w.i.l 25.01.10, 17:41 Otwarty kominek, jak na załączonym malowanym obrazku? Trochę dymu, popiołu i śmiecia nie zaszkodzi żadnemu wnętrzu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
embea Otwarty kominek, co za idiotyzm polecają 25.01.10, 18:21 Nie wierzę, że mozna palic w otwartym kominku i mieć czyściutko, żadnego dymu ani poczerniałych sufitów. Zdjęcia piękne, ale w normalnie uzytkowanym domu to jedna z wiekszych bzdur, które trzeba obalić. Ja teraz palę non stop w kominku kaflowym, zamkniętym, wciąż walczę z popiołem, kawałeczkami drewna i uważam, żeby szybko zamykać, bo i niebezpieczne, i dymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mic_rophon Re: Otwarty kominek, co za idiotyzm polecają 25.01.10, 18:50 Żaden idiotyzm. Mamy otwarty kominek od 10 lat. Sprzątanie popiołu co 3 dni to nic strasznego. O okopoconych ścianach nie ma mowy. Po prostu został dobrze wykonany. Odpowiedz Link Zgłoś
mmena Re: Otwarty kominek, co za idiotyzm polecają 26.01.10, 10:11 Sciany nie sa okopcone. Sciany sa brudne. Przy otwartym kominku zawsze tak bedzie. I wykonanie nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
e-inka Re: Otwarty kominek - super 25.01.10, 22:04 Korzystam drugi sezon z kominka zamykanego szybą i bardzo sobie chwalę. Ciepło i przytulnie oraz oszczędnie. Wiadomo że przy takich mrozach jak w tej chwili to trochę więcej roboty, ale jeśli akuratnie nie miałabym czasu lub chęci, to zawsze mogę przełączyc na gazowe. Ściany czy sufit również nie wyglądaja gorzej niz w pozostałych pomieszczeniach, choc przyznaje obawiałam sie tego. O żadnym dymie na mieszkaniu czy zapachu spalenizny nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
goska271 (Co) może kominek? 26.01.10, 07:54 a ja juz mam dość tego kominkowego syfu, ściany trzeba malowac co 3 lata, codziennie sprzątać, z każdego drzewa się przecież zawsze coś nasypie, trzeba wygarnąc popiół. Jedynie o tym zapachu spalenizny to bzdura. W następnym domu kotłowię z robię nei w salonie a w piwnicy albo garażu i żadnego kominka. Odpowiedz Link Zgłoś
rumiana6 (Co) może kominek? 28.01.10, 22:57 ogień uspokaja, tworzy miłą atmosferę zawsze marzyłam o domu z kominkiem i zrealizowałam jestem zadowolona teraz gdy mróz korzystam codziennie i jest w domku cieplutko i milutko :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszkowa Re: (Co) może kominek? 14.03.10, 16:04 A ja mam kominek otwarty i pale w nim bardzo często to ze się troszkę nabrudzi to pestka, żywy ogień to jest to , myślę ze zamknięty kominek to profanacja, a i ściany wcale się nie brudzą, kominek musi zrobić osoba która się na tym doskonale zna. Odpowiedz Link Zgłoś
mikaela13 (Co) może kominek? 19.08.10, 12:44 Osoby, które ich nie mają bardzo chciałaby je mieć, a te co mają, to na nie narzekają, to chyba naturalna kolej rzeczy;) Ja należę do tej pierwszej grupy, więc naturalnie zawsze podobała mi się idea kominka w salonie, choć kiedyś to były takie tradycyjne modele, a obecnie skłaniam się ku bardziej nowoczesnym np. img527.imageshack.us/img527/5162/alaziemiazl3.jpg www.cadprojekt.com.pl/upload/Gallery/dariusz-nadzieja_f94871531d09ea9cdd608b9757af7f2c.jpg www.kominki.net/images/produkty/big/W585_V1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś