Dodaj do ulubionych

czy wybieracie produkty regionalne?

IP: *.rzeszow.mm.pl 29.03.09, 18:38
Naszła mnie refleksja w związku z upadłością Huty Szkła Krosno. To od nich mam
większość szkła, w tym niektóre mistrzowskie projekty sztuki użytkowej.
Z mrożonek staram się kupować Poltino(piszę: staram sie, bo nie w każdym
sklepie jest duży wybór i jeśli akurat potrzebuję brukselki to kupuje firmy
jakiej jest), nabiał to Trzebownisko. W sezonie pomidory z
regionu(Trzebownisko, Zgłobień, Mielec).
To,że Zelmer ma kłopoty w związku z zalewem tandety chińskiej może nie
przerażać, a tylko zasmucać, ale to,że wybieramy chiński czosnek już przeraża.
Albo że mając jeszcze w dobrej cenie normalne masło i śmietanę wybieramy erzac.
I jeszcze firma Orzech przypomniała mi się.
Wybieracie produkty regionalne? Jakie?
Obserwuj wątek
    • Gość: power Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.09, 18:42
      ja np z wędlin wybieram kiełbase ,,markowską'' jest bardzo dobra...
    • Gość: DOMI Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 29.03.09, 21:32
      JAK TYLKO MOŻNA TO KUPUJE PODKARPACKIE PRODUKTY !!!
    • olias Re: czy wybieracie produkty regionalne? 29.03.09, 23:24
      może Zelmer sam nieco jest winny. ja się niedawno uparłem by kupić
      malakser Zelmera. Bo "nasz". Tylko dlaczego do k... nędzy ja,
      mieszkaniec Podkarpacia kupowałem ten cholerny malakser Zelmera w
      sklepie internetowym w Gdańsku. Dlaczego "mój" sprzęt musiał jechać
      z Rzeszowa do Gdańska i z Gdańska do Rzeszowa? I jakim cudem był
      tańszy niz jakakolwiek oferta sklepu firmowego?
    • Gość: zonk Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.09, 23:46
      No niektore produkty nie sposob nie wybierać skoro sie naprawde
      dobre i sa wysokiej jakości:).Ja np uwielbiam produkty z
      Trzebowniska, smakowo o wiele lepsze według mnie niż podobne
      produkty z innych rejonów kraju.
    • Gość: anna Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.rzeszow.mm.pl 14.04.09, 15:22
      Jak widać średnio jest z tym popieraniem regionalnych producentów. Trudno w
      sklepach kupić wodę mineralną z naszych okolic, bo króluje Cisowianka i
      Nałęczowianka tudzież inne reklamowane.
      • rraaddeekk Re: czy wybieracie produkty regionalne? 15.04.09, 15:34
        Właśnie... gdzie można kupić polski czosnek???
        Wszędzie chiński (okropny w smaku, nienaturalnie biały).
        • Gość: anna Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.rzeszow.mm.pl 15.04.09, 16:02
          Na rynku na Targowej, ale tez trzeba się naszukać, bo niektórzy (wiekszość)
          sprzedają też chiński. 2 miesiace temu był w sklepie ogrodniczym na Obrońców
          Poczty Gdańskiej i sie obkupiłam na zapas. Pan twierdził,że mają w stałej
          sprzedaży(zagladnę jutro lub pojutrze to dam info jakby co). Kosztuje 7 zł za
          kilogram, co daje za potężna główkę 20 groszy. Naprawde żal, że dobre produkty
          sa tak zakonspirowane(ten sklep jest jak z dawnych lat, Pan ma starą wagę jak w
          PRL:)
          Cena tu chyba ma niewiele do rzeczy, bo akurat ten chiński jest chyba droższy.
          • Gość: R Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 11:14
            Gdzie dokładnie jest ten sklep?

Ciekawe jaki czosnek jest w Almie?

W desperacji już nawet zastanawiam się czy nie poświęcić części
            trawnika na hodowlę czosnku.
          • Gość: R Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 11:16
            Więkoszość tych małych warzywniaków zaopatruje się na giełdzie PTHW,
            a tam niestety dominuje chiński czosnek :-(
            • Gość: anna Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.rzeszow.mm.pl 16.04.09, 14:28
              Dokładnie tak jest. Warzywniaki sprzedaja najczęsciej to samo co markety(z
              nielicznymi wyjątkami i niektóre sprowadzają np. różne pomidory). Ten sklep jest
              niedaleko Carrefour Expres i Fraca. Obok solarium Orion, banku i sklepu z
              artykułami do remontu mieszkań. To jest dość duży sklep ogrodniczy. Ale
              wstrzymaj sie do jutra, zagladnę i sprawdzę czy jest jeszcze ten czosnek.
              Gdybyś wybrał sie w te rejony polecam też w jednym sklepików wędliny Szubryta
              robione tradycyjnie.
              • Gość: anna Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.rzeszow.mm.pl 17.04.09, 14:19
                Czosnku we wspomnianym sklepie brak.
                • Gość: R Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 14:29
                  To było do przewidzenia.
                  Zrobiłas mu taką reklamę, że całe zapasy zostały sprzedane.

Wybiorę się sprawdzić do Almy.
                  • Gość: anna Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.rzeszow.mm.pl 17.04.09, 15:39
                    Tylko teraz jest nie bardzo czas na czosnek i zapasy mogły się wyczerpać w
                    ogóle. Chyba najgorszy czas na poszukiwanie polskiego czosnku, bo zimowego moze
                    juz nie być, wiosenny jeszcze nie urósł.
              • Gość: Dr Psychol Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.19.165.52.osk.enformatic.pl 17.04.09, 14:30
                O tak Szubryt tak. Kupowałem często wyroby Szubryta za granicą.
                Bardzo smaczne wędliny. Samo mięso czego nie można powiedziec o
                wiekszosci "szynek" "kiełbas' i innych wyrobów wędliniarskich
                oferowanych przez większosc sklepów.
                W Rzeszowie jednak nigdzie nie natknąłem się na produkty Szubryta.
                • Gość: anna Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.rzeszow.mm.pl 17.04.09, 15:54
                  Te wędliny są genialne. Ja widziałam w paru sklepach w niepełnym wyborze, a
                  właśnie na Baranowce w jednym ze sklepików mają duży wybór ich produktów(obok
                  salonu kosmetycznego Ludmiła).To chyba był kiedyś nawet ich sklep firmowy, teraz
                  jest tam ogromny wybór pieczywa i właśnie wyroby Szubryta. I chyba w innych też
                  warto poszukać, bo często widuję ich samochód firmowy na ulicach Rzeszowa. Poza
                  tym mają opakowania próżniowe wiec można kupic sobie wiecej jeśli komuś nie po
                  drodze. Ja najpierw spróbowałam tych droższych wędlin(polędwica, szynka i
                  wedzonka- tradycyjne), ale nawet ich kiełbasy są rewelacyjne(szczególnie
                  krajeńska czy krajańska).
    • Gość: andrzej Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 14:52
      staram się jak mogę te nasze Podkarpackie ale nie zawsze jest
      możliwość. Co do tego czosnku to dzięki za info jutro tam pojadę :-)
      • Gość: anna Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.rzeszow.mm.pl 16.04.09, 16:24
        Gość portalu: andrzej napisał(a):

> staram się jak mogę te nasze Podkarpackie ale nie zawsze jest
        > możliwość.

To fakt. Ciężko przejechać całe miasto, żeby kupić wodę mineralną z regionu. Od
        kiedy piję jedną z nich nie muszę wrzucać cytryny i bez problemu udaje się wypić
        1,5 litra dziennie, bo jest smaczna.
        Wątek założyłam , bo kupuję coraz więcej produktów żywnościowych z regionu moim
        znajomym z innych części kraju. Jak na ironię najbardziej ich zachwycają nie te
        delikatesy targane z dalekich wojaży, a właśnie to, co kupiłam w osiedlowym
        sklepiku. A tego nabiału Trzebowniska to naprawdę nam zazdroszczą,że mamy na co
        dzień i na wyciągnięcie ręki.
        • Gość: Dr Psychol Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.19.165.52.osk.enformatic.pl 17.04.09, 14:32
          Zgadza się. Kefir z Trzebowniska rządzi. Nie ma lepszego.
          • Gość: anna Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.rzeszow.mm.pl 17.04.09, 15:57
            Nie wiem czy nie jedyny już na rynku bez dodatku mleka w proszku. Jak zaczną
            dosypywać i go "ulepszą" to chyba się popłaczę, bo odbiorą mi urok jedzenia
            młodych ziemniaków z koperkiem wczesnym latem.
    • Gość: andrzej Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 14:53
      a jeszcze dodam że karpie też w regionie łowię ;-)
      • Gość: anna Re: czy wybieracie produkty regionalne? IP: *.rzeszow.mm.pl 16.04.09, 15:07
        A propos ryb, dlaczego u nas ciężko kupić w ciągu roku ryby rzeczne?
    • Gość: barbara Szubryt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 11:58
      ma stoisko w pawilonie na PTHW, ostatni pawilon, stoisko
      naprzeciwko GÓRNA. W ciągu tygodnia mozna dostać tylko zapakowane
      zgrzewki ale w sobote wystawione jest stoisko i można sobie kupić
      dowolna ilość, warunek jeden trzeba wstac dość wcześnie bo o 11.00
      juz jest po handlu.
    • Gość: R polski czosnek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 15:21
      Wczoraj udało mi się kupić polski czosnek (NIE w Almie)!
      Nie pochwalę się gdzie, bo jest go tam niewiele (może już dzisiaj
      nie ma).
      2 razy droższy od chińskiego, ale warto (wyraźnie czuć różnicę w
      smaku).
      Mizeria z czosnkiem... rewelacja!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka