Gość: Santana IP: *.rzeszow.mm.pl 04.09.03, 23:54 Co myślicie , gdyby nad szpetnym placem balcera wznieść coś na kształt krakowskich sukiennic , w których pozostałyby nadal targi , ale dałoby to miastu bardziej okazały i godny wizerunek... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Arti Re: Rzeszowskie sukiennice IP: *.rzeszow.mm.pl 04.09.03, 23:57 Genialny pomysł , pisałem już sam kiedyś o tym w swoim wątku by wybudować coś na placu balcera i jeden wpisów który dostałem właśnie taki pomysł podrzucił. Odpowiedz Link Zgłoś
zaanawetprzeciw Re: Rzeszowskie sukiennice 05.09.03, 09:03 Brak mi słów. Mamy już pseudo Piwnicę pod Baranami, pseudo hejnał no i "planty". Teraz Sukiennice. No to może zastanowić się nad zaczarowanymi dorożkami i naszym kościołem Mariackim? A Baranówka niech się nazywa Bronowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dysafor Re: Rzeszowskie sukiennice IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 22:28 zaanawetprzeciw napisał: > Brak mi słów. Mamy już pseudo Piwnicę pod Baranami, pseudo hejnał no > i "planty". Teraz Sukiennice. No to może zastanowić się nad zaczarowanymi > dorożkami i naszym kościołem Mariackim? A Baranówka niech się nazywa Bronowice. Teraz się poróżnimy, bo chyba, drogi zaanawetprzeciw, trochę przesadzasz. Myślę, ze autorom nie chodziło o nazwę, ale o pewne podobieństwo formy, charakterystyczne przecież nie dla Krakowa, ale w ogóle dla większych miast. Rzeczywiście, plac w centrum Rzeszowa, przeznaczony na handel straganowy powinien wyglądać lepiej. A nazwę "rzeszowskie Sukiennice" można równie dobrze potraktować jak lekką kąśliwość. Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na inny podobny rzeszowski plac w samym centrum miasta, tym razem z przewagą "szczęk", w rejonie Targowej i końcówki Sobieskiego, mający też różne nazwy. Również prosi się o coś na miarę nieco większą niż w 10-tysięcznej mieścinie. Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_xl Re: Rzeszowskie sukiennice 06.09.03, 00:04 Kompleksy, kompleksy, kompleksy. Jeszcze sobie hejnał zrób panie ładny, a już całiem będziemy mieli Kraków w Rzeszowie. Łoj Boże, tża znać swoje miejsce w szeregu. A najsamierw to proponuję normalną kostę na Rynku ułożyć, a nie żeby uważać coby se nogi nie skręcić. Ukłony dla pań na wysokich obcasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Rzeszowskie sukiennice IP: *.rzeszow.mm.pl 06.09.03, 00:28 Chodziło mi żeby wybudować coś na kształt krakowskich sukiennic nie aby zaleczyć kompleksy , lub naśladować kraków , ale wiele starych miast ma coś na ten styl , w Rzeszowie widziałbym coś w rodzaju sukiennic ale w zupełnie innym kształcie , na przykład półkola , w każdym bądz razie taka budowla ładnie wkomponowałaby się w teren... Odpowiedz Link Zgłoś