Dodaj do ulubionych

Co nam da metropolia?

23.02.11, 21:09
Drodzy dyskutanci. Niemal wszyscy z Torunia, którzy się tu wypowiadają są ZA metropolią bydgosko-toruńską, a jednocześnie niemal wszyscy z Bydgoszczy są temu przeciwni i chcą metropolii jedynie bydgoskiej. I akurat zdanie i opinie bydgoszczan są zrozumiałe, ale z kolei głosy torunian są co najmniej dziwne.
Bo sprawa z tym dokumentem o rozwoju Polski do roku 2030 i przewidzianych w nim metropolii ma się tak:
Jedną z tych 12 metropolii ma być BiT ale z siedzibą władz w Bydgoszczy. Czy nikt naprawdę się tego dokładnie nie doczytał?

W obecnych konsultacjach natomiast rozważane są tylko dwa ewentualne warianty,
pierwszy - Metropolia Bydgoska (bez Torunia), którą działacze bydgoscy będą próbowali przeforsować i wcale nie stoją na straconej pozycji,
i drugi - Metropolia Bydgosko-Toruńska z Bydgoszczą jako miastem policentrycznym, zaś Toruń będzie na tych samych prawach co samorządy Solca Kujawskiego lub Koronowa.

Od razu zaznaczam, że potencjalny trzeci wariant metropolii z siedzibą jej władz w Toruniu jest NIEMOŻLIWY i już na samym wstępie został w Warszawie wykluczony.

Pytanie więc, dlaczego toruńscy politycy aż tam bardzo o to walczą? Dla tych kilku lat dodatkowych funduszy z UE kosztem podległości swojego miasta większemu sąsiadowi?

I na koniec mała prośba.
Czy dyskutujący tutaj torunianie mogliby więc sami określić w tej kwestii swoje oczekiwania? Jak wy taki twór widzicie? Bo jak na razie wszyscy na siebie naskakują, ale jasno wyrażają swoje wizje tylko bydgoszczanie. Torunianie nie podają żadnych propozycji. Chyba więc pora, no nie..?
Zachęcam do wpisów.

P.S. Jestem z kuj-pomu ale nie z Bydgoszczy.
Obserwuj wątek
    • marcin.grzegorz Re: Co nam da metropolia? 24.02.11, 09:20
      Metropolia jest potrzebna politykom i urzędnikom, żeby stworzyć sobie kolejny szalenie drogi urząd, gdzie się obsadzą na stołkach, a jak nie się to swoje rodziny i znajomych. Więcej plusów nie ma i nie będzie. Prawda Kuba? Napisz coś w końcu, bo to Twój temat!
    • heniekstar Re: Co nam da metropolia? 24.02.11, 15:27
      Ja też bardzo chciałbym to wiedzieć
      Jeśli nie chcecie metro z nami to po co ta kampania antybydgoska i po co zainteresowanie w takiej formie ? A jeśli tak, to co to Wam da?
    • frych47 Re: Co nam da metropolia? 24.02.11, 16:39
      trydentum napisał:

> Pytanie więc, dlaczego toruńscy politycy aż tam bardzo o to walczą? Dla tych ki
      > lku lat dodatkowych funduszy z UE kosztem podległości swojego miasta większemu
      > sąsiadowi?

Obawa, że środki będą szły bezpośrednio do Bydgoszczy z pominięciem Torunia. Oraz obawa utraty swojego źródełka jakim jest Urząd Marszałkowski na rzecz Bydgoszczy. Nie pomogą autostrady ani wpisy na mapkach pogody tv, miasto wróci na swoje miejsce w szeregu.
      • pyszczerealnie Re: Co nam da metropolia? 24.02.11, 19:23
        daj się wypowiedzieć torunianom. Ale jak znam życie to albo naplują albo nie napiszą. Ten wątek im wyjątkowo nie na rękę, bo obnaża totalnie ich imbecylizm
        • selerr Re: Co nam da metropolia? 27.02.11, 19:32
          pyszczerealnie napisał:

> daj się wypowiedzieć torunianom. Ale jak znam życie to albo naplują albo nie na
          > piszą. Ten wątek im wyjątkowo nie na rękę, bo obnaża totalnie ich imbecylizm

Jak na razie to Twoja wypowiedź obnaża Twój poziom, pyszczerealnie.

Jako aktualny mieszkaniec Torunia, aczkolwiek osoba niepochodząca stąd, więc nieskażona lokalnymi debilizmami mogę powiedzieć po raz kolejny, że mi, jak i wielu osobom z Torunia metropolia, czy to bydgoska, czy bydgosko-toruńska jest obojętna. Jakbym chciał mieszkać w stolicy czegokolwiek, to bym wybrał do zamieszkania większe miasto. Aczkolwiek osobiście sadzę, że metropolia bydgoska byłaby najsłabszą metropolia w Polsce i jako taka nie miałaby szans rywalizować gospodarczo z innymi podobnymi tworami, a tym samym cały region by na tym ucierpiał. Ale - jak powiedziałem - jest mi to jako mieszkańcowi obojętne. Jak mi się standard życia pogorszy, to po prostu zmienię miejsce zamieszkania na jakieś inne miasto, gdzie nie trzeba przepraszać, że jest się tam czyimś sąsiadem.
    • heniekstar Re: Co nam da metropolia? 24.02.11, 23:13
      No jak tam? Nie ma odważnych? Gdzie Wasze argumenty, przemyślenia idee?
      • trydentum Re: Co nam da metropolia? 25.02.11, 22:58
        heniekstar napisał:

> No jak tam? Nie ma odważnych? Gdzie Wasze argumenty, przemyślenia idee?<

Szkoda gadać, jak widać. Wiele krzyku a realizmu żadnego.
        Powstanie metropolia bydgosko-toruńska, po pewnym czasie nazywana będzie już tylko bydgoska, bo jej władze będą przy wojewodzie i tyle Toruń z tego będzie miał.
    • heniekstar Re: Co nam da metropolia? 27.02.11, 14:39
      Nadal nic. szlachcic rzyga jak zwykle pijackim językiem po innych wątkach związanych z metropolią. Inny patrzy realnie na monopoly, a jeszcze inny zajmuje się pozwoleniem na broń. Może tak chłopaki w tym wątku trochę mądrości, analizy itp.? Jestem ciekaw waszego zdania na temat "co Toruniowi da metropolia z Bydgoszczą? Po co Wam w tym wszystkim władza i co chcecie ugrać?
      • filliss Moja propozycja 28.02.11, 07:54
        Ja bym chciala tak: metropolia byd-tor z rotacyjna wladza lub ze zwierzchnictwem marszalka. Ale niestety to i tak gadanie po proznicy i pobozne zyczenia bo projekt ustawy tego nie przewiduje. Ma byc byd-tor z siedziba w B. i dlatego torunscy politycy tak usilnie lobbuja w warszawie. Z tym ze tam nie nazywaja juz tegfo lobbingiem ale awanturnictwem. Tyle w temacie.
        • heniekstar Re: Moja propozycja 28.02.11, 08:52
          No to jeden głos jest.
    • revolutionibus Re: Co nam da metropolia? 28.02.11, 18:21
      trydentum napisał:

> Drodzy dyskutanci. Niemal wszyscy z Torunia, którzy się tu wypowiadają są ZA me
      > tropolią bydgosko-toruńską, a jednocześnie niemal wszyscy z Bydgoszczy są temu
      > przeciwni i chcą metropolii jedynie bydgoskiej. I akurat zdanie i opinie bydgos
      > zczan są zrozumiałe, ale z kolei głosy torunian są co najmniej dziwne.
      > Bo sprawa z tym dokumentem o rozwoju Polski do roku 2030 i przewidzianych w nim
      > metropolii ma się tak:
      > Jedną z tych 12 metropolii ma być BiT ale z siedzibą władz w Bydgoszczy. Czy ni
      > kt naprawdę się tego dokładnie nie doczytał?

alez sie tu bydgoski festival rozkrecil, w tym widze stadionowe postaci, ktore rozmowcow z torunia okreslaja "kundelkami", fakt, az dziwne, ze torunianie nie garna sie tu do rozmow "jak rowny z rownym"
      no ale gosciom winszuje humorow:)

tridentum, moze temat eksploatowany ponad miare, a brak nowych informacji z centrali, ktore moznaby poddawac dalszej dyskusji?

pomijajac jednak jakze wazny dylemat (rozumiem, ze problem nr 1) zgody na domniemane pozbywanie sie wladzy w czesci czy calosci jedynie przypomne, ze merytoryczne argumenty przemawiajace za korzysciami dot uczestnictwa w bipolu byly juz przytaczane, a bez liku znajdziesz je w tekscie na ktory caly czas sie na forach powolujemy
      www.mrr.gov.pl/rozwoj_regionalny/Polityka_przestrzenna/KPZK/Documents/KPZK_2030_projekt_25012011_bez_map.pdf
      szkoda czasu na przeklejki,
      tym bardziej na dyskusje, czy motyw wladzy ma byc jedynym obowiazujacym na naszym regionalnym poletku.
      natomiast kwestie zadbania o szczegolowe interesy miasta w naszym przypadku zostawic nalezy osobom, ktore sa do tego powolane, z racji pochodzenia oraz mandatu udzielonego przez lokalna spolecznosc.
      czy to prezydentowi miasta (ciagle malo inicjatyw 'miastotworczych', prorozwojowych), poslom, senatorom czy innym uczestnikom zycia publicznego, do tej pory, biorac pod uwage stosunkowo niewielkie znaczenie regionu na mapie polski, skutecznie wykorzystujacym potencjal torunia i jego polozenie.
      nieco inaczej to wyglada w bydgoszczy byc moze.
      natomiast zgadzam sie tez i z niektorymi- nic za wszelka cene, w przypadku utrzymywania sie tak jawnie antagonistycznego nastawienia bruskiego, bez gwarancji partnerkich relacji nalezaloby odstapic zupelnie jako miasto od idei metro, a sasiadom zostawic forsowanie swojej koncepcji metropolii ze zninem i naklem, bez ziemii torunskiej w jej obszarze.
      choc uwazam to oczywiscie z pktu widzenia chociazby wojewodztwa za mniej racjonalne, co nie oznacza, ze nie rozumiem kolegow z bydgoszczy, grajacych pod ukrzywdzona bydgoszcz, ze swoja niezdolnoscia do wyabstrahowania od dylematu rozwijajacego sie torunia oraz decentrycznego spojrzenia na rozziew (i jego przyczyny) miedzy swoimi aspiracjami a (polsko-bydgoska) rzeczywistoscia

pozdrawiam i dobrego samopoczucia zycze kolegom gremialnie tu reprezentujacym piekne (bez sarkazmu) miasto bydgoszcz:)
      • heniekstar Re: Co nam da metropolia? 28.02.11, 19:18
        wiesz co? Ja na przykład byłem bardzo ciekawy opinii torunian na temat propozycji zmian w prlanie zagospodarowania przestrzennego. Twój głos cenny i z ciekawością go przeczytałem. Zapewne kolega, który założył ten wątek na takie właśnie głosy liczył. Jak widzisz "wielcy mędrcy forumowi" się tu jednak nie wypowiadają :). Oczywiście nie dyskutuję z Twoimi poglądami, bo w tym wątku nie o dyskusję chodzi, a o wyrażanie poglądu na sprawę. Co jak widzę doskonale uchwyciłeś.

Pozdrawiam
        • revolutionibus Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 08:27
          kolego heniek, chyba mnie jednak nie zrozumiales-
          po pierwsze (zwlaszcza) w kontekscie twoich wypoiwiedzi na forum bydgoskim, opinia nt tego czy moj wpis (na forum torunski, na marginesie) spelnia twoim 'moderatorkim' zdaniem wymagania formalne czy nie mnie najmniej interesuje. wiec sobie daruj tego typu komentarze, bo brzmia ...marnie, zeby juz cie nie obrazac.
          po drugie nadal mam nadzieje, ze w tym watku nt "kto ma przejac WLADZE i dlaczego torunianie w zwiazku z tym dylematem nie wywoluja jedynie slusznej swietej wojny jak koledzy z bydgoszczy" moj wpis jako torunianina bedzie jednym z nielicznych na forum
          • heniekstar Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 09:10
            szkoda, że jednak okazałeś sie małomiasteczkowym fryzjerem twierdząc, że bydgoszczanie nie mają prawa zabierać głosu w wątkach dotyczących Bydgoszczy na toruńskim forum. Zdecydowanie mylisz mnie z innymi forowiczami.
            Ja nie dyskutuję o wyglądzie pierwszej prawdziwej galerii handlowej w Toruniu, bo to rzeczywiście nie moja sprawa. Jednak mam prawo wypowiadać się na tematy dotyczące przyszłości mojego miasta, bez względu na to na jakim forum ta dyskusja się toczy. I nie tłumacz matołków rzygających nienawiścią w taki dziwny sposób. Oni po prostu nie mają żadnego zdania na ten temat. Jedyne co umieją, to obrażać i prowokować. Dlatego z ciekawością czytałem Twój wpis. Jeśli mi nie wolno było, bo jesteś z Torunia to przepraszam.
            • revolutionibus Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 17:31
              heniekstar napisał:

> szkoda, że jednak okazałeś sie małomiasteczkowym fryzjerem twierdząc, że bydgos
              > zczanie nie mają prawa zabierać głosu w wątkach dotyczących Bydgoszczy na toruń
              > skim forum. Zdecydowanie mylisz mnie z innymi forowiczami.

o jezusie nazarenski! :)
              tym samym faktycznie zadales klam twierdzeniu jakobys kiedykolwiek kogokolwiek mogl szkalowac na forum!
              bezwgledny pelen szacunek dla rozmowcy, oglada i wazenie slow to jest to co zdecydowanie cie charakteryzuje.
              jako zdekonspirowany malomiasteczkowy fryzjer nie moge temu oczywiscie zaprzeczyc.

powiadasz rowniez, ze odmawiam komus prawa do zabierania glosu,, na forum torunskim konkretnie. powaznie? w ktorym miejscu to robie, bo moze cos wowczas umknelo mojej swiadomosci miedzy poranna kawa, a rogalikiem.
              eh, nie ma takiej rzeczy, ktorej by czlowiek oczyma wyobrazni nie dostrzegl.
              wez sie heniek ogarnij, przeczytaj raz jeszcze moje posty, przemysl, wroc i przepros;)
              • heniekstar Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 18:12
                Nadal uważam, że mnie z kimś mylisz. Jeśli myślisz, że nie można było się domyślić tego co napisałem z Twojego ostatniego postu to trudno.
    • frych47 Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 08:19
      Pytanie raczej retoryczne
      wiadomo, że metropolia da nam
      kasę, kasę, kasę i jeszcze raz kasę.
      A inaczej jest obawa, że kasa pójdzie do Bydgoszczy z pominięciem Torunia.
      Więc bez względu na odległość czy przeciwne okręgi wyborcze trzeba się przykleić do największego naszego wroga bo samemu to się nie da jesteśmy niestety za malutkie, pomimo A1 czy potęgi morskiej i nawet Kopernik ani ojciec wielebny nie pomogą.
      • revolutionibus Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 09:02
        frych47 napisał:

> Pytanie raczej retoryczne
        > wiadomo, że metropolia da nam
        > kasę, kasę, kasę i jeszcze raz kasę.
        > A inaczej jest obawa, że kasa pójdzie do Bydgoszczy z pominięciem Torunia.

??
        baranku, a wykarmisz sie powietrzem?:) nie o kase, a o pieniadze. i bez potrojnej jak u ciebie, egzaltacji.
        pragmatyzm i podstawowa umiejetnosc przewidywania, a nie zadza wladzy.
        przynajmniej takich cech oczekiwalbym od naszych decydentow:)

> Więc bez względu na odległość czy przeciwne okręgi wyborcze trzeba się przyklei
        > ć do największego naszego wroga

projekcja, dzieciaku, projekcja.
        mam nadzieje, ze nauczymy sie wspolpracowac, wowczas jedynie mamy szanse absorbowac najwieksze srodki, rowniez w porownaniu z osrodkami poznanskimi, gdanskimi etc.
        powtarzam sie,, i znowu jak grochem o sciane.
        kluczem jest wyabstrahowanie od stadionu. wiekszosc (?) tu dyskutujacych to jego doslowni reprezentanci, wiec wiem, ze to bedzie trudne.

bo samemu to się nie da jesteśmy niestety za ma
        > lutkie, pomimo A1 czy potęgi morskiej i nawet Kopernik ani ojciec wielebny nie
        > pomogą.

ale jak nie pomogli, przeciez torun zostal ujety w strategii??:)
        no ale moze to przez tez kosmodrom, ktory po waszych podpowiedziach wrzucilismy juz na deski planistyczne
        • heniekstar Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 09:22
          Lubię czytać Twoje wpisy. Rzeczywiście dyskutując z Frychem może Cię traf szlakiać ;). Ze mną też. Jednak pozwól, że napisze co myślę. Boję się o tę ciszę, która panuje w Toruniu. Jeśli nie ma wypowiedzi prezydenta, Lenza i Całbeckiego na temat konkretnej roli Torunia w związku, oznaczać to może zakulisowe rozgrywki po ogłoszeniu których będzie już za późno na jakiekolwiek dyskusje i poprawki. To po pierwsze. Po drugie Idea o której piszesz i nadzieją o nią oparta jest piękna i równie utopijna jak komunizm. Osobne okręgi i wieloletnia praca polityków toruńskich (pełna kpiny, wywyższania się, lekceważenia,ciągłego podkreślania toruńskości a nie regionalności polityki itp.) daje marne szanse na osiągnięcie utopii. Bydgoszczanie, a może tylko ja, boją się że będzie jak teraz czyli: budujemy w metyropolii nowy obiekt umiejscowiony w Toruniu, budujemy w metropolii śmierdzielnie typu spalarnia itp. w Bydgoszczy. No po prostu doświadczenia dotychczasowej polityki wspólnych inwestycji skreślają możliwość realizacji Twoich (logicznych i ekonomicznie uzasadnionych) idei. Czy myślisz, że ci sami ludzie zmienią się nagle, że będą prowadzić inną politykę, odetną się od bycia torunianinem i zaczną być obywatelem metropolii? Na prawdę w to wierzysz?
          • frych47 Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 09:31
            heniekstar napisał:

> budujemy w metyropolii nowy obiekt umiejscowiony w Toruniu, budujemy w metropol
            > ii śmierdzielnie typu spalarnia itp. w Bydgoszczy. No po prostu doświadczenia d
            > otychczasowej polityki wspólnych inwestycji skreślają możliwość realizacji Twoi
            > ch (logicznych i ekonomicznie uzasadnionych) idei. Czy myślisz, że ci sami ludz
            > ie zmienią się nagle, że będą prowadzić inną politykę, odetną się od bycia toru
            > nianinem i zaczną być obywatelem metropolii? Na prawdę w to wierzysz?

Spalarnia to rozumiem ma stanąć we wspólnej metropolii ale dlaczego już nowe firmy to już jak najdalej od Bydgoszczy np. w Łysomicach tak się tworzy metropolię po toruńsku.
            Obłuda śmiechu warta.
          • pogotowie_ortograficzne Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 13:21
            heniekstar napisał:

> Na prawdę <

Pisze się "naprawdę".
            • heniekstar Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 14:06
              A to już zależy od kontekstu
              • pogotowie_ortograficzne Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 14:41
                heniekstar napisał:

> A to już zależy od kontekstu <

Tak, zgadza się. Ale akurat w tej wypowiedzi kontekst wykluczał użycie przyimka "na" z rzeczownikiem "prawda". Sprawdź.
                • heniekstar Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 18:12
                  zgadza się
    • syn_biskupa Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 08:24
      Kiedyś chcieliśmy do Gdańska przy tworzeniu województwa byle nie z Bydgoszczą (Wyrowiński, Grześkowiak) a teraz nam się przestawiło i metropolię chcemy z Bydgoszczą.
    • frych47 Re: Co nam da metropolia? 01.03.11, 10:53
      A A1 trzeba było tak poprowadzić aby przypadkiem nie połączyła tych dwóch miast w jedną metropolię.
      • rappik Do frycha, heńkastar i innych bydgoszczan... 01.03.11, 13:25
        Zawsze tak zawzięcie w wielu wątkach dyskutujecie na temat Metropolii, powiedzcie więc, czy już wysłaliście do Ministerstwa Rozwoju Regionalnego swoją ankietę z opiniami na ten temat?
        Jeśli nie, to radzę pośpiech, bo już jutro ostatni dzień konsultacji.
        • heniekstar Re: Do frycha, heńkastar i innych bydgoszczan... 01.03.11, 14:07
          ja wysłałem a treść zamieściłem na forum

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka