Gość: konik IP: *.19.165.99.osk.enformatic.pl 09.05.10, 18:32 Super!!! Będzie gdzie jabola walić, a potem kąpiel w szpitalnej wannie balneologicznej na kaca!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miedzianousta Przyszpitalny park do generalnego remontu 09.05.10, 18:34 Fajnie, że wreszcie coś się ruszy w tym temacie. Dobrze byłoby, gdyby wzdłuż (nieistniejącego) muru powstało kilka miejsc parkingowych, bo z tym jest na osiedlu krucho... Nie zabrałoby to wiele miejsca a terenu parku, a pozwoliłóby normalnie zostawiaćsamochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Przyszpitalny park do generalnego remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 20:50 hehe..wyciąć te okropne drzewa -(bedzie drewno do kominków)i zrobić parking..hehe..juz wiadomo dlaczego mur zburzono...juz buractwo swoimi brykami między drzewa wjeżdża..a pijaczki mają bliżej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagienka Przyszpitalny park do generalnego remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 19:09 A ja bym się tak nie emocjonowała obietnicami naszych władz... Akurat park przy Rycerskiej to "odnawiają" już jakiś czas... :) Rok temu odbyłam rozmowę z przedstawicielem konserwatora zbytków może bardziej pod kątem samego pałacu [to też skanadliczne zaniedbanie!] i wtedy szumnie mi powiedziano, że park jest pod opieką i wykonano ważne prace tzn. postawiono... kilka koszy na śmieci i ławek... Ubawiłam się do łez... Kiedy zapytałam o stan drzewostanu nikt nie umiał dać konkretnych odpowiedzi a na oko widać, że są tam drzewa pamiętające bardzo odległą przeszłość. Zachowane fotografie z XIX wieku prezentują piękne, potężne drzewa co też dowodzi ich sędziwego wieku. Na koniec dodam jeszcze, że najbardziej interesujące mnie informacje na temat pałacu i tego co dalej z tym obiektem usłyszałam do osoby z najniższego szczebla... Wstyd... Zanim dotarałam do tej JEDYNEJ kompetentenj osoby odbyłam kilknaście rozmów telefonicznych z ludźmi, którzy w moim mniemaniu winni mieć pełną wiedzę na zadany temat... Dlatego jak tylko dam radę przyjadę na to wspomniane w atykule spotkanie i spróbuję zadać kilka pytań podobnych do tych jakie wtedy zadałam w rozmowach telefonicznych... Może być ciekawie... Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianousta Re: Przyszpitalny park do generalnego remontu 09.05.10, 19:16 A wiesz może kto jest właścicielem dworku - szpital cczy mistao? Bo jeśli szpital, to raczej miasto go nie odrestauruje... A warto byłoby to zrobić... Jak dam radę się urwać z pracy, to też przyjdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagienka Re: Przyszpitalny park do generalnego remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 20:29 Faktem jest, że sprawy własnościowe pałacu są wciąż nieuregulowane ale jakoś nikt się nie kwapi żeby to wyjaśniać... Jadni zwalają na drugich. Ciekawe jest to, że wg konserwatora pałac JEST na liście do renowacji ale ciagle tajemniczym sposobem wypada z planów... Nie wiem jakaż to siła działa na taki bieg sprawy... Nie wiem czy byłaś kiedyś w środku tego obiektu... To co się tam marnuje to zgroza... Jak niszczeją przepiękne mozaiki w wejściu głównym i na tarasie dawnej werandy umieszczonej w elewacji bocznej. Zresztą nie dziwię się, że szpital nie zajmuje się restauracją zabytków bo to nie jest jego priorytetem. Choć powiem, że układ architektoniczny wnętrza jest straszny jesli idzie o normy dla budynków przeznaczonych dla lecznictwa. No ale był to PAŁAC! I miał spełniać inne zadania... Tak więc jedno kłóci się z drugim. Bo i szpital ma kłopoty a i zabytek idzie w ruinę... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Przyszpitalny park do generalnego remontu 10.05.10, 00:02 Jeżeli zapowiadanym remontem parku zajmie się ratusz z panią Wąsowicz-Duch na czele to park, jak to napisano w artykule, z zaniedbanego i trudno dostępnego stanie się może i w jakimś sensie zadbany ( piszę w jakimś sensie bo że będzie to bezguście i kicz to mogę z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym niemalże z pewnością, napisać juz dziś), ale trudno dostępny pozostanie nadal. Czego jak czego ale przy rewitalizacji terenów zielonych wszelkiego rodzaju zasieków i zapór w postaci kanciastej i krzywo położonej kostki, która potrafi skutecznie obrzydzić i uprzykrzyć pieszą rundkę po takim parku, lub też kolczastych chabazi niszczących ludziskom kapotę oraz kaleczących dzieci i psy, się u nas nie szczędzi. No ale najduchy u nas nieużyte. Niczego to nie uszanuje, zaro by chciało po trawie biegać, po krzewach się chować i bez bólu nożek na deptaku fikać. Tak jak i siersciuchy parszywe nasze. Taki pies i pan jego to u nas niewychowany jest, zaraz by mu sie, jednemu z drugim sr... pod przyjemnym w dotyku krzakiem zachciało, a tak to pan doniesie kupe do domu, sabaka wypróżni się na chodnik i jest jak trza, a chama się nauczy ze sie pomiedzy miejskim listowiem nie sra ino w klozecie. W koncu hasło Stolica Innowacji zobowiązuje. Nie wspomnę już o gnojach na rowerkach i w butach ze kółeczkami takemi co to by chciała po parku brykać. Nie ma bata. Park to nie jest miejsce dla patologii. Park ma być porządny - betonowy, kanciasty, graniasty i posadzony według starej dobrej PRL-owskiej zasady: Jak się Pani Tosi, Zosi, Basi lub w tym wypadku pani Ali akuratnie zwidziało i żeby pstrokto i "ładnie" było ;) Tuta trochy trowy tom nieco krzaczostych takich bardzij, tu jakie drzewo - najlepiej każde inne - a tu kawałek rury i ogrodzonko ze starych opon no i rabatke takie zróbta, kwiatków troche nałóżta, do tego obowiązkowo nagrobek z sikawką i gra muzyka z talerzyka proszę ja wszytskich :) A jak nie wiecie co zrobić z pałacykiem to oddajcie Kosciołowi. Koscioł dotacje od miasta i marszałka zainkasuje, zamówi fikuśny płot i kraty i zara bedzie wiedział co z fantem począć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesmiewca Re: Przyszpitalny park do generalnego remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 08:00 Ten pan ma problem sam ze sobą... Ale niestety jedno trzeba mu przyznać, z parku nic ciekawego nie zrobią bo nie potrafią... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Przyszpitalny park do generalnego remontu 10.05.10, 08:21 Taaa ten Pan psychiczny jest ;) Jak mi się bedzie chciało to wrzucę na forum kilka zdjęc parków, skwerów i deptaków, prostych gustownych funkcjonalnych - dobrej jakości i przede wszystkim PRZYJAZNYCH LUDZIOM - gdzie alejki brukuje się płaskim kamieniem, ławki mają oparcia a fontanny nie wyglądają jak żołnierskie grobowce. Oczywista zaraz się pewnie odezwą członkowie "Klubu Fakirów" oraz "Koła brońców gipsowych krasnali" i będą udowadniać wyższość kociego łba nad równą drogą i betonowego odlewu nad miłą dla oka ławką z oparciem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagienka Re: Przyszpitalny park do generalnego remontu IP: 62.93.41.* 10.05.10, 08:30 Też się obawiam, że nie zostanie ten park potraktowany zdroworozsądkowo i funkcjonalnie... Dlatego bardzo chcę pojechać na to zapowiedziane spotkanie i nie tylko podręczyć pytaniami ale i dobrze zanotować to, co pani przedstawicielka powie... Pewnie i tak wizja społeczeństwa przeleci mimo uszu władzy, no ale będzie można się pochwalić odbytym spotkaniem... I pokazać, że przecież robi się tak dużo dla potrzeb mieszkańców... A tak na marginesie. Godzina tego spotkania to chyba specjalnie taka żeby nikt myślący nie przyszedł [bo będzie w pracy] i wtedy z czystym sumieniem będzie można realizować swoją zakamieniałą wizję... A potem w razie protestów oburzyć się i powiedzieć: było spotkanie - czemu nie przyszliście Państwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Przyszpitalny park do generalnego remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 09:33 Park od dawna był zaniedbany, bo nie wiadomo do kogo należy, czy nie będzie sprawy odzysku utraconego mienia.Teren parku jest chyba już pod ochrona jako zabytek, stary ponad 100 letni drzewostan wymaga konserwacji i pielęgnacji.Może warto aby połączyć funkcję parku z szpitalnymi zabiegami balneologicznymi i powstanie coś innowacyjnego - Termal Aqua Park Rzeszów w samym centrum miasta.Rewitalizacji wymaga również park w Miłocinie z podobnym starym drzewostanem i oczkiem wodnym, którego ktoś chce zasypać.Warto aby park w Miłocinie miasto uporządkowało z śmieci i odpadów i doprowadzona do parku droga nie była zamykana przez szkołę rolniczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagienka Re: Przyszpitalny park do generalnego remontu IP: 62.93.41.* 10.05.10, 09:46 Jakiś czas temu obiła mi się o uczy jedna z koncepcji co zrobić z tym miejscem żeby i służyło lecznictwu [na taki cel został obiekt scedowany przez ostatnich Jędrzejowiczów] a zarazem żeby cieszył oczy jako zadbany zabytek... Chodziło o wykorzystanie wód geoteramlnych, które są na terenie parku i połączenie tegoż z utworzeniem czegoś w rodzaju małego sanatorium w zabytkowych murach. Poodno jest to możliwe [a przynajmniej było w mglistych planach]. Oczywiście cała rzecz rozbiła się o... pieniędze i kto miałby to finanoswać. Odpowiedzi nie ma a pałac jak niszał tak niszczeje... Szkoda, że nie można tej myśli zrealizować... Byłoby to z pożytkiem i dla chorych i dla pałacu... A inną koncepcją było utworzenie w pałacu Muzeum Ziemi Rzeszowskiej i przeniesienie tu Pałacu Ślubów... Czyż doprowadzony do porządku zarówno pałac jak i park nie byłby pięknym i romatycznym otoczeniam do zawierania związków małżeńskich? No i plenerek fotograficzny pod ręką... Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianousta Re: Przyszpitalny park do generalnego remontu 12.05.10, 18:25 Witam!! I co: jak tam było na spotkaniu?... Niestety nie mogłam dzisiaj, ale ciekawa jestem jakie były stanowiska Urzędu i mieszkanców. Jeśli mozesz, napisz co-nieco, z chęcia poczytam. Dzięki! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagienka Po spotkaniu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 18:55 No byłam... Przygotowałam się trochę od strony konserwatorsko- prawnej... Cały zespół pałacowo-parkowy jest już wpisany do rejestru zabytków więc podlega pełnej ochronie konserwatora...I powiem tak: dla mnie to spotkanie było w sumie kiepskie... Godzina jak pisałam tak dobrana, żeby mało ludzi przyszło... Sami starsi... Kiedy chciałam powiedzieć swoje zdanie na temat placu zabaw w pobliżu ludzi, którzy chrują na gruźlicę usłyszałam od pana [chyba ktoś z administracji - na marginesie: bardzo schlebiał i maścił pani dyrektor], że powinni się wypowidać specjaliści a nie zwykli ludzie... No to ja na to: więc jaka jest idea tego spotkania? Nie dosłyszałam bo mnie zakrzyczano... Nic nie przedstawiono, bo nic nie ma... Czekaja na akt notarialny i wytyczne od konserwatora. Zapytałam o projekt - nie ma bo nie ma wytycznych. A kiedy wczesniej informowałam się u samego konserwatora powiedział, że ma być projekt potem on daje wytyczne w oparciu o ten projekt i następują ewentualne zmiany... Tak więc ratusz swoje, konserwator swoje... Jasne jak narazie jest tylko to, że nie wolno wyciąć żadnego z drzew w parku... Co do parkingu po drugiej stronie Rycerskiej to podobno nie może być bo są drzewa, ale ta kwestia z tego co zauważyłam została jednak w sumie otwarta, choć pani dyrektor nie dawała wielkich nadziei... Jest wizja kolejnej fontanny [!], dwóch placów zabaw [z podziałem na wiek], nowych alejek z kostki granitowej, dodatkowych nasadzeń roślinności odpowiadającej charakterowi i historyczności parku. Co do pałacu to narazie nic z tego, bo jest we władzy marszałka i sejmik musiałby wydać zgodę na usunięcia szpitala. Według opinii jednego z panów z rady osiedla ktoś w tym sejmiku skutecznie blokuje taką decyzję... Obiecano, że jak powstanie projekt rewitalizacji to znów się "zwoła" mieszkańców... Tak więc zostaje tylko czekać... A Ci co byli też są podzieleni kwestią parkingu... Natomiast są zgodni: po co tam plac zabaw jak jest przy Podchrążych? i Poparli mnie, że dzieci i gruźlica to kiepskie połączenie... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianousta Re: Po spotkaniu... 12.05.10, 20:46 Dzięki za "sprawozdanie"! Pożyjemy, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Po spotkaniu... 13.05.10, 00:07 "nowych alejek z kostki granitowej" - hehe czyli zapewne nasze szanowne kocie łby znów zafundują babciom, dziadziom, kuracjuszom dzieciom i wszystkim innym coś po czym nie da się chodzić. Idiotyzm u nas jest bowiem bez dna :) Odpowiedz Link Zgłoś