Dodaj do ulubionych

70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu z ...

16.10.10, 16:26
powinni wprowadzic obowiazkowe badania psycho-ruchowe dla osob powyzej 60 roku zycia.
dziadek w smarcie, 70 lat, niezapiete pasy, gluchy i slepy i oto efekt. dobrze ze nie zabral na tamten swiat nikogo innego tylko swoje truchlo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.10.10, 17:18
      Truchło raczej zostawił.
    • Gość: zuideinde Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.upc-f.chello.nl 16.10.10, 17:18
      ale nie rozumiem tego z tym namiotem. Po co ustawili ten namiot?
      • tomboy81 Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu 16.10.10, 17:24
        Namiot jest dla zachowania godności i dla zabezbieczenia wrażliwości osób postronnych.
        • Gość: dr Kaftan i znuf te pogotowie zabija.. IP: 109.199.3.* 17.10.10, 13:08
          co za kraj ;)
    • Gość: Andy Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.chello.pl 16.10.10, 17:22
      Zgadzam się. Podobnie powinni dawać prawo jazdy najwcześniej od 20. roku życia, bo wcześniej, wiadomo, młody człowiek nie potrafi opanować emocji. Do 25. roku życia co roku dokładne badania PSYCHOLOGICZNE dla kobiet, do 30. roku - dla mężczyzn. A potem co 5 lat aż do 60. roku życia, po przekroczeniu tego wieku - badania co rok, tym razem psychoruchowe.
      • odchudzacz Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu 16.10.10, 20:19
        Gość portalu: Andy napisał(a):

> Zgadzam się. Podobnie powinni dawać prawo jazdy najwcześniej od 20. roku życia,
        > bo wcześniej, wiadomo, młody człowiek nie potrafi opanować emocji. Do 25. roku
        > życia co roku dokładne badania PSYCHOLOGICZNE dla kobiet, do 30. roku - dla mę
        > żczyzn. A potem co 5 lat aż do 60. roku życia, po przekroczeniu tego wieku - ba
        > dania co rok, tym razem psychoruchowe.

Oczywiscie wszystkie badania platne 500 zl. Chcesz wozic dupe, to plac...
        • Gość: Silver Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.globalconnect.pl 17.10.10, 17:08
          Kobiety, to powinni badać do 40. 25 lat:D:D:D Po 25, to one się dopiero rozkręcają:D Najbardziej niezdecydowane są w przedziale wieku 20-30 lat:) Jak ty nic o życiu nie wiesz:D:D:D
    • Gość: sara Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.10.10, 17:43
      Dokładnie, ludzie jadą ratować życie i ryzykują, bo 70-latek jedzie na działkę... Przejeżdżałem i widziałem, karetka i smart na jednym słupie. Dobrze, że chociaż ekipa z karetki żyje.
    • dzemmusztarda 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu z ... 16.10.10, 17:55
      to że karetka na sygnale jest pojazdem uprzywilejowanym, nie oznacza od razu, że ma pierwszeństwo...ale komu ja to tłumaczę....
      • Gość: gość Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.nettelinwestycje.pl 16.10.10, 18:10
        ma pierwszeństwo:
        Polski kodeks drogowy zezwala kierującemu pojazdem uprzywilejowanym (przy zachowaniu szczególnej ostrożności) na niestosowanie się do przepisów ruchu drogowego, a także znaków i sygnałów drogowych, w tym do sygnalizacji świetlnej. Warto jednak zaznaczyć, że kierujący takim pojazdem nie jest zwolniony ze stosowania się do sygnałów dawanych przez kierujących ruchem.
        Natomiast wszyscy użytkownicy drogi zobowiązani są do ułatwienia przejazdu pojazdowi uprzywilejowanemu m.in.poprzez natychmiastowe usunięcie się z jego drogi i w razie potrzeby zatrzymanie się.
        • Gość: lajkonik Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 18:31
          Sam sobie zaprzeczasz. Przynajmniej w cytowanym przez ciebie paragrafie nie ma ani słowa o pierwszeństwie. Niestosowanie się do znaków i sygnałów, to nie to samo. Usunięcie się z drogi i ewentualne zatrzymanie to też nie bezwzględne pierwszeństwo.
          Co nie zmienia pewnie faktu, że wina była po stronie kierowcy Smarta. Jeżeli jego rodzina będzie dochodziła prawdy to skończy się na biegłych, którzy będą sprawdzali skąd kierowca mógł widzieć karetkę czy jadąc 50 km/h mógł się zatrzymać odpowiednio szybko, czy przekroczył szybkość, a z drugiej strony z jaką prędkością max mogła jechać karetka by móc się zatrzymać, gdyby kierowca z podporządkowanej go nie mógł zauważyć.
          Nie znam warunków, więc piszę tylko o teoretycznych uwarunkowaniach,a wjechanie Smarta w bok karetki wydaje się być jednoznacznym obciążeniem.
        • Gość: pozdrawiam Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 19:43
          No i gdzie "geniuszu" w twj twojej wypowiedzi jest stwierdzenie że karetka ma pierwszeństwo?? Poza tym że muszę jej ułatwić przejazd nigdzie nie jest napisane że może we mnie wjechać jak mam zielone światło.
          • Gość: bebe Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.tktelekom.pl 16.10.10, 20:06
            skoro smart wyjezdzal z brochowskiej, a erka leciala na olawe (czyli musiala jechac opolska), to kto ma pierwszenstwo?
          • Gość: tb Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.54.19.145.static.telsat.wroc.pl 17.10.10, 11:08
            Ale tu nie karetka uderzyła lecz została uderzona. To istotna różnica.
      • cetek2071 Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu 16.10.10, 18:11
        Ale przecież kierowca Smarta wyjeżdżał z podporządkowanej...
        • Gość: Vidmo Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: 79.110.197.* 16.10.10, 18:59
          Dokładnie tak. Wyjeżdżał z podporządkowanej. Nie usłyszał sygnału dźwiękowego. Nie widział sygnału świetlnego. A nawet więcej - wcale nie obejrzał się czy nie musi ustąpić pierwszeństwa. A teraz pomyślcie że wcale nie musiał trafić w tę karetkę, tylko w inny osobowy samochód, jadący normalnie Opolską. 1 osoba zabita i 3 ranne to i tak nie jest bardzo źle. Gdyby trafił w inną osobówkę, mogło by zginąć znacznie więcej ludzi. Widziałem miejsce wypadku i dalej jestem w szoku tego co zobaczyłem.
      • Gość: zuideinde Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.upc-f.chello.nl 16.10.10, 18:19
        A to jest cytat jednego z artykulow poswieconemu pracy kierowcy w pogotowiu. Dziennikarz, ktory wczesniej zrobil pozwolenie pracowal przez tydzien jako kierowca w pogotowiu ratowniczym. Ponizej jeden dzien z jego pracy. Dla chetnych, ktorzy chca przeczytac aly artykul link:
        motoryzacja.interia.pl/wiadomosci-dnia/news/za-kierownica-karetki-pogotowia,572273

"...Przed nami jedzie Mercedes prowadzony przez młodą damę. Zbliżamy się do niego, kobieta dostrzega nas w lusterku i... gwałtownie hamuje! Muszę uczynić go samo. Czy tak należy reagować na widok jadącej za nami karetki? Czemu ta pani nie wpadła na pomysł, by trochę przyspieszyć i zjechać na bok?

Zbliżamy się do przejścia dla pieszych. Dwie młode dziewczyny idą sobie spacerowym krokiem. Dopiero gdy jesteśmy kilkanaście metrów przed przejściem, zauważają nas i rozradowane uciekają. Fajna zabawa, a w tym czasie może umierać człowiek, do którego jedziemy.

Następne przejście. Młody, dwudziestokilkuletni mężczyzna idzie sobie majestatycznie, a nawet przystaje, aby... zapalić sobie papierosa. Używam klaksonu. Dostrzega karetkę, nawet patrzy na nas i widzimy w jego oczach tępą, małpią wręcz złośliwość. Ani trochę nie przyspiesza kroku. A może małpy są mniej złośliwe, niż niektórzy ludzie?

- Co za bydło! - nie wytrzymuje sanitariusz.

Ja nie mam czasu na komentarze, chociaż same cisną się na usta. Tak bardzo chciałoby się zatrzymać, wyjść i zapytać:

- Co robisz, bezmyślny człowieku? Dlaczego tak postępujesz? Czy nie wiesz, że ja jadę komuś na ratunek?

Nie mamy czasu na wychowywanie społeczeństwa, a zresztą czy to by przyniosło jakiś efekt? Cały czas mam na uwadze uciekające sekundy. Sekundy na wagę ludzkiego życia!

Wjeżdżam w uliczkę jednokierunkową "pod prąd". W tym czasie wielkim vanem wyjeżdża z parkingu jakaś kobieta. Lekarz wychyla się przez okno i krzyczy: "Niech się pani cofnie!".

Elegancka kobieta uchyla szybę i odpowiada:

- Sp... - po czym rusza sobie i jedzie przed nami.

Słów brakuje, patrzymy na siebie przerażeni. Gdzie my żyjemy? To jest kraj, który mieni się członkostwem w Zjednoczonej Europie? To są ludzie, którzy zwą się dumnie Europejczykami żyjącymi w demokratycznym wolnym kraju?

Widać dla wielu z nich demokracja i wolność oznaczają zezwolenie na chamstwo, egoizm, bezmyślność, robienie tego, na co mamy ochotę, nawet kosztem innych. Tak wielkie przekonanie mają o sobie nasi liczni rodacy, a nie potrafią zachować się w najprostszej sytuacji, kiedy to trzeba ułatwić przejazd karetce spieszącej na ratunek. Niestety, nie dorośliśmy chyba nawet do tego!
        • wielki_czarownik Dlatego 16.10.10, 19:46
          Dlatego w każdej karetce powinien siedzieć żołnierz z karabinem maszynowym i takie bydło jak tu opisane utylizować na miejscu.
          • Gość: HM_ Re: Dlatego IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.10.10, 20:31
            Każdą karetkę na sygnale powinien obstawiać AH-64 z pełnym zestawem Helfajerów.
            Czy załoga karetki nie może zgłaszać szanownej policji utrudnienia prowadzenia akcji ratunkowej?
          • Gość: tb Re: Dlatego IP: *.54.19.145.static.telsat.wroc.pl 17.10.10, 11:20
            Może mniej drastycznie ale kamery by się przydały i każdego zidentyfikowanego osobnika który utrudniał akcję "pouczyć" w taki sposób aby przez najbliższe 10 lat spłacał koszty owej nauki.
          • wkkr To już było czarowniku 17.10.10, 13:23
            Feliks Edmundowicz utrwalał władzę rad wysyłając do zbuntowanych obłasti pociągi pancerne. Zalogi miały rozkaz strzelać do wszystkiego co się rusza.
      • Gość: gość Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: 217.153.67.* 16.10.10, 19:44
        Ale akurat w tym wypadku miała pierwszeństwo, bo Brochowska jest podporządkowana w stosunku do Opolskiej i nawet nie musiała jechać karetka,żeby trzeba było ustąpić pierwszeństwa wyjeżdżając z Brochowskiej. Widocznie nie znasz tej części miasta.
      • Gość: ogórek Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.magma-net.pl 16.10.10, 20:00
        Karetka jechała główną, Smart włączał się do ruchu z podporządkowanej... w tej sytuacji karetka miałaby pierwszeństwo nawet wtedy, gdyby jechała BEZ sygnałów.

Ale komu ja to tłumaczę...
        • Gość: ogórek Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.magma-net.pl 16.10.10, 20:03
          Tak sobie czytam niektóre komentarze i mam wrażenie, że ludzie, którzy je pisali albo nie czytali artykułu, albo czytali, ale kompletnie nie zrozumieli.
      • baca63 Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu 16.10.10, 20:33
        dzemmusztarda napisał:

> to że karetka na sygnale jest pojazdem uprzywilejowanym, nie oznacza od razu, ż
        > e ma pierwszeństwo...ale komu ja to tłumaczę....

Karetka jechała główną a Smart wyjeżdżał z podporządkowanej, więc Twój wywód o braku pierwszeństwa pojazdu uprzywilejowanego, jest nie na temat.
      • Gość: speedy Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.chello.pl 17.10.10, 07:21
        smart wyjeżdzał z drogi podporządkowanej.
        więc co sie plujesz?
        Jak jedziesz autem, patrzysz w każdą boczna uliczke czy czasem coś nie wyjedzie?
      • Gość: jajkokeczup Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: 109.243.74.* 17.10.10, 15:17
        skoro takie są przepisy to nie ustępuj, nad tobą może też kiedyś rozłożą namiot
      • Gość: GOSC Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.Red-80-38-24.staticIP.rima-tde.net 18.10.10, 08:46
        SOBIE WYTLUMACZ, ZE NA TAKIEJ ULICY JAK OPOLSKA, KTORA NALEZY DO GLOWNYCH ULIC, KAZDY SAMOCHOD MA MALE SZANSE NA CALKOWITE WYHAMOWANIE PRZED DEBILEM, KTORY WYMUSIL PIERSZENSTWO.
        • Gość: xyz Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.petrus.pl 19.10.10, 15:24
          trochę szacunku!!!!
      • Gość: balbina Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.bluel.net 19.10.10, 01:06
        mam nadzieje, e nie masz prawa jazdy, gdyz karetka na sygnale ZAWSZE ma pierwszestwo
    • Gość: gość Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 18:05
      Aleś ty podły ! Pewnie jesteś sierotą i należysz do PIS-u ! Prowadzenie pojazdu uprzywilejowanego nie oznacza automatycznego pierwszeństwa przejazdu . Kierowca karetki też musi przestrzegać przepisów i też musi uważać . Stała się tragedia : człowiek poniósł śmierć . Jak umrze ci ktoś bliski też będziesz mówił o jego truchle ?
    • Gość: wrc Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 18:13
      A skąd wiesz, że to kierowca smarta ponosi winę za ten wypadek?
      • Gość: miś Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.am.wroc.pl 16.10.10, 18:24
        Kierowca Smarta wymusił pierwszeństwo! Wyjechał na drogę z pierwszeństwem przejazdu z bocznej drogi, podporządkowanej.
      • baca63 Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu 16.10.10, 21:07
        Gość portalu: wrc napisał(a):

> A skąd wiesz, że to kierowca smarta ponosi winę za ten wypadek?

Bo wyjeżdżał z Brochowskiej a karetka jechała Opolską.
        • Gość: Lisi Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.10, 00:47
          ... warto dodać, że ponoć jechała lewym pasem - wyprzedzając auta. Jeden samochód zatrzymał się przed skrzyżowaniem, żeby przepuścić karetkę, dziadek myślał, że kierowca osobówki go puszcza z podporządkowanej i władował się pod karetkę, która jechała lewym pasem - tak ktoś na jednym forum to opisał ...
    • lk1982 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu z ... 16.10.10, 18:22
      "W sobotę na skrzyżowaniu z ul. Tyską osobowy smart (...)" - skrzyżowaniu z czym? Tu się powinny znaleźć nazwy dwóch ulic w jednym zdaniu, Państwo Redaktorstwo.
      • yoka1 Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu 16.10.10, 19:03
        ale w kolejnych już masz, że z Opolską. Przeczytaj całość, a potem dyskutuj.
    • Gość: duVitt Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.nwrknj.east.verizon.net 16.10.10, 18:38
      przyjrzyj sie statystykom wypadkowym wg wieku kierowcy a pozniej pisz swoje pierdoly.
      • Gość: taka prawda Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 19:40
        Statystyki to takie same coś jak prognoza pogody. Robi to ktoś aby wziąść kasę, ale nie za bardzo się to ma do rzeczywistości.
    • mynia_pynia 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu z ... 16.10.10, 19:24
      Widziałam efekt tego wypadku kilka minut póżniej.
      Szkoda że facet nie zapiął pasów, bo ten smart nie był jakoś super roztrzaskany. Widziałm jak reanimują tego kierowcę. Niemiły widok, odrazu człowiek pokornieje.
    • carlo1966 Badania psycho-ruchowe??? 16.10.10, 19:38
      Ciekawe pojęcie medyczne;) Jakby chcieć byc restrykcyjnym- to powinno się wprowadzić badania psychologiczne dla kierowców do 30-go roku życia, bo czesto jeszcze nie dorośli mentalnie do kierownicy. Ale przede wszystkim powinno się zakazać dopuszczeć do ruchu takich gówien jak smart i jemu podobne pudełka od zapałek
      • oskarml0 Re: Badania psycho-ruchowe??? 16.10.10, 20:11
        Smart, pudełko zapałek. O czym ty piszesz?? masz pojęcie?? a ty czym jeżdzisz?? I JAK?????
        • Gość: Anty Re: Badania psycho-ruchowe??? IP: 78.145.11.* 17.10.10, 02:56
          Tak, Smart to g*wno jakich mało. Jest tak nieprzewidywalny, że nie sposób go opanować, nawet wyczynowi kierowcy wyścigowi mają poważne problemy z opanowaniem tego jeździdełka w sytuacjach awaryjnych.
      • Gość: ?? Re: Badania psycho-ruchowe??? IP: *.e-wro.net.pl 16.10.10, 20:22
        Chlopie wiesz co Ty gadasz?
        Sprawdz sobie testy NCAP.
        Te auto jest bardzo bezpieczne.
        A to ze koles jechal bez pasow to jest jego wina.
      • Gość: gość Re: Badania psycho-ruchowe??? IP: *.n4u.abpl.pl 17.10.10, 09:04
        Po pierwsze, smart to niebezpieczne "pudełko zapałek. Po drugie, od pewnego wieku (powiedzmy od 65 lat) utrzymanie prawa jazdy powinno być możliwe tylko poprzez COROCZNE DOKŁADNE BADANIE LEKARSKIE: internistyczne, okulistyczne, laryngologiczne (audiometria) a może i także - oprócz lekarskiego -psychologiczne. Zbyt wielu starców prowadzi samochody i powoduje wypadki, często po prostu przez utratę przytomności za kierownicą. Pod koniec tego lata dostawczak wjechał w tłum ludzi zabijając 2 osoby a to auto prowadził 86-letni kierowca.
      • Gość: gość Re: Badania psycho-ruchowe??? IP: *.n4u.abpl.pl 17.10.10, 09:13
        W Portugalii zginęło niedawno kilku autostopowiczów w pojeździe, który prowadził kierowca w wieku bodajże 76 lat. Kolejny dowód na to, że starcy nie powinni prowadzić samochodów (a przynajmniej powinni mieć znacznie częstsze badania, gdyż w podeszłym wieku często występują choroby mogące spowodować zasabnięcia, omdlenia, utraty przytomności). Nieraz człowiek stary jest bardziej "pewny siebie", przemądrzały, uważa się za "okaz zdrowia" (będąc w istocie schorowanym starcem) - przykładem jest mój ojciec (na szczęśćie nie ma prawa jazdy i samochodu), który będąc niemalże wrakiem (80letnim) ma się za okaz zdrowia i jeszcze ma czelnośc uważać się za autorytet dla mojego zdrowia (jest w sprawach związanych ze zdrowiem IDIOTĄ, chociaż jest profesorem uniwersytetu), czym m. in. wpędził mnie w dwa udary słoneczne (oraz zapędził mi brata do grobu).
        • Gość: carlo1966 Re: Badania psycho-ruchowe??? IP: *.180.9.198.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.10.10, 10:59
          Grzecznie odopwiadam- jeżdżę Mazdą 6, przed nią były min 626 i 323. Mam 40 lat;) jeżdżę od 17-roku życia. Uważam, że przy poziomie większości polskich kierowców najlepiej jeżdzić czołgiem. Podtrzymuję swoją opinię, że należy wprowadzić badania psychologiczne dla wszystkich a szczególnie dla młodych kierowców. Pamiętam jak się zachowywałem, gdy dorwałem się do kierownicy;)- więc nie jest to żadna złośliwość. Jeśli teraz mam przyjemność mieć kłopot na drodze w związku z innym kierowcą- to jest to zwykle gó...arz w dresie a nie starszy pan. Ci akurat jeżdźą bardzo zgodnie z przepisami- często starymi samochodami. Oczywiście powinni tez być badani- jak wszyscy. Określanie ich jako "starców za kierownicą" jest nie tylko chamstwem ale i pogardą dla starości- modną bardzo obecnie. Tylko ci młodzi "mistrzowie kierownicy" nie wiedzą, że kiedyś też się zestarzeją i bedą chcieli żeby to szanować. A najważniejszym problemem jest to, że na polskich drogach w ostatnich latach pojawiła się masa zachodniego złomu z mocnymi silnikami. Społeczeństwo nie dorosło do rozsądnego stosowania tych rakiet i zwyczajnie za kierownicą głupieje.
        • Gość: Den Re: Badania psycho-ruchowe??? IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.10, 14:10
          To nie 75-letni dziadek prowadził, tylko 40-letni mężczyzna, a ten dziadek wyprzedzał, spychając autostopowiczów wprost pod jadącego busa... Bilans: 3 młode osoby, 40-letni kierowca martwi, 75-letni stary dziad żyje! Powinien być zakaz prowadzenia pojazdów dla starych, niedołężnych ludzi, dlaczego muszą ginąć przez nich inni?!
          • Gość: carlo1966 Re: Badania psycho-ruchowe??? IP: *.180.150.78.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.10.10, 07:49
            Noo, powinien być zakaz prowadzenia pojazdów dla młodych , zwariowanych z "fantazją"- bo giną przez nich niewinni ludzie no i psy. Na mojej osiedlowej uliczce próbują "zamykać licznik". A najlepszym pomysłem jest przymusowa przesiadka wszystkich Polaków do Malucha. Nie będzie przekraczania prędkości i tym samym dużo mniej wypadków.

Swoją drogą jakoś nic ciekawego nie dzieje się chyba w tym Wrocławiu , skoro taki news 3 dni wisi na stronie.
            • Gość: Andrzej Re: Badania psycho-ruchowe??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.10, 09:29
              Widzę, że bronisz starszych kierowców jak jakiś adwokat. Proste testy na reakcję, reflex:
              - zapala się światełko i badany naciska guzik w momencie gdy widzi światełko
              - włącza się sygnał dźwiękowy i badany naciska guzik w momencie gdy usłyszy sygnał
              Jak myślisz kto szybciej zareaguje wciskając guzik w momencie zapalenia się światełka czy włączenia się sygnału dźwiękowego: 20-30-40-latek czy 60-70-80-latek? Zdecydowana większość starszych osób nie ma szans z takim 30-latkiem (mówimy o reakcji na zdarzenia). Jeżeli twierdzisz inaczej to chyba tylko przez upór i dla zasady żeby stać przy swoim zdaniu. Dla kierowców w podeszłym wieku (powyżej 70 lat) OBOWIĄZKOWO powinny być robione badania lekarskie i testy psychofizyczne bez względu na to czy ktoś ma prawko od 40 lat czy nie miał ani jednej stłuczki czy żadnego punktu karnego! Upływu czasu a co za tym idzie sprawności psychoruchowej nie zatrzymasz. Tak więc badania dla starszych kierowców obowiązkowo i kropka!
              • Gość: k. Re: Badania psycho-ruchowe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 11:19
                Testy dla kierowców w wieku podeszłym - tak, jak najbardziej.
                Jednak co ma piernik do wiatraka. Wspominasz testy i porównujesz rezultaty jakie osiągnie 20-latek i 60-latek. Nie dodałeś do tego jednej rzeczy: jadący 50 człowiek w podeszłym wieku, nawet ze swoim niższym refleksem jest w stanie więcej zrobić w sytuacji niespodziewanej, niż 20 letni szczyl jadący 100 km/h po drodze z ograniczeniem do 50. Statystyki tak tępione we wcześniejszych postach mówią same za siebie- najwięcej wypadków śmiertelnych powodują młodzi mężczyźni w wieku ok. 25 lat. Daj boże jak zabiją siebie, gorzej jak zabiorą ze sobą innych na tamtą stronę.
    • ziomal101 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu z ... 16.10.10, 19:47
      Dobrze tak bandycie. U mnie nie ma dnia, żeby nie jechała karetka, a kierowcy-kryminaliści mają to w d..., jak jedzie na sygnale niewielu ustępuje.
    • Gość: (gość portalu) pasy i poduszka by go uratowały IP: *.217.146.194.generacja.pl 16.10.10, 20:07
      pasy i poduszka by go uratowały,
      bo przestrzeń dla kierowcy nie była istotnie naruszona.
      • Gość: gość Re: pasy i poduszka by go uratowały IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 21:08
        e tam. Dziadek pewnie zmarł na zawał jak zobaczył co zrobił. Zdarza się.

Kilka lat temu idę sobie do roboty od przystanku, a tu nagle za mną krzyki. Oglądam się i... po chodniku za nami jedzie samochód. Kierowca na nic nie reaguje, ludzie pryskają na boki (na szczęście było gdzie), aż auto zatrzymało się na słupie.

potem w gazecie przeczytałem, że facet dostał zawału jak jechał i trup na miejscu. Bynajmniej nie od rąbnięcia w słup, bo jakieś 30-40 jechał (pewnie mu już noga z gazu spadła)
    • Gość: z Wojtas71,to takim jak ty powinno się przeprowadzać IP: 217.98.20.* 16.10.10, 20:08
      obowiązkowe badania "psycho-ruchowe" - jak to nazwałeś. Takim "nieśmiertalnym", którym wydaje się że wyjdą cało z każdej niebezpiecznej sytuacji na drodze, więc je co chwila prowokują brawurową jazdą.
      A dodatkowo: parę dni temu z jedną z gazet ukazał się nowy kodeks drogowy, radzę poczytać i przekonać się, że kierowcę karetki jadącej na sygnale również obowiązują przepisy ruchu drogowego, w tym zachowanie szczególnej ostrożności...
    • oskarml0 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu z ... 16.10.10, 20:09
      Następna tragedia z dziadziem w roli głównej. A może Rząd powinien zmienić przepisy?????
      • Gość: Handy Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 22:09
        Wal się durniu. Ja mam już prawie 70 lat, i nie życzę sobie żebyś nazywał mnie protekcjonalnie.
        Idąc twoim tokiem rozumowania, rząd powienien zakazać wydawania prawa jazdy osobnikom przed 25 rokiem życia - to oni powodują najwięcej koszmarnych w skutkach wypadków drogowych.
      • wkkr 70 latek dziadziem???? 17.10.10, 13:19
        A ty kretynem.
    • kuma1 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu z ... 16.10.10, 20:47
      Przed wydaniem opini o winie kierowcy auta osobowego, powinni sprawdzić czy miał szansę usłyszeć i zobaczyć karetkę.W mieście czasem w ostatniej chwili w lusterku widać nadjeżdzającą i wymijającą auta karetkę i jej sygnał.
      • wielki_czarownik Myśl logicznie 16.10.10, 21:20
        Jeżeli karetka wyprzedzała inny pojazd i dziadek jej nie widział, to powinien ustąpić pierwszeństwa temu wyprzedzanemu pojazdowi, bo wyjeżdżał z podporządkowanej.
        • Gość: Uhn osobowy smart? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.10.10, 21:35
          A sa jakies inne???
          • wkkr Re: osobowy smart? 17.10.10, 13:25
            Gość portalu: Uhn napisał(a):

> A sa jakies inne???
            =============
            tak, z kratką... ;)
        • Gość: tb Re: Myśl logicznie IP: *.54.19.145.static.telsat.wroc.pl 17.10.10, 12:05
          Z tym to różnie może być. Jeśli nie widział karetki ani sygnału nie słyszał, to mógł pomyśleć, że ktoś mu uprzejmość udziela. Jest teraz takie zagęszczenie ruchu, że w niektórych miejscach bez uprzejmości można by godzinami wyczekiwać na czystą sytuację. A z uprzejmością, to jest tak, że jak ktoś daje, to należy sprawnie skorzystać. No i czasem może z tego wyjść nieporozumienie.
      • Gość: Zasmucona Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.petrus.pl 16.10.10, 21:34
        Proszę, uszanujcie zmarłego i jego rodzinę. Winny czy nie, to już nie jest ważne. Tylko on zginął. I mogę Wam zaświadczyć, że nie był głuchym i ślepym "dziadzią" czy "truchłem", ale wspaniałym człowiekiem! My też to czytamy...
        Chciał(a)byś takie rzeczy czytać o zmarłej, bliskiej Ci osobie? Kwestia Twojego sumienia.
      • Gość: tb Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.54.19.145.static.telsat.wroc.pl 17.10.10, 11:56
        > Przed wydaniem opini o winie kierowcy auta osobowego, powinni sprawdzić czy mia
        > ł szansę usłyszeć i zobaczyć karetkę.W mieście czasem w ostatniej chwili w lust
        > erku widać nadjeżdzającą i wymijającą auta karetkę i jej sygnał.

Chyba, że ktoś w debilną rąbankę z uwielbieniem się zasłuchał albo ma kłopoty ze słuchem. Bo ja dziwnym trafem jak usłyszę sygnał, to po kilkunastu sekundach na ogół jestem dopiero w stanie namierzyć ją wzrokiem. Chociaż może nie natrafiłem na tą z cichym sygnałem, kto wie.
    • mamagnoma 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu z ... 16.10.10, 21:59
      Moj maz mial stluczke. Winnym kolizji byl 84 letni kierowca, ktory wjechal na skrzyzowanie niezgodnie z przepisami!!!! Mi tez w glowie sie nie miesci ze prawa jazdy nie sa w tym wieku wydawane na czas okreslony!!!
      • Gość: antydziałkowiec Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.10.10, 22:11
        dziadek musiał na działkę jechać żeby qrde papryki kilo wziąć przez cało miasto przejechał i 10 zł poszło na benzynę, papryka w sklepie 3 zł, ale działka działka działka ! Bo komuna tak ludzi zmanierowała że żreć nic nie było to działka super rzecz. A propos badań - auto przechodzi co roku przegląd, dziadzio 90-letni nie.
        • iryda-1 Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu 16.10.10, 23:08
          Ale z ciebie głupek że wypisujesz takie rzczy.Zobaczymy jaki ty bedzieśz w tym wieku co ten pan.Idiota..
      • Gość: aaa Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.10, 23:37
        Najwięcej wypadku robią jednak młodzi, może "mamagnoma" zapoznałaby się ze statystyką.
        Kobiety też mają wypadki i co mam zaproponować, żeby Ci zmienili prawo jazdy na czas określony?
      • Gość: jan Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.93-89-46.enivest.net 17.10.10, 00:39
        Odpowiadam mamagnoma. Zanim wypowie sie taka opinie podobnie negatywna dla starszych kierowcow jak u kilku innych dyskutujacych, trzeba choc troche wczuc sie w ok. 80 letniego kierowce, ktory jezdzi kilkadziesiat lat i dla ktorego jest nie do pomyslenia odbior prawa jazdy. Tu testy psychologiczne czy inne nie sprawdzaja sie do konca, bo olbrzymią role odgrywa rutyna, znakomicie zautomatyzowane odruchy w dziesiatkach sytuacji, o ktorych młody kierowca nie ma pojęcia. Statystyki wskazuja, ze najciezsze wypadki powoduja kierowcy z 5-letnim stazem! O tym co wyprawia wielu mlodych kierowcow lepiej nie myslec. Jak starszy popelni bląd i spowoduje wypadek, to podnosi sie wrzask: spieprzaj dziadu/dziadowko od kierownicy. W 88. roku zycia moja matka ciezko zachorowala i błagała lekarzy, zeby ja wyleczyli, bo chce jeszcze choc troche pojezdzic autem. Mowili mi, ze majaczy. A ona przez ponad 50 lat i do ostatniego dnia przed przyjeciem do szpitala jezdziła autem i nie spowodowala zadnego wypadku! Ja mam prawie 70. i trasy od 500-1500 km pokonuje w ciagu jednego dnia lub nocy kilka razy w roku w celach sluzbowych i nie wyobrazam sobie, zeby ktos mi tego zabronil. Troche wiecej tolerancji i zrozumienia dla starszych kierowcow, bo wiemy co znaczy prowadzenie auta.
        • Gość: Stygmak Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.10, 13:36
          Rozumiem, że ludziom którzy nagle oślepli tez by pan pozwolił prowadzić samochód, bo to przecież nie humanitarne i nieludzkie tak nagle czegoś zabraniać w obliczu indywidualnej tragedii jaką jest ślepota? badania dla osób starszych są właśnie po to, żeby ustalić czy ktoś jeszcze może czy już nie powinien, mam starszego ojca, lata rekreacyjnie na szybowcach, ale żeby to robić musi co roku przejść badania medyczne, i pomimo tego że w szybowcu może zabić głównie siebie to nikt ich nie kwestionuje że to ograniczanie swobód. Starsza osoba która zginęła, w momencie gdy zaczynała jeździć najpewniej nie wiedziała że jest coś takiego jak pas bezpieczeństwa, bo samochody ich najczęściej nie miały, więc przez lata się nauczyła że to coś, co tylko przeszkadza. Pan napisał że tez sobie pewnych rzeczy nie wyobraża, może to znak że też czas przenieść się do środków komunikacji publicznej? To że coś sie kiedyś robiło nie oznacza że będzie to można robić ciągle, pokory nieco, także tej wobec wieku której to się pan tak domaga.
          Tyle się mówi o tragedii rodziny zmarłego, ale jakoś nikt nie wspomina o osobie do której ta karetka jechała, i ci wszyscy obrońcy staruszków milczą jakoś dziwnie o osobach do których ta rozbita karetka już nie dojedzie, kurde kiedyś to się nazywało hipokryzja? albo coś w okolicach.
    • Gość: wazne!!! Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.10, 00:36
      czy ktos wie jak nazywal sie ten dziadek?
      czy byl z Brochowa???
      • Gość: powiadomiona Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.10, 15:52
        TAK, TEN CZŁOWIEK BYŁ Z BROCHOWA WŁAŚNIE WRACAŁ Z POGRZEBU INNEJ OSOBY
      • Gość: WNUCZKA Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 16:30
        Tak,był z Brochowa.nazywał sie Jurek:(((((((((((((((((((
    • odchudzacz Trzeba byc idiota, zeby jezdzic smartem... 17.10.10, 01:56
      A moze dziadzio myslal, ze to wozek inwalidzki? ;-)))))
      • ronfleuse Re: Trzeba byc idiota, zeby jezdzic smartem... 17.10.10, 02:45
        odchudzacz napisała:

> A moze dziadzio myslal, ze to wozek inwalidzki? ;-)))))

No, fantastyczny żart, doprawdy. Boki zrywać.

Co za żenada.
    • inwestor_z_kataru Smart składa się ze strefy zgniotu i 4 kółek 17.10.10, 02:55
      Posiadaczom smartów życzę dużo zdrowia.
      • radeberger Re: Smart składa się ze strefy zgniotu i 4 kółek 17.10.10, 22:08
        www.euroncap.com/tests/smart_fortwo_2007/303.aspx
        Można sobie tylko życzyć takich stref zgniotu..
    • Gość: Kierowca60-letni. Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.chello.pl 17.10.10, 09:25
      OD40-tu lat prowadzę samochód i jeżdżę za granicą i po kraju i mam czyste konto punktowe i nie zapłaciłem nigdy mandatu. A ostatnio zostałem potrącony na środku jezdni na pasach i na zielonym świetle.Kierowca miał 30 -ci lat ,to jakie on musi przejść badania, psychiatryczne to za mało.
      • Gość: bella96 Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: 195.82.180.* 17.10.10, 10:55
        Przykra sprawa, ale pamiętajmy, że nie każdy 20latek to zabójca za kierownica, tak samo jak nie każdy 70latek to stetryczały zgred.Decydują cechy indywidualne.
        W Kanadzie i USA jest sporo kierowców w wieku > 80 tyle, że tam nie ma takiego natężenia ruchu i takiego pędu oraz agresji na drogach, jak u nas.
        Jeżdżę autem regularnie w różnych częściach świata (w tym w krajach arabskich) i zdecydowanie najgorzej jest w Polsce, bo aut w cholerę, dróg brak, każdy jak tylko ma szansę to wyprzedza z nogą do deski. Ot - taki naród podróżników, którym nie dano infrastruktury - nic nie poradzisz...
        Jak będzie sieć autostrad i paliwo po 7pln/litr to problem rozwiąże się sam - młody nie będzie szpanował, bo pierwszy spod świateł to pierwszy na stacji, a dziadek nie pojedzie Smartem po paprykę na działkę tylko pojedzie rowerem, albo kupi w sklepie obok.

Pozdrawiam,

P.
        ------------------------
        Ot taki sobie LCD - i dla Młodych i dla Starych
        • Gość: młody? Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.centertel.pl 17.10.10, 12:04
          Widze z każdej ze stron sami nadkierowcy się wypowiadają. Prawda jest taka że co najmniej 75% kierowców w polsce może i potrafi prowadzić samochód, ale poruszać się nim wśród innych to już katastrofa, młodzi którzy myślą że są superfantastycznymi kierowcami w swoich(i nie tylko) samochodach, idąc dalej, młodzi 30 latkowie ludzie sukcesu ze swoimi turbodieslami w kombi(lol) myślący że już dojrzeli do panowania na drogach, a prawda jest taka że jeżdżą tak samo jak "młodzi", kolejne grupy wiekowe nie są lepsze, myślący ze po ich stażu za kierownicą wiedzą już wszystko, tylko u nich jest problem w tym że rzeczywistość się zmienia i nie da się wiedzieć wszystkiego. Już w tym wieku refleks spada i pomimo iż potrafią jeszcze zachować się na drodze, to i tak nie ma reguły co do tego. Jak ktoś od młodego był burakiem to już się nie zmieni. Ludzie starsi to to samo co wszytskie poprzednie grupy użytkowników dróg, większość jeździ spokojnie, ale takiego natężenia ruchu to oni nigdy nie widzieli. Teraz na drogach w Polsce to jest jedna wielka walka, można też mieć wszystko gdzieś i zrelaksowanym poruszać się po drogach. Niestety ludzka głupota, zwana egoizmem lub jedynym właściwym człowiekiem na odpowiednim miejscu-zawsze prowadzą do tego że poruszanie się po drodze to męka. To co się przytrafiło mogło się zdarzyć każdemu, zwłaszcza jeżeli starszy pan rzeczywiście myślał, że samochód który się zatrzymał go puszczał, a karetka jechała lewym pasem. Był na tyle zasłonięty że ani nie widział ani nie słyszał. A jakby miał "młody' czy "średni" usłyszeć? nawet jakby coś się przedarło to radio poruszające każdy plastikowy element w samochodzie by zagłuszyło. Także nie ma co porównywać moi drodzy. Jeżdżę bardzo dużo, wiem jak to wygląda. To co ludzie wyprawiają woła o pomstę do nieba. Kultura jazdy maleje z roku na rok. Ostatnio musiałem korzystać z komunikacji miejskiej, cóż to za komfort psychiczny gdy nie musisz nieustannie korzystać z zasady braku zaufania do innych kierowców, która co jak co pozwala bezpiecznie przejechać dziesiątki tysięcy kilometrów. Pozdrawiam i życzę bezpiecznej jazdy.
    • bellassij Widocznie nie był Smart ale Old but Stupid 17.10.10, 11:25
      sądząc po niezapiętych pasach i okolicznościach wymuszenia.
      • Gość: krzysiek Re: Widocznie nie był Smart ale Old but Stupid IP: *.as.kn.pl 17.10.10, 15:36
        Pod takimi artykułami należałoby wyłączać możliwość komentowania. Nie przyszło ci na myśl, że np. ktoś z rodziny zmarłego mógłby to czytać?
        • bellassij Re: Widocznie nie był Smart ale Old but Stupid 17.10.10, 15:47
          Oczywiście, że powinni wyłączyć możliwość komentowania. Bo przez wzgląd na:
          1) rodzinę
          2) opinię publiczną
          3) poprawność polityczną
          4) możliwość przeczytania przez nieletnich
          5) i 1000 innych pierdół udających powody
          nie sposób w tym kraju nazwać głupoty GŁUPOTĄ, nieznajomości przepisów IGNORANCJĄ, a nieszanowania życia innych użytkowników dróg BYCIEM POTENCJALNYM ZABÓJCĄ - bo jeszcze ktoś się poczuje urażony albo co gorsza obrazi się.

Lecz się gościu.
          • jureek Re: Widocznie nie był Smart ale Old but Stupid 19.10.10, 09:45
            bellassij napisała:

> Oczywiście, że powinni wyłączyć możliwość komentowania. Bo przez wzgląd na:
            > 1) rodzinę
            > 2) opinię publiczną
            > 3) poprawność polityczną
            > 4) możliwość przeczytania przez nieletnich
            > 5) i 1000 innych pierdół udających powody

Zamiast tych pięciu punktów wystarczyłby jeden - zwykła, ludzka przyzwoitość.
            A jak uważasz się za sędziego uprawnionego do osądzania innych i ich obrażania, to czemu nie pójdziesz na pogrzeb tego człowieka, żeby tam rodzince wykrzyczeć w twarz, jakim to łajdakiem był ich krewny? Wielki odważny się znalazł schowany za anonimowym nickiem.
            Jura
            • bellassij Re: Widocznie nie był Smart ale Old but Stupid 19.10.10, 16:37
              Jureczku:
              1) nie uważam się za sędziego, ale odróżniam trzeźwą ocenę sytuacji od obrażania i osądu
              2) nie chodzę na pogrzeby osób, których nie znałem osobiście
              3) nie krzyczę, zwłaszcza na cmentarzach, bo jestem dobrze wychowany
              4) sprawca i ofiara zdarzenia w jednym był dorosłym człowiekiem, który odpowiada za własne czyny. Odpowiedzialność w tym konretnym wypadku równała się śmierci, tak bywa. O łajdactwie nic nie wiem, więc proponuję - jeśli jesteś w posiadaniu takich informacji - samemu udać się w miejsce pochówku
              5) jak rozumiem jureek nie jest anonimowym nickiem przez wzgląd na zastosowanie dwóch liter e

PS. Przywykłem do Twojego mentorskiego tonu, jak również wiem, że nie znosisz zdrabniania swego nicka :)
              • jureek Re: Widocznie nie był Smart ale Old but Stupid 19.10.10, 17:06
                bellassij napisała:

> 1) nie uważam się za sędziego, ale odróżniam trzeźwą ocenę sytuacji od obrażani
                > a i osądu

Aha, "Old but Stupid" jest jedynie trzeźwą oceną sytuacji bez żadnego obrażania. Dowcip rzeczywiście na wysokim poziomie i świadczący o empatii.
                Jerzy Ochman
                • bellassij Re: Widocznie nie był Smart ale Old but Stupid 19.10.10, 17:37
                  Nie, to angielska parafraza (w nawiązaniu do marki samochodu uczestniczącego w kolizji) polskiego powiedzenia "Stary, ale głupi". Mądry nie jeździ bez pasów (o reszcie okoliczności litościwie się nie wypowiedziałem).

Empatia byłaby na miejscu, gdyby pasy były zapięte.

Bartłomiej Lasij
                  • jureek Re: Widocznie nie był Smart ale Old but Stupid 19.10.10, 17:58
                    Wiem, że to był angielski żart słowny, moim zdaniem jednak nie na miejscu i na pewno nic nie wnoszący merytorycznie do dyskusji.
                    Jura

P.S. Widzę, że jednak wolisz pozostać anonimowy. Ja tam nie mam obaw, co pomyślą sobie o mnie moi realni znajomi czytając to forum.
    • zasadniczook 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu z ... 17.10.10, 16:07
      He was not smart enough
    • Gość: Typer Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.brochow.net 17.10.10, 21:55
      Podejrzewam mimo że Ciebie nie znam to pomimo jego 70 był sprawniejszy od Ciebie .Czasami zastanów się co piszesz( bo umysłowo był na pewno był sprawniejszy od Ciebie
      • Gość: taka prawda Re: 70-letni kierowca smarta zginął po zderzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 08:17
        Gdyby był sprawny umysłowo, to by się nie wpieprzył z podporządkowanej prosto pod karetkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka