Dodaj do ulubionych

Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonusami

27.07.11, 10:26
>Stąd już blisko do hasła: "wielokulturowość", które w Rzeszowie kojarzy się z Wielokulturowym Festiwalem "Galicja", na który w tym roku Rzeszów nie znalazł pieniędzy, a który świetnie mógłby się skomponować z festiwalem zespołów polonijnych. Może wcale nie trzeba wymyślać niczego nowego, tylko zaczerpnąć z tego, co już mamy, i połączyć wątki?

to raczej festiwal polonijny to powinno być tylko jedno z wielu wydarzeń Wielokulturowego Festiwalu "Galicja"

>Ktoś bierze pieniądze za to, żeby dbać o kulturę i promocję tego miasta i regionu. Ja tylko marzę...

no cóż można...może kiedyś doczekamy jakiegoś festiwalu na poziomie w Rzeszowie
Obserwuj wątek
    • Gość: architect SWIETE SLOWA IP: *.wist.com.pl 27.07.11, 10:37
      Co z tego jak ten festiwal to nic więcej jak "twarda skostniała struktura" , nie mająca pomysłu na to co ludzie z emigracji wnoszą , trzeba stworzyć warunki by to żyło nie tylko kolorowymi pasiastymi kieckami . No ale to wszytko tak zbite lepiej jak nie jedno klepisko w starej drewnianej izbie w skansenie w Sanokuuu:-)

;-(
    • Gość: Leszek Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonusami IP: *.wsiz.rzeszow.pl 27.07.11, 10:54
      Pani Redaktor - bardzo dobry pomysł. Popieram i gratuluję.
      LB
    • Gość: martha a my plujemy na wybiurczą IP: *.ostnet.pl 27.07.11, 11:27
      za takie burackie i prostackie artykuły!
      • dr_psychol Re: a my plujemy na wybiurczą 27.07.11, 12:29
        Śliniaczek sobie załóż :)

W Artykule zawarto bardzo trafne uwagi. Żeby za dużo nie pisać, jest XXI wiek, współczesny folklor to nie tylko stroje ludowe i taniec, ale muzyka, będąca często fuzją różnych gatunków, tzw. muzyki korzeni - do której np należy blues - z rockiem, jazzem, soulem itd. Etniczna muzyka świata, która przyciąga na całym świecie rzesze młodych i starszych słuchaczy. W takim kierunku powinien iść nasz festiwal. Zawsze można zorganizować np konkurs na najciekawsze wykonanie polskiego utworu ludowego, przez zagraniczne grupy muzyczne.
        Zeby zrobic z festiwalu cos naprawdę atrakcyjnego, wystarczy dołożyc kilka złotych, lub postarac się o sponsorów i zatrudnić jednego fachowca w rodzaju Wojciecha Ossowskiego z Trójki. Myślę ze niejedna firma dorzuciłaby się do organizacji takiego przedsięwzięcia licząc na dobrą reklamę.
        Pokazy mody i wzornictwa inspirowanego przez folklor - jak najbardziej wpisywałyby się w formułę takiego nowoczesnego wydarzenia kulturalnego.

Pytanie ino, czy organizatorów na takie szmery-bajery stać? Pod względem mentalnym, ma się rozumieć, bo finansowo stać nas na pewno. Nie tylko zresztą na tego typu imprezy :)
    • Gość: zytka Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonusami IP: *.19.165.124.osk.enformatic.pl 27.07.11, 12:31
      Nie jest prawdą, że trudno było dostać biletry. 4 dni przed dwiema galami można było kupić bilety bez żadnych problemów. Wczoraj na występach "Tańce krajów zamieszkania " były jescze wolne miejsca. Młodzież też tam była. Niekoniecznie starsi i dzieci.Mnie się podobało. Było bardzo dobrze ułożone. Nie było sztucznych przerw. Jeżeli chodzi o oprawę festiwału, to można byłoby się pokusić o pokazanie twórczości innych regionów.
    • Gość: von Klotz Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonusami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 12:35
      "Ktoś bierze pieniądze za to, żeby dbać o kulturę i promocję tego miasta i regionu. Ja tylko marzę..."

Owszem Pani redaktor, ktoś bierze i reprezentuje PROSTACKI gust Ferenca. Bo taka jest prawda, mamy feudalną prezydenturę i liczy się wyłącznie "gust" Ferenca. Jeżeli jemu się coś podoba lub nawet nie tyle podoba ile widzi w tym swój interes to sprawa jest załatwiona. Interes miasta, mieszkańców ma głęboko w...

Bo jaki był interes miasta w próbie oddania działki z boiskiem szkolnym kościołowi?

Jaki jest interes miasta w finansowaniu na miejskich terenach jednoznacznie wyznaniowego parku... papieskiego?

Jaki jest interes miasta w kolejnej próbie dojenia samorządowych funduszy na jakieś... centrum kultury chrześcijańskiej?

• Gość: Paddy Re: Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonus IP: *.189.216.224.skyware.pl 27.07.11, 14:14
        Kto mialby odmienic obecna skostniala cepeliana formula imprezy?
        Goscie, ktorzy powiesili i toleruja od kilkunastu lat plastikowy koszmar odtwarzajacy z wiezy ratusza co godzine pozal sie Boze kuranty?

Paddy
        • mata_kari Re: Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonus 27.07.11, 14:28
          Gość portalu: Paddy napisał(a):

> Kto mialby odmienic obecna skostniala cepeliana formula imprezy?
          > Goscie, ktorzy powiesili i toleruja od kilkunastu lat plastikowy koszmar odtwar
          > zajacy z wiezy ratusza co godzine pozal sie Boze kuranty?
          >
          > Paddy
          Heheheh, racja! To badziewie skutecznie zagłusza wszystko w okolicy. Nie pamiętam, w czasie jakiego koncertu, bombaliny zaczęły się tluc, zagłuszając muzykę i powodując konsternację muzyków.
          • Gość: Paddy Re: Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonus IP: *.189.216.224.skyware.pl 27.07.11, 14:37
            Plastikowe kuranty z tasmy mowia wszystko o gospodarzach ratusza.
            Kwestia kolizji z imprezami to inna sprawa.
            Paddy
          • Gość: scpt Po co wielki etnofestiwal ?? IP: *.play-internet.pl 27.07.11, 14:39
            bo komuś gigantomania odwala ? bo się napatrzył "chop siup krakowiaczek" w wykonaniu amatorów ze świata ? zgadzam się z kimś wyżej - doinwestować festiwal Galicja, zapraszać co bardziej "profesjonalne" grupy polonijne.
            Bo ta obecna masówka z wielbicielami cepeliowskiego kiczu zjeżdżającymi się ze świat już dawno straciła rację bytu - no może z punktu widzenia pana Grudnia (Grudzienia) ma to jakiś sens i uzasadnienie jego zatrudnienia, ja tu sensu nie widzę !!
            I szkoda pompowanej w to forsy !!!
    • Gość: J23 etnofestiwal z Polonusami IP: *.38.160.60.resman.pl 27.07.11, 15:28
      Malkontenci non stop wylewają swoją żółć na forach, a pismaki rzucają im kość w postaci tego typu "artykułów". Powiem tak; niewielu z was tu piszących było na koncercie (powinniście więc milczeć). Festiwal nie jest konkursem tylko świętem Polonusów (już XV); nie wolno go psuć, nic nie przeszkadza by lepiej wypromować Galicję lub inny podobny.
      • buba22 Re: etnofestiwal z Polonusami 27.07.11, 15:37
        Sam jesteś malkontentem i nawyraźniej nie przeczytałeś nawet artykułu a się wypowiadasz. Nikt nie chce "psuć" twojego ulubionego festiwalu. Chodzi o to żeby zrobić z niego ambitne wydarzenie, z którego miasto mogłoby być dumne a nie cepeliany chłam, skoncentrowany tylko na pokazywaniu jednostronnym folkloru w wydaniu Mazowsza.
        • jolakbook pytania malkontenta 27.07.11, 16:30
          Dołączam do "malkontentów" i zapytam się - po co i dla kogo jest ten festiwal dotychczasowy ?
          po drugie - dla kogo ma być ten następny ?
          po trzecie - co z festiwalami Carpatia i Galicja ?
          Czy nie lepiej byłoby dać kasę i organizację tym imprezom? moim zadaniem to byłoby lepsze !!
          W dotychczasowym festiwalu polonijnym - wzruszające nieudolnością te "polki farmerskie", namiastki karnawału w Rio i tańce indiańskie w wykonaniu osób mających tyle z indianami wspólnego co ...ja z eskimosami.
          I te wzruszające wypowiedzi "trzy lata my ćwiczyli by tu przyjechać i coś pokazać, swój talent"
          A ćwicz chłopie, ćwicz - tylko nie zapominaj, że świat poszedł do przodu i że tańce sądeckie czy krakowiaki w waszym wykonaniu mało kogo wzruszają. A kowbojskie tańce też się przeżyły :)

• Gość: obserwator Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonusami IP: *.223.64.158.static.sl-net.pl 27.07.11, 19:10
      Tak się składa, że troszkę wiem o festiwalu od kuchni. Festiwal organizują ciągle te same osoby, które biorą za niego odpowiednie pieniądze. Trudno z jakimiś pomysłami się przebić gdyż naruszy się zakorzenione struktury, a kilka osób próbowało.
      Rzeszów mógłby wykorzystać potencjał festiwalu poprzez m.in
      - organizację koncertów folkowych nie tylko polskich podczas festiwalu
      - organizacje profesjonalnego ośrodka zarówno badawczego polonii, jak i imprezowego
      - stworzenie portalu polonijnego bo jest kilka, ale nie są łącznością polonusów z krajem
    • Gość: fasolla Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonusami IP: *.opera-mini.net 27.07.11, 20:06
      Pomysły Pani Redaktor od dawna są realizowane w Łodzi - festiwal 4 kultur. Właściwym adresatem propozycji jest organizator, bodajże Wspólnota Polska. Czy będzie tym zainteresowana, śmiem wątpić.
    • Gość: bejbi Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonusami IP: *.ip.netia.com.pl 27.07.11, 22:30
      Podpisuję się pod artykułem obiema rękami! Nie likwidować festiwalu polonusów! Niech sobie przyjeżdżają i urządzają pląsy, a kto lubi - niech sobie chodzi na te ich występy. Ale zrobić z niego dodatek do prawdziwego festiwalu folkowego na naprawdę dobrym poziomie, z gwiazdami.
      W weekend dużo ludzi przyszło na Rynek, byli ciekawi co się dzieje, bo przecież trwa festiwal, tymczasem grały tylko jakieś zespoły z domów kultury. Porażka. Polonusi też nie mieli co robić na mieście. A tak mogli by posłuchać fajnych koncertów.
      Myślę, że organizatorem takiego festiwalu powinno być jednak miasto, dlatego, niestety, raczej nie wierzę, że słowo stanie się ciałem... To niestety widać nawet po niektórych wpisach na tym forum, że przełamanie skostniałej, niemal "uświęconej" tradycją formuły festiwalu, wykracza poza możliwości umysłowe wielu rzeszowian, a zwłaszcza tych, którzy mogą o tym decydować. Po co się męczyć myśleniem? Kogo obchodzi czego chcieliby mieszkańcy?
      Trzeba by to wszystko mocno kopnąć w d...
      Nawiasem mówiąc - co się stało z Galicją? Dlaczego "wypadł" z ramówki?
      • Gość: obserwator Re: Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 01:45
        Puknij się gościu w głowę z tym festiwalem z Galicją w nazwie - zdrowo Ci już namieszli - zaborców będziesz świętować
    • Gość: obserwator Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonusami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 01:39
      Ro = stopić polskość jak łyżkę cukru w szklance herbaty ,to cel tego artykułu = nie dajcie się nabrać.
      • buba22 Re: Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonus 28.07.11, 11:05
        Boże, chroń nas od oszołomów...
        • Gość: obserwator Re: Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.11, 22:33
          Zgłoś taką propozycję jak w artykule na Festiwal żydowski w Krakowie - ciekaw jestem co odpowiedzą.
    • Gość: bejbi Zróbmy wreszcie wielki etnofestiwal z Polonusami IP: *.ip.netia.com.pl 31.07.11, 14:13
      Nie wiem co odpowiedzą i mało mnie to obchodzi. Co ma wspólnego muzyka oparta na folklorze innych krajów z niszczeniem polskości - wiedzą tylko mocno oszołomieni z lekko zrytym berecikiem. Mnie pomysł wzbogacenia festiwalu polonusów o koncerty współczesnej muzyki folkowej i o wystawy etno-designu baaardzo się podoba. Właściwie nawet należałoby odwrócić proporcje - festiwal etno i przy okazji - polonusi jako jedna z form folkloru. Na taką imprezę na pewno bym poszła, na to co jest teraz - nie chodzę, bo to kicz w czystej postaci. Do przemyślenia dla miasta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka