Dodaj do ulubionych

W weekend na Pestce wahadłem

06.08.09, 17:36
Linia nr 9 Dębiec -po stałej trasie do Mostu Teatralnego dalej ulicami Roosevelta - rondo Kaponiera - Św. Marcin- po stałej trasie do Dębca

Linia nr 10 Dębiec - po stałej trasie do Mostu Teatralnego i dalej ulicami Fredry - Gwarna - Św. Marcin - Rondo Kaponiera - Roosevelta - .... po trasie do Dębca

Szanowna Redakcjo: na Dębiec, a nie do Dębca.
Obserwuj wątek
    • Gość: pyruś Re: W weekend na Pestce wahadłem IP: 94.254.154.* 06.08.09, 22:25
      Dobrze jest. Co się czepiasz.
    • ramolzezdymbca Re: W weekend na Pestce wahadłem 06.08.09, 22:46
      Czepiasz się bez sensu - jest poprawnie, bo w tym kontekście oznacza to 'w kierunku Dębca'.
      • Gość: żle Re: W weekend na Pestce wahadłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 14:56
        Źle jest. W odniesieniu do miast/wsi stosuje się "do" - "jadę do Poznania",
        "Pociąg osobowy do Ostrowa Wielkopolskiego". W kontekście dzielnic miasta
        stosuje się "na": jadę do Wildy, czy na Wildę?
        • Gość: żle Re: W weekend na Pestce wahadłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 14:59
          "DO" to mogłoby być w kontekście nazwy pętli Dębiec. "Dalej stałą trasą do pętli
          Dębiec", w tym przypadku nazwa własna. Pestka nie jeździ przecież do Piątkowa
          tylko na Piątkowo.
    • bratek_g W weekend na Pestce wahadłem 07.08.09, 09:55
      NIEPOWAŻNE podejscie MPK! Zero informacji na tablicy świetlnej na pętli na
      sobieskim. Głośniki-milczą. Żadnego człowieka co by coś powiedział. W skrzynce
      pocztowej- brak newslettera od MPK o tym (a ostatnio się tam zapisałem). Kilku
      znajomych miało podobne odczucia. Gdybym wiedział pojechałbym rowerem albo
      samochodem. Dobrze że nie spieszyłem się na pociag lub samolot, a "tylko" do
      roboty... Pomijam fakt że cała pólnoc Poznania jest pozbvawiona tramwajów
      (wilczak, połabska, piątkowska, sobieskiego). żAŁOSNA synchronizacja remontów!
      • masster88 Re: W weekend na Pestce wahadłem 07.08.09, 13:11
        Z newsletterem to fakt, że po to on jest, żeby dużo wcześniej uprzedzał, też się
        zapisałem i dopiero dzisiaj zaczęły przychodzić informacje. Mam nadzieję, że się
        rozkręci.

Ale już jakiś czas temu była gdzieś mowa o tych zmianach, mimo braku newslettera
        słyszałem o tym wcześniej.

Równocześnie muszę dodać, że warto zrobić coś widocznego w innych miejscach, jak
        Kaponiera. Jakaś kobieta narzekała dziś, że czeka już od pół godziny na tramwaj
        i nic nie jedzie na Pestkę... Domyślam się, że był komunikat na rozkładzie, ale
        jak ktoś tam jeździ, to go przecież nie potrzebuje zwykle. Może w takie dni
        warto np. na przystankach, tam gdzie są zwykle reklamy wielkoformatowe, wstawić
        informacje duże?

Odnośnie synchronizacji - o ile teraz widziałem, to pracują przy przystanku
        "Most Teatralny", więc można to częściowo usprawiedliwić.
        Ale gdyby zrobiono remont na Pułaskiego, pod wiaduktami wcześniej, to teraz z
        przystanku Wielkopolska można by dojechać alternatywnie na pętlę Piątkowska.

W drugim dzisiejszym newsletterze była informacja, że w godzinach szczytu będą
        jeździć dodatkowe autobusy wzdłuż Pestki już od dzisiaj.
    • irrrysek W weekend na Pestce wahadłem 07.08.09, 10:07
      o co się dzisiaj rano działo na pestce to skandal. Prze ponad 20 minut nie
      jechał żaden tramwaj wahadłowy, zero jakiejkolwiek informacji ( prócz kartek o
      wprowadzeniu linii wahadłowej) . Po ponad 20 minutach ( dobrze, że spieszyłam
      się "tylko" do pracy)przyjechał zatłoczony do granic możliwości tramwaj do
      którego nie zdołałam wsiąść. Drugi nadjechał za chwilę - nieco mniej tylko
      zatłoczony. Jak ludzie mają dojeżdżać z Piątkowa i Winograd w ten sposób.
      • Gość: aaa Re: W weekend na Pestce wahadłem IP: *.poznan.uw.gov.pl 07.08.09, 10:40
        było tragicznie - na slowianskiej pan z mpk poinformowal ze tramwaj mial awarie
        i utknal na kurpinskiego, prawie wszyscy poszli na okoliczne przystanki autobusowe..
    • lukask73 Co 5 minut 07.08.09, 12:21
      Częstotliwość co 5 minut jest nierealna. Przejazd od skrzyżowania z
      Roosevelta do przystanku Słowiańska, gdzie tramwaje wracają na
      właściwy tor trwa około 2,5 minuty. Wymiana ściśniętych pasażerów
      oraz zmiana kierunku jazdy na przystanku tymczasowym - co najmniej
      minutę. To wąskie gardło będzie powodowało spiętrzenia (czyt. postój
      na Słowiańskiej tramwajów w stronę centrum).
    • whitenabuchodonozor Zadyma na Pestce - zobacz zdjęcia 07.08.09, 14:29
      To jest przygotowanie do rzadszego kursowania tramwajów i autobusów od jesieni.
      Chodzi o to, żeby pasażerowie mieli już przedsmak naszej wspaniałej
      komunikacji kryzysowej.
    • fistik1 Zadyma na Pestce - zobacz zdjęcia 07.08.09, 15:29
      A ja mam pytanie, dlaczego MPK na "wahadło" uruchomiło prawie najmniejsze
      poznańskie tramwaje, czyli bimby typu linii "2" lub "9"? Czy nikt nie
      zauważył, że one w środku nie mają nawet drążków poprzecznych, których stojący
      mogliby się chwycić? W rezultacie, kiedy jest tłok, połowa stojących nie
      trzyma się niczego lub otwartych okien, co 5 sekund na siebie nawzajem
      wpadając lub - w gorszych przypadkach - przewracając się. Czy ktoś w MPK ma
      chociaż połowę standardowej ilości szarych komórek w mózgownicy, żeby do niego
      to (choć może z opóźnieniem) dotarło???
      • przerach Re: Zadyma na Pestce - zobacz zdjęcia 07.08.09, 15:32
        fistik1 napisała:

> A ja mam pytanie, dlaczego MPK na "wahadło" uruchomiło prawie najmniejsze
        > poznańskie tramwaje, czyli bimby typu linii "2" lub "9"?

Sprawa jest prosta - tylko te wagony są dwustronnie otwierane.
      • Gość: magnolia Re: Zadyma na Pestce - zobacz zdjęcia IP: *.icpnet.pl 07.08.09, 19:19
        uruchomili tramwaje dwukierunkowe, jak sobie wyobrazasz, ze motorniczy dojezdza combino do sobieskiego a do roosevelta jedzie na wstecznym? bo przeciez tramwaju na torach odwrocic sie nie da. pomysl zanim cos napiszesz!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka