Dodaj do ulubionych

Wizerunek kierowcy MPK

IP: *.dnet.local / 217.153.194.* 01.08.06, 18:40
W okresie wakacji zdarzyło mi się odwiedzać różne miasta i miasteczka
naszego pięknego kraju, ale z przykrością muszę stwierdzić, że tylko w moim
rodzinnym Rzeszowie kierowcy miejskich autobusów są najgorzej ubrani.
Jechałam dzisiaj starym autobusem na linii 38, za kierownicą stary wiekiem
kierowca i co... tandetna koszula rozpięta w całości, a na domiar tego skąpe
krótkie spodenki i klapki na tych starczych nogach. To jest wizerunek
kierowcy rzeszowskiego MPK. Oczekiwałam potem na inną linię i w międzyczasie
na przystanek podjeżdżały autobusy prywatnych przewoźników. Aż miło
popatrzyć. Kierowcy prywatnych busów, czy firmy Conex w pięknych białych
koszulach, a co niektórzy nawet pod krawatem.
Konkurencja górą, może Dyrekcja rzeszowskiego MPK zatrudni ładnie ubranych
kierowców, bo to oni reprezentują tę firmę.
A może my rzeszowianie nadal jesteśmy POLSKĄ B(?), C(?), a może D(?)... CZAS
TO ZMIENIĆ!
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Re: Wizerunek kierowcy MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 18:58
      Gabryśka, weź mnie nie załamuj...
      ;)
    • Gość: M Re: Wizerunek kierowcy MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 19:02
      Trzeba być skonczonym idiotą by nazywać tak swoje miasto i jego mieszkancow na
      podstawie stroju jednego kierowcy. To ja moge napisac ze np Szczecin jest
      Polską D bo ma rozje.bane krzywe chodniki w calym miescie i pełno tam żebraków
      a u nas większość brukowana i nowa. Idiotka z ciebie a to wlasnie w rzeszowskim
      MPK wprowadzono jednolity stroj dla kierowców w 1999 roku gdy w całym kraju
      jeździli w dresie. I dopiero teraz to zdjęto na okres letni, wyprowadz sie z
      tego miasta jak ci tak nie pasuje. Zegnam.
      • pomaranczka81 Re: Wizerunek kierowcy MPK 02.08.06, 09:45
        Nie dziw się że przy takich upałach jakie były w ostatnich tygodniach, kierowcy MPK rozpinają sobie koszule. W kabinie panuje temperatura nawet 50 stopni i trudno tam wytrzymać przez 8 czy 9 godzin pracy. W najbliższym czasie MPK zamierza zakupić nowe koszulki polo dla kierowców, bo te obecne wykonane są ze sztucznego materiału i przy wyskokich temperaturach dodatkowo potęgują uczucie gorąca.
        • Gość: Gabryśka Re: Wizerunek kierowcy MPK IP: *.dnet.local / 217.153.194.* 02.08.06, 09:47
          To w takim razie niech się jeszcze rozbierze Policja i wojsko...
          • pomaranczka81 Re: Wizerunek kierowcy MPK 02.08.06, 09:51
            Policja i wojsko nie spędza 8 godzin w temp. 50 stopni. A ci którzy spędzają (np. drogowcy)zwykle są rozebrani.
      • Gość: kolega Re: Wizerunek kierowcy MPK IP: *.iscnet.pl 02.08.06, 12:01
        czesc przyjacielu:D pierwszy raz zgadzam się z tobą, że żeszofszczyzna to
        piękna kraina. zatrudniam na budowie ekipę dekarzy z żeszofszczyzny. tyrają po
        12 godzin za 60 % stawki. piękna sprawa. tylko w niedzielę zapyłałe buraki
        pracowac nie chcą.
        • Gość: M Re: Wizerunek kierowcy MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:09
          A ja jednemu burakowi z Goleniowa ostatnio oddałem kilka t-shirtów bo nie stać
          go na nowe, co ciekawe tego dnia w ktorym ty spytałes czy przyjechałem na
          lumpy :) przesiedlenczy burak.
    • Gość: miodzio to gdzie TY patrzyłaś:P IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:49
      Jak jak wsiadam , to nie patrzę na spodnie kierowcy-tym bardziej ,że jest
      kabina......Bądź człowiekiem i zrozum pracownika-newet jak sie rozepnie.Z
      przodu samochodu najwięcej grzeje(duża powierzchnia-szyba)Sam jestem kierowcą
      na linii w klimatyzowanym sprinterze.Pomimo klimy od szyby daje ....i ciężka
      wytrzymać -wszytsko się klei.
      • pomaranczka81 Re: to gdzie TY patrzyłaś:P 02.08.06, 10:57
        No i w końcu ktoś wyraża się pozytywnie, a nie tylko ja i taki jeden sympatyczny kierowca.
        • Gość: Gabryśka Re: Wygląd to połowa wiedzy o człowieku IP: *.dnet.local / 217.153.194.* 02.08.06, 11:22
          Jak ktoś przewozi ludzi, to sam powinien wyglądać jak człowiek. Nikt nikumu
          łaski nie robi, że pracuje w obowiązującym go umundurowaniu. Albo ma jeżdzić
          odpowiednio ubrany, bo takie są w MPK przepisy, albo rozbierzmy się wszyscy.
          Oj daleko nam jeszcze do tej europy... daleko. A swoją drogą nie widziałam
          jeszcze porozbieranego szofera na liniach międzynarodowych, a i w naszym
          rodzimym PKS-ie kierowcy są jakoś poprawnie ubrani. Ile jeszcze w rzeszowskim
          MPK będzie obecna w zarządzaniu i traktowaniu pasażerów dawna komuna. PRL w
          najlepszym wydaniu. Dlaczego kanarki się nie rozbiorą???
          • Gość: Rz Re: Wygląd to połowa wiedzy o człowieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:26
            Ty jakaś chora jesteś, idź do psychiatry albo może na spacer, pozdro.
          • takapl Re: Wygląd to połowa wiedzy o człowieku 02.08.06, 11:38
            albo rozbierzmy się wszyscy :] to mi sie podoba :] wiec do dziela :] :D:D
            • Gość: Wacek Re: Wygląd to połowa wiedzy o człowieku IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 13:39
              Niech kanarzyce się rozbiorą...
              • Gość: M Re: Wygląd to połowa wiedzy o człowieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 14:00
                Według mnie Gabryska to osoba która nie ma większych problemów i dlatego zwraca
                uwagę na takie szczegóły. Gdy jest 35 stopni i do tego duszno, ona oczywiście
                chciałaby aby kierowca był w koszuli (najlepiej jeszcze w marynarce), długich
                spodniach i eleganckich butach. Pamiętam jednak że to ja dziwiłem się 4 lata
                temu w Bielsku-Białej że tam kierowcy jeżdżą w swetrach czy bluzach gdy u nas
                mieli koszule, ale nie dyskredytowałem z tego powodu tego ładnego miasta.
          • Gość: Miadzia Re: Wygląd to połowa wiedzy o człowieku IP: *.rzeszow.mm.pl 05.08.06, 14:40
            Oj Gabryśka,Gabryśka!!!Taka jesteś mądra!!Tylko chyba jakby nie do końca
            zdajesz sobie sprawę z niektórych rzeczy.Wypowiadając się na dany temat,sprawdź
            najpierw nie które informacje.Choćby takie coś.Czy wiedziałaś że kierowcy PKS-u
            na liniach międzynarodowych jeżdżą autobusami z klimatyzacją?Nietrudno więc im
            ubrać sobie białe koszule (nawet) z długim rękawem i spodnie choćby od
            garnituru.I po raz kolejny Ci powtarzam,że nie pracuje MPKtylko w sklepie!!Czy
            każdy kto pozytywnie się wypowie o MPK lub jego pracownikach musi od razu
            pracować w tej firmie?Nie oceniaj wszystkich ludzi swoimi kategoriami
            Gabryśka...Ciężko ci chyba zrozumieć,że ktoś może ciężko pracować na marne
            grosze jakie płacą w tej firmie za długie i trudne godziny pracy.Nie pasuje Ci
            MPK?Skorzystaj z przejazdów poprawnie ubranego pracownika prywatnego
            przewoźnika.Twoje nogi-twoja wola.Możesz chodzić pieszo.Powodzenia.
    • pomaranczka81 Re: Wizerunek kierowcy MPK 03.08.06, 08:51
      Nie rozumiem tu jednej rzeczy: jak można wyrażać tak krytyczne opinie o firmie w której się pracuje. Człowiek, który jest przewodniczącym Związku Zawodowego Kierowców Autobusów Komunikacji Miejskiej podszywa sie pod różne osoby i pluje w twarz dyrektorowi i ośmiesza MPK. Jak się nie podoba to można zmienić robotę. A jeżeli jest Pan Panie Gil tak bardzo żądny władzy to może powinien pan startować w wyborach na prezydenta Rzeszowa wtedy mógłby Pan decydować o wielu rzeczach w MPK. Bo obecnie nam panujący prezydent Tadziu robi co chce, a dyrektor musi wypełniać jego polecenia.
    • Gość: Miadzia Re: Wizerunek kierowcy MPK IP: *.rzeszow.mm.pl 03.08.06, 13:50
      Przykro mi to pisać ale jesteś dziewczyno niesamowitą egoistką.Usiądź sobie w
      pełnym słońcu cztery godziny na ławce a może choć w maleńkim stopniu poczujesz
      jak ci ludzie się czują pracując i wożąc tyłki takim niewdzięcznikom jak ty.Oni
      pracują po 8 lub 10 godzin!!!Wiem co teraz powiesz-taka praca.To prawda,ale
      może chociaż trochę doceniła byś,że ci ludzie parcują ciężko na chleb?W kabinie
      panuje po 42-50 stopni.Pooglądaj telewizję zamiast szukać sensacji.Tamm to
      wszystko było powiedziane.A gdybyś poszła na plażę i widziała tam półnagiego
      grubasa to wszystko było by ok prawda?A może zapędziłabyś się w swoim egoiźmie
      tak daleko że zakazałabyś mu wstępu na plażę?Życzę ci żebyś ważyła ze 70 kg a
      twoja praca wymagała ortalionowego stroju na 12 godzin-może wtedy zrozumiesz
      tych ludzi.Od razu chciałam powiedzieć dla przyszłych sceptyków-pracuję w
      sklepie,nie mam nic wspólnego z kierowcami MPK ale szlak mnie trafia za
      przeproszeniem kiedy słyszę takie wypowiedzi.Szczególnie że większość tych
      ludzi nosi obowiązujące stroje czyli przyklejające się do ciała koszule i
      spodnie.Czy to nie wygląda zdecydowanie gorzej niż koszulka i krótkie spodnie?
      Ja pozdrawiam wszystkich kierowców MPK i życzę im dużo dużo chłodu.Magda.
      • Gość: K-ca Re:Do Gabrysi IP: *.res.pl 04.08.06, 07:00
        Napisz prosze jak byłaś wtedy ubrana.Czy miałaś komplet bielizny na sobie?
        Niektóre dzieweczki nie noszą majtek i na dodatek siadają w rozkroku co widać w
        lusterku wstecznym wewnętrznym.Dyskutujemy na ten temat i nie wiemy czy robią to
        specjalnie czy nie zdają sobie z tego sprawy.Czy my też mamy wtedy krzyczeć na
        cały głos? NIE udajemy że jest OK.

Pozdrawiam przy okazji wszystkich którzy trzeźwo oceniają naszą
        pracę(upał,korki,brak przerw na odpoczynek)która nie trwa 8 godz. ale 9 do 10ciu
        a nie raz jak nie ma tzw.rezerwy i więcej bo autobus musi jechać.
    • pomaranczka81 Re: Wizerunek kierowcy MPK 04.08.06, 08:16
      Coś nasza Gabrysia, a raczej Gabryś się nie odzywa. Czyżby przestraszył się Pan Panie Gil że ktoś Pana zdemaskował? Tak, tak Panie Piotrze cały biurowiec śledzi Pana wypociny na forum. Nie jestem pracownikiem MPK, ale na Pana miejscu nie odważyłabym się krytykować publicznie firmy w której pracuje.
      • Gość: Piotr Re: Do pomarańczki81 IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 16:12
        Sz.Panie Pomarańczka81 - bardzo się cieszę, że wkrótce się spotkamy. Zastanawiam
        się tylko, czy w okolicznościach, w których dojdzie do naszego spotkania wyrazi
        Pan tyle entuzjazmu co obrzucając mnie pomówieniami na tym Forum i zachowując
        się jak tchórz. Może brakuje Panu cywilnej odwagi podpisać się imieniem i
        nazwiskiem, bo może Pana znam i w ten prostacki sposób próbuje Pan prowadzić ze
        mną prywatną wojnę. Miło mi poinformować, że Pańską sprawą zainteresowałem
        Prokuraturę Rejonową w Rzeszowie. Nie mogę się już doczekać spotkania z Panem,a
        napewno się spotkamy, wcześniej, czy później. Myślę, że finałem naszego
        spotkania będzie sprawa sądowa, no ale skoro pisał Pan takie pomówienia na mój
        temat, to miał Pan tego świadomość, że nie ujdzie to Panu na sucho. Skoro użył
        Pan mojego nazwiska w tych oszczerstwach, to zapewne musi mnie Pan znać, a jeśli
        tak jest, to wie Pan, że jestem zawsze konsekwentny w działaniu.
        DO ZOBACZENIA- Piotr Gil.
      • Gość: Gabryśka Re: Wizerunek kierowcy MPK IP: *.dnet.local / 217.153.194.* 04.08.06, 16:56
        pomaranczka81 - jesteś zdrowa na rozumie?
        Dziękuje wszystkim pracownikom MPK w Rzeszowie za wyrażone opinie. Teraz już
        wiem, że tu piszą sami pracownicy i widać jak wielkie to bagno...
        • Gość: K-ca Re: Do Gabryśki i Pomarańczki IP: *.res.pl 05.08.06, 08:36
          Gabrysiu to kim ty jesteś? Nie odpowiedziałaś jak bylaś ubrana ze poraził cie
          widok kierowcy a tak na powaznie to ciśnie się na usta:" Nie ze mna te numery
          BRUNER".
          POMARAńCZKO
          To ze ktoś od dawna pluje w twarz to prawda.Proponuje poswięć trochę czasu i
          przejrzyj wypowiedzi na temat MPK z tego numeru jaki ma gabryśka a będzie to dla
          Ciebie ciekawa lektura.Z jednym się zgadzam że Prokuratura juz dawno powinna sie
          zająć ale TYM KIMś kto ciągle wyzywa Dyrekcje i neguje wszystko po kolei ale to
          może być jedynie z powództwa cywilnego dlatego Dyrekcja to olewa i
          słusznie.Kiedyś bardzo aktywny był numer 80.51.168 ,w Super Nowościach była
          jeszcze końcówka 2. a teraz ten od Gabryśki .Jeżeli będzie taka potrzeba to
          oferuje swoją pomoc.A tu jeden przykład ciekawej lektury:

• Re: Od maja w MPK będą mieli JAJA (bo Elunia wali) IP: 217.153.194.*
          Przeczytaj komentowany artykuł »
          Gość: Kierowca-robol 24.03.06, 19:32 + odpowiedz

Towarzyszko (chodzi mi o słowo wyrażające koleżeństwo lub jak Pani to sobie
          tłumaczy- broń Boże wiązać to z wątkiem politycznym!) Elżbieto D...- radno
          (...) chciałbym nadmienić, że z socjologicznego punktu widzenia ma Pani zupełną
          rację, ale... Pani czasy młodości, czyli głęboki socjalizm (czyt."socjalka"-
          przyp.autora) minęły tak dawno jak Pani uroda i czas poszedł do przodu, a Panią
          wciąż dręczą wspomnienia o lekkim życiu i to, że to na państwie Polskim
          spoczywa fizyczny obowiązek dbania o lekkie życie obywateli. Pozwolę sobie
          przytoczyć cytat z ust mojego dawnego nauczyciela: "-Trudno jest żyć lekko!".
          Pani sie to udało i tym się Szanowna Pani różni od takich osób jak Ja (prostych
          roboli z MPK, którzy wstają w środku nocy za psie pieniądze, aby spełnic Pani
          najgłupszy wymysł jako radnej Rady Miasta Rzeszowa, na którą jako mieszkaniec
          wielokrotnie głosowalem).
          Sznowna Pani -skoro dajecie ulgi bezrobotnym (takim jak 91% mojej rodziny-bez
          szwagra, bo szwagier to nie rodzina-może LPR myśli inaczej?), to może łaskawie
          przed wydaniem tak lekkomyślnych decyzji pomyślicie czym to skutkuje w kosztach
          dla MPK ? Na ekonomi znam sie nie wiele, ale myślę że tę uchwałę mogę
          przypisać wkrótce do siebie, bo na jej wskutek chyba w najbliższym czasie sam
          stanę się bezrobotnym (myślę,że nie za tę opinię-pozdrawiam "CENZORA" i ABW),
          ponieważ skoro Rada Miasta wprowadza pewne ulgi przewozowe u miejskiego
          przewoźnika, to dlaczego okradacie nas z przysługujących nam z tego tytułu
          pieniędzy??? Jak będziemy wozić ludzi według waszej politycznej fantazji- za
          darmo-bez finansowego zadośćuczynienia, to za kilka miesięcy pójdziemy z
          torbami (a może o to Pani chodzi, bo konkurencja tylko czeka???). Wyrównajcie
          nam wszystkie (chodzi mi tu o rzeczywiście: czyt.WSZYSTKIE) różnice wynikające
          z różnicy pomiędzy biletem podstawowym, a biletem stosowanym na podstawie
          Waszej ulgi i gwarantuję, że cena biletu podstawowego na terenie miasta
          Rzeszowa zmniejszy sie nawet o 50% (Z KORZYŚCIĄ DLA PASAŻERÓW !!!). Pani, to
          wie dobrze, ale wiadomo, że polityka robi swoje. POWIEDŹCIE WRESZCIE LUDZIOM
          ILE ZWRACACIE ZA STOSOWANE ULGI W KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ- NIE OSZUKUJCIE
          WYBORCÓW !!! A póki co, oddajcie nasze ciężko zarobione pieniądze, a nie
          otumaniajcie ludzi stałym tematem, że mamy mleko i bilety wolnej jazdy. Wy
          macie więcej i dlatego na Panią więcej nie zagłosuję (wiem, że ciężko zgrzeszę,
          ale to niejsze zło jak złodziejstwo).
          ZAPRASZAM ODWAŻNYCH REDAKTORÓW LOKALNEJ PRASY DO SPOTKANIA Z ZAŁOGĄ,
          ORGANIZACJAMI ZWIĄZKOWYMI I DYREKCJĄ MPK- tam usłyszycie prawdę, ale czy
          będziecie mieli odwagę lub możliwości o tym napisać?!- to jest apel tylko dla
          tych ambitnych, apolitycznych i nie skorumpowanych ideologicznie i finasowo!!!
          POZDRAWIAM PRZY TEJ OKAZJI WSZYSTKICH PASAŻERÓW MOJEGO PRZEDSIĘBIORSTWA- DZIĘKI
          WAM KOCHANI ŻYJĘ I MAM NA CHEB DLA MNIE I MOJEJ RODZINY.

• Re: Od maja w MPK będą mieli JAJA (bo Elunia wali IP: *.internetdsl.tpnet.pl
          Gość: klient 24.03.06, 19:49 + odpowiedz

a moze wogole by tak polikwidowac te extra przejazdy dla pracownikow mkp i jego
          rodziny o ile mozna jeszcze zrozumiec zze kierowca za friko tak cala reszta
          jego rodzina to nie fair tak samo jak reszta tych durnych punktow kto moze
          jezdzic za fri po miesci i okolicy
          za fri po miescie i okolicy powinni jezdzic kierowcy ewentalnie kontrolerzy
          biletow co do innych to mam sopre watpliwosci bo gdzie kiedys jakis posel z
          wawy czy nasz radny jechal mpk-iem chyba nigdy a co do wieku 70 lat za fri
          powinno sie go podniesc do 75 - 80 lat a nie - a najbardziej to lubie to jak
          jakas babunia czy dziadunio idac na przystanek widzac "swoj" autobus "zasowa"
          jak sprinter a pozniej jak wsiadzie do autobusu to odrazu szuka wolnego miejsca
          bo ona chora itp czegos tu nie zcaje bo jak by byla chora to by nie dala rady
          biec szybciej niz niektorzy mlodzieniaszki

• Re: Od maja w MPK będą mieli JAJA (bo Elunia wali IP: 217.153.194.*
          Gość: Kierowca 24.03.06, 20:05 + odpowiedz

Najpierw przeczytaj, potem sie z tym kolego prześpij, a dopiero potem osądzaj i
          pisz co wywnioskowałeś. Pamiętaj, ja żyję z myślenia, a to naprawdę nie boli i
          wręcz przeciwnie bardzo pomaga w mojej pracy. I nie dla tego pójdę wcześniej na
          emeryturę w przeciwieństwie do Ciebie, ale dlatego, że myszę myśleć za takich
          jak Ty, niezależnie gdzie się w danej chwili znajdujesz- w prowadzonym przeze
          mnie autobusie, czy zajeżdżającym mi w danej chwili drogę samochodzie. Dla
          mnie dobro i zdrowie przewożonych pasażerów jest najważniejsze, ale skąd Ty to
          możesz wiedzieć. Jesteś na FORUM chyba tylko dla politycznej podpuchy i żeby
          zaistnieć, a może tylko się w danej chwili nudzisz. Pozdrawiam cię miomo tego-
          baw sie dobrze, ale najpierw poznaj realia mojej pracy, a potem zabieraj
          amatorze głos. Co do biletów wolnej jazdy, to JA i moja rodzina korzystamy z
          mojego pojazdu, a bilet to tylko medialna pożywka dla takich naiwniaków jak ty.
          Miłej nocy Ci życzę, bo muszę rano wstać i szkoda mojego cennego zdrowia, żeby
          dyskutować z takim rozmówca jak TY.

• Re: Od maja w MPK będą mieli JAJA (bo Elunia wali IP: 217.153.194.*
          Gość: Żona Kierowcy 24.03.06, 20:27 + odpowiedz

Chłopcze! Mój mąż musiał iść spać, bo rano musi przewieźć uprzywilejowanych
          pijaczków porannymi kursami. Z treści Twojej wypowiedzi wynika, że nie
          szanujesz w przeciwieństwie do mojego męża ludzi starszych i nie potrafisz
          zrozumieć treści wypowiedzi mojego męża. On kocha ten zawód i mimo tych
          wszystkich uwag pod adresem jego pracodawcy i tak szanuje ludzi, których
          codziennie wozi i to mimo tego wszystkiego co można przeczytać na tym forum o
          kierowcach miejskiego przewoźnika.
          Pamiętaj: (-)jak mawiają starzy górale (sorry, ty gardzisz starymi ludźmi),...
          w każdym stadzie znajdzie sie czarna owca! Nie osądzaj więc wszystkich ludzi
          schematycznie.
          W tamtej wypowiedzi chodziło tylko o zwrot należnej kasy, żeby ludzie jeździli
          taniej po naszym mieście, a nie o pieprzenie o biletach wolnej jazdy.
          P.S.
          A może boli cię jeszcze, że mój mąż ma służbowe ciuchy za friko- chcesz to daj
          mi adres, a ja chętnie Ci je przekażę za FRIKO (razem z molami). Szafa
          odetchnie.
          BAW SIĘ MŁODY, ALE NIE NASZYM KOSZTEM!
          Renata (*)

• Re:Pora zamówić wizytę u Psychiatry IP: *.res.pl
          Gość: Prawdziwy kierowca 26.03.06, 08:31 + odpowiedz

Przestań ośmieszać siebie i firmę i nie siej tutaj zamętu i ODCZEP SIĘ ODE MNIE
          RAZ NA ZAWSZE.Nie chcę Cię znać i gardzę tobą.Dobrze ktoś połączył pewne fakty
          (nie wykluczone że to ty jesteś tą landryną)a teraz znów szukasz zaczepki.Nikt
          cię nie lubi w MPK i nie wypowiadaj się jako kierowca bo jesteś nim 2do 5ciu
          razy w tygodniu.Każdy w MPK wie kto kryje się się pod IP 217.153.194 a Renata
          to kochanka? czy żona zmi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka