Dodaj do ulubionych

Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 20:18
Nie wierzę, że w tej sprawie cokolwiek sie zrobi. Skończy się jak zwykle....
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszk Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 20:45
      Teraz każdy będzie się wybielał, a dziecko mają w nosie.
      • Gość: gosć Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: 91.150.163.* 06.05.08, 21:05
        ale durnie napisany artykuł. Rodem z brukowca Faktu. Kompletne dno jak dla mnie. Typowe robienie na siłę rozgłosu.

• jkpztorunia Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 07:33
          Argumenty?
          Bo taki komentarz można też napisać do Twojego komentarza.
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Rodzice za granicą... 07.05.08, 08:10
            Do tego sprowadza się opieka nad dziewczyną: Rodzice za granicą gonią za
            pieniądzem, a ciocia "nie pozwala mieć chłopaka" :-| Ona miała te problemy już
            od września, a rodzina zorientowała się dopiero teraz. Być może kurator rodzinny
            by się tu przydał.

Choć z drugiej strony, obecność rodziców na codzień też nie gwarantuje braku
            problemów. Ale przynajmniej zmniejsza ich prawdopodobieństwo.
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Tyczyn jak wieś XIX-wieczna 07.05.08, 08:17
              A, i jeszcze jedno: Kto wychowuje te dzieci ze szkoły, że umieją rzucać takie
              komentarze: "sama sobie winna, malowała się, prowokowała"? Dzieci na pewno
              wyniosły takie opinie z domu. Rodzice im nakładli do głowy, jak mają wyglądać
              prawidłowe stosunki damsko-męskie: jak kobieta sama - to prowokuje, a jak z
              chłopem - to już nie prowokuje, bo chłop może delikwentowi po mordzie dać. Nie
              wiedziałam, że w tyczyńskich rodzinach panują obyczaje jak w XIX-wiecznej wsi u
              Reymonta. Jeszcze niech dziewczynę załadują na wóz z gnojem i wywiozą za wieś :-\
              • Gość: maura4 Re: Tyczyn jak wieś XIX-wieczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:21
                To Podkarpacie .To chyba nic dziwnego .
                • leszlong Re: Tyczyn jak wieś XIX-wieczna 07.05.08, 08:34
                  W każdej innej części Polski takie same poglądy mają rodzice i dzieci. Czy
                  Gdańsk leży na Podkarpaciu?? Przecież to tam Ania popełniła samobójstwo!!
                  Najprościej napisać, że to inna część Polski i koniec.
                  • Gość: maura4 Re: Tyczyn jak wieś XIX-wieczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:48
                    Ja Podkarpacie znam ,bo mam tam duzo rodziny .Wiem jak róznimy sie
                    mentalnie ,jak inaczej postrzegamy rózne sprawy.
                    • leszlong Re: Tyczyn jak wieś XIX-wieczna 07.05.08, 09:34
                      Ja Podkarpacie znam, bo sie tam urodziłem i dorastałem oraz też mam tam dużo
                      rodziny. Co z tego? W Gdańsku powtórzyła się historia z nękaniem dziewczyny,
                      Ania popełniła samobójstwo, druga dziewczyna nie, ale i tak straciła na tych
                      wstrętnym działaniu grupki gimnazjalistów. Czy to pokazuje, że Gdańsk to też
                      Podkarpacie? Nie, bo pokazuje, że tego typu zachowanie się gnojków może być
                      wszędzie. Czy jak Andrzej Samson dokonywał czynów pedofilskich lub jak działała
                      tam siatka pedofilów na Dworcu Centralnym, to mam prawo mówić że cała Warszawa i
                      Mazowieckie to tylko pedofile??
                      • Gość: maura4 Re: Tyczyn jak wieś XIX-wieczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 10:21
                        Takie gnojki nie tylko moga ,ale sa wszędzie.Nie o tym mówie ,a o
                        ocenie 13 letniej dziewczynki i jej oprawców przez lokalna
                        społeczność.Ludzie z mojego otoczenia nigdy nie twierdziliby ,że
                        winne jest 13-letnie dziecko ,bo tak czy inaczej sie ubrało
                • eti.gda Re: Tyczyn jak wieś XIX-wieczna 07.05.08, 20:09
                  Gość portalu: maura4 napisał(a):

> To Podkarpacie .To chyba nic dziwnego .

Ale Internet mają.
        • Gość: gośc(2) Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.crowley.pl 07.05.08, 07:43
          ale durnie napisany komentarz. Rodem z Pudelka. Kompletne dno jak dla mnie.
          Typowa chęć zwrócenia na siebie uwagi.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:22
          Gość portalu: gosć napisał(a):

> ale durnie napisany artykuł. Rodem z brukowca Faktu. Kompletne dno jak dla mnie
          > . Typowe robienie na siłę rozgłosu.

Ten człowiek pisze spod adresu IP w Tyczynie. Pewnie jeden z tych chłopaków, co
          ją molestowali. Albo ktoś z rodziny.
          • Gość: gość Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: 91.150.163.* 07.05.08, 17:37
            wspaniale, jeszcze jakieś fajne wnioski wysuniesz? bo jak do tej pory to troche kiepsko ci to idzie.

Pozdrawiam
            • Gość: gość Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: 91.150.163.* 07.05.08, 17:40
              jesli nie wierzysz, że jest to art podobny do faktowego to porównaj sobie nagłówki i język jakim jest napisany. Dla mnie bardzo podobny do języka używanego przez dziennikarzy faktu. Po opiniotwórczej gazecie jaką jest GW należy się jednak spodziewać innego stylu pisania.
      • Gość: jakmożna Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.05.08, 08:32
        dyrektor, wychowawczyni i pedagog do zwolnienia w trybie natychmiastowym, z
        metką w papierach. nie wywiązali się ze swoich obowiązków i zaniedbali zaufanie
        swoich podopiecznych.
        • Gość: mix Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.19.165.20.osk.enformatic.pl 08.05.08, 00:25
          Kochasiu. Od wychowania są rodzice. Zas kościół, szkoła tylko
          wspomagają. Jeżeli zwolnić to tylko rodziców, w trybie
          natychmiastowym.
          • Gość: Antykler Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 10:16
            Tak-rodziców,bo to rodzice ją molestowali.
            Ofiarą molestowania może być każdy-nawet osoba mająca porządnych rodziców.
            Molestowanie było w szkole-nie w domu.
    • Gość: bleee Zaniechanie dyrekcji jest szokujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 21:07
      Dyrekcja powinna działać i powiadomić kuratorium i policję
      • Gość: leszek Re: Zaniechanie dyrekcji jest szokujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 21:13
        a właśnie że nie. Dyrektor juz powinien zostać odwołany, prokuratura
        już powinna działać. Powszechną praktyką w szkołach jest udawanie
        przez nauczycieli, woźnych, sprzataczki że nic nie widzą. To ze
        strachu naturalnie. A umiejętność widzenia i reagowania to ich
        obowiązek.
        • Gość: ania Re: Zaniechanie dyrekcji jest szokujące IP: *.range86-138.btcentralplus.com 06.05.08, 22:50
          a gdzie byly tak zwane kolezanki i koledzy? czy powiedzenie :; gdyby miala
          chlopaka ...; nic ci nie mowi o tym co w tej chwili dzieje sie w szkolach ?
          • jkpztorunia Re: Zaniechanie dyrekcji jest szokujące 07.05.08, 07:41
            Gość portalu: ania napisał(a):

> a gdzie byly tak zwane kolezanki i koledzy?
            > czy powiedzenie :; gdyby miala chlopaka ...; nic ci nie mowi o tym
            > co w tej chwili dzieje sie w szkolach ?
            Mi mówi, ale nie w szkołach tylko w tej szkole. Znam szkoły które są
            względnie bezpieczne (względnie bo w takim zbiorowisku zawsze może
            coś się zdarzyć) i w których takie komentarze wśród uczniów by się
            nie pojawiły.
            No ale jak dyrekcja trzyma się tylko stołka i nie robi tego co do
            niej należy to skutki są jak widać. Oczywiście odpowiedzialność
            spada też na Radę Pedagogiczną (koszy im na głowy uczniowie nie
            wkładają?). Ale przede wszystkim na tych małoletnich "gwałcicieli".
            Bo przecież następny krok to gwałt - "przecież dziewczynie nie
            ubędzie" - takie będą komentarze w tej "szkole". Czasem myślę sobie,
            że durne skądinąd pomysły Giertycha miały swoje jakieś (dyktowane
            emocjami) uzasadnienie.
            • Gość: ktos Re: Zaniechanie dyrekcji jest szokujące IP: *.ostnet.pl 07.05.08, 19:23
              Ale ona miała chłopaka
        • eti.gda Re: Zaniechanie dyrekcji jest szokujące 07.05.08, 19:51
          Gość portalu: leszek napisał(a):

> a właśnie że nie. Dyrektor juz powinien zostać odwołany,
          prokuratura
          > już powinna działać. Powszechną praktyką w szkołach jest udawanie
          > przez nauczycieli, woźnych, sprzataczki że nic nie widzą. To ze
          > strachu naturalnie. A umiejętność widzenia i reagowania to ich
          > obowiązek.

"Choćby cię smażono w smole - nie mów, co się dzieje w szkole".
          To hasło powtarza się od tak dawna, jak dawno istnieją szkoły.
        • krystin3 Re: Zaniechanie dyrekcji jest szokujące 08.05.08, 19:51
          > a właśnie że nie. Dyrektor juz powinien zostać odwołany,
          prokuratura
          > już powinna działać. Powszechną praktyką w szkołach jest udawanie
          > przez nauczycieli, woźnych, sprzataczki że nic nie widzą. To ze
          > strachu naturalnie. A umiejętność widzenia i reagowania to ich
          > obowiązek.
          A CO ROBI W TEJ SZKOLE PSYCHOLOG I PEDAGOG? Kiedyś nie było w
          szkołach takich stanowisk, i podobne historie się nie działy!! Bo
          wychowawca odpowiadał za zachowanie swojej klasy i przekazywał
          informacje o problemach dyrekcji i rodzicom. A DZIŚ - IM
          WIĘCEJ "SPECJALISTÓW", TYM MNIEJSZA ODPOWIEDZIALNOŚĆ.
      • Gość: 999 Bezduszność nauczycieli i dyrekcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 21:17
        Biedne 13 letnie dziecko - pewnie teraz będzie jego wina
    • Gość: czesio Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.ostnet.pl 06.05.08, 21:11
      ja Monice(zmienione) nie wierze do konca ... moze i ci goscie byli tacy zaczepni ale Monika nie blya lepsza ... dlaczego wlasnie ona a nie inna dziewczyna ... ? poprostu uwazam ze ona lubiala jak sie ja "macano" bo innna dziewczyna by sie nie dala. Zanim sprawe wyjasnio to minie duzo czasu a gosscie co chodza teraz do 3 klasy maja .... przewalone ... ktora szkola ich teraz przyjmie .
      Z powarzaniem
      Czesław
      • Gość: gość Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: 91.150.163.* 06.05.08, 21:18
        poniekąd zgadzam sie z czesiem. Przecież wyraźnie jest napisane o monice. Widać święta nie była. Grzeczna na pewno też nie. Tak więc poczekajmy na rozwój wydarzeń. Ale nie tutaj na forum tylko w realu.
        • leszlong Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 06.05.08, 21:46
          Czy każda ofiara zasłużyła sobie na taki los? Czy Ania z Gdańska też była sobie
          sama winna? Czy jak ktoś powie kradnijmy, to złodzieje będą niewinni, bo
          poszkodowany był sam winien posiadania rzeczy możliwych do kradzenia?? Ludzie,
          czy wyście już ogłupieli? A może to pisali podobni do tych gnojków, co to lubią
          macanie dziewczyn wbrew ich woli??
          • Gość: jjjj Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: 91.150.163.* 06.05.08, 21:48
            mylisz trochu sytuacje. Z art wychodzi, że jednak dziewczyna ubierała się prowokująco, ostry makijaż no i pewnie też świeta nie była.
            • olias Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 06.05.08, 22:01
              wiesz, dla pedofili sam wiek (13 lat) jest już wyzywajacy. myślę że
              niejeden z tych obrzucających ofiarę błotem jest po prostu ....
              • Gość: asd Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:53
                Zapoznaj się z definicją pedofili gnojku. Idę o zakład, że ta dziewczyna się już na nią nie łapie.
                • asmok6 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 13:39
                  Gość portalu: asd napisał(a):

> Zapoznaj się z definicją pedofili gnojku. Idę o zakład, że ta dziewczyna się
                  już na nią nie łapie.

Są dwie definicje :) Prawna i psychologiczna.
            • Gość: gk Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 23:31
              Ty naprawdę tak myślisz????? Ostry makijaż - i co z tego? Nie wolno?
              I jeszcze to "PEWNIE święta nie była"... Nie była święta, bo ostry
              makijaż nosiła, tak? Szlag mnie trafia, jak czytam takie bzdury...
              Gdyby tak Twoją córkę ktoś potraktował, inaczej byś śpiewał(a).
              • zigzaur Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 07:26
                Szkoły zakazują makijażu. Być może właśnie ze względów bezpieczeństwa.
                • maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:41
                  Mam wrażenie że jednak powinno być inaczej. Szkoły powinny
                  (ponieważ większość rodziców miga się ze swojego obowiązku)
                  przygotowywac dzieci/młodzież do życia, a nie tylko uczyć wiedzy
                  ksiązkowej.
                  To powinno obejmowac naukę jak sie nie dac oszukać na "promocjach",
                  jak liczyć faktyczne koszty kredytów ale i jak kulturalnie pić
                  alkohol (szok młodzież i alkohol); jak się ustosunkowac do seksu i
                  jezeli ktos już bez niego nie może wytrzymac co robić by nie mieć
                  dzieci (następny szok seks w szkole) no i jak sie ubierać stosownie
                  do okazji.
                  Wiec nie zabranianie makijażu ale sztuka jego dobierania (tak samo
                  jak i stroju) do sytuacji.
                  • saules_meita Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 08.05.08, 12:45
                    Popieram obiema rączkami! (;
                    Wystarczy przejść się do jakiegokolwiek gimnazjum, a się zobaczy same stringi
                    wrzynające się w rowek (bo tak popodciągane do góry :> ) i czarne ślepia (bo
                    dziewczątka, zamiast nauczyć się robienia dobrego makijażu, malują dwie, grube,
                    czarne krechy na oczach na styl egipski).
                    Podoba mi się też Twoja koncepcja nauki kulturalnego picia. W szkole średniej
                    pewna nauczycielka WOSu komentowała wybryki swoich uczniów w Sylwestra na rynku.
                    Powiedziała pewną mądrą rzecz: "Można pić. Dobry alkohol został stworzony przez
                    ludzi dla ludzi. Jednak uważam, iż widok pijanej kobiety jest bardziej żenujący
                    od pijanego mężczyzny - dlatego kobiecie upijanie się nie przystoi!"
                    Sprawa edukacji seksualnej - tu już niczego dodawać nie trzeba. Wszystko zostało
                    powiedziane. W zupełności ją popieram! :>
              • maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:13
                13 latka z ostrym makijażem i wyzywającym strojem to stan naturalny? W
                dodatku jak niektórzy twierdzą sama ich prowokowała.

Cała sprawa ciut przypomina mi pieszego potrąconego na pasach. Ok
                wina samochodu. Na pasach pieszy ma bezwzględne pierwszeństwo. Ok wina
                samochodu powinien zwolnić widząc pasy i człowieka obok, tak by móc
                wyhamować jak on się na nic znajdzie. Tylko przy tych wszystkich
                przewinach kierowcy mamy ukrywać fakt że pieszy wbiegł na to przejście
                prosto pod koła samochodu, w dodatku będąc naćpany do utraty
                przytomności?

Oczywiście wina tych nastolatków nie pozostaje bez wątpliwości. Nie
                powinni tego robić dziewczynie/dziecku czy ona tego chce czy nie.

Ale dla rodziców niech będzie to przestrogą. Rodziców takich córek.
                Jak wasza pociecha ubiera się i zachowuje jak "panienka z dyskoteki"
                nie zdziwcie się, że zawsze znajdzie się "chłopak z dyskoteki", który
                ją zgodnie z jej zachowaniem i ubiorem potraktuje.
                • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:41
                  Porównanie nie trafione ,bo nie mozna przyrównywac wypadku do
                  celowego działania w zmowie.Ci synkowie popelnili przestępstwo
                  polegające na ograniczeniu wolnosci osobistej i naruszeniu
                  cielesności dziewczynki.Argumenty w rodzju -ostry
                  makijaż ,prowokowanie nie sa i byc nie moga usprawiedliwieniem ich
                  bestialstwa.Panienka z dyskoteki mój kochany ,tez jest nietykalna o
                  ile nie wyraza zgody na bliższe kontakty.Nawet jak wyraża a ma
                  ponizej 15 lat ,tez trzymaj łapki przy sobie ,chyba że z jakichs
                  wzgledów jestes zainteresowany państwowym wiktem i opierunkiem.Tego
                  ucz swojego syna.
                  • maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:53
                    Ok ok. Panienka jest nietykalna zawsze. Nawet taka co się rozbiera
                    do naga i sama rozpina kolegom rozporki. Taka tez co przed nimi
                    symuluje odbywanie stosunków seksualnych. Niestety i taka młodzież w
                    szkołach dziś się zdarza.
                    Wiesz nie żartuj. Przecież nie neguję ich winy - BYLI winni, ale
                    bardzo możliwe że i ona nie świeta. Jakaś jej wina była jak tej
                    osoby która wbiegała wprost pod koła. Gdyby kierowca jechał zgodnie
                    z regułami nic by się nie stało, nawet przy próbie samobójczej.
                    Jakby oni nie lubili obmacywac kolezanek tez by do sprawy nie
                    doszło. Ale to nie zwalnia i tego pieszego od odpowiedzialności za
                    swoje czyny tak i tej dziewczynki i jej opiekunów od
                    opowiedzialności za jej wygląd i zachowanie.
                    • man_sapiens Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 11:04
                      mac, jako mężczyzna czuję się obrażony twoją argumentacją. Ja nie jestem
                      robaczkiem świętojańskim, którym działa tylko tak jak mu to akurat hormony każą.
                      Chamstwo tych chłopaków ma na dodatek bardzo mało wspólnego z seksem - to
                      ordynarny mobbing, przemoc grupy nad słabszym człowiekiem spoza grupy.

> Ok ok. Panienka jest nietykalna zawsze. Nawet taka co się rozbiera
                      > do naga i sama rozpina kolegom rozporki. Taka tez co przed nimi
                      > symuluje odbywanie stosunków seksualnych. Niestety i taka młodzież w
                      > szkołach dziś się zdarza.
                      > Wiesz nie żartuj. Przecież nie neguję ich winy - BYLI winni, ale
                      > bardzo możliwe że i ona nie świeta. Jakaś jej wina była jak tej
                      > osoby która wbiegała wprost pod koła. Gdyby kierowca jechał zgodnie
                      > z regułami nic by się nie stało, nawet przy próbie samobójczej.
                      > Jakby oni nie lubili obmacywac kolezanek tez by do sprawy nie
                      > doszło. Ale to nie zwalnia i tego pieszego od odpowiedzialności za
                      > swoje czyny tak i tej dziewczynki i jej opiekunów od
                      > opowiedzialności za jej wygląd i zachowanie.
                      • maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 13:27
                        > mac, jako mężczyzna czuję się obrażony twoją argumentacją. Ja nie
                        jestem
                        > robaczkiem świętojańskim, którym działa tylko tak jak mu to akurat
                        hormony każą
                        Obrażony argumentacją, że niektóre Panie uważają że zachowania
                        seksualne ze strony Pań są dozwolone i nie ma nic w tym nagannego,
                        a ze strony Panów to już molestowanie? Nawet jak on jej tylko powie
                        że ładnie dziś wygląda? To dośc specyficzne podejście - Pani może
                        działać jak jej hormony akurat każą, a u Pana to zbrodnia.

> Chamstwo tych chłopaków ma na dodatek bardzo mało wspólnego z
                        > seksem - to ordynarny mobbing, przemoc grupy nad słabszym
                        > człowiekiem spoza grupy.
                        Czytałeś artykuł i mój post? Bo mnie się wydaje że i jednego i
                        drugiego nie czytałeś. Oczywiście że chodziło o zachowania seksualne
                        z obu stron i oczywiście że ja tych chłopaków w najmniejszym stopniu
                        nie usprawiedliwiam. Zauwazanie że i ona była winna całej sytuacji w
                        najmniejszym stopniu nie zmniejsza ich winy.
                        To naprawdę tak trudno pojąc?
                        • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 14:35
                          To nieporozumienie.Mężczyzna rowniez moze byc molestowany przez
                          kobietę.Otwieranie rozporka chłopakowi ,kiedy on mówi -nie- jest
                          molestowaniem.Zadna kobieta ,przy zdrowych zmysłach takich zachowań
                          nie pochwala.Jezeli jednak chlopak zgodzi sie na ten rozporek ,w
                          nadziei na seks ,a panana powie -nie ,seks nie -to musi to
                          uszanować ,bo niestety jak wymusi , moze zostać
                          gwałcicielem.Komplement nie jest molestowaniem ,o ile nie przekracza
                          granic dobrego smaku.Panie nie moga działać ,jak im hormony
                          każą ,tak jak i mężczyźni.Dziewczynka nie jest winna
                          molestowania ,to nie ona molestowała.Jeżeli już to byc może
                          przekroczyła granice bezpiecznego zachowania,ale o tym nie
                          wiemy.Tylko ,że ona ma dopiero 13 lat ,dopiero uczy sie róznych
                          zachowań , ,zadnych doswiadczeń damsko -męskich ,a wlasciwie już ma -
                          bardzo traumatyczne.
                          • maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 08.05.08, 09:28
                            Widzisz to zupełnie inne podejście niż tu do tej pory wiele osób
                            prezentowało. Zgadzam się z tym.

Co do zaś tego konkretnego przypadku. Pytanie jak było naprawdę.
                            czy tylko jest ofiarą napaści. Czy jest ofiarą napaści,
                            która "przekroczyła granicę bezpiecznego zachowania". Czy jednak
                            prawda okaże się że i ona posyłała do chłopaków obsceniczne sms'y
                            wtedy juz nie nazwał bym tego "przekroczeniem granicy bezpiecznego
                            zachowania", ale formą molestowania z jej strony. Dopóki nie bedzie
                            jasnej odpowiedzi bezstronnej kontroli dopuszczam wszystkie
                            możliwości.
                            • Gość: meeeee Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.05.08, 20:52
                              > Czy jednak
                              > prawda okaże się że i ona posyłała do chłopaków obsceniczne sms'y
                              >

no i jeszcze zawsze trzeba pamiętać o interpretacji.
                              Bo możesz napisać "w tekście zostały użyte niecenzuralne wyrazy dotyczące
                              zachowań seksualnych", ale tez może to być np. odpowiedź na jakies zaczepki w
                              stylu "p_e_dol sie w_uju". I co ? zostało użyte słowo o stosunku, o narzędziu
                              tegoż a jakoś trudno to nazwać zachętą czy wręcz formą molestowania :)
                • jkpztorunia Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:47
                  No i właśnie taki sposób myślenia powoduje, że "chłopcy z dyskoteki"
                  uważają, że strój wszystko usprawiedliwia. Dziewczynie widać pół
                  tyłka, znaczy można ją gwałcić ile wlezie, bo nawet jak
                  wrzeszczy "NIEEE!" to ona tak lubi.
                  A wedle mnie jak ktoś ma pseudo "maaac" to jest cymbał, kretyn i nie
                  mył się od tygodnia! Mam nadzieję, że wybierając taki pseudonim
                  liczyłeś się z tym, że "chłopak z forum" potraktuje Cię zgodnie z
                  nim?
                  I nie dziw się jak ktoś Cię potraktuje nożem, bo najwyraźniej jakoś
                  go sprowokowałeś. Ale cóż kretynów nie brakuje! Wszystko potrafią
                  usprawiedliwić "prowokacją". Ciekawe - nawet Hitler szukał takiego
                  usprawiedliwienia.
                  • maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:58
                    Ciekawe gdzieś wyczytał to wszystko w mojej wypowiedzi? Bo ja tego
                    nie napisałem. Jak masz takie zboczone myśli to twój nie mój problem.
                    Ja TYLKO napisałem że istnieje pewien kod kulturowy strojów. Jak
                    człowiek ubiera się jak ksiądz traktuje się go jak ksiedza, kobieta
                    ubiera się jak mniszka, traktuje się ja jak mniszkę. Ubierze się
                    ktoś jak skin to nie potratuje go jak księdza tylko jak skina. Jak
                    ktos chce być traktowany jak mniszka niech nie ubiera się jak
                    ladacznica. Proste. Twój wybór - ubiorem kreujesz stosunek ludzi do
                    Ciebie.
                    Oczywiście nic nie usprawiedliwia łamania prawa - ale już "sprośne
                    propozycje" będą sprawą naturalną i konsekwencją twojego wyboru
                    stroju.
                    • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 09:33
                      Rzucane luźno uwagi czy uszczypliwości ,to nie to samo co
                      molestowanie fizyczne.Mówisz tu o kulturze naszego spleczeństwa ,o
                      tolerancji i samzauwazasz,że jest źle.N cóz może mnie obchodzić ,ze
                      ulicą idzie cudacznie ubrana i umalowana nastolatka,chlopak z
                      czerwonymi wlosami -najwyżej sie usmiechnę.Musialabym być skończona
                      chamicą ,aby w jakis obraźliwy sposób ,głosno komentować.
                      • maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 12:08
                        Czy ja pisałem o osobach "cudacznie ubranych"? Czy o osobach
                        ubierajacych się jak osoby trudniące się określonym procederem?
                        Taka "drobna" różnica. Chyba w stroju w jakim pokazujesz sie
                        wieczorem swojemu męzowi/partnerowi nie wyszłabyś na ulice? A Twojej
                        córce byś pozwoliła wyjśc i uwazała to za normalne?
                    • Gość: pk Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 09:34
                      Ubierze się
                      > ktoś jak skin to nie potratuje go jak księdza tylko jak skina.
                      Czyli co? Z buta?
                      • maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 12:05
                        > Czyli co? Z buta?
                        Tak traktujesz skinów? Bo ja nie. Raczej będę się obawiał, że on
                        mnie "z buta".
              • Gość: TG Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:51
                Ostry makijaż nosi się w określonym celu: co najmniej po to, aby zwrócić na
                siebie uwagę. Udało się jej.
                Krótkie mini i wielki dekolt nosi sie po to, aby pokazać swoje ciało a kobiety
                (i mężczyźni też) pokazują je w określonym celu. Prowokacyjnym, dodajmy. Ten cel
                też osiągnęła ale jak każda mała dziewczynka (kobietom zostaje to na bardzo
                długo, co dawno stwierdzili myśliciele) myśli, że można mieć ciastko i je zjeść.
                Że fajnie jest mieć "kapelusze takie duże" ale już niefajnie, jak ktoś odbierze
                to jako zachętę.

Dziwne, ale z drugiej strony: kiedyś matki i babki oraz inne pociotki uczyły
                dziewczyny, że trzeba się szanować i świecić pupskiem można w sypialni
                (oczywiście mówimy o światłych rodzinach, które pozwalały na igraszki w łóżku).
                Kiedyś każdy rozumiał, dlaczego kobiety lekkich obyczajów (nb robią to zwykle na
                własne życzenie) ubierają się "w nic" - po to, aby do czegoś zachęcić, żeby
                sprowokować myśli.

Teraz małolaty ubierają się jak tirówki (kiedyś małolata to była pannica z
                liceum, teraz to dziecko ledwie z podstawówki) a wszyscy uważają, że to "nic
                takiego"

Daleki jestem od stwierdzenia, że "sama sobie winna" bo jak widzę
                polsko-katolicka społeczność w tej mieścinie jest zdemoralizowana cała. Nic
                dziwnego: i klechy i ludzie gonią za kasą a tradycję i moralnosć mają w
                przewodzie pokarmowym: w gębie i tam, gdzie wiele rzeczy z gęby trafia...

Gnoje powinni dostać po łbie, ale jak widzę katolicy już po swojemu tuszują
                sprawę - jak to dzieci - "jak się schowam to mnie nie ma". Tylko czy ta młoda
                zrozumie, że przyłożyła rękę do tego, co się stało?
                Wątpię. Czy ktoś wykorzysta to do wyjaśnienia rodzicom co się dzieje, jak
                dzieciaki puszcza się samopas?

Zaraz na mnie skoczą małolaty o IQ Dody (155 to ona ma w biuście) że "to, że
                ktoś, to jeszcze nie znaczy że" - wiem wiem... Zgadzam się, że jak ktoś zostawi
                walizkę na dworcu to nie jest winny, że mu ukradli i złodzieja to nie
                usprawiedliwia, ale oczywiście głupio zrobił i mu pomógł. Czy dzieci to
                rozumieją? Wątpię. Policja też wątpi i wtedy olewa sprawę.

PS Oczywiście zakładam, że nie "dawała się macać" z własnej woli. Wtedy to już
                sama sobie winna, nie ma zmiłuj. Nie jest to takie oczywiste, zwłaszcza, ze dałą
                komuś w papę - no ale jednemu dała w papę, drugiemu ... hmmm... Kto wie?
                • man_sapiens Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 10:59
                  > Ostry makijaż nosi się w określonym celu: co najmniej po to, aby zwrócić na
                  > siebie uwagę. Udało się jej.
                  > Krótkie mini i wielki dekolt nosi sie po to, aby pokazać swoje ciało a kobiety
                  > (i mężczyźni też) pokazują je w określonym celu. Prowokacyjnym, dodajmy. Ten ce
                  > l
                  > też osiągnęła ale jak każda mała dziewczynka (kobietom zostaje to na bardzo
                  > długo, co dawno stwierdzili myśliciele) myśli, że można mieć ciastko i je zjeść
                  > .

Według TG powinna chodzić do szkoły w burce, to miałaby spokój. Uważajcie,
                  dziewczyny, gdy spotkacie na ulicy TG to przechodźcie na drugą stronę: gdy uzna,
                  że jesteście seksownie ubrane, to was zgwałci. Taki buhaj, z wielkimi jajami i
                  bardzo malutkim rozumkiem.
                  • Gość: TG Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 11:19
                    No brawo za zrozumienie słowa pisanego.
                    Założę się, że zostawiając otwarte mieszkanie i okna jesteś oburzony, że cię
                    okradli. Swojego udziału nie widzisz?
                    • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 11:56
                      Swojego udziału w kradziezy ? Nie widzę ,co najwyzej nieroztropne
                      zachowanie. Myslisz ,ze złodzieje dostana mniejszy wyrok ,abo wcale
                      sąd ich uniewinni ,bo zostali sprowokowani otwartym oknem ? Nie
                      beda winni popelnienia przestepstwa ?.
                      • Gość: TG Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:23
                        Ale po co mi to piszecie? Przecież ja napisałem, że gnoje powinni za to oberwać.
                        Ale dziewczynie też trzeba wytłumaczyć, że ubierając się jak prostytutka tak
                        może być potraktowana. To jest właśnie nieroztropność.
                        Podobnie z kradzieżą: tak was dziwi, że kradną, taka nowość? Nie, pilnujecie
                        swoich rzeczy i założę się, ze o ile nie jesteście dziećmi, to po pozostawieniu
                        w knajpie portfela na stole - jak wam go ukradną - macie pretensje do siebie.
                        Mnie nie dziwi, że dziewczyna rozbierająca się praktycznie do rosołu w miejscu,,
                        gdzie zwykle ubieramy się inaczej potraktowana będzie tak, a nie inaczej.
                        Na plaży latem nikt nie gwałci, to w dzień, ale nocą... Są takie miejsca gdzie
                        się o określonej porze samemu nie chodzi i każdy o tym wie, a jak się zapuszcza
                        to chyba bierze na siebie odpowiedzialność.

Zresztą po co ja to muszę wam tłumaczyć? Tak trudno załapać, że jak się
                        przebierzesz za np. księdza to cię jak księdza potraktują.

Wina przestępcy a odpowiedzialność ofiary to dwie różne sprawy. Za to złe jest
                        to, że za to, że w wielu sytuacjach umniejsza się cierpienie ofiary (i/lub winę
                        przestępcy) dlatego, że ofiara "przyczyniła się" do przestępstwa. Tylko
                        napadnięty w ciemnej uliczce POWINIEN wyciągnąć lekcję i tak samo to dziewczę
                        też powinno.

• Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 14:59
                          Cała sprawa rozbja sie o slowo - potraktowana.Odnosimy sie caly czas
                          do konkretnej sytuacji.Jasne ,że jak ubiore sie jak panienka lekkich
                          obyczajów , to ktos może krzyknąc za mną - dziwka.Jakis cham ,bo
                          nikt inny.Bedzie pewnie mi smutno,przykro.Jednak ,jezeli bedzie mnie
                          dotykał,molestował ,bo uzna ,że mój ubior daje mu do tego prawo ,to
                          juz bedzie przestepcą. Ja mam prawo ubierac sie jak chce ,chodzic
                          gdzie chcę i nikt nie ma prawa mnie krzywdzic.Tylko,że - państwo nie
                          jest w stanie zapewnic mi w każdej sytuacji bezpieczeństwa ,co
                          najwyżej ukarac sprawcę po fakcie.Dlatego ważne jest uczenie
                          dziewczynek i chłopców zasad bezpiecznego zachowania. Tylko ,że z
                          nastolatkami to nie tak łatwo ,troche to trwa i czasem muszą sie
                          poparzyc ,zanim coś do nich dotrze.
                          • Gość: TG Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 15:05
                            A Ty dalej swoje. Nikt nie ma prawa, ale i ta dziewczyna się do tego po części
                            przyczyniła. Czy tak trudno (nawet na przykładzie kradzieży) oddzielić
                            odpowiedzialność od moralności?
                            Moje niedbalstwo nie usprawiedliwia kradzieży, ale ją umożliwia. Podobnie BYWA z
                            gwałtem...
                            • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 17:15
                              Owszem ,czlowiek postepując nierozważnie ,ryzkownie może narazic
                              sie na niebezpieczenstwo ,ale wyrządza tym krzywde sobie nie
                              drugiemu człowiekowi.Nie możesz mowić ofierze przestepstwa ,ze gdyby
                              postapila inaczej ,to zapewne nic by sie nie stało,bo to jak
                              zrzucanie winy na nią. Wierz mi ofiary i tak sie obwiniają.
                              • Gość: TG Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 07.05.08, 17:21
                                > Owszem ,czlowiek postepując nierozważnie ,ryzkownie może narazic
                                > sie na niebezpieczenstwo ,ale wyrządza tym krzywde sobie nie
                                > drugiemu człowiekowi.

Ubierając się tak, a nie inaczej (czyli prowokacyjnie) nie postępujesz
                                ryzykownie? Sama sobie zaprzeczasz... Chodząc gdzie nie trzeba też postępujesz
                                ryzykownie i nic to, że napadający na ciebie pójdzie siedzieć - jakbyś nie
                                poszła, to by TAM nie napadli.
                                Zresztą rozmowa nie ma sensu: wiesz o co mi chodzi, tylko nie chcesz mi przyznać
                                racji. Ja nie czekam na odpowiedź, sama sobie odpowiedz...
                                • Gość: Bum TG skończ dyskusję bo oni nie rozumieją IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.08, 17:52
                                  Partnerów do dyskusji tu nie znajdziesz, nie docierają do nich argumenty. Sam
                                  byłem w gimnazjum i wiem jak to jest. Dziewczyny ubierają się wiadomo jak. Wg
                                  mnie chcą zwrócić na siebie uwagę, cieszą się gdy tak jest, ale później zostają
                                  wciągnięte do szatni i nie wiedzą co zrobić, są zdezorientowane, nie potrafią
                                  jasno powiedzieć NIE! wtedy chłopcy korzystając z tego, że są w grupie i nie
                                  czują odpowiedzialności hulają, i taka sytuacja się powtarza, aż ktoś nie
                                  przegnie. Takie błędne koło.
                                  Też ich nie usprawiedliwiam, chcę tylko wspomnieć, że to okres dojrzewania,
                                  wtedy hormony szaleją, naprawdę mocno, robi się głupstwa. Bez opieki dorosłych
                                  dzieciaki będą popełniali błędy. Ja nie chciałbym, że Ci chłopcy odpowiedzieli
                                  za to ponad ich winę, tylko dlatego, że złapała ich wielka prasowa nagonka.
                                  Wszyscy teraz wielce oburzeni, chcą głów, poczuli zapach krwi, co za durne
                                  społeczeństwo, co za durni nastolatkowie. Dziewczynie wielka krzywda się nie
                                  stała, trochę pomyśli, przejdzie przez to, uczyni ją to silniejszą, oni też
                                  powinni ponieść karę i przemyśleć swoje zachowanie, nie wołajmy głów ludzie!
                                  • wdakra Re: TG skończ dyskusję bo oni nie rozumieją 08.05.08, 02:30
                                    Gość portalu: Bum napisał(a):

> społeczeństwo, co za durni nastolatkowie. Dziewczynie wielka krzywda się nie
                                    > stała, trochę pomyśli, przejdzie przez to, uczyni ją to silniejszą,

Doprawdy? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
                                • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 18:30
                                  Nic nie rozumiem ,przyznalam ci racje. Ryzykowne(w tym te przez
                                  ciebie wymienione) zachowania mogą sciągnąć na ciebie
                                  nieszczęście.Musisz miec tego swiadomość ,ale winnym przestępstwa
                                  jest ten co je popełnia ,nie ty - nawet jak zachowałas sie
                                  ryzykownie.
                                  • Gość: TG Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 09:23
                                    Heh - Maura, śliczne imię, ale jak każda kobieta mylisz winę z
                                    odpowiedzialnością (= jak coś sknocisz, to mówisz "to nie moja wina", tymczasem
                                    w pracy wymaga się, żebyś błędów nie robiła ew uczyła się na nich).

• jkpztorunia jjjj - to znaczy gamoniu 07.05.08, 07:56
              że z nie świętymi można zrobić wszystko? Pomacać, zgwałcić, stłuc,
              zabić - bo nie święta. Klasyczne brednie gwałcicieli i nastoletnich
              gó..arzy. Dziewczyna może być "nieświęta" a Ty gamoniu nie masz
              prawa jej dotknąć jeśli sobie tego nie życzy - kumasz patafianie?
              A Ty pewnie jesteś lekko umysłowo upośledzony więc wiele Ci trzeba
              wybaczyć.
            • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:00
              A co to ma do rzeczy ? Czyjs prowokujący ubiór ma byc
              usprawiedliwieniem dla twoich świństw ?
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:23
              Gość portalu: jjjj napisał(a):

> mylisz trochu sytuacje. Z art wychodzi, że jednak dziewczyna ubierała się prowo
              > kująco, ostry makijaż no i pewnie też świeta nie była.

• maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 09:22
                Anuszka skądkolwiek by on nie pisał faktycznie z artykułu wynika to
                co napisał.

No i skądkolwiek on by nie pisał 13 latka ubierająca się do szkoły
                wyzywająco, z wyzywającym makijażem i wyzywającym zachowaniem nie jest
                typową młodą damą w szkole.

Może uzgodnimy jedną sprawę? Ja będę uczył swoich synów by kobiety
                bez względu na strój traktowali jednakowo z szacunkiem, a gdy któraś
                im proponuje (lub im się wydaje że proponuje) bliższy kontakt na 100%
                upewnili się że się wzajemnie dobrze zrozumieli. Ty zaś będziesz
                uczyła swoje córki, że strój i zachowanie powinny być dostosowane do
                okoliczności. Oraz że swoim wyglądem i zachowaniem mogą w pewnych
                okolicznościach wywołać określone reakcje innych.
                Co Ty na to?
                • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 09:34
                  > Ty zaś będziesz
                  > uczyła swoje córki, że strój i zachowanie powinny być dostosowane do
                  > okoliczności. Oraz że swoim wyglądem i zachowaniem mogą w pewnych
                  > okolicznościach wywołać określone reakcje innych.

To znaczy: w jakich okolicznościach? I jakie określone reakcje? Mam nauczyć
                  córki, że makijaż i krótka spódniczka w okolicznościach szkoły może wywołać
                  określoną reakcję zamknięcia w szatni z 4 chłopakami i bycia obmacaną? Sorki,
                  ale ja bym nie zgadła, że w tych "określonych okolicznościach" zazwyczaj
                  zachodzi właśnie taka "określona reakcja".
                  • maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 12:52
                    > To znaczy: w jakich okolicznościach? I jakie określone reakcje?
                    > Mam nauczyć córki, że makijaż i krótka spódniczka w
                    > okolicznościach szkoły może wywołać określoną reakcję zamknięcia w
                    > szatni z 4 chłopakami i bycia obmacaną? Sorki, ale ja bym nie
                    > zgadła, że w tych "określonych okolicznościach" zazwyczaj
                    > zachodzi właśnie taka "określona reakcja".
                    Nie udawaj głupszej niż jesteś. Wiem przecież że jesteś mądrą
                    kobietą. Doskonale wiesz o co mi chodziło. I doskonale wiesz jak
                    reagują smarkacze na swoje koleżanki, zwłaszcza na koleżanki ubrane i
                    zachowujące się w sposób wyzywający.
                    Oczywiście że może wywołać objawy w postaci tzw "końskich zalotów".
                    To co tu opisano to już była skrajna patologia na poziomie karalnym
                    sądownie. Jednak zanim do tego dojdzie jest sporo zachowań bynajmniej
                    nie dla każdej dziewczyny pożądanych.

Przepraszam za sposób wyrażenia tego co za chwilę napiszę ale
                    dziewczyna wyglądająca i zachowująca się ja k***, będzie traktowana
                    jak k*** a nie jak dama. Jak chcesz mieć z córki damę nie k*** to
                    naucz ją jak powinna ubierać i zachowywać się dama. Tak samo jak syn
                    ma być dżentelmenem - też powinien być nauczony odpowiedniego ubioru i
                    zachowania.
                • ewa1125 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 09:54
                  Nie wiem maaac ile masz lat,ale zakladam,ze nastolatkiem nie
                  jestes.Czytam posty na tym watku i rzucil mi sie w oczy powracajacy
                  motyw wyzywajacego stroju-tylko co to znaczy?Ja ma 30 lat i o 11
                  lat mlodsza siostre,wiec widze jak sie zmienilo podejscie
                  do "wyzywajacego ubioru".Nie jestem ciotka-klotka,lubie sie ubrac
                  sexownie,ale wyglada to zupelnie inaczej niz u mojej siostry-ona,dla
                  mnie,ubiera sie zdzirowato,ale dla niej i jej kolezanek to jest
                  normalny stroj!O to chodzi,ze dla starszych ten stroj i makijaz
                  bedzie zdzirowaty,ale malolaty tak sie ubieraja i dla nich to jest
                  norma.Wystarczy popatrzec na stada klonow dody pod gimnazjami,ja bym
                  sie tak nie ubrala nawet na bal przebierancow,a te panny chodza tak
                  ubrane do szkoly-po prostu zmienila sie moda.Bywaly okresy w
                  modzie,lata 70te,kiedy kobiety ubieraly sie w mini mini,obcisle
                  bluzki,koniecznie bez biustonosza,ale jakos chyba takich zachowan
                  wtedy nie bylo.Mysle,ze jest to kwestia nie stroju,a wychowania.Jak
                  sie ktos nie nauczy szacunku do kobiet,to w chamskim stosunku do
                  nich nie bedzie pszeszkadzalo nawet ubranie worka pokutnego.Czytalam
                  niedawno artykul o mlodym,24letnim,mezczyznie,Polaku,ktory w Anglii
                  pozwalal sobie na obmacywanie kobiet na ulicy!I byl bardzo
                  zdziwiony,kiedy okazalo sie,ze te kobiety zaprotestowaly,zglosily
                  sprawe na policji,a ta za amatorem kobiecego ciala wyslala list
                  gonczy i koles w koncu trafil do wiezienia.I byl bardzo zdziwiony
                  tym faktem,bo przeciez w Polsce obmacuje sie kobiety na kazdym kroku-
                  tak tlumaczyl sie policji!!!!!!
                  • maaac Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 12:56
                    Zgadzam się z tobą - następuje przemiana pokoleń i zwyczajów. Nasze
                    ubiory szkolne z lat 60-70-80 XX w dla osób z XIX w tez by wygladały
                    jako skandalicznie niemoralne.
                    Jednak w całej sprawie jest "drobna" róznica. To nie dorośli
                    oceniali jej wyglad i zachowanie jako wyzywajace, a jej rówieśnicy.
                    Stąd wniosek że nawet jak na ich standardy (dla nas już hmmm) była
                    zbyt "zachęcajaca" dla chłopców.
                    • Gość: nikanama Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.icpnet.pl 08.05.08, 16:30
                      i tu nasuwa się pytanie - czemu rówieśnicy zareagowali a dorośli nie zrobili w
                      tym kierunku nic?
                      bo jak ja chodziłam do gimnazjum/liceum (a nie było to tak dawno znowu) i jakaś
                      panna ubrała się zbyt wyzywająco nawet jak na standardy młodzieżowe to lądowała
                      za drzwiami i miała przyjść normalnie ubrana i bez makijażu jak na imprezę...
                      były takie sytuacje i panny się szybko nauczyły że szkoła to szkoła a nie
                      dyskoteka... ktoś po prostu czuwał nad tym, żeby w szkole był porządek i był...
                      a jak ktoś sobie z tym nie radzi, to znaczy że nie nadaje się do kierowania
                      szkołą...
                      bierzecie w ogóle pod uwagę, że dziewczyna ma 13 lat? i ona po prostu nie
                      zdawała sobie sprawy z tego, do czego może doprowadzić wyzywający strój? matko,
                      13-latki niektóre to nawet jeszcze okresu nie mają, co tu mówić o prowokowaniu
                      facetów z premedytacją... ja wiem, że teraz średni wiek inicjacji seksualnej się
                      bardzo obniżył i że takie dzieciaki zachodzą w ciąże czasami i w ogóle... ale
                      według mnie to tylko dlatego, że nie są uświadamiane a chcą być modne, popisać
                      się...
                      mam brata, który ma 12 lat. ma dziewczynę ale gdyby go zapytać skąd się biorą
                      dzieci i do czego służy prezerwatywa to nie jestem pewna czy wiedziałby co
                      powiedzieć...
                • Gość: stop Re: Po dobrych radach Maaca zawrzało ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:18
                  Maac, a skąd my matki mamy wiedzieć, co jakiś zbok uzna za prowokujący strój? Ja
                  musiałam przestawić szczękę "adoratorowi", bo spódnica po kostki z rozcięciem do
                  kolan była prowokacją. (tak mi powiedział obywatel milicjant po przesłuchaniu
                  gagatka).

• maaac Re: Po dobrych radach Maaca zawrzało ;) 08.05.08, 09:31
                    Jak nie wiesz nie nadajesz się na matkę.
                    Pewnie też nie wiesz jakich słów może używac Twoja córka. Jakie
                    zachowania są dopuszczalne wobec obcych czy najblizszych. Do której
                    w zależności od wieku może sama przebywać na dworze itp.
                    Jak nie wiesz zapytaj się swojej matki, znajomych itp. Może pomogą
                    Ci w wychowaniu jak nie potrafisz sobie sama dać rady.
                    • Gość: Do maaaca: Re: Po dobrych radach Maaca zawrzało ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 10:31
                      Byłam dwukrotnie ofiarą molestowania (raz-to było w szkole podstawowej
                      i miało charakter ciągły-ostatnia klasa),drugi raz-zdarzenie pojedyncze-w
                      pociągu (nawet nie wieczór!),którym wracałam ze szkoły.
                      Ponieważ Ciebie bardzo interesuje wygląd to go opiszę:
                      malować się zaczęłam ( w ogóle ) mniej więcej od 20 roku życia,bo wtedy zaczęłam
                      zarabiać,tak samo "stroić".Pierwszy raz byłam molestowana w wieku 14/15 lat
                      oraz 17.
                      Zero makijażu,spodnie(nie opięte),sportowa nieobcisła bluza,spięte włosy.
                      Czym ja prowokowałam? Dodam,że byłam bardzo nieśmiała,więc prowokacja np.
                      zachowaniem też odpada.
                      Niezależnie od tego uważam,że zawsze winny jest przestępca.
                      Gdybym była ubrana inaczej również nikt nie powinien mnie dotykać.
                    • Gość: stop Re: Po dobrych radach Maaca zawrzało ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 18:54
                      A czego guru maac uczy swe dzieci? Że to zmartwienie kobiety czy jakiś pacan
                      uzna, że jest prowokująca? Oczywiście pan maac swą córeczkę ubierze w afgańską
                      burkę. Tylko co będzie jak ktoś takie podniecanie wyobraźni uzna jednak za
                      prowokację?
            • leszlong Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:39
              @jjj: Ty człowieku z Tyczyna, nie broń tych gnojków, co to życia nie poznali.
              Rozumiem, że lubisz gwałcić i macać kobiety, ale to nie znaczy że każdy to lubi.
              Widzę niejedną kobietę "ubraną prowokująco" (dla mnie to durne określenie, bo to
              my ludzie nadajemy określenie prowokujący pewnemu zestawowi, on nie jest sam z
              siebie prowokujący), a jednak nie gwałcę jej, nie macam jej biustu ani pośladków.
            • ewa1125 Do jjj i czesia: 07.05.08, 08:45
              A co powiedzielibyscie gdyby molestowana trzynastolatka byla
              mala,gruba,krzywa,pryszczata i chodzila ubrana w luzne spodnie i
              dlugie swetry?My,kobiety,ludzie,mamy prawo ubierac sie jak
              chcemy,mamy prawo zachowywyac sie jak chcemy,tak samo jak
              wy,mezczyzni.I nie daje to prawa nikomu do przekraczania wbrew
              naszej woli,naszej intymnosci(i nie chodzi tylko o "macanie").To,ze
              flirtuje,jestem mila i otwarta,nie daje prawa facetowi do
              obmacania/zgwalcenia mnie.
              Moze powinnysmy zrobic jakas ogolnopolska akcje w stosunku do
              mezczyzn i zaczac sie zachowywac jak ci chlopcy?Bedziemy szczypac
              facetow w tylek,lapac za penisy i w ogole molestowac facetow
              sexualnie-gwarantuje,ze po pierwszym zachwycie,zaczniecie plakac,ze
              wam sie to nie podoba!(polecam ciekawy artykul w
              zeszlorocznej "Polityce"o biednych mlodych angielskich i szwedzkich
              barmanach bezczelnie podrywanych przez kobiety-wcale im sie to nie
              podobalo).
              • Gość: sabna Re: Do jjj i czesia: IP: 88.82.39.* 07.05.08, 09:41
                no co by powiedzieli : "ze szczescie miala dziewczyna bo inaczej by
                jej nikt nie dotknal." itd. tego typu komentarzy tez sie juz
                naczytalam na forum :D.
                • ewa1125 Re: Do jjj i czesia: 07.05.08, 10:03
                  Wiesz,jak czytam takie artykuly i meskie komentarze,to sobie
                  mysle,ze na miejscu kolezanek tych szczutych dziewczyn(nie maja
                  zadnej gwarancji,ze nie beda nastepne,jak je chlopak rzuci i beda
                  same),powziela zamysl i zebrala 4,5 dziewczyn,zaczaila sie na
                  takiego gnojka i zrobila mu to samo,zaciagnela do szatni(mamy o tyle
                  lepiej,ze latwiej nam zaciagnac faceta po dobroci,wystarczy mu
                  obiecac mile chwile sam na sam),przytrzymala,zdjela gacie(i jeszcze
                  sie powysmiewala z tego,co tam ma) i na dodatek zrobila zdjecie-
                  wydaje mi sie,ze tylko to mogloby jednemu z drugim uzmyslowic jak
                  sie czuje tak potraktowana ofiara.Tak drastyczne rozwiazanie
                  przyszlo mi na mysl,kiedy obserwuje zachowanie doroslych
                  ludzi,pedagogow,ktorzy zrobia wszystko,aby zatuszowac sprawe,zamiast
                  ja stanowczo rozwiazac,wyciagnac konsekwencje,a malolatom zrobic
                  pogadanki z psychologami,moze nawet z ofiara takiego zachowania.Na
                  jakich ludzi wyrosna uczniowie tej szkoly,jezeli widza,jak
                  roziwazuja te sprawe dorosli?
                  • eti.gda Re: Do jjj i czesia: 07.05.08, 20:28
                    ewa1125 napisała:

> Wiesz,jak czytam takie artykuly i meskie komentarze,to sobie
                    > mysle,ze na miejscu kolezanek tych szczutych dziewczyn(nie maja
                    > zadnej gwarancji,ze nie beda nastepne,jak je chlopak rzuci i beda
                    > same),powziela zamysl i zebrala 4,5 dziewczyn,zaczaila sie na
                    > takiego gnojka i zrobila mu to samo,zaciagnela do szatni(mamy o
                    tyle
                    > lepiej,ze latwiej nam zaciagnac faceta po dobroci,wystarczy mu
                    > obiecac mile chwile sam na sam),przytrzymala,zdjela gacie(i
                    jeszcze
                    > sie powysmiewala z tego,co tam ma) i na dodatek zrobila zdjecie-
                    > wydaje mi sie,ze tylko to mogloby jednemu z drugim uzmyslowic jak
                    > sie czuje tak potraktowana ofiara.Tak drastyczne rozwiazanie
                    > przyszlo mi na mysl,kiedy obserwuje zachowanie doroslych
                    > ludzi,pedagogow,ktorzy zrobia wszystko,aby zatuszowac
                    sprawe,zamiast
                    > ja stanowczo rozwiazac,wyciagnac konsekwencje,a malolatom zrobic
                    > pogadanki z psychologami,moze nawet z ofiara takiego zachowania.Na
                    > jakich ludzi wyrosna uczniowie tej szkoly,jezeli widza,jak
                    > roziwazuja te sprawe dorosli?

A wiesz, że za moich czasów (dawno temu) grupka dziewczyn zrobiła
                    tak pewnemu gó..arzowi? Nie robiono tylko zdjęć, bo nie było
                    komórek, a aparaty fotograficzne typu "Smiena" nie nadawały się do
                    tego celu. Facet tydzień w szkole chodził "kanałami".
            • eti.gda Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 19:53
              Gość portalu: jjjj napisał(a):

> mylisz trochu sytuacje. Z art wychodzi, że jednak dziewczyna
              ubierała się prowo

Możliwe, ale nie może to być usprawiedliwieniem!
            • Gość: voitaco Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: 77.83.44.* 08.05.08, 00:32
              ale zadupie !!!! Sam jestem z Podkarpacia i wiem co piszę. Bombe i
              zaorać ten teren !!!!!
            • eeela Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 08.05.08, 03:16

> mylisz trochu sytuacje. Z art wychodzi, że jednak dziewczyna ubierała się prowo

Choćby i się puszczała na prawo i lewo, w momencie, w którym mówi, że nie życzy
              sobie, żeby ją dotykano, facet ma łapy wziąć precz.

I tego należy chłopców uczyć, a nie tłumaczyć ich przewiny w ten sposób, że
              'święta nie jest', więc można z nią robić, co się chce.
          • olias Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 06.05.08, 21:56
            poczytaj niektóre tu wypowiedzi. i przypomnij sobie ojca jednego z
            tych chamów którzy zamordowali Anię (bo przecież to oni spowodowali
            jej samobójstwo). Powiedział w tv DOKŁADNIE to samo tutejsze
            bydlątka .. ona nie była swięta, ona sama chciała.
            Chamy z różnych regionów, obrona ta sama. Dokładnie tak samo bronią
            się przed sądem oskarżani o gwałt.
            Na szczęście bydlątka - dziś bezkarne - pozostaną bydlątkami.
            Wcześniej czy później znajdą się poza społeczeństwem normalnym.
            A ci ... "pedagodzy" winni być natychmiast skierowani do innych
            użytecznych społecznie prac. Trudno uwierzyć że kobiety mogą być tak
            wredne w takie sprawie.
            • Gość: Bursztynek Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.ppcor.org.pl 07.05.08, 07:36
              brawo!!! jedna z najmądrzejszych wypowiedzi na tym forum. Zgadzam
              się z Tobą całkowicie... i co do oprawców i co do cichych oprawców -
              pedagogów, którzy teraz na siłe chcą się wybielić...
          • lost_island Tylko w Polsce takie cos uchodzi na sucho! 08.05.08, 18:01
            Na zachodzie takich gnoi (niezaleznie od wieku) zamyka sie za
            kratkami. Jeśli ktos chodzi do szkoły po to by wyzywać się na
            innych, to nie powinien do niej chodzic wcale. Szkoła to nie
            dyskoteka, czy dom publiczny. Gó..arze maja za szeroki dostęp do
            rozrywki przeznaczoje tylko dla dorosłych i przez to pada im na
            mózg. Ale to głównie wina rodziców, ktorzy rozwydrzyli swoje
            bachory, kupujac im wszystko, co chcą, i którzy bezstresowo
            wychowuja nie karając należycie za popełnione błędy. Przez to
            dzieciak mysli, że moze sobie pozwolic na co chce i nie spotka go
            żadna kara ani odpowiedzialność za swoje postepowanie. Przez to tez
            dzieciary nie maja szcunku do rodziców, nauczycieli, a tym bardzie
            dla rówiesników, a dobro ze złem mocno im sie zatrło w tych głupich
            łbach...
        • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 07:57
          No to dzieła panowie -nie święte ,niegrzeczne mozna gwałcić ,bic i
          molestowac.Co to za argument ? To ,ze ktos jest niegrzeczny
          usprawidliwia popełniane przez ciebie przestepstwo.
        • Gość: atyhdfc Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: 91.84.222.* 07.05.08, 08:18
          91.150.163.0-255: Tyczyn - to z pokoju nauczycielskiego?...
          Smutna jest czasem polska prowincja
          • Gość: dymek Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.artronik.net 07.05.08, 08:57
            ostnet.pl to też Tyczyn
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:23
          Gość portalu: gość napisał(a):

> poniekąd zgadzam sie z czesiem. Przecież wyraźnie jest napisane o monice. Widać
          > święta nie była. Grzeczna na pewno też nie. Tak więc poczekajmy na rozwój wyda
          > rzeń. Ale nie tutaj na forum tylko w realu.

• jkpztorunia Czesio i ten drugi "gość" 07.05.08, 07:52
        Po pierwsze szczylku najpierw naucz się używać języka polskiego a
        póżniej wypowiadaj się na forum.

Po drugie - świetnie, że przynajmniej takie problemy im grożą ale to
        zdecydowanie za mało. Mają przerąbane - ale wy, wasza cała szkoła
        też powinna mieć "przerąbane". Dryl na pół wojskowy, obowiązkowe
        mundurki, na przerwach chodzenie w kółko za rączki. Tak żeby cała
        szkoła zrozumiała, że nie opłaca się trzymać w ukryciu takich spraw.

Po trzecie może mały uważasz, że jakikolwiek strój i zachowanie
        usprawiedliwiają tych cymbałów? A może Ty też się tak ubierasz, że
        za każdym razem jak się pojawisz w szkole powinienneś dostać w łeb -
        za co? - za to jak się ubierasz. A może każdego można traktować
        dowolnie z byle jakiego powodu? Zacznij miśku myśleć inaczej, bo za
        moment za tę tępotę społeczną zaczniesz płacić (zresztą pewnie już
        płacisz).
        • Gość: gość Re: Czesio i ten drugi "gość" IP: 91.150.163.* 07.05.08, 18:24
          drogi jkpztorunia, proponuję ci się ogarnąć.

Pozdrawiam.
      • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 07:54
        Ona "lubiała" -tak zawsze twierdza pedofile .Dziecko samo chciało.
        Dlaczego ona ,bo pewnie nadawała sie na ofiarę ,bo nie tknęliby
        córki wójta ,nauczyciela czy policjanta.Ona miała tylko starą babcie.
      • Gość: Adomas Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:42
        Następny debil z Tyczyna. Nawet imbecyle nie umieją ukryć IP.
        • Gość: gość Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: 91.150.163.* 07.05.08, 18:44
          zluzuj poślady, nie uważam za potrzebną rzecz ukrywać swoje ip.
          • saules_meita Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 08.05.08, 13:00

"zluzuj poślady" - jakie to typowo szczylskie! (;
      • sekwana2005 w Tycynie zawzało 07.05.08, 09:02
        Czytam:
        "ja Monice(zmienione) nie wierze do konca ... moze i ci goscie byli
        tacy zaczepni ale Monika nie blya lepsza ... dlaczego wlasnie ona a
        nie inna dziewczyna ... ? poprostu uwazam ze ona lubiala jak sie
        ja "macano" bo innna dziewczyna by sie nie dala. Zanim sprawe
        wyjasnio to minie duzo czasu a gosscie co chodza teraz do 3 klasy
        maja .... przewalone ... ktora szkola ich teraz przyjmie .
        Z powarzaniem"
        Poprostu z powarzaniem - średniowieczne obyczaje: biedne chłopaki, a
        una to kurew, bo chciała by jom pomacoć, cyco innego...
        Nastolatkom - i chłopcom, i dziewczynom działają hormony. To
        normalne. Obowiązkiem szkoły, opiekunów - jest to kontrolować,
        wyjaśniać, ograniczać.
        To trudne - przy brutalizacji obyczajów i seksu (także dzięki tv),
        przy znieczulicy, pozostawianiu dzieci bez opieki, bo 7 dni w
        tygodniu, albo 17 miesięcy w pracy...
        Są już wioski, miasteczka - gdzie niemal w kazdej rodzinie nie ma
        taty lub mamy, bo "na saksach". Równie źle działa to na chłopaków,
        zyskujących nadmierny luz, jak i dziewczyn, którym trudno dalszą
        rodzinę lub nauczycieli prosić o pomoc. A zawsze i w każdej szkole,
        w wojsku, w wielu firmach spontanicznie znajdywane są ofiary - z
        którymi, którym wszystko zrobić można.
        Ale też zamiast wyrzucać dyrekcję szkoły i nauczycieli - zrobiłbym z
        nich kuratorów tych chłopców - i następnych, mających za dużo
        energii. A jeśli KTOKOLWIEK w tej szkole ma dar empatii,
        współczucia - niech tej dziewczynce pomoże.

• Gość: mmmmmm Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.toya.net.pl 08.05.08, 09:47
        zgadzam sie. Poprostu ta dziewczynka to zapewne jedna z tych co
        ubierają i malują się jak "dzi wki", chodzą po dyskotekach, ruch ają
        się po kiblach i mają je wszyscy goscie z osiedla i okolic. Wiele
        jest takich dziewczyn z tym że nie wiele skarzy sie ze ktoś je macał
        czy odezwal sie niegrzecznie. Kazdy robi to, co lubi, nie mozna
        nikogo krytykowac za zachowanie, z tym że uwazam że 13 letnie
        dziecko nie moze deydowac samo o sobie i nie może uprawiac seksu ani
        niczego co z seksem związane. Gdyby ta dziewczyna miala lat 18
        wszystko byloby ok. Moim zdaniem ma problemy emocjonalne, bo tylko
        tak można tlumaczyc wulgarne i wyuzdane zachowanie dziewczynek w jej
        wieku. Byc moze cierpi z powodu emigracji rodziców? Nie wiem, ale
        wiem że powinien zbadac ją psycholog a ciotka zamiast zabraniac miec
        chlopaka i nakazywac branie się do nauki kompletnie nie nadaje się
        do roli wychowawczej. Droga ciociu-zostaw to dziecko w spokoju, bo
        pozwolę sobiew zauwazyc ze byc moze i ty przyczynilas się do
        skrzywien dziewczynki
        • Gość: lg Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 12:07
          A może ktoś przyjrzał by się temu gimnazjum z innej strony.Dyrektorka czesze
          kasę nadliczbówkami -podobno ma przez to poznać dzieci[ale się wykazała].to samo
          wicedyrektorka-godziny nadliczbowe,wychowawstwo klasyi druga praca w
          Czudcu-kiedy ma mieć czas dla dzieci.
    • Gość: saa Koniec pracy z młodzieżą dla osób zaangażowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 21:19
      Niech tacy nauczyciele którzy zbagatelizowali taką poważną sprawę zajmą się
      czymś innym niż kształcenie młodzieży
      • Gość: sddd Re: Koniec pracy z młodzieżą dla osób zaangażowan IP: 91.150.163.* 06.05.08, 21:22
        o nowy postulat:-D coś jeszcze może dopiszesz?
        • olias Re: Koniec pracy z młodzieżą dla osób zaangażowan 07.05.08, 07:19
          żaden postulat, te panie nie powinny uczyć dzieci. dlaczego? bo to
          ja do qrwy nędzy płacę podatki. Ja, podatnik płacący tym paniom
          pensje oczekuję że moje pieniadze nie będą rozrzucane takim mendom.
          jedyny powód.
          • zigzaur Re: Koniec pracy z młodzieżą dla osób zaangażowan 07.05.08, 07:28
            A może nauczycielki stają się mendami dopiero z biegiem czasu i lat stażu?

Na studia z kierunkami nauczycielskimi idą zupełnie normalne dziewczyny. Ale
            potem...
            • jkpztorunia Re: Koniec pracy z młodzieżą dla osób zaangażowan 07.05.08, 08:05
              Ale potem trzeba mieć moralny kręgosłup - jak w każdej profesji,
              nieważne stolarz czy nauczyciel. A ten kręgosłup ma w pionie
              utrzymywać dyrekcja. Dyrekcję wybierają władze lokalne i tu zapewne
              jest problem w Tyczynie. Pani dyrektor została nią zapewne dlatego,
              że lokalna władza jest do ....
              Odpowiedzialność dyscyplinarna kończy się na dyrektorce, polityczna
              powinna sięgnąć władz lokalnych jeśli dyrektorka została
              powołana "po znajomości".
              • Gość: Ciekawski Re: Koniec pracy z młodzieżą dla osób zaangażowan IP: *.chello.pl 07.05.08, 16:45
                jkpztorunia napisał:

> Ale potem trzeba mieć moralny kręgosłup - jak w każdej profesji,
                > nieważne stolarz czy nauczyciel. A ten kręgosłup ma w pionie
                > utrzymywać dyrekcja. Dyrekcję wybierają władze lokalne i tu zapewne
                > jest problem w Tyczynie. Pani dyrektor została nią zapewne dlatego,
                > że lokalna władza jest do ....
                > Odpowiedzialność dyscyplinarna kończy się na dyrektorce, polityczna
                > powinna sięgnąć władz lokalnych jeśli dyrektorka została
                > powołana "po znajomości".

W temacie dyrekcji gimnazjum w Tyczynie:

miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,2141930.html
        • Gość: Fenix Re: Koniec pracy z młodzieżą dla osób zaangażowan IP: *.crowley.pl 07.05.08, 08:52
          Gość portalu: sddd napisał(a):

> o nowy postulat:-D coś jeszcze może dopiszesz?

A może ci mordę oklepię? Ciesz się tyczyński gó..arzu, że nie w moim rewirze
          się zabawialiście, bo żywy byś z praskiego "trójkąta" nie wyszedł. Warszawa wie
          jak się z takimi gnojkami załatwiać.
          • Gość: sddd Re: Koniec pracy z młodzieżą dla osób zaangażowan IP: 91.150.163.* 07.05.08, 18:51
            niestety staruszku, ale moje czasy edukacji nie sięgały gimnazum i tak przy okazji mógłbyś troche zluzować, bo to trochu śmiesznie wygląda, taka internetowa napinka.
    • Gość: realista Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: 79.139.57.* 06.05.08, 21:35
      Dyrektorka za takie podejscie do sprawy udowodniła, że stanowisko jakie piastuje
      to jakaś pomyłka. Całkowity brak kompetencji i tuszowanie całej sprawy. Ta
      kobieta nie tylko powinna stracić stanowisko dyrektora ale w ogóle nie powinna
      móc pracować w szkole. Jakim prawem robiła jakieś przesłuchanie na
      poszkodowanej, bez obecności psychologa i rodziny, szczególnie, że sprawą już
      zajęła się policja.
      Prokurator powinien się przyjrzeć calej tej szkole oraz temu na ile podejście
      tzw grona pedagogicznego przyczyniło się do całej sytuacji
      • Gość: gość Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: 91.150.163.* 06.05.08, 21:45
        fakt, "przesłuchanie" nie było dobrze zorganizowane, ale chyba jednak było potrzebne bo jakoś musi się dyrekcja dowiedziec co ma do powiedzenia sprawczyni całego zamieszania. Wiesz, na siłę to można do wszystkiego sie doczepić
        • olias Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 06.05.08, 22:03
          raz, że przesłuchuje się podejrzanego,
          dwa - łatwo domyślać się jakiego typu było to przesłuchanie.
          • zigzaur Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 07:29
            Przesłuchuje się również świadków.
            • jkpztorunia Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:13
              Po pierwsze - prawo do jakichkolwiek przesłuchań dyrekcja straciła
              po upublicznieniu sprawy i podjęciu działań przez policję.
              Po drugie - świadka nieletniego przesłuchuje się w obecności
              psychologa i prawnego opiekuna z zachowaniem daleko idącej
              ostrożności (żeby nie narobić szkód w psychice, nie wmówić czegoś,
              nie zasugerować, nie wywierać nacisku).
              Po trzecie - przesłuchanie w takiej sytuacji, w szkole, gabinecie
              dyrektorki to kolejne napiętnowanie. Panie - jeśli uznały już że
              powinny się czegoś dowiedzieć - powinny ruszyć tyłki, skontaktować
              się z babcią, umówić na spotkanie w warunkach domowych (w których
              dziewczyna czułaby się bezpiecznie) i w takich ew. warunkach w
              obecności babci i obowiązkowo psychologa mogłoby dojść do rozmowy.
        • Gość: ssss Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.range86-135.btcentralplus.com 07.05.08, 08:52
          > ale chyba jednak było potrzebne bo jakoś musi się dyrekcja
          > dowiedziec co ma do powiedzenia sprawczyni całego zamieszania.

Sprawczyni calego zamieszania?
          • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 10:47
            No nie byłoby "zamieszania" ,gdyby pozwalała sie molestowac dalej .
          • Gość: mark Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.rzeszow.mm.pl 08.05.08, 08:16
            Jaka sprawczyni,kretynie!
        • Gość: Fenix Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.crowley.pl 07.05.08, 08:56
          Jak czegoś nie umiem to się za to nie biorę. Jakby moje dziecko pani dyrektor
          chciała przesłuchiwać to szybko by się jej kariera zakończyła a lot za drzwi
          byłby z wielkim hukiem
      • Gość: Czesio Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.ostnet.pl 06.05.08, 21:47
        Zgadzam z realistą .... to jest juz ktoras sprawa na temat naszej szkoly i naszej p. Dyrektor .... cos trzeba wkoncu z tym zrobic
        • Gość: gienio Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:57
          taczki
      • Gość: isabar Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.gprs.plus.pl 08.05.08, 00:49
        Oczywiście masz rację, dyrektorka złamała prawo, nie miała prawa
        przesłuchiwać dziecka w ogóle, takie prawo ma policja , ale tylko po
        zgodzie rodziców i dziecko przesłuchuje psycholog, rozmowa musi być
        monitorowana, przesłuchanie może odbyć się tylko raz.
        Taką władzę ma także sąd, nikt ponadto.
        Rodzina dziewczynki ma na bank wygraną sprawę, dyrekrorka mało, że
        zachowała się nieprofesjonalnie, to po prostu podle i nieprzyzwoicie.
        To co spotyka dziewczynkę obecnie to klasyczne tzw. powtórne
        zranienie, które zostawia o wiele głębsze i bardziej traumatyzujące
        ślady w psychice niż wcześniejsza agresja seksualna, bo warto
        podkreślić, że była to przede wszystkim AGRESJA.
        Chęć podobania się i zwrócenia na siebie uwagi w tym wieku jest
        czymś naturalnym.
        Żyjemy w określonej kulturze, w której nie jest przyjęte stosowanie
        agresji seksualnej.
        Osoby stosujące agresję seksualną reagują podnieceniem na nieco
        odmienne bodźce niż zdrowe osoby, po prostu kręci ich władza,
        zniewolenie i stosowanie przemocy.
        Trzeba to sobie jasno powiedzieć, przemoc seksualna zawsze musi być
        potępiana i ukarana, jeżeli tak się nie stanie, jednostka czuje się
        bezkarna, coraz bardziej zdeprawowana,a zachowania agresywne mają
        tendencje do eskalacji.
        Jest bardzo ważne, żeby tak pracować z tą dziewczyną, żeby
        uświadomiła sobie, że to nie jest jej wina, że to oni mają problem,
        żeby nie wbiła się w rolę ofiary.
        Pozdrawiam.
    • olias Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało 06.05.08, 21:49
      tylko jedno pytanie. Kto dopuścił te dorosłe żmije do pracy w
      szkole?
      • Gość: Czesio Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.ostnet.pl 06.05.08, 22:12
        to bylo jeszcze za czasow jak p. dyrektor miala dobre znajomosci u burmistrza bylego ... i poprostu tak sie stalo jak widzimi teraz... a co do Pani pedagog i siostry zakkonej ... Pani Halina jest chyba najlepszym pedagogiem jakim moze byc ... a siostra to nauczyciel jakich potrzebujemy ...
        Czeslaw
        • Gość: xvm Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 22:31
          niestety pedagog tej szkoły to najsłabsze ogniwo. Jak wszyscy których się
          wychwala są tacy sami to poczekajmy a za chwilę będzie następny skandal.
          • Gość: sss Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: 91.150.163.* 06.05.08, 22:42
            no pewnie zgadza sie
      • jkpztorunia Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:17
        olias napisał:

> tylko jedno pytanie. Kto dopuścił te dorosłe żmije do pracy w
        > szkole?
        To kolejna wada systemu. W polskich warunkach kończysz studia (z
        przygotowaniem pedagogicznym = kurs pedagogiczny w trakcie studiów)
        i już możesz uczyć. A po studiach powinien być egzamin połączony z
        testami spychologicznymi dopuszczający do pracy w określonym typie
        szkoły.
        • eti.gda Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 20:08
          jkpztorunia napisał:

> To kolejna wada systemu. W polskich warunkach kończysz studia (z
          > przygotowaniem pedagogicznym = kurs pedagogiczny w trakcie
          studiów)
          > i już możesz uczyć. A po studiach powinien być egzamin połączony z
          > testami spychologicznymi dopuszczający do pracy w określonym typie
          > szkoły.

Testy "spychologiczne?" :) to chyba literówka, ale dziwnie
          harmonizuje z rzeczywistością. Spychologia, to właściwe określenie.
    • Gość: ququ IP: 91.150.163 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 22:47
      Osoba pisząca z tego IP zdecydowanie w swoich wypowiedziach broni biernej
      postawy dyrektorki i atakuje 13 letnie dziecko za to ze zle sie ubierało - nie
      bierze pod uwagę że w takim wypadku należy do konca wyjasnic sprawe i chronic
      dziecko od samego poczatku - wiele podobnych spraw konczylo sie niepotrzebnymi
      tragediami - wina szkoly polega na zaniechaniu i zamiataniu pod dywan calej
      sprawy - bardzo czesto tak sie zdarza nikt nic nie slyszal nikt nic nie wie
      winne jest dziecko - zmowa milczenia - szokiem jest to ze dyrektorka nekala
      jeszcze przesluchaniami to dziewczynkę - to powinni zrobic wyspecjalizowani
      psycholodzy
      • Gość: gość Re: IP: 91.150.163 IP: 91.150.163.* 06.05.08, 22:50
        no proszę jaki psycholog :-D
        • olias Re: IP: 91.150.163 07.05.08, 07:25
          nie rozumiem sarkazmu. Nie wiedziałeś że takie "przesłuchania" nie
          mogą odbywać się tylko dlatego ze jakaś pani chce schować trupa?
          Naprawdę nie wiedziałeś? Pan idyrektor wraz z towarzyszkami jawi mi
          się jako typowa wsiowa baba (bez obrażania normalnych kobiet ze wsi,
          na ogół rozsądnych i mających odczucia). Ta menażeria scha ratować
          swoje skórki, ale w tym celu trzeba zgnoić dziecko. Nie widać tego?
          Za takie pzresłuchanie w cywilizowanych krajach rodzina dziecka
          dochodziłaby odszkodowania od władz terenowych i państwa.
      • josef.fritzl Re: IP: 91.150.163 07.05.08, 07:31
        Gość portalu: ququ napisał(a):

> Osoba pisząca z tego IP zdecydowanie w swoich wypowiedziach broni biernej
        > postawy dyrektorki i atakuje 13 letnie dziecko za to ze zle sie ubierało - nie
        > bierze pod uwagę że w takim wypadku należy do konca wyjasnic sprawe i chronic
        > dziecko od samego poczatku

Najciekawsze jest to, że ta osoba ma rację... Jeśli zależy ci na ochronie
        "dzieci" co powiesz o chronieniu przed nagonką tych "dzieciach", które rzekomo
        molestowały tę rzekomo młodą ladacznicę?
        • Gość: Osadzony Re: IP: 91.150.163 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 07:50
          Józek szkoda, że do austriackiego ancla idziesz. Ale może i tam nie
          ominie cię praktyczna lekcja na temat ladacznic. Wykładowcą będzie
          pewnie jakiś Turek.
          A ty 91.150.163 będziesz cvvelowany na miejscu.
        • Gość: maura4 Re: IP: 91.150.163 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:11
          To były przedszkolaki nie badzo swiadome co robią ? Mnie sie
          zdawało, że to prawie 16 -letnie byki . To na Podkarpaciu takie
          chłoptasie uwazane sa za dzieci a 13 -letnie dziewczynki za
          ladacznice ? Czy tak was tam kształcą w kościołach ?.Może tak ,wszak
          to matecznik KK ,a w tej religii kobieta ,chocby była jeszcze
          dzieckiem musi byc winna.
        • Gość: dymek Re: IP: 91.150.163 IP: *.artronik.net 07.05.08, 08:43
          a mnie najbardziej oburzają słowa o tym, że gdyby ta dziewczyna miała chłopaka, który by ją "chronił", to inni dali by jej spokój. rzeczywiście zbyt wysoko się ceniła, bo nie chciała zakochać się w żadnym pryszczatym dresiarzu.
      • smok_sielski Re: IP: 91.150.163 07.05.08, 08:15
        > Osoba pisząca z tego IP zdecydowanie w swoich
        > wypowiedziach broni biernej postawy dyrektorki
        > i atakuje 13 letnie dziecko

To osóbka z Tyczyna, korzysta z uslug lokalnego dostawcy internetu, firmy CATRO
        s.c. :)
        smok
        • eti.gda Re: IP: 91.150.163 07.05.08, 20:05
          smok_sielski napisał:

> > Osoba pisząca z tego IP zdecydowanie w swoich
          > > wypowiedziach broni biernej postawy dyrektorki
          > > i atakuje 13 letnie dziecko
          >
          > To osóbka z Tyczyna, korzysta z uslug lokalnego dostawcy
          internetu, firmy CATRO
          > s.c. :)
          > smok
          >

Czy to nie czasem kryptoreklama tej firmy CATRO s.c.?
      • Gość: Ciekawski Re: IP: 91.150.163 IP: *.chello.pl 07.05.08, 08:17
        Cóż, dostępne źródła wskazują, że ten zakres IP jest zarejestrowany na
        następującą firmę:

org-name: CATRO s.c.
        address: ul.Potoki 21
        address: 36-020 Tyczyn
        address: POLAND

Ciekawe, kto z niego pisze? Ktoś z pracowników szkoły? Rodzice jednego z chłopców?
        • Gość: maura4 Re: IP: 91.150.163 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:27
          A co za róznica kto ? Wazne co pisze i jakie wystawia sobie i
          swojej miejscowosci swiadectwo. W/g mnie tragiczne .To jakas
          zapyziała mentalnie i moralnie miejscowość .Ciekawe ile maja tam
          kościołów ?
          • leszlong Re: IP: 91.150.163 07.05.08, 08:43
            na pewno mniej niż w Krakowie czy Warszawie. Co ma KK do tego? Czy Gdańsk też
            jest zapyziałą prowincją mentalnie i moralnie, bo tam nastolatka Ania odebrała
            sobie życie?? Zero głębszego zastanowienia się, tylko szablon - Podkarpacie to
            wiadomo i wymienia się bzdury.
            • Gość: maura4 Re: IP: 91.150.163 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 09:05
              Ano ma .Wprowadzono religię do szkół w celu wychowywania
              młodziezy .Twierdzono ,że to dobrze wpłynie na zachowania i
              moralność uczniów .I co ? Dwie godziny tygodniowo ,do tego na
              Pdkarpaciu częsciej niz w innych częściach kraju nauki w kosciele ,a
              rezultat ?.Gdyby zamiast jednej godziny religii
              tygodniowo ,wychowaniem mlodziezy zajęliby sie inni niz koscielni
              ludzie ,to pewnie byłyby lepsze rezultaty.Gdyby zapraszano różnych
              ludzi na rozmowy z mlodzieżą ,to byc może ci chłopcy usłyszeliby z
              ust jakiegos prawnika ,ze to co robia to przestępstwo.Moze ktoś
              wytłumaczylby im jakie zachowania naruszaja godnośc ludzką.Jasne ,że
              takie chłoptasie rodza sie w całym kraju ,ale ocena ich zachowania
              zalezy juz od mentalności i moralności społeczności.
              • leszlong Re: IP: 91.150.163 07.05.08, 09:39
                Kiedy nie był lekcji religii w szkołach, tylko w salkach parafialnych, to tez
                dochodziło do tych sytuacji. Opinia społeczna o nich nie wiedziała, bo prasa nie
                mogła pisać o jakichś macankach. Ale gwałty na nastolatkach istniały i te
                dokonywali je nastolatkowie. 2 godziny tygodniowo?? Częściej niż w innych
                częściach kraju?? Gratulacje z pomysłowości. Czy w Gdańsku też były winne częste
                lekcje religii? Problem jest ogólnopolski, a nie regionalny!!
                • Gość: maura4 Re: IP: 91.150.163 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 10:16
                  Częsciej niz w innych regionach ludzie pobieraja tam nauki w
                  kościele-tak wynika z liczenia wiernych na mszach.Lekcje religii w
                  całym kraju sa w wymiarze 2 godz. tygodniowo.Tak napisałam ,źle
                  przeczytałeś.Nie były winne lekcje religii ,ale były
                  nieskuteczne.Ja chodzilam na religie w szkole i była to strata
                  czasu.Odklepywania formułek i modlitw mozna uczyc przez jedna
                  godzine w tygodniu x 12 lat - to i tak za duzo.Młodziezy potrzebna
                  jest wiedza z podstaw prawa,ekonomii,psychologii ,medycyny.Tę wiedzę
                  mogliby przekazac im zapraszani na lekcje goście.Mogliby z nimi
                  porozmawiac ,wiele spraw wyjasnic.Problem jak najbardziej
                  ogólnopolski ,ale oceny sytuacji raczej regionalne.Inaczej widza
                  sprawe wykształceni ludzie z większego mista ,inaczej z zapyziałej
                  wioski.
                  • leszlong Re: IP: 91.150.163 07.05.08, 12:12
                    Najwięcej wiernych na msze chodzi w archidiecezji tarnowskiej (Małopolska), więc
                    tam powinno zgodnie z twoim założeniem wystąpić problem z molestowaniem/
                    gwałtem. Co do ilości godzin, to za dużo, racja. Ale również skandaliczne
                    zachowania młodzieży występują w województwach, gdzie aktywność wiernych jest
                    mizerna, np. Łódź.
            • Gość: TG Re: IP: 91.150.163 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 09:13
              Jakbyś był światlejszy i bardziej otwarty na innych ludzi szybko zauważyłbyś
              różnicę pomiędzy zapyziałą katolicką mentalnością jaka pokutuje po wsiach
              (prześladowania innowierców: czyli "jehowych", bo dla katolika człowiek z Biblią
              to oczywiście Świadek Jehowy, co samo w sobie jest znakiem czasu i zacofania -
              po co sobór i Tysiąclatka z jej wstępem..., zajadła obrona księży pod hasłem
              "też człowiek", za to ofiara księdza to "szmata" i wreszcie szafowanie świętymi
              słowami przy kompletnym ich ignorowaniu we własnym życiu i inne przejawy
              faryzeizmu).

Dla mnie wypowiedzi ludzi, w tym dyrekcji to objaw takiej ludowo-katolickiem
              mentalności. Podobnie jak i dla innych, którzy mają otwarte oczy.

Napis na ścianie szkoły (słowa tzw papieża) zdaniem katolika wystarczy to tego,
              aby już się o nic nie starać. Nie na darmo zwrócono na niego uwagę, bo to drwina
              z postawy pracowników szkoły. Typowy dla katolika rozdźwięk pomiędzy tym, co
              "głoszą" (hasłami na scienia, nie życiem) a tym, co faktycznie robią.

Nic to, za 20 lat kościoły będą równie pełne, jak na Zachodzie. Tylko może
              meczetów przybędzie.
              • leszlong Re: IP: 91.150.163 07.05.08, 12:18
                @TG: Oto przykład, że mieszkańcy wsi podkarpackiej nie bronią zawsze księży -
                www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071221/AKTUALNOSCI/709388110
                Zajadłą obronę księży widać było w Warszawie (biskup Wielgus), Szczecinie
                (podejrzenie o molestowanie), Poznaniu (biskup Paetz). Przecież to duże miasta.
                Ja tylko jestem daleki od stawiania ludzi ze wsi pod ścianą i oskarżaniem ich,
                że miejsce pobytu determinuje ich poczynania. Bo takie same zachowania mamy w
                miastach, miasteczkach i na wsi.
                • Gość: TG Re: IP: 91.150.163 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:28
                  Ja nie mówię o Podkarpaciu. Ja mieszkam na tzw ziemiach odzyskanych i brak mi
                  trochę tej zaściankowości (ale i przytulności) np lubelszczyzny...

Chodzi mi o mentalność ogólnie - i wiem, co mówię bom z arcykatolickiej rodziny
                  (ekstrema, mudżahedini - sporo wyuczonych w szkolnictwie wyższym, żeby nie było).
                  • leszlong Re: IP: 91.150.163 08.05.08, 07:44
                    @TG: Ostatni wiadomość: W Krakowie dzieciaki z podstawówki terroryzowały i
                    wyzywały koleżankę. Szczęście w tym nieszczęściu, że doszło tylko do słownych
                    ataków, a nie fizycznych. Stało się to w królewskim, wspaniałym, papieskim
                    Krakowie, gdzie nie ma zaściankowości wiejskiej.
                    wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5190763.html
                    • Gość: TG Re: IP: 91.150.163 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 10:07
                      Tak się obraziłeś za zaściankowość czy za wspomnienie o Podkarpaciu? CO ma do
                      rzeczy miejsce zamieszkania, skoro dulszczyzna obecna jest i w dużych miastach.
            • Gość: tumanek autor tego artykułu jest prostakiem IP: 195.136.36.* 07.05.08, 15:11
              nieszczere martwienie... sam to wie
          • eti.gda Re: IP: 91.150.163 07.05.08, 20:13
            Gość portalu: maura4 napisał(a):

> A co za róznica kto ? Wazne co pisze i jakie wystawia sobie i
            > swojej miejscowosci swiadectwo. W/g mnie tragiczne .To jakas
            > zapyziała mentalnie i moralnie miejscowość .Ciekawe ile maja tam
            > kościołów ?

Z opisu na ich stronie internetowej wynika, że tylko 2.
      • Gość: oki Re: IP: 91.150.163 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:58
        Taka szkoła jaki system. Uprawianie zamiatania pod dywan to nie tylko niestety
        domena szkół. Ale tu są większe tragedie- urazy psychiczne młodych ludzi nieraz
        do końca życia a czasami i samobójstwa bo nie ma znikąd pomocy. w naszym kraju
        "winna" jest ofiara. Przestępcy zwłaszcza młodociani mają większe prawa niż ich
        ofiary. Przypomnijcie sobie np sprawę Ani jakie było larum gdy chłopaków
        odizolowano od rodzin i wypowiedzi ich rodziców. Dyrektor szkoły i nauczyciele i
        pseudopsycholog czy pedagog z tej szkoły powinni wylecieć z hukiem z zakazem
        wykonywania zawodu.
    • Gość: tworek Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.19.165.20.osk.enformatic.pl 06.05.08, 23:48
      Rodzice wyjeżdżajcie za granicę, zostawcie dzieci babciom, to dadzą
      im jeść, a na wychowanie do szkoły. Najlepiej dajcie od niemowlęcia,
      a odbierzcie jak będzie miało 18 lat.Ciekawe, który dyrektor
      ustanowi rodzinę zastępczą w tej sytuacji? Dom Dziecka. o, to byłoby
      dopiero. A kto pozwala 13-latce robić makijaż? No, chyba jak chce
      udawać dorosłą, to niech nie mówi o molestowaniu. Nie wincie
      nauczycieli, tylko sami uderzcie się w piersi, bo to co teraz
      niektórzy wyrabiają nie nie mieści się w granicach zdrowego rozsądku.
      • Gość: tycz Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 06:52
        W całej tej sprawie bulwersują przesłuchania w stylu gestapo. Babcia uczennicy
        była przesłuchiwana w obecności dyrektorki, wicedyrektorki, wychowawczyni,
        pedagog szkolnej, siostry zakonnej i jeszcze rozmowa była nagrywana. Czy to
        jest w porządku?
        • eti.gda Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 19:56
          Gość portalu: tycz napisał(a):

> W całej tej sprawie bulwersują przesłuchania w stylu gestapo.
          Babcia uczennicy
          > była przesłuchiwana w obecności dyrektorki, wicedyrektorki,
          wychowawczyni,
          > pedagog szkolnej, siostry zakonnej i jeszcze rozmowa była
          nagrywana. Czy to
          > jest w porządku?

Brakowało chyba ostrego światła w twarz i metody w stylu "zły
          gliniarz - dobty gliniarz".
      • Gość: ASik Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 07:32
        Gość portalu: tworek napisał(a):

A kto pozwala 13-latce robić makijaż? No, chyba jak chce
        > udawać dorosłą, to niech nie mówi o molestowaniu....

Tak akurat mówią chamy i pedofile. A co do makijażu - gdyby aż "tak"
        sie malowała, to chyba ktoś z tych pseudonauczycieli zwróciłby jej
        uwagę.

> Nie wincie nauczycieli, tylko sami uderzcie się w piersi, bo to co
        > teraz niektórzy wyrabiają nie nie mieści się w granicach zdrowego
        > rozsądku.

Buuummmm! Juz sie uderzyłam. I co? Nadal uważam, że oni wolą udawać,
        że nie ma sprawy.
        • Gość: Rureczka Wolą, ponieważ są tacy sami jak ich uczniowie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.08, 08:11
          ...i wychowankowie. Różni ich tylko wiek.
          Trzynastolatka umalowana jak słup ogłoszeniowy z napisem "jestem
          atrakcyjna" nie zwraca już chyba niczyjej uwagi. Ci nieliczni,
          którzy widzą w tym chorobę (społeczną?), nic mówią, bo mogą zostać
          opierd****i. Refleksje przeważnie zachowują dla siebie.
          Poza tym szkoła juz od dawna nie wychowuje; nawet nie próbuje
          wychowywać. Nie ma takiego zapotrzebowania w rodzinach. Ważne, żeby
          religia była, żeby nauczyć pokazywać na mapie Polskę i żeby wiadomo
          było co to "dysleksja", bo przecież trzeba jakoś uzasadnić
          nieprawdpodobną liczbę błedów ortograficznych.
          Jesteśmy krajem pseudobywateli, pseudorodziców, pseudopolityków i
          pseudoczegotamjeszczechcecie. Wszyscy kogoś udają - trzynastolatki
          udają kobiety, chłopcy udają napalonych facetów, nauczyciele z
          prowincjonalnych szkół pedagogów a piszący na forum GW udają
          ekspertów. Alleluja i do przodu!
      • Gość: maura4 Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:18
        Jezeli nastolatka chce udawać dorosła (co akurat nie jest w okresie
        dojrzewania dziwne),to tym samym masz prawo ja molestować ? Makijaz
        na twarzy dziewczynki daje ci prawo do poniżania jej ? Nauczyciele
        sa winni ,kto do jakiego stopnia ,to ustali sąd i prokuratura.
      • jkpztorunia Tworek 07.05.08, 08:32
        Pewnie. Jak dziewczyna chce udawać dorosłą (która nie chce? Znasz
        taką? To od razu się zainteresuj co z nią nie tak) to należy jej się
        obmacywanie na siłę a najlepiej gwałt zbiorowy. Idąc tym tokiem
        rozumowania Jak ktoś wypowiada poglądy takie jak Ty to powinien być
        gwałcony raz na tydzień.
        Rodziców nie pochwalam, ale co to ma do gó..arzy molestujących w
        czwórkę o trzy lata młodszą koleżankę? A jakby to była nauczycielka
        wszystko byłoby OK? A gdyby tak Twoją córkę potraktowali pewnie byś
        ją potraktował jak ten Fritzl z Austrii?
        Ty masz poglądy typowe dla gwałcicieli.
      • khagan Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 09:25
        Gość portalu: tworek napisał(a):

> A kto pozwala 13-latce robić makijaż? No, chyba jak chce
        > udawać dorosłą, to niech nie mówi o molestowaniu. Nie wincie
        > nauczycieli, tylko sami uderzcie się w piersi, bo to co teraz
        > niektórzy wyrabiają nie nie mieści się w granicach zdrowego rozsądku.

Ty też jesteś z Tyczyna? Wstawiając się tak zdecydowanie za kolegami tylko się ośmieszasz.
    • gobi03 miałaby ochronę... 07.05.08, 07:20
      Czy dla _świętego_spokoju_ dziewczynki
      naprawdę trzeba się bić??

Dla ścisłości - najstarszą mam córkę, więc albo
      chłopak (mocny w pięści) albo ja...
    • Gość: mk-80 Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 07:30
      O czym my mówimy - w tym pojeb...nym kraju
      można zgwałcić kobiete na zaludnionym przystanku
      autobusowym - bo reszta "społeczeństwa" ma to w d.
      A co dopiero dziewczynka w szkole?
      Zawiadomiłbym prokuraturę:
      dyrektor i wychowawca - bezpośrednie narażenie zdrowia/życia dziecka (były
      przypadki samobójstwa)
      czterech bydlaków - usiłowanie gwałtu i molestowanie

Od razu sprawy by ruszyły. Do tego wyborcza/tvn/ zeby nadać kolorytu:
      fakt,superexpres :-)
      To łącznie 6+1 rodzin wystawionych publicznie - efekt murowany.
    • jkpztorunia Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało 07.05.08, 07:31
      Kolejna szkoła w której dzieci są molestowane. I kolejna durna Rada
      Pedagogiczna z dyrektorką któa powinna wylecieć z hukiem. A sprawa
      dyscyplinarna dla Dyrektorki nawet nie jest dyskutowana. Fajna
      sprzątaczka - ale czego wymagać od sprzątaczki jak nauczyciele w tej
      szkole nie potrafią zaprowadzić porządku.
      A gó..arze którzy ją molestowali powinni wylądować tam gdzie ich
      miejsce - miesiąc poprawczaka + nadzór kuratora i kolejne pół roku w
      zawiasach. Jak spróbują jak jest w poprawczaku to będą wiedzieli co
      ich czeka.
      Swoją drogą babcia i rodzice sprawili dziewczynie super opiekę.
      Co za zezwierzęcenie. Co się dzieje z Polską rodzina i przede
      wszystkim polską szkołą? Czy nawet w takiej dziurze jak Tyczyn
      trzeba już strażnika zatrudniać w szkole?
    • Gość: ostatniSprawiedliw Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: 83.17.115.* 07.05.08, 07:36
      Po prostu WSTYD! Nie wierze że dyrekcja nic nie zrobila zeby
      wyjasnic sprawe. Zrobila za to wszystko zeby ja zbagatelizowac i
      ukryc! A co do gimnazjalistow - brak słow, glupota ludzka nie zna
      granic. Nie wiem co sie dzieje z nasza mlodzieza. Totalna
      degrengolada
    • Gość: matka Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.delecta.pl 07.05.08, 07:55
      Mój syn chodził do szkoły prywatnej, to Pani wychowawczni na pomoc
      wezwała nie panią pedagog tylko kolegów z klasy, aby zrobili
      porządek z moim synem. Doszło do tego,że w biały dzień zadzwonili do
      mieszkania i pytali o niego, a potem pobili go czekając za garażami.
      Jeden z uczniów był bratem nauczycielki fizyki z innej szkoły.
      Ja byłam po operacji gdy poszłam do szkoły to wszyscy uciekali jakbym
      to ja conajmniej nauczycieli pobiła.
      Nauczyciele to ludzie, którzy mają wysokie mniemanie o sobie, a
      rodziców traktują jak przygłupów.
    • Gość: Rureczka Niech telewizja pokazuje więcej Dod i innych... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.08, 07:56
      ...g*wien typu "misyjne" tańce na lodzie i o głodzie
      (intelektualnym). Niech eksperci od tańca (co to go każdy może
      zatańczyć) mówią częściej o uczestniczkach programu per "fajna d*pa
      z ciebie". Niech rodzice pozwalają dzieciakom oglądać wszystko jak
      leci. Niech kurwują przy nich częściej, bo w końcu w telewizji tak
      właśnie mówią (przeważnie w polskich serialach).
      Terror zaczyna się w domu.
      • Gość: Blanka Re???????/// IP: *.189.216.20.skyware.pl 07.05.08, 08:01
        jak sie ta panna powiesi to dopiero będzie afera !! a swoją drogą...to jest w tej szkole monitoring ?????
    • Gość: Gosiekkk Molestowanie? Jakie molestowanie? IP: *.85-226-89.dsl.completel.net 07.05.08, 08:13
      Przeciez cytat z papieza na szkolnym korytarzu wisi. I wystarczy, ze sobie wisi.
      Sens slow umyka wszystkim, nawet doroslym hipokrytom ze zgnilego gronka
      nauczycielskiego.
    • Gość: artthuro Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 08:24
      "Nie moja sprawa, żyję w tym środowisku, nie chcę kłopotów"

A niech ta sprzątaczka sama nadstawi ".....",to może zrozumie,jakie to
      upokarzające dla tej dziewczyny i urągające jej godności.
      Kto tego nie rozumie - ten jest KIEP!!!
    • Gość: Marcellus Walles Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:27
      Dajcie namiary na tych chłopców :-)
      • ten_jeden_raz Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz 07.05.08, 08:52
        Faceci to zwierzeta ....
        szkoda pisać
      • Gość: Fenix Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.crowley.pl 07.05.08, 09:07
        Pięć minut sam na sam i inaczej zaśpiewają :P
    • Gość: depreściak Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 08:47
      Czy w Tyczynie nie ma porządnych obywateli którzy spuściliby łomot tej hołocie?
      Nawet zwierzęta bronią słabszych członków stada przed zagrożeniem.
    • Gość: Puchatek Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:55
      Rozwalają mnie idioci, którzy wypisują brednie, że "miała co chciała, bo prowokowała". Dla jasności - ja też uważam, że trzynastoletnie dziecko nie powinno (zwłąszcza w szkole!) chodzić umalowane i w dyskotekowych ciuchach. Ale, do cholery, choćby przyszła do szkoły nago - to nie znaczy, że ktoś ma prawo ją skrzywdzić!

Ładne parę lat pracowałem w szkole. W "trudnej" szkole, w zawodówce (między innymi). Raz zdarzyło się, że byłem świadkiem niestosownego zachowania jednego z uczniów (17 lat), który (dla jaj, rzecz prosta) pomacał koleżankę z klasy po biuście. Zadziałałem na pokaz: zrobiłe z tego taką aferę, że cała szkoła huczała. Wzywanie rodziców, awantura na czterdzieści fajerek, facet przez dobry tydzień był przekonany, że co najmniej wyleci ze szkoły. I WSZYSCY O TYM MÓWILI. I wszyscy szybko załapali, że "nie opłaca się" takich "jaj" sobie robić. A jak już cała afera ucichła, to z facetem pogadałem - i muszę powiedzieć, że załapał.

Nauczyciele udający, że nic nie widzą, nauczyciele którzy - kiedy taka sytuacja wyjdzie na jaw - udają, że nic się nie stało, powinni następnego dnia wylecieć z roboty.

Ci chłopcy - oczywiście - traktowali to jako zabawę. Na pewno nie zdają sobie sprawy, o co naprawdę ludzie mają do nich pretensję. "No, przecież myśmy się tylko wygłupiali". Ale postawa nauczycieli im nie pomaga. Bo za parę lat (a może jestem przesadnym optymistą, może znacznie szybciej?) któryś z nich wypije na imprezie jedno piwo za dużo i naprawdę zgwałci jakąś dziewczynę. Jeśli teraz nie dostaną w d..., to tak się to skończy.

A swoją drogą... Gdyby mój syn (za parę lat, bo w zerówce to chyba jeszcze nie...) tak się "wygłupiał", to choć jestem przeciwnikiem bicia dzieci chyba bym my spuścił ostre lanie.
      • zebra12 Kiedy Ty tam pracowałeś? 07.05.08, 11:39
        Chyba dosć dawno...
        Ja pracuję w szkole podstawowej i chłopiec z I klasy łapie dziewczynki z 6 kl za
        biust i za pośladki. Nic nie pomaga. Rozmawiał z nim pedagog i jakoś nie ma
        zmiany zachowania. Rodzice wiedzą o jego zachowaniu, ale uważają, że szkoła się
        uwzięła. No i to by było na tyle.
        • Gość: str Re: Kiedy Ty tam pracowałeś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 09:22
          Takie zachowania pokazują problem w domu. Może Tatuś ogląda filmy
          p...rzyrodnicze.. przy dziecku a może świerszczyki leżą pod telewizorem, a może
          po prostu dziecko jest w jakiś sposób molestowane skoro jest nadmiernie wybujałe
          pod tym względem. Nie dziwota że rodzice nie chcą współpracować... To tylko
          domysły ale sprawą powinien zająć się psycholog z prawdziwego zdażenia...
          Pozdrawiam mądrych nauczycieli i pedagogów.
          A panią dyrektor - dyscyplinarnie.
      • Gość: Martela Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.polskiemedia.pl 07.05.08, 12:23
        Świetna postawa i podejscie. Gratuluje. Szkoda tylko ze nie kazdy
        nauczyciel tak reaguje. Dzieciaki niestety nie sa winne same sobie -
        podstawowe wartości wynosi sie z domu a sama szkola powinna być
        rowniez miejscem edukacji i nie tylko tej naukowej, ale także (i
        przede) wszystkim zyciowej, moralnej, wychowawczej.
        Codziennie gdy prowadze dziecko do przedszkola i mowimy z córeczką
        zwykłe życzliwe "dzień dobry lub do widzenia" rodzicom i ich
        dzieciom - słyszymy często w odpowiedzi głuchą ciszę... Słowa takie
        jak "dziekuje, przepraszam, czy mogę prosić" stały się naprawdę
        czymś co zarówno dorosłym i ich małym pociechom z trudem przez
        gardło przechodzi. Jesli z tym juz jest problem, to nie chce myslec
        jakie bedzie to spoleczeństwo za lat kilka... podstaw dobrego
        wychowania kompletnie brak.
    • Gość: rafal Masakra IP: 62.29.176.* 07.05.08, 09:19
      Broń mnie Panie Boże żeby moje dzieci chodziły do podobnej szkoły.
      Koszmar. A nauczyciele uważają że nic sie nie stało..
      • Gość: waldi Re: Masakra IP: *.ostnet.pl 07.05.08, 09:42
        nauczyciele w tej szkole boją się Dyrektorki,n ie mówią nic, żeby
        nie podpaść i nie mieć problemów. W tej szkole wszystko jest cacy
        wg. Żurawskiej i nie chce słyszeć o jakichkolwiek problemach. Jakby
        któryś z nauczycieli zwrócił na cos uwagę to jest jej wrogiem. W
        jej szkole wszystko jest cacy a wywrotowcy są niemile widziani. A
        potem obcinanie godzin, komisje dyscyplinarne, wytykanie na
        zebraniach. Tak właśnie działa Żurawska w "swoim" gimnazjum i
        NAPRAWDĘ NIE MA CO SIĘ DZIWIĆ NAUCZYCIELOM ŻE O PEWNYCH RZECZACH
        NIE MÓWILI.
        • eti.gda Re: Masakra 07.05.08, 20:26
          Gość portalu: waldi napisał(a):

> nauczyciele w tej szkole boją się Dyrektorki,n ie mówią nic, żeby
          > nie podpaść i nie mieć problemów. W tej szkole wszystko jest cacy
          > wg. Żurawskiej i nie chce słyszeć o jakichkolwiek problemach.
          Jakby
          > któryś z nauczycieli zwrócił na cos uwagę to jest jej wrogiem. W
          > jej szkole wszystko jest cacy a wywrotowcy są niemile widziani. A
          > potem obcinanie godzin, komisje dyscyplinarne, wytykanie na
          > zebraniach. Tak właśnie działa Żurawska w "swoim" gimnazjum i
          > NAPRAWDĘ NIE MA CO SIĘ DZIWIĆ NAUCZYCIELOM ŻE O PEWNYCH RZECZACH
          > NIE MÓWILI.

Toż to mobbing! A mobbing to też przestępstwo...
    • Gość: aiiram Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.ztpnet.pl 07.05.08, 09:32
      To co się dzieje w gimnazjach to coś strasznego.To są efekty wychowania bezstresowego i luki w naszym prawie.A tłumaczenie ze nie miała chłopaka to totalna głupota.Za mało jest dyscypliny w szkołach i dlatego będzie coraz gorzej.
    • Gość: studentix Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.uni.lodz.pl 07.05.08, 09:38
      Dlaczego ja w komentarzach nie mogę użyć słowa na g??? Pan redaktor użył
      "megag***o"!!!
    • Gość: maciek86 Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 11:03
      śmieszna sprawa... za moich czasów macanie koleżanek w szkole stało na porządku
      dziennym i nikt z tego afery nie robił. warto zauważyć, że wiele nastolatek
      celowo prowokuje takie sytuacje i nie mają nic przeciwko tego typu zachowaniom.
      • Gość: Bromba_bez_glusia Re: Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrz IP: *.chello.pl 07.05.08, 11:37
        OO bardzo smieszna...mozna sie pokladac ze smiechu...

A pytales kolezanek czy podoba im sie jak wkladasz swoje brudne lapy im pod
        spodnice?

Tak sie sklada ze jestem juz dorosla kobieta, ale dostarslam na Podkarpaciu. I
        tez nie raz nie dwa bylam w szatni wymacana. Wierz mi, srednio to przyjemne, gdy
        kilku niedomytych gowniarzy na tobie trenuje swoje "maczostwo"...I dzieki bogu
        ze ktos w koncu robi z tego afere
    • Gość: ktoś Po zeznaniach gimnazjalistki w Tyczynie zawrzało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 11:07
      jestem zaszkowana niektórymi komentarzami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      jak zwykle winna dziewczyna bo sie tak czy siak ubieraŁA , biedni
      chłopcy pewnie nie mogli sie powstrzymac .............

dyrektorka , wychowawczyni i pedagog do zwolnienia - jestem w szoku
      czytając o ich podejściu do sprawy
      Prokuratura zaraz umozy sprawe bo jeszvcze nic nie zrobiła .........
      a chłpcy , biedni , nieszczeesliwi , im zapomni sie wszystko bo ich
      wersja nie potweierdza wersji babci dziewczynki

paranoja , zakłamanie , wszystko najlepiej zamieść pod dywan ,
      polska mentalnosc ................................... szok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka