grzesieklu 20.06.07, 20:44 Może ktoś z Leżajska lub okolic interesuje się roślinami owadożernymi(muchówka, rosiczka itd.) Jeśli tak to wpisujcie się. Może znacie jakieś miejsca w okolicy gdzie można zamówić lub kupić takie rośliny?:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpiotrek1 Re: Rośliny owadożerne 22.06.07, 11:55 Ja mam rosiczke (Drosera capensis), ktora musze przesadzic... dostalem ja na kursie biotechnologia roslin:) Musze ja przesadzic to ewentualnie moge sie podzielic, bo mam sa tez mlode osobniki, wiec cos sie da zrobic. Ale ogolnie te rosiczki sa trudne w utrzymaniu ja na razie mam ja na specjalnej pozywce, ale do ziemi nie za bardzo wiem jak ja wsadzic- zreszta ostatnio mi jedna zwiedla:) Pozdrawiam. A w okolicach Lezajska- hmmm nie mam pojecia. Na jakichs torfowiskach moze, ale w okolicy nie wiem gdzie cos takiego znalezc.... Odpowiedz Link Zgłoś
mpiotrek1 Re: Rośliny owadożerne 22.06.07, 12:03 Poza tym zapomnialem ze rosiczki wystepujace w polsce sa pod ochrona... najpospolitsza jest r. okraglolistna (drosera rotundifolia), pozostale tzn dlugolistna (drosera angelica) i posrednia (drosera intermedia) sa b. rzadkie- przynajmniej tych dwoch ostatnich nie widzialem na zywo:) Ten gatunek, ktory ja mam nie nalezy do Polskie flory i jest raczej czesto hodowany np. na uniwerytetach Odpowiedz Link Zgłoś
grzesieklu Re: Rośliny owadożerne 22.06.07, 17:11 A wiesz że te rośliny muszą miec specjalne podłoże(torf kwaśny 3-5ph). Masz takie podłoże? Ja mam capensis siewki, muchówke regular form, wysianą kapturnice, drosere capillaris, i będę miał w nastepnym tygodniu pigmejke pulchnelle-nidule. Jakbyś miał jakieś problemy to polecam strone www.nepenti.pl- jest to sklep internetowy i można poczytać o o tych roślinach troche, zobaczyć galerie, jest też forum. Na podkarpaciu niewiele osób interesuje sie tymi roślinkami, szkoda bo są bardzo interesujące więc polecam wszystkim czytającym ten post.Dodam także chociaż pewnie o tym wiesz że podlewa się je do podstawki i trzyma a południowym parapecie chyba że go nie masz to na innym.Mój mail: grzesieklu@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mpiotrek1 Re: Rośliny owadożerne 23.06.07, 11:14 To co mi napisałeś to wiedziałem, ale moja byla hodowana sterylnie i jak ja przesadziłem to ją jakieś choróbsko zaatakowało i niestety nie poradziła sobie bo była mała:( Tera muszę kupić torf i przesadzę to nową... Jak będę w Leżajsku to się odezwę bo chętnie wziąłbym od Ciebie jakieś siewki:) Pozdrawiam. nie no roślinki są świetne- robią niezłe wrażenie na ludziach. Drugą fają rośliną któa polecam to mimoza- szczególnie z tym odruchem składania liści. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesieklu Re: Rośliny owadożerne 23.06.07, 14:29 Mam tylko siewki capensis i za kilka tygodni będę miał capilaris. Jestem poczatkujący, mam mało roślinek ale są ludzie na forum nepenti którzy mają nawet to 100- wszystkich gatunków na świecie jest podobno okolo 600:)Niestety mieszkam na totalnym pustkowiu jeśli chodzi o sklepy lub markety gdzie można kupić takie rośliny.W Rzeszowie znalazłem tylko "dionee regular form" w Leroy merlin.Może kiedyś zbudują na podkarpaciu jakieś Obi lub inne tego typu sklepy.Pomażyć zawsze można... Odpowiedz Link Zgłoś
grzesieklu Re: Rośliny owadożerne 18.03.08, 14:02 Orientuje się może ktoś gdzie można zobaczyć w powiecie naturalne siedlisko Rosiczki Okrągłolistnej? Nie mam zamiaru zrywać roślin ale chętnie bym je zobaczył i porobił jakieś zdjęcia. JEśLI KTOś WIE TO PROSZE NAPISAć DO MNIE mailA: GRZESIEKLU@O2.PL Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Rośliny owadożerne 01.04.08, 19:28 Mniemam, że spotkać ją można w rezerwacie „Suchy łuk” a właściwie winno być „Suchy ług” Odpowiedz Link Zgłoś
grzesieklu Re: Rośliny owadożerne 02.04.08, 19:06 Właśnie wczoraj znalazłem o tym trochę w internecie. ale i tak dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś