Dodaj do ulubionych

auto zbite przez grad

21.07.07, 21:06
Była burza i grad mocno uszkodził mi samochód ze wszyskich stron./wolswagen/
Jeszce rzeczoznawca nie wycenił szkodzy/PZU/, bo jest wielka kolejka.
Czy może mi ktoś powiedzieć ile będzie kosztowało pomalowanie całego
samochodu, a ile mogę otrzymać odszkodowania oraz gdzie najlepiej wykonać
taką usługę . Mam jeszcze pytanie czy zagniecenia po gradzie to prostują czy
szpachlują. Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna,
Obserwuj wątek
    • Gość: bendżi Re: auto zbite przez grad IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 21.07.07, 21:55
      masz dwa wyjścia: bierzesz tzw wycene czyli rzeczoznawca ocenia straty i tyle
      dostajesz kaski ale sam musisz robić i załatwiać albo tryb serwisowy czyli
      oddajesz auto do serwisu ( nawet Aso) i nic cie nie interesuje bo serwis sam
      rozlicza się z ubezpieczycielem. pierwsza opcja ma ten plus że zawsze pare
      groszy zostanie w kieszeni ale niestety wszystko sam musisz załatwić.

druga opcja jest po prostu wygodna ale nic na tym nie zarobisz( o ile w ogóle
      chcesz zarobić)napisz którą opcje wybierasz to Ci podpowiem co dalej robić.
      napisz też czy to jest w miarę nowe auto na którym Ci bardzo zależy czy po
      prostu środek lokomocji
      • Gość: gosc Re: auto zbite przez grad IP: *.171.43.7.crowley.pl 21.07.07, 22:02
        kim jestes ze dajesz takie porady? ja rowniez mam samochod zbity przez ostatni
        grad. samochod ma trzy miesiace- co radzisz-brac kase za wycene czy robic w
        serwisie?
        • Gość: bendżi Re: auto zbite przez grad IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 21.07.07, 22:21
          kim jestem?? hmm doświadczonym przez życie kierowcą;) a tak naprawdę to jestem
          po długich bojach z ubezpieczalnią wiec znam te meandry tematu hehe:)

w twoim wypadku możliwa jest naprawa tylko w Aso i to bezgotówkowo najlepiej.
          po pierwsze skoro auto ma 3 miesiące to pewnie masz gwarancje czyli jeśli nie
          zrobisz a aso to tą gwarancje tracisz.

Możesz też zrobić wycenę i mimo to naprawiać auto w aso ale jest przyjęte tak że
          wycena to około 70 % faktycznej ceny wiec Ci się to kompletnie nie opłaca tzn to
          co dostaniesz od ubezpieczyciela nie pokryje w 100% kosztów naprawy.

Wynika to z faktu że ubezpieczyciele w kwestii wypłat są życiowi i wiedzą że
          skoro bierzesz od nich gotówke to będziesz naprawiał poza autoryzowanym
          serwisem i to - by wytanić co jest normalne skoro chcesz mieć pare groszy w
          kieszeni- z części używanych bądź zamienników.

do tego odliczają zużycie tzw amortyzacje itd itp.

reasumując -w twoim wypadku polecam jednak bezgotówkowe rozliczenie.

p.s. to o czym pisze dotyczy przede wszystkim częsci mechanicznych a tu chodzi
          o lakier wiec rzuć okiem w gwarancje lub dowiedz się czy jeśli naprawisz lakier
          poza aso to tracisz gwarancje na całe auto czy tylko na nadwozie tj właśnie
          lakier, korozje
    • dazy9 Re: auto zbite przez grad 22.07.07, 09:59
      Auto ma pięć lat ale było jak nówka, jestem pierwszym właścicielem, doradź jaką
      opcję wybrać,
      • Gość: gaqwtr Re: auto zbite przez grad IP: *.rzeszow.mm.pl 22.07.07, 21:58
        Weż sobie prawnika bo ubezpieczyciele to naciągacze i kombinatorzy - jeśli
        chcesz naprawić auto jak należy skorzystaj z porady prawnika.I nie poddawaj się
        bo i tak zapłacą za mało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka