Dodaj do ulubionych

szafa - ile drzwi

30.07.10, 08:54
Moje dwie szafy mają mieć 185 cm i 150 cm długości.
Ile sztuk drzwi wybrać - 2 czy 3 ? Ma to wpływ na podział wnetrza
szafy. Chciłabym aby było tak : podział wnętrza = podział frontów.
Możecie coś doradzić ?
Obserwuj wątek
    • agrafka_online Re: szafa - ile drzwi 30.07.10, 13:15
      Ja bym radziła 2 - trzecie drzwi będą Ci tylko utrudniać:) Ja mam podobnej
      długości 2-drzwiową i jest bardzo wygodna. Choć jak się wybierzesz do salonu to
      pewnie sami Ci doradzą :)
      • lamia68 Re: szafa - ile drzwi 30.07.10, 19:16
        Doradzają 3 szt. drzwi, bo niby te o szer. 90 będą za ciężkie i
        gorzej to wygląda. Wg mnie podział we wnętrzu 2 x 90 lu 4 x 45 jest
        korzystniejszy. Na półce 60 cm zawsze zostaje niewykorzystane
        miejsce.
        • gutdesign1 Re: szafa - ile drzwi 31.07.10, 00:48
          I słusznie, nikt nie robi skrzydeł 90 cm. Ciężkie, niewygodne,
          zabierają miejsce. Do takich szaf polecam w ogóle drzwi łamane, wtedy
          podział w środku robisz dowolny.
          komandorpolska.pl/img/galeria/d/sl3.jpg
          • agrafka_online Re: szafa - ile drzwi 02.08.10, 13:50
            A u kogo zamawiasz? w tej większej szafie to faktycznie lepiej trzy ale w tek
            150cm długości dwa fronty wystarczą. Jakoś w pierwszej odpowiedzi skupiłam się
            tylko na tym drugim wymiarze :)
            Drzwi łamane miałam do pokoju, nie wspominam ich dobrze.
            Mam szafy właśnie od Komandora, nie widziałam wcześniej u nich takich łamanych :)
          • ferdek-1 Re: szafa - ile drzwi 10.10.10, 18:20
            sam(a) jestes polamany(a);
            drzwi składane potrzebują jednak troche miejsca przed szafą, natomiast dobry i niezawodny system do takich drzwi wcale nie jest tani;
            odnośnie drzwi przesuwanych, zawsze są wświetle szafy, więc nie zabierają miejsca przed szafą, 90 cm to wcale nie są duże i ciężkie drzwi, o ile są z systemami jezdnymi dobrej jakości;
            oczywiście nie dotyczy to wszelkiej maści tanich wynalazków marki "najlepszy system";
            jedno skrzydło dobrej klasy może mieć szerokość całej tej Twojej szafy i jeszcze dostaniesz 10 lat gwarancji na systemy jezdne :D
    • only.cerber Re: szafa - ile drzwi 11.10.10, 16:36
      Ja bym wybrała trzy skrzydła. Wydaje mi się, że taka będzie wygodniejsza w użyciu. Znam osoby, które zamontowały sobie ogromne szafy z drzwiami przesuwanymi np czterodrzwiowe i tez są zadowolone. Myślę, ze to sprawa indywidualna.
    • raste83 Re: szafa - ile drzwi 06.11.10, 19:07
      Drzwi o szerokości 90 cm wcale nie są za długie. Jeżeli skorzystasz z usług porządnej firmy, która zaproponuje ci profile aluminiowe to bez problemu możesz sobie i metrowe drzwi zafundować. Nie wiem gdzie ci powiedzieli, ze 90 cm to za długie drzwi ale chyba to nie poważna firma. Jeżeli chcesz żeby wnętrze odpowiadało skrzydłom proponuję Ci dwie strefy = dwa skrzydła. W jednej zastosujesz system drążków, a w drugiej półki najlepiej w dwóch rzędach. Dobra firma bez problemu Ci to zrobi. Polecam Iszafy.pl . Myslę, że dobra firma to taka, która jest w stanie zrobić to co potrzebujesz:)
    • aninka80 Re: szafa - ile drzwi 12.11.10, 13:12
      warto pomyśleć co będzie we wnęce, jeśli podzielimy szafę na dwie części w środku to jak najbardziej dwoje drzwi, jeśli jednak po środku mają być jakieś szuflady czy półki na prowadnicach, należy przy 2 drzwiach zrobić je z brzegu szafy, aby drzwi ich ni blokowały, i tak samo przy 3 drzwiach można po środku, ale tak aby można je było wysunąć. Drzwi przesuwane jedno skrzydło może mieć ponad metr szerokości, więc wszystko zależy od wnętrza i wymagań, jeśli chcemy częściowo wstawić lustro fajnie będzie wyglądało po środku wtedy przydadzą się 3 skrzydła
      • aninka80 Re: szafa - ile drzwi 12.11.10, 13:14
        na iszafy.pl można zrobić samemu wizualizację wnętrza i zaprojektować swoją szafę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka