Dodaj do ulubionych

Ikea- meble z litego drewna- solidne?

09.11.06, 13:56
Mam pytanie do posiadaczy mebli Ikea z litego drewna, dokładnie chodzi mi o meble
bejcowane. Czy warto je kupić, jak wyglądają, np: po dwóch latach. W dotyku są głądkie
ale czy po jakimś czasie nie będą się "zadzierały" przecież nie są lakierowane? Czy takie
drewno jest delikatne? Łatwo je wgnieść, pobrudzić?
A może znacie inne firmy które mają meble z litego drewna w podobnie niskiej cenie?
Bardzo podobają mi się te Ikeowskie ale wydają się takie niesolidne na rok czy dwa i na
śmietnik.
Obserwuj wątek
    • aniamd79 Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 10.11.06, 12:28
      Z sosny - jak wszędzie, sa dość miękkie. Mam 3 lata i nic się z nimi nie dzieje. Komoda
      jest z góry lekko porysowana (prawie nie widać), bo rzucałam np. klucze itp. Drewniane
      są też w Jysku, sosnowe i dębowe.
    • aniamd79 Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 10.11.06, 12:31
      acha. Meble z Ikei są i bejcowane i lakierowane. Lakier matowy, nie rzuca się w oczy, ale
      jest. Jak w tym roku chciałam się go pozbyć w celu przemalowania na ciemny brąz, to
      dłuuuuugo musiałam zdzierać papierem ściernym. :0)
      Po 3 latach nic się nie haczy, a lakier się nie wyciera. Jedyne co się może zdarzyćto rysy,
      bo to sosna to miękkie drewno.
      • mam6lat Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 10.11.06, 13:36
        ma matowo bejcowane na ciemny kolor meble sosnowe z serii Leksvik (czy jakoś tak)
        sa ładne, ale .....kupoione bo na inne nie było nas stać;
        wymienię co sie dzieje:
        - szafa: liczne zarysowania, wiszące ubrania wypchnęly plecy szafy, dzieciak sie
        oparł o drzwi i wyłamał płycizne w nich
        - stól rozkładany: wyłamało sie w 2 miejscach przy łaczeniach składanych nóg, ze
        2 odbicia na blacie
        - komoda z szufladami: w tej chwili zacinaja sie 3 z6 szuflad - mąz regularnie
        co mies. dokręca...
        - pólki na ksiązki nieco porysowane - w domu sa 2 maluchy, jednen nieco się "buja"
        konieczna jest stabilizacja i przykręcanie regałow do sciany - same nie ustoją;
        - komoda na TV wielka kolumbryna...porysowana, byle jakie zamnknięcie drzwiczek;
        meble są z cieniutkich deseczek!
        bardzo delikatne,
        jak to sosna mozna zarysowac trwale nawet paznokciem!
        odradzam do mieszkania w ktorym sa dziei albo np. pies
        • listekklonu Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 09.01.07, 17:34
          Ja mam regały Leksvik i nie narzekam. Z tym, że mam je dopiero od roku, a w moim
          mieszkaniu nie ma dzieci ani psa. Kotu się nie podobają, więc po nich nie skacze
          i nie drapie;). Jak na razie zupełnie się nie zniszczyły, chociaż już parę razy
          podlałam je niechcący wodą z kwiatków.
    • kasiek44 Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 10.11.06, 17:43
      Meble które sobie upatrzyłam to seria MARKOR ,lity świerk, Bejca, Barwione
      lakierem akrylowym. Czy świerk jest twardszy od sosny?
      Za jakieś pół roku pojawi się na świecie bobasek, więc zaczynam zastanawiać się
      nad meblami IKEI ale w okleinie, może jednak będą trwalsze. No i przede
      wszystkim te z litego drewna są dosyć drogie, meble w okleinie kosztowałyby nas
      prawie połowe mniej. Sama szafka pod tv z tej seri kosztuje 849 zł:(.
      Za jakis miesiąc zaczynamy zakupy, więc czekam nadal na Wasze rady.
      • mam6lat Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 11.11.06, 14:47
        od kolegi z technoilogii drewna wiem, ze swierk jest jeszce gorszy od sosny (oba
        to taniutkie drewno)....(najtansze trumny są swierkowe)
        mam świerkową komodę - też niestety jest zadraśnięta przez dzieciaki w 2 miejscach
        • yapkovitz Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 14.11.06, 08:37
          Cos jest dobre albo tanie.
    • kasiek44 Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 15.11.06, 20:23
      Chyba jednak zrezygnuję z tych mebli. Dziecko, fretka, później może pies... one
      tego nie przeżyją.
      Czy znacie może inne firmy gdzie mogłabym kupić meble z litego drewna? Albo
      może jakaś firma ma meble w okleinie świetnie imitującej lite drewno bejcowane?
      • ally123 Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 16.11.06, 13:01
        mam sporo mebli z serii Leksvik i Hemnes. Komoda Hemnes jest odkupiona od
        posiadacza kotow - troszke porysowana (zarysowania zamaskowalam specjalnym
        markerem do drewna, sa praktycznie niewidoczne. Szuflady działają bez zarzutu.
        W szafach drzwi nie wypaczyły się, z zawiasami nic się nie dzieje. Stół i
        krzesła są również w porządku, choć trzeba je co jakis czas dokrecic. Regały na
        książki są stabilne. Majac dzieci jednak koniecznie trzeba przykrecic je do
        sciany. Jedyny minus to miekkie drewno, no ale to cecha charakterystyczna
        sosny.Ja te mebelki bardzo polecam ale raczej dla spokojnych domownikow:)
    • kasiek44 Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 16.11.06, 18:50
      No i zdania sa podzielone... To już sama nie wiem. Tak mi się te meble
      podobają.
      Właściwie to meble w salonie nie muszą być tak wytrzymałe jak np kuchenne. Może
      nie będzie tak źle z tymi wgnieceniami itd.
      Na razie i tak nie mam pieniędzy na te meble, więc czekam na dalsze opinie.
      • yapkovitz Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 17.11.06, 08:23
        A moze meble firmy Forte z serii Opal? sa to meble drewniane (tzn. fronty maja
        drewniane, szuflady drewniane, korpusy w okleinie drewnianej) wybarwione na
        czeresnie, ale z widoczna struktura drewna.
    • bea75 Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 17.11.06, 13:43
      miałam bejcowaną sosnę przez jakieś 5 lat - zostawiłam meble tylko dlatego że
      nie pasowały mi do nowego mieszkania - ale nic się z nimi nie działo - nic się
      nie "zadzierało", czyściło się bez żadnego problemu, nic nie odpadło, nie
      rozeschło się czy nie zaczęło gibać ;-)
      oczywiście sosna jest miękkim drewnem więc łatwo go zarysować - u nas na
      stoliku pod TV zostały ślady po przesuwaniu (pan naprawiający nie był zbyt
      subtelny ;-))) - ale pozostałe meble (komody i stół) mają się dobrze po dziś
      dzień i jeszcze parę lat posłużą nowemu właścicielowi :-)
      • mam6lat Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 29.11.06, 21:14
        a propos subtelnego pana"
        u nas był taki spec od filtrow
        ktory na kartce wyskrobał swój nr. tel.....wyrył go!!!!!!!
        jednoczesnie na nowiutkim brzozowym stole - stól stał dopiero 5 -6 dni;
        a ja mimo iz ten nr. mam "pod ręką" i "na oku"
        na pewno nie zamowie u niego tego filtra!!!!!
    • ernest29 Re: Ikea- meble tandetne, ale 09.01.07, 19:14
      lubię to wzornictwo:proste i funkcjonalne. Ale jakość fatalna - składają się
      głównie z płyty wiórowej, sklejki i tektury. Niskie ceny, ale meble tymczasowe.
      Mam dwa łóżka , dwie szafy i kanapę. Chwalę sobie tylko szafkę łazienkową i
      ceramikę oraz wyposażenie kuchni.Więc dordzy Państwo nie narzekajcie na
      uchwyty,, szuflady itp. NISKA CENA Niska jakość.
    • sandraaacz Re: Ikea- meble z litego drewna- solidne? 06.10.15, 13:32
      IKEA stale dąży do obniżania cen swoich produktów. Ja tam ją lubię :)
      www.propertydesign.pl/strefa_dostawcy/139/ikea_holduje_sypialni_co_w_nowej_kolekcji,2070.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka