hrabiaa 23.04.10, 19:29 Pan biegly powinien sobie pobiegac! Czy hasło: Polska nie dla biegłych i Polska bez biegłych jest rasistowskie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Konrad Adenauer Herr Scheffler IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 19:44 Herr Scheffler, dosc niedawno, w wymiarze historycznym, po sasiednim kraju biegali chlopcy z okrzykami: Deutschland für Deutsche! Potem nastapila Krysztalowa Noc, a potem to juz poszlo, jak z platka! Niech pan, panie Scheffler da wykladnie do tych wydarzen! "Zal" mi pana i panskich "naukowych" doktryn! Pan nie powinien byc w tym miejscu, w ktorym pan jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialynieciapaty Po pierwsze: w tekscie autor co IP: *.range86-134.btcentralplus.com 24.04.10, 13:35 chwila uzywa slowa "emigracja", zakladam ze chodzi o IMIGRACJE? Czyz nie? Prosze sprawdzic w slowniku wyrazow obcych i przyswoic sobe te roznice. Ja wiem to trudne, jak Slowacja i Slowenia, Praga i Praha, ale coz kiedys trzeba zrobic ten krok naprzod. Po drugie: moze oni nie sa tak zupelnie bez racji? Nalezy tepic za rasizm, ale nie badzmy swietsi od Papieza. Inaczej polskie miasta zaraz beda wygladac jak brytyjskie Bradford (wg Daily Mail najgorsze miejsce do mieszkania) czy Birmingham. Pieknie "wielokulturowe", z najlepszymi dostawcami dragow, etc, etc Pozdrawiam wszystkich POLSKICH internautow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixxer Re: Po pierwsze! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 24.04.10, 21:49 "Pozdrawiam wszystkich POLSKICH internautow." A ja NIE pozdrawiam malych rasistowskich smieci w rodzaju osobnika podpisujacego sie "bialynieciapaty"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Panie Harłukowicz 23.04.10, 20:06 Mam pytanie - jakie ma Pan kompetencje, aby podważać opinię dr Schefflera? Jakie ma Pan wykształcenie? Jaki dorobek naukowy? Czy zajmował się Pan naukowo rasizmem, nacjonalizmem, faszyzmem, nazizmem? Czy jest Pan prawnikiem? Pytam bez złośliwości. Po prostu jeżeli stwierdza Pan, że ta opinia to bzdury to przydałoby się powiedzieć dlaczego i uzasadnić czemu to Panu mamy wierzyć, a nie naukowcowi zawodowo zajmującemu się tą tematyką? Wie Pan - ja się nie znam na fizyce jądrowej i z tego powodu nie komentuję wypowiedzi naukowców z politechniki, którzy coś tam mówią o elektrowni nuklearnej. Po prostu nie mam ku temu kompetencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Adenauera Kolego Czarowniku! IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 21:10 drogi Wielki Czarowniku, nie trzeba byc "naukowcem", by "precyzyjnie definiowac rasizm. Starczy zwykle, ludzkie rozumowanie!. Inaczej bys pisal, gdybys sie znalazl w srodku takiej demonstracji majac nieco "przyciemniona karnacje! Do "oceny" zachowan nacjonalistyczno- rasistowskich nie trzeba miec kompetencji! W sasiednim kraju, przed wojna bylo wielu, i to bardzo wielu naukowcow zajmujacych sie problematyka rasistowska! ich opinie i "wywody naukowe" stworzyly pojecie podludzi i byly podstawa do "legalnego" puszczania "tych innych" przez komin! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Pewnie 23.04.10, 21:13 Po co nam prawnicy, po co specjaliści od doktryn... Zwykły Kowalski precyzyjnie wszystko zdefiniuje. Alleluja i do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Pewnie 24.04.10, 16:11 Zasadniczo jeśli prawnicy mają się zajmować definiowaniem świata nas otaczającego - należałoby zwiększyć ich zatrudnienie na jakiś wydziałach fizyki teoretycznej. Nie będzie grawitacja pluć nam w twarz! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Pewnie 24.04.10, 18:30 Tak - prawnicy są od definiowania pojęć choćby po to, aby przed sądem słowo "rasizm" znaczyło to, co miał na myśli ustawodawca i zawsze to i tylko to. Chyba, że chcesz żyć w kraju w którym o tym co dozwolone, a co nie decydować będzie dziennikarz GW. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Pewnie 24.04.10, 19:35 wolę żyć w kraju, w którym znaczenie "rasizmu" jest definiowane przez znawców językowych Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Pewnie 24.04.10, 20:08 No i tak masz. Rasizm zdefiniowali językoznawcy a prawnik stwierdza czy zdanie "X" jest rasistowskie czy nie - czy "podpada" pod językową definicję nazizmu czy może faszyzmu albo nacjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Pewnie 24.04.10, 20:15 No i właśnie o to chodzi - prawnik, nie językoznawca. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Pewnie 24.04.10, 20:48 Czyli sprawy np. kradzieży rozbójniczej i rozboju też powinien rozpatrywać językoznawca? Bójki i pobicia też? Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Pewnie 24.04.10, 21:02 Więc po co komu biegli, skoro wszystko może prawnik rozwikłać? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Pewnie 24.04.10, 21:18 A kto mówi, że wszystko? Prawnik ma za zadanie stwierdzić, czy sytuacja X pasuje do prawnej definicji Y. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Pewnie 25.04.10, 01:12 No cóż.. ciekawi mnie, czy hasło "Nasza święta rzecz czarni z Polski precz" będzie interpretował mości Scheffler podobnie jak "biała siła, czarna kiła" - niechęcią do katolicyzmu. Papier jest cierpliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Żeby nie było 25.04.10, 01:32 tak - wiem, że biegły opiera się na swojej wiedzy, więc na pytanie może odpowiedzieć "tak i nie" po prostu uważam, że bardziej odpowiednią osobą w roli biegłego widziałbym językoznawcę, a nie prawnika nawet od doktryn - bowiem o interpretację językową tutaj de facto chodzi. tyle/aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Pewnie 25.04.10, 15:55 Ja już bym wolał, żeby znaczenie "rasizmu" definiowali znawcy rasizmu. Niemniej wolałbym, żeby to nie językoznawca mówił mi co jest dla mnie obraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Kolego Czarowniku! 23.04.10, 21:28 Do "oceny" zachowan nacjonalistyczno- rasistowskich nie trzeba miec kompetencji! ależ trzeba mieć kompetencje, aby umieć zdefiniować co to jest "nacjonalizm" a co to jest "rasizm". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Adenauera Re: Kolego tocqueville IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 21:38 tocqueville ☺ Do "oceny" zachowan nacjonalistyczno- rasistowskich nie trzeba miec kompetencji! ależ trzeba mieć kompetencje, aby umieć zdefiniować co to jest "nacjonalizm" a co to jest "rasizm". Drogi Kolego, jakie to kompetencje trzeba miec, by zdefiniowac co to jest nacjonalizm, a co rasizm. Pan z wasikiem mial w nazwie swej partii okreslenie NACJONALISTYCZNA. Poczytaj co to jest nacjonalizm, a byc moze Twe podejscie do tematu bedzie inne. Zastanow sie czym sie rozni sie nacjonalizm od szowinizmu. Rasizm w tym przypadku jest jadrem wszystkiego. To pan z wasikiem zaczynal od nacjonalizmu, a przy okazji byl rasizm, a potem juz bylo z "gorki". Te niuanse ( pomiedzy nacjonalizmem, a rasizmem) kosztowaly "jedynie" 50 mln ludzkich istnien. Tak wiec, dalej zastanwiaj sie sie nad roznica pomiedzy nacjonalizmem, a rasizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Kolego tocqueville 23.04.10, 21:46 niewiele rozumiesz i masz małą wiedzę Hitler miał w nazwie partii "socjalistyczna" czy to znaczy, że był pobratymcem Piłsudskiego, który też w swojej partii (PPS) miał człon socjalistyczna? miała też w nazwie "robotnicza" - czy to znaczy, że PZPR była ideowo zbieżna z PZPR? nie znadejsz sobie sprawy, że każdy inaczej może rozumieć słowa: "nacjonalizm", "socjalizm" itd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Adenauera sorry kolego IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 21:54 tocqueville ☺ 23.04.10, 21:46Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz niewiele rozumiesz i masz małą wiedzę Hitler miał w nazwie partii "socjalistyczna" czy to znaczy, że był pobratymcem Piłsudskiego, który też w swojej partii (PPS) miał człon socjalistyczna? miała też w nazwie "robotnicza" - czy to znaczy, że PZPR była ideowo zbieżna z PZPR? nie znadejsz sobie sprawy, że każdy inaczej może rozumieć słowa: "nacjonalizm", "socjalizm" itd? Sorry drogi kolego, ale moja "wiedza" jest poparta pobytem mojego staruszka w Stutthofie, "urlopem" jego brata w Mauthausen, i smiercia jego drugiego brata w starciu z SS na Lubelszczyznie! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: sorry kolego 23.04.10, 22:59 Gość portalu: Syn Adenauera napisał(a): > Sorry drogi kolego, ale moja "wiedza" jest poparta pobytem mojego > staruszka w Stutthofie, "urlopem" jego brata w Mauthausen, i > smiercia jego drugiego brata w starciu z SS na Lubelszczyznie! O! To już wróciły czasy, gdy pochodzenie mogło zastąpić wykształcenie i wiedzę? Fajnie. Słuszną linię ma nasza władza. A bez sarkazmu - Twoja "wiedza" jest żadna. I nawet gdyby Twoim przodkiem był osobiście Chrobry nie czyniłoby Cię to ekspertem od średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Adenauera Re: Kolego tocqueville, tu Ciem mam IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 22:30 i tu Cie "mam"- slabo znasz niemiecki, wiec przekazuje Ci, ze NSDAP to Nazionalistische Deutsche Arbeit Partei.Czas poczytac, by pozniej "stawiac tezy"! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik He, he 23.04.10, 22:43 Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei :P Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Kolego tocqueville, tu Ciem mam 23.04.10, 22:52 nie znasz podstawowych faktów i próbujesz dyskutować ze znawcami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Adenauera Re: Kolego tocqueville, tu Ciem mam IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 23:02 tocqueville ☺ 23.04.10, 22:52Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz nie znasz podstawowych faktów i próbujesz dyskutować ze znawcami heheehehe.... ales mnie rozbawil, niczym Wasilij Iwanowicz tow. Stalina! hehehehehe..... ale jajcujesz! Znawco tematu, zadam Ci bobu i zapytam o paradoks blizniat! Bos pewnie blizniak tow. Woroncowa odpowiedzialnego za nauke u komisarza Lunaczarskiego! Ales jajcarz niesamowity, panie "docencie"... hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
xsyst Re: Kolego Czarowniku! 24.04.10, 13:16 Drogi (sukin)synu Adenauera, a żeby się samodzielnie podetrzeć masz kompetencje? Czy wzywasz personel medyczny, bo wszak w tym kierunku wykształcony? Widzisz chłopczyku, do pewnych rzeczy wystarczy odrobina inteligencji, umiejętności trzeźwej oceny otaczającego cię świata. Jeśli jej nie posiadasz - będziesz już zawsze, tak jak teraz, cielaczkiem prowadzonym przez pseudoautorytety z papierami. W sumie można i tak, w Reichu takich cielaków były miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lux Re: Panie Harłukowicz IP: 80.50.54.* 24.04.10, 11:39 Pan Harłukowicz ma prawdopodobnie jakąś osobistą niechęć do biegłego, albo do któregoś z oskarżonych. Korzystając z tego, że pracuje w GW podburza opinię publiczną. Nie jest ważna opinia biegłego, sądu - czy Pan nawołuje do linczu na sympatykach NOP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysol lux, lysa palo IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.10, 22:21 Panie Harłukowicz Autor: Gość: lux Pan Harłukowicz ma prawdopodobnie jakąś osobistą niechęć do biegłego, albo do któregoś z oskarżonych. Korzystając z tego, że pracuje w GW podburza opinię publiczną. Nie jest ważna opinia biegłego, sądu - czy Pan nawołuje do linczu na sympatykach NOP? Z checia zwolam chlopakow by "wykonac" samosad na lysych, durnych palach! harlukowicza frajerze nie mieszaj! A mozes ty tez lysa, durna pala? No to takim lysym, durnym palom nasze stanowcze NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Re: Panie Harłukowicz IP: *.chello.pl 24.04.10, 13:59 Jest pewien Pan o nazwisku Maciej Giertych. Przyrodnik - dendrolog. Z tytułem belwederskim profesora.Przyrodnik - kreacjonista (!?) twierdzący, że homo sapiens żyli w tym samym czasie co dinozaury. Czego koronnym dowodem ma być legenda o szewczyku Dratewce i smoku wawelskim. Aluzju poniał? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Panie Harłukowicz 24.04.10, 14:15 A dr Schefflera znasz? Czytałeś jego prace? Wiesz czym on się zajmuje? Otóż pisuje on w takim czasopiśmie, jak Studia nad Faszyzmem i Zbrodniami Hitlerowskimi (ukazuje się ono od przeszło 35 lat), więc co jak co ale o faszyzmie czy rasizmie to wie o wiele więcej, niż sobie możesz wyobrazić. No ale co tam... GW wie lepiej. Pewnie ktoś w redakcji widział 4 pancernych i psa, więc o faszystach wie wszystko. A że Niemcy faszystami nie byli, to już szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Panie Harłukowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 18:11 Tracisz czas, tym bolszewikom niczego nie przetłumaczysz. Tłuszcza żąda wyroku skazującego, prawda jej nie obchodzi. Byliby godnymi następcami prokuratora Wyszyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixxer Re: Nazisci tez mieli swoich naukowcow i ekspertow IP: *.dhcp.embarqhsd.net 24.04.10, 21:47 "A dr Schefflera znasz?" Czy dr Scheffler to podobnej miary i klasy "naukowiec" co, np. profesor Bender z lubelskiego KUL-u??? P.S. Niemieccy nazisci takze dysponowali spora grupa utytulowanych "naukowcow", ktorzy czynnie i "naukowo" wspierali nazistowskie teorie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Nazisci tez mieli swoich naukowcow i eksperto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 16:01 Nie oznacza to jednak, że wiedzę naukową należy zastępować "wiedzą" motłochu. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO 23.04.10, 21:27 Polska dla Polaków NIE JEST hasłem rasistowskim. Przecież Polakiem może być i biały, i czarny (Olisadebe), może mieć pochodzenie słowiańskie, ale może też być żydowskie (St. Piasecki, S. Stroński uważali sie za 100% Polaków mimo swych korzeni). To hasło co najwyżej ETNOCENTRYCZNE. niemniej uważam, że NOP głosi hasła rasitowskie, choć to powyższe do takich nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Adenauera Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 21:30 tocqueville ☺ 23.04.10, 21:27Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz Polska dla Polaków NIE JEST hasłem rasistowskim. Przecież Polakiem może być i biały, i czarny (Olisadebe), może mieć pochodzenie słowiańskie, ale może też być żydowskie (St. Piasecki, S. Stroński uważali sie za 100% Polaków mimo swych korzeni). To hasło co najwyżej ETNOCENTRYCZNE. niemniej uważam, że NOP głosi hasła rasitowskie, choć to powyższe do takich nie należy. Dobre, to jak prawie,jak sprzedaz marychy pod zalegalizowana nazwa dopalaczy dla kulturystow! Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO 23.04.10, 21:41 No ok, myślę że możemy osiągnąć kompromis: hasło "Polska dla Polaków" może mieć charakter rasistowski, ale nie musi. Wszystko zależy od rozumienia słowa "Polak" jakie przyjmuje artykułujący - czyli de facto od intencji. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO 23.04.10, 23:05 Najzabawniejsze jest to, że uznanie hasła "Polska dla Polaków" za rasistowskie świadczy o rasizmie... kategoryzującego. No tak, bo wychodzi na to, że w jego mniemaniu, Polak musi być "Aryjczykiem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felas Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO IP: *.bugaj.pabianice.pl 24.04.10, 13:31 Byzydura. W takich wypadkach liczy się kontekst wypowiedzi, który w przypadku oraganizacji NOP i Zadruga jest jasny. Ksenofobia, szowinizm, rasizm. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO 25.04.10, 03:54 Interesujące. W roku 1949 pewien angol - Eric Arthur Blair napisał był pewną książeczkę. Nosiła ona tytuł "1984". W aneksie do niej można znaleźć zasady nowomowy. Istotny fragment to raptem jedno zdanie: "Zbiór B zawierał też słowa dwuznaczne, mające sens pozytywny, gdy stosowano je w odniesieniu do Partii, oraz negatywny, gdy dotyczyły jej wrogów." To właśnie ów Twój "kontekst wypowiedzi". Nie jest ważna treść, ale kto mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO 23.04.10, 21:37 i jeszcze dla uzupełnienia i dobrego zrozumienia nacjonalizm może mieć podłoże rasistowskie/biologiczne (tak było w nazizmie - Niemcem był ten, kto miał "niemiecką" krew), ale nie musi - może mieć podłoże kulturowo-świadomościowe. Np. Polakiem jest ten, kto się Polakiem czuje (utożsamia z Polskością). Np. w kluczowej rozprawie Dmowskiego nacjonalizm jest rozumiany własnie w ten sposób: Jestem Polakiem - to znaczy, że należę do narodu polskiego na całym jego obszarze i przez cały czas jego istnienia zarówno dziś, jak w wiekach ubiegłych i w przyszłości; to znaczy, że czuję swą ścisłą łączność z całą Polską: Jestem Polakiem - więc całą rozległą stroną swego ducha żyję życiem Polski, Jej uczuciami i myślami, Jej potrzebami, dążeniami i aspiracjami. Im więcej nim jestem tym mniej z jej życia jest mi obce i tym silniej chcę, żeby to, co w mym przekonaniu uważam za najwyższy wyraz życia stało się własnością całego narodu. Jestem Polakiem - więc mam obowiazki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Adenauera Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 21:50 dzieki Ci za spokojne stanowisko ( co jest ewenementem na forum). Dalej jednak uwazam, ze w tym przypadku ( lysych w glanach) Polak dla nich , to nie sniada cera, skosne oczy, i Bog wie co innego. Wymowa hasel jest jednoznaczna. Najwiekszym wrogiem tych "prawdziwych Polakow" sa oni sami! Przyznam sie, ze " wywody" pana bieglego sa dla mnie "szokiem", a gdy do tego dodamy nasza historie i dramaty wojenne Polakow, to po prostu czuje lekcewazenie dla dorobku "naukowego" podobnych specjalistow od prawa. Szkoda slow! Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw.veritas Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 23.04.10, 21:58 SERDECZNE POZDROWIENIA dla posla Artura Gorskiego Prawo i Sprawiedliwosc-...naszedl czarny Mojzesz.. i to powiedzal absolwent KUL z trybuny Sejmu RP. tak trzymac-prawdziwi i czysci polacy!!! ps. pan Goebbels mial tytul naukowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Adenauera czysci polacy? IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 22:01 miroslaw.veritas SERDECZNE POZDROWIENIA dla posla Artura Gorskiego Prawo i Sprawiedliwosc-...naszedl czarny Mojzesz.. i to powiedzal absolwent KUL z trybuny Sejmu RP. tak trzymac-prawdziwi i czysci polacy!!! Czy informujac nas o tym masz informacje, ze zuzycie mydla w Polsce wzroslo? Nie moge doszukac sie tego w GUSie! Slowem, twe haslo brzmi: czysci polacy ( wg twej pisowni) myja sie jedynie mydelkiem FA! ps. pan Goebbels mial tytul naukowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felas Czyści Polacy hehe IP: *.bugaj.pabianice.pl 24.04.10, 13:00 Oczywiście wszyscy demonstranci pochodzą w prostej linii od pierwszych słowian, bez domieszek innych nacji, które polskę przez lata kolonizowały. Wymieńmy chociażby kilka fal niemieckiego osadnictwa, osadnictwo olęderskie, ucieknierzy po reformacji z innych krajów, Rosjanie, Ukraińcy, Litwini, Żydzi... I ci kretyni krzyczą o czystości krwi w kraju, który zawsze był tyglem narodów i wyznań. Nie muszę też wspominać, że państwa narodowe to w skali historii europy dosyć nowe zjawisko, a ich wyobrażenie jest takie, że od wczesnego średniowiecza 100% mieszkańców naszych (feudalnych) ziem krzyczało hasła patriotyczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw.veritas Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 23.04.10, 22:14 do..syn Adenaura moj wpis to jest krzyk bolu! zle odczytales moje intencje! Jak dlugo polskie prawo bedzie tolerowalo antysemityzm i rasizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Adenauera Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 22:17 sorki, masz racje, nie "wyczulem" niuansu! Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw.veritas Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 23.04.10, 22:55 opinnie dr Schefflera sa proba usprawiedliwenia antysemityzmu i rasizmu w Polsce. Tego problemu nie-ma nasz zachodni sasiad. Nacjonalizm prowadzi do antysemityzmu i rasizmu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO 23.04.10, 23:15 miroslaw.veritas napisał: > opinnie dr Schefflera sa proba usprawiedliwenia > antysemityzmu i rasizmu w Polsce. > Tego problemu nie-ma nasz zachodni sasiad. AHAHAAHAHAAA. Naturalnie :D W ogóle tam nie ma problemu antysemityzmu i rasizmu. Nic, a nic. :D Wjazd do Polski można łatwo poznać, bo zaraz po przekroczeniu granicy zaczynają się szubienice z wiszącymi gudłajami, a tłumy łysoli maszerują z pochodniami. Ile to czasu minęło od "wielkiej czystki" na youtube gdy rżnięto masowo NIEMIECKIE filmy nazistowskie? Rok? > Nacjonalizm prowadzi do antysemityzmu i rasizmu!!! Nie - nacjonalizm to niemal kliniczny przypadek ksenofobii. Wrogami są wszyscy inni (w tym wypadku "niepolacy"). Ani stosunek do Żydów (bo domyślam się, że to rozumiesz, przez antysemityzm, choć Arabowie to takoż Semici) ani rasizm nie ma nic do rzeczy. To tylko wąskie "odpryski" szerszej wrogości. Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw.veritas Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 23.04.10, 23:14 dla mnie sa problemem antysemici! ---zydzi do gazu itd,itp. A modla sie do Jezusa,krolowa Polski jest Matka Boska. I uzywajac terminologi antysemity madla sie do zydka i zydowy. Paranoja. A jak to wszystko godzi o.Tadeusz Dyrektor Rydzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Adenauer Murzynek Bambo IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 23:25 Polska to piekny kraj, w ktorym tolerancja siega zenitu! Czarni, Zieloni, Zolci, Pomaranczowi i Ruskie, moga sobie poodychac wolnoscia! Chwalmy Pana, Pan wiedzial co robi "tworzac" polska nacje! Polska "tolerancja", to przyklad.....czego? Te, takie tam bicia ruskow, Czarnych, obsmiechujki z innych, to pryszcz! Miedzy Bugiem, Odra a Nysa, najwazniesze my som! No i ten Murzynek Bambo- z nim to jest problem! Cholera jedna nie chciala pic bialego mleka... polskiego mleka, od polskich krow! Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw.veritas Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 23.04.10, 23:35 malo znasz realia w Niemczech. Prawo niemieckie jest bezwzgledne. Nie do pomyslenia jest,ze by w oficjalnym obiegu mogly ukazywac sie pisma jak np."Nasza Polska", "Nasz Dziennik" czy tv trwam. W Bundestagu nie do-pomyslenia by bylo rasistowskie wystapienie posla PiS Artura Gorskiego ...nadszedl czarny Mesjaz,koniec cywitlizacji bialego czlowieka. Oczywiscie w tu i tam sa idioci - i ich chlebodawcy. z wyrazami szacunku i uzania miroslaw.veritas Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO 24.04.10, 05:00 Knebel na ustach nie zmienia poglądów. Co najwyżej tworzy "męczenników za sprawę". Jak sądzisz - dlaczego najwięcej publikacji nazistowskich na youtube było właśnie niemieckich? Pamiętam jak za szczeniaka (początek lat 90tych) rozdawaliśmy skinom na świdnickiej krem nivea aby mogli stać naprawdę biali. I naprawdę nie wiem czemu czuli się obrażeni (niektórzy uciekali, innym włączał się agresor). A myśmy chcieli im tylko pomóc w realizacji marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 21:22 Za to incydenty antypolskie w byłym NRD są tolerowane jak najbardziej. Zjazdy tysięcy neonazistów, wywieszanie antypolskich haseł w rodzaju "powstrzymać polską inwazję". Takie to jest bezwzględne niemieckie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
zap1957 Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 24.04.10, 07:36 -Polska tylko dla obywateli z polskimi nazwiskami- Czy to jest rasistowskie hasło? Odpowiedz Link Zgłoś
xsyst Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 24.04.10, 13:10 Pana biegłego razem z NOP proponuję wysłać do najbardziej czarnej dzielnicy Orlando, i niech tłumaczą rzeczowo i błyskotliwie jak to bardzo nierasistowskie są ich hasła. Poza tym...każdy moher w tynm kraju ma większe jaja niż panowie z NOP, bo przynajmniej jeśli pieprzą swoje bzdury, to są im wierni i bronią ich przy każdej okazji. A te ciotki przed sądem już nie wiedzą jakie bajki opowiadać, żeby tylko tych dwóch lat w zawiasach nie dostać. Gdzie Wasza szowinistyczna wierność zasadom i niezłomność? Miękkie pały :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 14 HAHAHA A?NTIFA IP: 91.180.166.* 24.04.10, 13:29 hahahha antifa, ktoś tam może i ma miękką pałę, ale tutaj musimy polegać na opinii łykających lewaczek...taka rada na przyszłość, jak chcecie walczyć z patriotyzmem, to róbcie to lepiej w adidasach, a i jeszcze jedno, dziwnie wygląda współpraca z wiadomymi służbami anarchlewaków, przecież powinniście walczyć z systemem, a nie kapować na psach Odpowiedz Link Zgłoś
krasowy28 Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 24.04.10, 13:27 A Wyborcza znowu swoje. To co stwierdził biegły doktor prawa jest nieistotne bo sprzeczne z linią ideową Wyborczej. Tym gorzej dla doktora :P Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 24.04.10, 15:32 Zatem wg red. Harłukowicza "Polak" to rasa. Świetnie. Kim więc np. jest Olisadebe? Polakiem czy tzw. Afroamerykaninem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lux Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO IP: 80.50.54.* 24.04.10, 17:24 Nie jest murzynem bo to dla murzynów obraźliwe, nie jest tez czarny bo to dla czarnych też obraźliwe. Olisadebe jest Afropolakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
l.slipko Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 24.04.10, 16:08 Pan biegly swoja "profesjonalna" opinia przylozyl reke do krzewienia swiadomosci rasowej w naszej jakze zdemoralizowanej, zinternacjonalizowanej, kosmopolitycznej i multikulturalnej ojczyznie, gdzie juz nawet zebra jest czarno-biala a krowa laciata (co jak wiadomo sprzeciwia sie polityce historycznej) Jak na ironie, zrobil to udowadniajac ze biale jest czarne a czarne jest biale i to w sensie zarowno doslownym jak i w przenosni. Niech zyje erystyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Ekspertem jest P. dr Scheffler, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 18:08 a nie pan, panie Harłukowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdwiwiony Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO IP: *.chello.pl 24.04.10, 18:29 Zaiste urocze rozumowanie-hasło Polska dla Polaków jest rasistowskie, bo głoszą je rasiści. Skąd wiemy, ze to rasiści? No bo głoszą przecież rasistowskie hasło "Polska dla Polaków". Ech, nie ma jak ludowe poczucie sprawiedliwości...;) A co do interpretacji haseł-nieśmiało przypominam, że absolutnym cywilizacyjnym standardem obowiązującym w naszym kręgu kulturowym w prawie karnym jest zasada rozpatrywania wątpliwości na korzyść oskarżonego. Jeśli zatem hasło jest wieloznaczne (załóżmy, że "Polska dla Polaków" rzeczywiście takim jest, czasem rasistowskim, czasem nacjonalistycznym), to obowiązkiem tak sądu, jak i biegłego, jest przyjęcie jego najkorzystniejszej dla oskarżonego wykładni, a nie uciekanie się do jakichś rozszerzających (pseudo)kontekstualnych interpretacji, uzupełnionych emocjonalnymi hasłami i pseudointelektualnymi koncepcjami. Wybór między teorią prawa Monteskiusza czy Beccarii a wynurzeniami pp. Harłukowicza czy Piekota wydaje mi się oczywisty... P.S. Poglądy NOP-owców uznaję za logicznie absurdalne i moralnie odrażające-(tych, którzy chcieliby wymyślać mi od zwolenników faszyzmu i rasistów, uprzejmie proszę-darujcie sobie;))- niemniej jednak reguły muszą być takie same dla wszystkich. P.S.2 Czy gdyby skinheadzi atakowali ludzi o odmiennym kolorze skóry z zawołaniem "Bij, kto w Boga wierzy" albo "Huzia na Józia" albo "Hurra" albo "Kupą, mości Panowie", to czy hasła te stałyby się rasistowskie i zaczęły podlegać penalizacji za wywieszenie ich na transparentach? P.S.3 O innych prawniczych absurdach napisanych przy okazji tej dyskusji nawet nie chce mi się pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WPSH Przeraża was, przeraża was IP: 91.180.166.* 24.04.10, 19:29 Blask siły w oczach i silne więzi Oddanie życia dla wspólnej sprawy Jednoczy nas nasza flaga Biel naszej skóry i duma rasy Białe kaptury, płonące krzyże To jedyna droga dla każdego z nas Białe imperium ciągle rośnie Choć niewidzialne, przeraża was, przeraża was, przeraża was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wuzek Karskiego Re: Przeraża was, przeraża was IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.10, 21:12 Autor: Gość: WPSH Blask siły w oczach i silne więzi Oddanie życia dla wspólnej sprawy Jednoczy nas nasza flaga Biel naszej skóry i duma rasy Białe kaptury, płonące krzyże To jedyna droga dla każdego z nas Białe imperium ciągle rośnie Choć niewidzialne, przeraża was, przeraża was, przeraża was Strach czytac! Pewnie to wypociny z Naszego Dziennika! łajt pałer w fufajkach! A co zrobic z kolorowymi pisankami? Pomalowac jajca na bialo? Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO 24.04.10, 20:02 a czy "Ameryka dla Amerykanów" jest hasłem rasistowskim? nie jest. to dlaczego "PdP" ma takim być? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaa Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO 24.04.10, 21:06 tocqueville ☺ a czy "Ameryka dla Amerykanów" jest hasłem rasistowskim? nie jest. to dlaczego "PdP" ma takim być? Czy haslo Polska dla polaczkow jest pachnace rasizmem, czy tez nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
paw.el1 Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NOP-... 24.04.10, 22:05 Ten komentarz to dno! Aż nie chce się go komentować> Pan redaktor jest chyba specjalistą od wszystkiego, a w konsekwencji od niczego. Nie ma pojęcia zarówno o materii opinii, jak i procedurze karnej. zanim pan zacznie coś znów pisać proszę przecytać coś takiego jak k.p.k.....tak jest coś takiego proszę Pana, w szczególności niech Pan spojrzy i zapamięta co jest napisane w art 5. Oburzająca jest Pana nieznajomość tematu i prawa zarazem, jeśli tak przygotowują dziennikarzy na studiach, to są to żadne przygotowania!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: innowierca pawianow nie obrazac IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.10, 22:17 : paw.el1 24.04.10, 22:05Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz Ten komentarz to dno! Aż nie chce się go komentować> Pan redaktor jest chyba specjalistą od wszystkiego, a w konsekwencji od niczego. Nie ma pojęcia zarówno o materii opinii, jak i procedurze karnej. zanim pan zacznie coś znów pisać proszę przecytać coś takiego jak k.p.k.....tak jest coś takiego proszę Pana, w szczególności niech Pan spojrzy i zapamięta co jest napisane w art 5. Oburzająca jest Pana nieznajomość tematu i prawa zarazem, jeśli tak przygotowują dziennikarzy na studiach, to są to żadne przygotowania!! Nie pieprz Pietrze wieprza pipeprzem! Szukasz wytlumaczenia dla obelzywych wezwan lysoglowych ? jesli ich wezwania sa dla ciebie jedynie okrzykami polglowkow, to pol biedy.... ale ty szukasz okazji w KK. A to juz jest wyszukiwanie okazji do uwolnienia i usprawiedliwienia lysoglowych szui. Poszukaj jeszcze w KK i w KPK mozliwosci ich usprawiedliwienia. Dla mnie, ten "element" polaczkowy to niedprocowana przez przyrode odmiana pawianow! Odpowiedz Link Zgłoś
paw.el1 Re: pawianow nie obrazac 24.04.10, 22:34 teggo twojego bełkotu nawet nie ma co cytować,poziom jest zbyt niski. I nie wiem gdzie znalazles w mojej wypowiedzi próbę usprawiedliwienia oskarżonych. a odwoływanie sie do kk oznacza twoja całkowitą niewiedzę w zakresie prawa. istnieje różnica pomiędzy prawem materialnym a procesowym ty jednak chyba nie wiesz co oba terminy w ogóle oznaczają więc się nie ośmieszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: innowierca Re: pawianow nie obrazac IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.10, 23:03 paw.el1 24.04.10, 22:34Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz teggo twojego bełkotu nawet nie ma co cytować,poziom jest zbyt niski. I nie wiem gdzie znalazles w mojej wypowiedzi próbę usprawiedliwienia oskarżonych. a odwoływanie sie do kk oznacza twoja całkowitą niewiedzę w zakresie prawa. istnieje różnica pomiędzy prawem materialnym a procesowym ty jednak chyba nie wiesz co oba terminy w ogóle oznaczają więc się nie ośmieszaj. Znaczy siem, jestes nopowym wybawicielem prawdy. Alez z ciebie specjalista. pewnie zaczniesz studiowac ustawy norymberskie. zycze rosenberowskiego podejscia do sprawy, specjalisto od KK i KPK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K@2 Re: Białe na czarnym, czyli jak rozumieć hasła NO IP: *.xdsl.centertel.pl 25.04.10, 01:20 System darmowych blogów na Word Press'ie. www.CoTyGadasz.eu/blog Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Kto groźniejszy? 25.04.10, 12:01 Gmurczyk i jego łyso wygoleni koledzy to robactwo - a ich tłumaczenia, że nie są rasistami, są śmieszne. Ale chyba nie chciałbym, aby broniła mnie przed nimi akurat Gazeta Wyborcza, reprezentująca podstępną, zaborczą, i stokroć groźniejszą od Arabów i Murzynów mniejszość narodową. Kilka faktów - tuż przed II wojną światową ta mniejszość stanowiła w Warszawie 1/3 ogółu mieszkańców. Jednak wśród zawodów takich lekarze czy prawnicy - stanowili większość. Nie mówiąc o Łodzi, w której do Polaków należał już wyłącznie bruk na ulicach. W ciągu 200-300 lat mniejszość ta skolonizowała Polskę, z jej mieszkańców uczyniła niewolników pracujących za głodowe pieniądze, by potem twierdzić na cały świat, że to właśnie Żydzi zamienili Polskę w kraj kwitnący gospodarczo, a Polacy są niewdzięczni. Szanowni Państwo z GW - kolonizujcie sobie USA. Polski nie musicie ani rozwijać, tak jak pan Madoff czy Blankfein, ani bronić nas przed skinami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Kto groźniejszy? IP: *.kielce.vectranet.pl 08.03.11, 17:09 mówisz o gazecie żałosne... popatrz na nasz rząd nie bd sie o tym rozpisywał ale odpowiedz sobie na pytanie czy żyje nam Polakom się godnie ? Mówisz ,,skinami" ale nic nie wiesz o tej organizacji albo jestes żydem ... zajrzyj sobie na profil Phantom92NR i obejrzyj sobie pare filmów Davida duke a dowiesz się prawdy o świecie poleciłbym jeszcze jedną książkę o żydach ale prawo została ona wpisana na liste książek zakazanych przez Unię Europejską ciekawe dlaczego... może dlatego że jest tam opisana niewygodna prawda ? poszukaj a znajdziesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś