Dodaj do ulubionych

Pinior o sprawie więzień CIA: Co wiedział rząd ...

02.06.11, 20:18
A kto był wtedy prezydentem? Też nie wiedział? Czemu jego nie zapytać?
Obserwuj wątek
    • kklement Pożyteczny idiota Pinior 02.06.11, 23:13
      Gdyby Al Kaida przyznawała ordery, to Pinior na pewno by się załapał.

Lewacki głupek i menda.
      • wieza_babel1 Re: Pożyteczny idiota Pinior 02.06.11, 23:37
        Pinior to typowy lewicowy CEP*

*Członek EuroParlamentu
        • Gość: itonai@wp.pl Re: Pożyteczny idiota Pinior IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.11, 06:29
          Czy Józef Pinior jest już honorowym obywatelem Wrocławia?
          Bo bardzo pasuje.
        • Gość: kto-kogo Pożyteczny Pinior - refleksyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 07:57
          Z całym szacunkiem panie Pinior - to zbyt powazna i niebezpieczna sprawa, żeby grać nią dla doraźnych Pana ambicji polityczych w zbliżającej sie kampani wyborczej. Poproszę o wiecej rozsądku , a może czas .... do rady starców tj. na polityczną emeryturę ?
          Pozdrawiam serdecznie, pełen uznania dla pańskich dokonań w latach przełomu, niech tego dorobku nierozwaznymi krokami Pan nie zaprzepaści ! Tego z całego serca zyczę :)
      • pawel_zet Re: Pożyteczny idiota Pinior 03.06.11, 07:17
        Jako "lewacki głupek i menda" zapytam Cię, doktorku, czy też byś pisał takie androny, gdyby to podtapiano Twoją matkę/żonę/dziecko. Po raz kolejny muszę skonstatować, że to skandal, że uprawiasz zawód, który uprawiasz. Gdybyś żył w ZSRR, z Twoją mentalnością - jak sądzę - byłbyś idealnym kandydatem na dyrektora sowieckiej psychuszki.
        • kklement Re: Pożyteczny idiota Pinior 03.06.11, 08:23
          Ani moja matka, ani moja żona nie uprawiały i nie uprawiają terroryzmu. Jeśli doczekam się potomka, to wychowam go tak, żeby i on nie wysadzał w powietrze środków transportu czy centrów handlowych.

Twoje argumenty są żenujące, a nieustannie wycieczki osobiste pod moim adresem faktycznie pokazują, że jesteś mendą.
          • pawel_zet Re: Pożyteczny idiota Pinior 03.06.11, 08:35
            Gwarantuję Ci, doktorku, że pod wpływem tortur przyznałbyś się nie tylko do organizacji zamachów z 11 września, ale nawet do tego, że wieczorami biegasz po parkach w poszukiwaniu możliwości zoofilnych przygód. Naprawdę nie słyszałeś o niewinnych ludziach zamęczonych w amerykańskich więzieniach "specjalnych" czy zgrywasz idiotę?
            Uważam, że to odrażające, że ze swoimi zasadami moralnymi pracujesz jako lekarz psychiatra.
            • kklement Posłuchaj mnie, obszczymurze 03.06.11, 08:42
              Jestem jednym z paru tylko użytkowników tego forum, którzy mają odwagę cywilną występować nie kryjąc się za zasłoną internetowej anonimowości. Za wszystko co napiszę biorę osobistą odpowiedzialność, nie jako anonimowy nick, ale jako Krzysztof Klementowski - rzeczywista osoba.

Niestety, raz na jakiś czas jakaś szumowina wykorzystuje to, żeby się po tym powozić. Szumowina ZAWSZE anonimowa.

Jeśli jesteś tak wielce moralną jednostką, jak zawsze o sobie patetycznie wypisujesz, to ja oczekuję, że teraz się mi i innym ładnie przedstawisz - imię, nazwisko i wykonywany zawód. Wtedy będziesz mógł pisać co tylko zechcesz.

Czekam !
              • pawel_zet Re: Posłuchaj mnie, obszczymurze 03.06.11, 08:54
                Ośmieszasz się. Nie podpisujesz się pod każdym listem, podobnie jak ja. Nigdy jednak nie ukrywałem szczególnie swoich danych osobowych, czego doświadczyła każda osoba, która korespondowała ze mną prywatnie. Na forum "GW" wiele razy podawałem link do swojej strony internetowej, na której można znaleźć wiele moich zdjęć i informacje na mój temat. Nie mam jednak ochoty, by byle matołek, który nie potrafi nawet używać nawet google, znał moje dane osobowe. Tak więc zachęcam Cię, doktorku, do śledztwa w celu ustalenia, kim jest ta osoba, która uważa Twoje poglądy za odrażające. Oczywiście możesz także napisać na priv, czemu nie?
        • wielki_czarownik Idealizm kontra realizm 03.06.11, 18:50
          Rozumiem idealistyczne zapędy dotyczące praw człowieka itp. ale czy aby na pewno powinniśmy drążyć temat?
          Wyobraź sobie sytuację. Twój syn grał w piłkę, kopnął ją krzywo i zbił szybę w zaparkowanym wypucowanym BMW. Nikt sytuacji nie widział, więc nikt nie wie kto to. Za chwilę wypada z domu dres z kijem w ręku i krzyczy, że jak złapie tego, co mu szybę stłukł, to zap*ierdoli jak psa. Dres jest znany na osiedlu z tego, że nie ma oporów przed biciem ludzi a dodatkowo to BMW traktuje lepiej od własnej matki.
          Teraz pytanie - idziesz razem z synem do wk*rwionego na maksa dresa i mówisz "przeproś pana" czy też załatwiasz sprawę z synem bądź też czekasz, aż panu dresiarzowi opadną emocję i np. wrzucasz do skrzynki pieniądze i anonim z przeprosinami?

Prawda jest taka, że ujawnienie informacji o tych więzieniach narażają nas - zwykłych Polaków na wielkie niebezpieczeństwo. Nikt się nas nie pytał, czy chcemy tych więzień czy nie. Ale jak przyjdzie co do czego i Al-Kaida zechce się zemścić, to kto dostanie wpierdziel? No pomyśl. Podłożą bombę w miejskim autobusie czy pod limuzyną jakiegoś polityka chronionego przez BOR? Wysadzą w powietrze przedszkole czy budynek jakiegoś ministerstwa?

No więc jaki my mamy cel w ujawnianiu tych informacji? No jaki? Dzieci swoich nie kochasz i chcesz, by skończyły tak, jak te z Biesłanu?
          • Gość: sprawiedliwosc pragmatyzm IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 19:47
            jak ujawniac to konkretne osoby zwiazane z zbrodniami, i je podac pod trybunal. Kazdy ma wybow tak czy nie bedzie w zbrodni bral udzial. jezei sie zdecydowali po zleceniu to sa bezposrednio odpowiedzialni. Wiec przed trybunal trzeba dac zbrdniarzy bezposrednio z nia zwiazanych. ofiary i ich rodziny musza doznac tkz "closure." nie mozna pozostawiac ofiar z otwartymi ranami. zbrodniarze musza byc ukarani prawnie, musza za zbrodnie trafic do wiezieni. trzeba wkluczyc w te procesy systemy sprawiedliwosci i systemy karne. nie wolno torturowac ludzi na podstawie przypuszczenia, nie wolno ludzi torturowac, nie wolno podchodzic do takich spraw lekcewazaco. Zbrodnia jest powazna sprawa i musi byc powaznie traktowana. Trzeba agentow ktorzy dokonali tej zbrodni dac do wiezienia. Podobnie jak agentow ktorzy popelnili innych zbrodni na niewinnych obywatelach. Nikt nie moze sie bawic (na funduszu podatnikow) kosztem zycia innych niewinnych osub. Zbrodniarze nawet jezeli sa agentami musza byc za abrodnie ukarani prawnie. Jezeli mozna cokowliek ofiarom zaoferowac, to poczucie sprawieliwosci. Ofiary musza tego uczucia doznac. Ofiar sie nie przekupi, nie zlagodzi, dopuki nie nedzie wymiaru sprawiedliwosci i albo my ja im damy albo oni sami sobie te sprawiedliwosc znajda. Lepiej zrobic tak zeby ofiarowac ofiarom poczucie sprawiedliwosci prawnie. To pokarze swiatu ze demorkacja jest mocna, ze prawo jest mocne, a panstwa traktuja ludzkie zycie z szacunkiem ktorym daruja wszystkie zycia a nie eksluzywnie jedne a inaczej drugie zycia. Trzeba przynajmniej symbolicznie przywrucic ofiarom sprawiedliwosc, przeprosiny. To jest bardzo wazne. A agentow wsadzic do dziupli.
      • jureek Re: Pożyteczny idiota Pinior 03.06.11, 13:10
        kklement napisał:

> Gdyby Al Kaida przyznawała ordery, to Pinior na pewno by się załapał.

Tak, bo gdyby nie Pinior, to al kaida nie wiedziałaby o Szymanach.
        Jura
    • pawel_zet Re: Pinior o sprawie więzień CIA: Co wiedział rzą 03.06.11, 07:08
      Przerażająca jest reakcja części polskiej opinii publicznej na skandal z umożliwieniem przez polskie władze Amerykanom urządzenia miejsca tortur na terenie Polski. Nawet Amerykanie nie chcą robić takich rzeczy na swojej ziemi. Znaleźli "pożytecznych idiotów" w postaci Millera i spółki, którzy się zgodzili na to, by Amerykanie mogli organizować miejsca tortur w Polsce. Domagam się, by Polska przeprosiła kraje, których obywatele byli na terenie Polski torturowani, a osoby, które wyraziły zgodę ze strony Polski na założenie bazy amerykańskiej, poniosły odpowiedzialność konstytucyjną i karną.
      Jak już napisałem, przerażające jest to, że znaczna część opinii publicznej w Polsce aprobuje działania Amerykanów. Jest to - moim zdaniem - przejaw ogromnego deficytu w zakresie elementarnych norm moralnych. Nie wolno znęcać się nad ludźmi w celu wymuszania zeznań. To jest oczywistość. Jak widać, wielu Polaków ma moralne kwalifikacje, które umożliwiałyby im w latach II WŚ pracę w Gestapo lub w obozach koncentracyjnych. Tam też znęcano się nad więźniami w imię wyższych celów.
      • kklement Re: Pinior o sprawie więzień CIA: Co wiedział rzą 03.06.11, 08:36
        Przerażające, że są ludzie tak skretyniali jak ty.

Nikt normalny nie będzie chronić TERRORYSTÓW - ludzi z definicji skrajnie złych, morderców najgorszego kalibru - przed torturami, jeśli uzyskane w ten sposób informacje mogą uratować życie dziesiątków lub setek niewinnych ludzi. NIEWINNYCH !!! Pisałeś w poście powyżej o mojej matce, żonie czy dziecku. Niech do ciebie dotrze, palancie, że ludzie myślą o swoich bliskich w kategoriach potencjalnych ofiar zamachów terrorystycznych - a nie w roli gości ośrodka w Kiejkutach, bo to absurd nie z tej ziemi. Moja żona, którą śmiałeś zahaczyć, często lata służbowo za granicę. Jak myślisz, co byłbym w stanie zrobić, żeby uchronić ją przed śmiercią w zamachu ? No właśnie - tak myślą NORMALNI ludzie. Ty się do nich nie zaliczasz !

Terroryści wprowadzili własne zasady gry, my trzymając się swoich przegramy. Oni żerują na tym, że działamy w białych rękawiczkach. Zachód jest słaby, a źródłem jego słabości są takie kreatury jak ty, lewacki pomocie. Zresztą nie tylko terroryzmu to dotyczy - pomimo miażdżącej przewagi militarnej Zachód nie potrafi zlikwidować problemu somalijskich piratów, dzicz z Trzeciego Świata zalewa zachodnie miasta, a tamtejsze społeczeństwa nie są w stanie się temu przeciwstawić. Lewactwo jest jak wirus HIV - niszczy zdolność do obrony naszej cywilizacji.

Ja osobiście jestem dumny z faktu, że Polska pomogła CIA w walce z terroryzmem goszcząc tajny ośrodek przesłuchań.
        • pawel_zet Re: Pinior o sprawie więzień CIA: Co wiedział rzą 03.06.11, 08:46
          www.telegraph.co.uk/news/worldnews/wikileaks/8472804/WikiLeaks-children-among-the-innocent-captured-and-sent-to-Guantanamo.html
          Mam Ci podrzucić więcej cytatów, doktorku? Jest ich na pęczki w Internecie.
          Przyjmij do wiadomości, że gdyby Twoja żona i dziecko zostali z jakiegokolwiek powodu uznani za podejrzanych o terroryzm, dzielni Amerykanie walczący z terroryzmem nie zawahaliby się podtapiać ich w celu wymuszenia zeznań. Jak byś się czuł, gdyby znaczna część polskich "normalnych" ludzi uważała, że jest to zupełnie uzasadnione, bo przecież trzeba walczyć z teroryzmem? Po co zresztą zadaję Ci takie pytania? Jako "normalny" Polak nie jesteś zdolny do tak zaawansowanych form refleksji. To smutne, że w Polsce jest tylu autorytarnie myślących ludzi, którzy uważają za stosowne torturować być może niewinnych ludzi w celu wymuszenia zeznań.
          Jest mi wstyd z tego, że jestem Polakiem, gdy czytam pochwały działalności uprawianej przez Amerykanów w ich tajnej bazie w Polsce.
        • Gość: ludzietorturowani primum non nocere IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 12:46
          Boga bys sie bal kklement. Dume trzeba czerpac z innych czynow, nie tortur ludzi. CIA jak KGB jak Mossad jak Interpol maja za pazucha wiele zbrodni wobec ludzkosci. Tego nie wolno chwalic to trzeba potepiac. To ze operuja "clandestine" i to ze maja pewien "immunitet" nie znaczy ze nie podlegaja warunkom etyki i prawa jak kazdy inny czlowiek i jak kazda inna panstwowa czy miedzynarodowa organizacja i podobnie ze zbrodni musza byc rozliczani. Terrorysta mozna nazwac kazdego. Ile niewinnych osub bylo wizionych w Guantanamo pozbawionych ludzkich warunkow, pozbawionych procesu legalnego i innych miedzynarodowo uznanych praw ludzkich. ile meszczyzn pod pretekstem o samym podejrzeniem o terroryzm bylo fizycznie (kijami w dupe) i psychicznie torturowanych. I ty czerpiesz dume za wspolprace z takimi organizacjami ktore zorganizowaly takie miejsca i takie 'polityczne zabawy." Wstyd, Zenada. Tragedia.

Dlaczego CIA nie zorganizowalo miejsc tortur na terenie USA. Poniewaz tam jeszcze sa ludzie ktorzy sie buntuja kiedy wladza naduzywa swojej wladzy. Wiec CIA sobie transplantowalo miejsca tortur w inne kraje gdzie polityczna opresja daje ciche pozwolenie i przymyka oko na miedzynarodowo uznane prawa czlowieka i na proces karny.

Jakbys sie czul gdyby twoj syn byl uwieziony Bog wie gdzie, bez dostepu do prawnika, torturowany pod podejrzeniem tak popularnie zwanego "terroryzmu"? Boj sie Boga kklement.
        • jureek Re: Pinior o sprawie więzień CIA: Co wiedział rzą 03.06.11, 13:09
          kklement napisał:

> Terroryści wprowadzili własne zasady gry, my trzymając się swoich przegramy.

A rezygnując z naszych zdobyczy cywilizacyjnych nie przegramy już na wstępie walkowerem? Chcesz przyjąć reguły gry terrorystów? Czyli tak jak oni walić w cywilów? To co jeszcze pozostanie do obrony, jeżeli oddamy walkowerem wartości cywilizacji zachodniej?
          Jura
          • Gość: ludzietorturowani patologia wladzy i cena gry IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 14:09
            pare pytan filozoficznych w temacie:

Pytania na temat military-industrial complex jako czesc ekonomi:
            Kto sie wzbogaca na walce z terroryzmem? Czy wojny/walki z terroyzmem sa potrzebne zeby napedzac machinerie zysku military-industrial complex? Czy konflikt warunkuje istnienie tej globalnej bilionowej wspartej poprzez podanikow "industry"? Kto czerpie z tego zyski materialne? Jakie sa spoleczne zyski i straty dzialan tej "industry"? Kto je szacuje?

Pytania na temat CIA:
            Jakie jest powiazanie miedzy military-industrial complex i CIA? Kto nadzoruje CIA jako organizacje i takze kto rozlicza pracownikow zatrudnionych poprzez CIA z lamania praw ludzkich lub dzialan ktore bezposrednio lub posrednion prowadza do laman praw ludzkosci?
            Jaka jest prawdziwa cena gry szpiclowania w ktora sie angazuja agenci lub w ktora na sile sa powiklani ludzie ktorzy nie chca miec z takimi brudnymi metodami zadnego zwiazania, ktorzy uznaja te gre za fundamentalnie defektowna? Czy CIA i inne panstwowe organizacje lamiac etyke i prawa ludzkie nie staja na poziomie organizacji przestepcznych?

Pytania na temat wladz i terroryzmu:
            Czy terroryzm jest spolecznym powiklaniem patologi wladzy, nierownosci i polityki wyzysku? Czy nie jest taniej i bardziej efektywnie celowac na leczenie patologi we wladzach ktore doporwadzaja ludzi opresjionowanych i ktorzy prubuja zyc w patologicznych polityczno ekonomicznych systemach, ktorzy sa poddawani tak zwanej "systemic violence" i przemocy politycznej i ekonomicznej? Czy nie trzeba zwalczac pewnych patologi fundamentalnie, takze w krajach "demokratycznych" zanim doprowadzaja ludzi do skrajnych reakcji na brudna i niesprawiedliwa polityke wysysku spoleczenstwa i jednostek tego spoleczenstwa?

Czy zmiana w postawie politycznej musi sie oplacac matrialnie zeby zaszla, czy powinno sie szacowac zyski spoelczne na innych podstawach?

www.law.harvard.edu/students/orgs/hrj/iss17/booknotes-Patholog.shtml

• Gość: xxx Re: Pinior o sprawie więzień CIA: Co wiedział rzą IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 08:43
        Masz dowody, że były tam więzienia w których torturowano ludzi?
        Więc zapraszam do prokuratury w warszawie z chęcią przyjmą twoje dowody.

>"Nie wolno znęcać się nad lud
        > źmi w celu wymuszania zeznań. To jest oczywistość."
        wybacz oczywista oczywistość mi się jakoś przejadła...

> moralne kwalifikacje, które umożliwiałyby im w latach II WŚ pracę w Gestapo lub
        > w obozach koncentracyjnych. Tam też znęcano się nad więźniami w imię wyższych
        > celów.
        A zapomniał o późniejszych latach? Komunizm np. nawet teraz są kraje gdzie się takie metody stosuje.

Wybacz moralność moralnością ale dla niektórych osobników wyzbytych takowej ja mogę pójść na kompromis.
        Wolę nie wiedzieć, że ktoś tam jest 'nielegalnie' przesłuchiwany niż czytać w wiadomościach, że grupa terrorystów wysadza pociąg, centrum handlowe, metro, wieżowiec z tysiącami ludzi w środku nie w swoim kraju.

to jest dość znaczna różnica a nie wspominam, że jak więźniowie to USA, zatrzymane przez agencję USA i pod opieką USA. Tyle, że robili sobie przystanek na terenie Polski zapewne [UE stwierdziła, że było 6 lądowań na lotnisku przez rok!]. Nigdzie nie ma, że tutaj ich trzymali miesiącami i torturowali poza zeznaniem saudyjczyka [co go pierogami i mazurkiem dąbrowskiego na lotnisku witali by nie miał wątpliwości gdzie jest].
    • waldi_46 Pinior o sprawie więzień CIA: Co wiedział rząd ... 03.06.11, 07:59
      medialny się robi ten pajac i darmozjad przed wyborami . rzygać się chce na tych post solidaruchów jak lgną do kasy po trupach .
    • map4 Re: Pinior o sprawie więzień CIA: Co wiedział rzą 03.06.11, 09:35
      kasia20055 napisała:

> A kto był wtedy prezydentem? Też nie wiedział? Czemu jego nie zapytać?

To nie tak.

Wbrew pozorom w Polsce nie toczy się żadna dyskusja o polityce zagranicznej. Niezależnie od tego, kto rządzi jedno pozostaje pewnikiem: Polska robi wszystko, czego zażyczy sobie Nowy Wielki Brat. Po drugie istnieje jeden, ale za to bardzo ważny powód, dla którego amerykanie boją się torturować więźniów u siebie, a jest nim amerykańskie prawo.

Dlatego też podejrzenia tego rodzaju jak pana Piniora są jak najbardziej na miejscu.
      Podejrzanym natomiast wcale nie jest państwo polskie jako takie, a zaledwie garstka zawodowych polityków.

Do Kklementa: niezależnie od tego, jakie Ty i być może większa część opinii publicznej masz/macie na temat torturowania niewiernych brudasów faktem pozostaje, że używanie przemocy w trakcie przesłuchań jest przestępstwem. I dopóki tortury przestępstwem pozostają, dopóty odpowiedzialni za nie (być może) politycy będą mataczyć.

Albo więc należy zmienić prawodawstwo, albo znaleźć i ukarać współwinnych torturowania arabów.
      • Gość: torturowaniludzie Primum non nocere IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 12:29
        Mnie tak nieciekawi kto byl w tym czasie w politycznej wladzy jak tym kto sie opiekowal torturowanymi. Wydaje mi sie ze "opieka" nie byla tylko "zabezpieczona" poprzez agentow CIA, w koncu "opieka" obejmuje wiekszy obszar niz samo wylanianie infomacji pewnymi metodami. Po takim "procesie intergoacji" w koncu ktos musial medycznie sie takze zaopiekowac takim czlowiekiem. Czy tazy medycy byly osobami z zewnatrz, czy byli to obywatele Polski? Czy w "opiece" nad wiezniami byly zaangazowani obywatele Polski, i jezeli tak to beda traktowaly sady Polskei i medzynarodowe?
    • Gość: sssds Re: Pinior o sprawie więzień CIA: Co wiedział rzą IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 09:38
      Józek przestań pierdzielic
      • Gość: ludzietorturowani wartosc czlowieka, sprawiedliwosc IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 12:56
        www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article7092435.ece
        www.theage.com.au/news/National/Guantanamo-conditions-like-a-Nazi-camp/2007/01/30/1169919311648.html
        www.independent.co.uk/news/world/americas/us-doctors-hid-signs-of-torture-at-guantanamo-2275214.html
        www.counterpunch.org/waite1.html
        czy Polscy lekarze i medycy brali udzial na tajnych bazach CIA tortur? Czy opieka byla importowana z zewnatrz?
        • Gość: demokracja Re: wartosc czlowieka, sprawiedliwosc IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 14:39
          Zaleta demokracji, puki jeszcze mozna ja tak nazywac, jest to ze w debacie na dany temat mozna zapytac pytania nawet jezeli sa ryzykownie sformulowane, a wiec moim pytaniem jest:
          czy istnieja w 2011 rzetelne organizacje ufundowane poprzez podatnikow ktore nadzoruja na rzecz przecietnych charujacych obywateli (nie globalnych korporacji, czy miedzynarodowych szajek to znaczy industries legalnych jak i tych nielegalnych, czy czlonkow elit i wladzy), organizacji ktore rzetelnie i odpowiedzialnie nadzoruja etyke i odpowiedzialnosc dzialalnosci panstw? Jakie sa oblicza terroryzmu? Czy wladze nie dokonuja przemocy nad obywatelami nawet w krajach powszechnie uznawanych jako demokratyczne lub ktore same siebie okreslaja demokratycznymi? Kto nadzoruje czy zeczywiscie wladze tkz demokratycznych krajow dzialaja wedlug warunkow spelniajacych przynajmniej definicje demokracji?
          Czy wladze i ich niedemokratyczne dzialanosci moga doprowadzic do przejawow w spoleczenstwie bezsilnosci i frustracji i wladze swoimi niedemokratycznymi dzialaniami - czy moga wywolac w spoleczenstwie skrajne reakcje? I ponownie pytanie - kto nadzoruje wladze i dzialansci wladz "demokratycznych krajow" i rozlicza ich czy dziaja odpowiedzialnie i rzetelnie na rzecz podatnikow i obywateli tych krajow? Lub czy raczej ufundowani poprzez podatnikow i korporacje dzialaja na rzecz korporacji?

Kogo chroni CIA, ABW, Interpol, Mossad? Czyje itneresy chronia? Czyje prawa lamia? Czy te organizacje jeszcze moga byc uznawane za rzetelne? czy stoja po stronie obywateli, czy raczej po stronie swoich itneresow? Czy przeistnily sie w organizacje "renegade"?
    • Gość: (123 Re: Pinior nie jest wiarygodny...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 11:48
      z Frasyniukiem skręcili 80 milonów
    • Gość: ludzietorturowani wymiar sprawiedliwosci czy zemsta? IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 13:05
      en.wikipedia.org/wiki/File:Abu-ghraib-leash.jpg
      en.wikipedia.org/wiki/Abu_Ghraib_torture_and_prisoner_abuse
      Kto potepia kogo?

Czy CIA, Mossad, Interpol, KGB sa ponad prawem miedzynarodowym? Kto pozwala na lamanie praw ludzkich tym organizacja? Kto ma nadzor nad ludzmi ktorzy pracuja w tych organizacjach? Kto rozlicza ludzi pracujacych w tych organizacjach za lamanie etyki, za lamanie prawa i za naduzywanie dostepu do informacji jak i srodkow i zasobow na wlasne rozliczanie bezprawne i wlasny zysk lub spelnienie wlasnej indeologi? Kto im placi? Podatnicy, chyba?

Czy te organizacje staly sie organizacjami "renegade"? Ponad prawem panstwowym i ponad prawem miedzynarodowym? Cczy lekarze zatrudnieni przez te organizacje nie podlegaja etyce lekarskiej?
    • Gość: ludzietorturowani oblicza samoobrony i sprawiedliwosci IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 15:00
      Czy system sadowy na poziomi panstwa czy miedzynarodowym gwarantuje rzetelny proces karny i wymiar sprawiedliwosci dla poszkodowanych?

Jezeli nie, to gdzie poszkodowana (y) ma sie zwracac? Kto stoi po stronie poszkodowanej(ego) jezeli przestepcami okazuja sie wladze i jednostki tych wladz? Kto rozlicza przestepcow odplatnych agentow za szkody ktore wyczyniaja w zyciach niewinnych ludzi? Czy tacy przestepcy kiedykolwiek widza wymiar sprawiedliwosci? Czy ida odsiedziec w wiezieniu za przestwpstwa wobec poszkodowanych? Jak takich przestepcow pozornie chronionych poprzez interesy panstwa sprowadzic do wiezienia za szkody, za bledy, za przeztepstwa wobeb meszczyzn i kobiet ktorych zycia niszcza?

Kto gwarantuje sprwaiedliwosc kiedy prawo wobec czlowieka jest naruszane, lamane a zycia tych ludzi tratowane, prawa obywatelskie lamane, poprzez agentow (np. zboczonych starych dziadow) lub organizacje agentow? KTO ich kara? Kto ich wsadza do wiezienia na szkody? Kto stoi po stronie ofiar?
      • Gość: glosyposzkodowani Re: oblicza samoobrony i sprawiedliwosci IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 15:03
        Czy panstwa demokratyczne chronia agentow przestepcow? Dlaczego? Za duzo wiedza? Jeszcze sie przydadza? CZy taki immunitet jest wynagrodzeniem za dobre zachowanie?
        • map4 Re: oblicza samoobrony i sprawiedliwosci 03.06.11, 15:36
          Gość portalu: glosyposzkodowani napisał(a):

> Czy panstwa demokratyczne chronia agentow przestepcow? Dlaczego?

Ponieważ agenci nie działają na własną rękę, a na zlecenie polityków. A politycy martwią się wyłącznie o reelekcję.

Analogie pomiędzy światem zorganizowanej przestępczości a światem polityki są jak najbardziej na miejscu. Po "wykazaniu się" szeregowi żołnierze mafii dostają coraz bardziej złożone zlecenia, aby później móc objąć funkcje kierownicze w organizacji i samodzielnie zlecać następne zbrodnie. Ten system powoduje, że najważniejsza w ramach organizacji jest "omerta", czyli nakaz trzymania języka za zębami. Im wyżej w strukturze organizacji, tym więcej trupów w szafie.

Dokładnie tak samo funkcjonują partie polityczne. Im wyżej w strukturze partii, tym więcej zasług dla niej, tym akt oskarżenia dłuższy. Ponadto w światku polityków ważną rolę pełnią politycy odsunięci od koryta: tacy sprawdzeni w boju towarzysze pełnią funkcję posłańców biznesu. Politycy biorą w łapę tylko od lobbystów, których znają i do których mają zaufanie.
          A lobbystami są byli politycy, z odpowiednio długą listą własnych przestępstw.
          Dlatego ten system tak doskonale funkcjonuje: każdy ma haki na każdego, w ekosystemie panuje więc równowaga.

Dlatego też partia jest funkcjonalnie od mafii nie do odróżnienia a korupcja jest nie do udowodnienia.

A byli agenci też nie mówią, bo im się to nie opłaca. Służby specjalne bowiem kontrolują w Polsce biznes. Tak długo, jak długo agent trzyma język za zębami, może liczyć na zlecenia od biznesu, czyli tłusty dodatek do emerytury. A jak zacznie bruździć, to przydarzy mu się wypadek.

Cały system powiązań sprawia, że politycy stoją ponad prawem, podobnie jak służby specjalne. Aby ten system zniszczyć, należałoby zlikwidować kontrolę państwa nad biznesem (zezwolenia, koncesje i arbitralność decyzji urzędniczych) a następnie pozbawić polityków kontroli nad służbami specjalnymi. To z kolei spowodowałoby konieczność ich zlikwidowania.
          Politycy potrzebują służb specjalnych, aby ręce polityków pozostały czyste.

Krótko mówiąc: tego systemu nie zmienisz, bo system ten oparto na zdrowych, biologicznych dążeniach wpisanych w kod genetyczny homo-sapiens: żądza władzy, żądza sukcesu i żądza pieniądza.
          • Gość: korupcjaagentow Re: oblicza samoobrony i sprawiedliwosci IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 16:48
            Agenci przynajmniej jako jednostki ale i nie tylko jak najbardziej dziaja na wlasna reke i tutaj takze tkwi sedno problemu, dzialaja na wlasna reke ale i takze zlecenia przychodza z roznych kierunkow, o ich uslugi ubiegaja sie nie tylko polityczne wladze, w tej grze wygrywa "highest bidder."
            • Gość: samoobrona Re: oblicza samoobrony i sprawiedliwosci IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 16:51
              Jedyna metoda walki z korupcja na tych szczeblach jest ujawnianie agentow i wylanianianie ich przestepstw wobec niewinnych. Liczyc na sprawiedliwosc w publicznej opini, jezeli nie jest ona gwarantowana w sadach.
          • pawel_zet Re: oblicza samoobrony i sprawiedliwosci 03.06.11, 23:46
            Na Zachodzie, przynajmniej w niektórych krajach, są jeszcze względnie niezależne media. I dlatego Leszek Miller jest chyba autentycznie wkurzony, gdy skarży się, że przecieki o polskim więzieniu CIA wypływają przez amerykańskie media i informatorów amerykańskich dziennikarzy. U nas nieprzyjemne sprawy nie wypływają na wierzch, a jeśli coś się czasem wymsknie, jest zamiatane pod dywan.
            Gdy więc czytam wywiad "GW" z Piniorem, odczytuję to jako pewnego typu zagrywkę politycznie zaangażowanych dziennikarzy na żołdzie Agory. I tak jest w każdej sprawie. U nas dziennikarz jest członkiem pewnego układu politycznego.
            • Gość: agenci Re: oblicza samoobrony i sprawiedliwosci IP: *.play-internet.pl 04.06.11, 01:06
              Szczegolnie Harlukowicz. a on przypadkiem nie byl kiedys agentem?
    • ksaweryl jak ktos akceptuje tortury to niech sie wyprowadzi 08.06.11, 21:49
      w sumie sprawa dość jasna, tzn zarówno polski system prawny (konstytucja itp) jak i prawo miedzynarodowe (którego Polska jest sygnatariuszem) jak i europejski system etyczny wyklucząją tortury. Polska jest zadeklarowanym państwem prawa.

wiec jeżeli komuś to nie pasuje, i np pisze że popiera/akceptuje tortury, lub jak ktoś wspomniał że "jest dumny" że Polska gościła taki ośrodek...

...to może niech wyciągnie wnioski i przeprowadzi się do kraju gdzie podzielane sa jego wartośi?? proponuję Arabię Saudyjską, Uzbekistan albo kilka innych mijesc.

Alernatywnie proponuję tym osobom stworzenie ruchu społecznego który zaproponuje zmiany w polskim prawodawstwie, np. dopuszczalność tortur.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka