Gość: Stolica imitacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 12:14 Może to ludzi trzeba wymienić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hej Re: Batalionów Chłopskich: zatrzyma się czy nie? IP: 109.78.221.* 24.07.12, 12:28 Właśnie !, od zawsze tak było że piesi i kierowcy na równoległym kierunku mieli zielone światło i nie było problemu, a ci co skręcają muszą po prostu ustąpić pierwszeństwa pieszym, to jest podstawowa zasada, ale teraz niektórzy już zapomnieli jak poruszać się po normalnym skrzyżowaniu, tylko każdy myśli że jak już ma zielone to może robić co chce, nie każde skrzyżowanie jest bezkolizyjne i nie każde musi takie być, przecież ludzie to istoty myślące i są w stanie objąć rozumem ustąpienie pierwszeństwa pieszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arrrgh Re: Batalionów Chłopskich: zatrzyma się czy nie? IP: *.ip.netia.com.pl 24.07.12, 12:52 hahaha Pani Redaktorko, owszem miałem na myśli to skrzyżowanie, ale patrząc na zdjęcie to miałem na myśli pasy po lewej stronie, którego nie widać. Tam jak jest zielone dla pieszych to z Przemysłowej skręcają w lewo w Batalionów i to właśnie tam jest najwięcej adrenaliny, bo stamtąd to teraz jedzie bardzo dużo aut, często z poza Rzeszowa (w sumie to 80%). No cóż, nie w każdej miejscowości są skrzyżowania ze światłami.... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polska A Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się cz... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 13:07 Jak w Rosji, pieszych mają w dupie, witamy w Polsce B a może w ... Rosji A ??? Rzeszowscy kierowcy to wieśniacy i pojeby :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się IP: 195.206.127.* 24.07.12, 13:18 Tak dokładnie chodzi o skręt z Batalionów w Przemysłową. Pieszy jeszcze stanie w miejscu jak zobaczy wariata za kółkiem co zapomniał o przepisach, ale jadąc rowerem już nie jest tak prosto. Nie raz byłem świadkiem sytuacji, że o mały włos doszło by do tragedii. I chodzi tu tylko o pierwszy fragment tego przejścia potem idzie już jakoś normalnie. Może na tym pierwszym etapie niech zielone będzie tylko dla pieszych i dla rowerów może być krótko ale na wyłączność aby nie dochodziło do takich sytuacji. Z za pleców ciężko obserwować, czy ktoś akurat nie pędzi jak szalony. Odpowiedz Link Zgłoś
kmdr_rohan Re: Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się 24.07.12, 13:20 Widzę, że Cię to cieszy. Ty masz tak od dziecka, że cieszysz się z cudzego nieszczęścia, czy ktoś Cię skrzywdził w późniejszym wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się cz... IP: *.agora.pl 24.07.12, 13:22 Samochody skręcające w lewo z Batalionów Przemysłową mimo, że mają zielone mniej więcej w tym samym czasie (ponad sekunda różnicy) co piesi przechodzący przez przejście jadą po dość dużym łuku i dają pieszym czas na przekroczenie pasów. Ryzykowne na tym skrzyżowaniu jest przekroczenie przejścia przed skręcającymi w prawo z Batalionów w Przemysłową. Rozwiązaniem byłaby warunkowa strzałka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się IP: *.rzeszow.mm.pl 25.07.12, 01:43 Ja jestem kropką. Taki też jest nick mojego komentarza do przejścia Niepodległości-obwodnica. A ten powyższy nie jest mój. Przetestujcie przechodzenie przez Witosa od strony komisu samochodowego przy Wiktora w stronę Resovii. Tylko dbrze paczcie przez prawe ramię na tych co nadjeżdżają z Wiktora. Pisałem o tym poprzednio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się cz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.12, 14:58 Z kolei na skrzyżowaniu Wyspiańskiego z Witosa (poniżej Reala) piesi stoją kilka minut na czerwonym świetle. W tym samym czasie samochody także stoją na czerwonym. Można by swobodnie w tym czasie puścić zielone dla pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.12, 16:08 Ludzie kochani! Zastanówcie się co piszecie. Zawsze tak było (i tak jest) że skręcający w prawo lub w lewo ustępują pieszym i rowerzystom (idącym) jadącym na wprost. Niech artykuły na ten temat w GW piszą ci którzy maja prawo jazdy. Powtarzam: CI KTÓRZY MAJĄ PRAWO JAZDY. Jeśli wiedza rzeszowskich kierowców na temat PoRD jest taka sam jak artykułopisarzy z GW to jest naprawdę źle. Strach jechać samochodem, jechać rowerem i iść pieszo. Uczyć się, uczyć się. Nigdy nie jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
kmdr_rohan Re: Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się 24.07.12, 16:10 Gościu! Rozróżnij proszę, teorię od praktyki. Artykuł opisuje praktykę. Ty teorię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.12, 19:34 Więc zmieniamy teorię czy zaczynamy respektować obowiązujące przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo masz rację - stan wiedzy PoRD u kierowców fatalny 24.07.12, 16:39 masz rację - stan wiedzy PoRD u kierowców fatalny (podobna średnia tej wiedzy jak u dziennikarzy) i z tym jest naprawdę źle ! przykład: - średnio tylko jeden kierowca na dziesięciu zatrzymuje sie na tzw. "strzałce warunkowej" - ponad 85% kierowców przekracza dozwoloną prędkość w mieście (wiem, bo miałem szansę pobawić się kilkukrotnie radarem w różnych miejscach Rzeszowa) nie zważając nawet na miejsca warte szczególnej uwagi (np. przejścia dla pieszych) i nie jest to "głupie" 5 czy 10 km ponad limit, często znacznie więcej ! Odpowiedz Link Zgłoś
tata_szefika Re: Batalionów Chłopskich: zatrzyma się czy nie? 24.07.12, 16:34 Przez przejście dla pieszych widoczne na zdjęciu przechodzę 2 razy dziennie od kilku lat. Pokonanie przejścia w kierunku od Reala nie jest jeszcze zbyt ryzykowne, gdyż samochody dopiero ruszają po zmianie świateł. Pokonanie w kierunku odwrotnym to już prawdziwa loteria - samochód zatrzyma się czy nie. Na pasach obowiązuje zasada - przechodniu ustąp pierwszeństwa kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ban Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się cz... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 24.07.12, 18:19 też kiedyś jeden półgłówek prawie we mnie wjechał, choć jechałem wieczorem oświetlonym rowerem po ścieżce rowerowej i miałem zielone światło niektórych kierowców trzeba by wrócić na kursy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vm Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się cz... IP: *.189.221.200.skyware.pl 24.07.12, 19:10 Bo to wiesmaki z Zelmeru tamtędy jeżdżą a oni nie wiedzą co to przejście dla pieszych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh Re: Batalionów Chłopskich: zatrzyma się czy nie? IP: *.rzeszow.mm.pl 24.07.12, 22:45 debile nie potrafią odróżnić zielonego światła (nazwijmy to "normalnego") na sygnalizatorze od takiego samego zielonego światła ale na sygnalizatorze ze strzałką (i bynajmniej nie chodzi mi o białą strzałkę na niebieskim tle pokazującą właściwy pas ruchu). A co do tego skrzyżowania to też mnie tak jeden ciołek z ropczyc nie potrącił. Dopiero co ruszałem na rowerze więc zdążyłem od razu wyhamować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afdwd Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się cz... IP: *.res.pl 25.07.12, 12:07 I tak zycie ludzkie stało się mniej warte od zasad ustanowionych przez debili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble ble Re: Batalionów Chłopskich: zatrzyma się czy nie? IP: *.189.221.200.skyware.pl 25.07.12, 14:23 bo najważniejsza jest przepustowstowość bo notable nie chcą w korkach stać, a jednoczesnie niby promuje się jazdę busem lub rowerem. W tym UM to chyba schizofrenie mają Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo no właśnie - przepustowość ... 25.07.12, 15:46 No właśnie - przepustowość ... W ratuszu i MZD są w dość dużym błędzie chyba i myślą, że podniesienie w mieście limitu z 50 na 70 przyniesie same korzyści odn przepustowości (nie mówiąc już o wpływie na bezpieczeństwo) Ale wiadomo przecież, że miastach, terenie zurbanizowanym o gęstej sieci dróg i przede wszystkim skrzyżowań, optymalną prędkością jest raczej właśnie ta "niższa" 50 km/h ! Ostatnie korki (spowodowane właśnie przez podniesieniem limitu z 50 na 70) pokazały właśnie tą prawdę ... Odpowiedz Link Zgłoś
kmdr_rohan Re: no właśnie - przepustowość ... 25.07.12, 15:57 Błądzisz, Jasiu, błądzisz. Ostatnie korki nie zostały spowodowane podniesieniem dopuszczalnej predkości, bo ograniczenia do50km/h na obwodnicy nikt literalnie (poza kierowcami starów 28) nie przestrzegał. Na tzw. obwodnicy od dawna albo sie jedzie ile się da, albo stoi. Mniej teorii, Jasiu, więcej praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo Re: no właśnie - przepustowość ... 25.07.12, 16:16 Korki spowodowała korekta sygnalizacji świetlnej "wymuszona" podniesieniem limitu z 50 na 70 km - teraz jest OK ? Co nie znaczy, że to co napisałem wyżej jest nieprawdą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hill Batalionów Chłopskich: kierowca zatrzyma się cz... IP: *.111.241.162.static.cdpnetia.pl 22.08.12, 10:35 Jeżdze tu codziennie , widziałem 2 wypadki z rowerem w roli głównej. Moja propozycja : Ściezkę rowerową poprowadzić po prawej stronie chodnika na odcinku jezdni, np. zrobić tzw kiszkę przed samym wjazdem na jezdnię. Zalety : kierowcy widzą rowerzystę 5-6 m dalej i mają czas na reakcję, rowerzyści zwalniają przed wjazdem na jezdnię i dłużej przebywają w strefie bezpośrednio przed ulicą. Z punktu widzenia kierowcy : z lewej pojazdy od stony Boya, na wprost piesi, po prawej rowerzyści często 20-30 km/h. Wystarczy chwila nieuwagi i bang ! Wszystko to przy 30-50 km/h co dla rowerzysty oznacza dramat. W nocy jest jeszcze gorzej ponieważ rowerów poprostu nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś