Dodaj do ulubionych

Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie r...

26.11.10, 22:22
"Ta reklama jest jak z epoki Gierka - ocenia prof. Dariusz Doliński, członek konkursowego jury. - Gdy pierwszy raz ją zobaczyłem, pomyślałem, że została zrobiona "dla jaj". A to nie dość, że na poważnie, to jeszcze jako ważny element kampanii."

Pan redaktor nie wysłuchał do końca. Jako "reklamę z epoki Gierka" prof. Doliński określi spoty woborcze Napieralskiego. Dla jaj miał być zrobiony inny fragment kampanii, czyli teledysk "Tylko on!" na którym dwie blond-dziewoje prężą się przed kamerą wychwalajac pana Napieralskiego...

Generalnie bardzo fajna gala, większość nominowanych w 100% na nominacje zasłużyła. Szkoda tylko, ze nikt nie zgłosił się po odbiór... :P
Obserwuj wątek
    • naiwny_debilek Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie 26.11.10, 23:55
      hmm, mam mieszane uczucia. Od konkursu najgorszych reklam oczekiwałbym inteligentnej satyry a nie głodnych kazań. Twaróg jest przecież boski! Wolicie "jogobela jogobela" głosem a'la pedofil? Baner z cyckami też jest z jajem. Reszta faktycznie do d..py, a Dutkiewicz wśród młodzieży mógłby iść w szranki z Leninem i Kimem, i tak jak na niego głosowałem w wyborach, tak i tu bym zagłosował. Ale twaróg?? Połkneliśta kij, jurory?
      • Gość: watcher Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie IP: *.e-wro.net.pl 27.11.10, 09:33
        zgadzam się, że twaróg wcale nie był najgorszy ... ok był problem z tą kolorystyką, ta pielęgniarka była do bani, sam klejm też był średni ... nie była to i nie jest dobra reklama, ale nie najgorsza z tych pokazanych

co do reklamy zp iersiami - niezłe, ale ten dół z reklamowaniem agencji spaprał sprawę mniejsze logo, mniejsza czcionka i by było git
        • Gość: 123 chamstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.10, 13:16
          nazwa równie siermiężna jak cały plebiscyt.
          do jednego worka wrzucono wyskobudżetowe kamapnie viatsteronu czy polbanku oraz samoróby jak militaria. to jak porównanie czołgu i hulajnogi.

w składzie tej dziwnej kapitulł nie ma nikogo z branży reklamowej,
          jest za to grupka nieznanych wykładowców z trzeciorzędnych uczelni.

takie plebiscyty może są dobre dla studentów ale żeby robić z tego "wydarzenie"?!?

• Gość: lol76 ...za seksizm, chamstwo i brutalność. IP: *.asidua.com / 192.168.42.* 09.12.10, 13:45
            - za seksizm, chamstwo i brutalność....
            ...hmmm - to sa terminy ktorych Polacy raczej nie zrozumieja. W tym kraju baba ma gotowac i 'dawac', a facet to macho z karkiem ktory latwo daje nieznanjomemu w ryj... wsytarczy spojrzec na pierwszy-lepszy tzw 'familijny' magazyn plotkarski z programem tv - az roi sie od reklam z cycami (tapety na komorki) i niewyjasnionych dla mnie (z punktu widzenia popytu na te produkty) reklam broni na srut, hukowej itd itd... tak wiec juz dzieciakom wydaje sie ze takie klimaty to cos normalnego.
            Jak taki tepy buc ma potem rozumiec slowo 'seksizm'... jak taki wice-premier ma potem zrozumeic ze prostytutka to tez kobieta i ja tez mozna zgwalcic...
    • Gość: watcher Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie IP: *.e-wro.net.pl 27.11.10, 00:02
      pani redaktor wielu rzeczy nie wysluchala z tego co widac w tekscie, bo prof. Dolinski nie mowil o tym, ze reklama jest jak z epoki gierka, tylko opowiadal o tych czasach, aby uzmyslowic o czym Napieralski mowi w swoim spocie.

ale najbardziej seksisotwska reklame gw musiala dac na czolowke bo czym innym rpzyciagnac jak nie tym badziewnym rozowym monumentem ... troche spaprane, bo nikt nawet nie wspomnial, ze to pierwszy raz w historii, ze konkurs znowu sie odbedzie, ze byl taki gosc jak DIRK HENKELMAN z czolowej swiatowej agencji TBWA ... no ale co poradzic, skoro pani redaktor zapewne nie wie o kim mowa

• Gość: gorczyca Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie IP: 89.73.133.* 27.11.10, 01:00
        Pani redaktor zapewne wie, ale zauważmy, że news pojawia się niemal równocześnie z wydarzeniem :) do jutra poprawią i uzupełnią :P
        • Gość: watcher Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie IP: *.e-wro.net.pl 27.11.10, 09:30
          wątpię, że wie, bo pojawienie się we wrocławiu dirka henkelmana to naprawdę wydarzenie ... biorąc pod uwagę to kim jest, a tu kompletnie przemilczana sprawa
    • Gość: alex Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.11.10, 01:35
      Może to nie był politycznie poprawny sposób, ale markę Dospel zapamiętam na zawsze dzięki tej reklamie, która stała przy drodze Katowice - Częstochowa:
      www.gazeta.zespolpip.pl/archiwum/4/gazeta4_4.php
    • Gość: Aga Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 16:34
      Podoba mi się hasło: Boczki warte zachodu. Produkt jest jaki jest, łatwiej wymyślać cuda reklamowe dla towarów luksusowych niż dla mięcha. Tutaj copy moim zdaniem dał radę. Powiedział mi, że o ten boczek warto się postarać, a dodatkowo, ponieważ moja grupa wiekowa ma ciągle w pamięci to życie, co "zachodu jest warte", dopowiedziałam sobie jeszcze, że to dobry produkt eksportowy. Graficznie może powinni byli iść w inne motywy, zachód słońca może kojarzyć się z końcem (dnia), ale też niekoniecznie, bo przecież zachody słońca kojarzą się wielu z czymś pięknym, romantycznym, pozytywnym. Nie wierzę, że nic głupszego się w reklamie nie pojawiło.
    • wiesiekwiesiek11 Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie r... 01.12.10, 16:08
      tak mało propozycji? przecież polskie reklamy są prawie zawsze najgorsze :-)
    • alik-w-plomieniach Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie 08.12.10, 10:06
      Ta reklama Militaria.pl powoduje ciężkiego facepalma. Już pies trącał, że jest chamska (raczej chamsko zrobiona), seksistowska (nie tyle seksistowska, co od d... strony zrobiona) i brutalna (bo nie jest wcale) - ona jest po prostu monstrualnie głupia i amatorska! Przy tym czymś scenki z "997" to reżyserski majstersztyk, a tandetny bluescreen i dekoracje powodują opad rąk poniżej poziomu podłogi. I do tego obsada: Pan Wiesiek, stróż nocny, i dziewczyny zgarnięte najwyraźniej z małomiasteczkowej dyskoteki gdzieś na tzw. ścianie wschodniej.
      • Gość: K Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie IP: 212.180.165.* 09.12.10, 10:38
        Nie no, ta reklama rządzi! Naprawdę sztuka coś takiego zrobić :D:D
        Na drugim miejscu Strejlau, kto to wymyślił ?? ;)
    • pl2512 Wszystkie polskie reklamy są bezdennie głupie... 09.12.10, 10:40
      a ludzie z tzw. branży reklamowej to zbieranina najgorszych mend i najgłupszych debili!
    • ingo43 Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie r... 09.12.10, 10:50
      Reklama "gładź gładź gładź" jest świetna !!
      Czyżby Jury składało się wyłącznie z nieco już starszych, ale za to "puszystych ??
      Albo to tylko tak zwana poprawność polityczna: SEKSIZM !!! a, fe !!!
    • jean_zatapathique Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie r... 09.12.10, 11:02
      Nie wiem, może czegoś nie rozumiem, ale dlaczego kampania społeczna na temat HIV znalazła się w tym konkursie. Billboardy bardzo dobrze wykonane. Od strony graficznej nie ma się do czego przyczepić. Hasło bardzo wymowne, przekazujące maksimum treści za pomocą minimum środków. Chyba, że kogoś drażni, że forma haseł nawiązuje do serii reklam Visa MasterCard. Ale to też wg mnie nie przeszkadza, a wręcz dodaje (dzięki ironii).
    • ben-oni Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie r... 09.12.10, 11:13
      Jakie jury, taki werdykt. Reklama "Gładź, gładź, gładź" jest fantastyczna, bo opiera się na skojarzeniach językowych... ale widocznie panowie z komisji wolą reklamy typu niemieckiego (baba co to wszędzie, nawet na plażę chodzi z perwollem) albo amerykańskiego (orgazm nad hamburgerem). A gdzie polskie reklamy środków na wzdęcią?? Przecież one są tragiczne ("O, nowa torba! Nie, stary problem" - żenada).
      • Gość: Misiek Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie IP: 87.204.0.* 09.12.10, 12:50
        Zgadzam się. Reklama gładzi jest naprawdę fajna.
        Natomiast reklama Militaria.pl w 100% zasłużyła na pierwsze miejsce w kategorii "największa żenada", to po prostu reklamowy bubel.
      • Gość: Milo Re: Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie IP: 212.109.148.* 09.12.10, 15:52
        Pracuję jako grafik u konkurenta firmy Megaron i muszę przyznać, że akurat ta reklama jest udana. Nie, żeby trafiała w mój gust (bo jej nie znoszę), ale to nie ja jestem tutaj targetem. Ludzie z branży akurat z zazdrością patrzą na tą reklamę, gdyż jest po prostu skuteczna. Patrząc na reklamę nie możemy zapominać, do kogo jest adresowana a co za tym idzie, jakim językiem musi operować. Luksusowego auta taką reklamą nie sprzedamy, ale też zbyt subtelna reklama nie trafi do wykonawców budowlanych.
    • pies_fafik MAła sugestia dla redaktorów "wyborczej" 09.12.10, 12:03
      Mała sugestia dla "reklamiarzy" z wyborczej - jak wrzucacie plik z filmikiem o śmiesznych czy kiepskich reklamach, to nie umieszczajcie przed nim moze standardowego filmiku z reklamą, co? :)

Wiem ze - zgodnie z polityką starego Szechtera - "kasa jest najwazniejsza", ale to troche kretynskie, bo ilustam ogladających pomysli, ze ta reklama "DBNord" też jest kichowata jest i że wrzucono ją "do jednego worka". :D
      • Gość: Misiek Re: MAła sugestia dla redaktorów "wyborczej" IP: 87.204.0.* 09.12.10, 12:51
        Jak ty sie zorietnowałeś, to każdy sie zorientuje. Nie ma obawy.
    • przekornaiuparta twarog 09.12.10, 14:26
      Pomysl z twarogiem jest fantastyczny. Oplulam ekran ze smiechu:) haslo jest super, bo absurd na maxxa.
      • Gość: Misiek Re: twarog IP: 87.204.0.* 09.12.10, 18:05
        Popieram :)
      • Gość: srf Re: twarog IP: *.40.37.53.sub.mbb.three.co.uk 20.12.10, 00:11
        twaróg rządzi!!! dawno go znalazłam i wszyscy, którym wysłałem rżeli jak konie:)
    • nessuno A co z badziewną reklamą tepsy? 09.12.10, 14:37
      I ten ich kretyński slogan"czy kierujesz się sercem,czy rozumem"
      Jak widać masa ludzi pokierowała się kiedyś sercem i pozbyła się beznadziejnej neostrady.
      Tepsa sra się na wszystkie sposoby,aby znów jeleni przyciągnąć.Według mnie,to najgorsza tzw"firma" i najbardziej kretyńska reklama jaką w ostatnim czasie tak zaciekle atakują.
      Nie kieruj się sercem,kieruj się rozumem i od tych wynalazków tepsy/orange trzymaj się jak najdalej.
    • mimka_1 Konkurs "Chamlety": wybrano najgorsze polskie r... 19.11.11, 16:39
      Z ostatniego akapitu niczego się nie dowiedziałam - jaką on reklamę uznał za najgorszą mówiąc, że "zwycięzca mógł być tylko jeden"? No jaką, bo nie jest powiedziane nijak.
      Po drugie - aż się prosi napisać, że chamlety są organizowane przez Instytut Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWr i gala rozdania statuetek odbyła się w siedzibie ów instytutu właśnie.
      Po trzecie - laureaci są znani, dlaczego w takim razie reklam, które wygrały nie zamieszczono na stronie? Nie ma wędlin, nie ma twarogu, jest za to bilboard z cyckami i baba, która "zrobi nam dobrze".
      Podsumowując - można było tam pójść i zrobić relację, a nie za biurkiem siedzieć i ściągnąć info o wynikach.
    • bezpocztyonline A reklama apteki czemu? 26.11.11, 18:27
      Nie rozumiem nominacji dla reklamy apteki ze zniżkami dla seniorów. Sytuacja pokazana w reklamie jest prawdziwa i dotyczy wielu ludzi. Nie jest to ich wina - raczej wina rządzących tym krajem.

Na komunę nie ma co już winy zwalać: Niemcy w 1945 roku byli kompletną ruiną, w 1967 roku byli dobrze prosperującym państwem, bez jakichś straszliwych środowisk biedy czy wykluczenia.

22 lata. Tyle samo, co od 1989 roku do 2011.

A zaczynaliśmy nie od ruin, a od sprawnych, choć może nie-najśliczniejszych i nie-najnowocześniejszych budynków, urządzeń, zakładów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka