Dodaj do ulubionych

15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za zab...

20.06.11, 14:08
mieszane uczucia.. i co - jak morderca spłaci te 120 tysięcy? Leżąc na pryczy 15 lat? Przykuć łańcuchem do ściany w kamieniołomie w Strzelinie i niech zapi..ala. 2000 PLN za miesiąc - 60 miesięcy na chlebku i deszczówce i spłaci i dopiero na pozostałe 10lat do pierdla
Obserwuj wątek
    • afiag 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za zab... 20.06.11, 14:12
      Ciekawe jakie były okolicznosci łagodzące, bo koleś się ukrywał i mataczył, nie przyznał się do winy. Dlaczego nie dostał 25 albo dożywocia?
      • Gość: Dr Hałs Zobaczymy co zostanie po uprawomocnieniu wyroku IP: *.54.16.165.static.telsat.wroc.pl 20.06.11, 14:25
        z tych 15 lat...
      • Gość: bojdarek Re: 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za z IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 16:13
        ...żenujące (zawstydzające) jest Twoje pytanie - świadczy o tym że jesteś polskim prawniczyną. Mozliwych okoliczności łagodzących jest bez liku. ukrywanie sie nie moze skutkowac zaostrzeniem kary, bo kto sie nie ukrywa przy zabojstwie, ten jest wariat. Czyli znowu nie ma mowy o zaostrzeniu kary. Puknij sie.
        • Gość: Dr Hałs Re: 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za z IP: *.54.16.165.static.telsat.wroc.pl 20.06.11, 16:23
          Żenująca proszę Pana to jest wszechobecna polska "wnikliwość osądów" :P

Po pierwsze nie przypominam sobie, żebym gdziekolwiek postawił znak zapytania (ani w temacie ani w treści posta), po drugie nie przypominam sobie, abym kończył Wydział Prawa czy nawet Administracji żadnej uczelni wyższej w kraju czy zagranicą, po trzecie znam realia i stąd mój wniosek. Założysz się, że obrońca Tercjaka będzie apelował?

Pukam się wyłącznie z dziewczynami :P
          • sverir Re: 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za z 21.06.11, 08:16
            Po czwarte, bojdarek komentował wpis afiaga, a nie Twój. Wyświetl sobie posty wg drzewka:)
        • sverir Re: 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za z 20.06.11, 17:25
          > Mozliwych okoliczności łagodzących jest bez liku.

Szkoda, że w takim razie sąd ich nie dostrzegł.
          • Gość: x Re: 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za z IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.11, 17:42
            są okoliczności: było zimno, ślisko, przez to sprawca mógł się czuć lekko nedogrzany, zresztą zdaniem obrony morderca Tercjak wysiadł sobie z nożem na sztorc aby cebulkę sobie obrać na pokrzepienie w zimowy mróz a tu mu taksówkarz niespodziewania na kozika wszedł.
    • Gość: ertbor Re: 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za z IP: 156.17.104.* 20.06.11, 14:56
      Ten wyrok to doskonała zachęta dla bardziej zdesperowanych morderców - przygotować narzędzie zbrodni, sprowokować kłótnie i zabić ofiarę. A potem co najwyżej 15 lat izolacji i powrót do społeczeństwa. Znowu polskie funkcjonowania prawa się hańbi...
    • Gość: marian czapa a ta kobiete wysterylizowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 15:49
      geny ida niestety na nastepne pokolenie, kobieta powinna panow powstrzymac - a zapewne dolewala oliwe do ognia...

15lat ku... - tyle lat temu zdawalem mature i pamietam to jak dzis, co to jest 15lat? I TO JESZCZE ZA NASZE PIENIADZE i to nie male :-( Nie mowie ze na biedne dzieci, na biedne zwierzatka towarzyszace w schroniskach to przeznaczyc!

gosc juz byl kiedys notowany, agresywny, ukrywal sie klamal ze facet sie nadzial mu na szpikulec itd.

Do piachu z takimi, morbital dozylenie a prochy rozsypac
      • Gość: kat Re: Sądowa farsa. IP: *.bdmedia.pl 20.06.11, 18:41
        Dlaczego tak niski wyrok?
        Zaatakował ofiarę z tyłu i to w dodatku nożem. Należy przyjąć że był świadom tego że zabije!
    • niepada obrońca Tercjaka będzie apelował? 20.06.11, 18:35
      Zapewne, przecież nie jest idiotą !
      Z 15 lat zrobi się 8. Po 4 latach wyjdzie - za dobre sprawowanie. A w tzw. międzyczasie - przepustki, przepustki itp.
      • Gość: Anka21 Jaki rząd taki sąd,ta kara to żenada IP: *.internetia.net.pl 20.06.11, 18:46
        Szkoda komentowac ten wyrok,mam nadzieje ze ten sqrwiel juz wiecej nikogo nie zabije.
    • karola-1984 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za zab... 20.06.11, 19:52
      a może dlatego taki niski wyrok, że taksówkarz okrzyknięty przez znajomych i media aniołem wcale aniołem nie był??
      a czy niski wyrok?? przesiedzieć 15 lat, gapiąc się w sufit i ewentualnie w tv, codziennie mieć sobotę, to ja bardzo dziękuję. o najbliższą ścianę idzie się zabić.
      • wrednywroclawianin Ojej, to może od razu go wypuścmy do domu 20.06.11, 20:03
        żeby nie musiał się gapić w sufit i telewizji oglądać, bo jeszcze baranka wytnie na więziennym murze. Oj, dziecko, dziecko...
        • sverir Re: Ojej, to może od razu go wypuścmy do domu 20.06.11, 20:27
          Dziecko czy nie, ale trochę racji ma. Niezależnie od warunków więzienie pozostaje więzieniem. O ile gość nie trafi do zakładu otwartego, w którym będzie spędzał noce, to 15 lat w odosobnieniu nie jest żadnym komfortem. Większość z nas nie wytrzymałaby w mieszkaniu kilku dni, choć warunki zwykle mamy lepsze niż więźniowie.
          • wrednywroclawianin Ustalmy jedno: więzienie to nie nagroda tylko kara 20.06.11, 20:37
            Jeżeli sverir uważasz, że za zabójstwo państwo ma premiować zabójców to nie mam pytań...
            • sverir Re: Ustalmy jedno: więzienie to nie nagroda tylko 20.06.11, 21:39
              I może bardzo dobrze, że nie masz pytań? Jeżeli byłyby tak samo pozbawione sensu jak wniosek w Twoim poście, to szkoda na to Twojego czasu. Premiowanie zabójców? Dżizas, młodość to chyba w łagrze spędziłeś.
              • wrednywroclawianin Życie człowieka jest wartością nadrzędną 21.06.11, 07:55
                Ale rozumiem, że pokolenie wychowane na Postal 2, Manhunt, Soldier of fortune, Condemned, Carmageddonie i innej rzeźni ma inne priorytety...
                • sverir Re: Życie człowieka jest wartością nadrzędną 21.06.11, 08:12
                  Po pierwsze, to jeżeli życie jest taką nadrzędną wartością, to dlaczego aż tak bardzo Ci zależy, żeby ktoś zgnił w więzieniu? Powinieneś ,wydaje mi się, uzupełnić swoją wypowiedź, że owszem, wartość nadrzędna, ale tylko w określonych przypadkach.
                  Po drugie, mowa zdaje się nie była o wartości życia ludzkiego, tylko o 15 latach w odosobnieniu? A może się mylę i pod lekceważącą wypowiedzią do karoli-1984 ukryło się rozważanie na temat wartości życia ludzkiego?
                  • afiag Re: Życie człowieka jest wartością nadrzędną 21.06.11, 13:08
                    Dlatego mu zależy żeby ten bandyta już nikogo nie zabił - bo życie jest wartością, ale już nie mordercy, tylko ewentualnych przyszłych jego ofiar. Jak będzie siedział do końca zycia to już nie zabije normalnego człowieka, ewentualnie takiego samego kryminała jak on. Proste i logiczne, ale nie dla takich realatywistów jak ty.
                    • such-a-klacz Re: Sami specjaliści teorii od "13 Posterunku" 21.06.11, 15:29
                      Prawda jest taka że 99% tu wypowiadających nigdy w życiu 48h na komisariacie nie spędziło a znam wielu takich dla których 2 dni bez sensu w 4 ściankach i misce żarcia 2 x dziennie było traumą.

15 lat czy 10 czy 8 to niewyobrazalny kawał czasu i mordęga dla takiego degenerata. Niezaleznie czy siedzi sam jako n-ka i chodzi na spacerniak w obraczkach czy z innymi debilami w celi. Zwariowac można po 2 tygodniach albo 2 miesiącach albo 2 latach.

Problem w tym żektospo takim wyrokujest degeneratem jeszcze większym bo już życie wypełniło mu więzienne grypsowanie czyli tak naprawdę szkółka niedzielnych ciotek które kodują w ten sposób swoją przegraną i żałosną egzystencję TAM, żeby nie zwariowac do reszty.Potem taki wyjdzie - jak ten Tercjak, teraz po 40-ce więc wyjdzie jako wczesny emeryt - i już nic innego nie potrafi i mu sie nie chce -i wtedy najczęściej popełnia bez mrugnięcia okiem kolejne cieżkie przestępstwa (gwałty,morderstwa, napady) byle tylko tam wrócić. Moze to paradox ale tak jest. Bo wolnośc wydaje imsię nie do zniesienia - co ma robić taki np.:Tercjak za 10czy 15 lat? Wyjdzie i pójdzie jako 55 latek z wyrokiem pracować na etacie w księgowości? Nabierze niby ogłady i kultruy przez te 15 lat garowania?
                      • wrednywroclawianin such-a-klacz brawo! 21.06.11, 15:45
                        Twoje porównanie można skonstatować "99% osób, które nie doświadczyło stanu nieważkości chciałoby jednakże polecieć w kosmos"...

Oczywiście nie odmówię logiki (co zresztą już dawno udowodniono empirycznie) rozumowaniu, że odsiadka -zwłaszcza w polskim wydaniu - zamiast resocjalizować, doskonali warsztat przestępcy, ale co społeczeństwo poza wymiarem czysto finansowym (gdzie jak wiadomo dzienna stawka żywieniowa w więziennictwie stoi wyżej od szpitalnej) obchodzi los skazanego? I może dlatego, z braku rozwiniętego systemu penitencjarnego (z możliwością ciężkich robót oraz pracy, która jak wiadomo uszlachetnia) nadal żywa jest dyskusja o przywróceniu kary śmierci, która choć nie ma wiele wspólnego z humanitaryzmem (a czym innym jest zamartwianie się losem Tercjaka, dla którego pozbyt za kratami będzie nieznośny, traumatyczny itp.) załatwia finansowy i pozornie moralny aspekt pozbycia się chwasta.
                        • such-a-klacz Re: such-a-klacz brawo! 21.06.11, 16:02
                          mi chodziło o to, że skoro żyjemy w czasach i społeczeństwie które już wyrosło z kamieniowania,wieszania na głównym błotnistym placu grodu lub ścinaniem - to nalezy sie pogodzić że przestępców sie zamyka. A pieprzenie przez ludzi, którzy zazwyczaj żyją sobie jak pączkiw maśle że 15 lat to "tylko" 15 lat i że jest to jakies sanatorium jest błazenadą.

Osobiście nie doświadczyłem ale znam te warunki: 15 lat to kara po jakiej pan Tercjak będzie miał serdecznie dosyć i nie będzie chiał ukraśc batonika w markecie, problemem jest tylko to że taki typ nic innego nie będzie potrafił. Druga sprawa to ta renta i odszkodowanie: jak on ma to niby spłacić siedząc?

Krzykacze podnosza larum a jak znam życie najgłosniej krzyczą ci co nieprzetrzymaliby zamkniecia na dobę w jednym pokoju albo odebrania nawyków żywieniowych typu: kawka plus pączuć na deserek. Więc skoro nie mamy średniowiecza i nie można go powiesić ku uciesze gawiedzi, to idzie siedzieć i tyle
                    • sverir Re: Życie człowieka jest wartością nadrzędną 21.06.11, 19:44
                      Odpowiedz mi na jedno, ale bardzo ważne pytanie: czy podobnie żądałeś dożywocia dla zabójców z Włodawy? Czy też, wzorem większości osób o 'twardym' kręgosłupie moralnym tak dalece relatywizujesz cudze życie, że jego wartość chcesz mierzyć sympatią ogółu i osiągnięciami?
                      • wrednywroclawianin Re: Życie człowieka jest wartością nadrzędną 21.06.11, 20:00
                        Nie muszę odpowiadać na tak postawione pytanie ze względu na jego tendencyjność i zawartą tezę. Po pierwsze moje subiektywne odczucia nie mają żadnego znaczenia dla innych, po drugie od wydawania wyroków są sądy, więc moje żądania nie mają nic do rzeczy, tym bardziej, że takowych nie wysuwałem. Oczekiwania weryfikuje rzeczywistość, a ta - jak Ci wiadomo - jest najczęściej daleka od sympatii tzw. ogółu, o sprawiedliwości społecznej (która jak wiadomo nie istnieje), nie wspominając.
                        • sverir Re: Życie człowieka jest wartością nadrzędną 21.06.11, 20:22
                          Po pierwsze, to pytanie nie było do Ciebie.
                          Po drugie, nawet gdybyś był adresatem pytania, to przymusu nijakiego by nie było. Niezależnie od tendencyjności pytania.
                          Po trzecie, tak czy inaczej dziękuję za zabranie głosu. Widzę, że w przypadku sprawców samosądu na kimś, kto nie był mordercą, jest już trudniejsze w ocenie w kategorii wyrywania chwastów.
                          • wrednywroclawianin Re: Życie człowieka jest wartością nadrzędną 21.06.11, 20:37
                            Cała przyjemność po mojej stronie. Oczywiście, że jest to dylemat dużej wagi, ale jak dotychczas każdego mordercę (poza obroną własną), podobnie jak innych skazanych z tzw. "dużych paragrafów" kwalifikuję jako chwasta i nie widzę w tym nic dziwnego ani zdrożnego. Podobnie jak nie bawię się w kwalifikację czy rok, 5, 10 a nawet 25 to dużo, czy mało dla więźnia. Przypadki niesłusznego skazania są na tyle rzadkie, że skoro ktoś wyrokiem sądu jest pozbawiany wolności, to powinna to być kara maksymalnie dotkliwa i tyle. Czy odniesie swój skutek? Osobiście wątpię, ale nie do mnie należy na szczęście zajmowanie się efektywnością więziennictwa i resocjalizacji w Polsce.
                            • sverir Re: Życie człowieka jest wartością nadrzędną 21.06.11, 22:47
                              Ty nie widzisz, ale społeczeństwo, zwłaszcza internetowe, owszem. Już od dawna można dostrzec pewnego rodzaju powrót do średniowiecza, gdy za zabicie chłopa wypłacano główszczyznę, a za śmierć szlachcica była kara śmierci. Społeczeństwu generalnie łatwo jest zaakceptować brutalny nawet mord na domniemanym pedofilu, niż na kimś, kto niczym negatywnym się nie wyróżnił. O tym czy zabójca jest chwastem, czy bohaterem, najczęściej nie decyduje jego osoba lub okoliczności zabójstwa (poza obroną konieczną), decyduje raczej osoba ofiary. Nie jestem pewien czy pojawiłoby się tyle żądań przywrócenia kary śmierci lub wymierzenia Tercjakowi dożywocia, gdyby jego ofiarą nie był sympatyczny i lubiany taksówkarz, tylko jakiś menel skazany w przeszłości za molestowanie dzieci.
                              • wrednywroclawianin Domniemuję, że ten wywód ma jakiś koniec? 21.06.11, 23:10
                                Bo, jak na razie to toniesz w głębi własnych przemyśleń :)
                                • sverir Re: Domniemuję, że ten wywód ma jakiś koniec? 22.06.11, 07:47
                                  Nie tonę, tylko dryfuję:) Ale koniec ma. Irytuje mnie postulat przywrócenia kary śmierci, jeżeli formułuje go społeczeństwo dające przyzwolenie (lub wręcz przeciwnie) do zabójstwa w zależności od osoby ofiary.
                                  • wrednywroclawianin Re: Domniemuję, że ten wywód ma jakiś koniec? 22.06.11, 08:53
                                    To jestem w stanie zrozumieć, ale społeczeństwa jako masy nigdy nie byłem w stanie zrozumieć. Pozdrawiam dryfujących :)
        • Gość: płocczanin Re: Ojej, to może od razu go wypuścmy do domu IP: *.class99.petrotel.pl 21.06.11, 01:15
          Popieram "wrednywroclawianin".
    • Gość: lk Re: 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za z IP: *.internetia.net.pl 20.06.11, 20:15
      Lubiłem jego jazdę. Za łebka nie raz mu kibicowałem i darłem się podczas jego slajdów.
      Ale ten wyrok to jakiś żart.
      Powinien dostać maksymalny wymiar kary.
      Tu nie powinno być mowy o okolicznościach łagodzących. On zabił drugiego człowieka.
      Co jest gorsze od tego ?

Po 15 latach wyjdzie i będzie sobie dalej żył jak pączek w maśle. Historia zna już takie przypadki.
      • Gość: ivona Re: 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za z IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.06.11, 22:42
        Jestem poprostu w szoku!!! Bandzior pozbawił człowieka życia, zabrał dziecku ojca i dostaje tak łagodny wyrok. Jeszcze będzie apelacja. Dziennikarze, zamiast pisać i mówić, że jest to niebezpieczny, wrocławski bandyta, że ten psychol już nie raz atakował ludzi, to piszą, że jest to "znany rajdowiec".
    • Gość: praktyk Re: 15 lat więzienia dla Krzysztofa Tercjaka za z IP: 94.42.140.* 21.06.11, 09:21
      Mimo dziesiątek reform kodeksu karnego wciąż w polskim prawie istnieje absurdalne ograniczenie kary pozbawienia wolności do 15 lat. Jest ono podyktowane żenującymi badaniami z lat 60. XX wieku, że odsiadka powyżej 15 lat nie daje szans na resocjalizację człowieka. Badania te dzisiaj są od dawna nieaktualne, wręcz śmieszne w kontekście współcześnie popełnianych przestępstw np. w zorganizowanych grupach itp. A następne kary - czyli 25 lat albo dożywotnie pozbawienie wolności są traktowane jako substytut kary śmierci, wyeliminowanie ze społeczeństwa.
      Nie można więc dostać kary (nawet łącznej) 18, 20 lat - czemu? Bo tak sobie wymyślili kiedyś profesorowie z Krakowa, którzy prawdziwego oprycha mającego 25 wyroków to tylko w telewizji widzieli. Nie byłem zwolennikiem Ziobry, ale miał rację chcąc rozgonić to profesorskie towarzystwo.
    • doomsday road-rage 21.06.11, 23:32
      tak to się nazywa w krajach anglojęzycznych. Sprawców kara się surowo dla odstraszenia, bo jest to plaga. W Polsce jest słaba sieć autostrad i dzisiejsa infrastuktura generuje pewnie znacznie więcej konlktowych sytuacji typu zajechań. Ludzi dających się wciągnąć w road rage, uważa się za nieopaowanych, upośledzonych i niekulturalnych, niedojrzałych.
      Każdy moment jest dobry, by się wycofać z road rage, nie warto siedzieć 15 lat.
      W razie konfliktu na drodze, nie odgryzaj się, bo możesz za to zapłacić życiem, przeproś skinieniem głowy, nawet jeżeli wina jest po drugiej stronie, unikaj kontaktu wzrokowego z rozjuszonym bykiem. Pomyśl, że takie zajechanie mogła zrobić twoja matka, siostra, a nawet ty sam w innej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka