kamfora 01.07.09, 23:08 A ja jestem zadowolona, bo tramwaj numer 11 zamiast jak "normalnie" co 20 minut - latem jeździ co 15 :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kujznaniak Re: Kryzysowy rozkład MPK 01.07.09, 23:18 kamfora napisała: > A ja jestem zadowolona, bo tramwaj numer 11 zamiast jak "normalnie" > co 20 minut - latem jeździ co 15 :-) > Ja też jestem zadowolony ;) Wczoraj po 55 minutach czekania w godzinach szczytu na autobus 51, przy pięknej pogodzie (32 Celcjusza) ruszyłem pieszo do domu. Po 20 minutach spacerku doszedłem do domu. Żaden autobus MPK Poznań mnie nie minął. Dzisiaj rano czekałem na tramwaj 14 minut - też godziny szczytu. O dziwo podjechały 2 tramwaje: 13 i 15. Wcześniej dojechała 13 i przez 20 minut jechałem przepełnionym do granic możliwości tramwaju, ukropie. Następny tramwaj był prawie pusty. Dobrze, że był ranek i raczej nikt nie śmierdział jak cap. Dziękuję Poznaniakom, że się myją. Temu s... z MPK życzę aby z... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filer Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: 188.33.12.* 02.07.09, 00:26 Akurat wczorajszy brak kursowania linii 51 (jak i jakiejkolwiek innej ktore jada przez ul Szelagowska) nie byl spowodowany wina MPK, a jakiegos szalonego motocyk;listy, ktory przy wysokiej predkosci zabil sie na srodku szelagowskiej : policja zamknela cala trase, stad brak autobusow Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Re: Kryzysowy rozkład MPK 02.07.09, 00:55 Gość portalu: filer napisał(a): > Akurat wczorajszy brak kursowania linii 51 (jak i jakiejkolwiek innej ktore jad > a > przez ul Szelagowska) nie byl spowodowany wina MPK, a jakiegos szalonego > motocyk;listy, ktory przy wysokiej predkosci zabil sie na srodku szelagowskiej > : > policja zamknela cala trase, stad brak autobusow A o której to było? Ja jechałem akurat w kierunku Szelągowskiej z Pestki, wiec przerwa trwała ok. 2 godziny???. Godzinę później moja Kobieta czekała na Dworcu PKP (chyba, ze mnie okłamuje) tez ponad 30 minut. Przez 2 godziny MPK nie znalazła objazdu? Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Kryzysowy rozkład MPK 02.07.09, 14:16 To był wypadek śmiertelny. Wypadki z ofiarami śmiertelnymi skutecznie blokują kumunikację na kilka godzin. Dlaczego? Bo istnieje zasada że ciał ofiar się nie rusza, nie przesuwa, nie usuwa z drogi etc. do czasu przyjazdu odpowiednich służb które sporządzą raport na miejscu wraz potrzebnymi pomiarami itd. Stąd tak długa długa przerwa w funkcjonowaniu autobusów (owszem zawsze można spróbować skontaktować się z kierowcami by część kursów poszło objazdami na "gorąco". Lecz gdy autobus wjedzie w taką zakorkowaną ulicę to już niełatwo mu zawrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Współczuję Rodzinie ofiary 03.07.09, 22:48 xaliemorph napisał: > To był wypadek śmiertelny. Wypadki z ofiarami śmiertelnymi skutecznie blokują > kumunikację na kilka godzin. Dlaczego? Bo istnieje zasada że ciał ofiar się nie > rusza, nie przesuwa, nie usuwa z drogi etc. do czasu przyjazdu odpowiednich > służb które sporządzą raport na miejscu wraz potrzebnymi pomiarami itd. > > Stąd tak długa długa przerwa w funkcjonowaniu autobusów (owszem zawsze można > spróbować skontaktować się z kierowcami by część kursów poszło objazdami na > "gorąco". Lecz gdy autobus wjedzie w taką zakorkowaną ulicę to już niełatwo mu > zawrócić. Jednocześnie wiem, gdzie na trasie leży Szelągowska (10-14 minut od Dworca Głownego PKP = początek trasy)i znam kilka objazdów. Gdyby nie było winy MPK wypadłby 1 autobus, ewentualnie 2. Wypadły przynajmniej 4 albo więcej. 51 był wyłączony przez ponad 75 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 09:31 "W wakacje tramwaje nigdy nie są zatłoczone, więc ta zmiana nie powinna pogorszyć sytuacji pasażerów". Już dawno nie wracałam z pracy w takim tłoku jak wczoraj. Niestety to było popołudnie więc oprócz tłoku był też smród Odpowiedz Link Zgłoś
pyruszka Re: Kryzysowy rozkład MPK 11.07.09, 00:29 Gość portalu: aga napisał(a): > "W wakacje tramwaje nigdy nie są zatłoczone, więc ta zmiana nie powinna > pogorszyć sytuacji pasażerów". > > Już dawno nie wracałam z pracy w takim tłoku jak wczoraj. Niestety to było > popołudnie więc oprócz tłoku był też smród dla zwiększenia wrażeń zapachowych MPK puszcza również krótsze autobusy na trasie 91, tak jak i w zeszłym sezonie...podobno te długie jeżdżą w tym samym czasie w innych miastach a tu...ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni Re: Kryzysowy rozkład MPK 02.07.09, 11:26 to jest własnie to o czym napisałem poniżej. 13 i 15 ZAWSZE jadą jedna po drugiej. BEZSENS, GŁUPOTA, KPINA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 18:48 no cóż nie dogodzi nikomu, zatem zlikwidujmy MPK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m42 Kryzysowy rozkład MPK IP: 213.156.122.* 01.07.09, 23:19 Ponad tydzień obowiązuje nowy rozkład jazdy a na stronie ePoznan zamiast rozkładu jazdy MPK puste tabliczki -to pewnie też przez kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Re: Kryzysowy rozkład MPK 01.07.09, 23:21 Gość portalu: m42 napisał(a): > Ponad tydzień obowiązuje nowy rozkład jazdy a na stronie ePoznan > zamiast rozkładu jazdy MPK puste tabliczki -to pewnie też przez > kryzys. Nowy rozkład dotyczył tylko autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.karolin.pl 01.07.09, 23:27 pewnie socket z gruszki zastał nową databejs i niestety po konfigu sie okazało że nie da sie nic odczytać ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyruś Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 23:49 epoznan.pl - pierwszy portal Poznania od końca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcd Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 19:26 Na stronie MPK są podane godziny, a na rozkładzie jazdy na Gwarnej nieco inne. Ale dziś o 16-tej, jak zwykle, przez pół godziny nie jechała 5 - dzięki za oszczędność. Wiocha i tyle. Ciekawe, piątki zawsze wypadają, gdy mają jeździć co 10, 15 i 20 minut, to z biurowca MPK powinno byc zauważalne. Nie jest, pewnie jeżdżą samochodami. To może w ramach większej oszczęności zlikwidować MPK,które sobie wyraźnie nie daje rady? Nawiasem mówiąc, rozkład jazdy "powszedni" na Głogowskiej jest świetny: tramwaje powinny jeździc jeden za drugim co minutę (3 i pół linii), a potem długo nic. Pewnie korki na Kaponierze tez mają zaplanowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Kryzysowy rozkład MPK IP: *.karolin.pl 01.07.09, 23:28 czas wsiąść na rowery! Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Kryzysowy rozkład MPK 01.07.09, 23:34 "Dyrektor Rusak broni swojej decyzji. Mówi, że przy kursach co kwadrans łatwiej można zsynchronizować poszczególne linie. Zapewnia też, że przed wprowadzeniem tegorocznych zmian przyglądał się obłożeniu tramwajów podczas poprzednich wakacji. A z badań wynika, że latem tramwaje są wypełnione w 15-20 proc. (średnia dla całego dnia), tymczasem w roku szkolnym wypełnienie sięga 40 proc. - Sprawdzaliśmy, jak działa komunikacja tramwajowa po zmianach. _______I nie zdarzyło się, żeby ktoś został na przystanku, bo tramwaj był przepełniony___ Może byś przeszedł się na Słowiańską? Wiesz dlaczego wprowadziliście tramwaje, które na trasie Pestki zatrzymywały się dopiero na Słowiańkiej, jadąc kilka kilometrów puste, pomijając początkowe przystanki w okresie szkolnym? To jest 40% wypełnienia, jak teraz 15-20? Ja dzisiaj ledwo wszedłem do tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowania! IP: *.icpnet.pl 01.07.09, 23:54 Większość dorosłych poznaniaków, którzy chodzą do pracy, wyjeżdża na wakacje maks na dwa-trzy tygodnie. W pozostałym czasie są w Poznaniu i chcą dojeżdżać do pracy tramwajmi i autobusami. Płaca na nie wysokie podatki - których nie płacą niepracujący studenci i uczniowie, a tu taki Rusak z Kruszyńskim pieprza głupoty, że tak trzeba.... MPK jest do wożenia pasażerów, a nie do zarabiania pieniędzy!!! Kiedy wreszcie ktoś to zrozumie? Panie Rusak! Panie Kruszyński! Najtańsze jest w ogóle zawieszenie wszystkich kursów i autobusów i tramwajów na wakacje, bo wszak studenci i uczniowie nie jeżdżą teraz do szkoły, a dorośli se dojadą samochodem! Róbcie tak dalej, to będziecie mieli miasto zrównoważonego transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa 02.07.09, 00:12 Gość portalu: Pikuś napisał(a): " których nie płacą niepracujący studenci i uczniowie" ich rodzice płacą za nich, bez względu na to, czy są Poznaniakami, czy nie. >a tu taki Rusak z Kruszyńskim pieprza głupoty, że tak > trzeba.... MPK jest do wożenia pasażerów, a nie do zarabiania > pieniędzy!!! Mylisz się. MPK powinno zarabiać. Ale, że debilki od kilkunastu lat nie zmieniają się na stanowiskach szefów MPK... i wydaje się im, że oszczędności można uzyskać tylko poprzez ograniczenie częstotliwości kursów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adacho Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.09, 00:38 kujznaniak napisała: > ich rodzice płacą za nich, bez względu na to, czy są Poznaniakami, czy nie. Proponuję douczyć się z podatków. PIT czy CIT płacony przez rodziców przyjezdnych studentów idzie na utrzymanie ich lokalnych samorządów, kasy państwowej i na dodatki dla biednych samorządów, czyli na pewno nie na poznańskie MPK. VAT, czyli podatek od tego, co studenci skonsumują w Poznaniu, nie idzie do kasy żadnego samorządu. Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa 02.07.09, 01:01 Gość portalu: adacho napisał(a): > kujznaniak napisała: > > > ich rodzice płacą za nich, bez względu na to, czy są Poznaniakami, czy ni > e. > > Proponuję douczyć się z podatków. Podatki się płaci, a nie uczy się ich. Ale pewnie nie wiesz... Nie masz jakiegokolwiek prawa do żądania tego, na co pójdą. Czy płacisz VAT, pit, cit, to płacisz PAŃSTWU POLSKIEMU. TO PAŃSTWO ROZDZIELA TE PODATKI KOLEKTYWNIE JAK W KOLEKTYWNIE, JAK W KOŁCHOZIE, SOFCHOZIE ITD... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ridler Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa IP: 91.198.179.* 02.07.09, 14:15 > płacisz PAŃSTWU POLSKIEMU. TO PAŃSTWO ROZDZIELA TE PODATKI KOLEKTYWNIE JAK W > KOLEKTYWNIE, JAK W KOŁCHOZIE, SOFCHOZIE ITD... To co mówisz to pierdoły rodem z PRL-u Weź sobie na wstrzymanie! Samorząd to MY - a państwo to państwo! Zrozum -nie bedzie boleć Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa 03.07.09, 22:52 Gość portalu: ridler napisał(a): > > płacisz PAŃSTWU POLSKIEMU. TO PAŃSTWO ROZDZIELA TE PODATKI > KOLEKTYWNIE JAK W > > KOLEKTYWNIE, JAK W KOŁCHOZIE, SOFCHOZIE ITD... > > To co mówisz to pierdoły rodem z PRL-u Wtedy tak też pisałeś w gazetce szkolnej, czy ktoś z rodziny? ;) Przecież internetu nie było. > Samorząd to MY - a państwo to państwo! Zrozum -nie bedzie boleć Tak Tatuś Ci powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adacho Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.09, 22:08 kujznaniak napisała: > Podatki się płaci, a nie uczy się ich. Ale pewnie nie wiesz... Nie masz > jakiegokolwiek prawa do żądania tego, na co pójdą. Czy płacisz VAT, pit, cit, t > o > płacisz PAŃSTWU POLSKIEMU. TO PAŃSTWO ROZDZIELA TE PODATKI KOLEKTYWNIE JAK W > KOLEKTYWNIE, JAK W KOŁCHOZIE, SOFCHOZIE ITD... Możnaby się pośmiać z takiej ignorancji... Tylko szkoda, że dwójka osób takich jak Ty ma większe czynne prawa wyborcze niż np. profesor. Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa 03.07.09, 22:58 Gość portalu: adacho napisał(a): > kujznaniak napisała: > > > > Podatki się płaci, a nie uczy się ich. Ale pewnie nie wiesz... Nie masz > > jakiegokolwiek prawa do żądania tego, na co pójdą. Czy płacisz VAT, pit, > cit, t > > o > > płacisz PAŃSTWU POLSKIEMU. TO PAŃSTWO ROZDZIELA TE PODATKI KOLEKTYWNIE JA > K W > > KOLEKTYWNIE, JAK W KOŁCHOZIE, SOFCHOZIE ITD... > > Możnaby się pośmiać z takiej ignorancji... Tylko szkoda, że dwójka osób takich > jak Ty ma większe czynne prawa wyborcze niż np. profesor. O rozdwojeniu jaźni pisano, o tym, że widzi się podwójnie też pisano artykuły naukowe. Teraz widzisz już trzech ? :) Pytanie retoryczne. tnij.org/s_frenia Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa 02.07.09, 01:21 Gość portalu: adacho napisał(a): > co studenci skonsumują w Poznaniu, nie idzie do kasy żadne > go samorządu. 1. JAKAKOLWIEK konsumpcja jest opodatkowana w PRL IV 2. Bardzo bogate samorządy (Warszawa-metro, Poznań-Pestka) są refinansowane nawet przez najbiedniejsze gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adacho Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.09, 22:05 kujznaniak napisała: > Gość portalu: adacho napisał(a): > > > co studenci skonsumują w Poznaniu, nie idzie do kasy żadne > > go samorządu. > > 1. JAKAKOLWIEK konsumpcja jest opodatkowana w PRL IV Chyba nie rozróżniasz pojęcia władzy centralnej i samorządowej. Czyżby maturka Giertycha? > 2. Bardzo bogate samorządy (Warszawa-metro, Poznań-Pestka) są refinansowane > nawet przez najbiedniejsze gminy. W ogóle nie wiem, skąd Ci się wzięło pojęcie refinansowania w tym kontekście. Świadczy to o braku rzetelnej wiedzy i silnym przepraniu mózgu przez TV. Bogate samorządy otrzymują proporcjonalnie mniej do swojej kasy w stosunku do ściąganych z ich obszarów podatków niż biedne i nie wprowadzaj ludzi w błąd jakimiś pseudofachowymi stwierdzeniami, o których nie masz pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa 03.07.09, 23:13 Gość portalu: adacho napisał(a): > kujznaniak napisała: > > > Gość portalu: adacho napisał(a): > > > > > co studenci skonsumują w Poznaniu, nie idzie do kasy żadne > > > go samorządu. > > > > 1. JAKAKOLWIEK konsumpcja jest opodatkowana w PRL IV > > Chyba nie rozróżniasz pojęcia władzy centralnej i samorządowej. Czyżby maturka > Giertycha? > > > 2. Bardzo bogate samorządy (Warszawa-metro, Poznań-Pestka) są refinansowa > ne > > nawet przez najbiedniejsze gminy. > W ogóle nie wiem, skąd Ci się wzięło pojęcie refinansowania w tym kontekście. Ś > wiadczy to o braku rzetelnej wiedzy i silnym przepraniu mózgu przez TV. Bogate > samorządy otrzymują proporcjonalnie mniej do swojej kasy w stosunku do ściągany > ch z ich obszarów podatków niż biedne i nie wprowadzaj ludzi w błąd jakimiś pse > udofachowymi stwierdzeniami, o których nie masz pojęcia. To, ze posługujesz się "mowa trawą" oznacza tylko, że twa wiedza jest czysto teoretyczna - zasłyszana przede wszystkim od babci Jadzi. Jeśli -ktoś- dał Tobie jakikolwiek dyplom, świadectwo ukończenia szkoły lub tytuł hydraulika, inżyniera itd, to źle o nim świadczy, nie o Tobie - Ty jesteś tylko Jasiem. Ci, którzy promowali Ciebie z klasy do klasy tez zbyt inteligentni nie byli :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 13:22 ... ale 132000 stidentów wydaje średnio 1500 zł w Poznaniu w tym 1/3 kilkaset złotych na czynsze do kieszeni Poznaniaków a 100 zł na kulyturę (w tym piwo w pubach). Odpowiedz Link Zgłoś
pyruszka Re: MPK jest od wożenia pasażerów! A nie mędrkowa 11.07.09, 00:38 nawet do licha nie wszyscy studenci dzienni (czyli bezrobotni przez rok akademicki) wyjeżdżają na całe 3 miesiące z miasta... właśnie wielu z nich dorabia przez część wakacji (np 2 miesiące albo i więcej) żeby później wyjechać na jakieś lepsze wakacje, albo, żeby mieć więcej pieniędzy na piwo w trakcie roku akademickiego ;) a do tego studenci zaoczni, którzy w większości pracują, i dostają 20-26 dni urlopu na rok, nawet jak mają wolne 3 miechy... najlepiej pewnie przepędzić z miasta całą tę hołotę, to oszczędzi MPK a ZDM będzie mógł w spokoju rozkopywać (przepraszam, remontować) wszystkie drogi i ulice, jakie mu się przyśnią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klosse Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 03:09 kujznaniak napisał: > Może byś przeszedł się na Słowiańską? Wiesz dlaczego wprowadziliście tramwaje, > które na trasie Pestki zatrzymywały się dopiero na Słowiańkiej, jadąc kilka > kilometrów puste, pomijając początkowe przystanki w okresie szkolnym? To jest > 40% wypełnienia, jak teraz 15-20? Ja dzisiaj ledwo wszedłem do tramwaju. Co to była za linia? Bo korzystając zawsze z przystanku Szymanowskiego (początek trasy PST) nigdy nie miałem problemów z korzystaniem zarówno 10,12,14,15,16 jak i 26 :) O innych liniach nie słyszałem by kursowały na PST xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 10:39 Swego czasu z Sobieskiego startowaly dwie "14" i dwia tramwaje "26", jeden za drugim. Pierwszy pędził pusty i nie zatrzymywal sie na pierwszych przystankach. Zabieral ludzi z przystankow tuz przed Teatralka dopiero. Dotyczylo to jedynie wybranych, porannych kursow, ale jakos tlok rozladowac sie udalo :P Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Re: Kryzysowy rozkład MPK 03.07.09, 23:03 Gość portalu: Klosse napisał(a): > kujznaniak napisał: > > Może byś przeszedł się na Słowiańską? Wiesz dlaczego wprowadziliście tram > waje, > > które na trasie Pestki zatrzymywały się dopiero na Słowiańkiej, jadąc kil > ka > > kilometrów puste, pomijając początkowe przystanki w okresie szkolnym? To > jest > > 40% wypełnienia, jak teraz 15-20? Ja dzisiaj ledwo wszedłem do tramwaju. > > Co to była za linia? Bo korzystając zawsze z przystanku Szymanowskiego (począte > k trasy PST) nigdy nie miałem problemów z korzystaniem zarówno 10,12,14,15,16 j > ak i 26 :) > O innych liniach nie słyszałem by kursowały na PST xD poznan.naszemiasto.pl/wydarzenia/910219.html miasta.gazeta.pl/poznan/1,37794,5807457,Dodatkowe_tramwaje_na_ratunek_Pestce.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 00:25 A mnie ciekawi czym dojeżdżają do pracy panowie Rusak i Kruszyński? Samochodami czy też korzystają z "usług" MPK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 00:28 Komunikacje miejskie Berlina, Sydney czy Rzymu nie są dochodowe. Celem ich działania nie jest przynoszenie dochodów. Mają wozić pasażerów i bilansować koszty, ale nie zarabiać kasę. Kiedy ktoś w Polsce zrozumie, że liberalizm gospodarczy jest fajny, ale stosowany z umiarem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 07:09 Nie wiem na ile "Gazeta" jest rzetelna w swoich doniesieniach, ale po fragmentach "Dyrektor Rusak broni swojej decyzji. Mówi, że przy kursach co kwadrans łatwiej można zsynchronizować poszczególne linie. Zapewnia też, że przed wprowadzeniem tegorocznych zmian przyglądał się obłożeniu tramwajów podczas poprzednich wakacji. A z badań wynika, że latem tramwaje są wypełnione w 15-20 proc. (średnia dla całego dnia), tymczasem w roku szkolnym wypełnienie sięga 40 proc. - Sprawdzaliśmy, jak działa komunikacja tramwajowa po zmianach." należy chyba przypuszczać, że ostatni raz tramwajem jeździł zeszłego lata, bo inaczej nie potrafię wyjaśnić różnice pomiędzy liczbą pojedynczą a mnogą oraz ogólnikowość dotyczącą roku bieżącego. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Kryzysowy rozkład MPK 02.07.09, 07:37 A widziales Ty kiedys prezydenta/dyrektora w autobusie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 10:41 Ja widzialem prezydenta Grobelnego :P Kiedys jechal CHYBA linia 47, towarzyszyly mu dwie kamery i kilka mikrofonow ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.izacom.pl 02.07.09, 20:23 "Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem - Polska jest Polską, a Polak Polakiem" Dlaczego odmawiasz nie-katolikom prawa do polskości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMmal28Poz Kryzysowy rozkład MPK IP: *.centertel.pl 02.07.09, 00:35 Może zacznę od tego że w Poznaniu od 1 stycznia działa takie coś jak Zarząd Transportu Miejskiego, a MPK Poznań jest na chwile obecną jedyną firmą która wykonuje przewozy dla ZTM. A teraz inaczej może Panie dyrektorze Rusak zamiast robić jakieś udziwnione 15 minut taktu, to nie lepiej zabrać powiedzmy linie 3, w ten sposób zawieszone zostały by na czas wakacji 3,18,26 oszczędność duża i nikomu nie zaszkodzi trójka też jeździ pusta, i to nawet obojętnie jaką trasą by nie pojechała. No i dlaczego zawieszono Autobus Za Tramwaj???? Bo nikt nim nie jeździł a pasażerów jadących tym autobusem można było zawsze zliczyć na palcach, Czasami zdarzało się że "zatramwaj" od przystanku "Słowiańska" do "Osiedle Przyjaźni" i czasami "Osiedle Pod Lipami" woził ludzi goniących autobus na który nie zdążyli. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Kryzysowy rozkład MPK 02.07.09, 07:39 Nie dajcie sie oszukac, ze mamy ZTM - zleceniodawce i MPK - wykonawce. To sztuczny podzial - przeciez w ZTM wiekszosc pracownikow to partyjny beton, ktory przeszedl tam z MPK. Sam Rusak jest typowym przykladem betonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Co za gnojki... IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.09, 01:26 Se robią miasto dla dzianych kolegów, co to wakacji tu "na szczęście" nie spędzają, a jeśli już muszą to se jadą wypasionymi furami z klimą i mają głęboko w d... czy przeciętny Kowalski kwitnie 10, 20 czy nawet 45 min czekając na transport! Tak samo jak mają głęboko w d... czy ten Kowalski kwitnie na słońcu czy w cieniu!!! A wszystko to mają w d... byle Kowalski płacił i można było dzięki jego pieniążkom spędzać okres wakacyjny poza Poznaniem, a jeśli już - to przynajmniej w klimatyzowanych krążownikach szos... :| A ty, przeciętny Poznaniaku, nie marudź tylko płać! A jak nie, to ch... ci w d... - oprócz twojej kasy i pracy nie jesteś nam do niczego potrzebny, chętnych na twoje miejsce się znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush panie Rusak, niech pan zamilknie 02.07.09, 07:32 I to mnie utwierdza w przekonaniu, ze autem wygodniej. Teraz juz bylo tragicznie, tramwaje jezdzily jak chcialy, a teraz? Swoja droga jak to sie dzieje, ze beton pokroju Rusaka dostaje stanowisko dyrektora ZTM? On sie do tego nie nadaje. Ale niektorzy tak maja, od czasow komuny sa przyspawani do stolka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Ale już siecióweczki kosztują tyle samo IP: 91.198.179.* 02.07.09, 09:10 Skoro nie co 12 a co 15 minut to redukcja jest o 20%!. A sieciówki na lato kostują tyle samo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V. Kryzysowy rozkład MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 10:04 Coż... 3 Rama kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: 194.114.62.* 02.07.09, 10:30 Jak na razie nie jest tak zle (przynajmniej na mojej trasie) Oczywiście jesli kurs wypadnie i trzeba czekac do 30min, to juz jest tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniu Kryzysowy rozkład MPK IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 11:13 Nie bardzo rozumiem, co na kryzys gospodarczy z letnim rozkładem jazdy komunikacji miejskiej. Z tego co pamiętam to co roku w okresie wakacyjnym MPK wprowadzało właśnie letni rozkład. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni proponuję jezdzić co godzinę 02.07.09, 11:25 a bilety sprzedawać na licytacjach allegro. To dopiero będą oszczędności! Nie tak dawno Grobelny chwalił się jaką to super mamy komunikację w Poznaniu, a ja nadal czekam aż idiota, który układa rozkład jazdy rozdzieli kursowanie 13 i 15. Na Grunwaldzkiej najpierw jadą oba te tramwaje jeden po drugim, a potem pół godziny się czeka na kolejny. Mózgu zacznijcie używać panowie w MPK! Odpowiedz Link Zgłoś
masster88 [...] 02.07.09, 20:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Kryzysowy rozkład MPK 02.07.09, 11:26 Kolejny "ciekawy" argument na uzasadnienie tezy o rzekomym priorytecie komunikacji publicznej w Poznaniu. Miasto tonie w korkach, a komunikacja znów się wycofuje! Wiecie, najciekawsze jest to, że jeśli teraz masowo zaczniemy korzystać z rowerów i prywatnych samochodów - wówczas wzrosną ceny przejazdów! MPK to przecież spółka, która musi mieć określone wpływy, i nie będą zachwyceni ich spadkiem ... Jeśli rzeczywiście chodzi o oszczędzanie w związku z kryzysem [bardzo w to wątpię] - to może ktoś wpadnie na pomysł wyłączania np o 1-szej w nocy iluminacji obiektów publicznych w mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni cyt. W wakacje tramwaje nigdy nie są zatłoczone 02.07.09, 11:29 ten człowiek chyba z pierwotniakiem się na rozum zamienił. Człowiek, który jest od transportu miejskiego nie ma pojęcia jak wygląda transport miejski. On za tą wypowiedź powinien w sekundę stracić stanowisko! Noż ku... mać. Normalnie robią z nas idiotów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Zasłaniają się kryzysem żeby dowalić nam - pasażer IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.09, 11:30 Zasłaniają się kryzysem żeby dowalić nam - pasażerom. Tylko potrafią ograniczać wszystko, a już poszukać innych źródeł zysku to nie łaska? Zwiększyć liczbę reklam, udostępnić nowe usługi przewozowe, ale najłatwiej przecież nic nie robić! W końcu część ludzi przesiądzie się do samochodów, bo będzie miała dosyć jeżdżenia zatłoczonymi tramwajami, wtedy to dopiero będą oszczędności! Aha, kryzys gospodarczy - mamy 1,9% wzrostu gospodarczego, faktycznie, kryzys jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaal. Kryzysowy rozkład MPK IP: 195.216.109.* 02.07.09, 12:12 skoro kryzys - to ja rowniez od przyszlego miesiaca rezygnuje z sieciowki (81zł) na rzecz liniowki (27zl-o ile dobrze pamietam) ... teraz i tak przez ów nowy letni rozkład wiecej musze chodzic niż jeżdze.. bo albo nie przyjezdza albo sie dopchac nie mozna.. skoro mpk oszczedza ja tez zamierzam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Kryzysowy rozkład MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 13:48 1. MPK straci te 4 milony zł nic nie zyska - jego interes jest jeździć jak najwięcej,mam wrażenie, że więcej radości przysporzylo in pozbycie się Rusaka 2. Rusak jest teraz tylko urzednikiem. Dostał prikaz zaoszczędzić i wymyślił.Bardzo źle,że wykombinował te 4 mln zł kosztem tej 15 miutówki. Nie rozumie, ze 12 a 15 minut jest jak ziemia i niebo - ewidentnie gorszy standard. 3. 4 mln zł to nie tyle kryzys, podejrzewam, ze jest to koszt utworzenia ZTM - ale to trzeba było zrobić ze względu na standardy unijne a chcemy od Unii pieniądze 4. Jednak decyzja jest głupia - obawiam się, że MPK straci kilka procent pasażerów trwale na wiele miesięcy - te kilka procent pasażerów się odzwyczai od tramwaju. Ja wykupiłem roczną komkartę i czuję się zrobiony w konia. 4 mln zł to jest 2% kosztów transportu publicznego w mieście. Dla tych 2% kosztów zepsucie wizerunku - to może przyjść do glowy tylko tym, którzy na codzień wożą d..pę razem ze swoim samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-bolszewik Kryzys? Palant! IP: 91.198.179.* 02.07.09, 14:12 Kryzysu w Polsce nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Kryzysowy rozkład MPK IP: *.net.itsa.pl 02.07.09, 14:15 to nie prawda, że 15minutowe odstepy w kursie pozwalaja na lepsze dopasowanie roznych linii do siebie. zeby tak było, odcinki miedzy przystankami, rowniez powinny byc rownej odległości, np. 700m (a raczej tak sie nie stanie!) i jeszcze o polityce miasta - z roku na rok, jestem coraz bliższy kupienia samochodu, tylko po to by moc sprawnie, i bezpiecznie przemieszczać sie po Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paco Dlaczego nie obniżono cen sieciówek??? IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 15:12 Zgłaszam jeszcze raz ważną uwagę! Skoro jest letni rozkład i tramwaje jeżdżą rzadziej, to pasażer dłużej jedzie do pracy. Ale za sieciówkę płaci tyle samo!!! Dlaczego ceny sieciówek nie obniżono na wakacje, skoro jakość usług świadczonych przez MPK spadła? Ktoś może zgłosi sprawę do UOKIK, albo do miejskiego rzecznika konsumenta? Ja myślę, że zgłoszę. Szkoda, tylko że miejski rzecznik konsumenta pracuje w Urzędzie Miasta. Ale zgłoszę mu sprawę! Panie Janczyk do roboty!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
masster88 [...] 02.07.09, 20:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motorniczy Kryzysowy rozkład MPK IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 15:38 Dodam, że poza debilną częstotliwością i szybciej kończącym się szczytem, mamy absurdalne czasu przejazdów. W rozkładach zastosowano takie czasy przejazdów jak w sobotę lub niedzielę. W związku z jednak dużym ruchem ulicznym, sporą ilością pasażerów (bo tramwaj co 15 min) i idiotycznie działającymi światłami mnożą się opóźnienia. Polityka transportoa miasta swoje, a decyzje są podejmowane takie, aby poznaniacy wybrali samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoły pasażer MPK Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.09, 16:21 Zarówno w MPK jak i w tym całym ZTM na samej górze siedzą od lat te same betony, zwiąchole, które tylko trzepią kasę a nawet nie umieją wymyśleć inteligentej wymówki na swoje nic nie robienie i decyzje, które świadczą o zerowej znajomości sytuacji na mieście. Do tego nie trzeba żadnych ankiet, badań i nie wiadomo czego, wystarczy się przejść na pierwszy lepszy przystanek. Ale oszczędności w MPK? No tak, lepiej żeby ludzie poczekali więcej na przystanku i poczuli jedność z innymi w tramwaju (dosłownie), niż żeby pan Tulibacki załatwiając jakieś sprawy na Głogowskiej (200 m od swojego królestwa) mógł nadal podjechać tam swoją wypasioną służbową Skodą. Trzeba czekać aż cały ten beton poumiera i to dotyczy całej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJJ Kryzysowy rozkład MPK IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.09, 16:26 Może sobie być ten wakacyjny rozkład, ale niech pracownicy MPK też jeżdżą tak zatłoczonymi w godzinach szczytu autobusami. Pogoda dodatkowo pomaga w tym tłoku. Proponuję jednak uaktualnić rozkłady na takie, które faktycznie obowiązują, tzn na takie wg których autobusy przyjeżdżają na przystanki. Często jest to co pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grunwaldzka Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 18:42 Jak juz ktos wspomniał nieporozumieniem jest to ze 13 i 15 jada jedna za dróga ! Pamietam jeszcze jak jezdziło sie do szkoły to do kompletu dochodziła 6 a na R.JNJ i wtedy wszystkie 4 tramwaje jechały pod rząd aby znów na nie czekac 10min ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grunwaldzka Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 18:44 Jak juz ktos wspomniał nieporozumieniem jest to ze 13 i 15 jada jedna za druga* ! Pamietam jeszcze jak jezdziło sie do szkoły to do kompletu dochodziła 6 a na R.JNJ 1 i wtedy wszystkie 4 tramwaje jechały pod rząd aby znów na nie czekac 10min ! Paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grunwaldzka Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 18:43 Jak juz ktos wspomniał nieporozumieniem jest to ze 13 i 15 jada jedna za druga ! Pamietam jeszcze jak jezdziło sie do szkoły to do kompletu dochodziła 6 na Bałtyku a na R.JNJ 1 i wtedy wszystkie 4 tramwaje jechały pod rząd aby znów na nie czekac 10min ! Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Rusak nie ma kompetencji do bycia dyrektorem 02.07.09, 20:33 "Dyrektor Rusak broni swojej decyzji. Mówi, że przy kursach co kwadrans łatwiej można zsynchronizować poszczególne linie". Na czym wg Rusaka polega ta synchronizacja? Wysiadłem na Sobieskiego z czternastki i na autobus czekałem 23 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Re: Rusak nie ma kompetencji do bycia dyrektorem 03.07.09, 23:34 l.george.l napisał: > "Dyrektor Rusak broni swojej decyzji. Mówi, że przy kursach co kwadrans łatwiej > można zsynchronizować poszczególne linie". > > Na czym wg Rusaka polega ta synchronizacja? Wysiadłem na Sobieskiego z > czternastki i na autobus czekałem 23 minuty. Pan magister (jakich id... kształcono za komuny... BRRR...) opiera synchronizację na liczbach magicznych. 23+14=47 = 49 = 7*7-2 - liczba magiczna - musi się udać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kujznaniak Rusak: Geniusz naszych czasów 04.07.09, 00:18 l.george.l napisał: > "Dyrektor Rusak broni swojej decyzji. Mówi, że przy kursach co kwadrans łatwiej > można zsynchronizować poszczególne linie". > > Na czym wg Rusaka polega ta synchronizacja? Wysiadłem na Sobieskiego z > czternastki i na autobus czekałem 23 minuty. 6*6+1, czy 7*7-2 to prawie to samo... ;) Rusak to euGENIUSZ naszych czasów. Jeśli tramwaj/autobus kursowałby raz na rok i miałby spóźnienie 1 dzień to byłoby zaledwie 0.3% odchylenia od kursu. Jeśli kurowałby raz na 10 minut i miałby spóźnienie 1 dzień to spóźniłby się ... tysięcy procent;) Poznań dziękuje za Geniusz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marek.es Kryzysowy rozkład MPK 06.07.09, 21:59 Dyr. Rusak udowodnił swoją wypowiedzią kilka tez. 1. ZTM powstał tylko aby zapewnić znajomym kierownicze stanowiska ( w dobie kryzysu-bezcenne!). 2. Nie potrafią zmierzyć potoków pasażerskich związanych z poszczególnymi liniami A i T. Bo gdyby byli choć troszkę inteligentni, zauważyliby dwa szczyty przewozów (poranny i popołudniowy). Wtedy należy jeździć częściej, poza godzinami szczytu rzadziej. Można też podstawiać na poszczególne trasy tramwaje o zróżnicowanej pojemności... 3. Jako ludzie wychowani w skostniałej MPK, przejęli ich bezczelność. I tak dobrze, że nie zafundowali nam sobotniego rozkładu jazdy. Bo, jeżeli 20% redukcja kursów daje 4 mln zł oszczędności, to 40 % dałaby 8 mln. Proponuję jeszcze wprowadzić inicjatywę pod nazwą „dzień pieszego pasażera” :-)). A poważnie – kierownictwo MPK i ZTM powinno mieć ZAKAZ używania pojazdów innych niż komunikacja miejska! Żadnych służbowych samochodów dla dyrektorów! Odpowiedz Link Zgłoś
spinaker206 Re: Sposobem na kryzys jes podział MPK Tramw - Bus 06.07.09, 22:36 Tylko podział i pozostawienie w MPK tramwajów i oddanie na przetarg obsługi lini autobusowych może zahamować wzrost cen biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Kryzysowy rozkład MPK IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.07.09, 19:12 Tak sobie siedzę i liczę i jak nic wychodzi mi, że w przypadku korzystających z pestki w porannym szczycie komunikacyjnym (6:00- 9:00) liczbę kursów zmieszono o około 33%. Jeszcze gorzej wygląda to w przypadku tych osób, które na Fredry lub Gwarną dojeżdżają 16 lub 26, w tym niestety ja :(. Tutaj redukcja kursów sięga 60%! Gratuluję panu Z. Rusakowi poczucia humoru za stwierdzenie: w wakacje tramwaje nigdy nie są zatłoczone, więc ta zmiana nie powinna pogorszyć sytuacji pasażerów. Aż na usta ciśnie mi się parafraza tego zdania: sądząc po decyzjach pan Z. Rusak niewiele myśli, więc lobotomia mózgu nie powinna pogorszyć sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: 62.21.94.* 12.07.09, 21:06 A jak to jest, szanowny MPK , że 5 przystanków Przyjaźni - plac Cyryla - w wakacje jechałem 45 min. - na schodach tramwaju. To 3 bilety 15 min. - czyli 6 zł. Jaki zysk dla MPK? - 200% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piccolo_Jr Re: Kryzysowy rozkład MPK IP: *.echostar.pl 12.07.09, 22:51 Naprawdę żal czasem tych ludzi gniotących się w tramwajach i autobusach jak się jedzie autem. A tyle się mówi o priorytecie dla komunikacji miejskiej, o poprawie komfortu. Szkoda tylko że na mówieniu się kończy a z roku na rok staje się ona coraz słabszą alternatywą dla samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś