Dodaj do ulubionych

O co chodzi Ukraincom na Majdanie?

19.02.14, 12:15
Może mi ktoś wytłumaczyć o co oni przelewają krew?
Jak widzą najbliższą przyszłość swojego państwa?
Przecież tam giną ludzie za nic i o nic. Chyba, że ja czegoś nie wiem. Uświadomcie mnie - proszę.

Na wejście do UE Ukraina nie ma żadnych szans. Owszem jakieś umowy stowarzyszeniowe mające na celu rozkradzenie przez unijne koncerny resztek majątku narodowego, zrobienie z Ukraińców stada taniej siły roboczej i siły nabywczej najgorszego, unijnego szajsu, którego juz nawet Polacy nie chcą kupować. Tak, ale na tym koniec.

Reformy wewnętrzne i zmiana rządów? Kto by tam nie doszedł do władzy i jakiej nie byłoby konstytucji, to i tak nic się nie zmieni poza nazwiskami korytożerców.

Ukraińskie społeczeństwo przez 70 lat sowieckiej okupacji zostało zdegenerowane w stopniu trudnym do wyobrażenia. Następne ponad 20 lat samostanowienia kompletną degenerację tylko pogłębiło. Wszechobecny alkoholizm, złodziejstwo, cwaniactwo i niewyobrażalna korupcja to jedynie wierzchołek góry lodowej.

Czego ci ludzie tak naprawdę chcą? Do wejść do UE nie mają szans. Walczą o wolność, ale od kogo chcą ją uzyskać? Od samych siebie?
Obserwuj wątek
    • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 19.02.14, 13:54
      Ciekawa analiza i słuszne pytania.O co walczą?.Jak wszystkie postsowieckie społeczeństwa o godne życie.Problem w tym,że w tym kraju odwzorowano system społeczny,z tego ponurego systemu w jakim żyli 80 lat.Zmieniło sie tylko nazewnictwo i nowi właściciele.Na miejsce komunistycznych aparatczyków przyszli szemrani biznesmeni,wspierani przez żydowski kapitał i zwykli mafiozi jak Janukowycz.U nich nie było i długo nie będzie społeczeństwa obywatelskiego,po za niewielkimi enklawami,tam gdzie współrządzili kiedyś razem z Polakami.
      Bardziej od tego,czy oni się podzielą na dwa odrębne kraje/perspektywa bardzo możliwa/,jako Polaka,interesuje mnie jakie będą z tego zamieszania,reperkusje dla Polski.Niepokoi mnie bowiem perspektywa,że władze w tym kraju,przejmą "wolnościowcy" występujący tam pod flagami czerwono-czarnymi UPA.Bo nie dość,że na długo pożegnamy się z ich rzeczywistym rozliczeniem z historią a zatem uznaniem ludobójstwa Polaków i innych mniejszości na Wołyniu.To możemy się spodziewać,że ci "wolnościowcy" od Swobody,przestana żartować z odzyskiwaniem kilkunastu powiatów płd Polski a jak na Majdanie przystąpią do swoich chorych marzeń
      • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 19.02.14, 15:28
        rzeszowski15 napisał(a):

> Ciekawa analiza i słuszne pytania.O co walczą?.Jak wszystkie postsowieckie społ
        > eczeństwa o godne życie.

Jak najbardziej rozumiem dążenia do godnego życia. Lecz pomiędzy dążeniami, a mrzonkami jest przepaść.
        Skoro Ukrainiec nie ma godności własnej, bo zastąpił ją korupcją, złodziejstwem, tumiwisizmem, ochlajstwem itd. to jak może wymagać jej od sąsiada, urzednika, polityka lub samego prezydenta?

> Problem w tym,że w tym kraju odwzorowano system społecz
        > ny,z tego ponurego systemu w jakim żyli 80 lat.

Przecież to społeczeństwo niczego innego nie poznało, to jak mogli odwzorować coś innego niż "postsowietikus"? Nigdy w historii nie było państwa ukraińskiego, więc jak i gdzie ten Naród miał się nauczyć samostanowienia?

> Zmieniło sie tylko nazewnictwo i
        > nowi właściciele.Na miejsce komunistycznych aparatczyków przyszli szemrani biz
        > nesmeni,wspierani przez żydowski kapitał i zwykli mafiozi jak Janukowycz.

No niestety, taka prawda i nic nie można poradzić. Dumam kto i jak mógłby im pomóc? Niewiele mi przychodzi do głowy. Mentalności Ukraińca nawet w kilka dekad zmienić się nie da. Do EU nie mają żadnych szans. Rządząc samodzielnie doprowadzą kraj do ruiny, a Naród do głodu. Jedynie Rosja może ich jakoś "przytulić", ale Putin tego za darmo nie zrobi, a Zachodnia Ukraina ma alergię na Ruskich.

Wolność tak, ale wolność w rękach Ukraińca równa się czarna dziura, w której wszystko znika. Od pieniędzy zacząwszy, na durnych znakach drogowych kończąc, bo one są z aluminium i kilka groszy na złomie można dostać.

Pamiętam jak jeszcze przed Pomarańczową Rewolucją ściągałem od nich drewno. Gdy kupiłem od chłopaków sporą partię fornirowego dęba i "muzycznego" jawora, to wypłaciłem im niezłą górkę pieniędzy. Kwota ta wystarczyłaby ich rodzinom na ok. 7-10 lat przyzwoitego życia. Wiesz co oni z nią zrobili? Pojechali gdzieś chlać. Po trzech miesiącach żona jednego z nich chciała mi oczy wydrapać, bo przeze mnie i moje pieniądze ona i dzieci głodowali.
        Nie mogłem załapać jak można było wyciąć taki numer? Pomijam rodzinę, ale w tym czasie mogli zarobić kasę, za którą żyliby do końca życia. Oni jednak woleli chlać, a ja musiałem tracić czas i pieniądze na szukanie nowych dostawców.
        No po prostu Ukraina, a Ukraina to nie jest kraj, to stan umysłu.

• a_kuku2 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 19.02.14, 14:03
      o co?
      o koryto ....
      • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 19.02.14, 14:06
        Kropek.Mógłbyś ograniczyć swoją "aktywność"?
        • a_kuku2 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 19.02.14, 14:16
          a co ty chciałbyś być jedynym na tym forum?
    • midrasz3 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 19.02.14, 14:24
      Na Ukrainie jest tak, jak zawsze i wszędzie, to znaczy: na plecach tłumu, któremu zrobiono wodę z mózgu, określona ekipa chce dorwać się do koryta.
      Jest to banalny scenariusz - w Polsce zmiana ekip przy korycie nastąpiła za pośrednictwem ruchu znanego jako "Solidarność".
      • lodowy_pl Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 19.02.14, 22:51
        W żadnej, wyobrażalnej konfiguracji wydarzeń nie widzę pozytywnego scenariusza dla Ukrainy jako państwa w obecnym kształcie. Na mnóstwo własnych, bliskich spotkań z Ukrainą nakłada mi się teraz jeszcze ten wybuch walki o to "by było lepiej po prostu"... Przygnębiająco to jak dla mnie wygląda, ludzi szkoda. Gospodarczo Ukraina dokonuje żywota na naszych oczach, w którym kierunku nie patrzeć: widmo katastrofy. Na reformy za późno, czy to może być przestroga dla rozkładającej się społecznie Europy ? Dziś wydaje się to ekstremum, ale jutro ? Ciężko szukać zapomnienia w pieniądzach, dobrobycie i perspektywach, których nie widać...
        • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 19.02.14, 23:17
          lodowy_pl napisał(a):

> W żadnej, wyobrażalnej konfiguracji wydarzeń nie widzę pozytywnego scenariusza
          > dla Ukrainy jako państwa w obecnym kształcie.

No właśnie to jest najsmutniejsze.

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 11:27
            Ten obraz Ukrainy jest zafałszowany który wyłania się z tv, widzimy jak to prorosyjski Janukowycz
            represjonuje dążenia ludu pragnącego niezależności od Rosji. Po częsci to prawda ale jeśli mówimy o zachodzie kraju, wschód jest prorządowy i UE ich nie interesuje.
            W wyborach prezydenckich Ukraińcy wybrali Janukowycza, no więc o co tu chodzi?
            Pamiętajmy ,o ogromnej diasporze rosyjskiej w tym kraju.
            Nawet Kliczko mówi o sobie ,że jest rosyjskojęzycznym Ukraińcem :(
            • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 11:55
              Ich rozwój społeczny i narodowy jest na poziomie plemion afrykańskich.Do tego czerpiąc wzorce z rzezi Chmielnickiego czy z Wołynia,wybrali taką metodę rozwiązywania swoich problemów.Nie posiadając nigdy własnego państwa,nie posiadają instynktu narodowego.Dlatego moim zdaniem ten kraj ewoluuje do rozpadu na dwie części.
            • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 12:35
              mr.paprykarz napisał(a):

> Ten obraz Ukrainy jest zafałszowany który wyłania się z tv, widzimy jak to pror
              > osyjski Janukowycz
              > represjonuje dążenia ludu pragnącego niezależności od Rosji.

Zaczynam mieć nieco wątpliwości co do prorosyjskości Janukowycza. W ogóle mam problem z rozgryzieniem tego człowieka.
              Z jednej strony okrzyknięty bezwzględnym dyktatorem, a z drugiej fakty pokazują coś zupełnie odwrotnego. Dyktator już rozjechałby Majdan czołgami, a liderzy opozycji właśnie jechaliby do kopalni uranu lub kostnicy. A ten ustępuje pola.
              O co tu chodzi? Kto z kim się dogadał? Czyżby Merkel z Putinem i podzielą się kością? A może Putin z Janukowyczem i czeka na moment kiedy opozycjoniści tak narozrabiają, że bratnia Armia Czerwona będzie konieczna do zaprowadzenia porządku i ratowania niewinnych istnień ludzkich?

> a ale jeśli mówimy o zachodzie kraju, wschód jest prorządowy i UE ich nie inter
              > esuje.

No właśnie. Teraz można postawić pytanie czy Niemcom lub Rosji jest potrzebny tak ogromny i potencjalnie bardzo wpływowy kraj w Europie?
              Czy cała ta zadyma nie jest grą mającą na celu skłócenie Ukraińców i jeśli nie od razu rozbiór kraju, to choć jego poważne osłabienie przez podział na strefy wpływów?

Jedno jest pewne. Przy żadnym z możliwych scenariuszy, nie widać na horyzoncie niczego dobrego dla głównych zainteresowanych.

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 14:01
                Jest symptomatyczne, że przez ostatnich kilkanaście dni za każdym razem gdy Janukowycz ''ustępował pola'' , mówił o kompromisie z protestującymi na Majdanie etc ,to im bardziej ustępował tym więcej było trupów na ulicach.
                Gdy kolejny raz wyciągnie rękę na zgodę to będę z niepokojem oczekiwał na rozwój wydarzeń u naszych sąsiadów.
                Tak się mi przypomniało teraz, gdy rozstrzygały się losy narodów po 2 wojnie św, Churchill tak zanotował w swoich pamiętnikach przebieg rozmów ze Stalinem,
                -Patrząc się na twarz tego człowieka podczas rozmów o powojennym porządku w Europie to było trochę tak jakby się patrzeć się na paszczę krokodyla, nigdy nie byłeś pewien czy się do ciebie uśmiecha czy chce cię pożreć.

• przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 14:21
                  mr.paprykarz napisał(a):

> -Patrząc się na twarz tego człowieka podczas rozmów o powojennym porządku w Eur
                  > opie to było trochę tak jakby się patrzeć się na paszczę krokodyla, nigdy nie
                  > byłeś pewien czy się do ciebie uśmiecha czy chce cię pożreć.

Nie porównuj Janukowycza do Stalina. Zupełnie inna pozycja i możliwości.

Wpadł mi do głowy jeszcze jeden, wyjątkowo wredny i przebiegły scenariusz. Taki "godny" współczesnej polityki i tłumaczący wszystko, z biernością Janukowycza włącznie.

Niemcy z jednej strony podkręcają atmosferę, Moskale z drugiej i obydwie strony obserwują jak Ukraina się wykrwawia. Jak topnieją zapasy amunicji i sprzętu wojskowego. Jak gospodarka płonie. To dla nich raczej miły widok. A najmilszy to topnienie fortun oligarchów i ich upadki.
                  Na koniec ktoś będzie musiał przyjść z pomocą humanitarną i odbudowywać zrujnowaną gospodarkę.
                  To tak troszkę, jak Syria obecnie i Irak Husajna kilka lat wcześniej. Tyle, że chłopcy się uczą i nie chcą już oficjalnie się angażować. Lepiej i zdecydowanie taniej zrobić wszystko rękami podzielonych Ukraińców.

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 17:11
                    Skoro w moim poście zobaczyłeś takie porównanie to jest to tylko i wyłącznie twój problem, tak karkołomnego pomysłu by w jakikolwiek sposób porównywać Stalina i Janukowycza nie było w mojej głowie ani przez moment, tak nawiasem mówiąc to muszę ci powiedzieć ,że już kilka razy czytając twoje teksty odnosiłem wrażenie, że widzisz to co chcesz usilnie zobaczyć, jest to w twojej głowie, ale tylko tam, natomiast ma się nijak do rzeczywistości.
                    Mam na myśli chociażby twoje ostanie słowa o międzynarodowym spisku uknutym 25 lat temu przy okrągłym stole w wyniku którego Polska i Polacy zostali oszukani, zdradzeni, sprzedani przez bliżej mi nieznaną organizację przestępczą z Rotchschildami na czele.
                    Może patrząc na to z dzisiejszego punktu widzenia, patrząc na to co dzieje się na Ukrainie gdzie tylko dzisiaj zginęło pół setki niewinnych osób ,należałoby przyznać ,że polskie przemiany to nie była jednak druzgocąca klęska a okrągły stół nie jest synonimem upadku?
                    Bo wg mnie jest synonimem sukcesu i jednym z najważniejszych pozytywnych wydarzeń w całej historii naszego kraju. I nie należy tego umniejszać, nie należy podważać ani negować ,należy natomiast mówić o tym co jest dobre, że jest dobre, o tym co jest uczciwe, że jest uczciwe, a o naszym sukcesie czyli BEZKRWAWEJ (no właśnie ,dobrze to zabrzmiało w dzisiejszym dniu) rewolucji 89 -ego roku należy mówić jak o sukcesie i nauczać o tym dzieci w szkole.
                    Proponuję odnaleźć tych wrednych spiskowców i wysłać ich na Ukrainę, jak im pójdzie tak jak w Polsce to nasi bracia ze wschodu będą ich po rękach całować.
                    Chciałem na koniec powiedzieć i zapytać się tego bandyty Kaczyńskiego i jemu podobnych oszołomów jak się teraz czuje ,teraz gdy patrzy na trupy leżące na ulicach Kijowa?
                    Co ma do powiedzenia rodzinom pomordowanych? A pamiętamy przecież wszyscy bardzo dobrze gdy on i jemu podobni bezmyślnie podjudzali Ukraińców, z trybuny ustawionej w centralnej części Majdanu do robienia proeuropejskiej rewolucji.
                    • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 17:28
                      mr.paprykarz napisał(a):

> Mam na myśli chociażby twoje ostanie słowa o międzynarodowym spisku uknutym 25
                      > lat temu przy okrągłym stole

Nic nie napiszę.

l-(
                      • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 17:48
                        Czy mi się wydaje czy to Twoje słowa?

Lechoś ty naprawdę chyba wierzysz w to, że Solidarność wyzwoliła Polskę spod sowieckiej okupacji, rozwaliła ZSRR, zburzyła mur berliński i dała wolność milionom ;-D

Nawet nie jesteś w stanie pojąc prawdy. Po prostu byliście pionkami w grze wielkich tego świata. Karty rozdawali: grupa bardzo wpływowych ludzi skupiona wokół Rothschilda, Rokefelerów i Morgana, CIA, Watykan, KGB oraz kilka mniej znaczących organizacji. W Polsce do gry w charakterze wykonawców dopuszczono tak nielubianych przez ciebie generałów, a wy byliście tylko nieświadomymi pionkami na szachownicy, którym dawano z pełną premedytacją wszystko, o czym piszesz wyżej.
                        Nieświadomie zamieniliście sobie jedną okupację na drugą, a chłopcy z KGB, GRU, WSI, SB i innych zamienili pozycję trybików we wrednej i cholernie niebezpiecznej maszynie na rolę bogaczy, wielkich biznesmenów, bankierów i opływających we wszelkie luksusy rezydentów na Bali, Seszelach, Monako i innych rajach.
                        Najbardziej mi szkoda bardzo szlachetnych ludzi, jak np. ks. J. Popiełuszko, którzy za iluzję i wiarę w iluzję oddali życie.

Niestety lechosiu, ale taka jest prawda. Te durne i jak piszesz nieudolne generały jednak zrobili z was idiotów. Ślicznie podrzucili wam agenta Bolka nadzorowanego przez kpt. Wachowskiego, który podlegał bezpośrednio Kiszczakowi. Kasa z CIA, Watykanu i innych na wasze działania płynęła do KOR'u, którym zarządzał... no kto? ;-D
                        Dobra lechosiu, nie ważne i tak już nieco za dużo napisałem.

;-D

Pomnij swoje klikanie
                        ;-)
                        • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 18:01
                          mr.paprykarz napisał(a):

> Czy mi się wydaje czy to Twoje słowa?

Słowa jak najbardziej moje, ale wyciągnięcie z nich wniosków, które napisałeś, ze względu na dobre obyczaje, pominę milczeniem.
                          • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 18:05
                            Pomiń, pomiń bo i tak zrobiłeś się mało wiarygodny, po co pogarszać sprawę.
                            :-(
                            • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 18:24
                              mr.paprykarz napisał(a):

> Pomiń, pomiń bo i tak zrobiłeś się mało wiarygodny, po co pogarszać sprawę.
                              > :-(

Ja nie wiem co za ludzi to forum przyciąga? Nic tylko się napierdzielać.
                              A już posiadanie innego punktu widzenia, że o światopoglądzie nie wspomnę, to zbrodnia i wręcz powód do linczu.
                              Ciekawy sposób na życie. Tyle, że nie mój.

Przepraszam jeśli gdzieś cię uraziłem. Oświadczam, że szanuję twoje poglądy i serdecznie proszę o uszanowanie moich. Choćby w twoich oczach rysowały się jako brednie pensjonariusza psychiatryka.
                              To taki drobny wstęp do kultury osobistej. Nazywa się tolerancja - rozumiesz?

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 18:33
                                Łojezuniu przenajświętszy i Matko Buzka, tak ślicznego i kulturalnego postu jeszcze nie widziałem na tym forum !
                                • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 18:57
                                  napisałeś;
                                  Chciałem na koniec powiedzieć i zapytać się tego bandyty Kaczyńskiego i jemu podobnych oszołomów jak się teraz czuje ,teraz gdy patrzy na trupy leżące na ulicach Kijowa?
                                  Co ma do powiedzenia rodzinom pomordowanych? A pamiętamy przecież wszyscy bardzo dobrze gdy on i jemu podobni bezmyślnie podjudzali Ukraińców, z trybuny ustawionej w centralnej części Majdanu do robienia proeuropejskiej rewolucji.

Ile trzeba /podłości,głupoty/-niepotrzebne skreślić aby polskiego polityka oskarżać o mordy na Majdanie?!.A co do Okrągłego Stołu?.Krwawe rozwiązanie konfliktu społecznego w Polsce,było tylko w chorych głowach sbeków,którzy straszyli "listami proskrypcyjnymi".
                                  Nikt normalny nie podważa zasady pokojowego przekazania władzy,jaka odbyła sie poprzez Okrągły Stół.Problem w tym,ze to porozumienie komunistów ze swoimi agentami,spowodowało to,ze komunistyczni władcy Polski pozostali do dzisiaj bezkarni i nie odpowiedzieli za masakre na Wybrzeżu czy tez za zamordowanych w stanie wojennym.
                                  • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 20:34
                                    rzeszowski15 napisał(a):

> A co do Okrągłego Stołu?.Krwawe rozwiązanie konflikt
                                    > u społecznego w Polsce,było tylko w chorych głowach sbeków,którzy straszyli "li
                                    > stami proskrypcyjnymi".
                                    > Nikt normalny nie podważa zasady pokojowego przekazania władzy,jaka odbyła sie
                                    > poprzez Okrągły Stół.Problem w tym,ze to porozumienie komunistów ze swoimi age
                                    > ntami,spowodowało to,ze komunistyczni władcy Polski pozostali do dzisiaj bezkar
                                    > ni i nie odpowiedzieli za masakre na Wybrzeżu czy tez za zamordowanych w stanie
                                    > wojennym.

To prawie, ale nie dokładnie tak było.
                                    Solidarność w Polsce była wspierana logistycznie, osobowo, technicznie i finansowo przez Watykan, CIA, Mosad i część KGB należącą do frakcji Jurija Andropowa (właściwie Grigorija Feinsteina). To właśnie Andropow rozpoczął przygotowania do zamiany władzy aparatu terroru we władzę ekonomiczną. Czyli uwłaszczenie wybranych towarzyszy i oficerów.
                                    Nasz Jaruzelski wprowadził stan wojenny jeszcze w "starych czasach" Breżniewa. PRL-owski aparat ucisku rozpoczął tym samym bezpardonową walkę o utrzymanie władzy ze społeczeństwem i kościołem. Walkę, którą musiał wygrać. Niestety robotnicy są bez szans w starciu z czołgami, a szara masa pozbawiona internowanych opozycjonistów może co najwyżej narozrabiać, a nie obalić władzę.
                                    Zauważ, że polityka komunistycznych władz PRL diametralnie się zmieniła gdy do władzy w ZSRR doszedł właśnie Andropow. Już w nieco ponad miesiąc po "koronacji" Andropowa Jaruzelski zawiesza stan wojenny. Zwalnia internowanych. Do Polski przez ponoć absolutnie szczelne granice i przejścia graniczne zaczyna napływać sprzęt i materiały potrzebne do rewolucji. Maszyny drukarskie często ważą poważne tony i są wielkości samochodów, a celnicy, wopiści i SB-cy jakoś ich nie widzą ;-D
                                    Agent Bolek kontrolowany w 100% przez kpt. SB Mieczysława Wachowskiego, który podlegał bezpośrednio Kiszczakowi, bryluje, wszystko mu się udaje i ma jedno wielkie pasmo zwycięstw.

Po śmierci Andropowa jest drobne wahnięcie, bo do władzy w ZSRR dochodzi spadkobierca linii Breżniewa Konstantin Czernienko. W Polsce komunistyczne władze ponownie zaostrzają kurs w stosunku do Solidarności, ale na krótko, bo oto na kremlowskim tronie zasiada spadkobierca i "pomazaniec" Andropowa Anatolij Gorbaczow, który własnoręcznie rozmontował ZSRR i umożliwił rozgrabienie majątku przez oligarchów powiązanych ze specłużbami stojącymi za pierestrojką.

W Polsce wiadomo. Komuniści bez sprzeciwu, czyli zgodnie z planem Moskwy oddają władzę polityczną. Okrągły stół to był podział wpływów i łupów pomiędzy starych komuchów i nowych agentów sterowanych z zewnątrz oraz wiążące ustalenia nt. absolutnej bezkarności wszystkich, których gdzieś tam poniosło ;D

Jestem absolutnie pewny, że gdyby w KGB nie został zaindukowany plan ustawienia się czapki dowódców na pozycji multimilionerów w nowym, kapitalistycznym świecie, to Kiszczak z Jaruzelskim roznieśliby Solidarność w pył czołgami. Solidarność była tu jedynie zasłoną dymną dla której kasę trzymał KOR, a dowodziła marionetka na sznurku u Kiszczaka.

To tyle w kwestii uściślenia i osadzenia w realiach i faktach tamtych czasów.
                                    • mal49 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 10:40
                                      przesmiewca-lux:

> Solidarność w Polsce była wspierana logistycznie, osobowo, technicznie i finans
                                      > owo przez Watykan, CIA, Mosad i część KGB należącą do frakcji Jurija Andropowa
                                      > (właściwie Grigorija Feinsteina).

Ciekawa i nie pozbawiona racji analiza, która może byłaby jeszcze ciekawsza, gdybyś rozwinął wątek Watykanu i Mosadu.

--------------
                                      ;-)
                                      • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 12:11
                                        mal49 napisała:

> Ciekawa i nie pozbawiona racji analiza, która może byłaby jeszcze ciekawsza, gd
                                        > ybyś rozwinął wątek Watykanu i Mosadu.

Niestety mam bardzo ograniczony dostęp do źródeł informacji o roli Mossadu w solidarnościowej rewolucji. Najwięcej z nich dotyczy aktywowania agentów umieszczonych w kluczowych punktach systemu państwa oraz ścisłej współpracy z KSS KOR, która pod niektórymi kątami widzenia mogła nawet sprawiać wrażenie działań operacyjnych.
                                        Podobnie spora grupa tzw. doradców NSZZ Solidarność była w kręgu żywotnego zainteresowania. Jednak czy i kto współpracował możemy się jedynie domyślać. Choć dla wnikliwego oka nie jest to specjalnie trudne.

Rola Watykanu jest za to oczywista, powszechnie znana i nieźle udokumentowana. Niektórzy analitycy stawiają nawet tezę, że wybór K. Wojtyły na papieża nie był wyłącznie niezależną decyzją konklawe. Polak papież był po prostu potrzebny do przeprowadzenia wschodnioeuropejskich przemian. Brzmi logicznie, ale jak było na prawdę pewnie się nigdy nie dowiemy.

W tym temacie bardzo ciekawą jest postać i działalność H. Suchockiej, która łączyła w Polsce interesy dwóch pozornie sprzecznych frakcji - watykańskiej i żydowskiej. W nagrodę za zasługi dla KK została dożywotnim ambasadorem Rzeczypospolitej Polskiej przy Stolicy Apostolskiej oraz Zakonie Maltańskim.
                                • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 20.02.14, 21:00
                                  mr.paprykarz napisał(a):

> Łojezuniu przenajświętszy i Matko Buzka, tak ślicznego i kulturalnego postu jes
                                  > zcze nie widziałem na tym forum !

Nie ma co się podkręcać. To tylko forum.

Pozdrawiam.

• chris1970 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 11:17
              Gra na emocjach. Partia Regionów pokazała mape Ukrainy podzieloną na 3 części, wmawiając ludziom, że tak będzie jeżeli do władzy dojdzie Juszczenko i partie z zachodu Ukrainy.
              Prezydenta Ukrainy wybrał praktycznie wschód. Obiecano im wprowadzenie rosyjskiego jako języka równorzędnego, co znacznie ułatwiłoby życie rosyjskojęzycznej grupie obywateli Ukrainy.
              Na Ukrainie nie zrobiono tego co w krajach nadbałtyckich. Ktoś chciał mieć obywatelstwo, musiał zdać egzamin ze znajomości języka. A np. w takiej Rydze, 50% nie znała łotewskiego. Szybko się nauczyli. Rosjanie z Ukrainy nie mieli takiego bata nad sobą.
              No i mają Ukraińcy teraz u siebie V kolumnę.
              • mal49 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 11:35
                To nie tak! Spójrz jak wielkim krajem jest Ukraina w porównaniu z Łotwą czy Estonią. W małej społeczności łatwiej wszak rządzić, a do tego należy dodać różnice kulturowe i językowe pomiędzy tymi krajami. Nie jest istotne czy Ukrainiec mówi po rosyjsku czy po ukraińsku, ważne kim się czuje. Przykładem może być Witalij Kliczko, który czuje się Ukraińcem, a urodził się w Kirgistanie i mówi po rosyjsku.
                Nie wiem czy wizja rozpadu Ukrainy na 3 części jest grą na emocjach. To bardzo realne wobec istniejących tam podziałów, przy czym najbardziej niebezpieczną jest tu zmilitaryzowana enklawa Krymu.
                • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 11:52
                  Taka Czechosłowacja na przykład to teraz dwa odrębne państwa, więc może faktycznie i Ukraina pójdzie podobną drogą.
                • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 13:28
                  mal49 napisała:

> Nie wiem czy wizja rozpadu Ukrainy na 3 części jest grą na emocjach. To bardzo
                  > realne wobec istniejących tam podziałów,

Nawet nie tyle podziałów, co odpowiedzi na pytanie "komu w Europie jest potrzebne wielkie i potencjalne, w przyszłości silne państwo?" Do tego ze społeczeństwem absolutnie nieprzewidywalnym, w którym znikomą enklawą są ludzie znający pojęcie moralność, a znaczną część stanowią nieobliczalni degeneraci?
                  Ukraina jest obszarowo znacznie większa od Niemiec i tylko o ok. 40 tyś. km mniejsza od Francji.

> przy czym najbardziej niebezpieczną jest tu zmilitaryzowana enklawa Krymu.

Krym od powstania Ukrainy chce do Rosji i tej tendencji raczej nie da się powstrzymać.
                  Z resztą wcale im się nie dziwię. Codzienne życie w Rosji na pewno nie jest szczytem marzeń, ale w porównaniu z Ukrainą i z pozycji tambylca czasem może się takim stać.

Ukrainę uwielbiam jako raj na chwile dla takich dzikusów jak ja. Tam wolno wszystko, żadnych zasad. Po prostu róbta co chceta, byle mieć kilka groszy i troszkę układów. Ale życia tam jakoś nie widzę. Z resztą chyba dlatego wybuchły tam zamieszki.
                  • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 24.02.14, 11:20
                    > Ukraina jest obszarowo znacznie większa od Niemiec i tylko o ok. 40 tys. km mni
                    > ejsza od Francji.

Błąd. W Europie Francja jest mniejsza od Ukrainy o 56 tys km2.Największym państwem w Europie jest Rosja, później jeśli pominąć Turcję ,Ukraina.
                    Zajrzałem do mojej już trochę zakurzonej encyklopedii i stoi tam jak wół, że Francja ma 547 km2.
                    Czyżby była jakaś wojna światowa w międzyczasie, o której nie dosłyszałem? hmm to raczej wykluczone.
                    Bardziej prawdopodobne jest ,że ci nadęci Francuzi dopisali sobie terytoria zamorskie, bo chcą być na siłę najwięksi , najwspanialsi , naj naj naj.
                    Przypomina mi to sytuację gdy chełpili się swego czasu tym, że są NAJwiększą potęgą kolonialną w Afryce. Jeśli chodzi o powierzchnię to tak było w istocie, z tym że zdecydowana część tej powierzchni to były ...piaski Sahary.
                    Zresztą wystarczy popatrzeć na mapę Europy i gołym okiem widać, że Ukraina jest większa od Francji.
                    • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 24.02.14, 12:21
                      mr.paprykarz napisał(a):

> Błąd. W Europie Francja jest mniejsza od Ukrainy o 56 tys km2.

Masz rację.

> Bardziej prawdopodobne jest ,że ci nadęci Francuzi dopisali sobie terytoria zam
                      > orskie, bo chcą być na siłę najwięksi , najwspanialsi , naj naj naj.

Dokładnie tak zrobili.

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 11:46
                Podobna sytuacja miała miejsce w II RP, też mieliśmy ogromną diasporę ukraińską i jeszcze większą żydowska, co rodziło najrozmaitsze konflikty, paradoksalnie druga wojna światowa rozwiązała ten problem.
                • mal49 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 11:58
                  mr.paprykarz napisał(a):

> Podobna sytuacja miała miejsce w II RP, też mieliśmy ogromną diasporę ukraińską
                  > i jeszcze większą żydowska, co rodziło najrozmaitsze konflikty, paradoksalnie
                  > druga wojna światowa rozwiązała ten problem.

II RP znacznie lepiej radziła sobie z wielonarodowością i wielowyznaniowością niż obserwujemy to obecnie. Język ruski (przed wojną nie było ukraińskiego, był ruski) był drugim obowiązkowym językiem nauczanym w szkołach powszechnych na Kresach. Na lekcje religii w szkole nie musiały obowiązkowo uczęszczać dzieci żydowskie czy ukraińskie.
                  • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 12:46
                    ''II RP znacznie lepiej radziła sobie z wielonarodowością i wielowyznaniowością''

Zgodzę się z tą opinią ale pod warunkiem, że taki szczególik jak chociażby numerus clausus pominiemy milczeniem.

;-)
    • to_lerus1 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 11:46
      o kase i wadzeeeee!
      • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 12:56
        Teraz bardzo wiele zależy od dyplomacji takich państw jak Rosja, USA, być może Polska a także EU, tylko żeby nie było tak jak w tym znanym powiedzeniu, że dyplomata to ktoś taki kto cztery razy się zastanowi zanim nic konkretnego nie powie :(
        Póki co mieliśmy bez liku deklaracji i zero działania.
        • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 13:39
          mr.paprykarz napisał(a):

> Póki co mieliśmy bez liku deklaracji i zero działania.

Przecież na tym ta gra polega.
          Poszukaj obietnic przedwyborczych Tuska i zobacz ile z nich zrealizował.
          Obietnicę Kaczyńskiego chyba sam przez chwile miałeś w stopce.
          Balcerowicz, co opowiadał, a co zrobił?
          Można tak długo.
          • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 17:51
            Wiem jedno.Radek uratował Ukraine!
            www.facebook.com/TygodnikDoRzeczy/photos/a.505973156099696.80280141.505864632777215/730249677005375/?type=1&theater
            • lodowy_pl Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 23:01
              Strasznie się tu stereotypizuje Ukrainę i wyjątkowo łatwo to dzisiaj wszystkim przychodzi... nie wiem czy moja wyobraźnia jest aż tak bardzo wybujałą, ale... jak tak pomyślę sobie o aktualnym porządku społeczno-ekonomicznym w naszej Polsce i o tym jak bardzo pokojowej koegzystencji Polaków, tu, dzisiaj, nad Wisłą przysłużył się "wentyl emigracyjny"...
    • lupus1020 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 21.02.14, 23:08
      Polaczki jak zwykle - egzaltacja, protesty, świeczki w oknach. Za 10-20 lat będziecie tego żałować jak ten dziki naród pełen banderowców będzie chciał was wyrżnąć. Oni nie mają nic wspólnego z Europą.
      • majdan_yes_yes Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 24.02.14, 11:26
        a ty ruski?
        • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 01.03.14, 20:27
          Dobrze, że nie rządzi Kaczyński i spółka, nasze Leopardy już by grzały silniki pod Medyką.
          • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 02.03.14, 02:22
            Nie tylko!.A nasze 30 mysliwcow zburzylyby wille Putina i Miedwiediewa.
            • piotrzr O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 02.03.14, 09:06
              o wolność od tego kremlowskiego szczura

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3604421,2,2,hitlerek-dwudziestego-pierwszego-wieku.html
              • piotrzr Re: O co chodzi ?? 02.03.14, 09:08
                o deratyzację :) fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3604184,2,3,Nawet-o-tym-nie-mysl-.html
              • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 02.03.14, 11:33
                piotrzr napisał:

> o wolność od tego kremlowskiego szczura

Na innym forum już pokazałeś kim jesteś, a ja osobiście uważam, że na żadnym polskim forum nie ma miejsca dla pot. przestępców, skrajnych nacjonalistów gloryfikujących Banderę i UPA oraz oszołomów wzywających do tworzenia sotni UPA i rozlewu krwi. Generalnie ludzi na tak żenującym poziomie wszystkiego, co z intelektem i kulturą związane.

Informuję cię, że zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 136 § 3 KK i kilku innych jest gotowe i zostanie jutro złożone w prokuraturze wraz z zabezpieczonymi i poświadczonymi już notarialnie zrzutami ekranowymi dowodzącymi twoich działań, które ja osobiście nazwałbym skrajną głupotą. Bo kto mądry pakuje się pod paragraf zagrożony 3 latami pierdla + kilka innych w imię... no właśnie imię czego? Mądrej ukraińskiej duszy?

Swoją mądrość już pokazaliście koncertowo rozpirzając swój kraj i ściągając na niego kupę nieszczęść z Armią Czerwoną na czele. Naprawdę trzeba być prawdziwymi geniuszami by w takim stylu dać ciała i nie przewidzieć oczywistych konsekwencji.
                Z resztą nie po raz pierwszy. 22 lata samostanowienia Ukrainy pokazuje dobitnie wasze zdolności i poziom. Zamiast się rozwijać, wy się "zwijacie". Przecież nikt wam nie wybierał prezydentów i partii rządzących. Janukowycz też nie spadł z Moskwy na spadochronie. To wy daliście im mandat w demokratycznych wyborach. Pomarańczową Rewolucję zrobiliście w jakim celu? Podniesienia cen na wszystkie towary, bo to jedyny jej efekt oczywiście poza wielką kłótnią narodową. Ją też spitoliliście jak wirtuozi. Gorzej się nie dało.
                A Majdan to, co za wybryk mędrców, którzy nawet pomysłu nie mieli na porewolucyjną Ukrainę? Szef nowego rządu z podejrzaną przeszłością, vice - Banderowiec, a min. sprawiedliwości na inaugurację rządu przychodzi w swetrze. Jedna z pierwszych uchwał "nowego" parlamentu to uchwała językowa, która doprowadza do wrzenia w połowie kraju i daje pierwszą furtkę do putinowskiej okupacji. No przecież to wasi majdanowi geniusze ją wam uchwalili. Nie ruski agent Janukowycz, tylko wasi wspaniali bohaterowie i to co poniektórzy z doktoratami. A żeby było jeszcze ładniej dziś kijowski rząd powołuje na stołki gubernatorów tych znienawidzonych oligarchów. Czerwonych, skorumpowanych aferzystów i krwiopijców, przeciw którym ginęli ludzie na Majdanie. Co jest grane? głupole, indolenci, czy dywersanci. A może tak po prostu, po ukraińsku, nie ma takiej rzeczy, której nie da się spieprzyć, a u was o to nawet starać się nie trzeba. Wszystko się zawsze "pieprzy" samo.
                Czy my naprawdę żyjemy razem w Europie XXI wieku? Bo jak patrzę na majdanowe twarze i zdziczenie obyczajów nadal podjudzające normalnych, porządnych ludzi do przelewu krwi w imię banderowskich tradycji, to mam wątpliwości.
                Naprawdę nie szkoda wam matek, które wyleją morze łez, żon opłakujących mężów i dzieci bez ojców? A może banderowskim hasełkiem "bohatyry nie umierajut" nakarmicie głodne dzieci?
                Jak już koncertowo spieprzyliście kolejną rewolucje, to może choć postarajcie się powstrzymać widmo śmierci tysięcy waszych ludzi? Aaaa... duma nie pozwala. Lepiej wykąpać kraj we krwi. A ja nie wierzyłem, że są tacy, którzy mówią, że za naszą wschodnią granicą jest tylko dzicz.

Wracając ad persona.
                Jak się sprawa dla ciebie skończy nie wiem. Może pierdelek ci się smyknie, może nie? Może jakiś deport na Ukrainę, a tam będziesz miał okazję pokazać realnie, z karabinem w dłoni, swój patriotyzm.
                Tylko uważaj, bo jak wpadniesz w ręce czerwonych, to będziesz miał przechlapane. Ambasada Rosji już od wczoraj wie o popisach twojej inteligencji i raczej ci nie odpuści, ale to już nie mój problem.

Ciekawe jaki jest poziom twojej odwagi cywilnej lub bardziej tchórzostwa i kiedy te obrazki sam ściągniesz panie bohatyrze spod czarno-czerwonej flagi?

A teraz możesz błysnąć banderowską kulturą lub zamilczeć jak na małego trzórzyka-wichrzyciela przystało.

• rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 02.03.14, 23:29
                  Nie sadze ze dlugo bedziesz funkcjonowal jako uczestnik dyskusji w zatechlym banderowskim bunkrze.Wpierw z braku argumentow piotrus skasuje Twoje posty a pozniej Cie zabanuje.W kulturze bizantyjskiej nie ma bowiem czegos,co wypracowala cywilizacja lacimska,czyli piekna w roznorodnosci.
                  Przy okazji dla tych co nie zwiedzali jeszcze upowskiego bunkra...
                  forum.gazeta.pl/forum/f,45535,Podkarpacka_u_Kraina.html
                  • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 03.03.14, 01:26
                    rzeszowski15 napisał(a):

> Nie sadze ze dlugo bedziesz funkcjonowal jako uczestnik dyskusji w zatechlym ba
                    > nderowskim bunkrze.Wpierw z braku argumentow piotrus skasuje Twoje posty a pozn
                    > iej Cie zabanuje.

Niech robi co mu tylko pokrętność i ciasnota charakteru podszepnie. Ktoś inteligentny tam napisał "małość ma to do siebie że stara się zniszczyć każdą wielkość….", a Piotruś jest jedynie żywym dowodem na celność i głębię tych słów.

> W kulturze bizantyjskiej nie ma bowiem czegos,co wypracowala
                    > cywilizacja lacimska,czyli piekna w roznorodnosci.

Kurde, wiesz, że nie pomyślałem nawet o częściowym podłożu kulturowo-religijnym takiego stanu rzeczy, jaki zastałem na Ukrainie. Zdegenerowany moralnie naród nie umiejący funkcjonować w demokracji. Pragnący cywilizacji, ale jednocześnie niszczący jej przejawy. Hołdujący zasadom głowa za oko i czczący zdziczałych bandytów jako bohaterów.

Jednak samo dziedzictwo kultury bizantyjskiej, nawet po wielu wypaczeniach, nie mogło dokonać aż takich spustoszeń w osobowościach ludzi. Tu widać jak na dłoni przemożną matrycę produkującą homo sowietikus nałożoną na zdegenerowane geny.
                    Nie jest przecież żadną tajemnicą, że tereny "u kraja" Rzeczypospolitej to była dzicz, w której przez wieki znajdowały schronienie wszelakiej maści wykolejeńcy, degeneraci i uciekający przed sprawiedliwością bandyci oraz odrzucone przez społeczeństwo jednostki niedostosowane i skrzywione psychicznie.
                    Jednak, moim zdaniem najbardziej degenerujący wpływ na tych ludzi miało wieloletnie pranie mózgów sowiecką ideologią wymieszaną z hektolitrami alkoholu, które wykastrowały ich osobowości z umiejętności normalnego życia poza systemami totalitarnymi, wliczając w to struktury UPA.

• rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 03.03.14, 02:52
                      Kiedys,gdy trafilem na to forum,to staralem sie,w tym banderowskim towarzystwie,podjac z nimi rozmowe.Niestety!.Ich pogarda dla polskosci,zafascynowanie najbardziej ohydna ukrainskoscia sprawialo,ze jakikolwiek dialog byl niemozliwy.Piotrus jak komunistyczny cenzor,riezal kazda nieprawomyslna jego zdaniem wypowiedz a pozniej zablokowal mi dostep,do tego smrodliwego,banderowskiego towarzystwa.
                      Ukraina,podobnie jak np.Korea czy Kambodza sa straszliwym przykladem,jak komunistyczna ideologia,nalozona na azjatycka kulture,powoduje nieprawdopodobne spustoszenia w ludziach.Ukraincy,podobnie jak Rosjanie sa fantastyczni,gdy masz do czynienia z sasza,Jura itd.Natomiast w stadzie sa nieobliczalni,bo przez wieki nie wyksztalcili w sobie spoleczenstwa obywatelskiego.U nich nie ma zadnej kooperacji w poziomie.Liczy sie prikaz z gory i nagan,jako motywacja,do wykonywania polecen.
                      Moja rodzina stracila caly majatek,ratujac zycie przed upowskimi rezunami.Boje sie powtorki z historii.Bo na pewno,jedno co potrafia znakomicie,to w bezwzgledny sposob likwidowac swoich domniemanych wrogow.
                      • piotrzr ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 08:50
                        rzeszowski15 napisał(a):

> Kiedys,gdy trafilem na to forum,to staralem sie,w tym banderowskim towarzystwie
                        > ,podjac z nimi rozmowe.

Nie przypominam sobie Ciebie Kolego - być może grałeś innym nickiem. Wyrażaj się grzecznie bo dam ci kopa banem - to pierwsze i ostatnie ostrzeżenie :)
                        • piotrzr Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 08:51
                          acha - przesmiewca poleciał już w kosmos - więc nie licz na rozmowę z nim tutaj. Pozdrawiam serdecznie
                          • przesmiewca-lux Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 11:11
                            piotrzr napisał:

> acha - przesmiewca poleciał już w kosmos - więc nie licz na rozmowę z nim tutaj

Kosmos powiadasz - a to miłe ;-D
                            Co bierzesz? Pochwal się kolegom. Może ktoś też będzie miał ochotę na "kosmiczny odlot" w twoim stylu.

Jednak wracając do tematu Majdanu, UPA, ideologii banderowskiej i waszych "bohatyrów".

Napisz, co na przestrzeni 70 lat uzyskaliście? Czego dokonaliście? Za co oddało wspaniałe, młode życia tysiące Ukraińców, których można było ukierunkować na budowanie Ukrainy, a nie jej niszczenie.

No popatrz. Dlaczego odpowiedź brzmi nic?
                            Oczywiście poza niewyobrażalną górą nieszczęść i cierpień po stronie ukraińskiej, polskiej i rosyjskiej. Zdajesz sobie sprawę z faktu, że gdyby nie chore urojenia Bandery i jego kolegów, to Łemkowie nadal mieszkaliby sobie w Bieszczadach, a Ukraińcy razem z Polakami nadal paśliby krowy na Kresach, popijali samogonik do słoneczka, a nienawiść i nacjonalizm oglądali w telewizyjnych relacjach z dzikich krajów.

Za co oddało swoje życia ok. 100 osób na Majdanie? Za rozpad swojego państwa? Za rosyjską okupację? Za wojnę? Za stołki dla Banderowców? Za obalenie prezydenta, którego wcześniej sami wybrali? No za co?

Jakim wyzutym z ludzkich uczuć potworem trzeba być, by po ich trupach drapać się do koryta i to w taki sposób, że zagrożone jest istnienie państwa, życie tysięcy jego obywateli i integralność całej Europy? Co chcecie osiągnąć dalej podsycając nienawiść, desperację i nacjonalizm z Majdanu? Mało wam waszej, ukraińskiej krwi?
                            Mało wam lekcji historii, która w sposób oczywisty pokazała wam jaką drogą nie należy iść, bo się stacza po równi pochyłej w kierunku niebytu. A wy z uporem maniaków i okrzykami "slava Ukrainie - bohatyrom slawa", czyli faszystowsko-banderowskim pozdrowieniem na ustach koniecznie chcecie doprowadzić ten umęczony kraj do kolejnej katastrofy.

Co z was za ludzie? Za co tak bardzo nienawidzicie samych siebie? Co wam złego zrobiły wasze matki, żony, siostry i sąsiadki?

Może już czas w końcu zacząć myśleć? Tak normalnie, jak cywilizowani ludzie, znający pojęcia dobroci, szacunku i uczciwości, a nie jak żądni krwi i destrukcji degeneraci spod czarno-czerwonej flagi?

• mr.paprykarz Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 17:14
                              przesmiewca-lux napisał(a): O co chodzi Ukraincom na Majdanie?

Jeśli przyjąć Twoją diagnozę społeczeństwa ukraińskiego za trafną (czego nie mogę zrobić)
                              to chciałoby się powiedzieć - ''bez wódki nie razbieriosz'' ,a w tle obowiązkowo Кaлинкa, кaлинкa, кaлинкa мoя!

;-)
                              • przesmiewca-lux Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 17:49
                                mr.paprykarz napisał(a):

> przesmiewca-lux napisał(a): O co chodzi Ukraincom na Majdanie?
                                >
                                > Jeśli przyjąć Twoją diagnozę społeczeństwa ukraińskiego za trafną (czego nie mo
                                > gę zrobić)

Ukraina to wielki kraj pełen różnych ludzi przeróżnych narodowości. Opisałem moje obserwacje pochodzące głównie z zachodniej Ukrainy, która jest biedna, wiecznie skrzywdzona i przesycona "wiecznie żywym duchem Bandery".
                                Nieco inaczej wygląda centrum z Kijowem, który przypomina już coraz bardziej normalną europejską stolicę. Choć i w nim mieliśmy okazję zobaczyć ukraińską dzicz, jednak w zdecydowanej mniejszości.

Za to wschód, to zupełnie inna bajka. Tam jest po prostu "po rosyjsku". Ludzie pracują, uczą się, żyją w zgodzie i nie kombinują jak to zrobić, żeby nic nie robić i się nachlać. Tam nawet rdzenni Ukraińcy krzywią się na swoich braci z Lwowa i zdecydowanie odcinają od nacjonalistów.

Generalnie im dalej na wschód i południe, tym więcej cywilizacji i normalności.

> to chciałoby się powiedzieć - ''bez wódki nie razbieriosz'' ,a w tle obowiązko
                                > wo Кaлинкa, кaлинкa
                                > , кaлинкa мoя!

Abstynentów tam nie ma ;-D
                        • przesmiewca-lux Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 10:35
                          piotrzr napisał:

> Nie przypominam sobie Ciebie Kolego - być może grałeś innym nickiem. Wyrażaj si
                          > ę grzecznie bo dam ci kopa banem - to pierwsze i ostatnie ostrzeżenie :)

piotrzr napisał:
                          Wyrażaj si
                          > ę grzecznie bo dam ci kopa banem - to pierwsze i ostatnie ostrzeżenie :)

Na razie kolego to została uruchomiona procedura prawna w GW, mająca na celu likwidację twojego forum i zbanowanie ciebie. Jak, że istnieje poważne domniemanie popełnienia kilku przestępstw za pośrednictwem forum.

Do tego właśnie mój pracownik wrócił z prokuratury, gdzie zostały złożone stosowne dokumenty.

Ambasada Federacji Rosyjskiej właśnie odpisała. Dziękuje za zawiadomienie o łamaniu prawa i informuje, że złoży oficjalny protest i wniosek o ściganie do MSZ.

Więc na twoim miejscu raczej bym siedział cichutko jak myszka pod miotłą i modlił się, żeby nie wkurzać mnie jeszcze bardziej, bo coś mi się wydaje, że w końcu trafiła kosa na kamień i się już poważnie wyszczerbiła. A co będzie dalej zobaczymy.
                          Jeśli liczysz na internetową anonimowość, to życzę powodzenia. Było już takich wielu. Wszyscy zapłacili za głupotę, a kilku nawet siedzi.

Teraz pomyśl jak ja tym tle wygląda twoje upowskie straszenie "dawaniem kopa". Coś jak banderowiec z szabelką naprzeciw potęgi Putina. Czyli typowo dla was. Wszystko, czego się dotkniecie, to spitolicie, a potem wspominacie "bohatyrów", których śmierć była jedyną, całkowicie bezsensowną zasługą dla Ukrainy. To dla was jedyne "pozytywne myśli". Morze krwi bezsensownie wylanej za nic i o nic. Setki tysięcy śmierci młodych, dzielnych i szlachetnych Ukraińców, którzy dali sobie wyprać mózgi bandycką ideologią Bandery i osierocili w imię iluzji swoje dzieci, skazując je tym samym na głód.

• rzeszowski15 Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 18:11
                            Kiedys w odruchu serca,chcialem to zrobic,co Ty zrobiles.Szkoda mi bylo jednak czasu na wloczenie sie po prokuraturach czy sadach.Gdyby piotrus na swoim knajackim,banderowskim forum wypisywal podobne swinstwa jak o Polakach o Zydach,to juz dawno z urzedu bylby scigany za "klamstwo oswiecimskie".Niestety na Polakow jako Ukrainiec,korzystajac z naszej wolnosci,moze pluc do woli.
                            Na tym forum a tez na forum Przemysl pojawia sie jego wyslannik wystepujacy jako mlody,tutejszy,historyk z podobnymi do piotrusia pogladami.Przykre jest to,ze jego banderowskie przeslanie jest kwitowane wzruszeniem ramion.
                            • mr.paprykarz Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 18:19
                              Odruch serca kojarzy mi się zupełnie z czym innym :(
                              , a Tobie kolego sądzę, że racjonalne myślenie w bardzo dużym stopniu przesłaniają OSOBISTE rodzinne urazy. Dlatego też niechętnie słucham takich ludzi jak Ks Isakowicz - Zaleski, ponieważ obiektywny osąd jest w takich przypadkach NIEMOŻLIWY.
                            • przesmiewca-lux Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 18:36
                              rzeszowski15 napisał(a):

> jako Ukrainiec,korzystajac z naszej wolnosci,moze pluc do woli.

To nie tak. SWR na 100% już ma jego namiary. Nic się nie martw, chłopaki dadzą radę. Jak nie dziś, to jutro ;-D
                              Poza tym oficjalnego protestu ambasady światowego mocarstwa nie da się potraktować jak jak jakiejś tam pisaninki uprzedzonych forumowiczów skądś tam.
                              • mr.paprykarz Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 19:51
                                klik

klik
                                • przesmiewca-lux Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 03.03.14, 23:20
                                  Szaszki tak, tyle, że ja myślę iż Merkel jest po złej stronie stołów, ale mogę się mylić '-D

W ogóle, to mam swoją teorię, na to, co się tam i na świecie dzieje. Jak na razie w 100% się sprawdza. Jeśli jeszcze w max 3 miesiące Putin wycofa się zostawiając Ukrainie 2 lub 3 niezależne okręgi o sporej autonomii, to mogę zostać wróżką.
                                  Wycofanie się Rosji z Ukrainy to będzie wtedy najgorsza rzecz jaka będzie mogła spotkać zachodnią Ukrainę z jej "rewolucjonistami" na czele. A Putin zostanie łaskawym mężem stanu ;-D
                                  • przesmiewca-lux Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 04.03.14, 11:26
                                    przesmiewca-lux napisał(a):

> W ogóle, to mam swoją teorię, na to, co się tam i na świecie dzieje. Jak na raz
                                    > ie w 100% się sprawdza.

hahahaha ...
                                    Świat szaleje... III wojna światowa, agresja, sankcje itd.
                                    A za chwile Putin opowie wszystkim, że ma prawo do 25 tyś. żołnierzy na Krymie, bo tak stanowi umowa z Ukrainą, więc żadnej zbrojnej napaści nie było.
                                    Jego ludzie zaprowadzili jedynie ład i porządek, przerwali przelew krwi i akty wandalizmu na Krymie.
                                    Zabezpieczyli strategiczne punkty przed nieobliczalna dziczą sterowana przez Banderowców z Kijowa.
                                    Republika działa normalnie, a ludność wszystkich narodowości jest bezpieczna.

Najciekawsze, że to wszystko prawda. ;-D

Domyślam się, że zapowie również, że nie zamierza przyłączać Krymu siłą militarną do Rosji, a jedynie zadbać o zrealizowanie demokratycznej woli społeczeństwa półwyspu, oczywiście w ramach granic Ukrainy.
                                    Mało tego. zapowie, że społeczeństwo krymskie może liczyć nie tylko na ochronę siłową przed niebezpieczeństwami zewnętrznymi, szczególnie banderowskim nacjonalizmem, ale na pomoc finansową, gospodarczą i humanitarna Rosji.

Po prostu świat zobaczy dobrego wujka, którego sercu bliskie są losy innych.

Fakt, że już obnażył paranoje, bezsilność oraz olewatorstwo i tchórzostwo ukrywane za potokiem nic nie znaczących słów światowych polityków jest bezsporny. Do tego debilizm komentatorów, doradców politycznych i innych "ekspertów". Światowa opinia publiczna już się naocznie przekonała ile są warte gwarancje, umowy i "mocne słowa" USA i UE.

Podoba mi się ten gość. To wytrawny gracz i świetny gospodarz dla swojego kraju. Choć homo sowietikus wywołuje u mnie mocny sprzeciw i rodzaj odrazy, to Putin jest bezapelacyjnie postacią nieszablonową i wielkim mężem stanu.

• przesmiewca-lux Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 04.03.14, 15:26
                                      Wiem, że to nieładnie, ale mam ochotę napisać "a nie mówiłem". ;-D

Za to bardzo mi się podobają komentarze i manipulacje informacjami w polskich stacjach TV. Nawet Amerykanie i Ruscy aż tak nie "kręcą".
                                      • mr.paprykarz Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 04.03.14, 16:02
                                        Pisałeś ten post o 11:26, w trakcie konferencji prasowej Putina, wklejając słowa Putina jako własne przemyślenia.
                                        Kogo chcesz przekonać ,że masz nosa?
                                        No chyba siebie.
                                        • mr.paprykarz Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 04.03.14, 16:08
                                          Mogę się mylić, konferencja zdaje się zaczęła się później, w takim razie sorki.
                                          Choć pewności na 100% nie mam.
                                          • przesmiewca-lux Re: ostrzegam rzeszowski'go 15 04.03.14, 16:17
                                            mr.paprykarz napisał(a):

> Mogę się mylić, konferencja zdaje się zaczęła się później,

No właśnie. Gdy to pisałem, to na kanale Rosija24 pokazywali salę z pustymi krzesłami, a na CNN pultał się jakiś magik niby od rosyjskiej ekonomii.

> w takim razie sorki.

Przyjęte ;-D

• wislocki12 O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 03.03.14, 23:44
      Pozwalam sobie zacytować tekst szanownego prześmiewcy-lux i zapytać o ewentualne refleksje:
      "Może mi ktoś wytłumaczyć o co oni przelewają krew?
      Jak widzą najbliższą przyszłość swojego państwa?
      Przecież tam giną ludzie za nic i o nic. Chyba, że ja czegoś nie wiem. Uświadomcie mnie - proszę.
      Na wejście do UE Ukraina nie ma żadnych szans. Owszem jakieś umowy stowarzyszeniowe mające na celu rozkradzenie przez unijne koncerny resztek majątku narodowego, zrobienie z Ukraińców stada taniej siły roboczej i siły nabywczej najgorszego, unijnego szajsu, którego juz nawet Polacy nie chcą kupować. Tak, ale na tym koniec.
      Reformy wewnętrzne i zmiana rządów? Kto by tam nie doszedł do władzy i jakiej nie byłoby konstytucji, to i tak nic się nie zmieni poza nazwiskami korytożerców.
      Ukraińskie społeczeństwo przez 70 lat sowieckiej okupacji zostało zdegenerowane w stopniu trudnym do wyobrażenia. Następne ponad 20 lat samostanowienia kompletną degenerację tylko pogłębiło. Wszechobecny alkoholizm, złodziejstwo, cwaniactwo i niewyobrażalna korupcja to jedynie wierzchołek góry lodowej.
      Czego ci ludzie tak naprawdę chcą?"
      • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 04.03.14, 01:45
        Zamiast cytowac,wydus chlopie z siebie refleksje o ktora prosisz innych.
        • wislocki12 Ukraińcy jak Polacy 04.03.14, 19:47
          "Chłopie", że użyję twojego, jakże eleganckiego języka, otóż uważam, że Ukraińcy, podobnie jak ogarnięty ideą "Solidarności" nasz naród, chcą po prostu zostać częścią Europy i Unii Europejskiej! I takiej odpowiedzi spodziewałem od prześmiewcy-lux. Niestety, trafiło na zakompleksionego, zacietrzewionego i niczego nierozumiejącego rzeszowskiego15, który zawsze czuje się zobowiązany do dania głosu! ;-((
          • przesmiewca-lux Re: Ukraińcy jak Polacy 04.03.14, 21:03
            wislocki12 napisała:

> otóż uważam, że Ukraińc
            > y, podobnie jak ogarnięty ideą "Solidarności" nasz naród, chcą po prostu zostać
            > częścią Europy i Unii Europejskiej!

To jest oczywiste. Tyle, że... no i tu pojawia się Czomolungma problemów i Sahara fatamorgan.

Może napiszę z innej strony.
            Oni chcą do UE, a ja chcę być właścicielem koncernu Volkswagena, mój syn mistrzem F1, a sąsiad mieć nogi, które "zjadł mu" Burger.
            To wszystko jest dziś tak samo realne.

Już widzę te nagłówki. "Przestępczość w Niemczech wzrosła o 600%". "Paryscy kloszardzi organizują się w klany walczące z ukraińskimi imigrantami o miejsca do koczowania". "Włochy muszą wybudować 2000 izb wytrzeźwień". "We Francji zabrakło środków do zwalczania wszawicy i pluskiew". "SBU wraz z Europolem i oddziałem Grom zlikwidowały w Karpatach kolejny obóz szkoleniowy terrorystów z "Prawego sektora" itd.

Rozumiem ich marzenia. Wiem, że chcieliby żyć godnie i uważam, że jako ludzie na to zasługują. Ale oni w żaden sposób nie odnajdą się w dowolnej odmianie demokracji. Ich państwo upadnie, pogrąży się w chaosie i morzu krwi.
            Im do przetrwania jest niezbędny zamordyzm i ktoś taki jak Putin. Oni już nie umieją żyć w innym świecie. Nawet nie "już", bo nigdy nie potrafili. Historia pokazuje, że zawsze się ustawiali na idiotycznych pozycjach i byli gnębieni do spodu przez wszystkich. Nigdzie na świecie nie ma tak niewyobrażalnej szarej strefy, korupcji i kombinatoryzmu. Tam się umiera z głodu nie kombinując.

Jedyna nadzieja w młodych, którzy mają szansę na zmianę status quo, ale na to potrzeba pokoleń.

• mr.paprykarz Re: Ukraińcy jak Polacy 04.03.14, 21:04
            no i Wisłocki wreszcie coś z siebie wydusił...
    • pepus22 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 04.03.14, 18:52
      Jakoś tej banderowskiej hołocie z Majdanu przeszły wojownicze nastroje, gdy ich kraj najechały Ponure Oddziały Nie Wiadomo Skąd (PONWS) Ale PONWS wyglądają na zawodowców a ich zachowanie wskazuje, że żartów nie będzie. AHA - i na pewno NIE szkolili ich Polacy.
      • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 04.03.14, 19:41
        pepus22 napisał:

> Jakoś tej banderowskiej hołocie z Majdanu przeszły wojownicze nastroje,

Im nigdy nie przechodzą. Jedyne co oni potrafią i dobrze im wychodzi to głupio się stawiać i jeszcze głupiej ginąć.
        Tylko po II W.Ś. sami Rosjanie wytłukli jak kaczki ponad 150 tyś. Banderowców, aresztowali ponad 130 tyś. z czego większość zamęczyli. A 200 tyś. niewinnych Ukraińców zostało przez ich debilizm zesłanych.
        Po drugiej stronie zginęło ok. 8.300 żołnierzy i pracowników sowieckich organów siłowych. Czyli mamy stosunek 34:1. To nie pomyłka. Jeden Rosjanin statystycznie zastrzelił lub wsadził do pierdla 34 Banderowców. Tacy to byli bohaterowie.
        Za to mordowanie bezbronnych cywilów szło im znacznie lepiej. Tych wyrżęneli bez mała 25 tyś. Mówimy tu jedynie o latach 1944-1953 i terytorium USSR.
        To się po prostu w głowie nie chce zmieścić jak można być takimi nieudacznikami i głupolami owładniętymi psychozą walki i rządzą krwi.

A może powodem jest to, że lepiej jest zginąć jako bohater UPA niż żyć wśród tej pozbawionej perspektyw pijanej dziczy z elitami typu Tiahnybok & Co.?
        • mal49 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 05.03.14, 07:04
          ciekawe spostrzeżenia pasujące do Twojej teorii wolnemedia.net/polityka/o-co-tak-naprawde-chodzi-w-ukrainskiej-tragedii/
          • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 05.03.14, 14:51
            A mnie w kontekscie tego co sie dzieje na Ukrainie,zdumiewa zachowanie naszych rezimowych dziennikarzy i lzeelit.Taka Olejnik,kiedys w kwietniu 2010 roku,byla wzruszona szczera twarza Putina,dzisiaj mowi o nim kagebista.Olbrychski i Wajda bredzili o braciach Rosjanach i gonili Polakow,zapalac swieczki,na grobach sowieckich soldatow-dzisiaj mowia o koniecznosci silnej armii.Moze nawet Peszek,co chciala spieprzac do piwnicy jak bedzie wojna,znieni zdanie i wezmie za giwere?!
          • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 05.03.14, 15:44
            mal49 napisała:

> ciekawe spostrzeżenia pasujące do Twojej teorii wolnemedia.net/polityka/o-co-tak-naprawde-chodzi-w-ukrainskiej-tragedii/

Pięknie ci dziękuję za tego linka. Znalazłem tam jedną informację, która "zamknęła mi obwód" lub inaczej "brakujące ogniwo". Informację, że Chiny wydzierżawiły 3 mil. ha ziemi uprawnej na Ukrainie. Na to ani USA, ani tym bardziej Niemcy zgodzić się nie mogły. Jedyne wyjście - kolejna ukraińska rewolucja.
        • pepus22 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 05.03.14, 16:14

>Tylko po II W.Ś. sami Rosjanie wytłukli jak kaczki ponad 150 tyś. Banderowców,
          > aresztowali ponad 130 tyś. z czego większość zamęczyli.

COBY BYŁO JESZCZE ZABAWNIEJ, to NIE ROSJANIE , a w większości sami Ukraińcy tępili Banderowców. Odpowiedzialni za rozprawę z UPA na terenie CCCP dowódcy . :
          - Ludowy Komisarz Spraw Wewnętrznych Ukrainy - W Riasnyj (potem T Strokacz) - Ukraińcy
          - Dowódca Wojsk NKWD Okręgu Ukraińskiego - P. Burmak - UKRAINIEC
          - Szef Zarządu NKWD O/ Lwów - J. Gruszko - UKRAINIEC

Dodatkowo, kierownictwo polityczne Ukrainy sprawował wtedy Nikita Chruszczow - UKRAINIEC.

Ponadto, oddziały "karne", toczące walki z UPA rekrutowano niemal wyłącznie z Ukraińców - z uwagi na znajomość warunków lokalnych ...

• przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 05.03.14, 17:05
            pepus22 napisał:

> COBY BYŁO JESZCZE ZABAWNIEJ, to NIE ROSJANIE , a w większości sami Uk
            > raińcy
            tępili Banderowców.

No to jeszcze "fajniej" ;-(
            • wislocki12 "Do wejść do UE nie mają szans." 05.03.14, 19:43
              Mam wrażenie, że to twoje słowa:
              "Czego ci ludzie tak naprawdę chcą? Do wejść do UE nie mają szans. Walczą o wolność, ale od kogo chcą ją uzyskać? Od samych siebie?"
              Co o tym sądzisz?
              • rzeszowski15 Re: "Do wejść do UE nie mają szans." 05.03.14, 20:33
                A Ty co o tym sadzisz?
                • wislocki12 Wycyckamy 05.03.14, 21:34
                  Mam nadzieję, że odpowiedź prześmiewcy-lux również i Ciebie usatysfakcjonuje.
              • przesmiewca-lux Re: "Do wejść do UE nie mają szans." 05.03.14, 20:40
                wislocki12 napisała:

> Mam wrażenie, że to twoje słowa:
                > "Czego ci ludzie tak naprawdę chcą? Do wejść do UE nie mają szans. Walczą o wol
                > ność, ale od kogo chcą ją uzyskać? Od samych siebie?"

> Co o tym sądzisz?

Dokładnie to, co napisałem. Jeśli chcesz zrozumieć dogłębnie, to jedź na zachodnią Ukrainę i pożyj tam sobie... tak z miesiąc. Najlepiej w zimie.

Tam nie ma uczciwych ludzi, chyba że w odciętych od świata siołach, gdzie ludzie żyją jak przed Rewolucją Październikową.
                Więc ktokolwiek dojdzie do władzy będzie kradł jak Janukowycz, Timoszenko, Kuczma i wszyscy inni, którzy tam już rządzili. Tak samo jak milicjant, lekarz, urzędnik, sklepowa, czy kierowca autobusu. Tam kradnie każdy, inaczej przymiera głodem. Nie spotkałem wyjątków.
                Z takim społeczeństwem każde państwo musi upaść, a o życiu jakiś kuzyn Karola Maya i Orwella mógłby pisać świetne książki.

Dlatego pytałem "od kogo oni chcą wolności?". Przecież sami sobie wybierali premierów i prezydentów, a po chwili każdy z nich stawał się wrogiem narodu. Sami sobie nie płacili podatków, kradli, kombinowali, korumpowali, oszukiwali itd. Jakaś schizofrenia?

Mało tego. Gdy do jednego z nich pisałem tak "Rewolucja kulturalna, pozbywanie się kompleksów i edukacja w poszanowaniu zasad. To jedyna droga do wolności.
                Wśród młodych musi zapanować Moda na uczciwość.
                Nie kozaczenie, czy kibolenie pod czarno czerwoną flagą. Koniec dziczy i zachowań dzikich ludzi.

To on w te słowa "> Europa jest jaka jest ale my ją i tak "wycyckamy",

Już wiesz o jaką wolność, a dokładniej o co im chodzi?
                Na czyich plecach chcą się przejechać, żeby nadal nic nie robić i móc się regularnie nachlać?

Druga moja teza to brak możliwości akcesji do UE. Tego chyba uzasadniać nie potrzeba.

• wislocki12 "Wycyckamy" 05.03.14, 21:33
                  Piszesz:
                  "Dokładnie to, co napisałem. Jeśli chcesz zrozumieć dogłębnie, to jedź na zachodnią Ukrainę i pożyj tam sobie... tak z miesiąc."
                  Myślę, że dokładnie to samo napisałby statystyczny i średnio rozgarnięty obywatel starej Unii o Polakach! Wielu zresztą nadal tak myśli! A takim jak Ty "polakom" wydaje się, że są już europejczykami i już pogardzać mogą jakimiś tam Ukraińcami, którzy: "żyją jak przed rewolucją październikową" (nie rozumiem, dlaczego piszesz to dużymi literami?), bo "tam nie ma uczciwych ludzi", "ktokolwiek dojdzie do władzy będzie kradł", "tam kradnie każdy", "z takim społeczeństwem każde państwo musi upaść".
                  Piszesz również:
                  "Przecież sami sobie wybierali premierów i prezydentów, a po chwili każdy z nich stawał się wrogiem narodu."
                  I zapominasz o Wałęsie, Mazowieckim, Gieremku, Kwaśniewskim, Buzku, Krzaklewskim, Millerze, Cimoszewiczu, Kaczyńskim, Tusku, że o Lepperze nie wspomnę! Czy ktoś jest w stanie zliczyć owe kubły pomyj? ;-((
                  I jeszcze, cytując:
                  "Europa jest jaka jest ale my ją i tak "wycyckamy",
                  piszesz:
                  "Już wiesz o jaką wolność, a dokładniej o co im chodzi? Na czyich plecach chcą się przejechać, żeby nadal nic nie robić i móc się regularnie nachlać?"
                  Czyżbyś chciał zasugerować, że Polska z Kościołem katolickim na czele (ojcu Rydzykowi wcale nie przeszkadzało, że pieniądze na wody termalne miały pochodzić z funduszy europejskich) "cycka Europę" i chce, jak jakże wdzięcznie piszesz, "nadal nic nie robić i móc się regularnie nachlać? ;-((

• rzeszowski15 Re: "Wycyckamy" 05.03.14, 21:46
                    Cytujesz,pytasz,odbijasz sie od tematu do tematu i wychodzi z tego niezrozumialu belkot.Mysmy wybierali i oni.Roznica pomiedzy nami a nimi,polega na tym,ze my Kwasniewskich czy nawet Jaruzelskich nie obalalismy sila na ulicy.O polakach za granica,zle mowia tylko Zydzi i niektorzy sfanatyzowani Niemcy.Jestesmy szanowani we Francji,Anglii,Norwegii,ze nie wspomne o Wegrzech czy Slowacji.Nie rozumiem,co ma wykorzystanie wod geotermalnych,do cyckania Europy?.Moze to rozwiniesz?!
                    • wislocki12 Re: "Wycyckamy" 05.03.14, 22:10
                      Piszesz:
                      - Po pierwsze, piszesz: "Myśmy wybierali i oni." Poziom zadowolenia jest jakby analogiczny. Ba, nasza prawica wprost neguje legitymizację aktualnych polskich władz!
                      - Po drugie, piszesz: "Roznica pomiedzy nami (pisz o sobie!) a nimi,polega na tym,ze my
                      Kwasniewskich czy nawet Jaruzelskich nie obalalismy sila na ulicy." Próbowaliście z Tuskiem i Komorowskim, ale nie udało się, niestety!
                      Po trzecie, piszesz: "O polakach (dużych liter dla słowa Polak też nie masz w klawiaturze?) za granica,zle mowia tylko Zydzi (ciekawe, duże Ż dla Żydów masz!) i niektorzy sfanatyzowani Niemcy." I premier Cameron, że o Holendrach i Anglikach nie wspomnę!
                      Po czwarte, znany biznesmen, niejaki o. Rydzyk konsekwentnie dystansuje się od "unijnej zarazy", co nie przeszkadza mu zwracać się o wsparcie idei wód geotermalnych dla TV Trwam do UE. Jak rasowy biznesmen! Tylko gdzie w tym momencie był Jezus?
                      Pozostaję w nadziei, że twoje oczekiwania zostały zaspokojone! ;-))
                  • mr.paprykarz Re: "Wycyckamy" 05.03.14, 21:59
                    Muszę powiedzieć ,że ta piramidalna wręcz niechęć Prześmiewcy do Ukraińców jest dla mnie też niezrozumiała, mogę się tylko domyślać ,że chodzić może o jakieś osobiste , z kresami związane przyczyny.
                    • przesmiewca-lux Re: "Wycyckamy" 05.03.14, 23:16
                      mr.paprykarz napisał(a):

> Muszę powiedzieć ,że ta piramidalna wręcz niechęć Prześmiewcy do Ukraińców jest
                      > dla mnie też niezrozumiała, mogę się tylko domyślać ,że chodzić może o jakieś
                      > osobiste , z kresami związane przyczyny.

To nie jest tak. Może to zabrzmi irracjonalnie lub wręcz zaczniesz mnie podejrzewać o chorobę psychiczną, ale ja uwielbiam Ukrainę i Ukraińców. Oczywiście poza wszystkim, co rozsiewa wokół siebie choćby tylko zapaszek nacjonalizmu spod znaku Bandery. Tą dzicz to tylko...
                      Jednak od czasu Pomarańczowej Rewolucji, której osiągnięcia spitolili koncertowo byłem na nich bardzo zły. A po Majdanie, na który nie tylko dali się idiotycznie sprowokować, ale na własne życzenie doprowadzili do katastrofy jestem niewyobrażalnie wqr....... Lałbym tych pijaków po ryjach i sypał solą za ten, kolejny występ, tym razem sterowany przez niezłych cwaniaków, który o mało nie zakończył się zadymą dla połowy świata. '-l

Może moja, jak piszesz "piramidalna niechęć" jest tylko zasłoną dymną żeby ukryć mój mocno emocjonalny stosunek, "piramidalny" żal i wściekłość do tych palantów, którzy o mały włos nie sprowokowali dzieła zniszczenia tego bajecznie wspaniałego kraju?
                      • pepus22 Re: "Wycyckamy" 05.03.14, 23:55

> Może moja, jak piszesz "piramidalna niechęć" jest tylko zasłoną dymną żeby ukryć mój mocno emocjonalny stosunek, "piramidalny" żal i wściekłość do tych palantów, którzy o mały włos nie sprowokowali dzieła zniszczenia tego bajecznie wspaniałego kraju?

he, mam trochę podobne odczucia, bo byłem na Ukrainie 3 x i wywiozłem bardzo pozytywne wrażenia co do uroku tej krainy.

NIEMNIEJ SENTYMENTY WON !! (TZN RAUS! hehe )

Po co ten upór z TAKĄ WIELGACHNĄ UKRAINĄ KTÓRA NIE MA POJĘCIA CO SE SOBĄ POCZĄĆ ?? I NIKT NA NIĄ NIE MA SENSOWNEGO POMYSŁU. A niech się rozpadną na wiele państewek. Co bliżej nas można będzie w miarę łatwo adoptować i do UE i NATO dołączyć. Reszta będzie orbitować zapewne w strefie wpływów Rosji, ale za 30 lat ... Też się może zeuropeizuje?

Natomiast w obecnym kształcie to taka małpa z brzytwą. Wielka, biedna i zła. W każdej chwili ( A TA CHWILA JEST BLIZIUTEŃKO) dojdą tam do głosu ugrupowania radykalne, których receptą na kryzys będzie PROGRAM TAKI:

- Zniesienie przychodów nie zyskanych przez pracę.
                        - Tylko członkowie Narodu mogą być mieszkańcami Państwa.
                        - Tylko ludzie ukraińskiej krwi mogą być członkami Narodu
                        - Nacjonalizacja wszystkich gałęzi przemysłu
                        - Więcej nowych terytoriów aby wyżywić Naród i osiedlić nadwyżkę populacji
                        - Bezwzględne postawienie pod sąd tych, których działania szkodzą dobru publicznego - przestępców, lichwiarzy, paskarzy, itp. muszą być ukarani śmiercią,
                        - itd. itp.

Domyślacie się czyj program sparafrazowałem?

• przesmiewca-lux Re: "Wycyckamy" 06.03.14, 00:13
                          pepus22 napisał:

> Po co ten upór z TAKĄ WIELGACHNĄ UKRAINĄ KTÓRA NIE MA POJĘCIA CO SE SOBĄ POCZĄĆ
                          > ?? I NIKT NA NIĄ NIE MA SENSOWNEGO POMYSŁU. A niech się rozpadną na wiele p
                          > aństewek. Co bliżej nas można będzie w miarę łatwo adoptować i do UE i NATO doł
                          > ączyć.

Problem polega na tym, że tak na prawdę, paradoksalnie na Ukrainie zależy jedynie Putinowi. Cała reszta chce jedynie osłabienia Rosji i ma gdzieś Ukraińców i ich kraj.
                          Za to Putin nie odpuści. To jest nie tylko temat strategiczny dla Rosji, ale jego osobista sprawa.

> Natomiast w obecnym kształcie to taka małpa z brzytwą. Wielka, biedna i zła. W
                          > każdej chwili ( A TA CHWILA JEST BLIZIUTEŃKO) dojdą tam do głosu ugrupowania r
                          > adykalne,

One właśnie doszły do głosu i to ze sporym zapleczem zagranicznym.

> Domyślacie się czyj program sparafrazowałem?

Oczywiście. Nawet dokładnie było widać na Majdanie tą dzicz.
                          • pepus22 Re: "Wycyckamy" 06.03.14, 00:32

> Za to Putin nie odpuści. To jest nie tylko temat strategiczny dla Rosji, ale jego osobista sprawa.

Ano nie odpuści.
                  • przesmiewca-lux Re: "Wycyckamy" 05.03.14, 22:55
                    wislocki12 napisała:

> Myślę, że dokładnie to samo napisałby statystyczny i średnio rozgarnięty obywat
                    > el starej Unii o Polakach!

To może zamiast "myśleć" po prostu pojedź tam.

> A takim jak Ty "polakom" wydaje się, że są już europejczykami i już
                    > pogardzać mogą jakimiś tam Ukraińcami,

W moich słowach nie ma cienia pogardy. To jest jedynie stwierdzenie faktów.

> którzy: "żyją jak przed rewolucją październikową"

Akurat ci Ukraińcy, odcięci od cywilizacji i "swoich industrialnych braci", to z reguły szlachetni i w sumie porządni ludzie żyjący z pracy swoich rąk, których ukraińska rzeczywistość i koszmarna bieda niestety zmusza do niegodnych zachowań.

To forma dopuszczalna, tak samo jak dopuszczalna jest pisownia małymi.

> I zapominasz o Wałęsie, Mazowieckim, Gieremku, Kwaśniewskim, Buzku, Krzaklewskim

Tyle, że my nie robiliśmy kolejnej rewolucji, gdy któryś z nich przestał nam się podobać. Nie strzelaliśmy do nikogo i nie rzucaliśmy koktajlami Mołotowa do służb porządkowych, nie podpalaliśmy budynków, nie terroryzowaliśmy urzędników, nie pragnęliśmy nikogo zlinczować, nie gloryfikowaliśmy bandytów, nie budowaliśmy im pomników i nie chcieliśmy nauczać w szkołach ich faszystowskiej ideologii, nie ciągaliśmy policjantów na kolanach po estradach i nie urządzaliśmy im publicznych spowiedzi i pokropków.

W końcu my po 22 latach od odzyskania niepodległości nie byliśmy gromadą zapijaczonych ludzi, która zapieprzyła wszystkie szanse na przyszłość swojego kraju. Nie staliśmy nad przepaścią, nie ściągaliśmy przez głupotę nieszczęścia w postaci ACz. Wręcz przeciwnie, cały czas goniliśmy i gonimy wyżej rozwinięte kraje cywilizacyjnie, kulturowo i gospodarczo.

> Czyżbyś chciał zasugerować, że Polska z Kościołem katolickim na czele

Żałuję, że udało ci się mnie wciągnąć w dyskusję o Polsce. To stary chwyt ludzi nie chcących dyskutować, tylko pragnących za każdą cenę i wbrew wszystkiemu mieć rację. Jedni to nazywają syndromem "a u was biją Murzynów", inni "bo racja musi być po naszej stronie". Ja uważam, że nie można tłumaczyć, a tym bardziej usprawiedliwiać np. złodziejstwa tym, że ktoś inny też jest złodziejem.

• wislocki12 Przecież tu jestem 05.03.14, 23:24
                      Piszesz:
                      "To może zamiast "myśleć" po prostu pojedź tam."
                      Gdzie? Do Polski? Przecież tu jestem!
                      Napisałem bowiem: "Myślę, że dokładnie to samo napisałby statystyczny i średnio rozgarnięty obywatel starej Unii o Polakach!"
                      • przesmiewca-lux Re: Przecież tu jestem 05.03.14, 23:32
                        wislocki12 napisała:

> Piszesz:
                        > "To może zamiast "myśleć" po prostu pojedź tam."
                        > Gdzie? Do Polski? Przecież tu jestem!

Ahahahaa.... :-D To chyba powinienem cię przeprosić i przyznać rację ;-D

• wislocki12 Nie ma sprawy! 05.03.14, 23:36
                          Nie ma sprawy! Pozdrawiam!
                    • wislocki12 polak - dopuszczalna ortografia? 05.03.14, 23:33
                      Piszesz:
                      "W moich słowach nie ma cienia pogardy. To jest jedynie stwierdzenie faktów."
                      A za chwilę:
                      "To forma dopuszczalna, tak samo jak dopuszczalna jest pisownia małymi."
                      Szczególnie w przypadku, jak rozumiem, słowa Polak. Pomyłka freudowska? ;-))
                      • przesmiewca-lux Re: polak - dopuszczalna ortografia? 05.03.14, 23:54
                        wislocki12 napisała:

> Piszesz:
                        > "W moich słowach nie ma cienia pogardy. To jest jedynie stwierdzenie faktów."
                        > A za chwilę:
                        > "To forma dopuszczalna, tak samo jak dopuszczalna jest pisownia małymi."
                        > Szczególnie w przypadku, jak rozumiem, słowa Polak. Pomyłka freudowska? ;-))

Tam zupełnie nie rozpoznałeś ironii graniczącej z ciężkim sarkazmem, a tu nie wpadłeś na banalny pomysł, że może gdzieś mi przez pomyłkę zniknęła ta linijka > (nie rozumiem, dlaczego piszesz to dużymi literami?) i wrzucasz oklepany, do tego zupełnie nie trafiony, txt o freudowskiej pomyłce.

• wislocki12 To tylko kwestia skali 05.03.14, 23:43
                      Piszesz, cytując:
                      "Zapominasz o Wałęsie, Mazowieckim, Gieremku, Kwaśniewskim, Buzku, Krzaklewskim (...)"
                      Tyle, że my nie robiliśmy kolejnej rewolucji, gdy któryś z nich przestał nam się podobać."

Ale to, chyba zgodzisz się, tylko kwestia skali. Istota jest absolutnie tożsama! Przypomnij sobie: dopiero kilka dni temu prezes Kaczyński był łaskaw zjawić na spotkaniu u legalnego premiera rządu polskiego! ;-((
                      • przesmiewca-lux Re: To tylko kwestia skali 05.03.14, 23:53
                        wislocki12 napisała:

> Ale to, chyba zgodzisz się, tylko kwestia skali.

Nie zgodzę się, ale zdecydowanie mogłeś teraz popełnić freudowską pomyłkę ;-D

• wislocki12 Owszem, mogłem, ale... 05.03.14, 23:57
                          Owszem, mogłem, ale... zrezygnowałem! ;-))
                          • przesmiewca-lux Re: Owszem, mogłem, ale... 06.03.14, 00:14
                            wislocki12 napisała:

> Owszem, mogłem, ale... zrezygnowałem! ;-))

Tak, jak ja teraz rezygnuję z ciebie?

;-D
                            • wislocki12 Byle do wiosny! 06.03.14, 21:59
                              Cóż, spróbuję jakoś to przeżyć... :-)
                    • wislocki12 O Polsce dyskutujemy czy o Ukrainie? 05.03.14, 23:54
                      Piszesz:
                      "Żałuję, że udało ci się mnie wciągnąć w dyskusję o Polsce."
                      Przepraszam, myślałem, że dyskutujemy o Ukrainie! ;-))
                      • przesmiewca-lux Re: O Polsce dyskutujemy czy o Ukrainie? 05.03.14, 23:56
                        wislocki12 napisała:

> Przepraszam, myślałem, że dyskutujemy o Ukrainie! ;-))

Znowu nie zrozumiałeś, czy sobie jaja robisz?
                        • wislocki12 Re: O Polsce dyskutujemy czy o Ukrainie? 06.03.14, 00:01
                          Nie rozumiem, to nie Ty zainicjowałeś wątek "O co chodzi Ukraincom na Majdanie?"
                          • przesmiewca-lux Re: O Polsce dyskutujemy czy o Ukrainie? 06.03.14, 08:47
                            wislocki12 napisała:

> Nie rozumiem,

Chyba będzie lepiej gdy tak pozostanie.

;-D
                      • rzeszowski15 Re: O Polsce dyskutujemy czy o Ukrainie? 06.03.14, 00:38
                        Ty naprawde masz jakies problemy z soba!.Ty nie dyskutujesz a bijesz piane.Przesmiewca w barwny sposob wyraza swoj stosunek do Ukrainy i Ukraincow,rysuje tlo historyczne,warunkujace ich postawy a Ty....przypieprzasz sie do malej litery!
                        • wislocki12 polak, ale za to Rewolucja Październikowa 06.03.14, 01:19
                          Gdzieś Ty się ortografii uczył? Chyba na Florydzie!
                          Masz rację, Polak to polak, a rewolucja październikowa to Rewolucja Październikowa! ;-))
                          • przesmiewca-lux Re: polak, ale za to Rewolucja Październikowa 06.03.14, 01:30
                            wislocki12 napisała:

> a rewolucja październikowa to Rewolucja Październikowa! ;-))

Co widzisz niepoprawnego w Rewolucji Październikowej?
                            • wislocki12 Re: polak, ale za to Rewolucja Październikowa 06.03.14, 01:35
                              Przecież to był zwykły zamach stanu, pucz! ;-))
                              • przesmiewca-lux Re: polak, ale za to Rewolucja Październikowa 06.03.14, 01:41
                                wislocki12 napisała:

> Przecież to był zwykły zamach stanu, pucz! ;-))

Dobra. To ja zacytuję całą twoją wypowiedź i zadam moje pytanie jeszcze raz. Może teraz ci się uda sklecić to w całość ;-D
                                Czy dalej będzie za trudne?

Gdzieś Ty się ortografii uczył? Chyba na Florydzie!
                                Masz rację, Polak to polak, a rewolucja październikowa to Rewolucja Październikowa! ;-))

Co widzisz niepoprawnego w Rewolucji Październikowej?

• wislocki12 Ile pogardy i nienawiści 06.03.14, 00:12
                      Piszesz:
                      "W końcu my po 22 latach od odzyskania niepodległości nie byliśmy gromadą zapijaczonych ludzi, która zapieprzyła wszystkie szanse na przyszłość swojego kraju. Nie staliśmy nad przepaścią, nie ściągaliśmy przez głupotę nieszczęścia w postaci ACz. Wręcz przeciwnie, cały czas goniliśmy i gonimy wyżej rozwinięte kraje cywilizacyjnie, kulturowo i gospodarczo."
                      Czy przypadkiem nie oznacza to, że uważasz, iż
                      - Ukraińcy są gromadą zapijaczonych ludzi,
                      - zapieprzyli wszystkie szanse na przyszłość swojego kraju,
                      - stanęli nad przepaścią,
                      - ściągnęli przez głupotę nieszczęście w postaci ACz.
                      Jak sądzisz, ile w tym pogardy i ile nienawiści?
                      • przesmiewca-lux Re: Ile pogardy i nienawiści 06.03.14, 00:23
                        wislocki12 napisała:

> Jak sądzisz, ile w tym pogardy i ile nienawiści?

To są freudowskie pomyłki ;-D
                        • wislocki12 Freudowskie pomyłki 06.03.14, 00:31
                          napisałeś przecież:
                          "W końcu my po 22 latach od odzyskania niepodległości nie byliśmy gromadą zapijaczonych ludzi, która zapieprzyła wszystkie szanse na przyszłość swojego kraju. Nie staliśmy nad przepaścią, nie ściągaliśmy przez głupotę nieszczęścia w postaci ACz."

To są freudowskie pomyłki? A jeśli, to czy przypadkiem nie twoje?
                          • przesmiewca-lux Re: Freudowskie pomyłki 06.03.14, 00:33
                            wislocki12 napisała:

> To są freudowskie pomyłki? A jeśli, to czy przypadkiem nie twoje?

Zadziwiasz mnie lotnością umysłu.

;-D
                            • rzeszowski15 Re: Freudowskie pomyłki 06.03.14, 17:16
                              W kontekscie tego co sie dzieje na Ukrainie,tego przyczczynach i uwarunkowaniach,wspaniale i celnie brzmi,nauka o wielosci cywilizacji prof.Konecznego.Moim zdaniem koresponduje to,z opisem ducha i charakteru Ukraincow sformulowanego przez przesmiewce;

"Moraliście nie wolno lekceważyć dobrobytu! Przytoczę tu słowa głośnego moralisty francuskiego: “Ludzie tradycji, obrońcy “czystej moralności błądzą w tym, iż zbyt często zapoznają znaczenie materialnych czynników, ułatwiających spełnienie obowiązku; a ta ich obojętność dla materialnego dobra ludzi, zamiast przysłużyć się drogiej ich sercu sprawie moralności, staje się właśnie dla tej sprawy zupełnie zgubną. Rzuca ona nawet pewien cień na kaznodziejów, każąc wątpić o ich przenikliwości lub szczerości, bo też w rzeczy samej nie była ona nigdy wyznawaną przez dusze prawdziwe wspaniałomyślne, ani też przez świętych. źródłem jej jest raczej twardość serca lub lenistwo umysłowe niżeli szczera troska o obronę zelżonej moralności” (P.Bureau, Rozprężenie obyczajów, Kraków 1929).
                              Doszedłszy do pewności, iż zamożność nie jest moralnie niższa od ubóstwa, możemy zadać dalsze pytanie: co lepsze dla rozwoju moralnego społeczeństw, do czego zatem dążyć należy? Jeśli do zubożenia – a więc do coraz większego? W takim razie bolszewizm umoralnia najbardziej i tam najlepsza asekuracja cnót, a Polska znalazła się także na walnej drodze ku doskonałości! Doświadczenie poucza jednakże, że nędza niszczy etykę. Czyż bowiem społeczność złożona z samych nędzarzy zdołałaby w ogóle rozwinąć się w społeczeństwo? Czy nie zmarnieje i nie przepadnie? Wyginą z chorób zaraźliwych i z głodu, jak wyginęło i ginie dalej obecnie tyle ludów. Utrzymać zdołają się tylko takie zrzeszenia ludzkie, które niezbyt często i niezbyt długo głodują. Stoimy tu wobec prostej kwestii utrzymania życia i przypomnijmy sobie adagium starożytne: primum vivere, deinde philosophari. Jesteśmy potomkami przodków, którzy zdobyli się niegdyś w protohistorii na jakiś pierwszy krok ku dobrobytowi, bo inaczej nie byłoby nas. Zachodzi vis maior, zmuszająca człowieka do pragnienia dobrobytu. Byłoby to jakimś obłędem samobójczym, żeby czynić zabiegi o… pogorszenie bytu. Jeśli zaś ubóstwo celem moralnym życia, w takim razie doprawdy… nie należy zabiegać o zapewnienie przyszłości własnym dzieciom?"
                              "O sprawach ekonomicznych"
                              • mr.paprykarz Re: Freudowskie pomyłki 06.03.14, 17:37
                                rzeszowski15 napisał(a):

“Ludzie tradycji, obrońcy “czystej moralności błądzą w tym, iż zbyt często zapoznają znaczenie materialnych czynników, ułatwiających spełnienie obowiązku; a ta ich obojętność dla materialnego dobra ludzi, zamiast przysłużyć się drogiej ich sercu sprawie moralności, staje się właśnie dla tej sprawy zupełnie zgubną. Rzuca ona nawet pewien cień na kaznodziejów, każąc wątpić o ich przenikliwości lub szczerości, bo też w rzeczy samej nie była ona nigdy wyznawaną przez dusze prawdziwe wspaniałomyślne, ani też przez świętych. źródłem jej jest raczej twardość serca lub lenistwo umysłowe niżeli szczera troska o obronę zelżonej moralności”

Wydaje mi się ,że gdybyś spróbował sformułować owe twierdzenia w sposób dychotomiczny i kontradyktoryjny, a następnie wskazał konkretną opcję, to można by przyjąć, że w którymś momencie da się uznać, że jest tu racja bądź nie. Ale na razie oddalasz się od tego konstruktywnego modelu.

• rzeszowski15 Re: Freudowskie pomyłki 06.03.14, 18:57
                                  Wyrywasz cytat z kontekstu,okraszasz pesudo intelektualnym belkotem i zacznie sie dyskusja o wyzszisci Swiat Wielkonocnych nad Bozym Narodzeniem.
                                  • mr.paprykarz Re: Freudowskie pomyłki 06.03.14, 19:01
                                    w takim razie proponuję mówić po polsku...
                                    • rzeszowski15 Re: Freudowskie pomyłki 06.03.14, 19:50
                                      To zacznij!
                                      • wislocki12 To zaczynam... o Konecznym;-)) 06.03.14, 19:57
                                        No właśnie, cieszę, że udało mi się przekonwertować Cię na Konecznego. Mimo, że jeszcze nie tak dawno szczyciłeś się znajomością, niestety wtórnych, koncepcji Huntigtona! ;-))
                              • wislocki12 Huntigton czy Koneczny 06.03.14, 19:51
                                Dziwne! Byłem pewien, że to Huntington jest twoim guru... ;-))
                                • rzeszowski15 Re: Huntigton czy Koneczny 06.03.14, 20:10
                                  Posluguj sie jezykiem polskim i nie konwertuj,bo nie bedziesz moim guru.Prof.Koneczny,to jeden z tworcow teorii o wielosci cywilizacji.Natomiast prof.Huntington,poslugujac sie ta teoria,dokonuje analizy wspolczesnego swiata.Posluguja sie Twoim jezykiem-mam dwoch guru!
                                  • mr.paprykarz Re: Huntigton czy Koneczny 06.03.14, 20:21
                                    Popatrzmy na mapę Huntingtona. Już wkrótce przemalujemy Ukrainę wraz z EU na kolor, nomen-omen GRANATOWY!
                                    • rzeszowski15 Re: Huntigton czy Koneczny 06.03.14, 20:25
                                      Problem w tym ze cywilizacje tworzy sie przez wieki.Jak pomalujesz trwae na niebiesko,nie zmienisz jej istoty.
                                      • mr.paprykarz Re: Huntigton czy Koneczny 06.03.14, 20:31

A Rumunia z Bułgarią to co ? Stoją w rozkroku czy ta mapa już się przestarzała ?
                                        • rzeszowski15 Re: Huntigton czy Koneczny 06.03.14, 20:39
                                          Bulgaria byla na przemian w kregu cywilizacji islamskiej i bizantyjskiej.Podobnie Rumunia.
                                          • mr.paprykarz Re: Huntigton czy Koneczny 06.03.14, 20:59
                                            Najładniejszy jest kolor granatowy, tu jesteśmy zgodni.
                                  • wislocki12 No wiesz, twoim(?) guru? 06.03.14, 21:16
                                    Piszesz:
                                    "Posluguj sie jezykiem polskim i nie konwertuj,bo nie bedziesz moim guru."
                                    Czy to aby nie jest groźba karalna? ;-))
                                    • rzeszowski15 Re: No wiesz, twoim(?) guru? 06.03.14, 21:18
                                      Musisz mnie jak Michnik podac do sadu...
                                      • wislocki12 Ewa, do sadu! 06.03.14, 21:36
                                        Do sadu to chyba... Ewę! Za jabłka! ;-))
                                    • mr.paprykarz Re: No wiesz, twoim(?) guru? 06.03.14, 21:31
                                      Ty Wisłocki jesteś jakiś... dziwny...
                                      • przesmiewca-lux Re: No wiesz, twoim(?) guru? 06.03.14, 21:55
                                        mr.paprykarz napisał(a):

> Ty Wisłocki jesteś jakiś... dziwny...

... a nawet dziffny...

;-D
                                        • wislocki12 Dziffny... to brzmi dumnie! 06.03.14, 22:03
                                          No coż... Każdy ma takie poczucie humoru, na jakie sobie zapracuje! :-))
                                          • rzeszowski15 Re: Dziffny... to brzmi dumnie! 06.03.14, 23:43
                                            No wiem!.Nikt mnie nie rozbawia na tym forum tak jak Ty.
                                            • wislocki12 Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 01:17
                                              I dlatego brzmi dumnie? Chyba czegoś nie zrozumiałeś? Jak zwykle, zresztą! ;-))
                                              • rzeszowski15 Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 03:03
                                                Koniec zabawy w piaskownicy!
                                                Czytam z uwaga i ogladam na tyle ile moge zza granicy o Putinie i zaskocznej Europie.Codzien obserwuje nagle zwroty sytuacji.W srode wszedzie odtrabiono deaskalacje.Wieszczono,ze Putin stchorzyl na wskutek groznych min Sikorskiego i pomrukow Tuska.Wczwartek znowu deeskalacja!.na Krymie przebierancy z ciucholandow,w wozach bojowych zakupionych w komisach,znowu sprawowaly kontrole nad wiekszoscia strategicznych miejsc na Krymie.
                                                W tym czasie charyzmatyczni przywodcy Unii,obradujac w Brukseli tak ukarali tak Moskwe aby sie o tym nie dowiedziala.Wiec!.Nie pojada na szczyt G-8 do Soczi.Zawiesza rozmowy o liberalizacji handlu...a Obama postraszyl Putina ze skresli go ze znajomych na facebooku!
                                                No bo przeciez lewackie elity tego swiata widza Rosje poprzez teatr Balszoj,Anne Karenine a rosyjscy oligarchowie a kiedys generalowie KGB przyjmowani sa z otwartymi ramionami od lazurowego Wybrzeza po Londyn.
                                                Bo przecie z im Rosja nie kojarzy sie jak nam z kibitkami na Sybir,z wywozkami i obozami Gulag.A ja chociaz wiem ze historia sie nie powtarza,mam w pamieci te same elity,tak samo zaskoczone i pogodzone,gdy Hitler wszedl do Czech...
                                                • przesmiewca-lux Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 10:34
                                                  rzeszowski15 napisał(a):

> same elity,tak samo zaskoczone i pogodzone,gdy Hitler wszedl do Czech...

Historia kołem się toczy i co mądrzejsi już dawno pogodzili się z utratą Krymu przez Ukrainę.
                                                  Z resztą to była tylko kwestia czasu. Po prostu ludziom tam zdecydowanie lepiej się żyło w czasach sowieckich niż ukraińskich i nie ma to zbyt wiele wspólnego z bełkotem uprawianym przez media. Jeśli człowiek przyzwoicie zarabia, czuje się bezpieczny i widzi przyszłość dla swoich dzieci, to nie będzie chciał niczego zmieniać. A jak wszystko leży kwicząc, a do tego nie może się nawet umyć, bo właśnie wyłączyli wodę, to mamy rewolucję gotową.

Dziwię się naszej klasie politycznej, która pokazała, że od poziomu Ukraińców, którzy straszą Putina szabelkami i w pijanym widzie wrzeszczą "Ameryka jest z nami" dzieli ją mentalnie wyjątkowo niewielki skok cywilizacyjny.
                                                  Żenujące było słuchanie rad dla UE, USA, NATO w wykonaniu naszych "maluczkich", a Palikot z pragnieniem wywołania III WŚ pokonał już wszystkie granice głupoty dostępnej ludzkości.

Czy ta ekipa polskich szkodników i oszołomów naprawdę nie zdaje sobie sprawy z faktu, że ich ułańskie zadęcia odbiją się czkawką Polsce i Polakom?
                                                  Nareszcie poczuli się ważni i mogący cokolwiek, czy jak?
                                                  Przecież Putin nam ich nieodpowiedzialnych wystąpień nie daruje !!!
                                                  Ławrow już zapowiedział, że możliwe jest wstrzymanie embarga na dostawę wieprzowiny z UE poza oczywiście Polską. Czy nasz premier, prezydent, szef MSZ i przedstawiciele klasy politycznej kiedyś się nauczą choćby stwarzać pozory, ze są politykami?
                                                  Przecież za to, co wyprawiają wszyscy powinni stanąć przed sądem i zostać skazani za zdradę interesów Ojczyzny. Chyba, że mają inne, realizują obce interesy lub są niewyobrażalnie głupi i krótkowzroczni.

• mr.paprykarz Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 12:41

> Dziwię się naszej klasie politycznej, która pokazała, że od poziomu Ukraińców,
                                                    > którzy straszą Putina szabelkami i w pijanym widzie wrzeszczą "Ameryka jest z n
                                                    > ami" dzieli ją mentalnie wyjątkowo niewielki skok cywilizacyjny.
                                                    > Żenujące było słuchanie rad dla UE, USA, NATO w wykonaniu naszych "maluczkich",
                                                    > a Palikot z pragnieniem wywołania III WŚ pokonał już wszystkie granice głupoty
                                                    > dostępnej ludzkości.

Przepraszam cię bardzo ale Palikot powiedział dokładnie to samo co ty , powiem więcej znalazłbym co najmniej kilka innych twierdzeń w jego przemówieniu które są tożsame z Twoimi, zwłaszcza gdy mowa jest o sprawach gospodarczych i ekonomii.
                                                    Ja już kilka razy przedstawiłem swój krytyczny stosunek do Palikota i Fuj Ruchu, ten polityk bez względu na to co powiedział ostatnio jest u mnie bez szans, dlatego ,że na pewne sprawy trzeba patrzeć z szerszej perspektywy, ale powiedzmy sobie uczciwie ,że w tym wystąpieniu zawartych było kilka tez nad wyraz trzeźwych i racjonalnych.
                                                    Zgodzisz się ze mną?
                                                  • przesmiewca-lux Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 13:12
                                                    mr.paprykarz napisał(a):

> zawartych było kilka tez nad wyraz trzeźwych i racjonalnych.
                                                    > Zgodzisz się ze mną?

Niestety nie zgodzę się, bo nawet jeśli są tam tezy trzeźwe i racjonalne (rzecz spojrzenia), to natychmiastowe przyjęcie Ukrainy do NATO jest równoznaczne z wybuchem III WŚ i zamianą między innymi Polski w pustynię. A wtedy Palikotowskie tezy odparowałyby razem z nim i nami wszystkimi.

Uważam, że nawet taki spec od wibratorów, małpek i innych, tanich jarmarków powinien się choć moment zastanowić, do czego może doprowadzić jego gadanie i choć na chwilę, szczególnie w poważniejszych sytuacjach opanować parcie na szkło i chęć robienia sobie jaj.
                                                  • mr.paprykarz Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 14:02
                                                    > ybuchem III WŚ i zamianą między innymi Polski w pustynię.

Jest na polskiej scenie politycznej jakaś partia , koło, ruch ? a może chociaż pojedynczy człowiek z którego poglądami się identyfikujesz? Odpowiesz?
                                                    Czy zrobisz kolejny unik w swoim stylu?
                                                    Bo mam wrażenie , że Ty już teraz widzisz tu pustynię skoro z taką łatwością przychodzi ci wylewanie tych kubłów pomyj na lewo i prawo.
                                                    I nieważne już czy to Polska , Ukraina.

Czy ta ekipa polskich szkodników i oszołomów naprawdę nie zdaje sobie sprawy z faktu, że ich ułańskie zadęcia odbiją się czkawką Polsce i Polakom?

To o polskim Sejmie który PRZEZ AKLAMACJĘ podjął uchwałę w sprawie sytuacji na Ukrainie.

Kto by tam nie doszedł do władzy i jakiej nie byłoby konstytucji, to i tak nic się nie zmieni poza nazwiskami korytożerców.
                                                    Czego ci ludzie tak naprawdę chcą?"

A tu mamy krótką i węzłowatą charakterystykę społeczeństwa ukraińskiego...

Tylko proszę Cię nie mów mi ,że tak napisałeś bo kochasz Ukraińców i te słowa to z troski o ich los.
                                                    Hochsztaplerstwo i krętactwo mają swoje granice.
                                                  • rzeszowski15 Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 14:19
                                                    Pozwolicie,ze wejde w wasza wymiane pogladow?.Gdybys mogl przesmiewco wyrazic swoj poglad na Rosje i Rosjan,to byc moze Twoje poglady,odnoszace sie do Ukraincow,beda bardziej czytelne i jednoznaczne?!
                                                  • mr.paprykarz Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 14:33
                                                    Pozwolisz ,że podpowiem, odnośnie głównego szefa:

Putin jest bezapelacyjnie postacią nieszablonową i wielkim mężem stanu.

Prześmiewca o Władimirze Władimirowiczu.
                                                  • rzeszowski15 Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 15:51
                                                    To zalezy z jakiej perspektywy sie na niego patrzy?.Z punktu widzenia interesow rosyjskich,jest na pewno bezwzglednym wspolczesnym carem,ktory po chaosie postsowieckim,odbudowal wizje wielkomocarstwoej Rusi.Patrzac z polskiej perspektywy,jest niebezpiecznym watazka,wpatrzonym w dziela swoich podobnych moznowladcow jak Piotr czy katarzyna II
                                                  • mr.paprykarz Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 16:29
                                                    > To zalezy z jakiej perspektywy sie na niego patrzy?.Z punktu widzenia interesow
                                                    > rosyjskich,

Ja pisząc o Putinie , Janukowyczu, czy o kimkolwiek innym patrzę na niego z perspektywy Polaka.
                                                    Sugerujesz ,że prześmiewca ocenia Władimira Władimirowicza z punktu widzenia interesów rosyjskich ???!!!
                                                  • przesmiewca-lux Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 16:59
                                                    mr.paprykarz napisał(a):

> > To zalezy z jakiej perspektywy sie na niego patrzy?.Z punktu widzenia int
                                                    > eresow
                                                    > > rosyjskich,
                                                    >
                                                    > Ja pisząc o Putinie , Janukowyczu, czy o kimkolwiek innym patrzę na niego z per
                                                    > spektywy Polaka.
                                                    > Sugerujesz ,że prześmiewca ocenia Władimira Władimirowicza z punktu widzenia i
                                                    > nteresów rosyjskich ???!!!

Dziwne to nieco. Najpierw zarzucasz mi przekroczenie granic hochsztaplerstwa i krętactwa. Wycinasz z kontekstu moją pochwałę Putina, a za chwilę udajesz, że nie wiesz z jakiego punktu widzenia go oceniłem. Nie czytałeś akapitu, z którego wyciąłeś zdanie? ;-D

Podoba mi się ten gość. To wytrawny gracz i świetny gospodarz dla swojego kraju. Choć homo sowietikus wywołuje u mnie mocny sprzeciw i rodzaj odrazy, to Putin jest bezapelacyjnie postacią nieszablonową i wielkim mężem stanu.

• mr.paprykarz Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 18:07
                                                    Załóżmy, że być może powinienem to w pełni zacytować, załóżmy że gdzieś był ten kontekst o którym mówisz, załóżmy ,że jest tam jakiś akapit i załóżmy wreszcie ,że przeczytam jeszcze raz , bardzo uważnie, literka po literce Twoje posty w tym wątku i przyznam Ci rację, ale
                                                    chciałbym nieśmiało zasugerować ,że postronny obserwator na tym forum tego robił nie będzie i ogólne wrażenie odnośnie twojej osoby pozostanie co najmniej dwuznaczne.

PS
                                                    Mój Łaskawco, pozwól, że jeszcze raz zapytam:

Jest na polskiej scenie politycznej jakaś partia , koło, ruch ? a może chociaż pojedynczy człowiek z którego poglądami się identyfikujesz? Odpowiesz?
                                                    Czy zrobisz kolejny unik w swoim stylu?

Pozdrawiam ;-)

• przesmiewca-lux Re: Zabawny! To podpowiedź! 07.03.14, 18:34
                                                    mr.paprykarz napisał(a):

> Załóżmy, że być może powinienem to w pełni zacytować, załóżmy że gdzieś był ten
                                                    > kontekst o którym mówisz, załóżmy ,że jest tam jakiś akapit

Wszystko, co wymieniłeś to nie są założenia, a fakty. Nie rozumiem po co chcesz wypaczać rzeczywistość i utrudniać proste tematy?

> i załóżmy wreszci
                                                    > e ,że przeczytam jeszcze raz , bardzo uważnie, literka po literce Twoje posty w
                                                    > tym wątku

Przesadzasz i strasznie komplikujesz.

> i przyznam Ci rację, ale
                                                    > chciałbym nieśmiało zasugerować ,że postronny obserwator na tym forum tego rob
                                                    > ił nie będzie i ogólne wrażenie odnośnie twojej osoby pozostanie co najmniej d
                                                    > wuznaczne.

I bardzo dobrze.
                                                    Ogólne wrażenie odnośnie mojej osoby nawet powinno takie być ;-D

> Mój Łaskawco, pozwól, że jeszcze raz zapytam:
                                                    >
                                                    > Jest na polskiej scenie politycznej jakaś partia , koło, ruch ? a może chociaż
                                                    > pojedynczy człowiek z którego poglądami się identyfikujesz?

Nie ma i poza Gowinem nie widać nikogo wartego nawet uwagi. Co on pokaże ???? na razie wygląda rozsądnie, ale zbyt "ciepłokluchowato" i zupełnie nie odpowiada mi jego religijność.

Gdybym mógł stworzyć takiego polityka to wziąłbym od:

Kołodko - realizm, konkretność, rozeznanie geopolityczne, wiedza (szczególnie ekonomiczna), umiejętnośc przewidywania.

Gowin - powierzchowność, kultura osobista. Co więcej i czy w ogóle coś zobaczymy.

L. Kaczyński - umiejętności strategiczne, patriotyzm, odwaga cywilna, nieugiętość w dążeniu do celów.

Palikot - częściowo antyklerykalizm. Częściowo, bo nie mam nic przeciwko wyznaniom, ale daleko od szkół, państwa, polityki, publicznych pieniędzy i wszystkiego, co z KK ma niewiele wspólnego.

Kwaśniewski - wątrobę

Mikke - kilka pomysłów

Olechowski - kontakty i umiejętność kierowania z tylnego siedzenia

Petelicki - zdolności organizacyjne, odwaga, konkretność

Czempiński - umiejętności analityczne, organizacyjne, kontakty

JP II - szacunek, pozycja

? Odpowiesz?
                                                    > Czy zrobisz kolejny unik w swoim stylu?

Uważam, że jesteś niesprawiedliwy, żeby nie napisać uprzedzony.

;-D

• mr.paprykarz Widzę tu pewną analogię :-( 07.03.14, 18:54
                                                    Dyplomata to człowiek, który dwukrotnie się zastanowi, zanim nic nie powie.

Winston Churchill
                                                  • przesmiewca-lux Re: Widzę tu pewną analogię :-( 07.03.14, 19:05
                                                    mr.paprykarz napisał(a):

> Dyplomata to człowiek, który dwukrotnie się zastanowi, zanim nic nie powie.
                                                    >

Otóż to, a nasi huuuurrrraaaaaa!!!! Jedziemy po Putinie.
                                                    A co będzie za kwartał, czy rok? Tam już wyobraźnia tych ludzi nie sięga.
                                                  • pepus22 Re: Widzę tu pewną analogię :-( 07.03.14, 19:29
                                                    > Otóż to, a nasi huuuurrrraaaaaa!!!! Jedziemy po Putinie.
                                                    > A co będzie za kwartał, czy rok? Tam już wyobraźnia tych ludzi nie sięga.

ku­ry im szcz... pro­wadzić, a nie po­litykę ro­bić.
                                                  • mr.paprykarz Re: Widzę tu pewną analogię :-( 07.03.14, 19:37

> Otóż to, a nasi huuuurrrraaaaaa!!!! Jedziemy po Putinie.
                                                    > A co będzie za kwartał, czy rok? Tam już wyobraźnia tych ludzi nie sięga.

Bardzo mnie to zasmuca ,że piszesz w ten sposób o Polsce i Polakach - przedstawicielach polskiego społeczeństwa , którzy przyjęli poprzez AKLAMACJĘ uchwałę ws. solidarności z Ukrainą.

PS
                                                    Jak to jest być obcym ciałem na organizmie który budzi takie obrzydzenie ?

• pepus22 Re: Widzę tu pewną analogię :-( 07.03.14, 21:23
                                                    mr.paprykarz napisał(a):
                                                    > PS
                                                    > Jak to jest być obcym ciałem na organizmie który budzi takie obrzydzenie ?

całkiem niefajnie, całkiem niefajnie

Chociaż jest czasem śmiesznie, kiedy np. przywódca Dużej Partyji, rzekomo Chrześcijańsko- demokratycznej, skanduje razem z bojówkarzami, czerpiącymi tradycję z organizacji, która eksterminowała około 100 000 jego rodaków, faszystowskie hasła.

HA HA HA

Możną PĘC ZE ŚMICHU !

:)
                                                  • przesmiewca-lux Re: Widzę tu pewną analogię :-( 07.03.14, 21:45
                                                    mr.paprykarz napisał(a):

> Bardzo mnie to zasmuca ,że piszesz w ten sposób o Polsce i Polakach -

Nie o Polsce i Polakach, a tylko o tzw. polskiej klasie politycznej, która klasą i owszem jest, ale coraz częściej nie wiem którą.

Na szczęście spora część naszego społeczeństwa jest wyrobiona politycznie, samodzielnie myśląca i patrzy na "cyrk na Wiejskiej" z coraz większym politowaniem i zniecierpliwieniem.

> Jak to jest być obcym ciałem na organizmie który budzi takie obrzydzenie ?

Nie mam pojęcia. Obracam się w kręgach fajnych, mądrych ludzi, a nie jakimś organizmie budzącym obrzydzenie.
                                                  • mr.paprykarz Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the problem! 07.03.14, 22:21

- Nie o Polsce i Polakach, a tylko ...
                                                    - Nie mam pojęcia. Obracam się ...
                                                    - jest, ale

A może po prostu przyznaj ,że nieco się zagalopowałeś w swoich sądach ?
                                                  • przesmiewca-lux Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 07.03.14, 22:35
                                                    mr.paprykarz napisał(a):

> A może po prostu przyznaj ,że nieco się zagalopowałeś w swoich sądach ?

Po raz kolejny stawiasz mi zarzuty kompletnie ich nie argumentując. Ba, nawet ich nie precyzując.
                                                    Może w końcu wyduś z siebie z czym się nie zgadzasz i wymienimy się faktami i argumentami?
                                                  • rzeszowski15 Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 07.03.14, 22:45
                                                    ...a mnie sie podoba Twoj zbiorowy polski Autorytet!.Paru z nich nie nalezy do moich ulubionych bajek,jednak szacunek za odwage i pomyslowosc.

Kołodko - realizm, konkretność, rozeznanie geopolityczne, wiedza (szczególnie ekonomiczna), umiejętnośc przewidywania.

Gowin - powierzchowność, kultura osobista. Co więcej i czy w ogóle coś zobaczymy.

L. Kaczyński - umiejętności strategiczne, patriotyzm, odwaga cywilna, nieugiętość w dążeniu do celów.

Palikot - częściowo antyklerykalizm. Częściowo, bo nie mam nic przeciwko wyznaniom, ale daleko od szkół, państwa, polityki, publicznych pieniędzy i wszystkiego, co z KK ma niewiele wspólnego.

Kwaśniewski - wątrobę

Mikke - kilka pomysłów

Olechowski - kontakty i umiejętność kierowania z tylnego siedzenia

Petelicki - zdolności organizacyjne, odwaga, konkretność

Czempiński - umiejętności analityczne, organizacyjne, kontakty

JP II - szacunek, pozycja
                                                  • mr.paprykarz Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 07.03.14, 23:03
                                                    Powtarzam:
                                                    PO PROSTU PRZYZNAJ ,ŻE NIECO SIĘ ZAGALOPOWAŁEŚ W SWOICH SĄDACH O UKRAIŃCACH !!!
                                                    Piszesz:
                                                    ''Ukraińskie społeczeństwo zostało zdegenerowane w stopniu trudnym do wyobrażenia. Następne ponad 20 lat samostanowienia kompletną degenerację tylko pogłębiło. Wszechobecny alkoholizm, złodziejstwo, cwaniactwo i niewyobrażalna korupcja to jedynie wierzchołek góry lodowej. Czego ci ludzie tak naprawdę chcą? Do wejść do UE nie mają szans. Walczą o wolność, ale od kogo chcą ją uzyskać? Od samych siebie? ''

Mi tego nie mów. Jej to powiedz. Prosto w oczy.

• pepus22 Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 07.03.14, 23:23
                                                    mr.paprykarz napisał(a):
                                                    > Jej to powiedz.

Daj spokój z tą łzawą reklamą.

lepiej to posłuchaj

to jest bardziej czru

jak już chcesz się wzruszać
                                                  • mr.paprykarz Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 08.03.14, 17:58
                                                    pepus22 napisał:

]to jest bardziej czru

Co to znaczy ?
                                                  • przesmiewca-lux Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 07.03.14, 23:39
                                                    mr.paprykarz napisał(a):

> Powtarzam:
                                                    > PO PROSTU PRZYZNAJ ,ŻE NIECO SIĘ ZAGALOPOWAŁEŚ W SWOICH SĄDACH O UKRAIŃCACH
                                                    > !!!

Ani troszeczkę.
                                                    Byłeś tam? Jeśli tak, to podziel się wrażeniami, bo zapewne masz ich wiele. Jeśli nie to pojedź tak na miesiąc - dwa, najlepiej w zimie, będziesz miał co wspominać ;-D
                                                    Ja na Ukrainie robiłem sporo różnych rzeczy. Były lata, że praktycznie tam żyłem, a nie w Polsce. Poznałem ją dogłębnie, w kilku wypadkach nawet dosłownie '-D

> . Wszechobecny alkoholizm, złodziejstwo, cwaniactwo i niewyobrażalna korupcja t
                                                    > o jedynie wierzchołek góry lodowej.

Która z wymienionych cech jest wg ciebie nieprawdziwa?

> Mi tego nie mów. Jej to powiedz. Prosto w oczy.

Wyglądałeś mi na dużego chłopczyka odpornego na tandetną propagandę. Banalną, łzawą manipulację emocjami profesjonalnie nakręconą głównie dla chłopczyków lubiących śliczne brunetki.
                                                  • mr.paprykarz Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 08.03.14, 00:28

> Wyglądałeś mi na dużego chłopczyka odpornego na tandetną propagandę. Banalną, ł
                                                    > zawą manipulację emocjami profesjonalnie nakręconą głównie dla chłopczyków lubi
                                                    > ących śliczne brunetki.

Aleś ty prostoduszny !
                                                    Łojezusie przenajświętszy, doprawdy nie spodziewałem się po tobie takiej łatwowierności.
                                                    Co ci podpowiedziało że chodzi mi tylko o tę dziewczynę?
                                                    Posłuchaj chłopczyku ! Ta dziewczyna jest znakiem, symbolem tego co Ukraińcy chcą dla swojej tożsamości , samostanowienia , swojej przyszłości a także ...
                                                    Ale komu ja tłumaczę...
                                                    Tak tak, wiem, że kupiłeś muzyczny Jawor a ci źli Ukraińcy poszli na wódkę... i ...

Dobranoc.

• przesmiewca-lux Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 08.03.14, 01:03
                                                    mr.paprykarz napisał(a):

> Aleś ty prostoduszny !
                                                    > Łojezusie przenajświętszy, doprawdy nie spodziewałem się po tobie takiej łatwo
                                                    > wierności.
                                                    > Co ci podpowiedziało że chodzi mi tylko o tę dziewczynę?

Myślisz, że Larry Diamond nakręcił więcej takich propagandówek?

A wiesz kto to jest Larry Diamond?
                                                    Członek Rady Stosunków Zagranicznych ("Council On Foreign Relations"), uważanej za najbardziej wpływowy think tank, mocno powiązany z Departamentem Stanu i zajmujący się głównie polityką zagraniczną USA
                                                    Diamonda wiąże się również ściśle z organizacją National Endowment for Democracy (NED) i Amerykańską Agencją ds. Rozwoju Międzynarodowego (USAID). NED określa się za "cywilne ramię" CIA.

Więcej na temat twojego "teledysku" możesz poczytać na globalresearch.ca lub Huffington Post.

> Posłuchaj chłopczyku ! Ta dziewczyna jest znakiem, symbolem tego co Ukraińcy ch
                                                    > cą dla swojej tożsamości , samostanowienia , swojej przyszłości a także ...

Drogi "duży mężczyzno! Nigdy nie twierdziłem, że Ukraińcy chcą tych rzeczy, a ta dziewczyna, choć "wyprodukowana przez CIA", nie może być ich symbolem. W końcu jaka rewolucja, taki symbol ;-D

Czy alkoholik nie może mieć pragnienia wytrzeźwieć, a złodziej, przekręt i oszust życia w uczciwej rzeczywistości? Może jak najbardziej. Każdemu wolno marzyć. Ba, ułamkowi nawet się uda zrealizować te marzenia.
                                                    Wszyscy mają pragnienie żyć w bogatych krajach, dużo, a nawet bardzo dużo zarabiać, jeździć fajnymi samochodami po świetnych drogach itd.

Sugerujesz, że Ukraińcy mają braki w swojej tożsamości. Możesz konkretniej?
                                                    Podobnie twierdzisz, że pragną samostanowienia. A kto do jasnej cholery stanowi o nich i ich państwie od ponad 20 lat? Jaja sobie robisz?

• przesmiewca-lux Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 08.03.14, 11:38

> Drogi "duży mężczyzno! Nigdy nie twierdziłem, że Ukraińcy chcą tych rzeczy,

Gdzieś mi tu nie uciekło. Chciałem napisać:
                                                    Drogi "duży mężczyzno! Nigdy nie twierdziłem, że Ukraińcy nie chcą tych rzeczy,

Dodam, co już kilka razy pisałem. Ukraińcy mają pełne prawo chcieć i marzyć. Ty o czym marzysz? Ja prywatnie np. chciałbym mieć mieć ze dwie - trzy dyszki mniej na liczniku i z 90% udziałów Coca Coli.

Oni marzą o godnym życiu w cywilizowanym państwie bez korupcji, alkoholizmu, bandytyzmu i kanciarzy. Chcieliby mieć wodę cały czas w kranach, europejskie pensje, drogi, chodniki, cywilizowane sądy, urzędy i policję. Po prostu Kanadę lub Szwajcarię u siebie.
                                                    Mnie się takie "chciejstwo", tak samo jak tobie bardzo podoba. Fajnie byłoby mieć obok Kanadę mówiącą po rosyjsku/ukraińsku.

A może zamiast bezsilnie patrzeć jak nasza Ojczyzna się wyludnia zróbmy jakiś Majdan. Sprowokujmy Putina do agresji. A potem żądajmy od UE i USA miliardów na europejskie zarobki, spłacania za nas długów i ochrony militarnej? Może od razu "chciejmy" mieć poziom życia Norwegów?

• mr.paprykarz Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 10.03.14, 19:05

Może od razu
                                                    > "chciejmy" mieć poziom życia Norwegów?
                                                    >

Nie od razu.
                                                    Ale poczekajmy jeszcze chwileczkę. Widzę szansę i odnośnie Norwegów to dostrzegam wspólny mianownik - ropa/gaz łupkowy.
                                                    Bądźmy dobrej myśli, technologia ciągle idzie naprzód.

• mr.paprykarz Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 08.03.14, 18:07

> Więcej na temat twojego "teledysku" możesz poczytać na globalresearch.ca lub Hu
                                                    > ffington Post.

Czy ja wyglądam na poliglotę ?
                                                  • przesmiewca-lux Re: Mieć ciastko i zjeść ciastko-this is the prob 08.03.14, 18:36
                                                    mr.paprykarz napisał(a):

> Czy ja wyglądam na poliglotę ?

Masz przetłumaczone trochę więcej z "Huffington Post".

Ponad osiem milionów wyświetleń ma obecnie apel Ukrainki o pomoc protestującym rodakom na Majdanie w Kijowie. Oglądany klip uznano za spontaniczny gest uczestniczki krwawych manifestacji w Kijowie. Tymczasem kanadyjskie Centrum dla Badań nad Globalizacją "Global Research" stawia tezę, że materiał został sfinansowany przez amerykańskie instytucje zainteresowane obaleniem władzy Wiktora Janukowycza. - Tak właśnie działa propaganda - ocenia analityk Paul Joseph Watson.

"Global Research" zauważa, że klip został wyprodukowany przez zespół stojący za produkcją "A Whisper to a Roar" z Amerykaninem Benem Mosesem na czele. (tłum. "Szept do Krzyku"). To film dokumentalny o walce o demokrację na całym świecie. Analitycy wskazują, że materiał był finansowany przez marokańskiego księcia Moulaya Hichama.
                                                    REKLAMA

Z kolei za realizacją klipu "I am a Ukrainian" miał stać m.in. Larry Diamond, członek Rady Stosunków Zagranicznych ("Council On Foreign Relations"), uważanej za najbardziej wpływowy think tank, mocno powiązany z Departamentem Stanu i zajmujący się głównie polityką zagraniczną USA.

Diamonda wiąże się również ściśle z organizacją National Endowment for Democracy (NED) i Amerykańską Agencją ds. Rozwoju Międzynarodowego (USAID). NED określa się za "cywilne ramię" CIA, które jest głęboko uwikłane w podżeganie obcych narodów do powstań, zamachów, czy tak jak w 2004 roku na Ukrainie - "pomarańczowej" rewolucji, która wyniosła sprzyjającego Stanom Zjednoczonym Wiktora Juszczenkę do władzy.

Larry Diamond odegrać miał także zasadniczą rolę podczas "arabskiej wiosny ludów" pod auspicjami NED i rzekomo oddolnego buntu społeczeństwa, która w rzeczywistości miała być zorganizowana i zarządzana przez niektóre z najbardziej wpływowych instytucji świata zachodniego.

Jak wskazuje Paul Joseph Watson, pojawienie się nazwiska Diamonda w kontekście szeroko komentowanego na całym świecie materiału wideo "I am Ukrainian" wyraźnie sugeruje, że klip został stworzony w celu przekonania opinii publicznej, że ukraińska inicjatywa jest całkowicie oddolna i nie została wywołana przez zachodnie mocarstwa.

Według Watsona, filmik przedstawia sytuację na Ukrainie w sposób jednostronny i próbuje wmawiać światowej opinii publicznej, że jedynym powodem wybuchu niezadowolenia na Majdanie jest "pragnienie demokracji". - Oto jak działa propaganda. Im prościej, tym lepiej - ocenia Watson na globalresearch.ca.

Tymczasem w wywiadzie dla "Huffington Post", twórca filmu Ben Moses przyznaje, że był na Ukrainie w celu przygotowania filmu o demokracji i ruchach społecznych, zanim mieszkańcy Kijowa w ogóle rozpoczęli masowe protesty.

- Przygotowywałem film o demokracji i jej braku - przyznał Amerykanin w rozmowie z dziennikiem internetowym i dodał, że to rozmowy z demonstrantami i ich rodzinami skłoniły go, by powiedzieć światu "co tu właściwie się dzieje". - Ta młoda kobieta uosabia większość ludzi na ulicach w kraju. 99 proc. protestujących nie jest bandytami czy neonazistami. To zwykli obywatele, którzy po prostu mają dość.

• wislocki12 To kogo w końcu prać? 07.03.14, 23:58
                                                  No to kogo w końcu mamy prać - Ruskich, Ukraińców, Sikorskiego, Tuska, przebierańców z ciucholandu, charyzmatycznych przywódców z Unii, szczyt G8, Obamę, teatr Balszoj, Annę Kareninę, rosyjskich oligarchów, kibitki na Sybir, Gułag, Hitlera, że o Czechach nie wspomnę! ;-))
                                                  PS. Mam tylko wrażenie, że o samym Putinie jednak zapomniałeś... ;-((
                                                  • przesmiewca-lux Re: To kogo w końcu prać? 08.03.14, 00:10
                                                    wislocki12 napisała:

> No to kogo w końcu mamy prać -

Najlepiej ciuchy żeby schludnie wyglądać ;-D

> PS. Mam tylko wrażenie, że o samym Putinie jednak zapomniałeś... ;-((

Ani na moment i dlatego nie daje się ponosić sztucznie podsycanym emocjom i propagandzie żadnej ze stron.

• wislocki12 "Najlepiej ciuchy..." 08.03.14, 00:37
                                                    No tak, ale ja zwracałem się do rzeszowskiego15. Jednakowoż, co do opcji pralniczych, zgadzam się! Obawiam się tylko, że to tak do końca sprawy nie rozwiąże! ;-))
                                                  • rzeszowski15 Re: "Najlepiej ciuchy..." 08.03.14, 00:42
                                                    Madre i przenikliwe...Nie tylko ja Cie nie rozumiem!
                                                  • przesmiewca-lux Re: "Najlepiej ciuchy..." 08.03.14, 01:06
                                                    wislocki12 napisała:

> No tak, ale ja zwracałem się do rzeszowskiego15.

Przy okazji mam prośbę. Cytuj fragmenty, do których się odnosisz.

> Jednakowoż, co do opcji pralni
                                                    > czych, zgadzam się! Obawiam się tylko, że to tak do końca sprawy nie rozwiąże!

Nikt poza Putinem tej sprawy nie rozwiąże. A jego proponuję zostawić w spokoju. ;-D
                                                  • pepus22 Re: "Najlepiej ciuchy..." 08.03.14, 01:13

> Nikt poza Putinem tej sprawy nie rozwiąże. A jego proponuję zostawić w spokoju.
                                                    > ;-D

WŁAŚNIE

BO ON BĘDZIE TERAZ JADŁ SER PYSZNY

W ŚWINOUJŚCIU

• wislocki12 O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 01:28
      Pozwalam sobie wrócić do sytuacji sprzed miesiąca i ponowić pytanie zadane przez prześmiewcę-lux: "Może mi ktoś wytłumaczyć o co oni przelewają krew? Jak widzą najbliższą przyszłość swojego państwa? Przecież tam giną ludzie za nic i o nic. Chyba, że ja czegoś nie wiem. Uświadomcie mnie - proszę."
      • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 17:45
        wislocki12 napisała:

> ic. Chyba, że ja czegoś nie wiem. Uświadomcie mnie - proszę."

No właśnie ! O co chodzi prześmiewcy ? Uświadomcie mnie proszę.
        Czemu ma służyć ta krytyka? I wątek o Ukraińcach?
        Tego pytania nie kieruję do głównego adresata ponieważ krętactwo i godne pożałowania uniki już mnie nie interesują. Już wielokrotnie udowodnił na tym forum ,że nie chce lub nie potrafi odpowiedzieć na najprostsze pytania, dlatego kolejna porcja wykrętów, czy też jak to powiedział Lechowski jałowej sofistyki mnie nie interesuje.
        A więc - Oso chodzi... ?

A tu mamy scenkę rodzajową pod tytułem:
        ''Ja Panu nie przerywałem''

http://<a href="www.youtube.com/watch?v=0PaGF86sHAw[/video]" target="_blank" rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=0PaGF86sHAw

W rolach głównych :

- Rozbójnik - Aleksander Muzyczko (Saszko Biłyj), aktywista "Prawego Sektora" , weteran banderowskiego oddziału „Wiking”, ochroniarz Dudajewa. Na Ukrainie kilkakrotnie sądzony za morderstwa i wyłudzanie haraczu.

- Prokurator z Równego który nie spieszył się z aresztem człowieka oskarżanego o uduszenie kobiety.
        Prokurator ociągał się z aresztowaniem człowieka oskarżonego o nadgorliwość w przytulaniu się z napotkaną na ulicy kobietą co doprowadziło do jej śmierci poprzez odcięcie dopływu tlenu do mózgu.

Ja oczywiście wiem co za chwilę powie prześmiewca, że sam się podkładam i
        że to jest dokładnie ten typ ludzki (w jednym i drugim przypadku) który tak surowo zrecenzował.
        Ale Ja mam to w dupie, może wreszcie powie co nim kieruje i motywuje do wyrażania takich opinii :

''Ukraińskie społeczeństwo przez 70 lat sowieckiej okupacji zostało zdegenerowane w stopniu trudnym do wyobrażenia. Następne ponad 20 lat samostanowienia kompletną degenerację tylko pogłębiło. Wszechobecny alkoholizm, złodziejstwo, cwaniactwo i niewyobrażalna korupcja to jedynie wierzchołek góry lodowej.

Czego ci ludzie tak naprawdę chcą? Do wejść do UE nie mają szans. Walczą o wolność, ale od kogo chcą ją uzyskać? Od samych siebie? ''

• przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 18:31
          mr.paprykarz napisał(a):

> No właśnie ! O co chodzi prześmiewcy ? Uświadomcie mnie proszę.

O prawdę i uspokojenie emocji naszych i naszych polityków, bo te niczego, konstruktywnego nie zdziałają, a mogą poważnie zaszkodzić Polsce i Polakom.

> Tego pytania nie kieruję do głównego adresata ponieważ krętactwo i godne pożało
          > wania uniki już mnie nie interesują. Już wielokrotnie udowodnił na tym forum ,ż
          > e nie chce lub nie potrafi odpowiedzieć na najprostsze pytania,

Nie gniewaj się, ale zaczynasz czasem trochę przypominać resmena. On też widywał nienapisane ;-D

Proszę o konkretne:
          1. Wskazanie moich krętactw.
          2. Wskazanie pytań, na które ponoć nie odpowiedziałem lub zadać je.

Obiecuję, że za krętactwa przeproszę lub udowodnię, że nimi nie są i odpowiem na każde pytanie najlepiej jak będę potrafił.

> może wreszcie powie co nim kieruje i motywuje do wyraża
          > nia takich opinii :
          >
          > ''Ukraińskie społeczeństwo przez 70 lat sowieckiej okupacji zostało zdegenerowa
          > ne w stopniu trudnym do wyobrażenia.

Myślisz, że każdym człowiekiem coś lub ktoś musi kierować by wyrażał swoje opinie? Nie można ich tak po prostu wyrazić? Szczególnie jeśli wynikają z wieloletnich własnych obserwacji i doświadczeń?

Z drugiej strony to ciekawe, co ciebie inspiruje do negowania, a precyzyjniej atakowania moich opinii i to w stylu "dlaczego pan bije swoją zonę?". Niestety argumentów się nie dopatrzyłem, faktów, doświadczeń własnych lub wiedzy również. Więc na czym opierasz swoją negację? Na sympatiach, genach, wierze, a może wszystkim po troszkę?

A może masz jak mój kolega rusofobię? On się zachowuje podobnie. Nie potrafi niczego uzasadnić, ale każdy wróg Ruskich staje się automatycznie jego przyjacielem. Ja go rozumiem, bo jego rodzina wiele wycierpiała z ich rąk, ale wybacz, jeśli tak jest to niestety nie możesz być obiektywny i twoje opinie są nie wiele warte.
          Nie będę powtarzał tu banałów, że ZSRR już nie ma, że to zupełnie inne państwo, inna polityka, priorytety, metody.... bo to dla większości jest raczej oczywiste.
          • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 18:57
            Myslisz,ze po rozpadzie Zwiazku Sowieckiego zmienily sie piorytety i metody obecnej Rusi kierowanej przez bylych KGB-istow,przy wsparciu duchowym,ich kapusiow z kierownictwa Rosyjskiej Prawoslawnej Cerkwi?.Dla mnie niestety jest to same panstwo, gdzie zachowano mawet sowiecki hymn.Znasz jakies miasto w Rosji gdzie wyburzono pomnik Lenina,lub podrecznik historii gdzie to pisza o tym ze sa winni smierci 20 mln ludzi w obozach Gulagu?
            • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 23:09
              rzeszowski15 napisał(a):

> Myslisz,ze po rozpadzie Zwiazku Sowieckiego zmienily sie piorytety i metody obe
              > cnej Rusi kierowanej przez bylych KGB-istow,przy wsparciu duchowym,ich kapusiow
              > z kierownictwa Rosyjskiej Prawoslawnej Cerkwi?.

To zdecydowanie inne państwo. Inne metody i realia. Choćby obecność batiuszki, którego tak nie lubisz, przy putinowskim tronie.
              Jedynie najwyższy priorytet pozostał ten sam. Obrona rosyjskich interesów przed chazarskimi zakusami.

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 19:13

> Proszę o konkretne:
            > 1. Wskazanie moich krętactw.

Na moje pytanie :

''Jest na polskiej scenie politycznej jakaś partia , koło, ruch ? a może chociaż pojedynczy człowiek z którego poglądami się identyfikujesz?''

usłyszałem odpowiedź :

- Kołodko - realizm
            - Gowin - powierzchowność
            - Mikke - kilka pomysłów
            a teraz najlepsze, UWAGA:
            - Kwaśniewski - wątrobę :-DDD

Nieudawana prawdomówność aż bije po oczach :-) ZERO WYKRĘTÓW ;-)

> 2. Wskazanie pytań, na które ponoć nie odpowiedziałem lub zadać je.

Wisłocki był pierwszy, jemu najpierw odpowiedz, ja poczekam w kolejce :-(

> Z drugiej strony to ciekawe, co ciebie inspiruje do negowania, a precyzyjniej a
            > takowania moich opinii i to w stylu "dlaczego pan bije swoją zonę?

Chciałeś napisać : Czy nadal Pan bije swoją żonę , prawda?

''A wiesz kto to jest Larry Diamond?
            Członek Rady Stosunków Zagranicznych ("Council On Foreign Relations"), uważanej za najbardziej wpływowy think tank, mocno powiązany z Departamentem Stanu i zajmujący się głównie polityką zagraniczną USA
            Diamonda wiąże się również ściśle z organizacją National Endowment for Democracy (NED) i Amerykańską Agencją ds. Rozwoju Międzynarodowego (USAID). NED określa się za "cywilne ramię" CIA.''

No tak !
            Prześmiewca znowu wietrzy spisek !( dziwne tylko ,że mal49 zarzucał spiskową teorię dziejów w wątku o cenzurze)

:((

Posłuchaj :

www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m/dramatyczny-apel-ukrainki,402137.html

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 21:32
              I weź takiemu odbierz głos ...
              • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 22:49
                mr.paprykarz napisał(a):

> I weź t
                > akiemu odbierz głos ...

Nie rozumiem cię.
                Nie chcesz dopuścić do siebie myśli, że Ukraina to bardzo egzotyczny, żeby nie powiedzieć dziki kraj, a sam wklejasz na to niezbite dowody.
                Możesz mi wyjaśnić tą sprzeczność?

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 09.03.14, 02:47

> Nie rozumiem cię.
                  > Nie chcesz dopuścić do siebie myśli, że Ukraina to bardzo egzotyczny, żeby nie
                  > powiedzieć dziki kraj, a sam wklejasz na to niezbite dowody.
                  > Możesz mi wyjaśnić tą sprzeczność?

Nie rozumiem cię

Już Kropek zwrócił ci uwagę , że nadużywasz tego zwrotu :-((

Jakieś wnioski ?!

Nie gniewaj się, ale zaczynasz czasem trochę przypominać resmena. On też widywał nienapisane

Nie gniewaj się ale to Ty przypominasz resmena , albowiem widzisz sprzeczności tam gdzie ich nie ma.

Ukraińcy mają już dość tego bandytyzmu.

Te obrazki , filmiki , to kolejny argument w dyskusji o być albo nie być Ukrainy w EU.
                  Należy europizować ten kraj (jakkolwiek by to zabrzmiało) i Polska odegra tu kluczową rolę.
                  Ba.

Już odgrywa.

Trzeba pokazywać takie scenki żeby dotrzeć do zwykłych ludzi , piętnować takie zachowania i szukać poparcia pośród zwykłych, życzliwych Ukraińcom ludzi.

piszesz:

''Na wejście do UE Ukraina nie ma żadnych szans''

Ja na to odpowiadam :

Pan premier Donald Tusk i jego zaplecze polityczne z Platformy Obywatelskiej ,na które nawiasem mówiąc oddałem swój głos,
                  ma całkowicie różne od Twojego spojrzenie na ten palący temat i
                  jest już zgoda UE na podpisanie umowy stowarzyszeniowej z Ukrainą.

Każdy strateg ,
                  każdy analityk polityczny mający podstawową wiedzę o stosunkach międzynarodowych, każdego polskiego Uniwersytetu powie Ci , że w interesie Polski i Polaków leży silna i niepodległa Ukraina.
                  Powstaje pytanie, czy jesteś aż tak strasznie uprzedzony do tego narodu czy po postu
                  umysłowo ograniczony by to nie zrozumieć.

?

• przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 09.03.14, 12:30
                    mr.paprykarz napisał(a):

>
                    > Nie rozumiem cię
                    >
                    > Już Kropek zwrócił ci uwagę , że nadużywasz tego zwrotu :-((
                    >
                    > Jakieś wnioski ?!

Tak, jest jeden. Pokrętnie omijasz moje pytanie.
                    Strategia nie dość, że brzydka, to nieskuteczna, bo ponawiam pytanie.

> Nie gniewaj się ale to Ty przypominasz resmena , albowiem widzisz sprzeczności
                    > tam gdzie ich nie ma.
                    >
                    > Ukraińcy mają już dość tego bandytyzmu.

Aha, a ten bandytyzm, to im urządzają Grecy, czy Aztekowie?

> Należy europizować ten kraj (jakkolwiek by to zabrzmiało) i Polska odegra tu
                    > kluczową rolę.
                    > Ba.
                    >
                    > Już odgrywa.

Weź tam pojedź i poprzyglądaj się im dobrze. Gwarantuję, że przestaniesz opowiadać brednie o europeizacji Ukraińców.

> Pan premier Donald Tusk i jego zaplecze polityczne z Platformy Obywatelskiej
                    > ,na które nawiasem mówiąc oddałem swój głos,

To wiele wyjaśnia ;-D

> Każdy strateg ,
                    > każdy analityk polityczny mający podstawową wiedzę o stosunkach międzynarodowyc
                    > h, każdego polskiego Uniwersytetu powie Ci , że w interesie Polski i Polaków l
                    > eży silna i niepodległa Ukraina.

To jest oczywiste. Tyle, że Ukraina nie jest silna i przez najbliższych kilka pokoleń nie ma na to żadnych szans. Nawet jeśli UA i USA wpompują w nią 100 mld. dolarów, to spora część zniknie w czarnej dziurze, a resztą zostaną załatane inne dziury.

> Powstaje pytanie, czy jesteś aż tak strasznie uprzedzony do tego narodu czy po
                    > postu
                    > umysłowo ograniczony by to nie zrozumieć.

Zdecydowanie jestem umysłowo ograniczony - kulturalny człowieku ;-D
                  • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 11.03.14, 13:27
                    mr.paprykarz napisał(a):

> Każdy strateg ,
                    > każdy analityk polityczny mający podstawową wiedzę o stosunkach międzynarodowyc
                    > h, każdego polskiego Uniwersytetu powie Ci , że w interesie Polski i Polaków l
                    > eży silna i niepodległa Ukraina.
                    > Powstaje pytanie, czy jesteś aż tak strasznie uprzedzony do tego narodu czy po
                    > postu
                    > umysłowo ograniczony by to nie zrozumieć.

No popatrz. Ciekawe czy wieloletniego Ambasadora Polski na Ukrainie dr Kozakiewicza też nazwiesz ograniczonym umysłowo?

Można powiedzieć z całą pewnością, że [na Majdanie - red.] przegrała - i to z kretesem - Polska - uważa dr Jerzy Kozakiewicz, były ambasador RP w Kijowie. W rozmowie z portalem kresy.pl, historyk zauważa, że polityka władz RP opiera się na "polskiej rusofobii" i błędnym przekonaniu, że Ukraina jest naturalnym sojusznikiem przeciwko Moskwie. - Niestety, jest to koncepcja politycznych idiotów i takie też skutki zazwyczaj przynosi - czytamy.

Kozakiewicz to pierwszy polski ambasador RP w Kijowie. Swoją funkcję sprawował do 1996 roku. W rozmowie z portalem kresy.pl przekonuje, że Kijów nie kontroluje większości terytorium Ukrainy.

Sytuacja obecna przypomina do złudzenia rok 1918 w Rosji, kiedy krajem "rządziły" uzbrojone bandy nieokreślonej proweniencji terroryzujące ludność. Ja myślę, że Kreml nie planuje przyłączenia Krymu do Federacji Rosyjskiej i że plan Kremla co do przyszłości półwyspu jest identyczny z planem dotyczącym całej Ukrainy - mówi.

Zdaniem byłego ambasadora, przyłączenie Krymu do FR nie zmieniłoby pozytywnie sytuacji geopolitycznej Rosji. Przeciwnie - jak czytamy - mogłoby nawet ją pogorszyć.

Kozakiewicz odnosi się również do roli Polski w wydarzeniach na Ukrainie. Pytany o to, czy Rosja przegrała na Majdanie, odpowiada: "Z całą pewnością przegrała - i to z kretesem - Polska". - Proszę zważyć, że (...) wsparcie, jakie polskie władze udzielają dla przewrotu politycznego w Kijowie, ideologizowane jest głównie polską rusofobią - stwierdza. Podkreśla również, że polski rząd wspiera Ukrainę, bo widzi w niej sojusznika przeciwko Rosji.

- Niestety, jest to koncepcja politycznych idiotów i takie też skutki zazwyczaj przynosi. Bo, po pierwsze – nie ma żadnych ani historycznych, ani politycznych, ani mentalnych przesłanek, aby Ukraina takim sojusznikiem – zwłaszcza Polski!! – się stała; zaś po drugie polska polityka wschodnia oparta na fundamencie rusofobii to polityka samobójcza w każdym wymiarze - wyjaśnia w rozmowie z kresy.pl Kozakewicz.

Były ambasador zauważa też, że "polska porażka ma jeszcze jeden wymiar". - Bowiem, co będzie, jeśli Rosja spacyfikuje obecny chaos na Ukrainie i przywróci ten kraj do politycznego i społecznego ładu. Nie będzie to, rzecz jasna, ład neo-nazistowski, ale zapewne jakaś forma twardych rządów autorytarnych, kontrolowanych w pełni i administrowanych z Moskwy. Czy taki scenariusz jest niemożliwy? Ależ możliwy najbardziej ze wszystkich - stwierdza.

[źródło:
                    wiadomosci.onet.pl/kozakiewicz-o-ukrainie-polska-przegrala-i-to-z-kretesem/ensk2]
                    • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 11.03.14, 22:43
                      Na postawioną przeze mnie tezę :

''Każdy strateg ,
                      każdy analityk polityczny mający podstawową wiedzę o stosunkach międzynarodowych, każdego polskiego Uniwersytetu powie Ci , że w interesie Polski i Polaków leży silna i niepodległa Ukraina''

odpowiadasz:

To jest oczywiste.

A po chwili piszesz :
                      ''Ciekawe czy wieloletniego Ambasadora Polski na Ukrainie dr Kozakiewicza też nazwiesz ograniczonym umysłowo? ''

i cytujesz jego słowa :

''Z całą pewnością przegrała - i to z kretesem - Polska". - Proszę zważyć, że (...) wsparcie, jakie polskie władze udzielają dla przewrotu politycznego w Kijowie, ideologizowane jest głównie polską rusofobią - stwierdza. Podkreśla również, że polski rząd wspiera Ukrainę, bo widzi w niej sojusznika przeciwko Rosji.
                      Niestety, jest to koncepcja politycznych idiotów i takie też skutki zazwyczaj przynosi. ''

Jesteś za a nawet przeciw ?

• przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 11.03.14, 23:08
                        mr.paprykarz napisał(a):

>
                        > Jesteś za a nawet przeciw ?
                        >

To wbrew pozorom bardzo proste, spójne i logiczne, więc po raz kolejny nie musisz być niezbyt grzeczny i złośliwy.
                        Potwierdziłem fakt oczywisty, że silna Ukraina dla polski jest korzystna. Jednak to utopia. A dążenie do niej, szczególnie w stylu prezentowanym przez naszych szkodników z premierem na czele, jest bardzo szkodliwe dla Polski. Potwierdza to ekspert od Ukrainy, który naszych krzykaczy antyputinowych wręcz nazywa idiotami.

Gdzie tu widzisz sprzeczność?

• przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 22:45
              mr.paprykarz napisał(a):

> przesmiewca-lux napisał(a):
              >
              > > Proszę o konkretne:
              > > 1. Wskazanie moich krętactw.
              >
              > Na moje pytanie :
              >
              > ''Jest na polskiej scenie politycznej jakaś partia , koło, ruch ? a może chocia
              > ż pojedynczy człowiek z którego poglądami się identyfikujesz?''
              >
              > usłyszałem odpowiedź :
              >
              > - Kołodko - realizm
              > - Gowin - powierzchowność
              > - Mikke - kilka pomysłów
              > a teraz najlepsze, UWAGA:
              > - Kwaśniewski - wątrobę :-DDD
              >
              I ty śmiesz mnie zarzucać krętactwo ????
              Co zrobiłeś z moją odpowiedzią? Dlaczego po raz kolejny wyrwałeś fragment pomijając treść? Tak gó...aną manipulacją chcesz cokolwiek udowodnić?

Człowieku! Na twoje pytanie dałem odpowiedź cyt. "Nie ma i poza Gowinem nie widać nikogo wartego nawet uwagi. Co on pokaże ???? na razie wygląda rozsądnie, ale zbyt "ciepłokluchowato" i zupełnie nie odpowiada mi jego religijność.
              Czy to mało? Odpowiedź "nie ma" to mało żeby zrozumieć, że nie identyfikuję się z nikim? To ci dało podstawę do nazwania mnie krętaczem? Jaką? Co powinienem odpowiedzieć? Może kłamać żeby zrobić ci przyjemność?
              Nie ma na polskiej scenie politycznej nikogo z kim się identyfikuję! Czy to źle? Czy to jest podstawa do tego żeby mnie obrażać?
              Kto stosuje takie metody?

Dopiero potem był fragment, który napisałem byś mógł się choć odrobinę zorientować w moich poglądach. Zaczął się tymi słowami:

"Gdybym mógł stworzyć takiego polityka to wziąłbym od:

Kołodko - ..."

To zdanie też wyciąłeś żeby nieudolnie usiłować ze mnie zrobić krętacza.
              Przykro mi, że ci nie wyszło i sam wyszedłeś na krętacza manipulującego wypowiedziami żeby uzasadnić swoje niczym nie poparte tezy.

Jednak nie zamykam ci drogi do stawiania mi nawet najtrudniejszych pytań, argumentowania i prowadzenia dyskusji w cywilizowany sposób. Każdy kiedyś powinien się tej trudnej sztuki nauczyć i radzić sobie bez oceniania osoby rozmówcy, które wyciąłem z tego postu jako stawiające twoją osobę w nieciekawym świetle.

Trzymam kciuki. Dyskutowanie na poziomie homo sapiens naprawdę nie jest aż takie trudne.

;-D

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 23:10

Nie ma na polskiej scenie politycznej nikogo z kim się identyfikuję!

No cóż trudno się mówi :-((

Odnośnie identyfikacji politycznej napisałeś :

wątroba Kwaśniewskiego

- marna to wskazówka , ale zawsze coś :)))
                • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 23:17
                  mr.paprykarz napisał(a):

> Odnośnie identyfikacji politycznej napisałeś :
                  >
                  > wątroba Kwaśniewskiego
                  >
                  > - marna to wskazówka , ale zawsze coś :)))\

Dobrze, że załapałeś i kontynuujesz ten żart.

'-D
                  • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 23:32

> Dobrze, że załapałeś i kontynuujesz ten żart.

SI VALES, VALEO
                • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 23:20
                  Edek (Saszko) zorganizował obrady Okrągłego Stołu ponieważ los Prawego Sektora bardzo mu leży na sercu
                  A dokładniej to leży mu na stole (AK-47)
                  :-(((
                  • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 23:24
                    mr.paprykarz napisał(a):

> Edek (S
                    > aszko) zorganizował obrady Okrągłego Stołu ponieważ los Prawego Sektora bardzo
                    > mu leży na sercu
                    > A dokładniej to leży mu na stole (AK-47)
                    > :-(((

No taki to jest egzotyczny kraj i egzotyczny naród.
                    Teraz wyobraź sobie takich w Brukseli.

;-D
                    • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 23:37
                      Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga;

Łam, czego rozum nie złamie:

Młodości! orla twych lotów potęga,

Jako piorun twoje ramię.

Choć droga stroma i śliska,

Gwałt i słabość bronią wchodu:

Gwałt niech się gwałtem odciska,

A ze słabością łamać uczmy się za młodu!

HOWGH
                      • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 08.03.14, 23:47
                        mr.paprykarz napisał(a):

> Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga;
                        >

W tym przypadku to utopia, ale życzę im jak najlepiej.

;-D
                        • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 09.03.14, 00:06
                          Odnośnie tego muzycznego jawora to przypuszczam, że nie operowaliście takim sprzętem.
                          ?
                          • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 09.03.14, 00:25
                            mr.paprykarz napisał(a):

> Odnośnie tego muzycznego jawora to przypuszczam, że nie operowaliście htt> p://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PC1alT8LnRM
                            > ?

No co ty. To sprzęt do gałązek, a tam była mowa o poważnych kłodach. Większość odziomów miała powyżej 1,3 m średnicy, zdarzały się powyżej 2 m.

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraińcom? 09.03.14, 00:36
                              Oglądałem ostatnio tvp Rzeszów. Była między innymi mowa o tym, że 1 kubik bieszczadzkiego jawora (podobno najlepszy w Europie) wystawiono na licytacji za 20 000 zł PLN.
                              Nie wiem jaką markę mają te ukraińskie, ale zakładam ,że taka wycieczka to ciągle opłacalny biznes.
                              • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraińcom? 09.03.14, 11:06
                                ...a ja spac nie moge i czytam.

To, że premier Rosji, z taką a nie inną przeszłością, przypomnijmy, z resortu, który przecież robił Katyń, pojawi się z polskim premierem na grobach katyńskich i powie to co powiedział, powinno być rzeczą tak niesłychanie ważną i tak cenną, że powinniśmy na ołtarzu tej sprawy złożyć każdą ofiarę. I nie udawajcie panowie z PiS-u, że nie wiecie, że prezydent Putin nie pojawiłby się z prezydentem Kaczyńskim. Co wy uważacie, że przyjechałby premier Putin z prezydentem Kaczyńskim i powiedział to, co powiedział?”
                                seaman.salon24.pl/572690,gdybym-byl-monika-olejnik
                              • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 09.03.14, 11:48
                                mr.paprykarz napisał(a):

> Oglądałem ostatnio tvp Rzeszów. Była między innymi mowa o tym, że 1 kubik bies
                                > zczadzkiego jawora (podobno najlepszy w Europie) wystawiono na licytacji za 20
                                > 000 zł PLN.
                                > Nie wiem jaką markę mają te ukraińskie, ale zakładam ,że taka wycieczka to ciąg
                                > le opłacalny biznes.
                                >

Pewnie tak, ale to drobnica. Jakaś pojedyncza kłoda. Myśmy ściągali kilkanaście TIR-ów miesięcznie. Czasem kilkadziesiąt.

Tam Janko Muzykant był odpadem i miał cenę odpadu ($5-7). Dziś ponoć się Ukraińcy obudzili i słyszałem, potrafią żądać nawet absurdalne $1500 za kubik. Choć Niemiec, który kupił tam zakłady i potrzebuje surowca do produkcji forniru zapłaci nawet wyższą kwotę żeby nie zatrzymywać produkcji. A, że za chwilę wywiezie park maszynowy do Afryki, budy sprzeda za czapkę śliwek i zostawi kilkadziesiąt rodzin bez papu, to już jest dla tamtejszych wyższa matematyka.

"Opłaty pośrednie" zamykały się średnio w $120-130 /TIR. Dziś korupcja sięgnęła chyba zenitu i .... nawet mi się pisać nie chce.

Ceny na zachodzie spadły na pysk. Wiele naszych kłód osiągało na aukcjach ceny powyżej 30.000€. Dziś ładne odziomki po 5.500 leżą i nikt ich nie chce.

Swego czasu zapchaliśmy ten rynek towarem. Wielu lutników ma zapasy na kilka pokoleń. Do tego doszła Afryka, a dokładniej łatwy import z niej. Każdy może sobie usiąść przy kompie i kupić, co tylko zechce np. w Mozambiku.
                                Teraz najważniejsze. Nikomu się nie chce uprawiać "syzyfowych prac na ugorze". Pojedź tam i spróbuj zorganizować ten biznes, a gwarantuję, że po tygodniu, najdalej miesiącu pieprzniesz tym i z okrzykiem "nareszcie cywilizacja" będziesz całował polską ziemię. A jak ktoś cię zapyta "jak tam?" to odpowiesz jednym słowem - DZICZ ! i złapiesz się za głowę ;-D

Myśmy przetrwali tylko dzięki poleceniom z samej góry, sporej tolerancji na alkohol i układach w specsłużbach. To one spowodowały, że terminów, jakości - w ogóle roboty zaczął pilnować tzw. Rekiet, czyli zorganizowani bandyci będący na usługach SBU. Tylko ich bali się wiecznie nawaleni i ultra seksualnie nastawieni do każdej roboty tamtejsi ludzie i jakoś to szło. Oczywiście wydajność to ułamek standardów w normalnych krajach, ale chociaż w ogóle coś szło.
                                Już wiesz skąd mój wniosek, że Ukrainiec musi być ostro trzymany za twarz, inaczej wszystko się rozleci? Oni inaczej nie umieją pracować i żyć.

O tym jak kupiliśmy tam zakłady produkcji drzewnej, jaka była rotacja ludzi, jak majstrowie latali z alkomatami, jak bracia, sąsiedzi, koledzy przychodzili za naszych pracowników do roboty, bo zaczęliśmy kontrolować zwolnienia lekarskie, jak załoga nam wyzdrowiała w 2 tygodnie, jak musieliśmy kupić wykrywacze metalu, bo kradli na potęgę, potem kamery, bo łupy przerzucali przez ogrodzenia, jak wyglądały kontrole ze wszystkich możliwych urzędów, od skarbówki po jakieś całkiem odjechane i wielu innych ciekawostkach napisze innym razem. ;-D

A może ja w ogóle napiszę książkę o Ukrainie?
                                Wszyscy wokół mnie do tego namawiają.

;-D

• pepus22 Re: O co chodzi Ukraińcom? 09.03.14, 14:25
                                  A chociaż Ci kasy nie rozkradli? Bo słyszałem o gościach, co otworzyli tam hurtownię - przez pół roku szło gładko, uczciwie się rozliczali itp. Pewnego pięknego razu przyjeżdżają a po hali tylko wiatr hula ... :)

• przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraińcom? 09.03.14, 14:54
                                    pepus22 napisał:

> A chociaż Ci kasy nie rozkradli? Bo słyszałem o gościach, co otworzyli tam

Na szczęście mieliśmy zarąbistą, choć wirtualną ochronę. Każdy złodziej w okolicach wiedział, że tej firmy nie wolno dotknąć.

Inna sprawa, że raz, pod lufą kałacha oddawałem wszystko, łącznie z kluczykami od samochodu i paszportem. W końcu jednak pozwolili mi wykonać jeden telefon i wszystko się, na szczęście dobrze skończyło. ;-D

• przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 09.03.14, 15:13
      "W Kijowie wybuchła anarchia"
      To pachnie chaosem i samowolą, w której mieści się również zemsta na bogaczach i prominentach. Na kijowskim przedmieściu 20 napastników spaliło posiadłość szefa partii komunistycznej

To tytuł artykułu Spiegla zamieszczonego na onet.pl.
      Już widzę, co ta dzicz tam wyprawia, skoro takie artykuły zaczynają się pojawiać w bardzo jednostronnych, żeby nie powiedzieć manipulatorskich mediach zachodnich.
      • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 09.03.14, 15:42
        To komunisci maja posiadlosci?.Jaki kraj,tacy komunisci!
        • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 09.03.14, 16:19
          rzeszowski15 napisał(a):

> To komunisci maja posiadlosci?.Jaki kraj,tacy komunisci!

Dokładnie tak. Tam nie ważne, czy komuniści, narodowcy, liberałowie, demokraci, czy inni. Zawsze chodzi jedynie o koryto.
          • rzeszowski15 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 09.03.14, 18:02
            No i zgodnie z moimi przewidywaniami zostales z tego banderowskiego bunkra wykurzony,no i wyleciales z etykieta ruskiego agenta!

Re: agenci rosyjscy na forach
            piotrzr 08.03.14, 19:54 Odpowiedz
            Nie chce mi się komentować tu słów jakiegoś tam internauty, zwłaszcza tego, którego zdecydowałem się wyrzucić za burtę. osoba która wobec Ukraińców używa słów obelżywych ....jest dla mnie nikim, dla którego nie ma u mnie miejsca na forum smile Sprawa tamtego gościa zakończona smile
            • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 09.03.14, 18:26
              rzeszowski15 napisał(a):

> No i zgodnie z moimi przewidywaniami zostales z tego banderowskiego bunkra
              > wykurzony,

Nie sprawdzałem, ale zapewne tak. Wiele razy pisałem do założyciela, że wystarczy, by napisał jako gospodarz, że jestem niemile widziany, a ja uszanuje jego wolę i zniknę. Ale dzicz to dzicz i nie umie się zachowywać jak ludy cywilizowane.

> no i wyleciales z etykieta ruskiego agenta!

Hahahahaha idę poczytać, bo zapowiada się ciekawie ;-D

• przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 09.03.14, 23:16
              rzeszowski15 napisał(a):

> no i wyleciales z etykieta ruskiego agenta!

Poczytałem sobie tam troszkę i udzielił mi się ich nastrój. Zrobiło mi się smutno.
              Być może gdyby mój kraj tracił właśnie najfajniejszy kawałek przez głupotę moich rodaków. Rewolucja, która budziła we mnie tyle nadziei na lepsze jutro okazała się jedynie podpuchą służącą do wymiany ekipy przy korycie. Armia oddawała jednostki wojskowe lub barykadowała się w nich i trzęsła portkami. Premier wypluwał brednie nie obietnice i chciał oddać majątek narodowy obcym. Świat przyglądał się nieuchronnemu upadkowi mojego kraju prężąc muskuły jedynie przed kamerami TV. To z żalu i bezsilności mógłbym, jak oni, ujrzeć wszędzie ruskich agentów i zapragnąć dodawania sobie otuchy i poklepywania po pleckach w przyjaznym, 3 osobowym gronie.
              • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 10.03.14, 01:23
                Saszko Biały i trzy kałachy vs dziennikarka.

Powstaje pytanie :
                - Jak Ruskie zajmowali Krym to co robił Saszko i Prawy Sektor? To co Józek Wissarionowicz
                22 czerwca ?

• przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 10.03.14, 08:31
                  mr.paprykarz napisał(a):

> Powstaje pytanie :
                  > - Jak Ruskie zajmowali Krym to co robił Saszko i Prawy Sektor?

To co zawsze, czyli kombinował jakby tu... ;-D

> To co Józek Wissarionowicz 22 czerwca ?

Masz na myśli "popadnięcie w melancholię"?
                  Ukraińcy mają na deprechę niezawodny sposób. Nie dopuszczają do wytrzeźwienia.
                  • pepus22 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 10.03.14, 19:12
                    Mam kawał o Majdanie;

Na lotnisku w Kijowie Ukrainiec wchodzi na odprawę z dwiema wielkimi walizami.
                    - CO TAM MASZ? pyta celnik
                    - Datki na Majdan. Na naszą rewolucję. Jestem woluntariuszem, jeździłem po całym świecie i je zbierałem.
                    - A JAK JE ZBIERAŁES?
                    - A, wchodziłem do męskiej ubikacji, przystawiałem facetowi brzytwę do interesu i mówiłem; - "ALBO DAJESZ DATEK ALBO CI UTNĘ TE KLEJNOCIKI".
                    Celnik zagląda do walizki.
                    - Noo, rzeczywiście sporo nazbierałeś. A co masz w tej drugiej walizie?
                    - NIE UWIERZYSZ, ILU LUDZI JEST PRZECIWNYCH WOLNEJ UKRAINIE ...
                    • mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 10.03.14, 21:26
                      Another joke,

Wymagany angielski na poziomie gimnazjum ;-))
                      • przesmiewca-lux Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 10.03.14, 22:55
                        mr.paprykarz napisał(a):

> Another joke,

Do Jaceniuka przychodzi doradca:
                        - Panie premierze, mamy problem...
                        - No co jest.
                        - Mamy sondaż, z którego wynika, że Ukraińcom żyje się dobrze i są bardzo zadowoleni.
                        - To super, a gdzie problem?
                        - Sondaż przeprowadzono w Polsce...
                    • przesmiewca-lux kawał 10.03.14, 22:34
                      Spotyka się dwóch Ukraińców i jeden mówi do drugiego:
                      - Stary, tam w Polsce to jest prawdziwe życie, nie to co u nas. Wstajesz rano i podają ci pyszne śniadanko do łóżka, potem sex do południa. Po południu wykwintny obiad, szampanskoje, desery i sex do kolacji. Kolacja - palce lizać, a po kolacji do późnej nocy sex ile tylko pragniesz.
                      - No, no brzmi nieźle. A skąd ty to wszystko wiesz, byłeś w Polsce?
                      - Ja nie, ale moja i siostra były.

• mr.paprykarz Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 11.03.14, 00:39

"popadnięcie w melancholię"?

To ty znasz rosyjską/ukraińską duszę , więc pewnie wiesz o czym mówisz bo tam żyłeś i mieszkałeś,
                    ale tak,
                    dokładnie ten typ melancholii miałem na myśli
                    ;-)

Ja tylko miałem okazję poznać na pakerni na Towarnickiego
                    ( kto pamięta te czasy?)
                    braci bliźniaków powiązanych z rzeszowskim półświatkiem ,
                    jednego Ukraińca ,
                    z którym przez jakiś współpracowałem
                    (jak najbardziej wypłacalny)
                    i jak już wcześniej napisałem kilka panienek ze Lwowa.

A Ty jak chcesz napisać książkę o swoich przygodach na Ukrainie to droga wolna ....
                    tu i teraz !
                    Pewnie wiesz ,że autor ''The Pickwick Papers''
                    pierwsze odcinki (nawiasem mówiąc najlepsze)
                    też publikował w gazecie.

• rz2014 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 10.03.14, 21:29
      Jak ich mniej to lepiej dla Polski
    • pepus22 Re: O co chodzi Ukraincom na Majdanie? 11.03.14, 19:16
      WRESZCIE KTOŚ NAZWAŁ RZECZY PO IMIENIU : (za Onet) cyt:

"... Ko­za­kie­wicz od­no­si się rów­nież do roli Pol­ski w wy­da­rze­niach na Ukra­inie. Py­ta­ny o to, czy Rosja prze­gra­ła na Maj­da­nie, od­po­wia­da: "Z całą pew­no­ścią prze­gra­ła - i to z kre­te­sem - Pol­ska". - Pro­szę zwa­żyć, że (...) wspar­cie, jakie pol­skie wła­dze udzie­la­ją dla prze­wro­tu po­li­tycz­ne­go w Ki­jo­wie, ide­olo­gi­zo­wa­ne jest głów­nie pol­ską ru­so­fo­bią - stwier­dza. Pod­kre­śla rów­nież, że pol­ski rząd wspie­ra Ukra­inę, bo widzi w niej so­jusz­ni­ka prze­ciw­ko Rosji.

- Nie­ste­ty, jest to kon­cep­cja po­li­tycz­nych idio­tów i takie też skut­ki za­zwy­czaj przy­no­si. Bo, po pierw­sze – nie ma żad­nych ani hi­sto­rycz­nych, ani po­li­tycz­nych, ani men­tal­nych prze­sła­nek, aby Ukra­ina takim so­jusz­ni­kiem – zwłasz­cza Pol­ski!! – się stała; zaś po dru­gie pol­ska po­li­ty­ka wschod­nia opar­ta na fun­da­men­cie ru­so­fo­bii to po­li­ty­ka sa­mo­bój­cza w każ­dym wy­mia­rze - wy­ja­śnia w roz­mo­wie z kresy.​pl Ko­za­ke­wicz. ...".
      • wislocki12 Gajowy wszystkich wypieprzy z tego lasu 11.03.14, 22:59
        No tak, nigdy nie przepadałem za Kozakiewiczem i jego politologicznymi koncepcjami. Tym razem, jednak zastanowiłem się, co jest lepsze:
        1. Wykończyć Ruskich i Ukraińców.
        2. Wesprzeć Ukraińców i oddzielić się nimi od Rosji.
        3. Wesprzeć Rosję i wykończyć Ukraińców, ale mieć na granicy Rosję.
        Jeszcze jest jedna możliwość, chyba najlepsza - gajowy wszystkich wypieprzy z tego lasu! ;-))
        • mr.paprykarz Re: Gajowy wszystkich wypieprzy z tego lasu 11.03.14, 23:10
          Czy Gajowy to ten ''dobrze opalony'' zza bajorka ?

;-)
          • mr.paprykarz Re: Gajowy wszystkich wypieprzy z tego lasu 11.03.14, 23:45
            > Czy Gajowy to ten ''dobrze opalony'' zza bajorka ?
            >
            > ;-)

A może ten łysawy ?

Pewnie znacie tę historię o tym ,że u Ruskich przywódcy tego kraju mają na przemian łysinkę i czuprynkę ?

Nie?

No to proszę zauważyć (mowa tylko o głównych szefach)

Lenin -łysinka
            Stalin - czuprynka
            Chruszczow - łysinka
            Breżniew -czuprynka
            Gorbaczow - łysinka
            Jelcyn - czuprynka
            Putin - łysinka
            Miedwiediew - czuprynka
            Putin - łysinka

;-)))

• przesmiewca-lux Re: Gajowy wszystkich wypieprzy z tego lasu 11.03.14, 23:27
          wislocki12 napisała:

> Jeszcze jest jedna możliwość, chyba najlepsza - gajowy wszystkich wypieprzy z t
          > ego lasu! ;-))

A może po prostu po cichu zadbać o własne interesy?
          • pepus22 Re: Gajowy wszystkich wypieprzy z tego lasu 12.03.14, 01:12
            Jedynym ratunkiem dla Ukrainy przed pożarciem przez Rosję jest okazać zdecydowaną postawę - STOJ BUDIEM STRELAT! Oczywiście to będzie bluff, a ustawianie zardzewiałych czołgów i dział, tudzież samolotów - nielotów Putina nie nastraszy, bo jego agentura donosi, co w której jednostce było na obiad. Ale może się zniechęcić do wywołania RZEZI (raczej nie ze względów humanitarnych, tylko pt. CO ŚWIAT POWIE?). Oczywiście, jak Putin powie "sprawdzam" , intryga się rozwieje, ponieważ bojcy strzelać nie będą, tylko się pozamykają w garnizonach/pierzchną do domów/poddadzą Ruskim (niepotrzebne skreślić).

Wtedy Putin zrealizuje Plan A - Ruskie wkraczają, Specnaz ćwiczy Sambo na opornych bojcach pozamykanych w stołówkach i mamy Nową (tzn starą) Ukraine, z Janukowiczem jako prezydentem - oczywiście tylko do nowych wyborów.

W przypadku rezygnacji z Plany A, Wujek Wołodia zacznie realizować plan B (albo już zaczął).
            Plan B to będzie dążenie do całkowitej destabilizacji Ukrainy, czyli 2-a Jugosławia.
            Przeliczni Ruscy agenci, rozpoczną krecią robotę (ja 2 ; PRZECIEŻ JUŻ ZACZĘLI Ja - no... tak...) No. Zaczną się demonstracje, zamieszki, zamachy, umocnią się ugrupowania radykalne (które pewnie nawet nie będą wiedziały, jaki Dobry Wujek zaopatruje ich w kałachy i amunicję). Zrobi się taki dym, że po roku, dwóch, większość obywateli zatęskni za spokojem ZSRR. I wtedy wjedzie Putin na Białym Koniu - jako Wybawiciel. Zmieniamy mapy i globusy.

• przesmiewca-lux Re: Gajowy wszystkich wypieprzy z tego lasu 12.03.14, 11:35
              pepus22 napisał:

> Jedynym ratunkiem dla Ukrainy przed pożarciem przez Rosję jest okazać zdecydowa
              > ną postawę - STOJ BUDIEM STRELAT! Oczywiście to będzie bluff, a ustawianie zard
              > zewiałych czołgów i dział, tudzież samolotów - nielotów

Teraz to już mogą okazywać nawet szczepienia przeciwko wściekliźnie i tak to nic nie da. Putin już położył łapę na nich i nic/nikt im nie pomoże.

Po prostu trzeba było się zachowywać jak cywilizowani ludzie w demokratycznym państwie, a nie jak postsowiecka dzicz z dzikiego wschodu. Wtedy nie byłoby całej zadymy i Putin nie miałby pretekstu do interwencji.

Jeszcze w momencie kiedy Majdanowcy podpisali porozumienie z Janukowyczem myślę, że udałoby się utrzymać status quo i osiągnąć cele rewolucji w sposób nie zagrażający życiu i zdrowiu Ukraińców oraz integralności państwa.
              Dzicz jednak wiedziała lepiej i doprowadzili do katastrofy, którą widzimy dziś.
              Mało tego. Na sąsiednim forum Ukraińcy sami nawoływali do linczu Janukowycza mimo porozumienia, które ich zdaniem "nie było warte funta kłaków".
              Oni mieszkają już całe lata w cywilizowanym państwie. W tych warunkach dałoby się już chyba wilka z lasu udomowić, a ich nie.
              Oni będą sotnie UPA tworzyć i wygrażać drugiej armii świata swoimi zardzewiałymi szabelkami. No i czy to nie jest dzicz i to zmierzająca do samobójstwa? Mająca zachowania dzikich w genach, a cywilizowaniu poddająca się jedynie powierzchownie?

Tak to jest gdy się nie ma zasad. Gdy ludzie pozbawieni moralności i szacunku nawet dla samych siebie biorą odpowiedzialność za innych. Gdyby mieli szacunek dla danego słowa i własnych podpisów, to uszanowaliby porozumienie. Dziś Janukowycz pakowałby walizki, a Putin nadal gryzł pazurki kombinując jak tu się dobrać do Ukrainy?

Cała ta ekipa stojąca za Majdanem wygląda na zdrajców, dywersantów, sprzedawczyków lub debili. A może wszystkiego po trochę? Jednak Ukraińcy są ślepi i nie widzą faktów. Dokąd Majdanowcy ich prowadzą, bo na pewno nie do wolności, z której tak bardzo się cieszyli prości ludzie? Kilku nawet za to oszustwo oddało życie. Kto i gdzie to zaplanował i zapłacił za realizację?

Czy naprawdę tego wszystkiego nie widać gołym okiem? Czy trzeba mieć specjalnie wysokie IQ lub być ekspertem od technik operacyjnych wywiadów żeby to zauważyć?

Wystarczy popatrzeć na uchwały nowego rządu. Jedną z pierwszych rozpirzyli jedyną siłę, która była w stanie upilnować porządku w kraju - Berkut. Doprowadzili tym samym do utraty kontroli Kijowa nad krajem, chaosu, zadym i nasilenia ruchów prorosyjskich.
              Kolejna to ustawa językowa, która ukraińskich Rosjan doprowadziła do wrzenia, a w konsekwencji do oderwania Krymu i niepokojów na wschodzie.

A wczorajsze działania antyukraińskie szefów MON i MSW? Przecież to, co zrobili w mediach to... W cywilizowanym kraju już by siedzieli w aresztach śledczych kontrwywiadu podejrzewani o zdradę i działalność na rzecz obcych sił. A Ukraińcy im klaszczą i się cieszą, że mają "wspólnego wroga" w postaci Putina. No ręce opadają i chce się płakać.

Slava Ukrainie! - Bohatyrom slawa!
              Tylko kto będzie chodził na ich pogrzeby? Kto będzie karmił ich dzieci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka