Dodaj do ulubionych

Robale w nowym mieszkaniu, help

03.09.06, 10:25
Mieszkam niecałe dwa lata i właściwie już przy urządzaniu mieszkania
zauważyłam w łazience dziwne, małe robaczki. Jakoś zlekceważyłam problem,
trafiały się tylko od czasu do czasu i chyba myślałam że same znikną. Ale
gdzie tam, teraz łażą już po całym mieszkaniu. Może ktoś wie co to za diabeł
i jak się ich pozbyc: są naprawdę malutkie, ledwo widoczne, z małą główką i
dużym odwłokiem, chodzą, a jeśli chce się je zabić, skaczą (z całą pewnością
nie są to pchły :-))W życiu o czymś takim nie słyszałam, chyba wolałabym już
np. mrówki faraona, przynajmniej wiem jak je zlikwidować.
Pomóżcie, jak sobie z tymi stworami poradzić?
Obserwuj wątek
    • bammbi Re: Robale w nowym mieszkaniu, help 03.09.06, 15:37
      są swietne środki
      ja miałam piękną nową łazienkę jak z reklamy
      niestety w niej od razu były ..... rybiki
      okropne odrażające małe "pijawki" takie obłe paskudztwa wyłażące nocą
      ochyda, kupiłam coś na nie i po 3 tyg wszystkie wyłaziły zza kafelek wycieńczone
      i na tym sie skończyło, tylko ta chemia szkodliwa jest (nie polecam gdy masz
      małe dzieci) to się ulatnia 3 tygodnie, ja bardzo mało tego użyłam

było mnóstwo różnych środków - są tanie i skuteczne
      • lenkaa7 Re: Robale w nowym mieszkaniu, help 03.09.06, 18:29
        Dzięki za odpowiedź. Problem faktycznie w tym że mam małe dziecko,a poza tym w
        sklepach widuję tylko takie środki w sprayu na karaluchy i prusaki, nic innego
        mi nie wpadło w oko. Inna sprawa, że jeśli one dają radę karaluchom to chyba i
        wszystko inne wybiją. Czy właśnie takiego sprayu używałaś? Bardzo to potem czuć?
        Gdzie to kupiłaś skoro piszesz, że było mnóstwo różnych środków?
        • bammbi Re: Robale w nowym mieszkaniu, help 03.09.06, 19:09
          hej, ja bym przy dziecku nie ryzykowała
          wydaje mi się ze to moze być toksyczne
          natomiast kupiłam to we Wrocławiu w jakimś sklepie rolniczym kupiłam 1 środek
          a potem jeszcze drugi kupiłam chyba w jakimś budowlanym sklepie (nie pamiętam
          nazwy) mieli pełno tego i nie mogłam się zdecydować bo właściwie za duży był wybór
          w końcu wybrałam jakieś 2 butelki, mogę jak chcesz ci obie wysłać za 10 zł
          (koszt wysyłki) ponieważ tylko raz tym psikałam i to u mnie leży odkąd zdechły
          rybiki nie używam tego (drugiego w ogóle nie użyłam nigdy) jedno było tańsze
          drugie droższe - mogę wysłać Tobie oba bo mi to niepotrzebne
          jak chcesz to napiszę Ci co to za środki
          • bammbi Re: Robale w nowym mieszkaniu, help 03.09.06, 19:15
            1 w aerozolu nazywa się BIoTOLL przeciw insektom - długoterminowa ochorna
            pomieszczeń, i to właśnie stosowałam (nadaje się do zwlaczania owadów
            biegających) to stosowałam - mam 1/2 butelki i jak nei chceszode mnie to sobie
            to kup w sklepie, ponieważ po tym zdechły rybiki - jest zezwolenie toks.
            2gie kupiłam w tym samym dniu i nawet nigdy nie uzyłam, jest całe

Polecam ten BIOTOLL, jak coś kup go sobie, nie wiem czy masz akurat rybiki ale u
            mnie zdechły po tym w ciągu 3-6 tygodni, spryskuje się obrzeża w łazience,
            malutko, nie śmierdzi, jest bezwonne ale jednak zawiera jakąś chemię, jesli
            Towje dziecko już biega i "zwiedza" łazienkę to bardziej ekologiczne jest na
            pewno posiadanie tych robali niż ich eksterminacja - wtedy nie polecam NIC bo
            jestem bardzo ostrożna jak chodzi o preparaty stosowane przy dziecku
            • lenkaa7 Re: Robale w nowym mieszkaniu, help 03.09.06, 21:00
              Dzięki za propozycję, ale na razie chyba faktycznie dam sobie spokój. Mała ma
              półtora roku, nie chcę żeby jej zaszkodziło. Rybików nie mam, a te robaczki są
              tak małe i "nieszkodliwe", że pewnie jakiś czas wytrzymamy jeszcze razem. No
              chyba że znajdę coś co nie zaszkodziłoby dziecku.
              Jeszcze raz dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka