Dodaj do ulubionych

Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują eksperci

05.09.11, 07:36
Zróbcie coś z kolarstwem górskim (MTB). Wałbrzych coś tam niby próbował, ale słabe te działania. A okolica ma taki potencjał... I jakieś legendy by się przydały, coś co uczni miasto kulturowo wyrazistym. Jakiś festiwal może duży?
Obserwuj wątek
    • Gość: sker Re: Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują ekspe IP: *.bilfinger.pl 05.09.11, 07:53
      W 2004 roku w Szczawnie-Zdroju zorganizowane były zawody z cyklu Pucharu Europy (o ile dobrze pamiętam) w MTB. Przyjechali wtedy najlepsi zawodnicy Europy. To były pierwsze zawody MTB w Polsce na taką skalę. Wtedy wydawało się, że będzie to pewien przełom. Niestety władze nie poszły na ciosem wydaje mi się, że nie wiele robią dla rozwoju tej dyscypliny w tym regionie, a szkoda...
    • Gość: mikser Re: Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują ekspe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 08:13
      >Do współpracy zaprosili też ekspertów różnych dziedzin, m.in. Małgorzatę Giełdę, >administratywistkę z Uniwersytetu Wrocławskiego....

Czy administratywistka to specjalistka od papierologii? ;-)

• Gość: ghj Re: Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują ekspe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 12:36
        Przy takich "ekspertach" z takiej "uczelni" nie wróżę sukcesu...
    • d3th zaorać 05.09.11, 08:32
      To najprostsza metoda. Wstydzę się tego miasta choć (a może właśnie dlatego, że) jestem z tego miasta. Grube miliardy trzeba by wpompować w Mordor. Tylko czy to coś da? Ludzie wykształceni, ale bez pracy, uciekają. A jak jadę ulicami, to aż w depresję wpadam, widząc te zaniedbane, brudne i smutne kamienice.
      • Gość: miron618 Re: zaorać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 10:16
        Zdadzam się z tobą,jestem z Nowej Rudy wyjechałem w 1981r.Ostatnio wiozłem kolegę do Polanicy zdr. i jechaliśmy przez Wałbrzych patrzył i nie wierzył,powiedział że prawie całą Polskę zwiedził ale takiej biedy nie widział .
    • embriao Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują eksperci 05.09.11, 08:51
      Te recepty są dobre na 15 tysięczne miasto a nie 120 tysięczny Wałbrzych. A na upadek Wałbrzycha trzeba spojrzeć z szerszej perspektywy upadku całego regionu sudeckiego.

Ech.
      • Gość: mikser do embriao: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 10:42
        mam kolejnego "kwiatka" do twojego blogu:
        www.gazetawroclawska.pl/stronaglowna/446668,wroclaw-stop-pierwszenstwo-dla-tramwaju-plus,id,t.html
        Jak zestawienie tych "inteligentnych" skrzyżowań ma się do aktualnych tras T-33 i T-32?
    • qazokm Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują eksperci 05.09.11, 11:04
      Dotychczas w Wałbrzychu władze działały dla wyłącznie dla dobra swoich partii, nawet jeśli to było fatalne dla miasta. Afery z kupowaniem głosów i haraczy dla PO na kampanie wyborcze ( nawet kosztem strat majątku gminy ) i balety prominentów wbrew pozorom przysłużyły się miastu, bo już nie można było tej patologii zamieść pod dywan. Pora skończyć z partyjniactwem i przy wsparciu Wrocławia i Warszawy zacząć działać, ale na efekty niestety trzeba poczekać.
      • Gość: PZ Re: Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują ekspe IP: *.unknown.fortis.com 05.09.11, 12:01
        Trzeba to zaczac od bardzo prostej inicjatywy jaka jest dobre skomunikowanie Walbrzycha z Wroclawiem przez Swiebodzice i Swidnice zarowno drogowe jak i kolejowe. Najpierw dokonczyc dwupasmowke DK35 do nowobudowanej obwodnicy Swidnicy, ktora przez Zarow wpinac sie bedzie w A4 (na wezle Kostomloty). Miejce na druga jezdnie prawie wszedzie jest, wyjatek to Mokrzeszow gdzie trzeba pomyslec o obwodnicy. Jesli uda sie to zrobic i zmniejszyc czas przejazdu do okolo 1 godziny (Walbrzych-Wroclaw) o bezpieczenstwie nie wspomne to jest nadzieja, ze ludzie beda mogli pomyslec o pracy we Wroc i mieszkaniu w Walbrzychu (gdzie taniej), a na pewno znajda sie firmy ktore z checia wykorzystaja fakt, ze Walbrzych bedzie tanszy (biura i pensje). Wtedy jest tez szansa na sciagniecie nowych firm do Walbrzycha. Jesli drodzy wlodarze nie zatrzymacie mlodych ludzi w Walbrzychu to podatki takze wyjada do Wroc i mozna wiele marzyc, ale "kto nie ma miedzi ten na dupie siedzi". Dopiero jak uda sie zatrzymac odplyw podatkow i kasy to mozna marzyc o rewitalizacjach, a nie w druga strone.
        • jakas1 Re: Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują ekspe 05.09.11, 12:46
          Niestety, droga krajowa 35 nie jest przewidziana do takiej modernizacji przed 2040 rokiem. Są ważniejsze zadania do tego czasu, np. dobudowanie do A4 Legnica-Bielany pół metra asfaltu po bokach, żeby wprowadzić na nim opłaty. Łącznik Świdnica-A4 straci wtedy sens (kto będzie płacił za 15 minut autostradą?), a reszta DK35 nie jest przewidziana do poszerzenia chyba nawet do 2050 roku.
          • Gość: PZ Re: Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują ekspe IP: *.unknown.fortis.com 05.09.11, 13:13
            Ale to wlasnie od tego sa wlodarze, aby o to walczyc dla miasta zeby plany zmienic a nie od debatowania i pobierania wyplat z publicznych pieniedzy. Lacznik Swidnica A4 bedzie mial sens chociazby dlatego ze wyprowadzi TIR'y z DK35. I tak jak pisze kolega ponizej, polaczenie kolejowe z dojazdem do Wroc ponizej godziny.
    • radeberger Re: Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują ekspe 05.09.11, 13:06
      Czego wałbrzychowi potrzeba, to linia kolejowa, którą przejazd do Wrocławia trwałby DO godziny.
      • limciu Re: Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują ekspe 05.09.11, 13:45
        Na początku lat dziewięćdziesiątych, jak studiowałem we Wrocławiu, a na weekendy jeździłem do domu do Wałbrzycha, to pociągi pospieszne i przyśpieszone jechały ze stacji Wałbrzych Miasto do stacji Wrocław Główny ok 55 minut. Tylko pociągi jeżdżące przez Sobótkę jechały dłużej niż 1 godzinę i 20 minut. Widziałem rozkład jazdy z przed II Wojny Światowej i tam było, że pociągi tą trasę pokonywały w 46 minut. Wynika z tego, że wystarczy aby tory były w poprawnym stanie i można będzie dojechać poniżej godziny - nie potrzeba żadnych wymyślnych technologii. Podobno PKP wzięło się za remont tej trasy, więc są szanse.
        • Gość: HM_ Re: Jaka przyszłość Wałbrzycha? - proponują ekspe IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.09.11, 12:31
          Otóż to, dobrze, że ktoś pamięta, że pociągi dawały tam radę jeździć szybciej. :)
          Co do Wałbrzycha, to od dawna twierdzę, że z tej biedy zrodzą się tendencje separatystyczne, bo np. taki Poniatów ma mały interes w tym, żeby dzielić budżet z Sobięcinem czy Podgórzem, więc będzie naciskał na odłączenie od miasta (które btw zrobiło tam kanalizację, choć nie ma wodociągów) i ponowne zostanie wsią. Gdyby większość obecnych dzielnic została wsiami (a dawniej tak było), to spadłoby bezrobocie dzięki zatrudnieniu w administracji. Jeśli dalej będzie trwało wyludnianie, to tak się stanie. Obecnie mieszka tam jednak wciąż za dużo ludzi - obecnie "wystarczyłoby" 50000, bo na tyle osób jest tam pracy. Reszta to znajomi i Mordorczycy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka