Dodaj do ulubionych

Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu?

20.12.15, 18:36
Na to bym nigdy nie wpadł. Ale zasugerowali to inni. Nie wiem czy to "mącenie wody" w/s TK.
Tu już nie chodzi o Przemyśl, Suwałki, Piotrków Trybunalski, Rzeszów czy inne miasto - to próba odwrócenia uwagi, tylko w jakim celu?
Obserwuj wątek
    • wislocki12 Odkrywczość i świeżość intelektualna 20.12.15, 22:13
      PiS zawsze imponował odkrywczością i świeżością pomysłów. Jak... marszałek! ;-))
    • franek Re: Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu? 21.12.15, 11:27
      A czemu w Przemyślu?Przecież Rzeszów jest stolicą województwa.
      • rz2014 Re: Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu? 21.12.15, 16:38
        "franek" - nie o miasto tu chodzi lecz o sam fakt wymyślania tak durnych pomyslów
        • franek Re: Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu? 21.12.15, 16:59
          A może byłoby dobrze,że w Rzeszowie?
          • rz2014 Re: Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu? 21.12.15, 17:14
            Jeżeli "ten pomysł" zostałby zrealizowany w Rzeszowie to byłoby bardzo dobrze dla miasta. Prestiż miasta na pewno by wzrósł.
            Ale wierzysz w to?
            • franek Re: Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu? 21.12.15, 17:15
              To jestem za.
              • rz2014 Re: Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu? 22.12.15, 18:10
                Ja również (jak i zapewne bardzo wielu mieszkańców RZ)
                Musisz "franek" jednak wziąć pod uwagę fakt, iż pomysł przenosin zapadł w "pewnej oszołomionej główce" i trzeba brać na to bardzo dużą poprawkę. Szansę oceniam na mniej niż promil.
                • franek Re: Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu? 22.12.15, 19:10
                  A może jednak?
                  • wislocki12 Jak marszałek z marszałkiem 22.12.15, 21:32
                    Jak marszałek z marszałkiem. Trybunał w Przemyślu, województwo w Mielcu! ;-))
                    • franek Re: Jak marszałek z marszałkiem 22.12.15, 22:06
                      Rzeszów jest stolicą.
                      • wislocki12 W jedną noc 22.12.15, 22:56
                        Nie żartuj, takie rzeczy robi się w jedną noc... :-((
                  • rz2014 Re: Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu? 24.12.15, 14:40
                    Dobra "franek", Trybunał Konstytucyjny" zapewne będzie w Rzeszowie (stolica województwa). Jak będą się burzyć z Przemyśla odbierzemy go siłą.
                    Ponadto Sędziowie TK będą mieć dobre bezpośrednie połączenie kolejowe własnie z Rzeszowem ICP "Pendolino" (w Rzeszowie kończy bieg) więc na plus dla RZ. W razie "W" mogą szybko przylecieć na rzeszowskie lotnisko.
                    Mam nadzieję, że jesteś już pewniejszy przyszłej lokalizacji TK :)
    • genia50 Re: Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu? 24.12.15, 21:45
      A moze w Tarnobrzegu?Kiedyś był wojewodztwem i ma jeden z najnowoczesniejszych budynków sadu,którego część moglby wydzielić na ten cel.To byloby zaszczyt dla miasta i jego mieszkanców.
      • wislocki12 Po pasterce? 24.12.15, 22:05
        Dopóki Prezydent nie podpisze Ustawy o Trybunale Konstytucyjnym, która ustala siedzibę w TK w Warszawie, jest szansa nawet na Tarnobrzeg. Może po pasterce? ;-))
        • franek Re: Po pasterce? 24.12.15, 22:13
          Ale Beata mieszka w Rzeszowie.;-)
          • wislocki12 A Genia... 25.12.15, 13:02
            A Genia w Tarnobrzegu. ;-))
            • franek Re: A Genia... 25.12.15, 14:37
              Genia to Twoja laska?
              • wislocki12 Obiekt marzeń czy... laska? 25.12.15, 22:40
                A Beata to przedmiot obiekt marzeń czy... twoja laska? ;-))
                • franek Re: Obiekt marzeń czy... laska? 25.12.15, 23:15
                  Rozmawiam z księdzem lub UB-kiem,że mam się spowiadać?
                  • wislocki12 Ksiądz czy ubek? 25.12.15, 23:25
                    No właśnie. A kto przed chwilą zadał mi pytanie niezwykłej dyskretności pytanie: "Genia to Twoja laska?" :-((
                    • franek Re: Ksiądz czy ubek? 25.12.15, 23:39
                      Ale kontekst pytania był inny.Chodziło mi o korelacje Genia-Tarnobrzeg.
                  • wislocki12 Ksiądz i... ubek? 25.12.15, 23:59
                    Czy Ty przypadkiem nie zapytałeś byłeś już: "Genia to Twoja laska?"
                    I kto tu jest księdzem, ze o ubeku nie wspomnę nawet? :-((
                    • franek Re: Ksiądz i... ubek? 26.12.15, 00:04
                      Już udzieliłem Tobie odpowiedzi powyżej.
      • rz2014 Re: Trybunał Konstytucyjny w Przemyślu? 25.12.15, 11:31
        Teraz Tarnobrzeg???
        I co będziemy się tak licytować w tej sprawie? Nie ma to sensu moi drodzy.
        PS> Najlepszy jednak będzie Piotrków Trybunalski o ile w Trybunale będzie przynajmniej dwóch sędziów o imieniu Piotr:)
        • wislocki12 Magierowski już się wygadał 25.12.15, 22:42
          Chyba nie sądzisz, że prezydent nie podpisze Ustawy o TK. Przecież Magierowski już się wygadał, nie pierwszy zresztą raz! ;-))
          • rz2014 Re: Magierowski już się wygadał 26.12.15, 15:09
            Oczywiście, że podpisze.
            Jestem już po lekturze wszystkich zmian w ustawie o TK. Są i będą zwolennicy oraz przeciwnicy tych zmian, to pewne.
            Odnosząc się jednak do tego konkretnego wątku o właściwości miejscowej TK to w pkt. 11 uzasadnienia dokumentu sejmowego z 15.12.2015 (druk nr 122) czytamy: cyt. "....projekt dotyczy przeniesienia siedziby niektórych urzędów centralnych ze stolicy do innych miast w kraju. Celem tego jest dowartościowanie innych ośrodków miejskich, w szczególności Polski Wschodniej (.....) Przeniesienie siedziby Trybunału Konstytucyjnego z Warszawy do innego miasta ma także ten dodatkowy walor, że zapewni większą izolację sędziów od ośrodków władzy politycznej a przez to wzmocni ich apolityczność i bezstronność. Podobne rozwiązania przyjęto w innych państwach (...) Stosowne rozwiązanie zostanie zaproponowane w nowej ustawie o TK".
            Czyli jeszcze nic pewnego co do konkretnej lokalizacji, choć mowa jest o miastach Polski Wschodniej (siedziby urzędów centralnych, siedziba TK). Odnoszę jednak wrażenie, że to będzie dość trudny wybór aby większość zadowolić (chyba, że już nieformalnie zapadł) no i znacząca "operacja logistyczna".
          • rz2014 Re: Magierowski już się wygadał 26.12.15, 16:07
            Abstrahując od wątku chciałbym dać do zrozumienia, że duża rzesza wyborców w wyborach prezydenckich jak i do Sejmu i Senatu kierowała się zapewnieniami Prezydenta; PiS m.in. dot. powrotu do dawnego systemu emerytalnego 60/65.
            W wyborach do Rady Miasta Rzeszowa i na Prezydenta - postawiłem bez wahania na Ferenca jak i Jego Komitet (Radnych), wiedząc, że większość radnych PiS w Radzie Miasta spowodowałaby zastój inwestycyjny w Rzeszowie i jego stopniową degradację. Z drugiej zaś strony w tegorocznych wyborach do Sejmu postawiłem na PiS - z racji o której napisałem na samym początku (zbliżająca się emerytura bliskich). No cóż - takie schizofreniczne działanie - ale nie pozbawione sensu (konkretnie dla mnie/bliskich). Sam byłem mocno zaskoczony, że wygrali wybory (i to większością parlamentarną).
            Mam nadzieję, że sytuacja polityczna się wyklaruje i rządy będą na "europejskim poziomie". Dawni rządzący i zarazem obecna opozycja ma wiele na sumieniu, także forsowane ekspresowo pod koniec kadencji kluczowe decyzje. Plusem było to, że o Polsce mówiono bardzo pozytywnie w UE, "sypała się kasa na różne inwestycje - w tym na Podkarpaciu i w Rzeszowie". Jestem optymistą i uważam, że zawirowania będą przejściowe i nie stracimy na tym finansowo - praktycznie z ostatniej już perspektywy unijnej. Co mam do zarzucenia opozycji to wywlekanie brudów zagranicę a tym samym podważanie pozycji Polski, co stoi w sprzeczności z postrzeganiem naszego kraju m.in. jako dobrego miejsca do inwestycji zagranicznych. W ten sposób się broni aby "brudy" nie wyszły na zewnątrz. Musimy działać dla dobra Polski (w kraju i zagranicą). To stoi w naszym interesie!
            • wislocki12 Brudy? 26.12.15, 20:35
              Chyba żartujesz! Naprawdę uważasz, że uchwalanie nowej ustawy o Trybunale Konstytucyjnym to brudy? Myślę, że powinieneś bardziej zważać na słowa... :-(
              • rz2014 Re: Brudy? 27.12.15, 10:31
                Źle mnie Pan zrozumiał. Może też nie dokładnie napisałem. Akurat nowelizacja o TK nie ma nic wspólnego z "praniem brudów".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka