Dodaj do ulubionych

Pomnik Chrobrego

IP: 212.127.95.* 04.05.04, 01:18
www.wcss.wroc.pl/prowrat/ -może ktoś wie czy to jeszcze aktualny
pomysł?
Obserwuj wątek
    • Gość: 100% Re: Pomnik Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 12:03
      nie wiem czy aktualny ale świetny, na świdnickiej tam gdzie stał
      wiluś formą powinien przypominać przedwojenny monument, proponuję
      epizod z hołdu pruskiego moment koronacii
      • Gość: y&roll Re: Pomnik Chrobrego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.04, 12:13
        Chyba nie rozumiem, co Bolesław Chrobry ma wspólnego z Hołdem Pruskim? A przy
        okazji czy są jakieś dostępne historyczne, literackie, artystyczne wyobrażenia
        koronacji Bolesława Chrobrego?
        • Gość: 100% Re: Pomnik Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 12:33
          przepraszam najmocniej chrobry nie miał nic wspólnego z hołdem pruskim
          rzeczywiście, pokręciło mi się ,chodziło mi o akt koronacji przez
          cesarza, jeszcze raz przepraszam
          • Gość: y&roll Re: Pomnik Chrobrego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.04, 12:59
            Jeżeli chodzi Ci o symbliczne nałożenie diademu czy korony cesarskiej na głowę
            Bolesława Chrobrego przez Cesarza Ottona III w czasie zjadu gnieźnieńskiego to
            to również nie była jego koronacja a jedynie wyniesienie go przez cesarza do
            godności "patriciusa". Koronacja miała miejsce dopiero w ćwierć wieku później w
            czasie Bożego Narodzenia 1024 r. lub w roku 1025.
            Pomnik Chrobrego jest dobrym pomysłem, w końcu był to król Polski dla którego
            Śląsk był istotną częścią dopiero powstającego kraju, choć jego projekt, który
            był dostępny w mediach był ewidentnie nieciekawy. Pozostałe pomysły w tym
            pomnik Henryka Brodatego czy Piotra Własta są równie ciekawe. Tak na marginesie
            przypominam sobie aleję zasłużonych mieszkańców miasta Florencji z Leonardo da
            Vincim czy Dante Alighierim. Oczywiście nasi bohaterowie to nie ta wielkość
            (niestety) ale sama idea to zupełnie co innego ... (:
            • Gość: 100% Re: Pomnik Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 13:14
              o to mi chodziło ,pomnik przedstawiał by ottona i chrobrego właśnie
              w trakcie nakładania diademu czy to nie jest wizja jednoczącej się
              europy jestem zielony z historii ale otton miał chyba to właśnie na
              myśli
              • Gość: y&roll Re: Pomnik Chrobrego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.04, 14:54
                Myślę, że taki pomnik mógłby byc ciekawy a przy okazji na tyle poprawny
                politycznie i historycznie, że istniałyby realne szanse na jego realizację. A
                jednoczesnie to przecież ten właśnie władca wbijał podobno słupy graniczne na
                Odrze. Więc może gdzieś nad Odrą na przykład przy nowej Biblitece
                Uniwersyteckiej. Pozdrawiam (:
                • Gość: 100% Re: Pomnik Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 15:17
                  doskonale, biblioteka będzie piękna, widziałem projekt,dobra
                  lokalizacja,życzmy pomysłowi powodzenia,wrocławiowi trzeba i nowej
                  kanalizacji i nowych pomników, taki wiedeń ma ich 200,w kolejce
                  czekają te które zniknęły po wojnie ,neptun,atena, zeus ,diana, może
                  teraz po zjednoczeniu będzie po temu klimat i środki.
                  • Gość: @ Re: Pomnik Chrobrego IP: 212.127.95.* 04.05.04, 16:53
                    Ja bym z 10 zł.dołożył jakby zbierali na ten pomnik,tylko czy to aktualne bo
                    ostatnia wiadomość na tej stronie jest z 2002r.
                • ja22ek Re: Pomnik Chrobrego 04.05.04, 17:24
                  Gość portalu: y&roll napisał(a):

> Myślę, że taki pomnik mógłby byc ciekawy a przy okazji na tyle poprawny
                  > politycznie i historycznie, że istniałyby realne szanse na jego realizację. A
                  > jednoczesnie to przecież ten właśnie władca wbijał podobno słupy graniczne na
                  > Odrze. Więc może gdzieś nad Odrą na przykład przy nowej Biblitece
                  > Uniwersyteckiej.

Wczoraj przy moście Pokoju zobaczyłem płytę chyba z okazji tysiąclecia państwa
                  polskiego głoszącą, że ma tam powstać pomnik dla uczczenia tzw. powrotu ziem do
                  macierzy. Ponieważ powrót już niemodny i szanse na taki pomnik nikłę, to może
                  by faktycznie w zamian tam Bolesława postawić?

Pozdrawiam
                  Jazzek
                • Gość: vratislavius Re: Pomnik Chrobrego IP: *.core.lanet.net.pl 04.05.04, 17:28
                  Napewno owesłupy były wbijane nie w tym miejscu. Na szerokości geograficznej,
                  kna której znajduje się Wrocław, granica państwa pierwszych Piastów przebiegała
                  wzdłuż Kwisy. Pozdrawiam
                  • Gość: y&roll Re: Pomnik Chrobrego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.04, 17:43
                    Rzecz jasna wiem o tym doskonale. Chodziło mi o pewną analogię. (:
                    • Gość: Wojtek Re: Pomnik Chrobrego IP: *.rokita.com.pl / 212.244.170.* 04.05.04, 18:00
                      No to może w ramach przyjaznych stosunków polsko-niemieckich postawic tam na
                      nowo Cysorza Wilhelma :o)
        • Gość: vratislavius Re: Pomnik Chrobrego IP: *.core.lanet.net.pl 04.05.04, 17:25
          Koronację Chrobrego (a właściwie jej wyobrażenie) uwiecznił na płótnie Matejko.
          Faktycznie, jest to małoznane dzieło naszego mistrza i szczerze powiem, że już
          sam nie pamiętam, gdzie je widziałem. Obraz przedstawia króla klęczącego przed
          ołtarzem umieszczonym pod kamiennym baldachimem w momencie, w którym biskup
          wkłada mu na głowę królewską koronę.
          Uważam, że taki pomnik nie byłby właściwym dla tego wielkiego władcy. Poza
          klęcząca wyraża pokorę i gotowość do służby królestwu. Na szczęście Bolesław
          nie potraktował serio tej ceremonii, bo w przeciwnym razie nigdy by tej korony
          nie dostał. To nie pokora i uniżoność sprawiły, że także jemu (obok Kazimierza)
          nadano przydomek "Wielki" (w zamku królewskim w Warszawie można zobaczyć
          podobiznę króla z takim podpisem: Bolesław I Wielki). Także przydomek "Chrobry"
          wskazuje na nieugięty charakter króla. Ja osobiście widziałbym pomnik w swej
          wymowie tryumfalny, zwycięski, coś na podobieństwo pomników św. Wacława lub
          Karola IV w Pradze.
          Co do pomysłu uhonorowania innych wielkich władców, to podpisuję się pod tym
          pomysłem obiema rękami. Henryk Brodaty, Pobożny czy Probus zasłużyli na
          uczczenie w taki właśnie sposób. Nie jestem zbyt zorientowany w kosztach, ale
          skoro jakąś gruę ludzi stać na wystawienie pomnika zwierząt rzeźnych, to chyba
          nie jest to aż tak rujnujące kieszeń miasta, czy sponsorów. Oczywiście gotów
          jestem wesprzeć finansowo, na miarę swoich możliwości, zbiórkę pieniędzy na ten
          zbożny cel. Niedawno wyczytałem bodaj we "Wrocławskiej", że pieniądze
          zobowiązał się wyłożyć KGHM, pod warynkiem nazwania placu u zbiegu Świdnickiej
          i Podwala "Placem Polskiej Miedzi"...
          • Gość: 100% Re: Pomnik Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 18:02
            chrobry musiał klęknąć żeby koronę dostać,symbol,można się spierać co
            do formy jaką ma przedstawiać ten pomnik ,pewne że jest potrzebny
            • Gość: @ Re: Pomnik Chrobrego IP: 212.127.95.* 04.05.04, 19:38
              Gość portalu: 100% napisał(a):

> chrobry musiał klęknąć żeby koronę dostać,symbol,można się spierać co
              > do formy jaką ma przedstawiać ten pomnik ,pewne że jest potrzebny
              Król Polski na kolanach to lipa i żenada,TYLKO NA KONIU!
              • Gość: 100% Re: Pomnik Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 10:52
                niektórzy wjeżdżali na osiołku a byli przyjmowani jak królowie,a
                poważnie to konnych pomników przed wojną było we wrocławiu kilka
                przydał by się choć jeden, wymarzone miejsce na taki monument to
                wysepka na placu kościuszki ,tam przed wojną stał sarkofag
                tauentziena, aż się prosi kościuszko na koniku, mógłby być z
                akcentami amerykańskimi ,walczył tam, a takiego w polsce nie ma.
          • Gość: Wojtek Re: Pomnik Chrobrego IP: *.rokita.com.pl / 212.244.170.* 04.05.04, 18:03
            Na upomnikowienie Śląskich Książąt to nawet i ja parę złociszy bym wyłożył :)
    • Gość: Wojtek Re: Pomnik Chrobrego IP: *.rokita.com.pl / 212.244.170.* 04.05.04, 12:39
      A moze by jakiegos Henryka albo innego Wlostowica posadzic na pomniku. Oni
      przynajmniej byli stad!
    • Gość: kotbehemot Re: Pomnik Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 17:58
      Zupelnie mi sie nie podoba pomysl ten. Dlaczego Chrobry? Nie lepiej Włast albo Henryk IV? Budujmy tozsamosc regionalna a nie kolejne panstwo narodowe- to sie zle konczy:)
      • Gość: 100% Re: Pomnik Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 18:18
        w krakowie na zakolu wisły ma powstać aleja królów polskich będą to
        pomniki wszystkich krakowskich władców pewno od samego kraka, może
        we wrocławiu zrobimy to samo z książentami śląskimi
        • Gość: Rafis Re: Pomnik Chrobrego IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 04.05.04, 19:00
          ja jestem za "naszymi" książętami. Królami moz enie byli ale zasługi mieli
          wielkie!
          • Gość: y&roll Re: Pomnik Chrobrego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.04, 19:56
            Królowie tacy jak Bolesław Chrobry, książeta tacy jak Mieszko I byli
            równie "nasi" jak książę Henryk Brodaty czy Probus. Z tą różnicą, że stolicę
            mieli poza Wrocławiem a częstokroć też mniej osób ponad sobą.
            Z polskich pomników, które mi się podobają to wymieniłbym przede wszystki
            pomnik grunwaldzki w Krakowie ...
            • Gość: @ Re: Pomnik Chrobrego IP: 212.127.95.* 05.05.04, 08:12
              hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=8894&type=z&thread=0&f=1
              hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=001656&type=z&thread=0&f=1 -szkoda że
              rozebrali ten cokuł,mogli tylko pomnik zmienić.
              • Gość: Obserwator Coś na ten temat wiedział już St. J. Lec IP: *.wrzos.wroc.pl 05.05.04, 10:18
                Gość portalu: @ napisał(a):
                > hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=8894&type=z&thread=0&f=1
                > hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=001656&type=z&thread=0&f=1 -szkoda że
                > rozebrali ten cokół,mogli tylko pomnik zmienić.

"Burząc pomniki, oszczędzajcie cokoły. Zawsze mogą się przydać."
                Stanisław Jerzy Lec

Pzdr.

"Kto czyta, nie błądzi."
        • Gość: vratislavius Re: Pomnik Chrobrego IP: *.core.lanet.net.pl 05.05.04, 10:59
          Gość portalu: 100% napisał(a):

> w krakowie na zakolu wisły ma powstać aleja królów polskich będą to
          > pomniki wszystkich krakowskich władców pewno od samego kraka, może
          > we wrocławiu zrobimy to samo z książentami śląskimi

Pomysł extra! Ale tak sobie myślę, dlaczego drzewo genealogiczne piastów
          śląskich w pracy K. Popiołka "Historia Śląska", musiało zostać przedstawione na
          sześciu podwójnie zadrukowanych stronach!? W samym Lubiążu jest pochowanych - o
          ile nie myli nmie pamięć - 38 członków dynastii, poza tym jest jeszcze kościół
          św. Wincentego na pl. Nankiera, mauzoleum książąt świdnickich w Krzeszowie,
          Legnicy i wielu innych śląskich miastach. Nie znane jedynie jest miejsce
          pochówku założyciela śląskiej linii piastowskiej - Władysława II. W sumie
          pomysł fajny, ale moim zdaniem nierealny. Na takim projekcie mogłaby się
          utrzymać niewielka huta :-). Za kolei linia wrocławska była -niestety - dość
          krótka. Za to jej przedstawiciele zasługują w pełni na uhonorowanie pomnikiem.
          Dzięki Adolfowi H. i Józefowi S. mamy w naszym mieście sporo miejsca na różne
          budowle, w tym pomniki.
          • Gość: 100% Re: Pomnik Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 11:13
            to prawda pomysł kosztowny, a może miejska zrzutka, taka akcja,
            lokalne gazety ,lokalna tv, widokówki ,znaczki pocztowe,koncerty,
            cegiełki,itd,itp, zebrało by się trochę ,wrocławianie kochają miasto,
            może ktoś podchwyci,
      • Gość: vratislavius Re: Pomnik Chrobrego IP: *.core.lanet.net.pl 05.05.04, 10:49
        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Zupelnie mi sie nie podoba pomysl ten. Dlaczego Chrobry?
        Choćby za ustanowienie biskupstwa śląskiego w naszym mieście. To dzięki tej
        decyzji Wrocław dzisiaj jest tym, czym jest!

> Nie lepiej Włast albo Henryk IV?
        Henryk VI - rozumiem, ale za co Włast?

> Budujmy tozsamosc regionalna a nie kolejne panstwo narodowe- to sie zle
        > konczy:)
        Tożsamość regionalna - jak najbardziej, ale co jest złego w państwie narodowym,
        w którym - tak jak w Polsce - szanuje sie prawa mniejszości?
        • Gość: $ Re: Pomnik Chrobrego IP: 212.127.95.* 05.05.04, 11:13
          Też myślę że nie ma nic złego w budowaniu swojej tożsamości
          narodowej,oczywiście bez nacjonalistycznych odchyleń.W Legnicy do końca roku
          kosztem 300tys.zł.pozyskanych od sponsorów ma zostać przeniesiony pomnik
          żołnierzy radzieckich a w jego miejscu stanie H.Pobożny.
          • Gość: Rafis aha jeszcze jedno... :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.05.04, 11:21
            Jak sie ma sprawa z jednym wielkim pomnikiem zbudowanym z płyt nagrobnych
            upamiętniającym dawnych Wrocławian, Niemców i Żydów, którym zniszczylismy po
            wojnie wszystkie cmentarze. Z 70 zostały tylko dwa zydowskie.Płyty nagrobkowe
            leża w Mirkowie a czesc została uzyta do budowy dróg itp.
            Wiem, ze miasto ma w planach budowe takiego pomnika ku czci tych wszystkich.
            • Gość: $ Re: aha jeszcze jedno... :) IP: 212.127.95.* 05.05.04, 11:27
              Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Jak sie ma sprawa z jednym wielkim pomnikiem zbudowanym z płyt nagrobnych
              > upamiętniającym dawnych Wrocławian, Niemców i Żydów, którym zniszczylismy po
              > wojnie wszystkie cmentarze. Z 70 zostały tylko dwa zydowskie.Płyty nagrobkowe
              > leża w Mirkowie a czesc została uzyta do budowy dróg itp.
              > Wiem, ze miasto ma w planach budowe takiego pomnika ku czci tych wszystkich.

Nie jestem pewny ale taki pomnik chyba już powstał na nowym cmentarzu na Psim
              Polu.
        • Gość: Rafis Re: Pomniki wroc. noblistów. IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.05.04, 11:18
          Gość portalu: vratislavius napisał(a):

> Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
          >
          > > Zupelnie mi sie nie podoba pomysl ten. Dlaczego Chrobry?
          > Choćby za ustanowienie biskupstwa śląskiego w naszym mieście. To dzięki tej
          > decyzji Wrocław dzisiaj jest tym, czym jest!

Ja mysle, ze Wrocław został biskupstwem własnie dlatego ze byl wtedy juz
          najwiekszym(jednym z) grodem w owczesnym kraju.

>
          > > Nie lepiej Włast albo Henryk IV?
          > Henryk VI - rozumiem, ale za co Włast?

Włast moim zdaniem powinien byc jednym z pierwszych. Wielki fundator, wybudował
          kilkadziesiąt kosciołów itp jednak najwieksze jego dzieło na Ołbinie zostało
          zniszczone przez Prusaków. Jednak Włast to taki przykład dla dzisiejszych
          biznesmenów-miał kase i żyjąc tu wydawał ja tu na chwałe Wrocka ;)
          Kojarzy mi sie z nim Łukasiewicz!
          >
          > > Budujmy tozsamosc regionalna a nie kolejne panstwo narodowe- to sie zle
          >
          > > konczy:)
          > Tożsamość regionalna - jak najbardziej, ale co jest złego w państwie
          narodowym,
          >
          > w którym - tak jak w Polsce - szanuje sie prawa mniejszości?

W Polsce pilnuje się, żeby mniejszosc nie powstała :)

Tak więc jestem za Henrykami Sląskimi, Chrobry może być. Co do alei pomników to
          mamy 12 noblistów związanych z naszym miastem!!! Zrobic im pomniki i stworzyc
          np. bulwar wrocławskich noblistów, potem bulwar piastów(zrobic pomniki
          najwazniejszym).
          Sławnych ludzi było wielu :)

pzdr.
          • Gość: 100% Re: Pomniki wroc. noblistów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 11:45
            folgując fantazii wyobrażam sobie np kolumnę grunwaldzką,na
            grunwaldzkim placu,albo tamże pomnik ulicy cesarskiej, jedyny na
            świecie monument upamiętniający ulicę ,wszak unicestwiono ją budujac
            lotnisko w sercu miasta,fantazje , to prawda,
          • Gość: vratislavius Re: Pomniki wroc. noblistów. IP: *.core.lanet.net.pl 05.05.04, 11:57
            Gość portalu: Rafis napisał(a):

> W Polsce pilnuje się, żeby mniejszosc nie powstała :)
            Aluzję zrozumiałem, ale jesteś ostatni, którego podejrzewałbym o taki pogląd na
            działalność górnośląskich separatystów. Ja też czuję się Ślązakiem - tu się
            urodziłem i tu urodziły się moje dzieci, a Małopolska - ojczyzna moich
            rodziców - jest dla mnie równie egzotyczna jak Tyrol. Świadomość bycia
            Ślazakiem nie przeszkadza mi czuć się także Polakiem. Nie chcę rozwijać tematu,
            bo wątków dotyczących tej problematyki mamy za sprawą gości spod Katowic, na
            naszym forum w nadmiarze.
    • Gość: Platformers Re: Pomnik Chrobrego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.04, 19:46
      Serdecznie dziękujemy za szeroki odzew na forum. Symboli polskości w
      jednoczącej się Europie nigdy za wiele. Sa dwa powody, które opóżniają
      postawienie pomnika Chrobrego na koniu ze Szczerbcem w dłoni. Wychowawczy i
      estetyczny. Zacznujmy od drugiego. Wyszczerbiony miecz może przedstawić nasz
      kraj w oczach zagranicznych turystów w złym świetle. Pomyślą, że robota została
      spartaczona albo co gorsza, że nasz król wojował mieczem wykonanym przez
      pijanego kowala. Natomiast cel wychowawczy jest trudny do zrealizowania.
      Chodzi o odlewanie konia. Nie oznacza to czynności fizjologicznej tylko o
      wykonanie odlewu. Postawienie go na czterech nogach nie będzie symbolem
      zwycięstwa. Natomiast koń z podniesionymi przednimi kończynami wystawia na
      pokaz symbole, które mogą zwracac uwagę dzieci i nasuwać nieprzyzwoite
      skojarzenia. Jak wiadomo nasze ugrupowanie jest za konserwatyzmem w rodzinie i
      w szkole, a za liberalizacją rynku, m.in. dlatego protestujemy przeciw
      festiwalowi kultury gejowskiej w Krakowie. Tak więc problem realizacji pomnika
      Chrobrego może przesunąć się w czasie za co serdecznie przepraszamy.
      • Gość: 100% Re: Pomnik Chrobrego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 20:28
        jest wyjście!!posadzimy chrobrego na kasztance ,w katowicach piłsudski
        siedzi na ogierze ,to dopiero był kociokwik,wrocław sobie poradzi
      • Gość: kotbehemot Re: Pomnik Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 20:39
        Czyli jednak nie Chrobry. Te problemy z koniem sa nie do przeskoczenia, mysle.

Dlatego ja podpisuje sie za Rafisem- upamietnijmy naszch noblistow- bylo ich 12!!!
        • Gość: Wojtek Re: Pomnik Chrobrego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.04, 21:16
          12 apostołów :) ?
          • Gość: kotbehemot Re: Pomnik Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 21:21
            A 13 zdradzil. To pewnie dlatego nie stworzylismy przez 50 lat zadnego wiecej noblisty- na wszelki wypadek:P
      • Gość: @ Re: Pomnik Chrobrego IP: 212.127.95.* 06.05.04, 13:20
        Może niech koń podniesie jedną przednią nogę,a szczerbiec jak sama nazwa muwi
        musi być wyszczerbiony i nie ma co się przejmować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka