Gość: nauczyciel IP: *.dami / 213.76.164.* 12.02.04, 20:31 Pytanie brzmi: Czy Pan kurator zna Kartę Nauczyciela? Artykuł 64 wyrźnie mówi,że nie można tak robić!!!!!!!!!Ferie zimowe-to jest urlop Panie Kuratorze!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m_z_r Ferie w szkole IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 20:41 To jest efekt stosunku Kuratorium do organizatorów wypoczynku. Od kilku lat czuli się jak potencjalni przestępcy. Dotacje dostawali jedynie najbardziej zaufani a pieniadze wpływały na ich konta dopiero po feriach. Teraz Pan Kurator każe nauczycielom dyżurować w czasie ferii. Dziwne! Jako stary związkowiec powinien wiedzieć, że ferie to ustawowy urlop dla nauczycieli, więc jego polecenie jest nie tylko niewykonalne (nie ma podległości służbowej pomiędzy Kuratorem a dyrektorem szkoły) ale również niezgodne z prawem. Czyżby Pan Kurator nawoływał do łamania prawa? Karta Nauczyciela: Art. 64. 1.Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe, przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania. 2. Nauczyciel, o którym mowa w ust. 1, może być zobowiązany przez dyrektora do wykonywania w czasie tych ferii następujących czynności: 1) przeprowadzania egzaminów, 2) prac związanych z zakończeniem roku szkolnego i przygotowaniem nowego roku szkolnego, 3) opracowywania szkolnego zestawu programów oraz uczestniczenia w doskonaleniu zawodowym w określonej formie. Czynności, o których mowa w pkt 1-3, nie mogą łącznie zająć nauczycielowi więcej niż 7 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano Re: Ferie w szkole IP: 81.15.189.* 12.02.04, 22:22 ale Pan Kurator ma tu guzik do powiedzenia, decyduje organ prowadzący który daje kasę na oświatę a o ile dobrze słyszałem to szkoły są zadłużone tak że wyłączenie ciepła,elektryki i innych mediów na dwa tygodnie trochę poprawi tą sytuację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A po co ferie Re: Ferie w szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 06:56 Ja mam az 26 dni urlopu a godziny po 60 minut .Dokad bedzie trwala ta uprzywilejowana grupa lepszych i gorszych przcownikow .A o darmowych przejazdach nie wspomne . Odpowiedz Link Zgłoś