Dodaj do ulubionych

Modlitwa, post i jałmużna!

11.04.14, 23:49
Dr Tomasz M. Korczyński (Nasz Dziennik, 11 kwietnia) pisze:
"W moim przekonaniu, modlitwa, post i jałmużna to sens katolickiej strategii działania w każdym czasie, nie tylko w okresie Wielkiego Postu, ponieważ w gruncie rzeczy te praktyki dążą ku temu samemu źródłu, czyli Bogu."
No tak, nasz kraj to wyłącznie modlitwa, post i jałmużna! Wystarczy wyjść na ulicę... ;-))
Obserwuj wątek
    • ursi51 Re: Modlitwa, post i jałmużna! 12.04.14, 19:43
      Dlaczego ta pani nie stanęła jeszcze przed Trybunałem Stanu za haniebny dla naszego kraju konkordat? Dlaczego już niemal święty JPII z domu ojca nie zsyła nam instrukcji?
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,114927,15787405,Suchocka__Jan_Pawel_II_dalby_dzis_wskazowki__co_robic.html?lokale=rzeszow#BoxWiad2img
    • rz2014 Re: Modlitwa, post i jałmużna! 12.04.14, 20:35
      w Polsce post cały czas...
      • ursi51 Re: Modlitwa, post i jałmużna! 16.04.14, 18:51
        Z sieci: Większość polskich katolików jest katolikami tylko na papierze. Większość znanych mi polskich katolików to tzw. "wierzący niepraktykujący"(sami się tak określają), którzy do kościoła chodzą tylko w święta i na pogrzeby. Spora część z nich pewnie w ogóle nie wierzy, tylko po prostu boją się do tego przyznać, bo ateiści spotykają się w Polsce z ostracyzmem, a nawet agresją(minimum słowną). Sam jestem papierowym katolikiem, bo rodzice mnie ochrzcili, ale w praktyce jestem ateistą. Ostatnio byłem w kościele jakieś 12 lat temu na pogrzebie sąsiadki. Wcześniej byłem w kościele chyba w podstawówce w czasie bierzmowania(nie chciałem przyjmować bierzmowania, ale matka mi truła, więc miałem to bierzmowanie). Polska "wiara" to bardziej przyzwyczajenie i nawyk będący zasługą rodziców prowadzających dzieci do kościoła lub kijem dzieci do kościoła zaganiających. Zresztą nie tylko w Polsce "wiara" to bardziej przyzwyczajenie i przymus ze strony rodziny oraz społeczeństwa. W Polsce nadal ateista kojarzy się z komunistą albo najgorszym degeneratem, bo przecież wierzący to wszyscy są święci, a ateiści dla katolików są gorsi nawet od satanistów, bo ci ostatni przynajmniej nie negują istnienia boga. W Polsce nawet najgorszy cham oraz bandyta uważa się za lepszego od nawet najuczciwszego i najporządniejszego ateisty tylko dlatego, że "wierzy" w jakiegoś urojonego bożka. Religie utrwalają dyskryminację rożnych grup społecznych(kobiet, innowierców itd.) i ksenofobię. Jeden z ideologów wiary katolickiej stwierdził kiedyś, że "Obejmować kobietę to tak, jak obejmować wór gnoju". Właśnie taki jest katolicyzm i inne religie. Prawie wszystkie religie uzasadniają i usprawiedliwiają prześladowania rożnych grup społecznych oraz innowierców.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-polacy-mniej-sie-modla-i-czesciej-prosza-o-uniewaznienie-mal,nId,1410735?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
        • mr.paprykarz Re: Modlitwa, post i jałmużna! 16.04.14, 19:35
          Obejmować kobietę to tak, jak obejmować wór
          > gnoju". Właśnie taki jest katolicyzm i inne religie. Prawie wszystkie relig

To oczywiście nonsens, ale ktoś nieprzywykły do kobiety może mieć na początku pewien problem z tą istotą. Pomijam nastroje , humory, zmienność etc, ale sama ilość płynów fizjologicznych w niewieście budzi strach i respekt.
        • res_tka Re: Modlitwa, post i jałmużna! 20.04.14, 12:59
          Gdy Chrystus żył na ziemi dokonywał cudów i uzdrawiał wskrzeszał zmarłych i tak mu nie wierzyli do tego stopnia że go zabili
          Wiara to łaska i trzeba się o nią modlić i choć cuda też się teraz zdarzają ludzie i tak nie wierzą.
    • 21_a_w_e Re: Modlitwa, post i jałmużna! 16.04.14, 21:12
      "......ponieważ w gruncie rzeczy te praktyki dążą ku temu samemu źródłu, czyli Bogu......"
      Papież Franciszek powiedzial aby mówić tak , żeby ludzie to rozumieli. A tu znowu takie bla bla
      • ouimet Modlitwa, post i jałmużna! 20.04.14, 14:51
        21_a_w_e napisał(a):

> "......ponieważ w gruncie rzeczy te praktyki dążą ku temu samemu źródłu, czyli
        > Bogu......"
        > Papież Franciszek powiedzial aby mówić tak , żeby ludzie to rozumieli. A tu zno
        > wu takie bla bla
        znowu gosciu nie zrozumiales przeslania?
        :)
        • wislocki12 Bla, bla 20.04.14, 21:48
          No tak, znowu bla, bla! I jak zrozumieć to przesłanie? ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka