vinner1 26.02.10, 17:48 Człowiek nie dość,że biedny to trzeba go jeszcze po śmierci wypatroszyć ja mówię NNNNNNNIIIIIIIEEEEEEEE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malytygrys Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm 26.02.10, 18:20 ale dlaczego nie? i tak na nic Ci się to już nie przyda, a tak możesz komuś pomóc. Może Ty też będziesz potrzebował takiej pomocy, albo ktoś z Twoich bliskich. Trzeba żyć w społeczeństwie, a nie być egoista! Odpowiedz Link Zgłoś
d-34 Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm 26.02.10, 19:45 Ja mówię tak. A poza tym ja przy sobie noszę Oświadczenie woli,iż po mojej śmierci moje organy mogą pobrać. Bardzo dobra idea.Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
rush2112 Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm 26.02.10, 20:32 Najgorsze to, że w świetle obecnego prawa woi ziomkowie mogą tą Twoją karteczke obalić. Ty chcesz a ktoś za Ciebie decyduje. Najczęściej są to krzykacze którzy krzyczą o wolności. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkolny pobierac!! i tyle IP: *.zone3.bethere.co.uk 26.02.10, 21:12 w dupie mam innych opinie. inteligencja podpowiada mi tyle, by robic wszystko w celu ratowania ludzi. zabobony i balwochwalstwo zostawmy rydzykowi Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Nie potrafiłbym podpisać takiego oświadczenia. 26.02.10, 23:32 Nie potrafiłbym podpisać takiego oświadczenia. I nie dlatego, że nie chcę komuś pomóc. Bo uważam, że pomagać ludziom trzeba. Przyczyna jest inna. Ja nie dopuszczam do siebie myśli, że kiedyś mógłbym umrzeć. A co za tym idzie planowanie czegoś, co mogłoby być po mojej śmierci jest dla mnie nie do pomyślenia. Nie zamierzam umierać, dlatego też takich oświadczeń nie podpisuję. Liczę na postęp w nauce, który w końcu umożliwi długowieczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Akcja szczytna ale co z tego jak sie czlowiek IP: 63.87.3.* 26.02.10, 21:23 rozejrzy na otaczajaca polska rzeczywistosc tworzona przez politykow, urzednikow i lekarzy (nie mowiac o firmach pogrzebowych) ma ochote zamurowac okna, drzwi i wyjac dubeltowke. A wy jeszcze chcecie zebym oddal swoje organy po smierci? Czytajac te pytanie zastanowcie sie nad slowem "po" i "przed" a pozniej pomyslcie o doktorze Garlickim i rzeszy innych "uczciwych" lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: Akcja szczytna ale co z tego jak sie czlowiek 27.02.10, 13:15 > A wy jeszcze chcecie zebym oddal swoje organy po smierci? nie, nie chcemy. zezryj ta swoja nerke. Odpowiedz Link Zgłoś
prababka44 Re: ja mówię TAK!!! 26.02.10, 19:34 TAK. Być przydatnym także po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike A JA NIE IP: 63.87.3.* 26.02.10, 21:35 jak pomysle o tym chorym biednym kraju gdzie umierajacych trzyma sie na korytarzach a zmarlych na stosach w prosektorium. Dzieki, akcja ma sens w niemczech, stanach, angli ale nie na wschod od odry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jachulec na wschód od Odry ?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.10, 09:37 Ale Akcje rozpoczęli uczniowie 13 LO ... z tego co mi wiadomo są na zachód od Odry :P Jestem jak najbardziej za ... u mnie wszyscy wiedzą, cała rodzina, że moje organa mają iść do ludzi po mojej śmierci ... mam nadzieję że sie nie sprzeciwią ;) albo że do tego czasu uda się tym Młodym ludziom wywalczyć wiążące oświadczenie woli :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbrojarz.betoniarz Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamiast 26.02.10, 19:34 próbować wpływać na tę kwestię. Do pewnych spraw trzeba dorosnąć a do tego trzeba czasu a nie przekonania, że świat należy do młodych. Krótko mówiąc nie wyobrażam sobie uporu lekarza, który zapłakanej matce oświadcza, że skoro nie było sprzeciwu syna to zostanie on pokrojony. Wbrew jej woli. To delikatna kwestia i fakt, że lekarze kierują się wrażliwością naprawdę bardzo dobrze o nich świadczy. Siusiaki do nauki. Jak dorośniecie to pewne sprawy staną się dla was bardziej zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias IP: *.123.185.45.koba.pl 26.02.10, 19:41 Więc mają popierać brak wrażliwości tej matki? Odpowiedz Link Zgłoś
hanatol Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias 26.02.10, 19:49 Współczesne niewolnictwo. Okazuje się, że Państwo zabierze Ci większość zarobionych pieniędzy, a po śmierci Twoje ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias IP: *.botany.gu.se 26.02.10, 20:18 No i po co panstwu te cialo? Zobacz jakie brzydkie, kanibalistycze panstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
hanatol Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias 26.02.10, 20:59 Gość portalu: titta napisał(a): > No i po co panstwu te cialo? Zobacz jakie brzydkie, kanibalistycze > panstwo... A co mnie to obchodzi po co? Ważne, że chce ograbić moich spadkobierców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keeciol Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 21:03 Drogie dziecko, jak ci się urodzi to zrozumiesz i nie będziesz zadawać takich pytań ale pewnie będzie to za naście lat Gość portalu: maciej napisał(a): > Więc mają popierać brak wrażliwości tej matki? Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias 26.02.10, 19:45 > Krótko mówiąc nie wyobrażam sobie uporu lekarza, który zapłakanej matce > oświadcza, że skoro nie było sprzeciwu syna to zostanie on pokrojony. Wbrew > jej woli. To delikatna kwestia i fakt, że lekarze kierują się wrażliwością > naprawdę bardzo dobrze o nich świadczy. To teraz wyobraź sobie tego lekarza albo lepiej matkę zmarłego mówiącą drugiej matce że jej syn też musi umrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
rush2112 Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias 26.02.10, 20:33 On sobie tego nie wobrazi. Za mała pojemność mózgu żeby postrzegać takie " niuanse". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 19:46 Siusiak to ty jesteś. Czym jest żal matki wobec uratowanego życia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias IP: *.chello.pl 26.02.10, 19:47 ciało jej syna do niej nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xi chaarych Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias IP: 89.229.49.* 26.02.10, 19:52 Lol? Niezmiernie kulturalne określenie panie "siusiak"... Odpowiedz Link Zgłoś
claudiiin Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias 26.02.10, 20:41 Tobie "siedzenie w książce" w młodości chyba na dobre nie wyszlo i na Twoim przykładzie wnioskuję, że jednak nie wszyscy ludzie stają się z wiekiem bardziej kumaci... Gdyby role odwrocic i wspomniana matka sobie przed smiercia wymyslila, ze synek ma np. rozrzucic jej prochy w Baltyku to jestem przekonana, ze nikt nie dyskutowalby z tym. Ciekawe, ze gdy chodzi o cos znacznie istotniejszego niz czyjes widzimisie, pojawiaja sie glosy sprzeciwu. Nielogiczne... Wszystkim, ktorzy twierdza, ze ich watroba bardzo im sie przyda, gdy trafia juz do piachu, zachecam, zeby postawili sie w sytuacji chorego, czekajacego na przeszczep. Pacjent wie, ze moglby miec jeszcze wiele lat zycia przed soba, ze medycyna juz dawno odkryla jak mu pomoc, ze kazdego dnia umieraja ludzie, wsrod ktorych gdzies tam na pewno jest dawca, ktory moglby uchronic go swoja jedna decyzja (nic go nie kosztujaca) od smierci, ale... nie, tak nie wolno, pacjent tez musi umrzec, niepotrzebnie ale coz z tego, skoro tradycja nakazuje zmarlych chowac razem ze wszystkimi narzadami, tak jakby mialy im sie jeszcze do czegokolwiek przydac i tylko wtedy rodzina zmarlych bedzie miala spokojne sumienie. litosci :/ darujcie sobie gadanie, ze "taka jest natura i tak nas stworzyl bog", bo z takim tokiem myslenia nadal wszyscy zylibysmy w jaskiniach i gonili nasz obiad po lesie z maczuga. Wg mnie jest to inicjatywa jak najbardziej godna pochwały i cieszę się, że licealisci podejmuja sie takich dzialan - to swietnie, ze ich zycie to nie tylko sama nauka i ze maja wspolczucie dla drugiego czlowieka. Dobrze, ze są ludzie, którzy zdają sobie sprawę z tego, że uratowanie komuś życia jest znacznie ważniejsze i szlachetniejsze, niż dbanie o to, by robaczki żyjące w cmentarnej ziemi mialy duzo mieska do zjedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NiaA Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias IP: *.xdsl.centertel.pl 26.02.10, 20:53 Tjaa? To liceum, prawie dorosłe "dzieciaki". A poza tym, jak rodzina prawie przez całe życie cię "nie zna", nie odwiedza, nie dzwoni, to jakim prawem pytam może za nas decydować? Ja jestem jak najbardziej za tymi kartami, bo moje decyzje często są kwestionowane, a chcę komuś pomóc po śmierci, jeśli nie mogę za życia. A swoją drogą.. To jak testament jest krzywdzący to co, też go zmienisz? Potraktuj oddanie organów jako ostatnią wolę zmarłego. No i chciałam zauważyć, że w tym wypadku młodzież wykazała się większą dojrzałością, niż osoby ubliżające innym, bądź wulgarnie i bez argumentów kwestionujące czyjeś zdanie. Ave. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias IP: 82.212.179.* 26.02.10, 20:59 ZBROJARZ-BETONIARZ::Nierozumiem jestes czlowiekiem doroslym-a TAKIM GLOMBEM-fakt jestes nie wyksztalcony a jestes "SIUSIAKIEM",DOROSNIJ SZYBKO.Co ma rozpacz matki do URATOWANIA ZYCIA INNYM OSOBOM.KAZDA MATKA POWINNA WIEDZIEC,ZE TRZEBA W TAKIM WYPADKU RATOWAC ZYCIE INNYM;ty murarzu nie zabieraj glosu,dorastaj,dorastaj,dorastaj........ABYS NIE BYL SIUSIAKIEM Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Siusiaki powinny siedzieć w książkach, zamias 27.02.10, 15:22 > Krótko mówiąc nie wyobrażam sobie uporu lekarza, który zapłakanej matce > oświadcza, że skoro nie było sprzeciwu syna to zostanie on pokrojony. Wbrew > jej woli. No rzeczywiście, a matka tak silnie przywiązana do wątroby syna, że rzuci się jak Rejtan i nie odda. Trzeba z ludźmi rozmawiać, przecież takie oddanie nadaje jakis sens śmierci, trzeba myśleć w tę stronę, że dzięki temu synowi ktoś żyje, jakaś jego część żyje, ktoś o nim mysli z wdzięcznością. A inaczej wszystko zgnije. Odpowiedz Link Zgłoś
srull Wraca mi wiara w młodzież, 26.02.10, 19:34 brawo! Bardzo dobra inicjatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
camparis Re: Wraca mi wiara w młodzież, 26.02.10, 19:56 Młodzież nie jest zła, tylko jednostkowe wybryki marginesu z tej grupy są nagłaśniane przez media. Poza tym ... jak ja byłam nastolatką, to starsi też uważali, że moje pokolenie jest zdegenerowane. To jedno się nie zmienia ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
srull Re: Wraca mi wiara w młodzież, 26.02.10, 20:18 Co fakt, to fakt:-) O moim w latach osiemdziesiatych tez podobnie mawiano. Tylko nie klęliśmy tak publicznie i strasznie mnie to teraz razi. Ale ja już jestem staruch i może się mylę. Pozdrawiam. Dzieciaki, dobra robota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 19:35 Ja popieram działania tych młodych ludzi, oby starczyło im wytrwałości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pangracy Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 19:49 To moja prywatna sprawa, czy chcę oddać narządy po swojej śmierci, czy nie. Nie po to nas natura stworzyła, żeby po śmierci być wypatroszonym. Ja mówię NIE i JESZCZE żadna ustawa nie może mnie zmusić do przymusowego oddawania organów po śmierci, a mniemam, że prędzej czy później taka teka wejdzie w życie. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cenzor Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: 83.143.101.* 26.02.10, 20:01 A przeczytałeś w ogóle o co chodzi? To przeczytaj jeszcze raz, tym razem postaraj się czytać wolno i wyraźnie, tak, żeby każdy neuron, który jeszcze Ci pozostał, był w stanie zrozumieć tekst. howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donn Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: 95.108.1.* 26.02.10, 20:07 Jest napisane: Zgodnie z prawem każda osoba zmarła może być uważana za potencjalnego dawcę tkanek i narządów, jeśli za życia nie wyraziła sprzeciwu. Czyli jeżeli nie masz oświadczenia woli, że nie zezwalasz na bycie dawcą to mogą ci pobrać narządy. Chyba, że dziennikarz nie potrafi sformułować poprawnie zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgorzkniala Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: *.retsat1.com.pl 26.02.10, 20:22 no właśnie też zwróciłam na to uwagę, szkoda że autor nie podał źródła (ustawy) z której to zaczerpnął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: *.wroclaw.mm.pl 26.02.10, 20:48 Jeśli ktoś jest bardzo na "nie", może się zgłosić do Krajowego Rejestru Sprzeciwów i powiedzieć wprost, że nie chce. Może też powiedzieć rodzinie, że nie wyraża zgody i, jeżeli dojdzie do śmierci mózgowej, rodzina powie lekarzom, że się nigdy na przeszczep nie zgadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sesese Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: *.chello.pl 26.02.10, 20:03 ta ustawa akurat cie nie zmusi - wspomniano o tym, ze mozna wyrazic sprzeciw za zycia. wtedy wszystkie flaki zabierzesz ze soba do grobu na zer dla robali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucek Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 21:08 zawsze się można spalić...nie musisz tak obrzydzać miśku Gość portalu: sesese napisał(a): > ta ustawa akurat cie nie zmusi - wspomniano o tym, ze mozna wyrazic > sprzeciw za zycia. wtedy wszystkie flaki zabierzesz ze soba do grobu na > zer dla robali. Odpowiedz Link Zgłoś
rush2112 Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm 26.02.10, 20:39 I słusznie, ze wejdzie. Może takim durniom jak ty przyjdzie na myśl nauczyć się czytać i pisać a nie prosić kolegów o klikanie w twoim imieniu na forum. Wtedy będziesz mógł wyrazić swoją wolę na piśmie, że nie zgadzasz się być dawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
tawade Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śmie... 26.02.10, 19:54 " Zgodnie z prawem każda osoba zmarła może być uważana za potencjalnego dawcę tkanek i narządów, jeśli za życia nie wyraziła sprzeciwu " I w ten oto sposób otworzyliśmy furtkę przestępvcom którzy zabijają lub okaleczają ludzi żeby okraść ich z organów.Z przekory i dla lepszego zrozumienia powiem tak.Ja osobiście uważam że ten kto wymyślił takie prawo,jeśl odpowiednio wcześniej nie zgłosił sprzeciwu ,zgadza się na to żebym osobiście urwał mu nogę dla tego że zaspokoi to moje subiektywne poczucie sprawiedliwości!!! Kochani pamiętajcie że CEL UŚMIERCA SIEROTKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cenzor Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: 83.143.101.* 26.02.10, 20:03 naoglądałeś się japońskich filmów... Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Krótkie pytanie 26.02.10, 19:55 Po huk komu po śmierci wątroba czy serce. Moje mogą sobie brać, w trumnie mi niepotrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Huk Krótkie odpowiedz IP: 63.87.3.* 26.02.10, 21:43 huk warte twoje zycie bo twoja watroba jest wiecej warta dla mnie. Zapraszam do gabinetu Doktor HUK Odpowiedz Link Zgłoś
brak-uje Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śmie... 26.02.10, 19:56 Hm ja bym to ujął w dość brutalniejszy sposób, i tak po śmierci nasze ciało zostanie zeżarte przez robaki, czy też jak ktoś chce spalone. Tak więc jeden organ w te czy we wte nie robi już większej różnicy w obydwóch przypadkach, wiec kompletnie dziwie się osobą które odmawiają. Jak to mój ojciec mówi, jeżeli nie zgodzicie się na przeszczep organów, będę was straszyć po nocach :] Prawda jest taka że w przypadki śmierci bliskiej osoby już nic się nie da zrobić , nic mu już nie pomoże, ale przyokazji możemy uratować życie innych osób... Tak więc kampania jak najbardziej na miejscu i jak poprzednicy życze wytrwałości ! Odpowiedz Link Zgłoś
pocztufka Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm 26.02.10, 20:02 Pozostaje tylko pytanie: czy moje organy trafia do kogoś kto ich naprawdę potrzebuje, czy do tego, co więcej zapłaci lekarzom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: *.botany.gu.se 26.02.10, 20:24 > czy moje organy trafia do kogoś kto ich naprawdę potrzebuje, czy <do tego, co więcej zapłaci lekarzom? No nie, wiesz, bogaci ludzie sa zdolni zaplacic lekarza za niepotrzebny przeszczep. To taki szpan chodzic z nowa nerka czy sercem; sasiada sie mozan pochwalic i cyklosporyna na recepte bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Dlaczego moje kochane serduszko, ktore pracowalo.. 26.02.10, 20:01 .....ciezko przez cale(moje)zycie i o ktore tak dbalem, nie moze isc na zasluzona emeryture....a musialoby jeszcze pompowac krew w alkoholu jakiegos polskiego menela..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Dlaczego moje kochane serduszko, ktore pracow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 20:06 Chodzi o to, żeby lekarska mafia mogła jeszcze więcej zarobić. Młodociane głupki im w tym wydatnie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
rush2112 Re: Dlaczego moje kochane serduszko, ktore pracow 26.02.10, 20:36 TO znaczy m. in. ty tak ? durniu 14 letni który się dorwał do kompa bo mama poszła do kuchni? Odpowiedz Link Zgłoś
rush2112 Re: Dlaczego moje kochane serduszko, ktore pracow 26.02.10, 20:35 Bo jak chlało całe życie to nie jego wina, że zmarłeś na marskość wątroby. Ono jeszcze może pochlać trochę w przeciwieństwie do Twojej wątroby i mózgu w zaniku. Zrozumiałeś durniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: Dlaczego moje kochane serduszko, ktore pracow IP: *.wroclaw.mm.pl 26.02.10, 20:50 Menel raczej nie zorientuje się, że potrzebuje przeszczepu, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
olewca Absolutnie TAK !!! 26.02.10, 20:08 Tym ktorzy sa przeciw, uniemozliwic transplantacje kazdego organu, jezeli beda go kiedykolwiek potrzebowac. Jakie to proste. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Absolutnie TAK !!! 27.02.10, 15:33 Podpisuję się. Powinno być tak - zgłaszasz swój sprzeciw - w razie potzreby nie dostajesz organu. Jak jestes przeciwny przeszczepom, to w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
marne Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śmie... 26.02.10, 20:11 ESOWANY INSTYTU PROSZE O KONTAKTODDAM SIE CALY PO SMIERCI ZAINTRESOWANY INSTYTUT PROSZE O KONTAKT Odpowiedz Link Zgłoś
yeti57 Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śmie... 26.02.10, 20:30 Potrzebna incjatywa z całego serca popieram.Najlepszy dowód na to że wychodzimy z mroków średniwiecza,kiedy to kościół miał najwięcej do powiedzenia i trzymał lud w ciemnocie.Choć i teraz jak widać nie brak przeciwników jak sądze przedniej straży OJCA DYREKTORA...... Odpowiedz Link Zgłoś
rush2112 Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm 26.02.10, 20:31 To mów. Napisz kartkę , wsadź do portfela i spie...j z forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patthecat Sam spie...j bo śmierdzisz gniotku... IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.10, 21:03 Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head kolejne ograniczenie wolności człowieka! 26.02.10, 20:38 Uczniowie XIII LO, zachowujecie się niczym młodzi maoiści czy tez aktywiści w Rosji Sowieckiej czaśów Stalina! Kto dał wam prawo decydowania o losie innego człowieka ? Nikomu nie zabraniam oddawania swoich narządów po smierci na dowolne cele, ale niech ludzie o tym sami decydują ! Ciało za życia jak i po smierci należy WYŁĄCZNIE do nich, lub ich najbliższych, a nie do was, totalniacy! Powinniście walczyć, apelowac o to żeby ludzie wpisywali zgode na pobranie swoich narządów, byłaby to kampania pozytywna, wy natomiast chcecie zmusić ludzi do akceptacji, pozbawić praw ich najbliższych i grożbą ukradzenia zwłok po smierci zmusić człowieka do wpisania zakazu. To typowo stalinowskie podejście do godnosci człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
rush2112 Re: kolejne ograniczenie wolności człowieka! 26.02.10, 20:42 Nie rozumiem.. w czym problem ? Chcesz oddać narządy ? nic nie musisz pisać. Nie chcesz to napiszesz. Możesz mi wyjaśnić swoją logkę Jeśli chodzi o rodzinę to mam ją i kocham. Ale jeśli napisze w testamencie , że daję Tobie cały swój majątek to chciałbym , żeby tak było. Pomimo tego, że moja rodzina bez trudu udowodni, ze jesteś dureń, nigdy Cię nie znałem i nie masz prawa do mojego majątku. Tak chcę i tak ma być. Moja wola. Czy potrafisz to zrozumieć? Więc napisz na kartce , ze nie chcesz oddawać narządów. Jaki masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patthecat Spieprzaj gnojku, bo poza inwektywami argumentów 0 IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.10, 21:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnitz Re: kolejne ograniczenie wolności człowieka! IP: *.icpnet.pl 26.02.10, 20:45 A teraz jeszcze raz przeczytaj artykuł i skoryguj co napisałeś...:) Uczniowie - brawo! Ja też noszę przy sobie kartę dawcy mimo, że nie jest to wymagane. I nie mam pojęcia dlaczego ktoś inny niż ja miałby decydować o moim wyborze po śmierci. Na szczęście moi bliscy też są ZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hoogo Ja sądzę, że powinno być odwrotnie -ludzie powinni 26.02.10, 20:39 deklarować, że nie życzą sobie aby im został przeszczepiony jakiś organ, w chwili ich choroby. I wówczas mieliby prawo odmówić przeszczepienia swoich organów po śmierci. Troszkę to przewrotne ale chyba może być skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akn żeby przydoopasy Kopaczowej- Sawickiej PObierając IP: 77.252.222.* 26.02.10, 20:46 organy, ściągali bandyckie opłaty do prywatnej kiesy za preprowadzone przeszczepy Odpowiedz Link Zgłoś
claudiiin Re: Ja sądzę, że powinno być odwrotnie -ludzie po 26.02.10, 20:48 Oczywiście. Ludzie idą po rozum do głowy dopiero wtedy, gdy im samym dzieje się krzywda. A dopóki tak nie jest, mają gdzieś drugiego człowieka. Ci wszyscy, co tak protestują, nie mają wyobraźni i wydaje im się, że samo chodzenie co niedzielę do kościółka i dawanie na tacę uchroni ich przed chorobami... a guzik prawda Odpowiedz Link Zgłoś
euro-pa to niebezpieczne, glupiutkie dzieciaki nie wiedza 26.02.10, 20:54 ze one same moga stac sie ofiarami pazernych lekarzy, ktorzy im pomoga zejsc z tego swiata, zeby zarobic na ich organach. O oddaniu organow moze decydowac tylko rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
claudiiin Re: to niebezpieczne, glupiutkie dzieciaki nie wi 26.02.10, 22:58 a dlaczego rodzina a nie wlasciciel organow? tyle sie o tym trabi ze wiekszosc ludzi juz chyba dawno zdala sobie sprawe z tego ze moga sie za zycia sprzeciwic. poza tym prawo jest w tej chwili takie, ze i tak kazdy jest potencjalnym dawca, a lekarze biora pod uwage decyzje rodziny tylko z dobrego serca, wiec nie wydaje mi sie, ze chcieliby mordowac. gdyby chcieli, to mogliby robic to juz teraz Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Moje cialo nie jest wlasnoscia Rzeczpospolitej.... 26.02.10, 20:54 .....i Polska nie ma prawa ustanawiac prawa, ktore pozwoli pobierac organy od osoby, ktora nie w sposob formalny zadeklarowala to za zycia.....Moje cialo nalezy wylacznie do mnie a nie do jakiejs wspolnoty czy organizacji......Jezeli nie podpisze deklaracji za zycia to znaczy, ze jest wszystko jedno czy moj sasiad trafi do Domu Ojca wczesniej czy pozniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
claudiiin Re: Moje cialo nie jest wlasnoscia Rzeczpospolite 26.02.10, 22:53 w sposob formalny? czyli co, kazdy chetny ma isc do notariusza? moze mialoby to sens gdyby nie to ze, wiele jest takich osob, ktore maja checi zeby zrobic cos dobrego dla innych, o ile nie musza sie zbytnio fatygowac. i podczas gdy wlozenie kartki wyrwanej z notatnika do portfela nie jest zadna filozofia, to spisywanie formalnych umow juz tak. obawiam sie, ze gdyby cos takiego wprowadzic, liczba przeszczepow spadlaby jeszcze bardziej i gdyby tak nagle wykryto u Ciebie np. ciezka niewydolnosc nerek to bys blagal o zmiane prawa... ale dokladnie w druga strone. a dom ojca=przytulna trumna i gleba a nad tym nagrobek i nic poza tym, poniewaz jestesmy tworem biologicznym, z punktu widzenia przyrody niczym wiecej niz pies czy ryba, ktora spuszczasz w klozecie i o niej zapominasz, wiec nie warto dazyc do tego, zeby wiele osob trafialo tam wczesniej. je tez po prostu sie zakopuje i pamiec po nich tez po jakims czasie ginie. chcialbys zeby to spotkalo Ciebie za np. 5 lat? nie sadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xcxc Re: Moje cialo nie jest wlasnoscia Rzeczpospolite IP: *.chello.pl 27.02.10, 00:23 A jeśli ktoś ci tę karteczkę uprzejmie podrzuci do portfela, jak będziesz leżał nieprzytomny??? Odpowiedz Link Zgłoś
wifi888 Skończy się to mordowaniem pacjentów 26.02.10, 20:56 Takie przepisy mogą być w Norwegii albo Szwajcarii w Polsce skończy się mordowaniem pacjentów, narządy to wielka kasa i dużo ludzi zapłaci bajeczne sumy. Po prostu ktoś ci "pomoże" umrzeć a narząd trafi po znajomosci tam gdzie trzeba albo za granicę.Pożyteczni idioci,ciekawe kto stoi za tą akcją.W Polsce mordowano pacjentów sa śmieszne groszę jak w grę wejdą setki tysięcy lub miliony złotych to wiele ludzi bardzo chętnia wam pomoże się pozbyć waszych już niepotrzebnych narządów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df lekarz pytający rodzinę o zgodę umywa ręce roboty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 20:37 autor tego postu musi być fantastą, który dużo czasu spędził w Chinach. Do rzeczy: problem nie w ustawie a w kształceniu lekarzy. Po co biorą pod uwagę sprzeciw rodziny skoro zainteresowany, czyli do chwili śmierci ich pacjent się zgodził? Tu niechodzi o ewentualny proces, bo opinie biegłych będą po stronie przeszczepu tylko o wymogi jakie muszą spełnić pobierając narząd do przeszczepu. A który z naszych lekarzy "z powołania" jest gotów za darmo wykonywać dodatkową pracę?! Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm 26.02.10, 21:02 jak ktoś chce, niech za życia zdecyduje. W innym przypadku niech decyduje rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
keeciol Sam zdecyduj, czy chcesz oddać swoje organy po ... 26.02.10, 21:13 dzieciarnia się produkuje nie ma co Odpowiedz Link Zgłoś
keeciol Łowcy Skór 26.02.10, 21:17 czy drogie dzieci to pamiętają...w nowej wersji uśmiercanie za pieniądze dla organów...jaki macie projekt ustawy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mono Re: Łowcy Skór IP: *.finemedia.pl 26.02.10, 23:00 Oświadczenia woli i tak funkcjonują. Uważny czytelnik zauważy, że chodzi wyłącznie o to, aby miały one taką samą moc jak chociażby ostatnia wola zmarłego. Niestety, na dzień dzisiejszy rodzina może wyrazić sprzeciw, mimo posiadania przez zmarłego oświadczenia, na którym wyraża zgodę. Co do "łowców skór"... Polecam głębiej zainteresiwać się tematem, zanim zacznie się rzucać takie oskarżenia w stosunku do ludzi, którzy mogą pewnego dnia, właśnie dzięki przeszczepowi i czyjejś dobrej woli, uratować Ci życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helmut Re: Trwa licealna akcja "Daj coś od siebie (po śm IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.10, 23:13 vinner1 Człowiek nie dość,że biedny to trzeba go jeszcze po śmierci wypatroszyć ja mówię NNNNNNNIIIIIIIEEEEEEEE A kto by chcial twa padline patroszyc? Watroba ze zmianami alkoholowymi, serce pelne nienawisci, nerki zniszczone tanim piwem, twarz alkoholika, pluca pelne wydzieliny zoltawo-papierosowej! ty sie nawet do krematorium nie nadajesz, bo twa padlina ogien zagasi! Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Wkrotce te dzieciaki beda mogly dowiesc jak bardzo 27.02.10, 00:13 .....chca oddawac swoje organy..... Ten kryzys nie skonczy sie pokojowo (nie bede tego objasnial).... Gdy ich ubiora w mundurki i wysla w swiat a wroca jako czesci w roznych kontenerach (serca, nerki, pluca) i moga nawet dedykowac swoje pozostale czesci na rosol ...dla glodujacych rodakow..... Odpowiedz Link Zgłoś