Dodaj do ulubionych

Poszukuję skradzionego notebooka

04.08.09, 08:29
W poniedziałek, trzeciego sierpnia, o godzinie 14-tej, w Poznaniu na osiedlu Stare Żegrze, w okolicach SP nr 50, jakiś p.i.e.r.d.o.l.o.n.y g.n.o.j.e.k dokonał włamania do mojego samochodu (wiśniowego Volvo 850 Kombi) i skradł torbę z notebookiem oraz papierami firmowymi.
Model notebooka: LENOVO SL500, numer seryjny SL3AMT3P.
Laptop dodatkowo oznaczony był firmowym numerem inwentarzowym "8-1-409".
Komputer nie posiada czerwonej gumowej nakładki na TrackPoint (mały joystick pod G i H na klawiaturze, typowy dla notebooków IBM i Lenovo)

Dane zawarte na dysku twardym są dla mnie bardzo cenne (dla osób postronnych - bezwartościowe).
Firmowe dane są zapisane na wirtualnym dysku, zarządzanym przez TrueCrypt, z silnym hasłem. Żaden g.n.o.j.e.k nie dostanie się doń.

Proszę o wszelkie informacje, które mogą pomóc w odzyskaniu notebooka, danych, papierów.

PS.
W skradzionej torbie znajdował się tani kalkulator, na którym szczególnie mi zależy.
("wężykiem")
Obserwuj wątek
    • pawelpiwowarczyk Re: Poszukuję skradzionego notebooka 04.08.09, 09:48
      Mój adres email:
      pawelpiwowarczyk@gazeta.pl

Dzwoniłem do polskiego oddziału Lenovo i okazało się, że nie posiadają żadnej
      bazy i nie rejestrują skradzionych notebooków.
      Myślałem, że to jest od dawna standardowa procedura i że każde urządzenie jest w
      autoryzowanym serwisie sprawdzane pod względem wad prawnych.

O ludzka naiwności.
      • q_vw Re: Poszukuję skradzionego notebooka 04.08.09, 10:44
        Współczuje, ale znając podobne historie moich znajomych mogę tylko
        napisac, byś odarł się ze złudzeń, laptopa nie odzyskasz. Złodziej
        już upchnął go paserowi, a ten, jak nie przywróci go do stanu
        zerowego i nie wstawi na Allegro, to zwyczajnie wyrzuci.

Podobno Toshiba ma rejestrację laptopów, jak skradziony wejdzie w
        internet, da się namierzyc, ale pisze podobno, bo nieznam nikogo,
        kto by z tego skorzystał...
        • Gość: raptorf22 Re: Poszukuję skradzionego notebooka IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.09, 11:34
          Na zwrot bym nie liczył,ale nie powinieneś zostawiać firmowego kompa
          w aucie. Kradną wszędzie, niestety.
      • Gość: Marian Re: Poszukuję skradzionego notebooka IP: 94.254.237.* 06.10.09, 18:13
        Witaj

Proponuje dodać skradziony sprzęt do internetowej bazy rzeczy skradzionych
        www.skradzione.com.pl. Na chwilę obecną jest to najlepsza baza tego typu w
        Polsce. Sam dodałem skradziony telefon aby utrudnić żyję złodziejowi i paserowi
    • p3nisista trzymanie torby z notebookiem w samochodzie 04.08.09, 12:54
      to naprawdę świetny pomysł

Mogłeś położyć ją na dachu, przynajmniej nie uszkodzili by samochodu przy włamaniu
    • Gość: sbr nigdy nie zostawiam kompa w samochodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.09, 14:23
      nawet jeśli po drodze z pracy wskoczę do piekarni na 3 minuty
    • starveling Re: Poszukuję skradzionego notebooka 05.08.09, 21:28
      pawelpiwowarczyk napisał:

> W poniedziałek, trzeciego sierpnia, o godzinie 14-tej, w Poznaniu na osiedlu St
      > are Żegrze, w okolicach SP nr 50, jakiś p.i.e.r.d.o.l.o.n.y g.n.o.j.e.k

... zostawił sprzęt w samochodzie i ma teraz o to pretensje do całego świata.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka