pietrekrz 31.05.03, 22:46 INTERNAUCI PISZCIE COŚ O SWOIM MIEŚCIE ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pietrekrz Re: FORUM JAROSŁAW 31.05.03, 23:19 miasto w województwie podkarpackim, w obrębie Podgórza Rzeszowskiego, na wysokim lewym brzegu Sanu, około 42 tys. mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 10:08 Jarosławianie piszcie o swoim mieście!! To co wam sie podoba , i to co nie. Piszcie co sie dzieje dobrego i złego. Nie mamy swojego forum, a RZeszów to myśle nas przyjął i możemy sie tu spotykać , więc to róbmy kochani!Tu możemy obie pomagać , doradzać i zadawać pytania na które sobie odpowiadamy.Więc co stoi na przeszkodzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JW. Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 20:45 Nie taki mały fragment Jarosławia lezy także w obrębie Doliny Dolnego Sanu :) To poniżej skarpy lessowej - Misztale, Garbarze, Łazy Kostkowskie... Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz Re: FORUM JAROSŁAW 01.06.03, 17:19 Wzmiankowany w kronice Nestora pod datą 1152. Prawa miejskie w 1323. Położenie na szlaku handlowym łączącym Morze Czarne z Morzem Bałtyckim sprzyjało rozwojowi miasta. Od 1387 miasto prywatne rodziny Tarnowskich, następnie Odrowążów, Kostków i Ostrogskich. W XVI i XVII w. miejscowe jarmarki gromadziły kupców z całej Europy i Azji. Rozwojowi handlu towarzyszył rozwój rzemiosła. Funkcjonował port nad Sanem, wytwórnia statków żeglugi śródlądowej. Od połowy XVII w., po dwóch wielkich pożarach (1600, 1625) i licznych najazdach, powolny upadek znaczenia. W okresie rozbiorowym pod władzą austriacką. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz Re: FORUM JAROSŁAW 04.06.03, 22:44 Znaczący ośrodek przemysłowy. Siedziba Zakładów Cukierniczych San, zakładów dziewiarskich Jarlan, huty szkła opakowaniowego, zakładów mięsnych, ponadto przemysł drzewny, skórzano-obuwniczy. W okolicy wydobycie gazu ziemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daddy45 - realista Re: FORUM JAROSŁAW - aktualizacja informacji !!!!! IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 17.12.03, 09:18 Pietrekrz, wybacz ale musze zaktualizować Twoją wypowiedź - jestes chyba niedoinformowany: "Znaczący ośrodek przemysłow" - to już przeszłość! 25 lat temu owszem ale nie dzisiaj. "Siedziba Zakładów Cukierniczych San" - i tylko siedziba została bo produkcja została wstrzymana i uruchomiona nie będzie - a kokosanek ŻAL. "zakładów dziewiarskich Jarlan" - jeszcze dychają ale koniec bliski, brak zamówień, słaby marketing, wyeksploatowany park maszynowy, brak inwestora strategicznego, który zainwestowałby parę milionów dolarów, itd. itp. - jednym słowem AGONIA. "huty szkła opakowaniowego" - owszem, prosperuje i to b.dobrze - wyjątek niestety! "zakładów mięsnych" - sprzedane po raz kolejny po totalnej modernizacji i zautomatyzowaniu produkcji aby osiągnąć jak największą produkcję. Przy okazji szlag trafił stare sprawdzone przedwojenne procedury, które nadawały wędlinom swojski "jarosławski" smak. Kiedyś można było rozróżnić po smaku, że to wyrób z Jarosławia. Dzisiaj jak wszystkie inne, bez smaku. "ponadto przemysł drzewny" - Zakłądy Meblarskie padły przecież, jest na ich miejscu Wyższa Szkółka "U Jarosza" - przynajmniej budynki nie uległy dewastacji i służą po remoncie zbożnym celom. "skórzano-obuwniczy" - "butolog" Faliński jedynie robi obuwie przemysłowe, pantoflarnia nieistnieje. "W okolicy wydobycie gazu ziemnego". - fakt, Karpackie Zakłady Gazownicze funkcjonuja bardzo dobrze ale do pracy przyjęć nie ma a najchętniej zwolnionoby jeszcze parę osób, redukcje były wcześniej. Podsumowując: Przemysłu w mieście już nie ma a w zwiazku z tym nie można liczyć na pracę. Przynajmniej szkolnictwo się rozwinęło ale nadprodukcja absolwentów nie rozwiąże problemu bezrobocia. Małym pocieszeniem jest fakt posiadania w Polsce wykształconych bezrobotnych. Zresztą gierkowski podział Polski na "A" i "B" istniej do dzisiaj i może, podkreślam może wejście do UE coś zmieni ale nie liczyłbym na wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz ZABYTKI 08.06.03, 14:43 kościół Św. Ducha (XV w.), fragmenty miejskich murów obronnych i Bramy Krakowskiej (XVI w.), renesansowe budynki przy ulicy Grodzkiej (XVI-XVII w.), zabudowa rynku z ratuszem (XVI-XVII w.), m.in. kamienica Orsettich, uważana za najpiękniejszy zabytek renesansowy w kraju (1570), kościół farny (1582-1594), dawny klasztor Benedyktynek (1615-1624), kościół i klasztor Dominikanów (XV w., kilkakrotnie przebudowywany), kościół i klasztor Reformatów (1710-1716), pozostałości zamku obronnego (XV w.), cerkiew greckokatolicka z lat 1717- 1747, przebudowana w latach 1911-1912, z ukoronowanym wizerunkiem Matki Bożej Jarosławskiej zwanej Bramą Miłosierdzia (Myłoserdia Dweri) - główne sanktuarium i miejsce pielgrzymek grekokatolików w Polsce, podziemna trasa turystyczna im. F. Zalewskiego (wejście w kamienicy "Rydzikowskiej") poprzez ogromne wielopoziomowe piwnice, wydrążone pod rynkiem w miękkim lessie, dawniej używane jako składy towarów i w celach obronnych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: ZABYTKI IP: 66.230.21.* 08.06.03, 16:44 Skoro to miasto jest takie piekne, takie prezne, takie zasobne, to dlaczego umiera? W Jaroslawiu nic sie waznego nie dzieje. Brak tam ludzi wyksztalconych. Kto madrzejszy to z Jaroslawia ucieka. Madrzy z Jaroslawia sa na cmentarzu. Zywi, wyjatkowo nieinteligentni. Juz w Sieniawie jest wiecej kultury. Nie mowiac o Pawlosiowe, Muninie, Kidalowicach. Po prostu Jaroslaw umiera smiercia naturalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: Jarosław!!? IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 19:39 Myśle że nie , tylko nie ma mądrego i dobrego gospodarza .Burmistrz mieszka w Krakowie i ma w nosie co sie dzieje w tym naprawde ładnym mieście. Chce wysprzedawać co sie da .Nigdy nie można go zastać na urżędzie nawet nie można sie do niego zapisać bo niewiadomo kiedy będzie.A w domu bez gospodarza lub ze złym gospodarzem żle sie dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Jarosław!!? IP: 212.244.217.* 12.06.03, 11:10 Niestety to prawda, miasto jest zle zarzadzane i własciwie bez zadnej koncepcji,. Nie ma klimatu dla inwestycji, ponadto z powodu niskiej jakości towarów, sklepów i usług pieniędze zarobione tu przez ludzi wypływają do innych miast. to jest przyczyną ze miasto to się niestety ale powoli konczy .... Elity intelektualne (wierze ze takie są pochowaly sie do podziemia) widac tylko pseudo elity finansowe - czytaj nowobogackich i ich ryczace samochody... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: Jarosław!!? IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 10:57 Nie wiem czy to prawda, ale słyszałam że na rynku Jarosławia, mimo przygotowań nie odbyła się impreza bo burmistrz miał zabronić z powodu miesiąca Maryjnego!? Złości mnie to. Kto się chce modlić , to kto mu broni?????? niech sie modli!!! ale nawet w bibli jest napiane że rozrywka człowiekowi jest potrzebna. A co my w Jarosławiu mamy!!!!??????. NIC.Ani teatru,a byliby chętni bo sama musze jechać z przyjaciółmi do rzeszowa na spektakl a do Lwowa na dobrą opere, kino nam sprzedali, brak jakiejkolwiek rozrywki kulturalnej. Szkoda tego Miasta bo jest naprawde piękne!!Co mają robić studenci po zajęciach gdy sie chcą odprężyć?? ano rozrabiają bo gdzie iść??? co robić?? Ma być basen otwarty na otarcie łez ale to kropla w morzu.A tak ładnie politycy obiecują gdy chcą sie dostać do żłoba ' a jak już u niego są to sami żreją.Naprawde są w Jarosławiu ludzie inteligentni i szkoda ich że nie mogą sie rozwijać, bo nie stać ich na to. A ci co są bogaci ?????? nie zawsze są inteligentni , i mają swoje rozrywki nie mające nic z kulturą. > Pozdrawiam wszystkich a szczególnie tych którym leży na sercu dobro tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolecccp Re: Jarosław!!? IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 12:05 > > Pozdrawiam wszystkich a szczególnie tych którym leży na sercu dobro tego > miasta. thnx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Jarosław!!? IP: 83.238.0.* 13.05.04, 10:08 A ilu masz tych inteligentnych i wykształconych ludzi? Czy uczęszczając do pseudo wyższej szkoły w Jarosławiu można mówić o wykształceniu? Przecież poziom jest żenujący. Większość inteligentnych ludzi niestety wyjeżdża lub już wyjechała. Co do osób zarządzających miastem - to same układziki. Ale cóż, mieszkańcy sami wybierają, a potem się denerwują, że nic się nie dzieje. Pamiętam, że podczas ostatnich wyborów było parę sensownych osób, ale oczywiście wygrali naj..... (bez wykształcenia, bez programu, bez możliwości). Życzę wszystkim, aby wreszcie zaczęli myśleć, że żeby cos mieć trzeba najpierw coś z siebie dać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOT Re: ZABYTKI IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 20:41 Gość portalu: Pat napisał(a): > Skoro to miasto jest takie piekne, takie prezne, takie zasobne, to dlaczego > umiera? W Jaroslawiu nic sie waznego nie dzieje. Brak tam ludzi > wyksztalconych. Kto madrzejszy to z Jaroslawia ucieka. Madrzy z > Jaroslawia sa na cmentarzu. Zywi, wyjatkowo nieinteligentni. Juz w > Sieniawie jest wiecej kultury. Nie mowiac o Pawlosiowe, Muninie, > Kidalowicach. Po prostu Jaroslaw umiera smiercia naturalna. Tak,to miasto jest nadzwyczaj piękne i urokliwe. Jesteś w wielkim błędzie jeśli myślisz że umiera - wręcz przeciwnie ,świetnie się rozwija (Uniwersytet Jarosławski za kilka lat będzie większy i bardziej prestiżowy niż tak zwany Uniwersytet Rzeszowski). Wielki świat - światowe koncerny (DANON - ten od ciasteczek LU, OWENS ILINOIS - ten od butelek). Ale Ty jesteś tak inteligentny że zapewne to wszystko wiesz, tylko przez wrodzoną skromność wolałeś przemilczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: ZABYTKI IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 16:24 > pozostałości zamku obronnego (XV w.), cerkiew greckokatolicka z lat 1717- 1747, > > przebudowana w latach 1911-1912, z ukoronowanym wizerunkiem Matki Bożej > Jarosławskiej zwanej Bramą Miłosierdzia (Myłoserdia Dweri) - główne sanktuarium > > i miejsce pielgrzymek grekokatolików w Polsce, podziemna trasa turystyczna im. Dawniej często bywałem w waszym mieście. Naprawdę jest piękne. O historii ciekawszej od mojego rzeszowa.Mam pytanie;czy w waszym mieście są czynni grekokatolicy- czy tylko to nieliczne stare babcie. czy np cerkiew żyje,przychodzą wierni- bo wnętrze ma piękne. Co sie dzieje w starym Opactwie- tam kiedyś było liceum plastyczne a kościól był w ruinie. A w ktorymś kościele jako dzieciak widziałem taką rzeżbę - pietę .Gdzie to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michelle Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.dial.proxad.net 14.06.03, 10:21 W Jaroslawiu sie urodzilam, wyjechalam 35 lat temu, ale Jaroslaw dzisiejszy jest jeszcze piekniejszy niz dawniej i nie zauwazylam by umieral. Szczegolow nie znam, pisze tylko to co widze. Serdecznie pozdrawiam wszystkich. Czekam na wiecej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOT Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 15.06.03, 17:24 www.jaroslaw.pl/cms_tourist/tour13b.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet JAROSŁAW W ETERZE IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 15.06.03, 17:29 www.jaroslaw.pl/cgi-bin/jaroslaw/news/display_msg.cgi?id_msg_pk=120 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.res.pl / 10.1.7.* / *.res.pl 18.06.03, 15:56 najlepsza to wy macie szkołe warto tam zajrzec niezłe jaja www.pwszjar.edu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.06.03, 07:47 czy to prawda ,że ma sie reaktywować drużyna piłkarek ręcznych?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.03, 00:02 jak narazie mamy 4 lige - załosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOB Re: FORUM JAROSŁAW IP: 80.51.255.* 22.06.03, 10:06 Gość portalu: marek napisał(a): > jak narazie mamy 4 lige - załosne no w sumie może i żałosne ale w niedalekim Przemyślu nie mają wcale lepiej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.03, 21:20 miałem na mysli ze tylko 4 lige w jarosławiu sport stal bardzo wysoko tylko poprzez działania pseudo działaczy szlag to wszystko trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz REFERENDUM 2003 - WYNIKI 22.06.03, 10:57 FREKWENCJA: 60.75% GŁOSÓW NA TAK: 77% GŁOSÓW NA NIE: 23% www.referendum.pkw.gov.pl/sww/gminy/18/04/01A.1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strazak Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.03, 21:22 jarosławianie co myslicie o poczynaniach naszej straży miejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 16:34 zlikwidować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 17:49 DziEki nim odzyskałam radio samochodowe, jednak niech zostaną . Raz coś zepsują ,innym naprawią , poczekajmy z likwidacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 17:02 Czy ktoś zna datę otwarcia basenu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet BASEN IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 20:33 Miał być oddany w czerwcu - podobno są jakieś opóźnienia (na wrzesień ma być oddany na 100%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: BASEN IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 30.06.03, 12:04 Ja mam inne wiadomości . Rzeczywiście pocątkowo miał być oddany w czerwcu ale śrubowane terminy są niebespieczne i na to sie nie zgodził dyrektor basenu gdyż jemu zależy na bespieczeństwie użytkowników tego obiektu i musi być wszystko zrobione tak jak należy.To ma być basen z rurami i innymi atrakcjami i nie można spieszyć tylko dla tego że taki termin ktoś wymyślił . Najprawdopodobniej będzie otwarty dopiero w pażdzierniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 12:36 A Ja słyszałam że w Jarosławiu ma być budowane ZOO, czy to prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: FORUM JAROSŁAW IP: 80.51.255.* 02.07.03, 21:46 Gość portalu: Marynika napisał(a): > A Ja słyszałam że w Jarosławiu ma być budowane ZOO, czy to prawda?? na Podkarpaciu mieszka grubo ponad 2 mln ludzi i przy takiej ilosci nie ma ZOO - może w Jarosławiu powstanie, kto to wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
rychu.z.przemysla Re: FORUM JAROSŁAW 02.07.03, 22:09 WIOCHA - MÓJ PRZEMYŚL NAJPIĘKNIEJSZY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: FORUM JAROSŁAW. Do rycha z przemyśla IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 14:34 Rychu ty jesteś wstrętnym regionalnym a może i to zadużo powiedziane, patriotą. Całą polskę trzeba kochać.A jeżeli chodzi o Jarosław to 50% przemysłu należy właśnie do tego miasta w dawnym woj. przemyskim. Tak że to nie taka wiocha skoro wiele ludzi z przemyśla szuka pracy właśnie w Jarosławiu i tu też zakładają swoją działalność gosp.Osobiście znam takich.Rychu więc pofolguj i nie bądz taki pełen nienawiści w sobie.A jeżeli tak kochasz swoje miasto to ci wolno, ale można go promować w inny sposób, bardziej przyjazny dla innych aby go chcieli odwiedzać, a nie tak, by wzbudzać u innych nienawiść . pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: FORUM JAROSŁAW. Do Maryniki 16.07.03, 01:42 Gość portalu: Marynika napisał(a): > Rychu ty jesteś wstrętnym regionalnym a może i to zadużo powiedziane, patriotą. Maryniko! Prosze zacznij odróżniać nicki! Wejdź na forum Przemyśl i przekonaj się kto jest kim. rychu.z.przemysla to nie ja!!! Jest jakiś palant, który wymyśłiłsobuie nick podobny do mojego i podpisuje się nim wypisując rózne pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwwojtus Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 20:54 rychu.z.przemysla napisała: > WIOCHA - MÓJ PRZEMYŚL NAJPIĘKNIEJSZY dla każdego jego miasto jest naj naj fajniejsze , piękniejsze i w ogóle jeżeli ktoś uważa inaczej to wyjeżdża gdzie i tyle każde miasto ma takich ludzi , jaki jest poziom kultury w mieście więc rychu z pełną satysfakcją może się uważać za ... ***** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ix Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 10:31 To prawda!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 14:54 Wstyd mi za was Jarosławianie że nic nie piszecie, choćby dzień dobry aby dać znać że jesteście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOTŻET Gdzie na wakacje IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 20:45 Gdzie mieszkańcy Jarosławia wypoczywają (oprócz RADAWY)?? Góry czy jeziora , Słowacja czy Portugalia??? A może Finlandia?? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: Gdzie na wakacje IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 13:30 Jest wiele fajnych miejsc w okól Jarosławia podobnych do radawy.Ale to na vikend. A na urlopy wyjeżdża sie np; Włochy ,Francja, Słowacja jak najbardziej , Węgry, CHorwacja, Słowenia,Hiszpania,Grecja. Tak jak i mieszkańcy innych miast. Ja osobiście z rodzinką jadę w sierpniu na Słowenie , plaże są mniej kamieniste niż na Chorwacji. A ty ?? Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOTŻET Re: Gdzie na wakacje IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 17:06 W tym roku generalna zmiana (po kilkuletniej penetracji zachodu i południa europy) wakacje w Rumunii.Pierwotnie miałem jechać do Bułgarii i Grecji, ale po namyśle postawiłem na Rumunię (zdecydowanie bliżej i chyba ciekwiej). Oczywiście przez Ukrainę. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwwojtus Re: Gdzie na wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 21:37 Zgoda jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whal'a Re: http://www.jaroslaw.pl/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.03, 17:25 wasza stronka jest z 10 razy ladniejsza od naszej rzeszowskiej, tak trzymac, no i zrobcie jeszcze zoo, to wstyd ze nie mamy na podkarpaciu zadnego zoo Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz FORUM DLA JAROSŁAWIA 16.07.03, 16:14 tak sobie sprawdziłem i ten post ma 28 miejsce pod względem liczby wypowiedzi na Forum Rzeszów i chyba szybko pnie się do góry!!! To chyba świadczy z deka o tym, że Jarosławianie chcą własne forum !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOT Re: FORUM DLA JAROSŁAWIA IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 20:35 wręcz marzymy o tym ... Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz Re: FORUM DLA JAROSŁAWIA 08.08.03, 12:22 pietrekrz napisał: > tak sobie sprawdziłem i ten post ma 28 miejsce pod względem liczby wypowiedzi > na Forum Rzeszów i chyba szybko pnie się do góry!!! To chyba świadczy z deka o > tym, że Jarosławianie chcą własne forum !!! TERAZ JUŻ 11 MIEJSCE POD WZGLĘDEM LICZBY WYPOWIEDZI NA FORUM RZESZÓW ! Odpowiedz Link Zgłoś
podkarpacie BROŃCIE "LU" 17.07.03, 19:06 przecież likwidacji tego zakładu można zapobiec, wystarczy tylko troche szumu, pomoc polityków z Podkarpacia i zaangażowanie ludzi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No to HOOP Re: BROŃCIE 'LU' IP: *.rzeszow.mm.pl 17.07.03, 22:31 Pomoc Polityków? Z Podkarpacia? Może towarzysza Wiesława Ciesielskiego? Oni (a na pewno Ci co na nich głosowali) umieją pomagać tylko sobie. Słyszałem tłumaczenie Francuzkiego Prezesa LU - no cóż Polacy jedzą za mało ciasteczek - i co, LU i po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOT Re: BROŃCIE 'LU' IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 18:07 Jakieś 10 lat temu ( o ile dobrze pamiętam ) francuzi sondowali Polski rynek ciasteczek.Znaleźli jakiegoś dystrybutora,zainwestowali w reklamę TV(lu , lu , ludzie to lubią - ciasteczka LU)i wyciągnęli wnioski - rynek jest obiecujący, ale jest konkurencja firm krajowych (WEDEL,SAN,SKAWINA etc).W krótkim czasie stali się właścicielami 2 najwiekszych zakładów na rynku polskim i w ten sposób stali się panami sytuacji.Jeszcze tylko zmiana nazwy ciastek z SAN na LU (parę groszy na reklamę TV i na bilbordach) i po kłopocie (konkurencie). Teraz można prowadzić swoją strategię cenową na rynku Polskim i utrzymać swoje fabryki w Belgi i Francji. Natomiast nasi lokalni politycy wolą zajmować się bardziej przyjemnymi sprawami niż zwracać uwagę na takie drobiazgi jak obrona miejsc pracy. Jeszcze w Jarosławiu jest kilka zakładów , a na całym podkarpacciu nawet kilkadziesiąt funkcjonujących w miarę normalnie , więc nie ma tragedi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: BROŃCIE 'LU' IP: 80.51.255.* 18.07.03, 20:32 Gość portalu: JOT napisał(a): > Jakieś 10 lat temu ( o ile dobrze pamiętam ) francuzi sondowali Polski rynek > ciasteczek.Znaleźli jakiegoś dystrybutora,zainwestowali w reklamę TV(lu , lu , > ludzie to lubią - ciasteczka LU)i wyciągnęli wnioski - rynek jest obiecujący, > ale jest konkurencja firm krajowych (WEDEL,SAN,SKAWINA etc).W krótkim czasie > stali się właścicielami 2 najwiekszych zakładów na rynku polskim i w ten > sposób stali się panami sytuacji.Jeszcze tylko zmiana nazwy ciastek z SAN na > LU (parę groszy na reklamę TV i na bilbordach) i po kłopocie (konkurencie). > Teraz można prowadzić swoją strategię cenową na rynku Polskim i utrzymać swoje > fabryki w Belgi i Francji. to co piszesz jest przerażające naprawde, nawet nie wiedziałem że SAN to teraz LU i oni ten zakłąd chcą zlikwidować?? > Natomiast nasi lokalni politycy wolą zajmować się bardziej przyjemnymi > sprawami niż zwracać uwagę na takie drobiazgi jak obrona miejsc pracy. > Jeszcze w Jarosławiu jest kilka zakładów , a na całym podkarpacciu nawet > kilkadziesiąt funkcjonujących w miarę normalnie , więc nie ma tragedi. mam nadzieje, że mieszkańcy regionu odpowiednio ich potraktują przy następnych wyborach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: BROŃCIE 'LU' IP: 80.51.255.* 25.07.03, 08:49 podkarpacie napisał: > przecież likwidacji tego zakładu można zapobiec, wystarczy tylko troche szumu, > pomoc polityków z Podkarpacia i zaangażowanie ludzi ! Dyskusja na te temat odbywa się: www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=69&w=6984681 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Teatr Maska w Rzeszowie - związany z Jarosławiem! IP: 80.51.255.* 22.07.03, 23:43 Teatr "Maska" w Rzeszowie powstał na bazie TLiA "Kacperek", placówki o wieloletniej tradycji. "Kacperek" bowiem powstał w 1952 roku w Jarosławiu.. Fajnie wiedzieć, że Waszym mieście narodziły się początki teatru "Maska" który teraz znajduje się na ulicy Mieckiewicza w Rzeszowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOT JKS - w jakiej lidze IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 13:35 mam pytanie do fanatyków - czy taki zespół jak JKS jeszcze istnieje , a jeśli tak to w jakiej lidze występuje ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: JKS - w jakiej lidze IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 11:00 Istnieje, ale niestety, słabo przedzie i o lidze lepiej nie wspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwwojtus Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 21:48 dlaczego inne miasta mają w portalu Gazety wyborczej swoje fora regionalne , a Jarosław nie ? Czym to jest uzasanione ? Liczbą mieszkańców chyba nie , bo miasta mające mniej mieszkańców mają swoje forum . Poniżej lista forum . Podkarpackie Rzeszów Jasło (17890) Krosno (380) Leżajsk (892) Mielec (6009) Przemyśl (13877) Sanok (253) Stalowa Wola (911) Tarnobrzeg (3251) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: FORUM JAROSŁAW IP: 80.51.255.* 29.07.03, 08:18 Gość portalu: mwwojtus napisał(a): > dlaczego inne miasta mają w portalu Gazety wyborczej swoje fora regionalne , a > Jarosław nie ? > Czym to jest uzasanione ? Liczbą mieszkańców chyba nie , bo miasta mające mniej > > mieszkańców mają swoje forum . > Poniżej lista forum . > > Podkarpackie > Rzeszów > Jasło (17890) > Krosno (380) > Leżajsk (892) > Mielec (6009) > Przemyśl (13877) > Sanok (253) > Stalowa Wola (911) > Tarnobrzeg (3251) > w Dębicy tez chcemy mieć własne forum ale cóż daremne pisanie nasze na ten temat :( a fakt, że niektóre miasta mniejsze o dziwo mają ? Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz SZPITALE 29.07.03, 19:18 Szpital Miejski ul.3-maja 70, tel.(16) 6215421 Specjalistyczny Szpital Psychiatryczny ul.Kościuszki 18, tel.(16) 6214611 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: SZPITALE IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 10:19 pietrekrz napisał: > > Szpital Miejski ul.3-maja 70, tel.(16) 6215421 > > Specjalistyczny Szpital Psychiatryczny ul.Kościuszki 18, tel.(16) 6214611 Zapomniałeś jeszcze o szpitalu neurologicznym!! też na kościuszki , może i tam podaj numer!!? Jak widać dbasz o zdrowie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwwojtus Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 21:41 piszcie co wiecie o zagospodarowaniu terenów po dawnej jednostce wojskowej chodziły słuchy , że na ul. Poniatowskiego ma być przeniesiona komenda policji wiecie może coś jeszcze obtym ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 10:13 Największy budynek miał być przekształcony na hale targową ,ale handlowcy sie nie zgadzają, tam jest duży teren wokół tego budynku i myśle że to nie zły pomysł, i wszędzie wokoło jest miejsce na parkowanie. A hala mogła by być dla handlu przemysłowego i kawiarnie oraz dysko. Cały rynek byłby wtedy odnowiony i zamknięty dla wjazdu samochodów .byłoby tam pełno restałracyjek, kawiarenek itp.moim zdaniem to Fajny pomysł,i może turystów by przyciągnęło.Wtedy i handlowcy by mieli więcej,a tak my Jarosławianie mamy coraz mniej i co za tym idzie oni też. Moim zdaniem niczem kto zaprotestuje na takie inwestycje powinien rozpatrzeć za i przeciw a nie kierować sie emocjami.Może Miasto by na tym skorzystało Myślmy o swoim mieście ,nie bądzmy egoistami,tylko dlatego bo mi tak pasuje.Jeżeli kto nie rozumie o czym pisze niech pyta pozdrawiam wszystkich co Kochają Jarosław. pozdrawiam też tych co kochają swoje miasta ale do innych tez zaglądać lubią ą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODO Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.tele2.pl 02.08.03, 22:34 Gość portalu: Marynika napisał(a): > Największy budynek miał być przekształcony na hale targową ,ale handlowcy sie > nie zgadzają, tam jest duży teren wokół tego budynku i myśle że to nie zły > pomysł, i wszędzie wokoło jest miejsce na parkowanie. A hala mogła by być dla > handlu przemysłowego i kawiarnie oraz dysko. Cały rynek byłby wtedy odnowiony i > > zamknięty dla wjazdu samochodów .byłoby tam pełno restałracyjek, kawiarenek > itp.moim zdaniem to Fajny pomysł,i może turystów by przyciągnęło.Wtedy i > handlowcy by mieli więcej,a tak my Jarosławianie mamy coraz mniej i co za tym > idzie oni też. Moim zdaniem niczem kto zaprotestuje na takie inwestycje > powinien rozpatrzeć za i przeciw a nie kierować sie emocjami.Może Miasto by na > tym skorzystało Myślmy o swoim mieście ,nie bądzmy egoistami,tylko dlatego bo > mi tak pasuje.Jeżeli kto nie rozumie o czym pisze niech pyta nie jestem z Jarosławia ale zdaje się, że wiele miast ma podobne problemy z tzw. kubcami blokującymi wszelkie inwestycje ! > > pozdrawiam wszystkich co Kochają Jarosław. > pozdrawiam też tych co kochają swoje miasta ale do innych tez zaglądać lubią > ą dzięki za pozdrowionka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 04.08.03, 09:40 Komu siE podoba pomysł Maryniki?? Ja jestem za!! i dzieki za po2zdr owka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynika Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 05.08.03, 09:24 No właśnie komu się podoba mój pomysł??? Odpowiedz Link Zgłoś