Gość: Student IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.01, 22:56 kazdy chce uniwerek w rzeszowie ale tworzenie tej placowki zaczyna sie od konca-bedzie kosciol(kolejny) zwany uniwersyteckim. ja tam wole nowe akademiki bo teco sa...... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Belfer Re: Uniwersytet IP: 146.9.59.* 14.03.01, 04:57 Odwal sie od Kosciola - a Uniwersytet przezyje ciebie i twoje pra-pra-wnuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: Uniwersytet IP: 212.182.49.* 16.03.01, 18:32 Panowie Po co te nerwy. Może znowu tak jak 4 lata temu bedzie powódz i nie zdzążą panowie posłowie zagłosować i zrobią ten temat kolejną obiecanką wyborczą. Ale wtedy to ja bedę miał te wybory....(gdzieś). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Uniwersytet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.01, 00:55 Drogi Belfrze - ja nikogo nie atakuje. Stwierdzam fakt! Przenocuj jedna noc w akademiku..... Z taka baza jaka jest (sale wykladowe, kadra, akademiki) to uniwerka z prawdziwego zdarzenia zrobic sie nie da. A w Rzeszowie jest tyle kosciołow, choćby szpoka...no moze to zły przykład- właśnie ja rozbieraja WIELKA SZKODA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Uniwersytet IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 24.04.01, 03:24 Tu się zgodze rozebranie Szopki to zamknięcie pewnej epoki, szkoda ten klimat i Ci ludzie już nie wrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max po co nam Uniwersytet? IP: 10.1.18.240, 213.25.122.* 26.03.01, 16:12 wg mnie po co nam uniwersytet, zacofanego regionu bardziej nie dokształcimy, a Kościół to przynajmniej coś porzytecznego - bo i wyspowiadać się można, i pomodlić, a i dokształcić słuchając przy niedzieli mądrego kazania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: po co nam Uniwersytet? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.01, 22:26 Oj! Uniwerek to by sie Podkarpaciu przydał, nawet bardzo. Chodźby po to aby nasz region taki zacofany w stosunku to reszty Polski nie był. Osrodek akademicki stymuluje rozwój regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Polibuda to przynajmniej ma jakiś poziom IP: *.pressmedia.com.pl 05.04.01, 17:16 Ale PRz do uniwerku nie chce i bardzo dobrze bo by się zdegradowała. Reszta uczelni to nędzne namiastki szkół wyższych, kończyłam WSP=Wylęgarnia Starych Panien i rzeczywiście tylko do tego się ta szkółka nadaje. Jak się doda zero do zera albo i pomnoży przez zero, to jakby nie cudować wyjdzie ZERO. Zmiana szyldu nie poprawi poziomu wykształcenia w regionie, zresztą każdy wykształcony jak tylko może, to stąd i tak ucieknie. Bo nie ma perspektyw. Będzie praca, będą wartościowi ludzie i nie ma znaczenia czy własnego chowu czy przyjadą. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Polibuda to przynajmniej ma jakiś poziom IP: *.rsk.pl 17.04.01, 19:14 Tak sobie mysle, ze Nasz region potrzebuje silnego osrodka akademickiego. WSP czy UMCS nie sa potega wiec nie dziwi, ze bardzo garna sie do polaczenia sil. A co do PRz... czy ja wiem czy jest taki poziom? Wystarczy popatrzec na ranking Wyzszych uczelni zamieszczony w "Rzeczpospolitej" WSP na 65 miejscu, PRz na 67. :))) Ale to i tak kicha. Popatrzny na Krakow - ci to sie maja czym pochwalic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Re: Polibuda to przynajmniej ma jakiś poziom IP: *.pressmedia.com.pl 19.04.01, 18:16 Pisząc JAKIŚ wcale nie mam na myśli wysoki. Ale to właśnie na Prz są kierunki, kórych gdzie indziej nie ma, to tu studiują ludzie zza granicy, jednak coś to znaczy. Co do rankingu, to kryteria według mnie były do niczego, np. liczba kandydatów na jedno miejsce, skoro na Prz nie ma egzaminów to przyjmuje się wszystkich i liczbę miejsc się wobec tego podnosi, to samo zasobność biblioteki na jednego studenta, wniosek jak wyżej, gdyby wliczono tu liczbę studentów po odsiewie to różnice byłyby spore. Nie mówię już o prowadzeniu prac badawczych, bo to nie zależy od klasy uczelni tylko jej profilu, przecież badania na takim supernowoczesnym sprzęcie technicznym kosztują może sto, może tysiąc razy więcej niż grzebanie w źródłach np. muzealnych, a dotacje przecież nie są przyznawane w takiej samej proporcji. Prz jakoś mimo to chwali się swoją dobrą sytuacją finansową a inwestycje widać gołym okiem. Co do poziomu nauczania to nie mogę oceniać kierunków, kórych nie znam, ale na mój kierunek przyszło kilku studentów z Prz i choć tam byli nieszczególni, u nas na WSP mieścili się w ścisłej czołówce. Liczba pracowników z tytułami to tez żadne kryterium, bo po prostu łatwiej zostać profesorem z historii niż informatyki, co innego jeździć po muzeach, co innego być na bieżąco z techniką w dodatku sakramencko drogą. Po prostu kryteria nie uwzględniały danych nie mieszczących się w GUS-owskich schematach. Prosiłoby się np. sprawdzić jaki jest odsetek bezrobotnych wśród absolwentów tych uczelni albo poziom ich zarobków, wyniki zapewne byłyby szokujące. Jednak bez względu na wszystko mieścimy się jako region w kompletnym ogonie i żaden uniwerek tego nie poprawi. Prowincja prowincją pozostanie, jak ktoś ma większe ambicje nie ma tu co szukać, może sobie co najwyżej na starość powrócić aby spokojnie egzystować na emeryturze wypracowanej w stolicy albo za granicą. PS. Dobrze pisać podobne rzeczy, można zaistnieć na łamach "Gazety Wyborczej". Nie chwaląc się :-)) dziś mój tekst znalazł się w papierowym wydaniu. Choć wypowiedzi są anonimowe, podobnym uhonorowaniem można się pochwalić w życiorysie, który łącznie z listem motywacyjnym wyślę do pracodawcy w Warszawie lub Poznaniu :-)), myślę że zrobię dobre wrażenie, wszak jestem osobą otwartą na wielki świat :-))))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polibuda to przynajmniej ma jakiś poziom IP: 192.168.11.* / *.prz.rzeszow.pl 07.06.01, 18:17 Dobrze napisałeś - nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polibuda to przynajmniej ma jakiś poziom IP: 192.168.11.* / *.prz.rzeszow.pl 07.06.01, 18:41 Przepraszam. oczywiście, że dobrze NAPISAŁAŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goethe nowy Uniwersytet w Rzeszowie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 09:19 Nie studiwałem/studiowałam na PRz ale z niektórymi elementami nowego przyszłego Uniwersytetu jest coś nie tak. Jak coś robisz i się przydajesz to jest OK, a jak masz problemy to nikt palcem nie kiwnie, a wszyscy zastawiają się jakością krztałcenia. Tylko czy oni wiedzą co to znaczy. Są wyjątkowi, tzn. naukowcy - przyjaciele studentów i tak dalej, ale czy oni chcą żeby ktoś tak naprawde pracował dla tego regionu głową. Wydaje mi się, że gubią priorytety. Kształcenie to zachęcanie, zapalanie i rozmiłowywanie młodzieży w arkanach nauki, pomaganie im, ponieważ dlatego podjęli się w przeszłości tego pięknego zawodu. Ale mimo wszystko mam nadzieje, że to się zmieni i przyszli studenci będą mogli liczyć na prawdziewie ojcowską lub madczyną opiekę kadry akademickiej na nowym Uniwersytecie w Rzeszowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: po co nam Uniwersytet? IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 18:20 Gość portalu: max napisał(a): > wg mnie po co nam uniwersytet, zacofanego regionu bardziej nie dokształcimy, a > Kościół to przynajmniej coś porzytecznego - bo i wyspowiadać się można, i > pomodlić, a i dokształcić słuchając przy niedzieli mądrego kazania! A fe, czy to wypada aby dorosły tak myślał? Poczytaj bracie teksty Jana Pawła II na temat uniwerystetu a możę coś więcej zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zio Re: Uniwersytet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.01, 12:40 Gość portalu: Student napisał(a): > kazdy chce uniwerek w rzeszowie Sorry lecz ja zdecydowanie sie sprzeciwiam powstaniu uniewerku w Rzeszowie <b> NIE </b> stanowczo Studiuje ekonomie na UMCS i nie mam ochoty sie przenosic na jkies Zalesie. Jesli powstanie Uniwerek to uciekam do Krakowa lub Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Uniwersytet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.01, 21:58 Dobra! Ale czy nie sądzicie, że Uniwersytet może spowodować, że jednak biznes zainteresuje sie Podkarpaciem gdy na miejscu będzie miał wykształconych ludzi? Uniwerek na pewno na poczatku będzie kulawy - nie od razu Rzym zbudowano! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: Uniwersytet IP: *.sll.se 06.04.01, 23:56 Barany dyskutuja juz o Uniwersytecie 10 lat i ..........dyskutuja . Niech cos w koncu zrobia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Uniwersytet IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 24.04.01, 04:27 Gość portalu: Student napisał(a): > Dobra! Ale czy nie sądzicie, że Uniwersytet może spowodować, że jednak biznes > zainteresuje sie Podkarpaciem gdy na miejscu będzie miał wykształconych ludzi? > Uniwerek na pewno na poczatku będzie kulawy - nie od razu Rzym zbudowano! Uniwersytet i kierunki z WSP - to będzie kombinat w większości produkujący bezrobotnych, jak dużo osób ma szanse zdobyć zatrudnienie w szkole lub na uczelni ? Biznes ? Chyba virtualnie-teoretyczny :-) Dziedziny które przyciągają biznes to nauki ścisłe, to badania i nie ma co nawet na ten temat pisać. Teraz WSP to mydlenie oczu i na prawdę współczuje ludziom którzy tam studiują na kierunkach po których nie mają szans na zatrudnienie, którzy biorą kredyty studenckie z myślą że później "jakoś to będzie". Prawda jest brutalna wiele z tych osób potem nie może znaleźć sobie miejsca w życiu nie umie się odnaleźć po studiach. Czy tego nie widać ? Czy o tym się nie słyszy ? Uniwersytet to nie jest szkółka która powinna nabijać kase profesorom doprowadzając do tego że dyplom z takiej uczelni jest traktowany jak druga "maturka", a tak się dzieje teraz przez uczelnie "prywatne" (szkoły publiczne z uprawnieniami szkół niepublicznych - zawsze bawił mnie ten napis ;-), Uniwersytet to powinno być centrum naukowe z prawdziwego zdarzenia a nie szkółka powstała po jakikmś tam głosowaniu i kupieckich przetargach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 10:08 Dlaczego się nie uczysz? Tylko wiedza jest dziś w cenie! Nie maszyny, nie kopalnie lecz wiedza stanowiąca skladnik kompetencji zawodowych Gość portalu: Gal napisał(a): > Gość portalu: Student napisał(a): > > > Dobra! Ale czy nie sądzicie, że Uniwersytet może spowodować, że jednak biz > nes > > zainteresuje sie Podkarpaciem gdy na miejscu będzie miał wykształconych lu > dzi? > > Uniwerek na pewno na poczatku będzie kulawy - nie od razu Rzym zbudowano! > > Uniwersytet i kierunki z WSP - to będzie kombinat w większości produkujący > bezrobotnych, jak dużo osób ma szanse zdobyć zatrudnienie w szkole lub na > uczelni ? Biznes ? Chyba virtualnie-teoretyczny :-) Dziedziny które przyciągają > > biznes to nauki ścisłe, to badania i nie ma co nawet na ten temat pisać. > Teraz WSP to mydlenie oczu i na prawdę współczuje ludziom którzy tam studiują n > a > kierunkach po których nie mają szans na zatrudnienie, którzy biorą kredyty > studenckie z myślą że później "jakoś to będzie". Prawda jest brutalna wiele z > tych osób potem nie może znaleźć sobie miejsca w życiu nie umie się odnaleźć po > > studiach. Czy tego nie widać ? Czy o tym się nie słyszy ? Uniwersytet to nie je > st > szkółka która powinna nabijać kase profesorom doprowadzając do tego że dyplom z > > takiej uczelni jest traktowany jak druga "maturka", a tak się dzieje teraz prze > z > uczelnie "prywatne" (szkoły publiczne z uprawnieniami szkół niepublicznych - > zawsze bawił mnie ten napis ;-), Uniwersytet to powinno być centrum naukowe z > prawdziwego zdarzenia a nie szkółka powstała po jakikmś tam głosowaniu i > kupieckich przetargach. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 10:04 ycże Ci wielkich sukcesów. Odezwij się po pierwszym semestrze zaliczonym w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjot Uniwersytet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.01, 20:40 A może z innej beczki? Gdy już będzie uniwersytet (a może za ciosem zrobić dwa?), i gdy już wszyscy będziemy mieli po kilka fakultetów. To zniknie ten marazm? Przybędzie miejsc pracy? "Warszawy" mają swoich, wszystkich z zadupia nie przyjmą. Może by ten cały zapał zwrócić w innom stronę i w końcu wymusić budowę autostrady, to są miejsca pracy i przypływ grosza. Jeśli tak dalej pójdzie, to transport poleci przez Czechy i Słowację. A my jak zwykle obudzimy się "z ręką w nocniku" i dalej tradycyjnie ale za to uczenie będziemy narzekać na biedę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Uniwersytet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.01, 19:08 "Uczeni rozmawiac o biedzie.." - budowac autostradę... Od czegos trzeba zacząc. Rozpoczołem ta dyskusję o Uniwersytecie w Rzeszowie bo 10 lat się o nim mówi a jak nie było Uniwerka tak nie ma. A co do autostrady - zgadzam sie ze siec komunikacyjna tez należy rozwijac. Jedna sprawa - u Uniwerka i autostrady na naszym biednym Podkarpaciu naraz sie robic nie da!! Jak już powstanie Uniwerek to..... kto wie , kto wie( moze jak w przypadku uczelni za kolejne 15 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjot Uniwersytet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.01, 00:03 Oby! Tylko żeby było po czym (z tą wiedzą) z tąd wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Uniwersytet IP: 212.182.50.* 24.04.01, 11:40 Przeczytałem wszystkie dotychczasowe wypowiedzi o Uniwersytecie w Rzeszowie. Są one, niestety, bardzo płytkie, a niektóre wręcz żenujące. U wielu dyskutantów nastąpiło pomylenie pojęć i wartości (autostrada, czy uniwersytet, kościół, czy uniwersytet itp.). Wypowiadając się o zbędności kształcenia humanistów i studentów nauk ścisłych, dyskutanci powinni przed sobą postawić pytanie: ilu absolwentów PRz znalazło zatrudnienie zgodne ze statusem swego wykształcenia? Inżynierowie, obsadzający stanowiska administracyjne nawet w wysokich urzędach - to żadna satysfakcja! W regionie występuje znacznie większy brak odpowiednich miejsc pracy dla inżynierów niż dla nauczycieli. Jedna z absolwentek WSP przypisuje tej Uczelni nazwę "wylęgarni starych panien". Czy Autorka tej wypowiedzi także jest starą panną? Dyskusja o Uniwersytecie w Rzeszowie, moim zdaniem, powinna być kontynuowana, ale trzeba ją prowadzić ze znajomością rzeczy i z większą troską o dom, w którym mieszkamy. XYZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjot Re: Uniwersytet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 20:16 Czy sądzi Pan(i) że przywiązanie do miejsca w obecnym czasie ma aż tak wielkie znaczenie? Czy uniwersytet to budynek? Czy musi on stać w konkretnym miejscu? Wszak w niedalekiej przyszłości (tak sądzę), naprawdę naukę można będzie pobierać w domu. Czy do tego naprawdę potrzebny jest gmach? Przecież szkołę tworzą mistrzowie a nie mury. Chociaż, co ja gadam, podobno kościół to ludzie, a biedactwa bez murów i tacy nie potrafią porozmawiać z Bogiem. Chyba tak ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Uniwersytet IP: 10.192.1.* / 10.1.1.* / *.dnet.pl 26.04.01, 21:19 Drogi/Droga Mjot, Faktycznie, uniwersytet to nie gmach i nie miejsce, w któryn się on znajduje. To coś znacznie więcej. Nie przypadkowo student wykształcony, np. w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu zdobywa coś o wiele więcej, niż tylko programową wiedzę. Tam ma on możliwość otarcia się o centra kultury, ma dostęp do zupełnie innych bibliotek niż w środowisku rzeszowskim, ma inne kontakty z ośrodkami akademickimi świata, bywa na wykładach różnych uczonych i spotyka się z różnymi ludżmi kultury i polityki. I o to właśnie chodzi, by przez powstanie i rozwój uniwersytetu w Rzeszowie powstała w tym mieście cała ifrastruktura z nim związana. Studia zaś "na odległość" może i będą jedną z ciekawszych form, ale tylko wspomagającą. Nie wyobrażam sobie studenta, zdobywającego dyplom magisterski przez internet na wsi lub w małej mieścinie. Nie przypadkowo już studia zaoczne są uznawane za gorszą formę od stacjonarnych. Ponoć swojego czasu słowik i wróbel ukończyli to samo konserwatorium muzyczne, tyle tylko, że wróbel studiował zaocznie, a słowik stacjonarnie - dyplomy natomiast mają równoważne. Co o tym sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjot Re: Uniwersytet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.01, 23:01 Sądzę, że wszystko zależy od "studenta" i jego mistrza! (Korespondencyjny mistrz judo...)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Re: Uniwersytet IP: *.pressmedia.com.pl 04.05.01, 18:02 > Przeczytałem wszystkie dotychczasowe wypowiedzi o Uniwersytecie w Rzeszowie... > Ilu absolwentów PRz znalazło zatrudnienie zgodne ze statusem swego wykształcenia? > Inżynierowie, obsadzający stanowiska administracyjne nawet w wysokich urzędach > to żadna satysfakcja! Prawda, jednak jak się ma wybór bezrobocie albo praca w urzędzie bez satysfakcji, to jednak lepiej wybierać to drugie. Poza tym urzędnik mężczyzna inżynier w sfeminizowanym środowisku szybko zwykle awansuje i ze stanowiska kierowniczego (menedżerskiego jak to ładniej brzmi) ma lepsze wybicie. O ile się nie mylę dyrektor rzeszowskiego ZUS-u kończył PRz, czy ubolewać nad faktem, że nie pracuje w swoim zawodzie? > W regionie występuje znacznie większy brak odpowiednich > miejsc pracy dla inżynierów niż dla nauczycieli. Dowody, liczby poproszę, moim zdaniem jest na odwrót. Inżynier nie jest przypisany raz na zawsze do określonego stanowiska w określonej branży i firmy o określonym statusie, ma większe możliwości znalezienia pracy tylko trochę różniącej się od jego specjalności, pracodawca nie przekreśli go z góry za tę różnicę. Liczba szkół jest ograniczona a poza szkołą absolwenci WSP są ludźmi tylko z maturą, nawet w gorszej sytuacji niż maturzyści ("po WSP to pani może pracować w szkole, u nas co by pani robiła, na fakturzystkę ma pani za wysokie kwalifikacje..." autentyczna odpowiedź pracodawcy). Nie piszę tego tylko i wyłącznie z własnego doświadczenia, w "Wyborczej" wypowiadał się kiedyś fizyk z WSP, który mimo drugiego fakultetu z informatyki i specjalistycznych kursów nie mógł znaleźć pracy ani w szkole, ani poza nią. Szkołom wychodzi taniej dawać półtora etatu już zatrudnionemu nauczycielowi, który skończy miesięczny kurs komputerowy, niż wziąć magistra informatyki, bo na nową osobę już dotacji nie wystarczy, a że kwalifikacje się marnują, kogo to obchodzi. Ten fizyk nie mógł także znaleźć pracy gdzie indziej jako informatyk, większość pracodawców nie dowierzała jego umiejętnościom, to chyba o czymś świadczy. A podobno informatycy są rozchwytywani, jak widać nie u nas i nie po WSP. Na dodatek znam inżyniera z PRz, który jako informatyk pracę bez problemów znalazł, choć kierunek ukończył inny, nie stanowiło to żadnej przeszkody dla pracodawcy. I naprawdę nie o pieniądze chodziło. > Jedna z absolwentek WSP > przypisuje tej Uczelni nazwę "wylęgarni starych panien". Czy Autorka tej > wypowiedzi także jest starą panną? Tak, jestem starą panną. Takie rozszyfrowanie skrótu to oczywiście żart i nie uważam tego za jakieś fatum, które mnie prześladuje. Chodzi o to, że ta szkoła nic mi nie dała, czas w niej spędzony uważam za zmarnowane pięć lat, jedyna korzyść to papierek z mgr przed nazwiskiem, a to trochę mało. Sądziłam że studia dzienne będą dobrym przygotwaniem do zawodu, pomyliłam się, trzeba było po maturze iść do pracy, którą wtedy miałam, magistra robić sobie zaocznie, tylko po to żeby te literki mgr mieć, a nie wierzyć, że wykształcenie pedagogiczne coś daje, bo dało mi status bezrobotnej i zamknęło drzwi do innych stanowisk: "po WSP to pani może pracować w szkole, u nas co by pani robiła..." powtarzam się ale to fakt. Czy zmiana szyldu na uniwersytet cokolwiek zmieni??? Twierdzę że nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 10:11 No wreszcie,coś sensownego tak zachęcam do takiej dyskusji. Sam się też włączę po przeczytaniu pozostałych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 10:10 Wreszci jest Uniwersytet. Dyskutowało się o nim od 28 lat. Czy zastanawiłeś się dlaczewgo to tak dlugo trwało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Uniwersytet raz jeszcze IP: *.rsk.pl 25.04.01, 21:18 W Rzeszowie mamy bardzo wielu studentow, ich odsetek jest porownywalny w Krakowem. Niestety nie czuc w naszym miescie atmosfery miasta akademickiego. Byc moze integracja srodowisk WSP i UMCS pozwoli stworzyc bardziej prezny (bo wiekszy) mechanizm promocji szkolnictwa wyzszego w regionie, co przyciagnie jeszcze wieksza liczbe osob, ktore zechca sie tu ksztalcic i zwiazac swa przyszlosc z Podkarpaciem. Wydaje mi sie ze to czego nam tu brakuje to inicjatywy i dobrej atmosfery, reszta... przyjdzie z czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Uniwersytet raz jeszcze IP: 10.192.1.* / 10.1.1.* / *.dnet.pl 26.04.01, 21:33 Zgadzam się z Tobą, Piotrze. I o to mniej więcej chodzi w całej koncepcji tworzenia uniwersytetu w Rzeszowie. Nie znaczy to jednak, że studenci tej uczelni koniecznie mają być z regionu podkarpackiego, a jej absolwenci koniecznie muszą w tym regionie szukać pracy. Uniwersytet już w swoim założeniu ma być uczelnią otwartą dla całego kraju i nie tylko i ma kształcić ludzi o otwartych umysłach. W żadnym przypadku nie wolno takiej uczelni ograniczać się do kulturowych wartości nie tylko regionu, ale nawet kraju, w którym funkcjonuje. Szkoda tylko, że środowisko całej administracji wyższej regionu, w którym ta uczelnia rodzi się w takich bólach, nie do końca te prawdy oczywiste pojmuje. Ale też może być i tak, że rozumie to doskonale i dlatego właśnie uniwersytet w Rzeszowie ma tak ciężki poród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Uniwersytet raz jeszcze IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.01, 22:04 Zostałem wywołany do odpowiedzi więc piszę. Zainicjowałem tę dyskusje o Uniwersytecie w Rzeszowie specjalnie w taki sposób(Uniwersytet-Kosciól). Chciałem aby ludzie zwrócili uwagę i aby zaczeli wyrażac swoje opinie o powstaniu tej placówki w Rzeszowie. Zgadzam sie , że dyskusja nie była na najwyższym poziomie. Liczyłem( i nie przeliczyłem się), że do dyskusji włączy sie wiele osób i nasze rozważania pójda w innym kierunku. Uważam jednak , że wszyscy maja prawo do wypowiedzi swojej opinii. Zarówno ci piszący o zacofaniu Podkarpacia w infrastrukturę drogową jak i ci , którzy piszą , iż ukończy się WSP i zostanie starą panną(sic!). Moim skromnym zdaniem Uniwersytet jest Podkarpaciu bardzo potrzebny. MOze byc on siła napędową całego naszego regionu, który to, nie wstydźmy sie tego powiedzieć, pod względem wykształcenia , kultury itp. jest Polską B. Co do nauki w przyszłosci poprzez internet - XYZ - w pełni sie z Tobą zgadzam. Kontaktu " na żywo" z wykładowcą nic nie zastąpi. Internet moze byc źródłem wiedzy ale tylko druga osoba moze nauszyc jak z niego czerpać. Co do kwestii ornitologicznych sie nie wypowiadam, gdyz jako student studiów dziennych mam swoje zdanie o (bez urazy) "masówce" z zaocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Re: Uniwersytet raz jeszcze IP: *.pressmedia.com.pl 04.05.01, 18:37 No przecież ta "Wylęgarnia Starych Panien" to był żart, nikt nie twierdzi, że musowo każda absolwentka starą panną zostanie (choć ja akurat do takich się zaliczam, a może 31 lat to jeszcze nie "stara" :-)), wzięliście to na poważnie?? Będę uważać na przyszłość. Ta moja szpilka na WSP to tylko stwierdzenie faktu, że szkoła jest kiepska, zupełnie nie przystająca do obecnych realiów zarówno jeżeli chodzi o materiał nauczania jak i o orientację na rynek pracy. Nie pracuję w swoim zawodzie, na początku żałowałam, że 5 lat nauki poszło na marne, zaczynałam swoją "karierę" od bezrobocia a potem tak, jakbym była świeżo po maturze, od najniższego stanowiska w urzędzie z płacą minimalną, teraz mam warunki całkiem znośne (dostęp do internetu teo dowodem), ale to samo osiągnęłabym zapewne 5 lat wcześniej, absolutnie nic z uczelnianej wiedzy nigdy mi się nie przydało, szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Uniwersytet raz jeszcze IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.01, 01:16 31 lat to wcale nie jest jeszcze stary wiek - znam starsze osoby , które partnerów jeszcze nie znalazły. A że WSP nie jest uczelnią, która kształci ludzi aby ci znależli pracę od zaraz ( i to najlepiej w swoim zawodzie) to fakt. Bądźmy jednak szczerzy, która uczelnia taką jest. Na Podkarpaciu chyba zadna. Mimo iż mówi się , że wiele zalezy od operatywności samego absolwenta to na naszym rynku pracy ..... . Sam znam wielu absolwentów prawa z rzeszowskiego UMCS, którzy w swoimzawodzie nie pracują( nie wspominając o tyhc, którzy pracy nie mają. A aplikacje? To juz caaaaałkiem inna historia. Kto choć raz na nią zdawał( znam kilku takich idealistów)to wie jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet raz jeszcze IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 10:19 . Uniwersytet już w swoim założeniu ma być > uczelnią otwartą dla całego kraju i nie tylko i ma > kształcić ludzi o otwartych umysłach. W żadnym > przypadku nie wolno takiej uczelni ograniczać się do > kulturowych wartości nie tylko regionu, ale nawet > kraju, w którym funkcjonuje. Szkoda tylko, że > środowisko całej administracji wyższej regionu, w > którym ta uczelnia rodzi się w takich bólach, nie do > końca te prawdy oczywiste pojmuje. Ale też może być i > tak, że rozumie to doskonale i dlatego właśnie > uniwersytet w Rzeszowie ma tak ciężki poród. Tak, to jest zastanawiające i to powinni dziennikarze zgłębiać dla dobra całego Podkarpacia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet raz jeszcze IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 10:17 Tak, to dobry kierunek myślenia. Rzeszów liczy 167 tys. miezkanców. Studentów jest prawie 45 tys. Zastanawia mnie to jak wyglądałby Rz. bez studentów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: Uniwersytet IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 23:10 Patrząc na region z boku przedstawia się rzeczywiście smutno i ubogo.Co może zrobić Uniwerek w środowisku wyjątkowo klerykalnym,kontrolowanym myślowo i obyczajowo,kołtuństwie widocznym na każdym kroku,i totalnej biedzie umysłowej.Faktem jest że bardziej odważni i niedostosowani wynieśli się w inne rejony kraju-o nich słyszymy prawie zawsze dobrze oceniani,bardziej przeciębiorczy też uciekli-po zrobieniu trochę większych rzeczy wracają na emeryturę w rodzinne strony. Co pozostało a tego jest znaczna większość stara się nie zawsze z porządanym skutkiem dać sobie radę.Uczelnie miejscowe dokładnie reprezentują poziom regionu.Oprócz Politechniki można je śmiało nazwać "zakamuflowanymi pośredniakami". I raptem w takim rejonie powołuje się świadomie czy nie to jest mniej ważne Uniwersytet. Myślącą instytucję dającą pełną swobodę wyrażania swych myśli,rozwijania ich pod kierunkiem dobrych mistrzów,prowadzenia zaciętych sporów,nieprzewidzianych dyskusji na tematy tabu w tym regionie.Zaczyna powstawać prawdziwa otoczka,czytelnie,księgarnie, bibloteki,prawdziwe i dziwne kawiarenki,rozwija się satyra i krytyka. Moim skromnym zdaniem grozi to tylko zawałem dla środowiska. Rzeszów tego może nie wytrzymać.Dlatego propomuję dla dobra wszystkich kurację mniej wstrząsową.Powołaną instytucję zwaną "UNIWERSYTET im.Biskupa..." powołać na bazie istniejącej w rejonie sprawdzonej kadrze dydaktycznej.Utworzyć kierunki mniej emocjonalne jak archiwistyka,muzealnictwo,teologia,nauki społeczne i inne całkowicie nieprzydatne dla regionu.Nawet nie myśleć o powstaniu kierunków filozoficznych w tym etyki,psychologicznych i innych zmuszających do myślenia i wyrażania własnych przemyśleń.Rekrutację prowadzić w/g zwyczajów miejscowych co zapobiegnie nadwyżkom chętnych.W celu uniknięcia niespodzianek w nauce od każdego przyszłego studenta żądać świadectwa moralności wystawionego przez proboszcza.Taki uniwersytet daje pozycję miastu,nie zmusza do dodatkowych inwestycji/sprowadzenie bardzo dobrej kadry,budowa biblotek,zakup książek,pomocy/. Wystarczy jakiś budynek ładnie otynkować,dać duży szyld no i gotowe.Po kilku latach pracy uniersytetu można zbierać laury sa absolwenci na których czekają miejsca pracy w całym kraju a nawet poza nim.Na pytanie wykształcenie absolwent odpowiada Uniwersytet Rzeszowski kadrowy zaś zapisuje tak jak dotychczas w głębi kraju "Gimnazjum Bieszczadzkie' Prawda że ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Uniwersytet IP: *.*.*.* 02.06.01, 06:53 co raz czesciej mi sie wydaje =, ze ludzie nielubia rzeszowa bo jest bardziej katolicki i prawicowy od innych regionow kraju. obiektywni antykatolicy...??? w morde kopaną. przykro wam, ze rzeszow jest lepszy od waszego kurwidolka wypisujecie brednie, ktore nimy maja cos z tym wspolnego, wiecej obiektywizmu prosze panstwa. dla mnie rzeszow jest lepszym miejscem do zycia niz chocby krakow czy warszawa, gdzie mozna najwyzej po mordzie dostac i sie utruc w morzu gowna za przeproszeniem, mysle, ze sie nie pomyle twierdzac, ze w stolicy polski jest polowa zlodzieji...lub ludzi widzacych tylko pieniadze, jedzcie do usa, tam tylko pieniadz sie liczy (co prawda bardzo latwo go zdobyc), oprocz tego same glupy do okola sie plataja. dziekuje zostaje w rzeszowie z czy bez uniwersytetu i nie sadze, ze wsp jest beznadziejne, uwazam, ze trzeba tam troche myslec w przeciwienstwie do innych uczelni i w cale nie jest najgorsza uczelnia w kraju nawet wsrod wsp (rankingi szkol, w sumie 3). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: Uniwersytet IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 02.07.01, 09:54 Gość portalu: sasiad napisał(a): > co raz czesciej mi sie wydaje =, ze ludzie nielubia rzeszowa bo jest bardziej > katolicki i prawicowy od innych regionow kraju. obiektywni antykatolicy...??? w > > morde kopaną. przykro wam, ze rzeszow jest lepszy od waszego kurwidolka > wypisujecie brednie, ktore nimy maja cos z tym wspolnego, wiecej obiektywizmu > prosze panstwa. dla mnie rzeszow jest lepszym miejscem do zycia niz chocby > krakow czy warszawa, gdzie mozna najwyzej po mordzie dostac i sie utruc w morzu > > gowna za przeproszeniem, mysle, ze sie nie pomyle twierdzac, ze w stolicy > polski jest polowa zlodzieji...lub ludzi widzacych tylko pieniadze, jedzcie do > usa, tam tylko pieniadz sie liczy (co prawda bardzo latwo go zdobyc), oprocz > tego same glupy do okola sie plataja. dziekuje zostaje w rzeszowie z czy bez > uniwersytetu i nie sadze, ze wsp jest beznadziejne, uwazam, ze trzeba tam > troche myslec w przeciwienstwie do innych uczelni i w cale nie jest najgorsza > uczelnia w kraju nawet wsrod wsp (rankingi szkol, w sumie 3). Sznowny sasiedzie.Nie chodzi o to gdzie jest lepiej a gdzie gorzej,a także gdzie mocniej biją lub lepiej kradna.To sa tematy wtórne.Chodzi o to by z przyszłego uniwerstetu nie zrobiono gniota użtecznego tylko dla obcji politycznych/zasługa Krzaklewskiego przy powstaniu Uniwersytetu-żałosne/.Podkarpackie ma to do siebie że ma dużo ludzi mądrych.Historia polityczna spowodowała że zostajemy trochę z tyłu za innymi regionami, ale to nie problem.Problemem jest aby stworzyć srodowisko ludzi mądrych w tym rejonie które stanowiło by dopalacz dla regionu. Właśnie nauka powoduje toże bardzo szybko oddalamy się od t.z.w ściany wschodniej. Bieda może ta sama ale poziom wiedzy ogólnej świadczy i daje znacznie większy potencjał. A tak na marginesie Rzeszów nie jest aż tak katolicki,posiada tylko zabarwienie klerykalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miguel Uniwersytety w Zielonej Gorze i Rzeszowie IP: *.usal.es 07.06.01, 13:06 No wiec stalo sie! Mamy Uniwerki! Gratuluje Rzeszowowi, choc musze przyznac, ze w po waszych wypowiedziach odnosze wrazenie, ze w Zielonej Gorze istnial wikszy consensus jesli chodzi o powolanie nowej Uczelni. Fakt, ze sytuacja obu miast byla inna, bo Rzeszow polaczyl WSP z dwoma filiami ucxzelni z innych miast, a w ZG dogadali sie rektorzy naszych dwoch zielonogorskich uczelni. Zobaczymy za jakis czas jak obie uczelnie wypadna w rankingach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jate Re: Uniwersytety w Zielonej Gorze i Rzeszowie IP: *.pressmedia.com.pl 07.06.01, 15:26 Gość portalu: Miguel napisał(a): > No wiec stalo sie! Mamy Uniwerki! Gratuluje Rzeszowowi, choc musze przyznac, ze > > w po waszych wypowiedziach odnosze wrazenie, ze w Zielonej Gorze istnial wikszy > > consensus jesli chodzi o powolanie nowej Uczelni. Fakt, ze sytuacja obu miast > byla inna, bo Rzeszow polaczyl WSP z dwoma filiami ucxzelni z innych miast, a w > > ZG dogadali sie rektorzy naszych dwoch zielonogorskich uczelni. > > Zobaczymy za jakis czas jak obie uczelnie wypadna w rankingach! Obawiam się, że w przypadku uniwerku w Rzeszowie, będzie to szkoła na papierze. Niewiele się zmieni poza pieczątkami i szyldami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crimen Re: Uniwersytety w Zielonej Gorze i Rzeszowie IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 07.06.01, 19:22 Nie 'będzie na papierze" ale "jest na papierze".Dzisiaj Sejm podjął stosowną uchwałę w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafcio Re: Uniwersytet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 22:32 Jaki " jest " jaki "będzie"?? Na razie tylko sejm cos uchwalił - musi to jeszcze klepnąc senat a potem podpisać prezydent. Pozwolę sobie na drobna uwagę - uniwersytet nie powstaje droga ustawy sejmowej.Uniwersytet rodzi sie dopiero dzieki atmosferze studiów, życia studenckiego, zwyczajów uczlnianych. Dzieki kadrze i studentom. O narodzinach uniwersytetu w Rzeszowie mozna bedzie mówic dopiero za pare lat. Nobo jak powstanie to dopiero za kilka lat(gdy okrzepnie) bedzie mozna powiedzięc MAMY UNIWEREK!! Moim zdaniem na poczatku - poprzez samo połączenie 3 uczelni rzeszowskich - uniwerka sie nie stworzy. Z taka kadrą?? Z taka bazą?? Potrzeba nam świżej krwi, ludzi z zewnątzr , którzy środowisko naukowe Rzeszowa ( mieszające sie od lat we własnym kregu) zmienią. Potrzeba ludzi z zewnatrz ze świrzym oglądem sytuacji w rzeszowskiej nauce - takich , którzy wniosą cos nowego i (szczerze) bardziej światowego do tego naukowego zaścianka. Jest jedno "ale". Czy Rzeszów na to stać? Nie czarujmy się - za darmo nikt nie przyjdzie pracować . A i warunki bytowe tez trzeba mu zapewnić dobre. Jeszcze jedna sprawa JAK SIE NASZA NOWA UCZELNIA BĘDZIE NAZYWAĆ( albo jak ja nazwać)?? Moja propozycja - Podkarpacki Uniwersytet Rzeszowski im. ..... no właśnie - czujego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crimen Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 21.06.01, 23:19 Patron nowego uniwersytetu to rzeczywiście problem.Jestem pewien że nasi "czarni" mają już swojego faworyta.Dla mnie kandydatem na patrona mógłby być Grzegorz z Sanoka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MSZ Re: Uniwersytet IP: 192.168.9.* / *.exbud.com.pl 22.06.01, 08:32 I macie już swój uniwerek i Zielona G. też. A Kielce walczą, walczą i nie mogą swojego uniwersytetu wywalczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K PROMAR, PRZ, WSP IP: 195.117.241.* 24.06.01, 00:00 nie podniecajcie sie tytuł mgr to tytuł mgr jeżeli jesteście stąd to wiecie o co chodzi na każdej z tych uczelni (zwłaszcza na zaocznych=kasa) obojętnie na którą pójdziecie oprócz tytułu możecie się coś nauczyć ale tylko jak chcecie tego !!! Obojętnie czy będziecie studiować w Krakowie na UJ czy na AGH nie ma znaczenia jak bedziecie kaumukami to skończycie te uczelnie nie zauważając nawet naistotniejszych spraw a nawet po WSP jeśli chcecie i nie stoicie z boku tylko macie tysiące inspiracji i zainteresowań przebijecie mur bezrobocia tylko pod jednym warunkiem musicie udowodnić że jesteście najlepsi w tym co robicie i co potraficie!!! Mam przykład w tym roku kończy się pierwszy rok na prywatnej uczelni PROMAR w Rzeszowie uczą się tam angielskiego i tylko wybitni się gdzieś załapią i nic nie pomoże że płacili prawie 6000 zł rocznie przez trzy lata to jest czysty zysk i Dyrektor o tym wie ze rodzice zapłacą każde pieniądze za złudzenie że dziecko znajdzie lepszą pracę, przykład jest prosty wykładowcy mówią że tylko pierwszy rocznik był naprawdę dobry już drógi to miernoty i z czym do ludzi ??? Tylko ktoś kto pracuje na swój sukces całe życie osiąga go obojętnie jaką uczelnię kończy bo jest dobry w tym co chce robić i co zna !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: PROMAR, PRZ, WSP IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 18:09 > Tylko ktoś kto pracuje na swój sukces całe życie osiąga go obojętnie jaką > uczelnię kończy bo jest dobry w tym co chce robić i co zna !!! Można do tego dodać tylko to, że faktycznie w cywilizacji informacyjnej liczyć się będą ci ktorzy chcą i potrafią się systemmatycznie uczyć. Także z wykorzystaniem Innternetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 18:06 > Jeszcze jedna sprawa JAK SIE NASZA NOWA UCZELNIA BĘDZIE NAZYWAĆ( albo jak ja > nazwać)?? > Moja propozycja - Podkarpacki Uniwersytet Rzeszowski im. ..... no właśnie - > czujego imienia? Przecież tym pytaniem Bracie sam sobie zaprzeczasz. Niby wiesz co to znaczy Uniwersytet ale chyba tylko pozornie!> Pomyśl, przecież nie znasz tego środowiska naukowego, byłeś na jakimś choćby wykladzie otwarrtym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytety w Zielonej Gorze i Rzeszowie IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 18:02 Aj, aj, aż by się komuś chciało przylożyć.Aż ręce się rwią do pracy... Żeby formułować oceny trzeba do tego mieć jakieś miarki. W tym przypadku ilościowe i jakościowe. W obydwu zaś grupach kryteriów Uniwersytet w Rz. bije na głowę przyszły Uniwersyetet w Zielonej Górze. A czy ktoś myślal o tym , jak to będzie fajnie i może trochę zabawnie, gdy w odpowidzi na pytanie :jaką uczelnię Pn skończyl panie inżynierze? Padnie odpowiedź uniwersytet ..... w Zielonej Górze ?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Uniwersytet IP: 146.9.59.* 27.06.01, 15:31 K.Gratuluje! Jedno mnie zastanawia: dlaczego po 7.06."nawiedzeni" zamilkli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Uniwersytet IP: 195.117.241.* 01.07.01, 17:31 zamilkli bo nic nie pomoże rozmowa gdy nie ma argumentów a cwaniaka można grać zawsze tylko nie o to chyba chodzi w życiu...życzę wszystkim żeby mieli szczęście znleżć pasję która ich poprowadzi przez życie dając równocześnie jakąś godziwą gratifikację oraz aby mówiąc mniej bardziej ważyli słowa bo to chyba cecha ludzi mądrych pozdrawiam wszystkich studentów z Łańcuta i świata ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 10:25 Tak, dlaczego nawiedzeni zamilkli? Warto zgłębić tę kwestię. Może tylko znają klawiaturę komputera i umieją coś niec z technologii informacyjnych. Warto podnieść kwestie aksjologii uniwerysttów oraz zmieniających się funkcji uniwersytetów w trzecim tysiącleciu. I dopiero po tym wrócić do sprawy Uniwersytetu Rzeszowskiego. Ale bez wulgaryzmów proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 18:15 Gość portalu: L. napisał(a): > K.Gratuluje! Jedno mnie zastanawia: dlaczego po 7.06."nawiedzeni" zamilkli. Myślę, że zbierają kule armatnie aby zniszczyć to co dopiero nabiera nowego życia. Zapytam wprost JAKIEGO UNIWERSYTETU POTRZEBUJE RZESZÓW I PODKARPACIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentk Re: Uniwersytet IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 22:17 Jestem studentką 5.roku WSP, a właściwie to już uniwersytetu, ale moim zdaniem to wszystko odbywa się za szybko biorąc pod uwagę koszty. A u nas przez cały rok akademicki w salach nie był zasłon...pewnie były prane na powitanie nowej uczelni... wyobraźcie sobie tylko 3-godzinne wykłady w maju kiedy cały czas prażyło słońce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 05.07.01, 18:13 A u nas przez cały > rok akademicki w salach nie był zasłon...pewnie były prane na powitanie nowej > uczelni... wyobraźcie sobie tylko 3-godzinne wykłady w maju kiedy cały czas > prażyło słońce Czy to wina kadry naukowej?! Może administracji, ktorą wraz ze zmianami w Uniwersytecie należy zmienić. Bo coś innego jest nie mieć pieniędzy i żyć ubogo. Ale czysto i schludnie z dbałością o każdy swój kąt. A co innego w niechlujstwie i tumiwisiźmie. Prawada, że społeczność akademicką tworzą wszystcy: studenci, profesorowie ale także administratorzy, Panie sprątające, potrierzy itd. A czy to, że w akademikach nie zawsze jest tak jak być powinno to jest wina Rektora ? Zachęcam do rozmowy na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mam Re: Uniwersytet IP: *.pressmedia.com.pl 05.07.01, 21:06 Gość portalu: Studentk napisał(a): > A u nas przez cały > rok akademicki w salach nie był zasłon...pewnie były prane na powitanie nowej > uczelni... No cóż, w czasie mojej kariery na WSP to przez pół roku nikt nie wtawił wybitej szyby w auli, wiatr hulał przez całą zimę, a grzejniki włączone na maxa ogrzewały okolice katedry. Jak widzę nic się nie zmieniło :( A czy może państwo, kórzy zastanawiają sie nad brakiem "nawiedzonych" również mnie mieli na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 06.07.01, 07:54 mnie osobiście cieszy to, że studenci są wrażliwi na zaniedbania w organizacji.Ale to nie wystarczy. Może należy obudzić tzw. działaczy samorządów studenckich. Niechby oni nie wymuszali tylko na Rektorze wolnych dni i tzw. godzin rektorskich, ale zabrali się za współdzialanie w zwalczaniu zła, ktore im doskwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.W Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 09.07.01, 17:39 Systematycznie czytam opinie na temat Unbiwersytetu Rzeszowskiego. No cóż, studenci wyjechali na wakacje i koniec dyskusji?! Cyżby pracownicy Uczelni nie mieli na ten temat nic do powiedzenia? Może Redakcja zorganizuje Okrągły Stół Uniwersytecki i przedyskujemy sprawę przyszlości Uniwersytetu rzeszowskiego! W jakim kierunku powinien się rozwijać? Jakiej pomocy potrzebuje najpilniej? itdddddd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Uniwersytet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 00:00 Czego potrzebuje nowy Uniwersytet? Odpowiedź na to pytanie wydaje sie raczej prosta - pieniędzy. Pieniądze są potrzebne chocby po to aby ściągnąc kadre naukową do Rzeszowa, aby nowi stydenci mieli gdzie mieszkać ( akademiki ) itp. Poza tym potrzeba trochę czasu aby nasza nowa uczelnia wykształciła swój własny styl, organizacje pracy.... . Gdy z kilku szkól wyższych tworzy sie 1 uniwersytet potrzeba trochę czasu by z kilku pionów administracyjnych powstał jeden prężny. p.s. WW powiedział że sam sobie zaprzeczam - no skoro tak to proszę bardzo - na wykłady chodziłem całe studia( skończyłem prawo na filii UMCS ) i raczej dobrze wiem że uniwersytetu to inzynierowie nie kończą - to odnosnie żartu o inzynierach z Zielonej Góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: core Re: Uniwersytet IP: *.rsk.pl 27.07.01, 19:57 osobiście całe to zamieszanie wokół uniwerku dobieram jako niezły <aczkolwiek oklepany> chwyt przedwyborczy.Sam uważam, że uniwersytet jest w naszym mieście jak najbardziej potrzebny,co nie oznacza że niezbędny, ale nie mozna tego robić "na hura".Porównanie do autostrady tez nie jest chyba najlepszym pomysłem, zważywszy na fakt, że planowaną na 2015 rok budowę odwołano do odwołania <!!!!>I jak się spieprzy budowe kawałka asfaltu, to zawsze mozna to połatać i zrobić pare wysepek, w tym jesteśmy mistrzami, natomiast w przypadku gdy zacznie się kształcic młodzież bez niezbędnego zaplecza jakkolwiek to rozumieć to za kilka lat otaczać na będą sami idioci, i nikt/nic nas przed nimi nie uratuje, no chyba że sami wyjadą do Polski A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kayo Re: Uniwersytet IP: 195.117.241.* 31.07.01, 11:55 Polskę C to my sami sobie w tytm Podkarpackim tworzymy przebywałem parę dni we wrocławi i nie szukjąc dużo mogę tylko napisać spróbujcie w rzeszowie tanio i dobrzez zjeść wszystko jest drogie i jest tego mało a w dodatku niedopieczone niedosmarzone ja wiem ze to nie najlepszy przykład ale jak człowiek je tak mu się chce (pracować), także jak sami sobie zadbamy tak nas będą nazywali a''propos Wrocławia tam w samym centrum na starówce w rynku naprawdę można bardzo tanio i smacznie zjeść, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b14 Re: Uniwersytet IP: *.libre.retevision.es 04.08.01, 23:15 Kolejny poroniony pomysl, zamiast myslec o sciagnieciu kapitalu i inwestorow, to polityczni popaprancy mysla w kategoriach komunistycznej megalomanii i mitomanii: wystarczy "cos" uchwalic i "cos" zaklepac, a to "cos" automatycznie stanie sie blogoslawienstwem. Sorry ale laczenie dwoch gowien nie da w efekcie miodu lecz jeszcze wieksze gowno... Rzeszowskie uczelnie zajmuja "chwalebne" ostatnie miejsca we wszelkich mozliwych rankingach, zamiast "wywalac" kase na czwartoligowy uniwerek, nalezalo by pomyslec o podniesieniu poziomu istniejacych "uczelni"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 17.08.01, 19:36 No tak, wracamy do punktu wyjścia. Czy warto dalej ciągnąc tę byle jako układająca się dyskusję, skoro zabierający głos nie czytali poprzednich wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yty Re: Uniwersytet IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 21:49 Utworzenie Uniwersytetu w rzeszowie ma taki sens jak wysiłki na stworzenie podobnej uczelni w Kielcach, skąd piszę. Po prostu nie przystoi aby taaaakie dziury szczyciły się posiadaniem uniwersytetu, bo to sztuka dla sztuki..... Zresztą... skoro powstaje tysiące prywatnych- legalnych i nielegalnych szkół, że aż w Warszawie przestali to kontrolować, to bierzmy sie i zakładajmy nawet 2 uniwersytety w jednym mieście! Przynajmniej będzie to ewenement w skali światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crimen Re: Uniwersytet IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 17.08.01, 23:36 A skąd według Ciebie zwerbować kadrę do małych prywatnych uczelni?Wszyatkiego nie obsadzą odpady z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Uniwersytet IP: 192.168.0.* / 62.233.128.* 20.08.01, 18:52 Nie jestem z Rzeszowa ,ale z Kielc i powiem tak:szczerze Wam zazdroszczę tego Uniwersytetu,oraz szczerze gratuluję,u nas w odróżnieniu od Was władze i posłowie po prostu się nie popisali i Kielce jak zwykle na szarym końcu,ale cóż tak już musi chyba być,jeszcze raz graulacje dla Rzeszowa.Ps.Często przejeżdżam przez Wasze miasto i jest O.K Odpowiedz Link Zgłoś