach w rekach, bo jezeli nie to
      jestes tam niczym. Tak naprawde nikt tam na ciebie nie czeka, a na kazdym
      kroku narazona bylabys na niebezpieczenstwo wykorzystania ciebie i twojego
      mlodego wieku. Dlatego podejmujac taka decyzje musisz sama najpierw bys silna
      psychicznie.
    • Gość: polishAM Re: Muszę wyjechać IP: *.nas26.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 14.12.03, 05:14
      Właściwie przedstawiłaś sprawę dosyć jasno i szczerze. Ja osobiście stanowczo
      odradzam wyjazdu. Mam styczność z Polakami na codzień i mówię otwarcie. Tu w
      Stanach nie można być biednym, ponieważ taki status wrzuci Cię do jednego worka
      z marginesem. A dzielnice z marginesem nie robią dobrego wrażenia. W Europie
      jest to wszystko wyrównane, mniej zamożni mieszkają z klasą średnią i status
      nie wpływa na Twój styl życia. Tu w Stanach niestety wpływa. Nawet polski
      Greenpoint jest tak drogi, że na mieszkanie po prostu nie będzie Cię stać (900$
      do 1200% na miesiąc za kiepski two bedroom). Czy pracowanie na same mieszkanie
      ma jakikolwiek sens? Ubezpieczenie na samochód (samo OC) 2000$ rocznie. Ja
      osobiście doradzam trzymać się w Polsce za wszelką cenę. I tylko, jeżeli
      naprawdę musisz, wyjedź. Ale wtedy musisz pogodzić się z faktem, że napotkają
      Cię nowe przeszkody, których dzisiaj nie możesz przewidzieć. Wtedy może
      bardziej docenisz swoją obecną sytuację. Może towarzystwo rodziców nie jest tak
      męczące jak dzielnica czarno-latynosów na narkotykach. 17 lat, powinnaś myśleć
      o szkole i studiach. Przyszłość da Ci szansę podróżowania po krajach Uni
      Europejskiej. Z tym nie mam problemu. Ale zamorskie wyprawy odradzam,
      zdecydowanie.
    • Gość: jacol Re: Muszę wyjechać IP: *.gilmore.ca 19.12.03, 18:47
      wyjechalem z Polski gdy mialem 25 lat (bez studiow), wielu moich rowiesnikow po
      paru latach wrocilo. Jesli faktycznie chcesz wyjechac z kraju (a nie tylko
      wyprowadzic sie z domu) lepiej jest nawet edukowac sie w kraju docelowym. Jak
      wszystko tak i "ustawienie sie" w nowej ojczyznie wymaga i czasu i wysilku. Ale
      zasada jest jedna: wszystko jest mozliwe jesli tego naprawde chcesz i dajesz z
      siebie wszystko. Decyzja musi byc tylko i wylacznie Twoja! a doradcy bede i ci
      na NIE i ci na TAK.
      Zycze powodzenia (rowniez w podejmowaniu decyzji)
      :)
      • bulldog3 Re: Muszę wyjechać - to jedz !! czas to $$$ 22.12.03, 03:32
        nie sluchaj rad takich jak "polisham" ludzie jego pokroju niczego sie nie
        dorobili i zmarnowali kilkadziesiat lat pobytu w panstwie ktore daje
        najwieksze mozliwosci emigrantowi !! czyli Ameryce pamietaj o jednym ,zadna
        Francja zadne Niemcy ,tylko Stany ,jesli masz checi do pracy i nauki i nie
        masz dwoch lewych rak ten kraj da ci najwiecej !!! ALe !! praca i nauka non -
        stop ,efekty przyjda same !! Musisz tylko wziasc pod uwage trudnosci
        administracyjne z dostaniem sie do Stanow ,ale to osobny temat. Powodzenia !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka