Dodaj do ulubionych

Wizz Air przyspieszy założenie bazy we Wrocławiu

23.10.09, 16:56
Czy dostali zniżkę ponad 100%?
Obserwuj wątek
    • pazza.eu Wizz Air przyspieszy założenie bazy we Wrocławiu 23.10.09, 17:24
      Bardzo sie ciesze! Bardzo!
      Bylo mi przykro, obserwujac - jak likwidowane sa (jeden po drugim)i tak nieliczne loty i aby moc podrozowac - musialam jechac do ... Pyrzowic.
      Nareszcie wracamy do Europy!!!! I tak niech juz zostanie...
      • Gość: maciej Re: Wizz Air przyspieszy założenie bazy we Wrocła IP: 79.110.196.* 23.10.09, 18:00
        Oby. Żeby jeszcze wrócił Stockholm.
      • Gość: amnesia Re: Wizz Air przyspieszy założenie bazy we Wrocła IP: *.lanet.net.pl 23.10.09, 18:33
        Ja również jestem bardzo zadowolony, bo jeszcze przed wakacjami (czyt. drogimi
        cenami) będę mógł odwiedzić Forli i Bergamo :-)
        Jest tylko jeden szkopuł, nie zmieniono rozkładu lotów do Londynu, Paryża,
        Dortmundu i Oslo na okres marzec-lipiec. Jeśli będzie tak jak teraz, to nocująca
        u nas maszyna będzie stała zamiast na siebie zarabiać. Wniosek -> niedługo będą
        zmiany godzin na tych lotach aby nasz Airbus miał 100% wypełnionego czasu, albo,
        jak spekulujemy na jednym forum, Wizzair zaskoczy nas niedługo jeszcze kilkoma
        kierunkami :-)

BTW, wreszcie nastaje dobry okres dla pasażerów. Ryanair też już ogłosił letni
        rozkład i choć czasami ogłoszenie a rzeczywistość mają się nijak do siebie (vide
        nagłe skasowanie Sztokholmu), to póki co wszystko wygląda nieźle. Pozostały
        Rzym-Ciampino, Barcelona-Girona, Alicante, zwiększenie Londynu-Stansted do 11
        lotów tygodniowo. Pozostałe mają zmiany raczej kosmetyczne - nawet na lepsze
        dni/godziny niż w sezonie zimowym. Szkoda tylko że nie reaktywują Sztokholmu ani
        Edynburga a Frankfurt-Hahn i Düsseldorf-Weeze pozostają 2x tygodniowo...
        Niemniej w 2010 będzie sporo okazji do polatania w ciekawe miejsca :-)
        • Gość: jezyk pytanie do latajacych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 19:17
          Jak to mozliwe ze lot do Paryza ma kosztowac tyle co nocna jazda taxi po
          wroclawiu? 55zł ?

35 osob do obslugi samolotu, paliwo i wszelkie koszty.

No wlasnie, do tego pewnie dochodza koszty lotniskowe - w jakiej wysokosci? Sam
          lot niby 55zl? Jak to sie oplaca? Gdzie haczyk? Jaka jest realna cena za lot do
          Paryza?
          • Gość: ssd Re: pytanie do latajacych? IP: *.as.kn.pl 23.10.09, 19:37
            Niewiele jest takich biletów. Albo np. wyprzedawane są dzień przed odlotem co
            zostało, albo np. 3 miesiące wcześniej jako nagroda swoista za wczesną rezerwację.
            Tak jak z każdymi promocjami. Kilka po cenie 1 zł reszta po 200 zł.
            Suma sumarum napewno nie dokładają do tego.

Powiem tak: latam dosyć często w ostatnich 2 latach. Najtaniej jak udało mi się
            kupić bilet z 2 miesięcznym wyprzedzeniem to było 250zł z opłatami do East Midlands.

Obstawiam, że 55 zł do Paryża + opłaty wyjdzie ze 300pln.
            • Gość: amnesia Re: pytanie do latajacych? IP: *.lanet.net.pl 23.10.09, 19:45
              Proponuję poczytać stronę Wizzaira. 55 złotych w jedną stronę włączając w to
              wszelkie podatki i opłaty lotniskowe. 55 a nie zwyczajowe 69, ponieważ teraz
              jest promocja z obniżką cen o 20%. Ta cena obowiązuje tylko jeśli się będzie
              podróżowało z plecakiem/małą walizką o wadze do 10kg i niczym więcej. Do tej
              ceny jeszcze należy doliczyć bodaj 11 złotych opłaty za przelew bankowy.
              Ja powiem tyle - Trzydniowy wypad do Madrytu z noclegiem, wyżywieniem,
              pamiątkami i lotami zamknął mi się poniżej 300 złotych. Na Sardynię za same loty
              we wrześniu w dwie strony zapłaciłem 15 złotych. Tak, to jest możliwe, ale
              trzeba znać wszelkie ograniczenia z tym związane i umieć szukać tanich biletów :-)
          • Gość: Jako Oto rozwiązanie IP: *.finemedia.pl 23.10.09, 20:42
            Tylko taksówka wiezie jednego człowieka, a samolot zabierze 150 osób. Tanich
            biletów jest zwykle tylko kilka, a reszta już po normalnych cenach pomnożona
            przez liczbę pasażerów da konkretną kwotę.

Nie ma się co napinać dla przyczyn takiej decyzji Wizz Aira. Na pewno urzekły
            ich nasze piękne wrocławskie fontanny i kłamstwa Dutkiewicza w sprawie
            komunikacji miejskiej... Ot przyczyny. Swoją drogą ciekawe, czy prezes sam
            weźmie w swoje zacne ręce rozkład latania samolotów. Wtedy jeden na tydzień do
            Londynu, raz na miesiąc do Paryża. Co kwartał Rzym, co pół roku Oslo.
            • Gość: chrisik Sposoring samocrządów IP: *.lanet.net.pl 23.10.09, 23:12
              To jest proste. 3 do 4 rzędów siedzeń więcej niż w normalnym samolocie daje ok
              30 miejsc dodatkowo za przysłowiowe grosze. To są darmowe miejsca za darmowa
              reklamę. Wszystkim znajomym opowiadam jak byłem w Szkocji za 4 grosze z żoną.
              Piloci latają w trybie 3 dni po 12-14h dwa dni wypoczynek. Samoloty w większości
              działają na pilocie. Stuardesy to też mały wyzysk. Każde miasto gdzie ląduje
              samolot płaci za pasażera w postaci różnych opłat. W Polsce za 3 dniowy pobyt
              przyjmuje się, że turysta zostawi 1000zł. Jeden samolot wygeneruje więc jakieś
              od 80mln zł, dwa już więcej do 180 mln zł, 3 nawet 300mln zł. Samorząd z
              podatków dostanie zakładam 20-30%. Koszt biletów to tylko marny procent moich
              kosztów jakie zostawiam podczas mojego pobytu. Przykładowo Szkocja na 6 dni we
              dwoje to 2500zł a bilety za 4 grosze. Wypożyczalnie samochodów, jedzenie, spanie
              generuje większe wydatki niż sam bilet. Z tego co gdzieś czytałem kwoty płacone
              za kontrakty są liczone w pojedynczych mln za każde lotnisko. W europie daje to
              według mnie conajmniej 500mln euro z 2 miliardów obrotu RyanAir-a za 2008rok. I
              tu jest pies pogrzebany dlaczego loty są tanie
              • Gość: mapa Re: Sposoring samocrządów IP: *.centertel.pl 24.10.09, 12:20
                Ale dla nas pasazerow to chyba dobrze. Nigdy nie placilem za przeloty tanimi
                liniami wiecej niz 150 zl, a zdarzaly sie i takie za 1 zl, wiec naprawde mozna.
                Zalezy mi na tym aby wroclawskie lotnisko sie rozwijalo i pojawialy sie nowe
                polaczenia, ale potrzebny jest do tego rowniez lepszy marketing i reklamy lotow
                aby dotrzec do swiadomosci ludzi nie majacych pojecia o tym, ze w ogole
                gdziekolwiek mozna stad poleciec (i to jeszcze w korzystnej cenie). Dlatego im
                wiecej rowniez informacji w gazetach tym lepiej:). Lotnisko generujace
                pasazerow, bedzie takze tworzyc nowe destynacje.
                • Gość: amnesia Re: Sposoring samocrządów IP: *.lanet.net.pl 24.10.09, 13:56
                  Zgadzam się z każdym słowem przedmówcy, dlatego staram się zarazić lataniem
                  każdego dookoła. Czasami wychodzi, niektórzy się nie przekonują podchodząc
                  standardowo sceptycznie - pewnie ściemniam i w rzeczywistości płacę dużo więcej.
                  Ich strata, a do mapy Europy wiszącej na ścianie w moim pokoju co jakieś dwa
                  miesiące dopinane są kolejne kolorowe pineski :-)
                  • Gość: chrisik zarazmy naszych znajomych podrózowaniem na wekend IP: *.lanet.net.pl 24.10.09, 17:09
                    Trzeba zarazić naszych znajomych abyśmy mieli więcej lotów. Trzymam kciuki za
                    nasze władze lotniska. Ten dzień kiedy Ryanair w końcu postawi tutaj bazę musi
                    prędzej czy później nastąpić. A wtedy będziemy mieć naprawdę tanie loty, tańsze
                    jak w Wizzair. tanie loty są mozliwe !!!
                    • Gość: Amnesia Re: zarazmy naszych znajomych podrózowaniem na we IP: *.lanet.net.pl 24.10.09, 17:28
                      W momencie gdy powstała u nas baza Wizzaira, baza Ryanair jest dość mało
                      prawdopodobna. Dlaczego? Po pierwsze dlatego że byłoby nadoferowanie biletów w
                      stosunku do popytu. Przykre to, ale szczere - nasz rynek jest za mały aby
                      lotnisko pomieściło dwóch przewoźników. No chyba że Ryanair postawiłby dwie
                      maszyny obsługujące większość już obsługiwanych tras lotniczych i liczył że uda
                      się rozkręcić w ciągu kilku lat na kolejne dwie biorąc pod uwagę jednoczesny
                      rozwój Wizzaira na podobnym poziomie. Jeśli chodzi o nowe kierunki, cóż, każdy z
                      nas ma jakieś życzenia, ale pewnie ciężko byłoby te życzenia zapełnić
                      pasażerami. A na konkurencję na tych samych trasach niema co liczyć. Ktoś już
                      zauważył ciekawą właściwość, że zarówno Wizzair jak i Ryanair starają się unikać
                      nawzajem. Ciekawy artykuł o tym jest tutaj ->
                      www.centreforaviation.com/news/2009/07/08/ryanair-meets-wizz-air-does-a-merger-make-sense
    • markona Wizz Air może tak do Edynburga? 24.10.09, 22:39
      Samoloty Ryanair-a były pełne. Nie wiem dlaczego wycofuje się ztej
      trasy. Co prawda pozostaje do Glasow ale to mimo wszystko jest
      kłopot z dojazdmi.
      No, Wizz Air - odwagi. Lot na Edynburg.
      • Gość: amnesia Re: Wizz Air może tak do Edynburga? IP: *.lanet.net.pl 25.10.09, 08:00
        O ile się dobrze orientuję, Ryanair redukował liczbę stacjonowanych samolotów w
        UK. Podobno miał odpaść Glasgow, ale że się uchował, to odpadło co innego w
        okolicy. Też żałuję, bo nie zdążyłem odwiedzić stolicy Szkocji. A czy Wizzair
        tam poleci? Jak dotąd jeszcze tam nie kursował więc wątpię...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka