Dodaj do ulubionych

Marszałek obiecuje tanią kolej do Berlina

06.09.09, 23:24
Cieszą mnie te wiadomości. Transport szynowy powinien być priorytetem w
rozwiązaniach komunikacyjnych tak w skali kraju jak i regionu i miast. Dziwię
się tylko, że przez tyle lat nie przyjęto ustawy na mocy której dworce
kolejowe nie zostały przejęte przez gminy. Można gdybać, ale czy dla biednej
czy bogatej gminy to jest kwestia nie tylko prestiżowa, ale po prostu
priorytetowa. Pasażerowie by nie odeszli od transportu zbiorowego a połączenia
nie stałyby się nierentowne. Wszystko co złe zaczyna się od złego gospodarza.
Obserwuj wątek
    • wlodekzpoznania jestem ~ z d u m i o n y ~ !!! 06.09.09, 23:41
      Czy ten człowiek mieszka w Poznaniu? Czy on naprawdę nie widzi, że mieszkańcy
      Poznania, aglomeracji i Wielkopolski za nic mają pariasowy transport zbiorowy i
      wybierają samochody? Czy on tego nie widzi? No przynajmniej prezydent Grobelny
      to widzi! Jak on pięknie ten świat widzi!

;-))
      Jestem autentycznie zdumiony i zbudowany, że są w Poznaniu ludzie, którzy
      potrafią wyciągać wnioski z doświadczeń zachodniej Europy, potrafią sięgnąć po
      rady, argumenty i potrafią chcieć działać. To Wojewoda będzie ustalał bilety a
      przewoźnicy będa konkurowali w ramach narzuconych. Jest ryzyko, że nie będą
      chcieli. Ale cel "zwiększenie przewozów zbiorowych" jest jasny i wart ryzyka.

To druga pozytywna inicjatywa Marszałka z ostatnich miesięcy, po projekcie (i
      oby jak najszybszej realizacji) domknięcia północnego IV ramy.
      • Gość: kk Re: jestem ~ z d u m i o n y ~ !!! IP: *.173.14.96.tesatnet.pl 07.09.09, 05:51
        Też jestem zdumiony - wspomnianym w tekście Berlinem Zachodnim :)
        • Gość: Bua Re: Na zakupy? IP: 142.94.86.* 08.09.09, 19:35
          Jeździć na zakupy aż do Berlina? Czy obecnie oferują w Poznaniu
          aż tak skromny wybór towarów?
          To w czasach PRL-u jeździło się na zakupy za Odrę, gdyż u nas
          brakowało dosłownie wszystkiego.

• wojtekspychala Marszałek obiecuje tanią kolej do Berlina 07.09.09, 00:19
      Nie ma nic lepszego niz konkurencja. Na chwile obecna jestesmy skazani na
      monopol Intercity do Berlina. Z mila checia przejade sie pociagiem do stolicy
      Niemiec az nie skoncza budowy A2 do swiecka. Popieram takie inicjatywy mam
      nadzieje ze rowniez na trasie Poznań Kiekrz Rokietnica Szamotuły Wronki bedzie
      kilka polaczen wiecej i bardziej zadbane pociagi !! Oby tak dalej to moze z
      rokietnicy zamiast 45 bede mogl jechac 15 min do centrum :)
    • Gość: mkrs Re: Marszałek obiecuje tanią kolej do Berlina IP: 195.2.222.* 07.09.09, 08:07
      Dziwne, marudy jeszcze śpią? Bo przecież to niedopuszczalne, że tylko 22 składy, a
      nie 74! ;)

A tak na poważnie: zapowiedzi brzmią bardzo obiecująco. Skoro pieniądze są
      zabezpieczone w ramach większych programów, można zakładać, że zostaną wydane
      zgodnie z przeznaczeniem. I to bardzo cieszy, bo niewiele jest inwestycji bardziej
      użytecznych, niż te w komunikację. Szkoda, że realna (a nie "papierowa) polityka
      stolicy województwa nijak się ma do założeń Marszałka, ale lepsze to niż nic.
      • Gość: pmmal28poz Re: Marszałek obiecuje tanią kolej do Berlina IP: *.centertel.pl 07.09.09, 18:16
        Chciałeś marudzenia to proszę bardzo :p zamiast remontować czy modernizować po
        raz enty "kible" lub "żółtki" albo po prostu jednostki EN57, których konstrukcja
        opiera się na tej z lat 30tych, i nie wiele odbiega właśnie od niej. Szanowny
        panie Kriger niech pan jeszcze poszuka kolejnych dotacji albo jak i kupi flotę
        80 lub nawet 100 nowoczesnych EZT, a nie remontować jakieś ruiny które pamiętają
        erę kamienia łupanego. Szanowny panie Kriger niech pan ten skansen jakim jest
        PKP wyrzuci na złom, a wprowadzi nowoczesne jednostki EZT, może nowe lokomotywy,
        po prostu nowoczesny tabor. A na zdjęci wystaje pan z wagonu piętrowego z końca
        lat 80tych, zamiast pofatygować się do Żmigrodu i stanąć przy "Husarzu" 183 601
        Siemensa, który od roku prawie jest na CNTK Żmigród na testach ;) (drugi też tam
        jest podobno :))
    • allegrocostuniegro A szybka kolej (TGV) kiedy? 07.09.09, 08:33
      Chodzi tutaj o zapowiadaną "Train à Grande Vitesse" czyli TGV?
      Słyszałem że do 2015 roku ma się tka pojawić w Polsce, ale znając nasz
      piękny kraj to prędzej doczekamy się tutaj rozsądnych i pracowitych
      polityków niż TGV.
      • lmblmb Mam nadzieję, że nigdy 07.09.09, 09:48
        allegrocostuniegro napisała:

> Chodzi tutaj o zapowiadaną "Train à Grande Vitesse" czyli TGV?

Na razie była zapowiedziana LGV

> Słyszałem że do 2015 roku

Mam nadzieję, że nigdy, przynajmniej zanim nie rozwiąże się PKP.
        • Gość: marek.es Re: Mam nadzieję, że nigdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 22:00
          W Posce istnieje taka zasada: nie podłączać sie do zachodniego
          systemu dróg i kolei. Dlatego polski TGV pojedzie między Warszawą i
          Krakowem (TYLKO!!)
          • lmblmb nie ma międzynarodowych LGV 08.09.09, 22:23
            Gość portalu: marek.es napisał(a):

> W Posce istnieje taka zasada: nie podłączać sie do zachodniego
            > systemu dróg i kolei. Dlatego polski TGV pojedzie między Warszawą
            > i Krakowem (TYLKO!!)

Francja i Niemcy nie mają ŻADNYCH linii LGV do sąsiednich krajów. Podobnie
            Szwecja, Włochy czy Czechy.

Może gotowa jest linia przez Belgię do Aachen, może - to mamy jedną.
      • dobrusia_to_ja Re: A szybka kolej (TGV) kiedy? 07.09.09, 17:25
        allegrocostuniegro napisała:

> Chodzi tutaj o zapowiadaną "Train à Grande Vitesse" czyli TGV?
        > Słyszałem że do 2015 roku ma się tka pojawić w Polsce,
        Chyba czas już się obudzić z pięknego snu:) Dla TGV są potrzebne zupełnie nowe i
        pioruńsko bezpieczne tory. Do 2015?? Nierealne, choć byłoby fajnie:) Wolałabym
        jeździć po Polsce szybkimi pociągami, niż samochodem.
    • l.george.l Zła wiadomość... 07.09.09, 10:08
      dla młodych emerytów z branży mundurowej, którzy dorabiali sobie wożeniem pań na
      zakupy i turystów na lotnisko.
    • intesp777 Obniżyć opłaty za wszystkie inter city o 30% 07.09.09, 10:26
      Bardzo dobrze Panie Marszałku...Teraz tylko proszę obniżyć opłaty za Inter
      City do Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Gdańska etc. i na pewno ta Spółka nie
      upadnie
      • ka_zet Re: Obniżyć opłaty za wszystkie inter city o 30% 07.09.09, 12:58
        intesp777 napisał:

> Bardzo dobrze Panie Marszałku...Teraz tylko proszę obniżyć opłaty za Inter
        > City

I jeszcze ceny chleba i tramwajów.
        Marszałek przecież nie ma absolutnie nic wspólnego z PKP Intercity.
      • Gość: Zeo Marszałek może IC najwyzej w dzyndzla pocałować IP: *.icpnet.pl 07.09.09, 19:58
        Nie ma żadnego wpływu na funkcjonowanie tej spółki.
    • Gość: pasażer Linia do Rogoźna?! IP: 80.51.91.* 07.09.09, 15:57
      Przecież starostwo z Wągrowca parę lat temu wydało krocie na oczyszczenie tej linii kolejowej, w planach mówili że pociągi będą kursowały przez Rogoźno i Oborniki Wlkp. i miały zatrzymywać się tylko na tych dwóch największych stacjach. Dlaczego zatem wydawać aż 500 tys. złotych na remont linii, która już była naprawiana? Czyżby ktoś utopił wcześniej publiczne pieniądze?
      • Gość: jmb1 Re: Linia do Rogoźna?! IP: 79.162.156.* 07.09.09, 17:14
        Linia wyremontowana???
        Odcinek Runowo k/Wągrowca - Rogoźno Wlkp rozkradzione śruby, mocowania szyn
        wzdłuż linii. PKP "zawiesiło" ruch na tej trasie kilkanaście lat temu więc
        złomiarze ochoczo przystąpili do pracy.
        • Gość: pasażer Re: Linia do Rogoźna?! IP: 80.51.91.* 07.09.09, 17:49
          Przecież parę lat wstecz prasa lokalna rozpisywała się o tym, że Powiatowy Urząd Pracy w Wągrowcu zatrudnił grupę bezrobotnych do naprawy i udrożnienia tej linii kolejowej. Zapewniono cały sprzęt i inne narzędzia, dano im wynagrodzenie, a teraz okazuje się, że linia już po części rozkradziona?! Wspaniale, tym bardziej ktoś powinien odpowiedzieć za to, co się stało!
          • Gość: Zeo Prasa często się o róznych rzeczach się rozpisuje IP: *.icpnet.pl 07.09.09, 20:01
            A najczęściej o tym o czym nie mają pojęcia. Wycięcie przez
            bezrobotnych kilku drzewek i krzaków rosnących w torach trudno
            nazwać gruntowną modernizacją linii kolejowej.
    • jmb1 Marszałek obiecuje tanią kolej do Berlina 08.09.09, 23:21
      Tylko przyklasnąć - nie tylko za to że będzie taniej do Berlina ale przede
      wszystkim za to, że jest szansa na uratowanie choć części kolejowych linii,
      gęstością których szczyciły się dotąd ziemie zachodnie, a które zapomniane
      przez warszawskie spółki kolejowe są rozkradane przez złodziei - złomiarzy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka