Dodaj do ulubionych

UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana

29.08.11, 17:04
Właśnie odbyłam kilkudniowy objazd po przedszkolach prywatnych Rzeszowa, szukając odpowiedniego dla swojej córki. Są różne, gorsze i lepsze, robiące dobre i bardzo niekorzystne wrażenie, ale jedynie w "Tęczowej Polanie", gdy weszłam niezauważona usłyszałam, jak wychowawczyni krzyczy na dzieci agresywnym tonem, krzyczała, że mają się uciszyć i groziła, że nie pójdą na pole. Szybko stamtąd uciekłam. CHcę przestrzec rodziców, którzy jak ja szukają przedszkola, a także tych, którzy tam posyłają swoje pociechy. Nie wyobrażam sobie, bym miała płacić za to, aby ktoś tak krzyczał na moje dzieci. Niniejszym ostrzegam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ech Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: 79.139.60.* 29.08.11, 19:54
      A ja rok temu byłam świadkiem podobnej sceny z Czerwonym Pomidorze. Wyśmiewanie, wyszydzanie dzieci przy śniadaniu. Poniżej krytyki.
      • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 29.08.11, 20:35
        Jest w Rzeszowie takie przedszkole Czerwony POmidor?;)
        • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 29.08.11, 20:40
          A tak - znalazłam przez google, bo tak nie wiedziałam , że takie cuś istnieje. Mam jedną uwagę - TRZEBA o tym pisać! Przedszkola prywatne rosną jak grzyby po deszczu. Trzeba je kontrolować i pisać o tym, jakie są, a rodzice zamieszczają opinii jak na lekarstwo.
      • Gość: Ewa Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.cdma.centertel.pl 10.09.11, 17:48
        Czy CI wszyscy ludzie,którzy tak mocno krytykują,rzucają oszczerstwa przez internet mają odwagę przyjść do przedszkola które obrzucają błotem i powidzieć o swoich"bolączkach"w cztery oczy?-nie sądzę.Dobrze,że jest internet,można bezkarnie oczerniać kogo się da

• Gość: mrówa Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.230.89.182.rzeszow.mm.pl 29.08.11, 21:37
      Na grupę niegrzecznych dzieci można krzyknąć - bez obrazy, ale jesteś pewnie tym typem mamusi, która ma w tyłku kiedy dziecko robi sobie plac zabaw ze sklepu, przychodni, kościoła itp., bo uważa że dziecku wszystko wolno!
      Mam dość bezstresowego wychowania!!!! Dzieci muszą wiedzieć co można a co jest upierdliwe dla innych ludzi.
      Wychowanie to również wzmocnione komunikaty - więc podniesiony głos przedszkolanki jestem w stanie zrozumieć. Może jak każdy - miała po prostu migrenę a dzieciaki "wchodziły jej na głowę"?
      Dzieci w grupie potrafią być głośne - miała im zaśpiewać żeby się uspokoiły???
      Kara była o.k. przecie nie pójście na pole "nie boli". Co innego jakby deseru nie dostały:)
      • Gość: nauczyciel Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: 94.42.117.* 29.08.11, 22:27
        Hmmm nauczyciel a zwłaszcza dobry nauczyciel w przedszkolu, to taki który kocha dzieci i je szanuje. Każdy kto pracuje z małymi dziećmi wie ze jest to trudna praca, ale jakże pasjonująca. Nie wyobrażam sobie żeby krzyczeć na dzieci, lub karać je za hałas w sali, tak naprawdę nauczyciel zna swoje dzieci i wie jak sobie z nimi poradzić.
    • Gość: cristiano messi Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.mm.pl 29.08.11, 22:31
      A może jakiś pozytyw, dlaczego od razu selekcja negatywna? Której to placówce przypadł w udziale ten niewątpliwy splendor opieki nad Pani latoroślą? Może piszmy o tych najlepszych? Zapewne bardzo surowe i przenikliwe kryteria selekcji tudzież uzyskane na drodze operacyjnej cenne informacje pomogą nam uniknąć w przyszłości tak dramatycznych pomyłek.
    • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 30.08.11, 00:05
      Hmm, była kiedyś akcja społeczna zakrojona na szeroką skalę "Kocham- nie krzyczę", która w swoim założeniu miała dotrzeć pod strzechy, cóż....
      Krzyk jest objawem bezsilności każdego wychowawcy, także rodzica. Ja bym do bezradnych wychowawców dziecka nie posłała i już. Grożenie nie wyjściem na pole, które się dzieciom należy i jest stałym punktem każdego dnia przedszkolaka jest również objawem bezsilności - wiadomo, że taka groźba nie zostanie spełniona. Warto się w każdym razie przyjrzeć, gdzie na rok/kilka lat wysyła się dziecko, pochodzić, popytać, poobserwować.
      Podniesiony głos to nie krzyk, a gwar to nie hałas - proszę czytać ze zrozumieniem. O mnie i moją latorośl proszę się nie bać - damy sobie radę. Swoje dziecko dyscyplinuję metodami innymi niż krzyk czy bicie, jest ich szerokie spektrum.
      A o pozytywach napisałam na forum "dla rodziców", tutaj chciałam jedynie przestrzec. Oczywiście, jak komuś nie odpowiada to, że ktoś może mieć jakąś opinię, do tego jeszcze negatywną ( w tym mieście aniołów???) to może jej nie brać pod uwagę, niemniej jednak ja mam prawo ją wyrazić.
      • Gość: cristiano messi Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.mm.pl 30.08.11, 08:39
        Zasada jest prosta: jeżeli dzieciakom dzieje się krzywda, natychmiast reagujemy. Tutaj w w/w przypadkach należało np. zgłosić to do przełożonego. Pisanie na forum niczego nie załatwi, nawet nie jest próbą szybkiej pomocy/rozwiązania problemu. Nie wiem, co chciałaś spowodować tym postem? Na pewno nie pomóc skutecznie tym dzieciom. Narażasz się dodatkowo np. na posądzenie o działania w ramach nieetycznego oczerniania konkurencji.
        • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 30.08.11, 08:46
          Problem w tym , że nie działa się ewidentna krzywda, tak? No bo ktoś tam krzyczał. Nie wiemy czy ten ktoś krzyczy tak stale (aczkolwiek można się domyślić, że tak, bo w końcu nieudolność nie jest czymś co się pojawia i znika), czy ten ktoś nie jest przełożonym ( o dyrektorce tego przedszkola można poczytać w necie, że nie ma cierpliwości do dzieci...)
          Prywatne przedszkola to przedsiębiorstwa nastawione na klienta. Jeśli jest popyt i klient to biznes się kręci. Szukając przedszkola dla dziecka przeszukałam cały net, opinii było bardzo mało... Dlatego zamieszczam swoją, może ktoś sprawdzi lepiej dane przedszkole zanim pośle tam pociechę. Mi by się taka informacja jeszcze kilka dni temu przydała.
    • Gość: sandra Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: 195.158.247.* 30.08.11, 13:02
      na pole?? chyba na podwórko, plac zabaw, do parku...po co dzieci maja chodzic na pole? zeby siać czy brac udział w żniwach??:-)
      • lupus1020 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana 30.08.11, 13:30
        Ojoj ale Ty mądra jesteś. Ślązacy, Kaszubi i inni mają prawo do swojej gwary tylko naszą się wyśmiewa. 80% Polski wychodzi na dwór, co robią na tym dworze, służą, sprzątają?
      • Gość: Karina Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.19.165.11.osk.enformatic.pl 30.08.11, 13:36
        Nie czepiaj się jednego slowa bo akurat nie o to tutaj chodzi. Jak byś nie wiedziała to bywają pewne gwary regionalne i w potocznym slownictwie należy je uszanować. To nie jest praca maturalna czy artykuł do prasy. A tak na marginesie , w pewnych miejscach pod Poznaniem na prysznic mówią sitko ??
        A informacje o przedszkolu są istotne uważam, i jak bym miala dzieci w wieku przedszkolnym ( moje mają 12 i 9 lat)) na pewno więłabym je pod uwagę. Pozdrawiam
      • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 30.08.11, 15:13
        "Na pole" - tak mówiła krzycząca wychowawczyni. A jeśli chodzi o to "wychodzenie na dwór/na pole" to wyjaśnienie jest następujące. Jak chłop wychodzi z chaty , to co widzi przed sobą? Ano dwór, więc wychodzi na dwór, a jak panicz wychodzi z pałacu to co widzi w oddali? Pole właśnie.
        • bluerandy Re: UWAGA na domze 30.08.11, 15:31
          przepraszam, z toba wszystko w porządku? OGARNIJ SIE KOBITO, ŻEBYM JA NA CIEBIE ZARAZ NIE KRZYKNĄŁ?!! Zrozumiano? Bacznosć jak do ciebie mówię!!!!
    • Gość: Kociłapka Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.pool.mediaWays.net 30.08.11, 16:45
      Że nie powinna była krzyczeć - zgadzam się. Ale dlaczego nie ma im grozic karą, która jest dla nich dotkliwa, a nie jest szkodliwa? Im zalezy , żeby wyjsć na to pole czy tam dwór. Czym ma im grozić, że dostaną podwójna porcję obiadu czy że ich czołgiem nie przewiezie?
      Dzisiaj dzieci tak są swietnie poinformowane, jaki jest program i jakie przedszkolanka ma obowiązki, tylko o obowiązkach juz rodzice tak szczegółowo nie informują. Nie ma jak ukarać, a pani ma chyba dyscyplinowac pogrozeniem paluszkiem
    • Gość: makaron Polska to nie Chiny! IP: 89.230.64.* 30.08.11, 18:51
      > w "Tęczowej Polanie", gdy weszłam niez
      > auważona usłyszałam, jak wychowawczyni krzyczy na dzieci agresywnym tonem, krzy
      > czała, że mają się uciszyć i groziła, że nie pójdą na pole.

A po co te dzieci chciały iść na pole? Na wykopki? A może snopki po żniwach wiązać? Wychowawczyni miała rację. Polska to nie Chiny żeby dzieci pracowały fizycznie! Pozwoli człowiek takim maluchom raz poharować to później będą chciały częściej. Tylko patrzeć jak w sprawę włączy się Policja, Prokuratura, sądy i TVN24 a wychowawczyni miałaby zafajdany żywot do końca swoich dni.

Popieram działania Przedszkola Tęczowa Polana!
    • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 30.08.11, 19:03
      Kociłapka, spacer jest tak ważny dla dziecka jak posiłek. Nie wiem, czy akceptowałabyś, gdyby za karę dzieci nie otrzymały w przedszkolu obiadu. POnad to to przedszkole prywatne- wątpię, aby którykolwiek z rodziców nie zareagował ostro na to, że dzieci nie chodzą na pole. Na pewno to tylko groźba rzucona w powietrze , a groźba, dodatkowo niemożliwa do spełnienia ( o czym dzieci wiedzą) to bardzo kiepska "metoda" wychowawcza. Dobry pedagog (jakich naprawdę nie brakuje) nie musi krzyczeć ani zastraszać.
      • lupus1020 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana 30.08.11, 20:14
        Nie od dzisiaj wiadomo że 90% nauczycielek nie powinno uczyć - dotyczy to całej edukacji. Zero pasji, zero podejścia a jak ma okres to wyżywa się na całym świecie.
        • Gość: mrówa Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.230.89.182.rzeszow.mm.pl 31.08.11, 00:25
          Weź idź sobie zrób herbaty.....

Skoro kobiety tak się nie nadają do tego zawodu, to proszę bardzo - czekamy na panów.
          Oni maja za to 100 % pasji, podejścia no i nie mają okresu (tylko jak im żona nie da to się dziwnie nerwowo zachowują).

A tak na marginesie - co wy z tym powołaniem. Lekarz, nauczyciel, przedszkolanka, pielęgniarka, ratownik medyczny to normalne zawody. Z powołania idzie się na zakonnice. Księży nie wymieniłam bo różnie z tym bywa....

A jeśli chodzi o "pole", to za prof. Miodkiem "iść na pole - regionalizm krakowski", który przyjął się również u nas. Niektórzy z forumowiczów mają z tym chyba jakiś problem.

• Gość: anga11 brak słów ....???? IP: *.rzeszow.mm.pl 02.09.11, 09:25
      Witam Wszystkich
      Tak czytam to wszystko i czytam i sama nie wiem co mam o tym myśleć, ale wygląda mi to porostu na jakąś podpuche ze strony konkurencji....
      1. Kto normalny zakrada sie z dzieckiem do przedszkola przecież na pewno Panie w przedszkolu zauwazyły by że ktoś wchodził???? Poza tym sama szukałam kiedyś miejsca dla swojego dziecka i byłam tam i nie ma szans żeby ktoś niezauważalnie tak sobie wszedł widać przez taką szybkę jak za każdym razem drzwi się otwierają i zamykają
      2. Ta przepychanka słowna to tylko odciągnięcie od tematu bieżącego
      3. Kolejna sprawa krzyczenie na dzieci, hmm dla mnie w sumie to nie żadna zbrodnia dzieci nie mogą robić co chcą a poza tym nie wiadomo jaka była tam sytuacja, może ktoś się przepychał z kolega może dzieci rzucały klockami sama wiem jak jest w przedszkolu bo kiedyś w czasach studenckich musiałam odbyć praktyki i widziała to i owo, więc może ten krzyk to raczej ostrzeżenie i metoda na to by nikt sobie niczego złego nie zrobił ????
      A ja się teraz zastanawiam czy ta Pani co tu pisze takie troszkę głupoty to nigdy nie krzyczała na swoje dziecko jak coś przeskrobało . Moje dziecko chodzi do innego przedszkola prywatnego i też tam Panie krzyczą i ja nie widzę w tym niczego złego. Inna sytuacja była by gdyby dzieci były bite, nie dawano im jedzenia( a o czymś takim nie czytałam tu)ale jak ktoś krzyknie by zapanować nad grupa rozszalałych dzieci to chyba nie zbrodnia wiec moje zdanie jest takie
      KONKURENCJA kopie pod kimś dołki w wypowiedzi tej pani brakowało tylko reklamy innego przedszkola w pobliżu !!!!!!
      GRATULACJE
      • fale_morskie Re: brak słów ....???? 02.09.11, 14:30
        Jeśli panie "wychowawczynie" lecą z ryjem do dzieci, to rozumiem, że jeśli same coś przeskrobią, dostaną opier.dol od wychowanków? I nie można się zasłaniać różnicą wieku (bo zaraz się chętni znajdą) - inaczej bycie dorosłym polegałoby na darciu mordy na najmłodszych.

Kary, owszem, uczą: jak być w przyszłości dobrym manipulantem i nie litować się. Bo ten, kto karze, litować się nie będzie. Przykre, że panie "wychowawczynie" muszą walczyć z tymi dziećmi, zamiast naprowadzać je na dobrą ścieżkę. A inni im wtórują... I co sobie wychowają, to potem odbiorą :>
        • Gość: K.B. Re: brak słów ....???? IP: *.krak.tke.pl 02.09.11, 21:21
          Mieszkam w bloku obok którego znajduje się przedszkole.Z okna widzę przedszkolaków bawiących się w ogrodzie. Zauważam ,że często się biją,szarpią,gryzą. Nie reagują na polecenie przedszkolanek. Czasem jedynie podniesionym tonem lub wręcz krzykiem panie muszą przywołać je do porządku. Często tylko w ten sposób można zapobiec wyrządzeniu krzywdy rówieśnikowi.Gdyby przedszkolanka nie krzyknęła tylko spokojnie tłumaczyła, że nie wolno rzucać samochodem w kolegę to niejedna głowa byłaby rozbita.
          • fale_morskie Re: brak słów ....???? 02.09.11, 23:16
            "Nie reagują na polecenia przedszkolanek".

Może wynagrodzenie nie jest sowite (czy w ogóle jest?)? Może przedszkolanki nie mają autorytetu? Nie wiem. Biznes szwankuje, słuchanie poleceń wydaje się dzieciom nieopłacalne.

Takie konflikty można rozwiązać zupełnie inaczej. Długo by pisać, jak. Pedagodzy (teoretycznie) znają owe metody. Nagradzanie pozytywnych zachowań, uczenie empatii, traktowanie dziecka z szacunkiem - wszystko tak, aby dzieci same nie chciały źle się zachowywać. I to bez atakowania dziecka!
    • Gość: mama Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.krak.tke.pl 03.09.11, 16:06
      Moje dziecko chodziło do tego przedszkola od początku jego funkcjonowania aż do 7 roku kiedy to trzeba opuścić przedszkole i pójść do szkoły. Byłam zadowolona. Dziecko bardzo lubiło panie i nigdy nie skarżyło się na nie, natomiast skargi dotyczyły zachowań kolegów. Było dwóch chłopców nadpobudliwych(być może z ADHD), którzy bili, popychali, rzucali zabawkami w inne dzieci. Nauczycielki rozmawiały z rodzicami , niestety bezskutecznie. Mamy nie widziały w zachowaniu dziecka nic niepokojącego. Przedszkolanki starały się tłumaczyły, motywowały stosując również system nagród. Skutkowało na 5 minut. Osoba ,która pisze,ze pani krzyczała na dzieci nie ma prawa oceniać , ponieważ nie była na sali, nie widziała co się wtedy działo. A może któreś z dzieci było właśnie okładane? A gdyby to było jej dziecko? czy też pisałaby takie bzdury? Byłam świadkiem sytuacji kiedy dziecko 6 letnie krzyczy na ojca a on stoi skruszony i uważam ,że niektórych rodziców należałoby pedagogizować bo stosując bezstresowe wychowanie wychowują małych tyranów
    • domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana 04.09.11, 12:19
      Nie zakradłam się z dzieckiem - oglądać przedszkola (wiele ich obejrzałam) jeździłam sama, a nie ciągnąc za sobą dziecko. Nie zakradłam się - normalnie weszłam i wtedy uslyszałam wrzaski. Ale nie ma co dyskutować - rada jest jedna - jeśli ktoś uważa, że krzyk to nie jest metoda wychowawcza ( jak czytamy, dzieci są niezdyscyplinowane, nie słuchają się - nic dziwnego, skoro metodą nieudolnych tamtejszych wychowawców jest krzyk) to będzie uważał na to przedszkole. Jesli ktoś inny uważa, że krzyk to świetna metoda i pozwala wrzeszczeć na swoje dziecko to nie przejmie się moją wypowiedzią i zapisze tam dziecko. Po tym co usłyszałam uznałam, że powinnam napisać, aby mamy wzięły taką opinię pod uwagę. W przedszkolu, do którego zapisałam dziecko pracują wychowawczynie, które doskonale radzą sobie z maluchami, krzyków tam nie słychać, nie trzeba się tam "zakradać", mozna zajrzeć w każdą dziurę , a także posiedzieć na zajęciach, wszystko jest jawne. Naprawdę wystarczy sięgnąć po jedną chociażby książkę o psychologii dziecięcej lub pedagogice by przekonać się jak wiele jest metod dyscyplinowania. Ja na swoje dziecko nie krzyczę. Krzyk to wyraz bezsilności, informacja ta posłużyć więc może tym rodzicom, którzy uważają podobnie, że nie krzykiem się wychowuje (a jedynie poniża i zastrasza, co zwiększa jeszcze agresję- o czym czytamy w innej wypowiedzi, jak dzieci z tego przedszkola biją się i gryzą w piaskownicy).
      • Gość: mrówa Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.230.89.182.rzeszow.mm.pl 05.09.11, 03:07
        "(...)Ja na swoje dziecko nie krzyczę..."
        To się rozumie. Ale ta Pani miała ich kilkanaścioro...

"(...) nie krzykiem się wychowuje..."
        To prawda - ale uspokaja jak najbardziej.

• Gość: K.B Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.krak.tke.pl 05.09.11, 19:39
        Dla wyjaśnienia - nie mieszkam obok wspomnianego przedszkola ale obok przedszkola na Pułaskiego (przedszkole państwowe). Ktoś napisał o tym,że w pani wypowiedzi brakuje tylko reklamy przedszkola, do którego rzekomo zapisała pani swoje dziecko. Po tym wywodzie na niskim poziomie chyba nie można mieć wątpliwości o co tak naprawdę pani chodzi.
    • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 06.09.11, 15:53
      Jakże tu w tym cudnym mieście Rzeszowie, do którego przeprowadziłam się z musu dziwi, że MATKA , kobieta ma własne zdanie i je wyraża...??? To tak niespotykane TUTAJ, że musi to być kryptoreklama albo wypowiedź nieuczciwej konkurencji. Tutaj matka nie ma prawa mieć własnego zdania. Gratuluję pani, doskonale wpisuje się pani w symboliczną rzeszowską kobietkę o małym rozumku.
    • Gość: Mama 2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.krak.tke.pl 06.09.11, 16:44
      Gratuluje tupetu. Ciekawe ile zapłaciła ci konkurencja za ten nieobiektywny komentarz.
    • fale_morskie Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana 06.09.11, 21:18
      cZŁOwiek
      Zna twoje intencje lepiej od ciebie.
      Lepiej niż ty wie kim jesteś.
      CYBERBYDŁO - w każdym komputerze, przez cały rok!
      I nie próbuj im pyskować...
    • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 07.09.11, 08:45
      Droda MAMO i KB czyli dyrektorko tego wspaniałego przedszkola! Jeśli już dla niepoznaki używasz dwóch różnych nicków to zwróć uwagę, że twój adres jest nadal identyczny, więc nietrudno nawet dla laika zorientować się, że podszywając się pod różne osoby bronisz tej beznadziejnej placówki czyli swojego zarobku.
      • Gość: anga11 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.mm.pl 07.09.11, 10:26
        No nie i siedzi taka domza2 w państwowej robocie pi... w stołek i z nudów wypisuje takie głupoty KOBIETO opamiętaj się weź załóż swój interes i zobaczysz jaki to ciężki kawałek chleba, a jak nie potrafisz to pilnuj swojego stołka żeby ci go ktoś nie podkradł bo inteligencją i rozumem ty nie grzeszysz. Ciekawa jestem czy ty byś swojego interesu nie broniła haaa... no ale patrząc na stopień inteligencji i rozgarnięcia na pewno by do tego nawet nie doszło.....
        • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 07.09.11, 17:41
          Interesu, droga pani, nie trzeba bronić tak zażarcie przypuszczając rozpaczliwe ataki, bo gdy interes jest dobry (pracują na niego FACHOWI, odpowiedzialni i wykwalifikowani ludzie) to interes obroni się sam. Dziękuję znów za to tę wiedzę o mnie, która mnie rozśmiesza do łez.
    • Gość: PEPE kilka UWAG... IP: *.krak.tke.pl 07.09.11, 18:44
      Tak sobie czytam ten wątek i myślę sobie, że coś mi tu nie gra jakby... Niby wszystko fajnie - oto zatroskana mama malucha, po wizycie w jednym z przedszkoli, postanowiła opisać swoje wrażenia, które nie najlepsze są... Tylko, pytam się PO CO? Gdyby opisywała je w odpowiedzi na czyjeś zapytanie, to jeszcze bym zrozumiał. Ale nie - ona zakłada specjalnie wątek, żeby zrobić złą reklamę PRYWATNEJ, co warto podkreślić, inicjatywie... I to na podstawie JEDNEJ tylko obserwacji, która, jak podejrzewam nie trwała długo, bo zatroskana mama sama pisze - "szybko stamtąd uciekłam". Nie wie więc wspomniana mama, co było zarówno przed, jak i po opisanym zdarzeniu. Nie wie, co nie przeszkadza jej napisać : "CHcę przestrzec rodziców, którzy (...) tam posyłają swoje pociechy." Ergo - przedszkole jest złe, a kadra niekompetentna... A dlaczego coś mi tu nie gra? Bo, skoro : "Prywatne przedszkola to przedsiębiorstwa nastawione na klienta. Jeśli jest popyt i klient to biznes się kręci." To, takim jednym wpisem łatwo zszargać opinię wspomnianemu przedszkolu, czyli wpłynąć na spadek popytu, a przez to i dochodów osób je prowadzących... Komu by mogło na tym zależeć? No, cóż... Ja widzę kilka przynajmniej możliwości... Zrozumiałbym jeszcze, gdyby RZECZYWISTA krzywda stała się dziecku zatroskanej mamy... Wiadomo, rodzic zawsze uważa, że jego dziecko jest naj..., więc broni go do upadłego. Ale nie - mama zauważyła, że przedszkolanka "krzyczała" na inne dzieci i w ramach, jak podejrzewam, rodzicielskiej solidarności, postanowiła skończyć z tym procederem, obsmarowując wymienioną placówkę na forum... To ja się zapytam... DLACZEGO zatroskana mamo nie zwróciłaś uwagi tym paskudnym, niekompetentnym przedszkolankom, że ich zachowanie jest nieodpowiednie (w końcu tym dzieciom działa się KRZYWDA), tylko "szybko stamtąd uciekłaś"? Czy tylko po to, żeby założyć ten wątek?
      • Gość: domza2 Re: kilka UWAG... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 07.09.11, 19:39
        PEPE, (mam już dość tłumaczenia się dlaczego wyrażam swoją opinię w miejscu do tego przeznaczonym), po tym, co tam usłyszałam, wyjście stamtąd to było automatyczne posunięcie. TRochę jednak stałam i słuchałam, zastanawiałam się czy wejść, ale zdecydowałam, że nie mam po co w ogóle tam gadać, bo dziecka swojego tam i tak nie poślę. Jako że sama chciałabym znać jakieś opinie wcześniej (zanim zaczęłam poszukiwania), bo przeszukałam net i znalazłam bardzo mało opinii o rzeszowskich placówkach zamieściłam swoją opinię dla rodziców, dla których obce jest krzyczenie na dziecko jako metoda wychowawcza. Ja bym taką opinię wzięła pod uwagę i już. Nie wyobrażam sobie płacić słono za to, by nieudolny wychowawca darł się na moje dziecko. Nie wiem, czego PEPE tu nie możesz zrozumieć. Sama jestem nauczycielem i pedagogiem, więc takie wrzaski są dla mnie ( i naszego środowiska) automatyczną "wizytówką" danego opiekuna. Nie trzeba znać kontekstu. Panował tam normalny dziecięcy gwar, a baba darła się, że mają być cicho (nie były głośno), że mają się uciszyć. Jej ton był agresywny, nieprzyjemny. Dla pedagogów to zachowanie naganne i już. Nie wiem , co tak strasznie drażni niektóre osoby. Jesli wypowiadają się tutaj pracownicy tej placówki bądź jej szefowie to nie ma się co bać- jak jest to dobre przedszkole to sięobroni, tak? Ale ci, co w ogóle są zieleni w klwestii wychowania przedszkolnego itd. - o co tak naprawdę chodzi? Że kobieta ma opinię i ma czelność ją wyrażać??? Naprawdę nie rozumiem. Niniejszym kończę swoje wypowiedzi. Opinia nikogo nie zmusza do podejmowania takiego lub innego działania. Uważam, że ludzie powinni się nawzajem ostrzegać, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci. A wychowawców nie wychowam. To rodzice dzieci z tej placówki powinni na to zwrócić uwagę, a nie ja. I tyle.
        • Gość: PEPE Re: kilka UWAG... IP: *.krak.tke.pl 07.09.11, 20:42
          Czego nie rozumiem?

Śpieszę wyjaśnić... Nie rozumiem mianowicie :
          - że matka (a na dodatek PEDAGOG), której nieobojętna jest krzywda cudzych dzieci, zamiast zareagować natychmiast na dziejąca się im krzywdę, leci pisać negatywną opinię na forum
          - że robi to na forum ogólnotematycznym, a nie dotyczącym danej tematyki
          - że nie mając pewności, tylko i wyłącznie po adresie IP orzeka, że jej interlokutorem jest pracownik omawianego przedszkola, tym samym, dyskredytując wypowiedź tegoż
          - że pomimo tego dziwi się, że ktoś może tak samo traktować to, co ona sama pisze
          - że swoje subiektywne odczucia, dotyczące zajścia, przedstawia jako prawdę objawioną, nie podlegającą dyskusji
          - że nie rozumie, że wystarczy raz rzucić błotem, by odrobina tegoż przykleiła się na dłużej

TEGO nie rozumiem...

P.S.
          > "To rodzice dzieci z tej placówki powinni na to zwrócić uwagę, a nie ja. I tyle."
          A dobra wróżka tylko im podpowiedziała, że tak POWINNI zrobić... :P
          • Gość: lud res Re: kilka UWAG... IP: *.ostnet.pl 07.09.11, 20:58

- to forum rzeszowa, przedszkole/żłobek w rzeszowie, a więc wszystko w temacie. jak na ferenca plują, to czego tutaj, a nie na forum prezydenckim?
            - jebagodni rozmówcy autorki pierwsi sobie wymyślili jakieś reklamy, antyreklamy...
            - autorka więc mogłaby traktować ich tak samo..
            -autorka nie mówiła o prawdzie objawionej, tylko że chce wyrazić swoją opinię, za co ją zrugano
            -więc nie bądź(cie) tym błotem (autorka się umyje, a wy do ścieków..)

• domza2 Re: kilka UWAG... 08.09.11, 12:54
              :)
              • Gość: ja Re: kilka UWAG... IP: *.37.139.133.inquad.biz 08.09.11, 20:49
                oj to prwada ze się pod twój nick podpiełam - ale dlatego że miałam do w domza2 wziąć i się pomyliłam:)
        • Gość: domza2 Re: kilka UWAG... IP: *.37.139.133.inquad.biz 07.09.11, 20:59
          i bardzo dobrze że swoją opinie wyraziłaś. za rok będę szuklać przedszkole dla pociechy swojej i wiem że będę już ostrożniej podchodzić do oferty tej placówki- choć ze wstępnej mojej weryfikacji /czyli przegladnia strm www / placówka wydawała się całkiem OK.
          • domza2 Re: kilka UWAG... 08.09.11, 12:52
            Hej, ale to ja jestem DOMZA2:)) czemu pod moim nickiem?
    • Gość: mrówa Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.230.89.182.rzeszow.mm.pl 08.09.11, 23:18
      Tak sobie czytam i czytam i po kilku dniach całkiem fajnie wszystko się zapętliło:)
      Wypowiadałam się w tym temacie bodaj dwa razy (uważam że krzyk na gromadkę dzieci jest normalką i nie dewastuje ich psychiki), ale mam propozycję. Zróbcie sobie coś w stylu rankingów przedszkoli i wtedy będzie można normalnie opisywać co gdzie i jak torturują dzieci oraz które placówki polecacie i dlaczego.

I dajcie spokój z tymi nickami - wyjaśnijcie to sobie na priva.
      • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 09.09.11, 11:07
        Zrobiłam coś takiego jak ten ranking na forum "Dla rodziców", ale z powodu burzy, jaką wywołała ta jedna jedyna opinia chciałabym tamtą swoją wypowiedź usunąć. Byłoby super, gdyby rodzice przedszkolaków oceniali swoje przedszkola, a także te, które poobserwowali i ich nie wybrali. Informacji o rzeszowskich placówkach w sieci jak na lekarstwo. A mnie osobiście najmniej interesuje strona www danej placówki, a najbardziej opinie rodziców (zwłaszcza tcyh o podobnych poglądach, no bo wszyscy mamy swoją wizję dobrego przedszkolnego wychowania).
        • Gość: maria Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.19.165.124.osk.enformatic.pl 10.09.11, 22:27
          Wstyd!!!!!!Domza2 jest pedagogiem i nauczycielem( zresztą bardzo wątpliwym) skoro opluwa środowisko nauczycielskie , a potem nauczyciele się dziwią, że ludzie o nich się źle wyrażają. Trochę więcej taktu miła pani. Poza tym, gdyby rodzice wychowywali dzieci, tak jak potrzeba, to zdaje się, że wychowawczyni nie musiałaby krzyczeć. Jeszcze jedno. Pani jako pedagog powinna wiedzieć, że dziecko spokojne w domu ( chyba u pani tak jest, bo pani nie krzyczy), to jest rozbrykane poza domem. Przecież dziecko jest żywiołowe i musi się gdzieś wyszaleć.
          No chyba, że jest chore, nie reaguje na zewnętrzne boźce, to i w domu i poza nim będzie spokojne. Ale o takie dziecko należy się martwić. I jeszcze do wypowiedzi pani, był gwar, a pani przedszkolanka krzyczała. Pani nie widzi nic w tym złego. A może wychowawczyni chciała prowadzić zajęcia, a kilku rozwydrzonych przez mamusie dzieci nie dało jej realizować zadań? Z wypowiedzi pani wynika, że u pani na lekcjach jest chaos, czyli każdy robi co chce. No to wiem, dlaczego nawet w podstawówce dzieci muszą chodzić na korepetycje - skoro mamy takich nauczycieli?
          • Gość: i tyle o Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.ostnet.pl 10.09.11, 22:44
            czy bedac pedagogiem nie wolno zwracac uwagi na krzywde dzieci wyzadzana przez innych pedagogow?
            wtedy chyba bardziej trzeba
            ach pani nie wie czym jest krzywda
            a histeryczna pani ze ojej
          • Gość: domza2 Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.vectranet.pl 11.09.11, 09:10
            Hehe , znowu się uśmiałam, że hej. Droga pani, dopóki w naszym kraju, a szczególnie w tym zaścianku o nazwie Rzeszów pokutuje takie myślenie, to nic się nigdy tu nie zmieni. Dziękuję, że odwiedza pani moje lekcje, których ... nie prowadzę. Dziękuję, że wie pani jaki chaos na nich brakuje. Szkoda, że mózgu nie kupuje się w kiosku ruchu.
            • Gość: cristiano messi Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.rzeszow.mm.pl 11.09.11, 13:51
              Tak myślałem. Znudzona paniusia, stary pewnie na zesłaniu w Rzeszówku, więc chcąc nie chcąc, trzeba się było za nim przytelepać. Ale chore ego boli i dużo wolnego czasu, więc dawaj jazda pokazywać, jaka to ja jestem dama. Ach te kompleksy i frustracje! Co do działania, to już napisałem powyżej. Aczkolwiek w rzeczonej sprawie wystarczyło jedynie ujawnić swoją obecność, co na pewno ostudziłoby zapędy opiekunki (można było podjąć działanie, aby coś zmienić), poza tym sama przyznajesz, że przecież nic wielkiego się nie stało. Ale co tam jakaś odwaga cywilna, lepiej wyzywać wszystkich od ciemniaków, zaścianków, dowartościować się na forum. Nie ma to jak wielkie metropolie, tam wychowanie jest na nieporównywalnie wysokim poziomie. Bez odbioru.
              • Gość: lucjan Re: UWAGA na przedszkole prywatne Tęczowa Polana IP: *.ostnet.pl 11.09.11, 13:58
                i kto tu sie dowartosciowal..
                • Gość: ta ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 22:49
                  prawdaxlxpl.wordpress.com/2011/07/07/polska-szkola-%E2%80%94-poprawny-politycznie-ciemnogrod/
                  • Gość: domza2 Re: ... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 12.09.11, 09:16
                    Ale co ma piernik do wiatraka...?:) Tekst jak najbardziej prawdziwy, u Waśki zdawałam pewien egzamin... zakończony sukcesem. Tacy ludzie uczyli nas wtedy być nauczycielami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka