kde44 26.01.11, 15:28 "pod przewodnictwem Przedsiębiorstwa Drogowego Ziajka" słynącego z terminowości i jakości realizacji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maryjan Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u IP: *.centertel.pl 26.01.11, 15:36 a niech i diabli, znowu Ziajka robi, partacze - znowu pewnie dali najniższa cene i zrobia badziewie jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u 26.01.11, 15:40 Gość portalu: maryjan napisał(a): > a niech i diabli, znowu Ziajka robi, partacze - znowu pewnie dali najniższa cen > e i zrobia badziewie jak zawsze. Do Euro2012 torowisko wytrzyma. Dudi przetnie wstęgę, będą achy ochy jak się rozwija infrastruktura komunikacyjna (stadion ma priorytet większy niż np. Psie Pole). A później to może być jak z Rondem Reagana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał-25lat Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u IP: *.static.tvk.wroc.pl 26.01.11, 21:47 I będzie :) Jak zobaczyłem to torowisko przecinające po skosie Milenijną to ogarnął mnie blady strach. Już dziś się tam stoi bardzo długo z każdego kierunku jadąc. A miał być taki ładny wiadukt i dwupasmowa ulica Pilczycka... Nawet lubiłem tego Dutkiewicza, jednak po paru latach mieszkania tutaj dochodzę do wniosku, że to taki gość od robienia "wrażenia". Jak ktoś oglądał kiedyś Listę Schindlera to będzie wiedzieć o co chodzi. Jeżeli nawet na głównej trasie na bielanach można zostawić koło w dziurawym asfalcie a poranna przeprawa komunikacją miejską to istne piekło (najbardziej rozbawiają mnie te akcję mające na celu przekonać zmotoryzowanych wrocławian do przesiadki w mpk - myślę że sam Prezydent lekko się podśmiechiwuje widząc te bilbordy ;)) to nie liczyłbym na jakiś wielki przełom. Kiedyś nawet wierzyłem, że Wrocław idzie ku modernizacji i dobrym zmianom. Teraz wszelka nadzieja opadła tak jak kończą się tory donikąd na ulicy Długiej... Pozdrawiam Rafał. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u 27.01.11, 11:30 "> I będzie :) Jak zobaczyłem to torowisko przecinające po skosie Milenijną to oga > rnął mnie blady strach. Już dziś się tam stoi bardzo długo z każdego kierunku j > adąc." dla t+ nie ma to zadnego znaczenia, bo będzzie miał wydzielone torowisko na całej trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u 26.01.11, 16:47 Gość portalu: maryjan napisał(a): > a niech i diabli, znowu Ziajka robi, partacze - znowu pewnie dali najniższa cen > e i zrobia badziewie jak zawsze. Ale wiesz to, czy tak sobie gadasz? Bo ja tam codziennie widzę zrobioną przez nich jezdnię (i to już dobrych trochę latek temu) i trzyma się znakomicie. I co więcej wyjątkiem nie jest. Tylko to pewnie nie jest tak medialnie nośne jak ichnie "przygody" z Sienkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
lemingogrod bedzie zwykly tramwaj, jesli bedzie oczywiscie 26.01.11, 15:45 przeciez to normalny tramwaj, dziennikarze nie maja zadnego szacunku dla czytelnikow i robia za wydzial propagandy ratusza Odpowiedz Link Zgłoś
brytnej Re: bedzie zwykly tramwaj, jesli bedzie oczywisci 27.01.11, 09:14 lemingogrod napisała: > przeciez to normalny tramwaj, dziennikarze nie maja zadnego szacunku dla czytel > nikow i robia za wydzial propagandy ratusza Owszem, szybki tramwaj. Ma z prawej i z lewej szybki - a z przodu i z tylu duze szyby. Odpowiedz Link Zgłoś
typ71 Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano umowę 26.01.11, 15:55 czy to beda te obiecane tramwaje wodne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczka Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u IP: *.fbx.proxad.net 26.01.11, 16:01 każdy pasażer otrzyma gumowy materac w razie czego ....... a motorniczy będzie miał kursy pływania Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi normalnie rewelacja 26.01.11, 15:57 z wizualizacji wynika że Pilczycka dalej będzie jednopasmowa, czyli robiąc tą wizualizację powinno się zamiast kilku samochodów ustawić ich sznureczek i przedstawić skrzyżowanie Milenijna/Pilczycka kompletnie zakorkowane tak ze żaden tramwaj nie przejedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: normalnie rewelacja IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.11, 17:06 > z wizualizacji wynika że Pilczycka dalej będzie jednopasmowa, czyli robiąc tą w > izualizację powinno się zamiast kilku samochodów ustawić ich sznureczek i przed > stawić skrzyżowanie Milenijna/Pilczycka kompletnie zakorkowane tak ze żaden tra > mwaj nie przejedzie. Myślący człowiek wie, że będzie miał za rok bardzo dobrą alternatywną trasę przez szeroką ulicę Śląską i Lotniczą. Niemyślący będzie marudził, że będą dalej korki na Pilczyckiej - pewnie jeszcze większe niż teraz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: normalnie rewelacja 26.01.11, 18:29 Gość portalu: Neo[EZN] napisał(a): Myślący człowiek wie, że będzie miał za rok bardzo dobrą alternatywną trasę prz > ez szeroką ulicę Śląską i Lotniczą. Niemyślący będzie marudził, że będą dalej k > orki na Pilczyckiej - pewnie jeszcze większe niż teraz ;) Myslacy czlowiek wie, ze trasy szybkich tramwajow, tam gdzie koliduja z innymi ciagami komunikacyjnymi, buduje sie na wiadukcie albo w tunelu. Wtedy sa szybkie i nie paralizuja innego ruchu. Tak jest w kazdym duzym normalnym miescie (np S-bahn w Berlinie). To co tu przedstawiono to parodia. Obwodnica Srodmiejska z kolizyjnymi skrzyzowaniami co 200m !!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mitchharris Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 26.01.11, 20:18 Kto mi wytłumaczy po co za kilkadziesiąt milionów PLN dublować na długości 600-700 metrów równoległą do Pilczyckiej nitkę, oddaloną od niej o 100 metrów ?!?!?!?! (zdjecie nr 1 i dalej Dokerską...) następnie okazuje się że jeszcze przed budową wału przeciwpowodziowego zbudowana zostanie linia tramwaju akurat za kościołem w kierunku Ślęzy czyli tam skąd tradycyjnie w ostatnich 14 latach dwa razy przyszła już najglębsza i najszybsza woda.. Aha chyba rozumiem: kolejna powódź za 100 lat bo Dutek kazał chmurom uważać Pierwszy z poruszonych aspektów wydaje mi się szczególnie kretyński. Kto zna to osiedle ten wie, że nawet Ci z bloków Dokerska 35 itd podejda sobie przez podwórko Gwareckiej 100 metrów na Pilczycką bo tam będzie pewnie większa częstotliwość jazdy. Rozwalić środek osiedla po to by ryć teren na tory, stawiać trakcję itp - bezcenne dla zadowolenia mieszkańców. A tramwaj tą nitką będzie jeździł PUSTY, idę o zakład Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.11, 20:28 > Kto mi wytłumaczy po co za kilkadziesiąt milionów PLN dublować na długości 600- > 700 metrów równoległą do Pilczyckiej nitkę, oddaloną od niej o 100 metrów ?!?!? Od skrzyżowania ulicy Dokerskiej z Ignuta do Pilczyckiej jest 400 metrów. Dodatkowo mieszkańcy osiedli przy ulicy Ignuta mieliby do tramwaju ponad 700 metrów a to już nie jest wcale tak mało dla osób starszych. To źle że tramwaj będzie jeździł przez środek osiedla??? Nie ma tramwaju - źle, jest tramwaj - też źle. Im lepszy dostęp do tramwaju tym więcej ludzi będzie z niego korzystać i będą dzięki temu mniejsze korki na jezdniach... > iołem w kierunku Ślęzy czyli tam skąd tradycyjnie w ostatnich 14 latach dwa raz > y przyszła już najglębsza i najszybsza woda.. Czy to że ulica Dokerska była pod wodą przez 2 dni w ciągu 14 lat to powód do tego aby nie budować linii tramwajowej, która będzie tam przez dziesiątki lat??? Ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 26.01.11, 21:32 wiem jak to jest mieszkać przy torach i raczej nie polecam. tak wiec trochę dziwię się mieszkańcom kozanowa że się na to godzą. z tego co gdzieś czytałem to wiele miast odeszło od komunikacji tramwajowej. OK ja wiem nowoczense tramwaje... ale one wymagają odpowiednich szyn i konserwacji a znając polskie realia .... OK jestem maruda... ale wydaje mi się że od poczatku pomysł z tramwajem na kozanów był zły. - nie bardzo jest jak poprowadzić go długą, popowicką pilczycką, a legnicka wydaje mi się już dostatecznie dociążona wiec budowanie odnogi na kozanów raczej się nie sprawdzi. myślę że lepiej było by zainwestować w budowę skm w oparciu o infrastrukturę kolejową tyle że prędzej znajdzie się kasa na odnowienie wszystkich ulic we wrocku niż da się z pkp współpracować (znowu wychodzi ze mnie malkontent?) i tak oto powstaje kwadratura koła... rozwiązania optymalne ze względu na infrastrukturę są nieosiągalne ze względu na "politykę" a rozwiązania dostępne ze względu na "politykę" są dalekie od zadowalających... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 21:36 Właśnie dlatego tramwaj poprowadzono tylko Pilczycką i Dokerską, a nie wzdłuż Kozanowskiej czy inaczej w głąb osiedla. Linię spokojnie można puścić Popowicką, Długą do Dmowskiego, ale potrzeba więcej pieniędzy i współpracy z PLK (dwa wiadukty). Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 26.01.11, 22:00 > Linię spokojnie można puścić Popowicką, Długą do Dmowskiego, ale potrzeba więce > j pieniędzy i współpracy z PLK (dwa wiadukty). no niekoniecznie! jest parę miejsc na popowickiej gdzie nie można jej już poszerzyć, oczywiście wiadukty to też pewnie problem nie do przejścia... i obawiam się że w przypadku jakiś imprez mogą one skutecznie uniemożliwić korzystanie z tego ciągu komunikacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 21:50 > wiem jak to jest mieszkać przy torach i raczej nie polecam. > tak wiec trochę dziwię się mieszkańcom kozanowa że się na to godzą. z tego co g > dzieś czytałem to wiele miast odeszło od komunikacji tramwajowej. w Polsce jedno, drugie o ty myśli. W świecie (w tym który zdążył się już zachłysnąć motoryzacją i poznać jej ciemne strony) tramwaje powracają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 21:57 oczywiscie ze pusty bo bedzie to samo co przez lata ze 135, ktore dla sportu jezdzi dookoła. na boga kto pi..li ze mieszkancom np. ignuta, dokerska punktowce czy dzielnej bedzie daleko na pilczycka skoro od zawsze ganiaja do np. 103 (do centrum) dokladnie tak samo albo na tramwaj przez park do astry Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 26.01.11, 22:07 Gość portalu: sss napisał(a): > oczywiscie ze pusty bo bedzie to samo co przez lata ze 135, ktore dla sportu je > zdzi dookoła. na boga kto pi..li ze mieszkancom np. ignuta, dokerska punktowce > czy dzielnej bedzie daleko na pilczycka skoro od zawsze ganiaja do np. 103 (do > centrum) dokladnie tak samo albo na tramwaj przez park do astry Chyba jesteś śmieszny, mieszkańcy Ignuta i Dokerskiej do centrum mają 135, a do tramwaju dojeżdżają 136. Mało kto gania z buta przez park specjalnie na tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 22:19 niestety ty jestes smieszny. jak chcesz pod drzwi domku same podjechac to jezdzij sobie i 4 liniami albo taryfa. a to parkiem świadczy ze jestes teoretykiem bo nawet emeryci posuwaja przez park. 136? super idea - czekac pół godziny a idzie sie kwadrans Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 26.01.11, 22:25 Nie wiem co chcesz udowodnić? Że na Dokerskiej nie potrzeba autobusu i tramwaju, albo że mieszkańcy mogą sobie dymać wszędzie na piechotę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 22:30 nie to, tylko skoro skręt w Kozanowską/Dokerską to dlaczego nie w 10 innych miejscach w głąb osiedla? Tacy jak ty zaraz by się odezwali że im tramwaj 3 metry od drzwi potrzebny i nie można negowac kompletnej głupoty tego pomysłu. Jeszcze raz zapytuję po chooy ten zakręt na Dokerską, tym bardziej że zwieńczeniem do kościoła będzie tzw "tor techniczny" a nie normalna linia dwukierunkowa więc tramwaj będzie sobie stał gdzieś tam w polu gdzie Dutek ochoczo barykade w maju budował? I teraz zapytaj: czemu nie ma tramwaju na Dzielnej, Sielskiej, Celtyckiej...? przeciez oni wszyscy strasznie go potrzebują, do Pilczyckiej 2 liniami trzeba podjechać nie? Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 26.01.11, 22:38 > nie to, tylko skoro skręt w Kozanowską/Dokerską to dlaczego nie w 10 innych mie > jscach w głąb osiedla? tu masz, myślę precyzyjną, odpowiedź matomi.dolnoslazacy.info/2011/01/z-buta-na-kozanow.html > jscach w głąb osiedla? Tacy jak ty zaraz by się odezwali że im tramwaj 3 metry > od drzwi potrzebny i nie można negowac kompletnej głupoty tego pomysłu. Jeszcze Tacy jak ja? Znasz mnie że tak pitolisz? Sęk w tym, że ludzi nie chcą tramwaju pod oknem, już było o tym parę artykułów, ba nawet wątek na forum jako to się pani strasznie piekliła, że będzie mieć tramwaj pod balkonem. > raz zapytuję po chooy ten zakręt na Dokerską, tym bardziej że zwieńczeniem do > kościoła będzie tzw "tor techniczny" a nie normalna linia dwukierunkowa więc tr > amwaj będzie sobie stał gdzieś tam w polu gdzie Dutek ochoczo barykade w maju b > udował? No niestety tor techniczny i przez "siłę wyższą" jednokierunkowce nie będą tutaj puszczane. "Gdzieś tam w polu" Może przejdź się na Gwarecką, albo zerknij w mapę... > I teraz zapytaj: czemu nie ma tramwaju na Dzielnej, Sielskiej, Celtyckiej...? Bo ludzie i urzędnicy go tam nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 22:52 nie mogę, gada się z Tobą jak ze schizofrenikiem, chaos, wykluczające się argumenty.. "Gdzieś tam w polu" to dla mnie synonim "od Gwareckiej w kierunku zadupia działkowego", znam to osiedle na wylot. Znaczy, że robiono jakąś ankietę i pytano mieszkanców o tramwaj i akurat tylko Dokerska/Kozanowska zaopiniowała pozytywnie skoro twierdzisz, że na innych ulicach mieszkancy i urzędnicy nie chca? Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 26.01.11, 23:06 > "Gdzieś tam w polu" to dla mnie synonim "od Gwareckiej w kierunku zadupia dział > kowego", znam to osiedle na wylot. Gratuluję, ja też mogę się pochwalić znajomością osiedla na wylot. Błędem nie jest końcówka przy gwareckiej, ale brak przystanku na niej... > Znaczy, że robiono jakąś ankietę i pytano mieszkanców o tramwaj i akurat tylko > Dokerska/Kozanowska zaopiniowała pozytywnie skoro twierdzisz, że na innych ulic > ach mieszkancy i urzędnicy nie chca? Przeczytałeś to co było w linku? Wszyscy moi znajomi mieszkający w części osiedla, po której nie będzie jeździć tramwaj są bardzo zadowoleni z takiej decyzji, nie chcieli tramwaju pod oknami. Czy mogę zaryzykować stwierdzenie, że jesteś mieszkańcem okolic ul. Celtyckiej, który jest niezadowolony z przebiegu trasy tramwajowej? Wg mnie to błąd, że tramwaj będzie penetrować osiedla tylko w takim małym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 23:27 koloko cytat: "Przeczytałeś to co było w linku? Wszyscy moi znajomi mieszkający w części osiedla, po której nie będzie jeździć tramwaj są bardzo zadowoleni z takiej decyzji, nie chcieli tramwaju pod oknami. Czy mogę zaryzykować stwierdzenie, że jesteś mieszkańcem okolic ul. Celtyckiej, który jest niezadowolony z przebiegu trasy tramwajowej? Wg mnie to błąd, że tramwaj będzie penetrować osiedla tylko w takim małym stopniu" tak, czytałem, tez chaos, iles tam opinii i zmian koncepcji jak wiatr zawieje..:) Nie nie Celtyckiej ani żadnej. Powiedz ty mi w koncu to jestes zadowolony że tramwaju nie będzie czy nie? Bo jak można pogodzić "zadowolenie swoje i znajomych że nie będzie pod oknami" z faktem "błędu że tak mało penetruje osiedle".. qźwa wybacz ale to jest nie do czytania i nie do zrozumienia. Znaczy fajnie że nie pod oknami (moimi - Twoimi znaczy) ale generalnie dobrze jakby tramwaj był wszedzie na osiedlu ale pod balkonami sąsiadów z bloku obok??? Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 26.01.11, 23:39 Widzę, że całkowicie nie zrozumiałeś moich postów i muszę doprecyzować. Ja jestem zadowolony, bo będę miał tramwaj bardzo blisko, prawie pod oknami i nie przeszkadza mi jego obecność. Natomiast znajomi, z części osiedla bez tramwaju, cieszą się z takiego przebiegu linii, bo nie będą mieć tramwaju pod oknami. Moim zdaniem linia powinna przechodzić przez dalsze części osiedla i trochę ich nie rozumiem, ale skoro nie chcą to po co ich uszczęśliwiać na siłę? Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 27.01.11, 11:45 Tak naprawdę to nikt tego nie sprawdził, czy oni chcieli czy nie chcieli. Na pewno nie chciało Biuro Rozwoju Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 27.01.11, 11:45 "> Czy mogę zaryzykować stwierdzenie, że jesteś mieszkańcem okolic ul. Celtyckiej > , który jest niezadowolony z przebiegu trasy tramwajowej? Wg mnie to błąd, że t > ramwaj będzie penetrować osiedla tylko w takim małym stopniu" z tego co się orientuje, to na kozanowskiej jest takie miejsce, którego nie sposób ominąc i dlatego nie będzzie tam jeździł tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 27.01.11, 11:42 "> I teraz zapytaj: czemu nie ma tramwaju na Dzielnej, Sielskiej, Celtyckiej...?" spojrz na mape i zobacz gdzie jest Sielska to sie dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 27.01.11, 11:40 Gość portalu: sss napisał(a): > niestety ty jestes smieszny. jak chcesz pod drzwi domku same podjechac to jezdz > ij sobie i 4 liniami albo taryfa. a to parkiem świadczy ze jestes teoretykiem b > o nawet emeryci posuwaja przez park. 136? super idea - czekac pół godziny a idz > ie sie kwadrans ciekawe w którym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 27.01.11, 11:39 Gość portalu: sss napisał(a): > oczywiscie ze pusty bo bedzie to samo co przez lata ze 135, ktore dla sportu je > zdzi dookoła. na boga kto pi..li ze mieszkancom np. ignuta, dokerska punktowce > czy dzielnej bedzie daleko na pilczycka skoro od zawsze ganiaja do np. 103 (do > centrum) dokladnie tak samo albo na tramwaj przez park do astry a skąd ty to wiesz? sprawdzałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wr Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.11, 12:21 135 jeździ pusty? Ludzie ganiają do 103 na Pilczycką? Szok! Mieszkam w punktowcach przy Dokerskiej. Zawsze rano na przystanku jest dużo ludzi i nie widziałam nikogo gnającego na drugą stronę w stronę Pilczyckiej. Ktoś, kto pisze, że chodzi na Pilczycką na autobus o 6.11 musi być dużym facetem, kobiety raczej mają respekt przed takim spacerkiem po ciemku, przez ciemne, puste i cholernie mało przyjemne o świcie podwórka. Poza tym to spacerek na 15 min, szkoda czasu rano. A autobus 135 między godziną 6 a 7 zapełnia się już przy ulicy Dokerskiej. Na Popowicach już jest tłok. Autobus może i jeździ pustawy o godzinie 9 czy 11, no cóż większość ludzi jest już wtedy w pracy lub szkole. Może rzeczywiście tramwaj w środku osiedla jest mało komfortowy ale nie trujcie, że nikt nie będzie z niego korzystał, bo ja bardzo bym chciała wreszcie dojeżdżać do pracy komfortowo, a nie bujać się 30 minut przez osiedle, bo najgorszych przypadkach trzy przystanki do skrzyżowania z Kolistą wlekliśmy się 35 minut, cud miód. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: tramwaj Dokerską będzie pusty jeździł 26.01.11, 22:10 > W świecie (w tym który zdążył się już zachłysnąć motoryzacją i poznać jej ciemn > e strony) tramwaje powracają... ale dużo bardziej zaawansowane technologicznie: ciche i bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gruby43.inc Dokerską napewno nie będzie jeździł pusty tramwaj. 26.01.11, 21:55 Neo masz rację .Cokolwiek by nie zrobiono zawsze malkontenci będą mówić że nic się nie robi albo robi źle.Mieszkańcy ul.Ignuta i prawej strony Dokerskiej mieliby wtedy 500m do najbliższego przystanku. Ciągłe narzekanie to przecież nasza cecha narodowa i na każdy temat znajdują się "znawcy" którzy wiedzą najlepiej jak być powinno.Neo pozdrawiam za rozsądne myślenie i masz rację "ręce opadają" kiedy się czyta tych " znawców" danego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
mitchharris Re: Dokerską napewno nie będzie jeździł pusty tra 26.01.11, 22:02 Człowieku mam wrażenie że pieprzysz albo dla sportu albo z malkontenctwa które innym zarzucasz. Ewentualnie że nigdy tam nie mieszkałeś. Najpierw trzeba będzie przezyć 1,5 roku korków, robót, błota, sprzetu i hałasów żeby tę linię zrobili. ona jest NIERACJONALNA, tzn że koszt budowy i koszt zawracania tyłka mieszkańcom w ogóle nie rekompensuje korzyści bo ich nie ma. 100% mieszkańców Kozanowa wie że osią do miasta jest Pilczycka i chcac się do miast dostac szybko albo trafic na szybki autobus leca na Pilczycką. Pokaż mi jakies inne peryferyjne miejsce w tym mieście gdzie buduje się od podstaw linie tramwajową a równolegle do niej, 100 metrów dalej bezsensowna nitkę wzdłuż następnej osiedlowej uliczki? Słucham, pokaż proszę bardzo. Zdaj sobie sprawę że to jest paredziesiąt milionów PLN a z kazdego punktu Kozanowa "starszego" czyli na zachód od pętli autobusu jest do Pilczyckiej 100-200 metrów i nie więcej. Więc nie pierdzielić mi farmazonów :) Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Dokerską napewno nie będzie jeździł pusty tra 26.01.11, 22:22 Cokolwiek by nie zrobiono zawsze malkontenci będą mówić że nic > się nie > robi albo robi źle. "...ciekawe dlaczego? masz na to jakąś teorię..." nie trzeba być geniuszem by przewidzieć korki na milenijnym, to ze dwa pasma to za mało, dla wielu było oczywiste zanim zabrano się do jego budowy. można by pewnie podać wiele przykładów gdzie w wyniku drobnych oszczędności znacząco obniżono użyteczność inwestycji, ba nawet można by powiedzieć że można się zastanawiać w ogóle nad sensem jej ponoszenia (np. osobowicka). wiele przykładów niedoróbek i złych rozwiązań chociaż wywalono dość spora kasę (np. skrzyżowanie obornicka OS zwłaszcza rozwiązanie wlot na OS w stronę milenijnego jeśli chodzi o mosty to czekam kiedy wybudujemy jakiś wzdłuż odry... itd... masz rację marudzących nie brakuje ale mamy ku temu podstawy... Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: Dokerską napewno nie będzie jeździł pusty tra 26.01.11, 22:31 Jasne, żeby zamiast dwóch pasów zakorkowane były trzy :) Osobowicka przez puszczenie ruchu OŚ była permanentnie zakorkowana, ale teraz jak widać byśmy mieli praktycznie pustą dwupasmówkę. Chodzi o za krótką rozbiegówkę czy rondo? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Dokerską napewno nie będzie jeździł pusty tra 27.01.11, 09:38 > Jasne, żeby zamiast dwóch pasów zakorkowane były trzy :) pewnie do skrętu w prawo korek byłby jak jest - to się nie zmieni dopóki nie zrobi się lotniczej, czyli jeden pas byłby zakorkowany, ale pozostałe dwa już niekoniecznie - jakoś na ostatnim groszu korków nie ma... > Osobowicka przez puszczenie ruchu OŚ była permanentnie zakorkowana, ale teraz j > ak widać byśmy mieli praktycznie pustą dwupasmówkę. nawet nie chodzi mi o to by budować tam dwupasmówkę, aczkolwiek dwupasmówka z puszczonym środkiem tramwajem/buspasem nie była by złym rozwiązaniem, chodzi mi bardziej o to ze gruntownie ja przebudowano pozostawiając stary kolizyjny układ komunikacyjny. czyli poniesiono wysokie koszty, e efekt był niewystarczajacy. myśle że - jak w wielu innych miejscach należało połatać położyć dywanik asfaltowy i tyle. koszt niewielki a efekt prawie ten sam. należało by za to przyspieszyć budowę dalszego ciągu os. pewnie jest długa lista co można było zrobić... > Chodzi o za krótką rozbiegówkę czy rondo? i o krótką rozbiegówkę - wiazd pod górę zakręt - to nie ułatwia oceny czy mozna się włączyc i o rondo... w zasadzie wydawało mi się że będzie gorzej, jednak na co dzień nie jest źle. tyle że w przypadku np. dzwonka rondo całe się korkuje i nie ma możliwości przejazdu w żadnym kierunku. nie wiem też jaka sytuacja była gdy zjazdy były oblodzone - ślizg na dół i...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tantus Re: normalnie rewelacja IP: *.play-internet.pl 26.01.11, 21:49 Myślący człowiek nie wierzy w propagandę Urzędu Miasta i wie, że linia budowana na Kozanów to nie żaden szybki tramwaj, tylko zwykły tramwaj, tyle że obsługiwany taborem dwukierunkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: normalnie rewelacja 26.01.11, 21:12 myślący człowiek zdaje sobie sprawę że wraz ze wzrostem Maślic i dalszych osiedli ruch będzie rósł, o planowanych imprezach na kilkadziesiąt tys. gości na stadionie nie wspominając. to ze zwężenie przesunie się kilkaset metrów dalej nie rozwiązuje problemu. do tej pory wydawało mi się to oczywiste ze do stadionu powinny prowadzić dwa duże ciągi drogowe , tym bardziej ze służyły by one kilku osiedlom... widać można jednak inaczej, co w sumie nie powinno być zaskoczeniem jeśli wziąć pod uwagę jak zaplanowano most milenijny(i os), osobowicką, klecińską, wiejską i parę jeszcze innych ulic... widać coś jeszcze zostało we mnie z optymisty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: normalnie rewelacja IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.11, 23:03 > do tej pory wydawało mi się to oczywiste ze do stadionu powinny prowadzić dwa d > uże ciągi drogowe , tym bardziej ze służyły by one kilku osiedlom... No przecież do stadionu i do Maślic będą prowadzić: - ul. Śląska (2 pasy ruchu) - autostrada (3 pasy ruchu) - Pilczycka (1 pas ruchu) Do tego dwie osobne linie tramwajowe - na Lotniczej i na Pilczyckiej oraz linia kolejowa! To mało??? Przecież mieszkańcy Psiego Pola czy Nowego Dworu wiele by dali żeby mieć tak dobry dojazd ze swojej dzielnicy do innych zakątków Wrocławia! Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: normalnie rewelacja 26.01.11, 23:08 > Do tego dwie osobne linie tramwajowe - na Lotniczej i na Pilczyckiej Obawiam się, że liczenie tych tras jako dwie osobne linie jest błędem - łączą się przy Milenijnej i nie zapewniają awaryjnego połączenia tramwajowego ze stadionem podczas awarii między Na ostatnim Groszu a Zachodnią. Z resztą się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: normalnie rewelacja IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.11, 23:57 > Obawiam się, że liczenie tych tras jako dwie osobne linie jest błędem - łączą s > ię przy Milenijnej i nie zapewniają awaryjnego połączenia tramwajowego ze stadi > onem podczas awarii między Na ostatnim Groszu a Zachodnią. No... jeśli coś wysiądzie między Milenijną a placem JPII to faktycznie będzie klops ale póki wszystko będzie działać dobrze to linia tramwajowa będzie dobrą alternatywą dla stania w korku gdyby się faktycznie przydusiło na Kozanowie. Choć tak na dobrą sprawę nie sądzę, żeby wzrosła liczba tramwajów jeżdżących Legnicką - stawiam na skierowanie 22 z trasy Tarnogaj - Leśnica na Gaj - Maślice i oraz 12 z Sępolno - Pilczyce na Sępolno - Kozanów. A Ty co o tym myślisz Koloko? Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: normalnie rewelacja 27.01.11, 00:04 > Choć tak na dobrą sprawę nie sądzę, żeby wzrosła liczba tramwajów jeżdżących Le > gnicką - stawiam na skierowanie 22 z trasy Tarnogaj - Leśnica na Gaj - Maślice > i oraz 12 z Sępolno - Pilczyce na Sępolno - Kozanów. A Ty co o tym myślisz Kolo > ko? Pomysł moim zdaniem bdb. 12 z Kozanowa na Sępolno bardzo mi odpowiada z osobistych powodów, ale nie wiem jak reszta mieszkańców - w końcu 135 jeździło na dworzec. Zabranie 22 z Leśnicy bez rekompensaty (np powrót 3) raczej Leśniczan nie zadowoli ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: normalnie rewelacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 11:40 > Pomysł moim zdaniem bdb. 12 z Kozanowa na Sępolno bardzo mi odpowiada z osobist > ych powodów, ale nie wiem jak reszta mieszkańców - w końcu 135 jeździło na dwor > zec. Zabranie 22 z Leśnicy bez rekompensaty (np powrót 3) raczej Leśniczan nie > zadowoli ... No właśnie jeśli zabiorą coś z Leśnicy to na 99% coś dadzą w zamian czyli pewnie 3 - no ale - to się okaże w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: normalnie rewelacja 27.01.11, 11:45 Według planów na Leśnicę ma pojechać 20stka (nie to nie żart) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: normalnie rewelacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 14:04 > Według planów na Leśnicę ma pojechać 20stka (nie to nie żart) ;) Ale numer :) Ja bym się ucieszył - z Powstańców Śląskich na Legnicką tramwajem - rewelacja :)) Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: normalnie rewelacja 27.01.11, 09:50 > No przecież.. może nie wyraziłem się precyzyjnie - 2 ciągi w kierunku centrum... bo pewnie taki bidze kierunek ruchu większości gości - hotele, akademiki, knajpy w rynku... a skoro AOW ma być płatna to też dla wielu nie będzie to optymalna alternatywa dojazdu do pracy... pewnie po niej nie będą jeździć autobusy... > Do tego dwie osobne linie tramwajowe które będą się zbiegać na legnickiej... > To mało??? to zależy do czego porównywać... to fakt że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia... ale ponieważ jesteśmy biedni i mocno zacofani (inwestycyjne) a koszty są u nas nadspodziewanie wysokie, to uważam ze nie stać nas na prowizorki, połowiczne rozwiązania i partaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
tylko_bez_inwektyw Re: normalnie rewelacja 27.01.11, 16:05 Myślący człowiek wie, że jak otworzą AOW, to Lotnicza i Legnicka mogą się zakorkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: normalnie rewelacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 10:28 I bardzo dobrze. Niech auta stoją w korkach. Ważne, żeby tramwaj szybciej jeździł Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: normalnie rewelacja 27.01.11, 11:32 truten.zenobi napisał: > z wizualizacji wynika że Pilczycka dalej będzie jednopasmowa, czyli robiąc tą w > izualizację powinno się zamiast kilku samochodów ustawić ich sznureczek i przed > stawić skrzyżowanie Milenijna/Pilczycka kompletnie zakorkowane tak ze żaden tra > mwaj nie przejedzie. > jak sie nie czyta artykułów to sie nie wie, ze t+ bedzie miał wydzielone torowisko Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: normalnie rewelacja 07.02.11, 08:57 ale czytając trzeba myśleć! tramwaj i owszem będzie miał wydzielone tory ale w paru miejscach będzie musiał przejechać przez skrzyżowania... a skrzyżowanie milenijny pilczycka w godzinach szczytu jest notorycznie zblokowane... jesli samochody jak obecnie będa stały na skrzyżowaniu to żaden tramwaj nie przejedzie... no chyba że codzienie będzie tam stała policja... a dodajmy w tym momenice że poprowadzenie torów, w spoosób jak widac na wizualizacji, znaczaco zmniejszy przepustowość skrzyzowania... czego oczywiscie nikt w artykule nie napisał ale dla każdej osoby myslącej jest to oczywistwe! teraz zrozumiałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: normalnie rewelacja 07.02.11, 09:09 truten.zenobi napisał: > ale czytając trzeba myśleć! > > tramwaj i owszem będzie miał wydzielone tory ale w paru miejscach będzie musiał > przejechać przez skrzyżowania... a skrzyżowanie milenijny pilczycka w godzinac > h szczytu jest notorycznie zblokowane... jesli samochody jak obecnie będa stały > na skrzyżowaniu to żaden tramwaj nie przejedzie... no chyba że codzienie będz > ie tam stała policja... No właśnie Truten.zenobi.. trzeba myśleć! Auta blokują skrzyżowanie, bo zaraz za nim jest zwężenie, po przebudowie Pilczycka będzie poszerzona. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: normalnie rewelacja 07.02.11, 12:17 nie wiem czy zwóciłes uwagę że i owszem zostanie poszerzona ale tylko na początku... nie wiem czy zwóciłes uwagę ale pisałem o tym w pierwszym wpisie... można oczywiście dyskutować czy poszeżenie na tak krótkim odcinku wystarczy czy nie.. ale Ty czepiasz się poprawnie wyprowadzonej tezy a nie założeń... Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack 25 mln / km torów 26.01.11, 16:02 Takie rzeczy - tylko we Wrocławiu... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 25 mln / km torów 26.01.11, 16:37 levack.levack napisał: > Takie rzeczy - tylko we Wrocławiu... Ale dlaczego dzielisz koszty budowy nowego mostu przez długość torowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: 25 mln / km torów 26.01.11, 17:50 svarte_sjel napisał: > levack.levack napisał: > > Takie rzeczy - tylko we Wrocławiu... > > Ale dlaczego dzielisz koszty budowy nowego mostu przez długość torowiska? > Dobrze. 25 mln/km połączenia. Uważasz, że to świetna cena na niszowe połączenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zal Re: 25 mln / km torów IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 26.01.11, 18:43 Uważasz, że linia tramwajowa na Kozanów to niszowe połączenie? o.O Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: 25 mln / km torów 26.01.11, 19:11 Gość portalu: Zal napisał(a): > Uważasz, że linia tramwajowa na Kozanów to niszowe połączenie? o.O Yyy, znowu jestem nieprecyzyjny. Niszowy miałem na myśli odcinek Kozanów - Mauzoleum. Aczkolwiek nie znam dokładnego zapotrzebowania na tramwaj tych rejonów miasta. Wydaje mi się jednak, że przedłużenie torów z Długiej na Kozanów byłoby rozwiązaniem lepszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: 25 mln / km torów IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.11, 20:30 > Niszowy miałem na myśli odcinek Kozanów - Mauzoleum. > Aczkolwiek nie znam dokładnego zapotrzebowania na tramwaj tych rejonów miasta. > Wydaje mi się jednak, że przedłużenie torów z Długiej na Kozanów byłoby rozwiąz > aniem lepszym. Czyżbyś był kolejną osobą, która woli czekać 50 lat aż uzbierają pieniądze na całą linię zamiast zbudować chociaż część za rok? Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: 25 mln / km torów 26.01.11, 22:04 Gość portalu: Neo[EZN] napisał(a): > > Niszowy miałem na myśli odcinek Kozanów - Mauzoleum. > > Aczkolwiek nie znam dokładnego zapotrzebowania na tramwaj tych rejonów mi > asta. > > Wydaje mi się jednak, że przedłużenie torów z Długiej na Kozanów byłoby r > ozwiąz > > aniem lepszym. > > Czyżbyś był kolejną osobą, która woli czekać 50 lat aż uzbierają pieniądze na c > ałą linię zamiast zbudować chociaż część za rok? Jako absolutny przeciwnik ełra i stadionu-mauzoleum Dutkiewicza podejrzewam (aczkolwiek nie mam wiedzy, żeby to policzyć), że byłoby to i tak taniej niż 104 miliony (plus koszty droższych wozów), ale nie nazywałoby się tramwajem plus. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: 25 mln / km torów 27.01.11, 12:00 levack.levack napisał: > Jako absolutny przeciwnik ełra i stadionu-mauzoleum Dutkiewicza podejrzewam (ac > zkolwiek nie mam wiedzy, żeby to policzyć), że byłoby to i tak taniej niż 104 m > iliony (plus koszty droższych wozów), ale nie nazywałoby się tramwajem plus. > Zaważywszy na to, że po drodze sa dwa wiadukty kolejowe,które trzeba by było zmodernizować, koszt byłby znacznie wiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 25 mln / km torów 26.01.11, 20:42 levack.levack napisał: > Niszowy miałem na myśli odcinek Kozanów - Mauzoleum. Cóż, ten odcinek kiedyś też ma zostać przedłużony na Maślice. > Aczkolwiek nie znam dokładnego zapotrzebowania na tramwaj tych rejonów miasta. > Wydaje mi się jednak, że przedłużenie torów z Długiej na Kozanów byłoby rozwiąz > aniem lepszym. Byłoby (choć nie wszyscy są tego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: 25 mln / km torów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 20:50 > Byłoby (choć nie wszyscy są tego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: 25 mln / km torów IP: *.korbank.pl 26.01.11, 22:21 > A gdzie ten most mieli by budować? Mosty Dmowskiego są przygotowane na linię tr > amwajową? Chyba są. Po środku jest sporo miejsca. O linii Długą na Kozanów słyszałem od dawna, dlatego puszczone są koncówki torów na Dmowskiego. Kiedyś z pewnością powstanie. Aby nie pisać w innym wątku - tylko malkontent i ignorant, który nigdy (zwłaszcza rano) nie był na Kozanowie i nie widział zatłoczonych autobusów tudzież zatłoczonej samochodami Pilczyckiej (w czym druga nitka niewiele pomoże) mówi, że nie ma zapotrzebowania na trmwaj na Kozanów. Przecież stąd do centrum będzie wydzielone torowisko i większośc ludzi zamiast tłoczyć się w 135 wsiądzie do tramwaju (pewnie też będzie zatłoczony w godzinach szczytu ale będzie znacznie szybszy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: 25 mln / km torów IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 20:52 Wydaje mi się jednak, że przedłużenie torów z Długiej na Kozanów byłoby rozwiązaniem lepszym. Na pewno lepszym dla działkowców :) ale to droga zabawa, linię trzeba by poprowadzić m. in. dwa razy pod torami kolejowymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: 25 mln / km torów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 21:17 To prawda, taka linia przechodziła by przez spore tereny działkowe, ale przecież działki nie będą tam na wieczność. Po drugie ta linie znacząco odciążyła by Legnicką i byłą by trasą awaryjną w razie napraw lub awarii. Po wybudowaniu T- na Kozanów przy ewentualnej awarii na pl. Strzegomskim osiedla takie jak Leśnica, Pilczyce, Kozanów, Gądów będą odcięte od reszty sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: 25 mln / km torów IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 21:53 Na pewno lepszym dla działkowców :) działki to tylko krótki epizod na tej trasie. intensywnie rozbudowuje się tam choćby obszar politechniki i jest niewykorzystana stacja Popowice mogąca być świetnym punktem przesiadkowym, (o ile zreformuje się antyrynkowy twór kolejowy) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: 25 mln / km torów 27.01.11, 10:21 > Wydaje mi się jednak, że przedłużenie torów z Długiej na Kozanów byłoby rozw > iązaniem lepszym. > Na pewno lepszym dla działkowców :) ale to droga zabawa, ... A tam gdzie wybudowano metro, to zapewne okazało się lepszym rozwiązaniem dla kretów ;) ale to droga zabawa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: 25 mln / km torów IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 20:36 Metro z Leśnicy do Psiego Pola przez Rędzin byłoby właśnie dla kretów :) Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Re: 25 mln / km torów 06.02.11, 12:25 levack.levack napisał: > Takie rzeczy - tylko we Wrocławiu... Oczywiście, ze nie. Na przykład w Monachium miasto miało wybudować 4.3km odcinek linii tramwajowej za 30mln euro. Daje to blisko 7mln euro / 27.2mln zł za 1km. Już dziś wiadomo, że realizacja inwestycji będzie opóźniona o prawie 12 miesięcy. W oczekiwaniu na nowe połączenie urzędasy w rathausie zafundowali tamtejszym lemingom pomnik (czyt. misia) – wysoką na 52 metry kupę złomu za ponad 1.5mln euro. Odpowiedz Link Zgłoś
pleple.pl Poezja... normalnie mucha nie kuca. 26.01.11, 16:03 A Legnicka będzie jakoś dodatkowo skomunikowana z resztą miasta? Czy wszystko tam pozostanie po staremu? Czyli ( poza niewątpliwym ? ułatwieniem dla mieszkańców Mauzoleum ) trasa D.Gł., PKS, itp będzie szła ( dosłownie ) starym tropem? PS Budowa wyjdzie drożej niż autostrada :-) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 a co z nową linią tramwajową ? 26.01.11, 16:07 Proponowana trasa tramwajowa to kolejny wypierdek planistów: kiedy wreszcie powstanie alternatywna dla osi Lotniczej/Kosmonautów/Średzkiej linia tramwajowa w ciągu Dmowskiego/Długa/Starogroblowa/Popowicka/Pilczycka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zal Re: a co z nową linią tramwajową ? IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 26.01.11, 18:45 Przecież od dawna wiadomo, że "po Euro"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HM_ Re: a co z nową linią tramwajową ? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.01.11, 21:20 Ale mówiono, że tramwaj pojedzie ul. Popowicką przed Euro? Czy może mieli na myśli zmianę polskiej waluty na ojro? :) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: a co z nową linią tramwajową ? 27.01.11, 12:05 Gość portalu: HM_ napisał(a): > Ale mówiono, że tramwaj pojedzie ul. Popowicką przed Euro? Czy może mieli na my > śli zmianę polskiej waluty na ojro? :) Nie wiem skad to wytrzasnąłes, bo nigdzie tak nie mówiono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: a co z nową linią tramwajową ? IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 20:53 Nie, nie, nie, dziękuję za linie prowadzone przez odludzia... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: a co z nową linią tramwajową ? 27.01.11, 10:46 Gość portalu: Antoni napisał(a): > Nie, nie, nie, dziękuję za linie prowadzone przez odludzia... Jak robią osiedla na odludziu i potem powstaje paraliż komunikacyjny, to biadolą, że najpierw powinno się zrobić infrastrukturę. Ale jak ktoś rzuci pomysł aby częściowo przez odludzie (które raczej nie będzie odludziem na wieki) poprowadzić linię, to zaraz znajdzie się maruda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: a co z nową linią tramwajową ? IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 20:38 Niech najpierw powstanie przynajmniej plan zagospodarowania przestrzennego odludzia, wtedy można myśleć o infrastrukturze. Dlaczego racjonalne podejście nazywasz 'marudzeniem'? Odpowiedz Link Zgłoś
ni-e jakim cudem "Ziajka" może 26.01.11, 16:14 stawać do przetargów we Wrocławiu.... ???? powinni mieć dożywotni zakaz realizacji czegokolwiek za kasę miasta pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pleple.pl Może tylko on był 26.01.11, 16:24 na tyle zdesperowany i/lub miał dojście. Obawiam się, że nikt przy zdrowych zmysłach ( znając wrocławskie warunki- vide przejście przez Kazimierza "budowane" parę miesięcy ), aby wypełnić "Budowa linii ma się zakończyć na przełomie 2011 i 2012 roku.". Raz tłumaczą, że zimą nic się nie da, teraz okazuje się, że między styczniem 2011 a styczniem/lutym 2012 można "aż" 4 kilometry torowiska i 700 metrów drogi zbudować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Może tylko on był 26.01.11, 16:43 pleple.pl napisał: > na tyle zdesperowany i/lub miał dojście. Gorzej niż dzieci i do tego dziennikarzom wierzą. Po pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
ni-e Re: Może tylko on był 27.01.11, 15:35 skutki przebudowy drogi są we Wrocławiu min na Wyszyńskiego :) takie ładne są tam teraz muralia :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: jakim cudem "Ziajka" może 26.01.11, 16:38 ni-e napisał: > stawać do przetargów we Wrocławiu.... ???? powinni mieć dożywotni zakaz realiza > cji czegokolwiek za kasę miasta Zaproponuj podstawę prawną :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ni-e Re: jakim cudem "Ziajka" może 27.01.11, 15:40 zapewne by się jakiś znalazła by wykluczyć ale "urzędnicy" nie potrafili w SIWZ zawrzeć odpowiednich zapisów .... to by wystarczyło żeby tego typu firmy nie mogły więcej startować i za niską cenę robić to co wszyscy widzą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.R. Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.11, 16:39 Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego ten tramwaj ma DWÓKROTNIE przecinać Milenijną. Bardziej skomplikowanie, drożej oraz gorzej zarówno dla samego tramwaju jak i ruchu w ciągu "obwodnicy"- czyli typowe znamiona wrocławskiego znachorstwa... Przecież idealny wariant to ten przez od lat wyłączony z ruchu kawałek starej Pilczyckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u 26.01.11, 16:45 Gość portalu: D.R. napisał(a): > Przecież idealny wariant to ten przez od lat wyłączony z ruchu kawałek starej P > ilczyckiej. Idealny to on jest do momentu budowy linii przez Dmowskiego - Długą - Starogroblową - Popowicką. Co prędko nie nastąpi, ale zaprojektowane jest. Odpowiedz Link Zgłoś
pestycyd Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano umowę 26.01.11, 16:47 Ziajka jest na skraju bankructwa, ma problemy z wypłacalnością. W firmie jest organizacyjny burdel nikt nic nie wie. Nie jestem w stanie pojąć jak ta firma jeszcze istnieje na rynku. Ciekawe dlaczego miasto nie sprawdza firm, na wypadek zamknięcia interesu przed zakończeniem prac, Ziajka ma bardzo duże szanse zniknąć z powierzchni ziemi ciągnąć za sobą swoich podwykonawców. Niektórym wisi kasę ok 8-9 miesięcy. A sami pracownicy mówią żeby ratować co się da póki jeszcze jest szansa na jakiekolwiek pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Ale idotyzm... 100lat za murzynami 26.01.11, 16:48 Ta linia powinna byc projektowana i budowana dawno na wzor poznanskiego PST. Wlasnie na tej "kozanowskiej" trasie jest ku temu najwiekszy potencjal. A tymczasem nie chcialo sie zaprojektowac nawet zasranego wiaduktu tramwajowego nad Obwodnica Srudmiejska. Szybki tramwaj to parodia. Nie rozumiem czemu redaktorzy z GW Wroclaw nie pogadaja sobie z kolegami z GW Poznan w celu zrozumienia terminu "szybki tramwaj" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.11, 17:03 > Ta linia powinna byc projektowana i budowana dawno na wzor poznanskiego PST. No właśnie, w 2050 roku kiedy będzie kasa na 15 wiaduktów i od razu odcinek do Pracz Odrzańskich bo inaczej to jest idiotyzm tak w ogóle budować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami 30.01.11, 11:09 Koszt budowy linii Długa - Pilczycka przez Starogroblową szacowano na 60 milionów złotych. Czy to dużo? Czy trzeba było czekać do 2050? Nie sądzę. Przypomnę: Przebudowa Kuźniczej: 20mln Koszt działania Wrocławskiej Kolei Metrpopolitalnej: 15 milionów złotych Urbankartka: około 20mln (w sumie to nikt nie wie ile to będzie kosztować ale się dowiemy) Kasa za organizację igrzysk w siatkówkę 7mln Myślę, że znalazłoby się jeszcze w budżecie trochę pieniędzy na wyzbieranie tych 60 lub nawet więcej milionów złotych.Więc nie trzeba byłoby czekać na ten tramwaj do 2050 roku tylko co najwyżej do 2015. Z WPI wynika, że Starogroblowa ma być robiona w 2014-2015 roku ale nie wiadomo czy z tej okazji pojedzie tam tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.ip.netia.com.pl 26.01.11, 18:18 Mówisz o tym Poznańskim "Szybkim Tramwaju", co to najpierw jedzie bezkolizyjnie wykopem przez blokowiska, a potem utyka w korku przed Mostem Teatralnym, włączając się do ruchu w normalnej ulicy? Tylko dlatego, że władze Poznania wolały zbudować wiadukty-widma nad nieistniejącą dwupasmówką, zamiast dołożyć się do rozbudowy tramwaju? Zaiste, świetny przykład :) Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami 26.01.11, 19:10 poznaniak napisał(a): "jedzie bezkolizyjnie wykopem przez blokowiska" A ktoredy ma jechac? Po drodze? Rozwiazanie jest idealne. lepsze niz mialby cala trase jechac na estakadach. "a potem utyka w korku przed Mostem Teatralnym" Nigdzie nie utyka, stoi tylko chwile na swiatlach. Zreszta wjezdza w tym miejscu do centrum. We Wrocku centrum wyglada podobnie, ale na obrzezach tramwaj nie musi zaliczac ciagle czerwonej fali i blokowac najwazniejszych ulice w miescie - w tym obwodnicy. "Tylko dlatego, że władze Poznania wolały z budować wiadukty-widma" Ale wladze nadal chca przedluzyc PST do samego Dworca PKP, tramwaj ma wjezdzac na jeden z peronow. We Wrocku takie myslenie to rozwiazania z kosmosu, a nie z sasiedniej polskiej metropolii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wezmyr Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.11, 20:24 Rozwiązanie z kosmosu? A może dlatego, że we Wrocławiu jest DWORZEC a nie pudełko straszące wyglądem, o funkcjonalności budki z piwem? I nie da się stworzyć takie hybrydy, która zresztą nie jest konieczna. Bo i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami 29.01.11, 12:29 Powiem Ci gosciu tak, nie chodzi o to by prowadzic linie na dworzec ale by robic bezkolizyjne trasy na szybkich tramwajow - tak, SZYBKICH, nie tych normalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość w Poznaniu Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 20:42 1) w Centrum władze Poznania chciały wpuszczenia PST dołem, wzdłuż torów kolejowych. O ile mi wiadomo PKP nie godziło się, teraz pod naporem EURO musieli zdaje się ustąpić. 2) przed Mostem Teatralnym jest rzeczywiście nie wesoło, ale patrz pkt 1 3) rzeczywisty problem pojawia się na końcu PST, gdzie tramwaj nie przekracza linii kolejowej a po drugiej stronie wyrósł campus uniwersytecki z tysiącami studentów (tj. pasażerów). Tu podobno nie PKP ale rektor się nie zgodził na wpuszczenie tramwaju na campus. 4) czas dojazdu z Osiedla Sobieskiego skrócił się radykalnie. Co więcej, jest zawsze taki sam i nie trzeba na wszelki wypadek wychodzić z domu pół godziny wcześniej. 5) tramwaj jedzie w wykopie, nigdzie kolizji z pieszymi. Jedzie szybko bo motorniczy nie boi sie że np. jakieś dziecko za piłką wyskoczy na tory, albo starsza niedosłysząca osoba wejdzie na tory. (a to scenariusz Tramwaju Plus). Poznańska Pestka jest cudowna. Wiadukty są na węzłach gordyjskich. I naprawdę niewiele mnie obchodzi że tą trasą jeżdżą zdezelowane stare N-ki. We Wrocku dokładnie odwrotnie: drogie tramwaje jadące jak ślimak. (przepraszam, Ślimak+) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wezmyr Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.11, 20:20 Tak, Pestka cudowna. Chyba "cudowna". Raz, że starocie jeżdżą, ale w Poznaniu to normalka, tam "jeżdżą" helmuty co mają po 45 lat, więc zdezelowane 105n dają radę, Tyle, że wbrew temu co piszesz, te tramwaje wiecznie się spóźniają. O ile poruszają się w "kanale" to czas przejazdu jest przewidywalny. Ale całość jest bez sensu, bo i tak się korkuje. We Wrocławiu nikt nie wydaje kasy na budowanie "rynny" na tramwaje, ale za to będą (na to liczę!) priorytety na skrzyżowaniach. I to powinno wystarczyć. W Poznaniu problemem jest to, że więcej torów jest na jezdniach niże we Wrocławiu. Tu jednak wydzielanie torowisk udało się lepiej wykonać. Poza tym, pomyśl, Legnicką tramwaje śmigają i nie mają dylematów "dziecka z piłką". Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami 29.01.11, 12:32 Wezmyr napisał(a): "We Wrocławiu nikt nie wydaje kasy na budowanie "rynny" na tramwaje, ale za to będą (na to liczę!) priorytety na skrzyżowaniach. I to powinno wystarczyć." Wysrac a nie wystarczyc. Wroclawska komunikacja zapada sie i za kilka lat bedzie taka zapchaj dziura ze po miescie beda jezdzic tylko samochody. Inne, tej samej wielkosci miasta wyprzedzaja nas o lata swietlne a ich rozwoj jest ukierunkowany na przyszlosc, podczas gdy rozwiazania we Wroclawiu, juz w trakcie wpadniecia na sam pomysl, sa przestarzale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wezmyr Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.01.11, 19:13 Aleś elokwentny. A jaka wspaniała argumentacja. Szkoda, że nic nie wnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L_C_K Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 16:44 Gość portalu: poznaniak napisał(a): Tylko dlatego, że władze Poznania wolały z > budować wiadukty-widma nad nieistniejącą dwupasmówką, zamiast dołożyć się do ro > zbudowy tramwaju? Zaiste, świetny przykład :) Władze Poznania najpierw wybudowały 4km dwupasmowej trasy z wiaduktami (bezkolizyjnej), potem pomyślały o tramwaju, którego standard będzie porównywalny z trasą na Warszawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: długo_pis Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.11, 18:31 gdyby wykonano linie grabiszynek-poswietne i trzebnicka-pracze miało by to sens dla cywilizacyjnego rozwoju miasta! a tak mamy igrzyska magistratu zamiast potrzebnych linii !! ze zmigrodzkiej blizej jest dla południowych zaodrzanskich dzielnic do psiegp pola i np. LO14,centrum korona, szpitala na kaminskiego do nowo budowanego centrum nowych technologiii na praczach i na długiej omijajac centrum zapchane miasta! jest takze okazja by ułatwic dostep wrocławian do terenów zielonych dzielnicy fabryczna/ osobowice (lasy panstwowe!,oczka wodne,zlewnia rzek slezy,bystrzycy,odry) które sa bardziej imponujace niz tereny srodmiescia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał-25lat Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.static.tvk.wroc.pl 26.01.11, 21:53 Ty wierzyłeś w ten wiadukt? Bo ja nie ;-) Za to przeprawa przez to skrzyżowanie po paru mroźnych zimach będzie podobna do tej na skrzyżowaniu Wiśniowej z Hallera. A jeśli to torowisko będzie do tego wykonywać firma Ziajka to obawiam się najgorszego. Nooo ale trzeba być optymistą! Co najwyżej Pan Dudtkiewicz sfinansuje nam Wrocławianom nowe zawieszenie, felgi i opony :D pozdrawiam rafał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wezmyr Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.11, 11:30 Bo oni może tak się znają na robocie jak Ty na ortografii? A poważnie, PST ma jedną wadę- nie zdarzyło się, by przyjechało punktualnie. A w Poznaniu niestety bywam bardzo często i jak na tramwaj z wydzielonymi torowiskami opóźnienia rzędu 2-3 minuty to zwykłe przegięcie. We Wrocławiu lepiej nie jest, ale koncepcja szybkiego tramwaju, który ma priorytet (przy założeniu, że się to uda) jest bardzo dobra, bo skuteczna. I zdecydowanie bardziej elastyczna, PST jest systemem jednak zamkniętym a przynajmniej odpornym na zmiany. Dla mnie jako mieszkańca Kozanowa ważne jest jedno- tramwaj na osiedlu to motywacja do tego, by nie korzystać z samochodu. O ile linie będą dopasowane do moich potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami 29.01.11, 12:27 Wezmyr glupis jak but z lewej nogi. Ty naprawde wierzysz w zielona fale dla tramwajow? Powodzenia. Wrocław nie bedzie mial zadnego szybkiego transportu. Tramwaj z zielona fala to nadal zwykly tramwaj a nie szybki. Poza tym nad starymi rzechami ktore jezdza po wrocku tez nie przefrunie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wezmyr Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.01.11, 21:41 Paul123-...nie masz pojęcia o czym piszesz, nie masz podstawowej wiedzy w zakresie inżynierii ruchu aleś mądry, że ho ho. Zapewne równie doskonale znasz się samochodach, seksie, jesteś także super lekarzem i co ważne, zapewne także wiesz więcej niż eksperci na temat katastrofy smoleńskiej. A, no na piłce nożnej znasz się też najlepiej. Nie mamy o czym rozmawiać, bo Ty nie jesteś żadnych współrozmówcą. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: Ale idotyzm... 100lat za murzynami 05.02.11, 10:40 paul123 napisał: > Wezmyr glupis jak but z lewej nogi. Ty naprawde wierzysz w zielona fale dla tra > mwajow? Powodzenia. Wrocław nie bedzie mial zadnego szybkiego transportu. Tramw > aj z zielona fala to nadal zwykly tramwaj a nie szybki. Poza tym nad starymi rz > echami ktore jezdza po wrocku tez nie przefrunie. ale masz braki w informacji, a chrzanisz, nawet jeśli przed T+ wjedzie linia zwykła to bedzie trakotwana tak samo. ja wiem jak cos takiego działa, bo jeździłem bardzo długo w strone Leśnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
sosiu-1 @Pestycyd ...pomogą wyjść z długów!!! 26.01.11, 17:03 Nie bój... Ziajka ma swoich w mieście i oni wiedzą jak pomóc upadającej ale swojej firmie!!! Specyfikacja w przetargach w mieście jest tak ułożona, że nie wiele firm ją spełnia a Ziajka właśnie spełnia ją pod każdym względem! Skąd to wie, ano w swojej rodzinie nie ma tajemnic!!! Związek Ziajki z miastem jest stary i nierozerwalny a niech się ktoś temu spróbuje sprzeciwić to pożałuje- były już takie próby ale Ziajka zawsze wygrywa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furora Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u IP: *.internetia.net.pl 26.01.11, 17:06 "Renowacja miasta, niech mnie gęś kopnie. Zrobili ludzi w ch**a, panie. Przepraszam za mój język, jeżeli jest pan człowiekiem religijnym" – taksówkarz Dave /Stephen King - TO/ Odpowiedz Link Zgłoś
sosiu-1 Dlaczego szybki tramwaj, to zwykły??? 26.01.11, 17:19 Przecież to jest wprowadzanie ludzi w błąd!!! Widzieliście kiedyś jak wygląda szybki tramwaj na świecie??? Więc, linia takiego tramwaju przebiega bezkolizyjnie z ruchem drogowym, po przez system wiaduktów i tuneli, tramwaj ten nie ma skrzyżowań ani żadnej sygnalizacji świetlnej na którą będzie musiał czekać!!! To czysta propaganda Dutkiewicza i s-ki!!! To jest zwykła linia - tramwaj jaki budowało się jeszcze w XIX wieku!!! Taki tramwaj niczym się nie różni od innych jeżdżących po wydzielonych torowiskach w naszym mieście!!! Ludzie przetrzyjcie oczy to dostrzeżecie to czego nasi wizjonerzy nie widzą!!! Tramwaj na Kozanów powinien tam jeździć od jakiś 20 jak nie więcej lat!!! To jest po prostu ZACOFANIE!!! Teraz takiego systemu nie buduje się nigdzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Dlaczego szybki tramwaj, to zwykły??? IP: *.ip.netia.com.pl 26.01.11, 18:23 Nie przesadzasz czasem? Takie same torowiska tramwajowe (bez tuneli, z sygnalizacją świetlną) buduje się i w XXI wieku w zachodniej Europie. W XIX wieku tramwaje miały tory w jezdni, nie były wydzielone. Więc nie przesadzaj, naprawdę. Ciesz się, że w ogóle coś się buduje - w zapyziałym Poznaniu nawet torowisk się nie remontuje, bo kasa jest tylko na drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Dlaczego szybki tramwaj, to zwykły??? 26.01.11, 18:51 "Takie same torowiska tramwajowe (bez tuneli, z sygnalizacją świetlną) buduje się i w XXI wieku w zachodniej Europie." Tak, tyle, ze nikt nie nazywa ich szybkim tramwajem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: Dlaczego szybki tramwaj, to zwykły??? 27.01.11, 12:13 xp17 napisał: > "Takie same torowiska tramwajowe (bez tuneli, z sygnalizacją świetlną) buduje s > ię i w XXI wieku w zachodniej Europie." > Tak, tyle, ze nikt nie nazywa ich szybkim tramwajem. ;) Bo torowiska się nie nzywa szybkim tramwajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balajanek Re: Dlaczego szybki tramwaj, to zwykły??? IP: 82.132.139.* 26.01.11, 19:01 Starym świeckim zwyczajem GW nie ma mapki do tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Dlaczego szybki tramwaj, to zwykły??? 26.01.11, 19:19 poznaniak napisał(a): "Takie same torowiska tramwajowe (bez tuneli, z sygnalizacją świetlną) buduje się i w XXI wieku w zachodniej Europie" Ewidentnie kolego nie jestes w temacie i nie wiesz o czym mowisz. W zachodniej europie trmawaj sluzy jako zwykly tramwaj, ktorym mozna podjechac kilka przystankow i... uwaga, uwaga... przesiasc sie na metro. Szybki transport miejski jest robiony w celu szybkiego przemieszczania sie z obrzezy miast do centrum, a nie w celu zwiedzania miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Dlaczego szybki tramwaj, to zwykły??? 26.01.11, 18:56 "tramwaj ten nie ma skrzyżowań ani żadnej sygnalizacji świetlnej na którą będzie musiał czekać!!!" Tu tez tak bedzie. Po prostu tramwaj bedzie mial zawsze zielone swiatlo. Pytasz czy to rozlozy komunikacje drogowa? Tak, ale kogo to obchodzi. Miasto zniecheca do aut. Nie ma co prawda alternatywy w postaci metra, s-bahnum parkingow K&R, ale zniecheca... najbardziej do zycia w tej zapyzialej dziurze... Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Dlaczego szybki tramwaj, to zwykły??? 26.01.11, 19:16 xp17 napisał: "Po prostu tramwaj bedzie mial zawsze zielone swiatlo. " Srake bedzie miał a nie zielone. Zielone to moze miec na skrzyzowaniach z drogami podrzednymi i osiedlowymi a nie na skrzyzowaniach glownych arterii miasta. "Pytasz czy to rozlozy komunikacje drogowa? Tak, ale kogo to obchodzi." Rozlozy komunikacje drogowa i tramwajowa. Norma. W calym tym burdelu, chociaz obwodnica powinna miec wiadukt. Tzw Obwodnica Srodmiejska jest obwodnica z prawdziwego zdarzenia tylko na odcinku Most Milenijny - Zmigrodzka. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: Dlaczego szybki tramwaj, to zwykły??? 27.01.11, 12:16 "paul123 napisał: > xp17 napisał: > "Po prostu tramwaj bedzie mial zawsze zielone swiatlo. " > Srake bedzie miał a nie zielone. Zielone to moze miec na skrzyzowaniach z droga > mi podrzednymi i osiedlowymi a nie na skrzyzowaniach glownych arterii miasta."żebys sie nie zdziwił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Szybki o tyle, o ile nic się nie stanie na... IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.11, 19:17 ...Legnickiej. Przy takim nasileniu ruchu tramwajowego i braku tras alternatywnych zatrzymania nie będą czymś niezwykłym. Poczatkowo zakłądano, że ten tramwaj bedzie jechał Popowicką/Zachodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: Szybki o tyle, o ile nic się nie stanie na... 27.01.11, 12:17 Gość portalu: Pinezka napisał(a): > ...Legnickiej. Przy takim nasileniu ruchu tramwajowego i braku tras alternatywn > ych zatrzymania nie będą czymś niezwykłym. Poczatkowo zakłądano, że ten tramwaj > bedzie jechał Popowicką/Zachodnia. bzdura do kwadratu. ta nitka powstanie w bliżej lub dalej nieokreślonym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko_bez_inwektyw Re: Dlaczego szybki tramwaj, to zwykły??? 27.01.11, 16:11 Bo to nie jest "szybki tramwaj"! To jest Tramwaj Plus - żadne miasto na świecie jeszcze takiego nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
pensata Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano umowę 26.01.11, 20:08 Szkoda że do Leśnicy nie będzie, chodziaż włodaże naszego kochanego miasta obiecali.Zamiast budować pętle na Gwareckiej można było wyremontować pożadnie torowisko na Kosmonautów i puścić szybki tramwaj do Leśnicy.Ciekawe który z urzedników mieszka na osiedlu Kozanów.A można było uszczęsliwić mieszkańców Kozanowa,Złotnik,Leśnicy.Ale w mieście Wrocław jest to nie możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.R. Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.11, 21:52 Pensata napisał/a: >Szkoda że do Leśnicy nie będzie...< Szanowny/a pensata, Twoje żale są nieuzasadnione ! Największym atutem systemów tzw.Szybkiego Tramwaju są wydzielone i bezkolizyjne torowiska a Wy, Leśniczanie takim właśnie jeździcie. Jeśli chodzi o szybkość max.pojazdów to zakupiony dla Plusa tabor nie rożni się pod tym względem od pojazdów eksploatowanych we W-wiu od lat. Tak więc można powiedzieć, że Plusem już dawno jeździcie tylko o tym nie wiecie ! Odpowiedz Link Zgłoś
mitchharris Ślepa nitka w Dokerską + tory na polderze 26.01.11, 20:15 Kro mi wytłumaczy po co za kilkadziesiąt milionów PLN dublować na długości 600-700 metrów równoległą do Pilczyckiej nitkę, oddaloną od niej o 100 metrów ?!?!?!?! (zdjecie nr 1 i dalej Dokerską...) następnie okazuje się że jeszcze przed budowąwału przeciwpowodziowego zbudowana zostanie linia tramwaju akurat za kościołem w kierunku Ślęzy czyli tam skąd tradycyjnie w ostatnich 14 latach dwa razy przyszła już najglębsza i najszybsza woda.. Aha chyba rozumiem: kolejna powódź za100 lat bo Dutek kazał chmurom iważać Pierwszy z poruszonych aspektów wydaje mi się szczególnie kretyński. Kto zna to osiedle ten wie, że nawet Ci z bloków Dokerska 35 itd podejda sobie przez podwórko Gwareckiej100 metrów na Pilczycką bo tam będzie pewnie większa częstotliwość jazdy. Rozwalić środek osiedla po to by ryć teren na tory, stawiać trakcję itp - bezcenne dla zadowolenia mieszkańców. A tramwaj tą nitką będzie jeździł PUSTY, idę o zakład Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Żadna tam ślepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 20:30 Linia w Dokerską pędzie się łączyć z trasą na stadion przy kościele, dzięki temu będzie mógł tam jeździć tabor jednokierunkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meteorolog torowisko wodoodporne? IP: *.range86-176.btcentralplus.com 26.01.11, 20:45 a torowisko jest wodoodporne? pytam serio. szkoda bedzie wszystko od nowa budowac, przydaloby sie wczesniej o tym pomyslec, chyba ze na 100 procent nic sie znowu nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: torowisko wodoodporne? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.11, 23:06 Przez 2 dni od 14 lat było tam metr wody - toż to katastrofa ;) Powinni też wywalić tramwaje z Pomorskiej i Trzebnickiej bo tam też woda stała (pod wiaduktami) w czasie majowej powodzi albo z całego centrum bo było zalane w 1997 roku - tak jest, dlatego najlepiej w ogóle nic nie budować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mitchharris Re: torowisko wodoodporne? 26.01.11, 23:31 Nie piel bez sensu chodzi o to że groźba niespodzianki jest całkiem realna (powódź szybciej niż myślimy) a znając polskie realia i mityczne plany budowy wału może się okazac że albo torowisko w ogóle nie będzie chronione a pierwsza lepsza powódź rozmyje nasyp (nie potrzeba wiele, nasypy AOW ot tak bez niczego się rozmywają w wielu miejscach co jest przyczyną opóźnień) - ewentualnie że inwestycja: tramwaj i wał powodziowy będa wchodzić na siebie w sposób w harmonogramach lub usytuowaniu że trzeba będzie od razu świezą robotę burzyć, korygować, wqrwiać ludzi i tworzyć korki "bo ktos nie pomyślał" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: torowisko wodoodporne? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.11, 23:59 Przecież linia tramwajowa nie będzie na ulicy Dokerskiej na nasypie - spójrz na plany dostępne na stronie BIP. Jedyny nasyp to będzie podjazd do mostu na Ślęzie ale tam nawet w 1997 roku nie było powodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziku Re: torowisko wodoodporne? IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 06:52 Miasto startuje w konkursie Guinnessa na "najczęściej podmywaną, miejską linię tramwajową", idąc tym tropem proponuje we Wrocławiu zrobić metro czyli "największy zbiornik retencyjny na terenie metropolii" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: captain Close Re: Żadna tam ślepa IP: *.dsl.mweb.co.za 26.01.11, 20:48 Gość portalu: as napisał(a): > Linia w Dokerską pędzie się łączyć z trasą na stadion przy kościele, dzięki tem > u będzie mógł tam jeździć tabor jednokierunkowy. Kretyńskie rozwiązanie. Tramwaj powinien skręcać z Pilczyckiej w Gwarecką, jechać wzdłuż Dokerskiej i wyjeżdżać z Kozanowa tam, gdzie wg wizualizacji wjeżdża doń. A krańcówka mogłaby być w miejscu targowiska. I dwukierunkowy tramwaj niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Żadna tam ślepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 21:19 I byśmy robili takie samo kółko jak teraz 135, a z końcówki nikt by nie korzystał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ACAB to taka sama prawda jak to, ... IP: *.217.146.194.generacja.pl 26.01.11, 21:04 że ch%j śliwkę połknął i pestkami pluł. Kiedy Ziajka robił Klecińską 3 lata temu??? Dziury miejscami takie, że k...a mać!!!Słyszałemopowieści jak Ziajka przychodził na przetargi i z głupim uśmiechem klepał się po kieszeni mówiąc, że tam ma cały ten ZDIK. Ponoć po kilku spieprzonych budowach już nigdy miał nic nie robić i co? Znów to sam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: to taka sama prawda jak to, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 21:20 Oj to leć do prokuratury szybko! Ah.. nie masz dowodów, rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: to taka sama prawda jak to, ... IP: *.static.tvk.wroc.pl 26.01.11, 21:36 Ziajka zrobi kolejną fuszerę a kto zapłaci za to? My ;-) Przy kolejnej mroźnej zimie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: to taka sama prawda jak to, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 21:39 Wymień proszę poprzednie? Sienkiewicza możesz sobie podarować, mieli sporą obsuwę ale fuszerką tego nazwać nie można - trzyma się bdb. Pamiętaj też, że to nie Ziajka będzie budować torowiska, oni są od części drogowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ACAB Re: to taka sama prawda jak to, ... IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.01.11, 09:31 Tarka na Osi Grunwaldzkiej!Jeszcze mam wymieniać??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 21:48 d Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Cięcia w liniach autobusowych 26.01.11, 21:53 Pamiętajcie, że otwarcie nowej linii tramwajowej będzie wiązać się z cięciami w kursowaniu autobusów. Linia 135 najprawdopodobniej będzie zlikwidowana - tramwajem dojedziemy na pl.JPII i Dworzec PKP 103 i 403 być może zostaną skrócone do Stadionu, Kozanowa albo Pilczyc gdzie nastąpi przesiadka w tramwaj (te linie będą dublować tramwaj na całej długości do pl.JPII) Można by też je skierować przez Popowicką i Długą jako rekompensata za 135. Jeśli 135 pójdzie do piachu, a 103 i 403 zostaną skrócone, jako rekompensata dla Popowic może być wzmocnienie 127. To tylko moje dywagacje co nam wymyśli szanowny magistrat - trudno przewidzieć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Cięcia w liniach autobusowych IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 00:38 W kierunku do pl. JP2 403 na pewno nie dubluje tramwaju, bo skręca w Zachodnią. Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: Cięcia w liniach autobusowych 27.01.11, 00:55 racja, mój błąd, zresztą 103 też nie dubluje - skręca w Poznańską Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: Cięcia w liniach autobusowych 27.01.11, 18:40 Dodatkowo przystanek Kolista w stronę miasta zostanie przesunięty przed skrzyżowanie co skutecznie utrudni przesiadkę z 403 w 126, 127 i C, a z 435 w 126 i C. (Wszystko jest kwestią ustalenia tras po przebudowie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 21:56 Już nie tramwaj plus + tylko szybki? ani on szybki (mamy linie jedne z najwolniejszych w Polsce) ani plus po okrojeniach (chyba ze czytać + jako krzyżyk na początkowym sensownym projekcie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlugi Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u IP: 95.143.193.* 27.01.11, 08:13 przestancie pierdzielic o kosztach, ziaajce, trasie, zakretach, petlach. czy w koncu cokolwiek wam kiedykolwiek bedzie pasowalo ? przeciez to pierwsza linia wybudowana od 30 lat, nie liczac kawalka toru na swieradowskiej. i tak jestesmy lepsi od tych z krakowa, co od pol roku probuja skonczyc remont na 400 metrach grabiszynskiej przy cmentarzu !! znamy problemy i za mniej niz 25 000 000 zlotych za kilometr tylka nie ruszymy. chlopaki z krakowa dostali 15 000 000 za kilometr ale na pewno doloza do interesu. nas na to nie stac, bo musimy zarobic. dobre i te 4 kilometry. 11 metrow dziennie. sporo jak na jeden dzien. jest zima, bedzie wiosna, potem lato, na koniec jesien i znowu zima. wiecie jak ciezko sie pracuje na dworze, w deszczu, sniegu, upale, blocie, zawiejach, kurzu, halasie. tez bysmy chcieli siedziec w cieplym, jasnym i czystym. te 100 000 000 i tak nie wynagrodzi nam problemow, nerwow, zmartwien, nieznanych kabli, rur, dziur. to musi kosztowac. cieszcie sie ze tak malo. moglo przeciez kosztowac 200 000 000, albo i 400 000 000 zlotych. jak sie cos buduje raz na pokolenie, to musi kosztowac. niemce budowali bez przerwy i robili to tanio i po calym miescie. niektore tory sa do tej pory, i tam gdzie ich nie ruszano sa rowne, gladkie, poziome. przeciez ziajka za te 100 000 000 musi kupic wasserwage, linki, lopaty, mlotki, srubki, gacie i rekawice, taczki, sracze, zatrudnic majstra który wie jak polozyc podklad i tory, przekupic inspektora ktory nie zobaczy nierownosci, kawalek zysku oddac urzedasom. to musi tyle kosztowac i kosztuje. jak sie mieszka w swiatowej metropolii, to wszystko jest drogie i bedzie coraz drozsze. placic, nie narzekac, a dlugo pozyjecie. morda w kubel. my tu rzadzimy i budujemy wybraliscie nas i mozecie nam skoczyc i w doope pocalowac pana majstra budujemy drogo, wolno, z poprawkami. bo robota jest caly czas i pieniedzy nie brakuje. z czegos trzeba przeciez miec na bale, wyjazdy, delegacje, promocje, konferencje. pozdrawiamy i od... cie sie od naszego biznesu ( trzeba bylo inaczej wybierac w wyborach ) dlugi i spolki miejskie Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u 27.01.11, 08:43 > i tak jestesmy lepsi od tych z krakowa, co od pol roku probuja skonczyc remont > na 400 metrach grabiszynskiej przy cmentarzu !! znamy problemy i za mniej niz A to przypadkiem nie przykład z Wrocławia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: Będzie szybki tramwaj na Kozanów. Podpisano u IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 10:39 Niepotrzebnie się unosisz. Doczytaj jak OKROJONO plany tramwaj +. Pewnie że dobrze ze buduje się nowe linie. Niedobrze ze kolejne odwleka się na bliżej nieokreślony termin. Niedobrze, że nie dba się choćby o konserwacje zwrotnic. Zbudować to jedno, równie ważne jest dbać na bieżąco o istniejącą infrastrukturę. Inna sprawa to remonty - robione odcinkami co skutkuje kilkakrotnym zamykaniem jednej trasy (zamiast raz kompleksowo), przeciąganiem ich w czasie, kiepską organizacją ruchu zastępczego. I wiele innych rzeczy które wpływają na ogólne spojrzenie na funkcjonowanie KM. Linia na Kozanów - super. Tylko cały zachód miasta opierać się będzie na jednej Legnickiej. Chyba nie wymaga to komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_nty gdzie zjazd na petle pilczyce ? 27.01.11, 10:37 wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35751,9007595.html?i=4 projektanci jak zwykle obudza sie za 10 lat, bo przeciez po co ? a swoja droga, skoro na kozanowie bedzie lacznica z jednym torem, to i stare 105 i protramy, i skody jednokierunkowe moga obslugiwac to osiedle, tylko musi byc nowy tor na kierunek centrum miasta kolo kosciola pw. Macierzyństwa Najświętszej Maryi Panny czyzby nie bylo na to miejsca tam : wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35751,9007595.html?i=6 z map wynika jest i to sporo Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: gdzie zjazd na petle pilczyce ? 27.01.11, 10:47 > a swoja droga, skoro na kozanowie bedzie lacznica z jednym torem, to i stare 10 > 5 i protramy, i skody jednokierunkowe moga obslugiwac to osiedle, Powtórzę się, będą mogły, ale nie będą obsługiwać, żeby nie wyszło na jaw, że niepotrzebnie kupowano dwukierunkowce. W końcu to ma być Tramwaj plus i MUSI być obsługiwany przez Skody 19T.... Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 W tym wszystkim jest jeden słaby punkt 27.01.11, 10:52 Tym słabym punktem jest ulica Legnicka. Praktycznie cała zachodnia część Wrocławia "wisi" na jednej nitce torów tramwajowych od Pl. JP2 do Leśnicy. Teraz dojdzie jeszcze dodatkowe obciążenie tej linii tramwajami jadącymi na Kozanów. Wystarczy jedna awaria trakcji lub pojazdu szynowego, ażeby pół miasta pozbawiona była komunikacji tramwajowej. Nie ma żadnej alternatywy objazdowej. Tyle mówiło sie o tramwaju na ul. Długiej i dalej na Kozanów z łącznikiem z Legnicką na Milenijnej. To bardzo dobrze, że Kozanów wreszcie doczeka się tramwajów, ale jak najszybciej trzeba budować drugie torowisko na Długiej. Niestety jest to związane z przebudową wiaduktów kolejowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiktak Re: W tym wszystkim jest jeden słaby punkt IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.11, 11:34 Jeden wypadek na trasie waszego tramwaju+ obojętne w jakim miejscu. I DUPA stoicie i kwiczycie. Jedna awaria normalnego tramwaju ? I DUPA stoicie i kwiczycie Jeżeli myslicie ze to coś bedzie się szybko poruszać, to w dupie byliscie i g..... widzieliście. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Lemingi? Zakładamy się? 29.01.11, 14:03 Czy jest ktoś, kto twierdzi, że: 1. Inwestycja zakończy się o czasie. 2. Inwestycja zakończy się bez afery lub kompromitacji. 3. Inwestycja rzeczywiście będzie szybkim tramwajem a nie czymś, co kiedyś koło szybkiego tramwaju stało. 4. Inwestycja nie zacznie się po krótkim czasie sypać. Pytam się lemingi! Jest wśród was jeden, który założy się, że inwestycja ta spełni 4 wyżej wymienione warunki? Znajdzie się taki samobójca? Hłehłehłe! Za to pomyślmy, co się może stać z tym pomysłem. 1. Szybki tramwaj będzie wolniejszy od zwykłego. 2. Zakończenie inwestycji odwlecze się o ładnych kilka miesięcy. 3. Trawa zacznie się zapadać (tego jeszcze u nas nie było, więc czas najwyższy). 4. Słupy będą za blisko i przed każdym będzie trzeba się zatrzymać i złożyć lusterka. Czekam na dalsze propozycje :D A tak ogólnie, to beznadziejnie jest, że nie pomyślano o puszczeniu tramwaju przez most milenijny. Pętla koło Marino, tam wybudować duży parking (nie ten przy CH). Teraz ludzie przyjeżdżający np. z Poznania na stadion zostawialiby auta na pętli, wskakiwali w tramwaj i wydzielonym torowiskiem zasuwali Żmigrodzką, Bałtycką, Osobowicką, mostem pod sam stadion. W ciągu góra kwadransa by byli na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Lemingi? Zakładamy się? 29.01.11, 22:20 > A tak ogólnie, to beznadziejnie jest, że nie pomyślano o puszczeniu tramwaju pr... Po prostu nie i już. Tak jak z mostem wschodnim. Ktoś (pewnie Zbigniew Komar) stwierdził, że nie i nawet nie przeprowadzono analizy czy warto. Bardzo łatwo w tym mieście przychodzi rezygnowanie z rozwoju komunikacji zbiorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lemingi? Zakładamy się? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.01.11, 14:37 > A tak ogólnie, to beznadziejnie jest, że nie pomyślano o puszczeniu tramwaju pr > zez most milenijny. Pętla koło Marino, tam wybudować duży parking (nie ten przy > CH). Teraz ludzie przyjeżdżający np. z Poznania na stadion zostawialiby auta n > a pętli, wskakiwali w tramwaj i wydzielonym torowiskiem zasuwali Żmigrodzką, Ba > łtycką, Osobowicką, mostem pod sam stadion. W ciągu góra kwadransa by byli na m > iejscu. Beznadziejny pomysl. Nawet gdyby na moscie millenijnym było torowisko i polaczenie tramwajowe ze stadionem watpie ludzie przyjezdzajacy np. z Poznania chcieli sobie komplikowac zycie, zatrzymywac sie przy petli kolo Marino (zakladajac ze w ogole jest to teren miasta) i dalej jechac KM. Wygodniej bedzie im dostac sie na stadion jadac AOW i zaparkowac na parkingu obok stadionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Lemingi? Zakładamy się? IP: *.xdsl.centertel.pl 30.01.11, 14:55 Podczas meczy Euro parking pod stadionem będzie zamknięty = nie bezie możliwości zaparkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Lemingi? Zakładamy się? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.01.11, 15:12 Sugerujesz ze ludzie przyjeżdżający np. z Poznania znalezliby sie wsrod elity posiadajacej wejsciowki na mecze euro? :) Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Lemingi? Zakładamy się? 05.02.11, 10:37 Czekam na dalsze propozycje :D skrzyżowanie milenijna legnica zacznie się korkować, skrzyżowanie milenijna pilczycka korek jeszcze większy (a może nie bo cześć ruchu wróci do miasta i tam powrócą korki) i korek pozostanie nawet po przywróceniu ruchu na lotniczej lotniczej to są rzeczy oczywiste dla wszystkich poza specjalistami w um a swoją droga drzewa już zaczęto wycinać więc mażemy sobie marudzić a nasi sternicy i tak nas uszczelinowią... na siłę... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a dlaczego nie robi się połaczenia na świebodzki 05.02.11, 10:27 ... i główny? pewnie niewielkim kosztem, wykorzystując istniejące linie kolejowe, można by zrobić dosyć wygodne i szybkie połączenie do centrum... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi test wydolnosci komunikacji mejskiej... 06.02.11, 20:34 na euro 2012 damy radę to zostało sprawdzone! wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,8928717,Bicie_rekordu_w_napelnianiu_ludzmi_autobusu_to_glupota.html Odpowiedz Link Zgłoś