Gość: zdenek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 18:03 Ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego dolar amerykański ciągle idzie w górę skoro usa w kryzysie to chyba waluta powinna się osłabiać a nie umacniać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: konrad Re: KRYZYS???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 19:50 W latach osiemdziesiątych cały miesiąc pracowałem za dwadzieścia pare dolarów.Pamiętam też że po chłopskich zagrodach pełno było zwierzyny a sklepy mięsne świeciły pustymi hakami. Dzisiaj zaś krowy nigdzie nie uświadczysz a półki sklepowe uginają sie od nadmiaru żywności. Nie rozumiałem ekonomii socjalizmu o ile taka wogóle istniała ale dzisiaj kiedy zachwiano moją wiarą że-,,pewne jak w banku,, to już nic nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: KRYZYS???? IP: *.eranet.pl 11.10.08, 20:05 Pomimo kryzysu nie ma inflacji w USA, a wręcz ceny spadają (patrz: nieruchomości i ropa), a to jest jednym z wyznaczników wartości waluty. To tak w wielkim skrócie na chłopski rozum. Dokładne wytłumaczenie, to conajmniej temat na pracę magisterską ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krach Re: KRYZYS???? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 11.10.08, 21:19 Dolar dlatego drożeje bo inwestorzy wyprzedają złotówkę spowodowane jest to że pojawiła sie plotka iż jakiś bank na Węgrzech ma niby zbankrutować,inwestorzy zaś dzielą Europe na regiony i właśnie Polska,Węgry i inne kraje znajdują się właśnie w tym oto regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdenek Re: KRYZYS???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 23:12 Kurs korony słowackiej jest przecież usztywniony do końca roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: KRYZYS???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.08, 06:00 Dlaczego banki, Getinbank - 9% na 4 miesiące, Skok Kopernika 9 % na 9 miesięcy, ING - 8,08 na 3 miesiące podnoszą stopy lokat terminowych, gdzie na zachodzie obniżają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: KRYZYS???? IP: 193.37.139.* 12.10.08, 09:00 wg mnie brakuje im kasy więc ściągają do siebie gotówkę i wyskokie % obiecują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krach Re: KRYZYS???? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 12.10.08, 10:02 Zacznijmy od tego że banki które wy nazywacie "polskimi" w rzeczywistości są bankami z obcym kapitałem zagranicznym Odpowiedz Link Zgłoś
jetpilot1 Re: KRYZYS???? 13.10.08, 09:00 w rzeczywistości banki są podzielone na oddziały i np jeśli taki Fortis bedzie miał problem w macierzystym kraju to polskiego oddziału to nie dosięgnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: KRYZYS???? IP: *.rze.vectranet.pl 12.10.08, 12:15 bo dotychczasowy niski poziom dolara i innych walut nie był spowodowany siłą naszej gospodarki tylko polityką pieniężną - wysokimi stopami procentowymi w Polandzie, co owocowało w spokojnych czasach lokowaniem oszczędności w naszej walucie, w naszych bankach. Obecnie by się lepiej zabezpieczyć na kryzys zagraniczne gospodarki sprzedają te peeleny, a cena euro, funtów i $ wraca u nas do normy :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: KRYZYS???? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 13.10.08, 00:27 powiedział co wiedział Odpowiedz Link Zgłoś