18.02.13, 10:07
juz na ekranach kin.Film bez należytego wsparcia powstawał przez 7 lat.Scenariusz powstał na podstawie ksiązki Z.Domino z nieodległej Kielnarowej.
wpolityce.pl/dzienniki/dziennik-tomasza-szymborskiego/47346-stalinowski-prokurator-chwalonym-literatem-wzorcem-i-idolem-polskiego-rezysera
..a oto zwiastun
www.youtube.com/watch?v=Y1UgvqxHVtk&feature=player_embedded
Obserwuj wątek
    • res-men Re: Syberiada 18.02.13, 10:19
      na tym tez sie znasz ?
      • lechowski51 Re: Syberiada 18.02.13, 10:23
        Wyobraz sobie,że kiedyś nawet prowadziłem DKF...i nie opuszczałem kolejnych Konfrontacji.
      • Gość: Lechowski 51 Wyznanie grzechu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 10:30
        Wybaczcie,że Was prowokuję.
        Ale ja z tego dotychczas żyłem
      • jakmutam Re: Syberiada 18.02.13, 12:21
        res-men napisał:

> na tym tez sie znasz ?
        Oj człowieku małej wiary. On wszędzie był i na wszystkim się zna. Jeżeli nie wierzysz to zapoznaj się chociaż pobieżnie z historia wpisów. Przecież katolik by nie łgał :)))
    • Gość: fd Re: Syberiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.13, 11:54
      Czy wiecie coś o filmie, któy powstaje już kilka lat i ma problemy z ukończeniem a pokazujący powojenne losy Polaków?
      • Gość: wawiak Re: Syberiada, IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 14:34
        ćwoczku z dekaefu,
        to tytuł filmu wyreżyserowanego
        przez A. Konczałowskiego.
        zapamietaj to sobie raz na zawsze.
        • lechowski51 Re: Syberiada, 18.02.13, 17:55
          Był też pod tym tytułem taki film Konczałowskiego...ćwoczku!
          • Gość: Lechowski 51 Re: Syberiada, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 18:39
            To będzie prawdziwa "Dumka na dwa serca" Takie filmy lubimy gdzie pokazują nas jak o ofiary.Oczywiście ofiary nie za duże .Takie sam raz na "Dumkę na dwa serca.
            • lechowski51 Re: Syberiada, 18.02.13, 21:12
              Kilkadziesiat tysięcy zamęczonych na nieludzkiej ziemi...to dla takich idiotów jak Ty pestka!
              Polecam!.Może przestaniesz bredzić?!
              www.rp.pl/artykul/566126.html
              • Gość: Historyk To nie temat o dupie Maryni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 21:34
                W GUŁagach w całym XX wieku zamordowano różnymi metodami około 60 milionów ludzi różnych narodowości.Najwięcej Rosjan i Ukraińców.Za Stalina na GUŁagu stale przebywało około 10 milionów ludzi.
                Dodatkowo ocenia się iż łącznie w latach 1929-1938 ofiarami kolektywizacji padło ok. 15[16] mln chłopów , zarówno na skutek deportacji, głodu lub masowych egzekucji.

Szacuje się, że GUŁagach przebywało od 500 tys. do 1,5 mln Polaków.Ilu zginęło ilu przetrwało tego nie wie nikt.
                I żaden film tym bardziej w naszym wydaniu nigdy nie przedstawi tragedii Syberii dla zamęczonych tam ludzi różnych narodów.
                To nie jest temat na film fabularny z wątkami miłosnymi.To temat na dobry film dokumentalny.Niestety dokumentu nie potrafimy zrobić.W dokumencie to my Polacy musimy być bohaterami na tle innych narodów..W tym wypadku takich nie ma i zapewne nigdy nie będzie.
                • lechowski51 Re: To nie temat o dupie Maryni 19.02.13, 08:52
                  Bzdurzysz jak zwykle upowski propagandysto.Lista Szwindlera to rownież "nie temat na film"?!
                  A ginęło wg.najbardziej optymistycznych ocen w bolszewickich każniach 30% skazańców.
                  P.S
                  Pełny tytuł fimu to-Syberiada polska.
                  • ob.znalezinski Re: To nie temat o dupie Maryni 19.02.13, 09:23
                    lechowski51 napisał:
                    Tę stopkę masz trochę za krótką. Dorzuciłbyś kilka obrazków i wierszyk, żeby tak było elegancko.
                    • Gość: jh Re: To nie temat o dupie Maryni IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.02.13, 11:09
                      film.dziennik.pl/galeria/419743,1,syberiada-polska-wielka-premiera-i-fatalne-pierwsze-recenzje-galeria-zdjec.html
                      • lechowski51 Re: To nie temat o dupie Maryni 19.02.13, 12:27
                        Filmu nie widziałem więc sie nie wypowiadam czy jest to gniot czy arcydzieło.Wczoraj oglądnąłem Lincolna obsypanego chyba 12 nominacjami do Oskara i stanowczo odradzam na wydanie chociaż paru złotych.Przypomina mi jego sposób narracji i pokazywanie głównego bohatera kino sowieckie,gdy pokazywano Lenina.Polski "Moj rower" w porównaiu z tą hollywódzką chałą to arcydzieło!
                        • Gość: Historyk Re: To nie temat o dupie Maryni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.13, 12:33
                          Lechowski .A ty wiesz co/kto to był Lincoln.Mówisz zapewne o amerykanckim samochodzie.
                          • ob.znalezinski Re: To nie temat o dupie Maryni 20.02.13, 10:13
                            Gość portalu: Historyk napisał(a):

> Lechowski .A ty wiesz co/kto to był Lincoln.Mówisz zapewne o amerykanckim samo
                            > chodzie.

No w stopce napisał, cały życiorys tego Lincolna
                        • ob.znalezinski Re: To nie temat o dupie Maryni 20.02.13, 10:13
                          Wc
                          > zoraj oglądnąłem Lincolna obsypanego chyba 12 nominacjami do Oskara i stanowczo
                          > odradzam na wydanie chociaż paru złotych.Przypomina mi jego sposób narracji i

A jak była stopka pod filmem, dosyć długa?, bo jak wiesz krótka jest,to lipa. rozumiesz
              • ob.znalezinski Re: Syberiada, 20.02.13, 10:21
                lechowski51 napisał:

> Kilkadziesiat tysięcy zamęczonych na nieludzkiej ziemi...to dla takich idiotów
                > jak Ty pestka!
                > Polecam!.Może przestaniesz bredzić?!
                > www.rp.pl/artykul/566126.html
                jakbyś ten artykuł z linka wrzucił w stopkę, to bym poczytał, a tak...
      • Gość: fd Re: Syberiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.13, 11:36
        znalazłem

HISTORIA ROJA czyli W ZIEMI LEPIEJ SŁYCHAĆ

ratujmyroja.pl/
        • ob.znalezinski Re: Syberiada 20.02.13, 10:20
          Gość portalu: fd napisał(a):

> znalazłem
          >
          > HISTORIA ROJA czyli W ZIEMI LEPIEJ SŁYCHAĆ
          >
          > ratujmyroja.pl/

Znaczy tego, co to znaczy" ze wszelkimi zasadami wielkiego kina". Znaczy momenty sa jak widziałem. Jak rozumiem długachny to gniot jak zwiastun. I nikt nie chce za niego płacic. I ten rym w tytule "Historia Roja" dzielnego kowboja. Jak rozumiem to taki częstochowski rym bo to konserwatywne środowisko zrobiło. Mówiąc krótko pycha, w TV Trwam będzie hicior.
          • lechowski51 Re: Syberiada 21.02.13, 08:58
            Znalazł sie krytyk filmowy.Filmu nie widział ale wie,ze to gniot bo o Roju a nie Boyu!.
            Rozmowa z Zaorskim o następnym "gniocie" bo nie mówi o "ukoszeniu heglowskim" a o komunistycznym okrucieństwie.
            www.rp.pl/artykul/9131,982866-Zeslani-do-piekla.html?p=1
            • ob.znalezinski Re: Syberiada 21.02.13, 09:00
              lechowski51 napisał:

> Znalazł sie krytyk filmowy.Filmu nie widział ale wie,ze to gniot bo o Roju
              Nie wszystko co długie to dobre.
              • lechowski51 Re: Syberiada 27.02.13, 11:21
                ..a Syberiadę polską konsekwentnie polecam!
                wnas.pl/artykuly/1094-syberiada-polska-to-wazny-kawalek-polskiej-historii-nasza-recenzja
                • Gość: pysio Domino w czasach stalina IP: *.play-internet.pl 27.02.13, 16:17
                  Zbigniew Domino był ważnym funkcjonariuszem komunistycznego reżimu, uzbrojonym w karabin, Kodeks Karny WP i maszynę do pisania. Jako pisarz, podobnie jak Przymanowski, Żukrowski czy Putrament, budował mitologię początków PRL. Mitologia ta opierała się na prostym szantażu: nie było wyjścia, musieliśmy przyjąć sowiecki porządek, bo w przeciwnym razie Polska zostałaby zmiażdżona. A poza tym, ci komuniści nie byli tacy źli, bo nieśli „wyzwolonym” ludom sprawiedliwość społeczną. Zmęczeni wojną Polacy musieli przyjąć to kłamstwo.
                  Domino po wojnie ochotniczo wstąpił do KBW, t. Jak wiadomo, Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego został powołany do zbrojnego zaprowadzenia w Polsce komunizmu, do walki z podziemiem niepodległościowym.

Kolejne zdania biogramu powinny być następujące, by oddać „ciąg doświadczeń historycznych” Domina(podaję za Wikipedią): W 1949 ukończył jako prymus Oficerską Szkołę Prawniczą w Jeleniej Górze. W 1950 mianowany oficerem śledczym Wojskowej Prokuratury Rejonowej w Poznaniu. Oddelegowany do pracy w Naczelnej Prokuraturze Wojskowej, prokurator NPW w latach 1956-1959…
                  • Gość: pysio Re: Domino w czasach stalina IP: *.play-internet.pl 27.02.13, 16:18
                    W 1949 ukończył jako prymus Oficerską Szkołę Prawniczą w Jeleniej Górze. W 1950 mianowany oficerem śledczym Wojskowej Prokuratury Rejonowej w Poznaniu. Oddelegowany do pracy w Naczelnej Prokuraturze Wojskowej, prokurator NPW w latach 1956-1959, sekretarz tzw. Komisji Mazura w latach 1956-1957. Zasadnicza część "raportu komisji Mazura" dotycząca odpowiedzialności oficerów śledczych z Głównego Zarządu Informacji Wojska Polskiego oparta została na "Notatce w sprawie nadużyć w śledztwie w organach Informacji" sporządzonej przez mjr Zbigniewa Domino i opublikowanej w "Zeszytach Historycznych" w Paryżu w 1984 roku, tj. 15 lat przed ujawnieniem raportu Komisji Mazura przez Gazetę Wyborczą (22.01.1999).

W latach 1959-1963 pracownik prokuratur Marynarki Wojennej. W 1967 mianowany szefem Wydziału ds. Szczególnej Wagi NPW, później awansowany na szefa Oddziału V NPW ds. Zleconych. Prokurator Wojskowej Prokuratury Garnizonowej w Rzeszowie, w latach 1973-1975 oficer do zleceń specjalnych Głównego Zarządu Politycznego LWP. W latach 1980-1985 i 1989-1990 radca ambasady PRL w Moskwie. Eksternistyczne studia z prawa karnego: magisterskie (UP Poznań - 1950. i UW Warszawa - 1958) oraz doktoranckie (UMK Toruń, 1967).
                    • Gość: pysio Re: Domino - egzekutor IP: *.play-internet.pl 27.02.13, 16:33
                      Domino powinien opowiedzieć w swoich powieściach nie o tym, jakie warunki życia były na Syberii, ale o tym, jak przeprowadzano egzekucje oficerów WP, w których uczestniczył - stwierdza K. Szwagrzyk.

7 sierpnia 1952 roku Domino został wyznaczony do udziału w egzekucji ppłka Władysława Minakowskiego, lotnika z Dywizjonu 304. Pilot Minakowski powrócił z Wielkiej Brytanii, i został jednym z oskarżonych w procesie tzw. grupy kierownictwa konspiracji Wojsk Lotniczych. Udział w egzekucji był dla młodych prokuratorów wojskowych swoistym egzaminem ideologicznej lojalności. 23-letni wówczas Domino go zdał celująco.

Zbigniew Domino jest interesującym rozmówcą. Dużo i barwnie opowiada o napisanych książkach. Jednak pytany o swoją przeszłość, unika jednoznacznych odpowiedzi. - Byłem na Syberii jak miałem niespełna dziesięć lat. Nie znam odpowiedzi na pytanie, kto ma prawo pisać, a kto nie o wywózkach na Sybir. Uważam, że ja takie prawo mam! Mając 18 lat nie znałem innej Polski. Mój życiorys jest typowy dla repatriantów, życia nie da się cofnąć. Wielu Sybiraków dziękuje mi za moje książki, ale każdy czytelnik indywidualnie odbiera książkę. Pochwalę się - moje odbierane są bardzo dobrze- mówi Domino. - Kiedy wróciłem po wojnie do Polski, to nawet nie znałem dobrze języka, a moje losy były podobne do losów innych repatriantów. Wielu Sybiraków osobiście dziękuje mi za moje książki - gładko toczy swoją opowieść.

Domino należy do Związku Sybiraków, trzy lata temu został odznaczony Krzyżem Zesłańca Syberyjskiego przez Prezydenta RP.

tosz.salon24.pl/246762,domino
                      • lechowski51 Re: Domino - egzekutor 27.02.13, 20:03
                        Czytałem pysiu i Syberiadę polska i Czas kukułczych gniazd.Nie jest to napewno wielka literatura o czasach Gułagu jak Szałamowa,Herlinga-Grudzińskiego czy Czapskiego.Przez swoją epickośc nadaje sie jednak na scenariusz a od Zaorskiego zależało jaki film nakręcił.Pojdę to ocenię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka