Gość: NM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.09, 15:21 , mam nadzieje, że wszyscy , którzy cokolwiek chociażby doceniaja staropolska tradycje przyozdobili swoje domostwa zielonymi gałązkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 17:20 Barbarzyńska tradycja! Czy niszczenie przyrody nie jest grzechem? Pomyślcie o tym katolicy zanim połamiecie gałęzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 17:26 Histeryczna reakcja z podłożem agresji. Gałązki mają to do siebie, że trzeba je przycinać. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 17:30 Gdzie tu agresja? Raczej agresja była masowo skierowana w kierunku przyrody. W skali całego kraju zniszczono ogromne ilości drzew. Lipa to nie winorośl, aby ją podcinać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 17:37 Żartujesz , prawda? > W skali całego kraju zniszczono ogromne ilości drzew. :))))))))))) U mnie na osiedlu stan normalny, ogołocenia nie widzę:D Ta tradycja jest pielęgnowana przez max. 5 % społeczeństwa. Radku, spokojnie, gałązka zerwana przez jakąś Babcie z jej lipy odrośnie i Babcia nazbiera sobie duuuużo kwiatków lipy na zimowe herbatki. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 17:42 Na moim osiedlu też to się bardzo nie rzuca w oczy. Jednak wyjedź dzisiaj kilka kilometrów za miasto, to zobaczysz jak to na wsiach wygląda. Ogrodzenia całe tak "ozdobiono". Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 18:34 Z tego co mi wiadomo, katolicy obchodzą dziś Święto Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny. Zielone Świątki to święto pogańskich Słowian, związane z rytuałami oddawania czci drzewom jako symbolom siły i płodności. Pochodzi z czasów, gdy o Polsce i Polakach nawet wróbelki nie ćwierkały :-) Nie wiedziałam, że staropoganie są wśród nas. Nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 18:40 Dlaczego wszystko wiedzie do religii. Dlaczego nikt nie zastanawia się nad korzeniami, na których rośnie... Wszystko spłycone. Skoro ktoś przeciwny handlowaniu w niedziele i święta to moher, katolik. Uproszczone, spłycone widzenie świata. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 18:44 Co za różnica czy drzew niszczy katolik czy ateista? Jednak kościół powinien promować miłość do natury i piętnować takie barbarzyńskie zachwania wśród wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 18:51 Ale co Tobie do tego co Kościół powinien? Z tym niszczeniem drzew to przesadzasz. Poza tym, w jakim miejscu religia chrześcijańska mówi o niezrywaniu gałązek?:)) Bez obrazy, ale ta Twoja hiperbola("zniszczone drzewa, okaleczone lipy") to zwykłe dyrdymały. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 18:58 Nie przytocze teraz dokładnie w którym punkcie religia katolicka to religia miłości, umiłowania bliźniego, braci mniejszych itd. Jednak przyznasz, że te lipy, które dzisiaj zostały zniszczone mają związek z katolickim świętem. Przecież tydzień wcześniej księża mogli wygłosić kazanie, aby uczcić ten dzień posadzeniem drzewa (chociaż symboliczej rosliny w doniczce) a nie jego zniszczeniem. Księża, to pasterze, którzy powinni wskazywać swoim owieczkom dobre postępowanie w całym życiu (pzreciez do polityki i życia seksualnego się chętnie mieszają). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 19:17 Radku, Ci bracia mniejsi to w religii katolickiej zwierzątka:) Żadne lipy nie zostały zniszczone. Dzisiaj 5% społeczeństwa zerwało te gałązki i 5% społeczeństwa będą potrzebne kwiaty lipy w lipcu. Wyolbrzymiasz i "sobie jaja robisz":). Można by dyskutować nad zrywaniem gałęzi z kwitnącą jabłonią lub innym drzewkiem owocowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Zielone Swiątki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 19:56 Liście jabłoni według ciebie więcej tlenu produkują niż liście lipy. Na jakich badaniach opierasz swoją teorię? Jabłka widzisz, ale tlen jest dla cioebie niepojęty, bo niewidoczny gołym okiem. Typowo prostackie podejście do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 20:08 Tu nie chodzi o tlen Panie R, zerwanie gałązki z kwitnącym kwieciem jabłoni to ryzyko, że zniszczyłam parę jabłuszek:) Zerwanie gałązki z lipy to potencjalne zniszczenie tylko paru kwiatuszków lipy:) Kawa na ławę: 5 % ludzi lubi kwiat lipy np. w herbacie, ale już jakieś 85-90% lubi jabłuszka:) A jak Pan R ustosunkuje się do ścinania piłą na amen drzew w mieście o co grzecznie zapytałam? Tlenu w mieście chyba bardziej brak niż na wsi, a Pan polecał udać się na wieś, by pooglądać płoty ustrojone gałązkami:) Cos logiki mi brak, bo na tej wsi tlenu im wystarcza i mogą sobie zerwać gałązkę lub dwie, a w mieście jak Pan to widzi? Tak całe drzewo piłą, żeby było miejsce na parking? Gdzie ten tlen?:)))Gdzie logika?:) Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 18:42 Nie ważne kto i pod jakim pretekstem niszczy drzewa. Istotą sprawy jest bezmyslne okaleczanie przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 18:46 Nie no, to jest obłęd jakiś. Jedna wyczytała tylko pierwsze zdanie w Wikipedii i pisze "trzy po trzy", drugi uporczywie twierdzi,że zniszczono roślinnośc w Polsce w dzisiejszy dzień. Może brak niedzielnego spacerku po galerii handlowej doskwiera? Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 19:00 A nie zniszczono? Te połamane lipy na milionach ogrodzeń i balkonów to same się pojawiły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 19:10 Nie. Lipie nie zaszkodzi jeśli zerwiesz kilka gałązek:) Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 19:16 Kilka? Nie myśl tylko o swoim podwórku. Pomyśl w skali kraju jaki to problem. Przelicz następnie ile tlenu mógłby wyprodukować taki zniszczony las lipowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 19:17 Las lipowy?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 19:20 No widzisz. Ciebie to śmieszy. Zero wyobraźni. Totalnie zamknięty umysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 19:24 A płaczesz nad drzewami wycinanymi w mieście, Panie o otwartym umyśle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 19:27 Śmieszy mnie to bardzo, choć wciąż myślę,że jaja sobie robisz i żartujesz. Wycinanie "|na amen" drzew, żeby zrobic kolejny parkig w mieście dla leniwców jest ok , ale zerwanie gałązki z własnej lipy jakiegoś mieszkańca wsi to katastrofa ekologiczna?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NM Re: Zielone Swiątki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.09, 19:54 Ciesze sie niezmiernie, że wątek przeze mnie rozpoczęty przeobraził sie w dialog dwóch ,,forumwiczów". Cieszy mnie równiez to, że jest to dialog merytoryczny, bez niepotrzebnego obrażania się, rzucania inwektywami itp.Oczywiśćie popieram ,,anne" bo przyznaję, że sam umaiłem mój dom trzema gałązkami lipy, podobnie jak moi sąsiedzi.Nie rozumiem dlaczego miałbym tak nie robic, skoro robili tak moi rodzice, dziadkowie i wcześniejsi przodkowie. To ,,okaleczanie" lip, to radze między bajki włóżyć , bo jak wspomniałem kilka rodzin z tej lipy korzysta co roku od ponad stu lat i to drzewo ma się napewno nie coraz gorzej lecz coraz lepiej...pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Zielone Swiątki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 20:01 Czasy się zmieniają. Za czasów twojego pradziadka nie brakowało tak świezego powietrza jak teraz. Przyroda jest coraz bardziej niszczona przez człowieka. Pomyśl czy nie lepiej będzie jak za rok uczcisz to święto odmiennie. Zamiast niszczyć lipę posadź jakieś drzewo lub przynajmniej krzew, bo inaczej twoje prawnuki będą znac lipy tylko z archiwalnych filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 20:30 przyznaję, że sam > umaiłem mój dom trzema gałązkami lipy, podobnie jak moi sąsiedzi.Nie > rozumiem dlaczego miałbym tak nie robic, skoro robili tak moi > rodzice, dziadkowie i wcześniejsi przodkowie. Podziwiam .Jesteś człowiekiem zakorzenionym w kulturze. Wielki szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 20:08 Gość portalu: anna napisał(a): > Nie no, to jest obłęd jakiś. Że w ponoć katolickim kraju otwarcie hołduje się pogańskim tradycjom? Oj, nie jedyny to przejaw "obłędu"... A Wikipedię pozostaw gimnazjalistom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 20:11 Upraszczasz, bo nie rozumiesz. Wiele obrzędów i praktyk przeniknęło z pogańskich praktyk do chrześcijaństwa. Ale doczytaj sobie czym są Zielone Świątki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NM Re: Zielone Swiątki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.09, 20:22 przepraszam, że ja ciągle do tej mojej lipy powracam, ale gwoli jasnośći...nikt z nas nie wspina sie po konarach i nie ścina gałęzi do tych celów o których mowa, bez prtzesady... Widział ktos na własne oczy lipę rosnąca dziko? taką nie w parku, lecz na wsi, w zagajniku, nad potoczkiem? Ten zapewne wie, że lipa ma ze swojego pnia,oraz z korzenia odrosty, które my po prostu raz do roku ścinamy dzien przed dzisiejszym świętem. My przyczyniamy sie do pielęgnacji tegoż pięknego drzewa. Paniał rraaddeekk? Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 20:30 Gość portalu: anna napisał(a): > Upraszczasz, bo nie rozumiesz. Wiele obrzędów i praktyk przeniknęło z pogańskic > h > praktyk do chrześcijaństwa. Ale doczytaj sobie czym są Zielone Świątki:) Pogańskie praktyki to pogańskie praktyki. Nie przeniknęły do chrześcijaństwa. Nie czarujmy się. Kościół na to zwyczajnie przymknął oczy setki lat temu i przymyka do dziś. Przy tym, przyznaję, że istotnie umknęło mej uwadze iż dzisiaj wypada też ruchome święto Zesłania Ducha Świętego. Katolicy mają zatem dzisiaj podwójne święto. Nie mające nic wspólnego z oskubywaniem drzew. To zabawa w stylu "Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek". Wypadałoby być tego świadomym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 20:31 Oczywiście, że przeniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Zielone Swiątki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 21:19 O wiele ciekawsze były nasze słowiańskie - pogańskie obrzędy. Niestety obca kultura wprowadziła nam siłą chrześcijaństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 21:31 Ooo tak i w tym się możemy zgodzić o ile się zrozumiemy. Każda kultura uznaje święta jako coś wyjątkowego i potrzebnego. Nawet poganie świętowali. Współcześni Polacy wybierają sobie po trochu z każdej kultury odzierając się dobrowolnie z tradycji i zakorzenienia. Jesteśmy nijacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NM Re: Zielone Swiątki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.09, 21:34 dlatwego brońmy resztek naszych słowiańskich tradycji, na przykład obchodów związanych z nocą świętojańską, na siłe wypieranych przez inne świeto zakochanych, które to jest niczym innym jak nabijaniem kasy handlowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Zielone Swiątki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 21:50 Oczywiście popieram dbanie o słowiańską tradycję. Ale Ty... katolik? Jak się to ma do "nie miej bogów cudzych przede mną"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 22:03 Przeczytaj pierwszy wpis w wątku i nie utożsamiaj staropolskiej tradycji z katolicyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Zielone Swiątki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 22:09 Jednak z innych wątków wynika, że NM jest katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NM Re: Zielone Swiątki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.09, 22:18 ale co ma piernik do wiatraka?, nie kumam nic a nic... Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 22:32 Nie kumasz? Czcisz Kupałę obrzędami nocy świętojańskiej i zarazem jestes katolikiem (nie miej cudzych bogów przede mną). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 22:20 Ale Gosć pisał o zakorzenionej w polskiej kulturze tradycji. I kto tu jest zamkniętym umysłem R??? Najlepiej uprościć, spłycić , taki prosty świat jest łatwo przyswajalny, nieskomplikowany. Po co się zagłębiać, lepiej się oburzyć, wyśmiać i zakwalifikować. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Zielone Swiątki 31.05.09, 22:34 Nic nie wyśmiewam. Tylko dociekam na czym polega ten polski wybiórczy katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.09, 22:40 Co nie ma nic wspólnego z wpisem założyciela wątku. Wmawianie głębokiego podłoża religijnego wszelkim tradycyjnym obrzędom. Z tego co wiem to sporo niewierzących łamie się opłatkiem. Rozliczasz ich z katolicyzmu? To czy się łamiesz opłatkiem odpowiedz sobie sam, nie na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Zielone Swiątki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 00:35 po.prostu.ona napisała: > Z tego co mi wiadomo, katolicy obchodzą dziś Święto Nawiedzenia > Najświętszej Maryi Panny. > Zielone Świątki to święto pogańskich Słowian, związane z rytuałami > oddawania czci drzewom jako symbolom siły i płodności. Pochodzi z > czasów, gdy o Polsce i Polakach nawet wróbelki nie ćwierkały :-) > Nie wiedziałam, że staropoganie są wśród nas. Nieźle. Jako dżentelmen nie napiszę która panna jest tu po prostu najwyraźniej nawiedzona. Katolicy w Europie obchodzą dziś (31.05) i jutro (1.06) Zielone Świątki, czyli ukryte pod popularną nazwą święta Zesłania Ducha Świętego. Piszę to dla religioznawczego porządku, a nie szerzenia dewocji w raczej mało stosownym do tego miejscu. Drugi dzień Zielonych Świąt w Polsce, zniesiony jako święto przez komunistyczne władze w roku 1950, obchodzony jest także jako dzień MNP Matki Kościoła. Ale żeby mało tego wszystkiego było - np. po prostu onej, jakieś 70% krajów Unii Europejskiej (łacznie z Węgrami które to święto przywróciły) ma w poniedziałek Zielonych Świąt wolne i jak kto nie lubi chodzić do kościoła, może korzystać z uroków wiosny. Tak że gdyby ktoś z Polski chciał wysłać dziś na zachód tudzież na południe np. ciężarówkę ze świeżą sałatą, to niech wystopuje, bo ciężarówka zostanie zahaltowana, jako że w święta ruch cieżarówek po drogach, podobnie jak u nas jest tam zakazany i cały zysk mu zwiędnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fffela Re: Zielone Swiątki IP: 83.2.232.* 01.06.09, 11:38 Dzięki,że ktoś wreszcie wytłumaczył m.innymi bardzo "kompetentnej"po.prostu.ona jakie to święto wczoraj obchodziliśmy.Aby dyskutować,trzeba mieć o tym pojęcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zielone Swiątki IP: *.rzeszow.mm.pl 01.06.09, 15:27 Wystarczyło przeczytać więcej niż jedno zdanie z Wikipedii i po.prostu.ona wiedziałaby wszystko. Założyciel wątku nie napisał,że przyozdabianie gałązkami to tradycja katolicka, ale dyskutanci w tym kierunku szli. Czyli tradycje są niepotrzebne. W zamian za to współczesnemu Polakowi potrzebne są otwarte centra handlowe 365 dni w roku od rana do wieczora. Świąt mamy w Polsce naprawdę niewiele w porównaniu do Francji czy Włoch, a i tak próbuje się je odrzeć z aury świętowania. Odpowiedz Link Zgłoś