Dodaj do ulubionych

Kupiłem sobie cukier. Cały kilogram.

10.03.11, 09:27
Kawę lubię słodzoną, wobec czego zmuszony byłem pójść do sklepu, bo w cukiernicy pojawiło się dno.
Nabyłem cały kilogram, więc na miesiąc mam spokój.
Pijąc kawę natrafiłem na ten oto artykuł:
www.fakt.pl/Polacy-wykupuja-cukier-w-Niemczech,artykuly,98158,1.html
W Niemczech cukier po 65 centów, czyli 2,6 złotego. Spojrzałem na mój, Królewski. 5,39.
Dwa razy droższy.
Zarabiam około 3-5 tysięcy na rękę, w zależności od miesiąca, czyli mniej niż statystyczny Niemiec. Wobec czego relatywnie do zarobków, w porównaniu z człowiekiem zza Odry, powinienem płacić za kilogram cukru około 40 groszy. A płacę 5,39. Byłbym skłonny zapłacić te 2,6, ale ponad pięć? Ktoś tu mnie próbuje wyru....
Czytam, kto wyprodukował mój cukier. Niemiec z Südzucker. Südzucker Polska, żeby było trochę w naszym, słowiańskim języku.
Czyli zalegał Niemcowi cukier w magazynie, opłacił więc dziennikarzy, by ci puścili w mediach informację o kłopotach z drożejącym cukrem:
www.fakt.pl/Cukier-bedzie-po-7-zl-Horror-Co-jeszcze-zdrozeje-,galeria-artykulu,97202,1.html
W mediach niemieckich, bo to przecież wydawnictwo Axel Springer.
Polacy, naród baranów, rzucili się do sklepów kupować cukier po pięć złotych, część nawiedziła niemiecki markety, wystawiając nas na pośmiewisko i cukier już nie zalega w magazynach, lecz w spiżarniach Polaków. Część się zestali w twarde bryły, część wyrzuci, ale zapasy porobione na rok. Niedługo cena wróci do normy, czyli ciut wyższej niż w Niemczech. Jak słodko!
Narodzie, otrząśnij się wreszcie!
Niemiec was podpuszcza, a potem się nabija, że cukier w Niemczech z cukiernicy wyżeracie!
Obserwuj wątek
    • Gość: z ukosa Panika cukrowa a benzyna E10. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.03.11, 11:05
      Alkohol etylowy to "sztandarowy" produkt przemyslu skoligaconego z cukrowym.

Wprowdzenie benzyny E10 dziwnie koreluje sie z panika cukrowa i ogalacaniem polskiego rynku z cukru. Wielkie hurtownie i magazyny zacieraja dlonie - interes sie kreci.

Koncerny majstrujace przy cukrze majstruja rowniez przy produkcji etanolu.
      Zadnemu pismakowi to do glowy nie przyszlo?
      • bellassij "Ludzie ludziom zgotowali ten los" 10.03.11, 11:18
        Przestańcie ulegać taniej propagandzie i histerycznie kupować cukier na wózki, wówczas ceny spadną do normalnego poziomu. Po pierwsze zdrowiej, po drugie dzisiejsze ceny to efekt podstawowego prawa wolnego rynku czyli popytu,a raczej podaży cukru. I tyle.
    • Gość: Luiza Re: Kupiłem sobie cukier. Cały kilogram. IP: *.internetia.net.pl 10.03.11, 11:21
      nie wiem o co ten szum, ja w ogóle nie korzystam z cukru
      • sverir Re: Kupiłem sobie cukier. Cały kilogram. 10.03.11, 11:48
        Polacy wciąż jeszcze pamiętają stare dobre czasy, kiedy były przejściowe kłopoty z zaopatrzeniem. Dlatego wystarczy byle plotka o drożejącym cukrze, żeby swoją postawą spełnili przepowiednię.
        • nazimno Mylisz sie. To nie tylko panika. 10.03.11, 11:53
          Pomysl - zrozumiesz. Stara zasada: "kto na tym najbardziej korzysta".
          • sverir Re: Mylisz sie. To nie tylko panika. 10.03.11, 12:04
            Pomyślałem, nie zrozumiałem. A zamiast artykułu w obcym, niezrozumiałym dla mnie języku, proszę o jakieś słówko wyjaśnienia. Chętnie wyprowadzę się z błędu i uwierzę, że ludzie kupują masowo cukier nie z powodu paniki, ale np. z powodu interwencji kosmitów czy spisku międzynarodowej korporacji.
            • nazimno Proste: 10.03.11, 12:11
              W Niemczech wlasnie wprowadzono benzyne 95 zawierajaca 10% etanolu, czyli E10.
              Produkcja etanolu zajmuja sie ci sami, ktorzy kreca sie przy cukrze.

Nie chrzan o kosmitach.
              Nic nie robi sie samo.
              Wszystko ma swoje przyczyny.
              Niemiecki artykul wlsnie o tym mowi.
              • sverir Re: Proste: 10.03.11, 13:43
                No dobrze, to już wiem jaka jest jedna z przyczyn wzrostu cen. Ale nadal nie tłumaczy to paniki z powodu cen cukru. Rozumiem, że panikują producenci przetworów i napojów gazowanych, ale zwykli ludzie?
                • Gość: z ukosa Kto ma magazyny/hurtownie? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.03.11, 14:17
                  Ten ma "miod".
                  Kubus Puchatek zawsze trafia (na miod) nasluchujac "bzykania".
            • Gość: pozdrawiam Re: Mylisz sie. To nie tylko panika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 14:51
              Wykupują z tego powodu że to głupiutki narodek sterowany z Watykanu.
              • nazimno Coz za "imponujaco inteligentny wniosek". 11.03.11, 15:02
        • nazimno Tutaj jest wyjasnienie: 10.03.11, 12:00

de.sott.net/articles/show/1120-Biosprit-E10-treibt-Preise-fur-Zucker-nach-oben
          PS
          I znowu mozna podziekowac -wiadomo komu.
    • Gość: nasty Re: Kupiłem sobie cukier. Cały kilogram. IP: *.wroclaw.mm.pl 10.03.11, 13:17
      Jak patrzę na ten cyrk, to cieszę się, że cukru używam bardzo rzadko. Nawet, jeżeli coś miałoby drożeć, to co nam da kupienie zapasu na pół roku, jak potem trzeba będzie i tak kupować w tej wyższej cenie. A jakieś paranoje z wykupowaniem wszystko co jest na półkach, brakami w sklepach.. Niby śmieszne, ale z drugiej strony trudno się z takiego podejścia śmiać.
      • Gość: nasty Re: Kupiłem sobie cukier. Cały kilogram. IP: *.wroclaw.mm.pl 10.03.11, 13:21
        Dodam, że poszłam do 'droższego' sklepu (2 dni temu) i kupiłam bez problemu cukier w cenie 3,50. Widocznie tam, gdzie ludzie nie wykupują hurtowo zwiedzeni niskimi cenami nie mają powodu do podnoszenia cen.
    • Gość: taka prawda Re: Kupiłem sobie cukier. Cały kilogram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 14:50
      Na większą kasę podpuszcza Polaków Watykan i nikt z tego nie robi halo.
      • Gość: x Re: Kupiłem sobie cukier. Cały kilogram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 16:00
        Aleś mądry , nie ma co ...co cie ten Watykan tak boli , że w cukier go mieszasz? - choć pytajnik - nie odpowiadaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka