Dodaj do ulubionych

Szkodliwa dieta do sądu

04.03.07, 19:12
czas przyszedł by nasi "pożal-się-Boże ... biznesmeni" zaczęli odpowiadać za
swój styl robienia forsy. czas wykarczować tych wszystkich błaznów, którym na
początku lat 90-tych jakiś cymbał powiedział że każdy może być biznesmen.
Każdy! nawet jak wszystkich liter alfabetu nie zna.
Jak można być tak nieprawdopodobnie durnowatym by umieszczać fałszywkę na
zywności będąc w pełno świadom że chodzi o zdrowie i życie ludzi? Trudno
uwierzyć że istnieją takie błazny.
Obserwuj wątek
    • Gość: klient Szkodliwa dieta do sądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 19:26
      na opakowaniach duzo rzeczy pisze m.in palenie szkodzi i co ?? wszyscy nadal
      pala
      wiec lepiej sobie przeczytac dokladnie skladniki a nie tylko etykietke z
      reklama ze jest super etc
      • Gość: bluevabank Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.dyn.optonline.net 04.03.07, 23:07
        100 000 zl to duzo ???!!! ,, to stary miliard tak ?
        • Gość: milion conajmniej Dziwi mnie tak mała kwota. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 23:22
          To muszą być jacyś strasznie biedni ludzie. Podwójnie mi ich żal.
      • Gość: Gosc Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.chello.pl 05.03.07, 00:00
        tylko tyle? Przeciez kazdy wie lepiej, ze po kupnie czegokolwiek do jedzenia
        powinien sprawdzic wszystko w laboratorium oraz przeprowadzic badania kliniczne
        na zwierzatkach, by mozna to bylo dopiero zjesc.
      • Gość: tom Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: 91.189.16.* 05.03.07, 02:51
        Po to jest znaczek (przekreslony klos pszenicy), który mówi nam, żę jest to
        produkt bezglutenowy. Jezeli nie ma tego znaczka to sie wtedy sprawdza sklad.
        Ta firma powinna odpowiedziec za to tak samo jak lekarz podajacy pavulon w
        karetce, lub osoba ktora drugiej osobie podaje arszenik.

• Gość: fred [...] IP: *.chello.pl 04.03.07, 23:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • guru133 Bo to co nas podnieca, to się nazywa kasa. 04.03.07, 23:16
      A konsumenci mają żreć i nie narzekać.
    • Gość: ręce opadają Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.chello.pl 04.03.07, 23:21
      nie mówię, że producent jest cacy, ale jak czytam wypowiedzi tej matki, to mi się płakać chce. Jeśli
      ktoś ma chore dziecko wymagające specjalnej diety, to czyta skład, a nie cieszy się jakimś napisem na
      froncie... Ciekawe, czy jak czyta na kosmetykach "naturalny" to patrzy na skład
      • nessie-jp Re: Szkodliwa dieta do sądu 04.03.07, 23:31
        > ktoś ma chore dziecko wymagające specjalnej diety, to czyta skład, a nie cieszy
        > się jakimś napisem na
        > froncie...

To samo chciałam napisać. Czy matce jest wszystko jedno, czym dziecko karmi,
        byleby napis (ten dużą czcionką z przodu) był odpowiedni? A jeśli zahamowanie
        wzrostu wynika z niedoboru witamin i białka czy nadmiaru cukrów, to kogo matka
        będzie skarżyć?

Niemniej, uważam, że producent tych płatków powinien dostać niezłego łupnia
        (finansowego), żeby mu się odechciało takich błędów na przyszłość. To samo się
        tyczy innych producentów umieszczających kłamliwe hasła na swoich produktach.
      • Gość: Wrrr Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: 82.160.210.* 04.03.07, 23:34
        Sam jestem chory na celiake, nie wierze by ktoś nie sprawdził składu przed spożyciem... Mam wrażenie że został znaleziony błąd, a teraz można nieżle na tym zarobić. Sam bym tak zrobił nawet gdybym wiedział że tam jest pszenica.
        A najśmiejsze są tu reklamy gdzie we wszystkich jest tekst: "i wylała się czekolada na pole pszenicy" czy jakoś tak. Jak wiadomo nie ma pszenicy bez glutenu, więc nie bardzo rozumiem niewiedzy tych rodzicow.
      • Gość: tom Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: 91.189.16.* 05.03.07, 02:56
        Za ten znaczek na froncie sie placi duzo kasy. Po to zeby w przyszlosci
        zwiekszyc zyski swojej firmy. I po to jest ten znaczek ( przekreslony klos
        pszenicy) zeby nie zagladac na malutkie litery na opakowaniach. Producent ktory
        posiada i umieszcza taki znaczek jest w pelni odpowiedzialny za opakowanie i za
        to co sie w nim znajduje.
        Ot co.
    • Gość: Lecho Ale na BMW dla prezesa napewno zostanie IP: 80.48.187.* 04.03.07, 23:30
      Pracuje dla zachodniego "krwiopijcy". Kazda szpula etykiet jest sprawdzana z
      wzorem litera po literze, kolor nadruku itd. Firma nie moze sobie pozwolic na
      najdrobniejszy blad. Produkty poza norma sa niszczone. A polski biznes mysli
      tylko o nowej beemie i tnie koszty na maksa.
      • Gość: Marksio Re: I dlatego warto dać więcej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 23:32
        I dlatego warto dać więcej za Płatki Śniadaniowe Nestle (R).
        • Gość: boski Re: I dlatego warto dać więcej ... IP: *.toya.net.pl 04.03.07, 23:35
          racja racja :)swoja droga to wspolczuc chlopcu glupoty ludzkiej, nalezy sie
          odszkodowanie :)
          • Gość: Tja I dlatego warto dać więcej za glupie imie IP: *.range86-142.btcentralplus.com 05.03.07, 00:47
            Dac odszkodowanie za imie emanuel , synowi bernadetty samockiej . Czy wszyscy
            ludzie z nazwiskami zakonczonymi na ka , ke musza miec komlpeks i nadawc
            dzieciom durne imiona w stylu czikitita albo emanuel ?
        • Gość: lucka Re: I dlatego warto dać więcej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 10:29
          Płatki Nestle wcale nie są bezglutenowe!!!!!!!!!!!
    • te_rence Szkodliwa dieta do sądu 05.03.07, 00:09
      To skandal! Jest napisane że produkt bezglutenowy i zawiera pszenicę czyli gluten! To jawna dezinformacja! Jak tak kazdy by sobie pisał na produktach spożywczych co mu się żywnie podoba to starch byłoby cokolwiek kupić do jedzenia!
      ps. kiedyś byłem chory na celiakie... wieloletnia dieta sprawiła że teraz mogę jeść produkty glutenowe i nic się nie dzieje na szczęście... ale tą diete trzebabyło przestrzegać...
      • Gość: lucka Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 10:35
        jeśli kiedyś byłeś prawidłowo zdiagnozowany na celiakię to z tej choroby NIGDY
        się nie wyrasta. Wciąż pokutuje powszechna opinia ,że celiakia to choroba wieku
        dziecięcego a to NIEPRAWDA. To nie ŻART!!!!!!!Niektórzy lekarze są niestety
        niedoinformowani, nie mówiąc już o reszcie społeczeństwa!!!!!!
      • Gość: mit Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.laczpol.net.pl 05.03.07, 20:01
        Jeśli kiedyś byłeś chory na celiakię, to masz ją nadal. Wieloletnia dieta nie
        mogła cię wyleczyć z celiakii. Z tego się NIE wyrasta! Tak kiedyś sądzono, ale
        jest to mit. Celiakia może co najwyżej przejść w formę utajoną (skąpoobjawową),
        ale nie oznacza to, że można wtedy zrezygnować z diety bezglutenowej. Każdy, kto
        kiedykolwiek miał zdiagnozowaną celiakię i wrócił do jedzenia glutenu, każdego
        dnia, systematycznie, rujnuje sobie zdrowie i naraża się na szereg bardzo
        niefajnych skutków ubocznych (anemia, osteoporoza, rak jelita i wiele innych).
        Polecam lekturę:
        www.fundacjaceliakia.pl
        forum.celiakia.pl/
    • Gość: fred Szkodliwa dieta do sądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 00:12
      musza zaplacic, koniec z dymaniem klienta!!
    • Gość: co.ty.powiesz Ale matka współwinna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 00:22
      To prawda, że producent dał d... i powinien beknąć. Ale matka też nie
      lepsza: "Zupełnie przypadkowo któregoś dnia spojrzałam na skład i się
      przeraziłam". "Zupełnie przypadkowo..." a przecież to powinna zrobić jeszcze w
      sklepie, wiedząc na co chore jest dziecko. Gdyby nie było odpowiedniej
      informacji w składzie produktu, to powinna dostać 100 tysięcy, albo i więcej. A
      tak - wobec "współprawstwa" - producent powinien zostać odpowiednio ukarany,
      ale mamuśka nie powinna zobaczyć ani złotówki. Może na drugi raz będzie czytała
      to co małym druczkiem.
      • Gość: jood Re: Ale matka współwinna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 00:36
        Może ja się nie znam, a może to dlatego, że nie choruję na celiakię, ale skoro
        na opakowaniu jest napisane "produkt bezglutenowy" to oznacza to ni mniej ni
        więcej tylko to, że ten produkt nie zawiera glutenu?
    • Gość: Grek Szkodliwa dieta do sądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 00:50
      Co do celiakii - mój syn wurósł z tej choroby. A więc jest to możliwe...
      • Gość: mit Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.laczpol.net.pl 05.03.07, 19:52
        Z celiakii się NIE wyrasta! Tak kiedyś sądzono, ale jest to mit. Celiakia może
        co najwyżej przejść w formę utajoną (skąpoobjawową), ale nie oznacza to, że
        można wtedy zrezygnować z diety bezglutenowej. Każdy, kto kiedykolwiek miał
        zdiagnozowaną celiakię i wrócił do jedzenia glutenu, każdego dnia,
        systematycznie, rujnuje sobie zdrowie i naraża się na szereg bardzo niefajnych
        skutków ubocznych (anemia, osteoporoza, rak jelita i wiele innych). Polecam
        lekturę:
        www.fundacjaceliakia.pl
        forum.celiakia.pl/
    • Gość: sikorka68 Szkodliwa dieta do sądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 01:05
      "W USA firma, po takiej wpadce, zostałyby puszczona z torbami - mówi Artur
      Kondrat, miejski rzecznik praw konsumentów w Rzeszowie."

U nas takie sprawy powinny też kończyć się w ten sposób...

• Gość: Amerykanka Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 11:26
        W USA to by również odebrano nieodpowiedzialnym rodzicom już dziecko, a służba społeczna wytoczyłaby proces o odebranie praw rodzicielskich. Czy my naprawdę chcemy żeby w Polsce było jak w USA?
    • Gość: prawnik Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.chello.pl 05.03.07, 01:06
      powinni walczycz o 999999999999999999999999999999999999999 tysiecy miliardow
      milionow zlotych
    • xaliemorph Szkodliwa dieta do sądu 05.03.07, 01:08
      Po pierwsze nie należy ufać producentom, i powinno się __zawsze__ czytać dokładnie skład. Tym bardziej, że w tym przypadku skład już pokazał iż coś było nie tak. Wiem bo sam cierpiałem na tę chorobę i moja matka na szczęście zawsze się dokładnie interesowała co kiedyś mi podawano. Ale i po drugie to i owszem powinno się surowo ukarać producenta. Dlaczego np. taka durna Anna Mucha ma dostać wysokie odszkodowanie za samowolne pokazanie cycków a ludzie narażeni na trwały uszczerbek na zdrowiu mają dostać ochłapy, gdy błędy wobec nich są znacznie bardziej kosztowne?!?
      • Gość: tom Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: 91.189.16.* 05.03.07, 03:08
        "Po pierwsze nie należy ufać producentom, i powinno się __zawsze__ czytać dokład
        > nie skład."

Jezeli nie nalezy ufac producentom to po co czytac sklad. Tak samo mogl
        producent nie podac ze w skladzie tego produktu jest pszenica, a wnim przeciez
        byla. Po prost specjalnie dezinformowal klientow.
        I za to powinno sie placic odszkodowania. Produkty z tym znaczkiem sa wiele
        drozsze od pozostalych i na tym zarabiaja producenci.
        Zwykla maka pszenna kosztuje ok 2,5 zl a maka bezglutenowa ok 13,0zl
      • Gość: mit Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.laczpol.net.pl 05.03.07, 19:58
        Jeśli kiedyś miałeś zdiagnozowaną celiakię, to chorujesz na nią nadal.
        Z celiakii się NIE wyrasta! Tak kiedyś sądzono, ale jest to mit. Celiakia może
        co najwyżej przejść w formę utajoną (skąpoobjawową), ale nie oznacza to, że
        można wtedy zrezygnować z diety bezglutenowej. Każdy, kto kiedykolwiek miał
        zdiagnozowaną celiakię i wrócił do jedzenia glutenu, każdego dnia,
        systematycznie, rujnuje sobie zdrowie i naraża się na szereg bardzo niefajnych
        skutków ubocznych (anemia, osteoporoza, rak jelita i wiele innych). Polecam
        lekturę:
        www.fundacjaceliakia.pl
        forum.celiakia.pl/
        • xaliemorph Re: Szkodliwa dieta do sądu 06.03.07, 22:03
          Prawdopodobnie masz rację. Sam już od jakiegoś czasu nie spożywam co prawda tylko zwykłego chleba, a zamiast tego chleb bezglutenowy ale od tego czasu jakoś nie mam okresowych nudności, bólów brzucha czy okazjonalnych przeczyszczeń organizmu. Po prostu ograniczyłem połowicznie ilość glutenu w diecie, choć nie wiem czy lepsze samopoczucie to tylko sugestia. Prawdą jest że raz na rok do dwóch przy normalnej diecie dostawałem nagłego nawrotu problemów gastrycznych i ewidentnie pomagało stosowanie diety bezglutenowej. A tak po swojemu to muszę poszukać u siebie kompetentnego lekarza, bo ten z NFZ z mojego rejonu upiera się przy refluksie choć dziwne spostrzeżenie skoro dieta bezgl. pomaga. No ale taka nasza służba zdrowia. Wiem że to nie forum celikia ale dzięki za linki i sobie chętniej je zgłębie.
    • Gość: jsr Szkodliwa dieta do sądu IP: *.g.intelink.pl 05.03.07, 01:28
      TYLKO idiota może powiedziec, żę się nic nie stało bo to zwykła pomyłka ! DO
      TEJ PORY BYŁO BRAK ODPOWIEDZIALNOŚCI ale rzeczywiście czas najwyższy żeby
      odpowiedzieli za swoją pomyłke ! ! ! ! ! ! BO dla nich nie ważne co ro bią
      ważne żeby sprzedać i skasować szmal ! ! ! ! to nie kapitaliści nawet tylko
      potencjalni mordercy !
    • Gość: konsumentka Szkodliwa dieta do sądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 11:22
      Jestem regularną konsumentką tych produktów i na opakowaniu Choco Surfing NIGDY nie było oznakowania, że jest to produkt bezglutenowy. Tym bardziej mnie dziwi postawa matki, która przy zakupie nie przeczytała składu surowcowego (w którym jak sama przyznała jest wyraźnie podana pszenica), a jedynie skupiła się na dodatkowych informacjach.
      • anakon Re: Szkodliwa dieta do sądu 05.03.07, 13:42
        Po to są oznaczenia przekreślonego kłosa by każdy, również obcojęzyczny konsument mógł w każdej szerokości geograficznej nie znając języka tubylców kupić produkt bezpieczny dla siebie. Znak przekreślonego kłosa jest międzynarodowym językiem zrozumiałym dla wszystkich osób chorych na celiakię i przebywających z róznych powodów na diecie bezglutenowej i w żadnym wypadku nie wolno go używać dla własnego widzi mi się. Taki producent powinien ponieść karę, zwłaszcza w naszym kraju gdzie rynek musi nauczyć się szanować konsumentów z różnymi potrzebami zdrowotnymi.
        Poza tym wszystkich którzy jak twierdzą "wyrośli" z celiakii zapraszam do zrewidowania swoich błędnych poglądów, bo celiakia jest chorobą na całe życie i nie ma od niej odwrotu. Proponuję poczytać na www.celiakia.pl zwłaszcza na forum i douczyć się co to za choroba, na czym polega i dlaczego z niej się nie wyrasta....
      • anakon Re: Szkodliwa dieta do sądu 05.03.07, 13:46
        Jeszcze jedno: przekreślony kłos to nie jest informacja dodakowa, tylko podstawowa, tak jak informacja, że produkt jest dla diabetyków, wegetarian(tu akurat nic im by się nie stało jakby zjedli mięso, ale z cukrzykami i celiakami już nie jest tak kolorowo). Producent musi wiedzieć co oznacza używana przez niego symbolika, mało tego za certyfikat pozwalający używać tego oznaczenia się płaci, bo oznacza on prowadzenie badań specjalistycznych danego produktu pod kątem zawartości gladyny.
        • Gość: Krystyna Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 13:53
          A widziałeś opakowanie? Bo ja widziałam, mój syn ciągle je te płatki, a na
          opakowaniu nie ma przekreślonego kłosa ani żadnej informacji, że jest
          bezglutenowy. Bardzo mi szkoda matki, bo rozumiem co przechodzi, choroba dziecka
          itp, ale dlaczego musi na dokładkę zwalać winę za swoją nieuwagę na wszystkich
          dookoła, a sam się nie poczuwa do odpowiedzialności. Może zaczijmy naprawę
          świata od siebie a nie od innych.
          • anakon Re: Szkodliwa dieta do sądu 05.03.07, 14:13
            Ja nie widziałam opakowania, ale zakładam, że jeśli dziennikarze się tym zajęli to na opakowaniu, którym dysponuje owa pani jest właśnie przekreślony kłos inaczej całej sprawy by nie było, a producent nie tłumaczyłby się, że to bład drukarni, więc proszę najpierw uważnie czytać treść całego artykułu. Nawet jeśli takie oznaczenie znalazło sie z winy drukarni na jakiejś partii danego produktu to nie stanowi o braku odpowiedzialności producenta za zaistniałą sytuację. Proponowałabym też odczepić się od konsumentki, która próbuje doprowadzić do sytuacji by w tym chorym kraju żyło się lepiej wszystkim konsumentom. Takie sprawy sądowe prowadzą do tego, że każdy producent musi się bardziej liczyć z odpowiedzialnością za swoje czyny i zaniedbania, a to jest z pożytkiem nie tylko dla konsumentów tej właśnie firmy, ale dla wszystkich konsumentów jakichkolwiek produktów sprzedawanych w naszym kraju.
            • Gość: Krystyna Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 16:08
              Kupuje ten produkt od ponad roku i dokładnie oglądam, gdyż mój syn jest
              alergikiem (wprawdzie nie choruje na celakie, ale i tak muszę bardzo uważac co
              je), ponadto za kazdym razem sprawdzam sklad. A dzisiaj po przeczytaniu tej
              historii sprawdziałam fora i strony poswiecone tej chorobie i nigdzie w
              polecanych produktach nie znalazlam informacji jakoby ta firma produkowała
              produkty bezglutenowe, za to znalazłam wiele zgryżliwych uwag pod adresem
              producentów - moim zdaniem sporo uogólnień. Co więcej dysponuje opakowaniem
              sprzed dwóch miesiecy i takowego znaczka na nim nie ma więc zarzut że firma go
              zdjela w wyniku afery jest wyssany z palca i całkowicie odlegly od prawdy.
              Zresztą skoro się tak dobrze orientujesz to znajdz mi na odpowiedniej stronie
              (juz nie mialam czasu jej szukac) spis producentow kt moga uzywac tego znaku,
              gdyz na pewno trzeba za taki znaczek zaplacic i przejsc odpowiednie kontrole.
              Jestem prawie na 100% pewna że nie znajdziesz tam tej firmy, a przynajmniej tego
              produktu. Moze zamiast insynuacji podawalbys jakies fakty.
          • anakon Re: Szkodliwa dieta do sądu 07.03.07, 09:44
            Prosze bardzo oto link do opakowania:
            img339.imageshack.us/img339/6369/platkichoccosurfingye0.jpg
            Zeby nie byc goloslownym...w rubryce po lewej stronie jest wyraznie gluten-"0", po prawej sytronie jak byk pszenica w skladzie, wiec prosze sie nie wypowiadac, jak nie wie Pani co to gluten i co pszenica, a producent juz nie moze sobie pozwolic na to, zeby takich rzeczy nie wiedziec i to wlasnie-niewiedza, czy swiadome wprowadzanie w blad konsumenta powinno byc karane.
            • xaliemorph Re: Szkodliwa dieta do sądu 07.03.07, 15:28
              E dokładnie. Ukrać producenta za to żę próbował szukać naiwnych narażając na utratę zdrowia, ale i przy okazji dla zwykłych ludzi przestroga by w miarę możliwości starać się sprawdzić dokładniej (co wcale nie znaczy że producentowi nie należy się horrnedalna kara, jestem więcej niż 100% pewny że doskonale on wiedział co jest na opakowaniu, to było świadome działanie z premedytacją).
    • Gość: Vili Re: Szkodliwa dieta do sądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 19:41
      Powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka