Dodaj do ulubionych

Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym a...

12.04.12, 21:04
Brak nam, wrocławianom, konsolidacji w walce z magistratem, utrudniającym codzienne życie. W zeszłym tygodniu, na publicznym spotkaniu, Pan Dutkiewicz dostał do ręki petycję podpisaną przez mieszkańców (licznych) Biskupina i okolic Bajana w sprawie likwidacji "E". Nie odpowiedział na nią i chyba nie zamierza, skoro nie odpowiadał też na maile. Moja droga do centrum i z powrotem jest długim koszmarem, staniem w ścisku, wysiadaniem z uszkodzonej "10"-tki, etc. Już nie mam słów. Chciałabym wymiany urzędników.
Obserwuj wątek
    • turbo_wesz Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym a... 12.04.12, 21:08
      zrobiłbym to samo, gdyby nie fakt że jeżdżę rowerem (15km, dziecko ma przedszkole blisko miejsca zamieszkania) - przez krótką część roku, kiedy jednak rowerem już nie chce mi się jeździć (temperatura poniżej -10) jakoś zaciskam zęby, słuchawki w uszy i zanurzam się w beznadzieję naszej protezy komunikacji zbiorowej o zapachu nietrzeźwego menela i nieumytych nóg

chociaż po podwyżce biletów, i ewentualnych "dalszych" usprawnieniach przez te kilka miesięcy też będę jednak jeździć autem - zobaczymy co będzie rosło szybciej: cena benzyny, czy koszty związane z beznadziejnością komunikacji
      • Gość: wredne licho Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.04.12, 21:39
        Ja też jestem po definitywnej przesiadce do auta. A jeśli benzyna osiągnie limit moich możliwości... będę jeździć nadal, przeznaczając na to pieniądze wydawane dotąd na miejskie imprezy. Z przyjemnością.
      • Gość: aaannemarie Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.12, 19:57
        No, jeszcze te zapachy, zwalające z nóg, ludzi chyba trzymają ziemniaki w wannie.........
    • Gość: Antoni Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: 89.70.99.* 12.04.12, 21:24
      A ja w liście czytelnika między wierszami odczytuję wyraźnie absurd proponowanego często na forum budowania lini tramwajowej wzdłuż ulicy Długiej...
      • Gość: pio Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.12, 09:47
        Wtedy oczywiście zlikwidują całkowicie 103 jako niepotrzebny :(
    • Gość: realista Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.man.tk-internet.pl 12.04.12, 21:45
      pozwolenia na budowę bloków się wydaje,
      deweloperzy robią kasę,
      miasto podatki od nieruchomości zbiera,
      a komunikacja do pięt nie dorasta wzrostowi liczby mieszkańców w peryferyjnych osiedlach
      • Gość: piomar Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.e-wro.net.pl 12.04.12, 21:55
        Dokladnie. Przez ostatnie 10 lat na maslicach przybylo kilkanascie nowych osiedli a autobus 103 zostal w weekendy zredukowany!! Teraz nie ma rowniez 403:)
        • Gość: artek Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.04.12, 22:10
          Gość portalu: piomar napisał(a):
          > Dokladnie. Przez ostatnie 10 lat na maslicach przybylo kilkanascie nowych osied
          > li a autobus 103 zostal w weekendy zredukowany!! Teraz nie ma rowniez 403:)

za to macie wspaniały stadion ;))
          nie żebym zazdrościł ... niemniej jednak wyraźnie widać kto w ostateczności za niego płaci.

jakby tu powiedzieć - trzeba było o tym pomyśleć nieco wcześniej. cóż, ciekawe skąd się wzięło te kilkadziesiąt procent głosujących na wodza? mojego głosu nie dostał na pewno, więc czyje?
        • prawdziwy-ghostdog Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 14.04.12, 16:21
          Gość portalu: piomar napisał(a):

> Dokladnie. Przez ostatnie 10 lat na maslicach przybylo kilkanascie nowych osied
          > li a autobus 103 zostal w weekendy zredukowany!! Teraz nie ma rowniez 403:) przecież dołyżyli kursy 103 także w weekend
    • sosiu-1 Pan Dutkiewicz to jest grajek i dobry aktor!!! 12.04.12, 22:08
      Wrocław to typowy przykład olewania mieszkańców z odleglejszych osiedli od centrum takich jak Stabłowice, Marszowice itp. Powstało i powstaje tam setki nowych inwestycji mieszkaniowych a komunikacja miejska jest tam z poziomu kiedy Stabłowice były oddzieloną wsią od Wrocławia! Wrocławiowi grozi katastrofa komunikacyjna jeśli magistrat nie będzie inwestować w poprawę i rozwój komunikacji zbiorowej łączącej szybko peryferia z centrum! Chciałbym korzystać z komunikacji zbiorowej w drodze do pracy ale do wyboru mam nie wiele i zwykle zatłoczone spóźnione i brudne autobusy z wieloma przesiadkami! Od roku znowu jeżdżę do pracy samochodem!!! Do komunikacji zbiorowej proponowanej przez magistrat w obecnym stanie nie zamierzam wrócić!!!
      • indywidualismus Re: Pan Dutkiewicz to jest grajek i dobry aktor!! 12.04.12, 22:48
        sosiu-1 napisał:

> Wrocław to typowy przykład olewania mieszkańców z odleglejszych osiedli od cent
        > rum takich jak Stabłowice, Marszowice itp.

A może tak się zebrać, rozpisać referendum od odłączyć się od tego bezwładnego miasta?
        Utworzyć miasto Leśnica lub wieś Stabłowice. Mieszkańcy mieliby o wiele wiekszy wpływ na własną gminę niż na zbyt duży Wrocław. Komunikacja gminna tę by lepiej o nich zadbała!
        • Gość: qwert Re: Pan Dutkiewicz to jest grajek i dobry aktor!! IP: *.nds.ruhr-uni-bochum.de 13.04.12, 06:04
          > A może tak się zebrać, rozpisać referendum od odłączyć się od tego bezwładnego
          > miasta?

Ja proponuję protest w czasie Euro. Jakaś blokada tras dojazdowych do stadionu. Niech się Rafał D. ps. "Długi" naje wstydu... Zrobił sobie z miasta prywatną firmę do lansu, w nosie ma mieszkańców, ważniejsi dla niego kibice i turyści. Topi pieniądze w stadionie na 3 mecze i prywatnym klubie piłkarskim, na który grosza nie dał większościowy udziałowiec, by nie powiedzieć - właściciel. Długi odpłynął już kompletnie do krainy absurdu. Pora go otrzeźwić.
          • sokolasty Re: Pan Dutkiewicz to jest grajek i dobry aktor!! 13.04.12, 10:51
            Blokada będzie niepotrzebna, korki porobią się same, szczególnie jak ze stadionu nieznający lokalnych obyczajów oznakowania dróg będą wracać do Niemiec przez Leśnicę, kierowani drogowskazem "Legnica (DK)94" :)
            • sokolasty Re: Pan Dutkiewicz to jest grajek i dobry aktor!! 13.04.12, 10:54
              SYNTAX ERROR :)

Blokada będzie niepotrzebna, korki porobią się same, szczególnie jak kibice - nieznający lokalnych obyczajów oznakowania dróg - ze stadionu będą wracać do Niemiec przez Leśnicę, kierowani drogowskazem "Legnica (DK)94" :)
          • Gość: Jaro Do blokady chętnie sie przyłączę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.12, 13:41
            szczególnie, gdyby chodziło o drogi, którymi będą dojeżdżać oficjele. Co prawda zamierzają wydzielić gdzieniegdzie pasy dla siebie, ale pewnie znajdą się jakieś dobre miejsca.
      • Gość: pio Re: Pan Dutkiewicz to jest grajek i dobry aktor!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.12, 10:11
        Autor nie poruszył sprawy skrócenia trasy 403, który staje się praktycznie bezużyteczny i pewnie w następnym kroku go skasują jak i wcześniejszego skasowania tramwaju linii 22. Niby z Lesnicy jeździ nadal kilka linii, ale jest to kolejna strata. A na Stabłowicach niedługo wprowadzi sie nie kilkaset ale tysiące ludzi (same TBSy mają miec 1000 mieszkań).
    • Gość: jakatoja Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.12, 22:36
      Zastanawiam się czy te zmiany w komunikacji miały zachęcić czy też zniechęcić do korzystania z MPK? Również mieszkam na Stabłowicach i również zrezygnowałam z usług wrocławskiej komunikacji na rzecz samochodu. Na szczęście mam taką możliwość. Szkoda mi tylko wielu starszych mieszkańców tego osiedla i wszystkich tych, którzy na komunikację miejską są skazani. Wprowadzone zmiany i lekceważenie protestów uwidaczniają tylko, że osoby odpowiedzialne za te zmiany w nosie mają mieszkańców. I zapewne nie korzystają na co dzień z usług KM. W każdym razie zapraszam ich na Stabłowice i proponuję, żeby spróbowali się teraz dostać np na Piotra Skargi (jest tam przychodnia kardiologiczna). Najlepiej, żeby wizytujący byli po 2 zawałach i ciężkiej operacji ......
    • wojtas71 Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym a... 12.04.12, 22:36
      jesli ow czytelnik nie ma wyboru, bo czasem musi jechac do pracy 10 minut dluzej, to niech sie cieszy ze nie ma wiekszych problemow w zyciu i ze go stac na jezdzenie autem wielokrotnie dluzszy czas przez stanie w korku, i na wydawanie kasy na auto idace w tysiace PLN.
      • pit_sam_pras Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 12.04.12, 23:12
        Etam, pierdzielisz z tymi korkami i wielokrotnie dłuższym czasem jazdy autem.
        Znajoma dziś opowiadała, że przy Kołłątaja stawiane są parkometry i zanosi się, że będzie zmuszona przesiąść się na KM. Ona tam pracuje, a dojeżdża z Maślic. Sprawdziliśmy, że żeby tam się doturlać musi, korzystając z KM, przynajmniej raz się przesiąść, a czas jazdy w godzinach porannego szczytu (niby najczęściej kursujące tramwaje i autobusy) to 51 minut plus kilka minut na piechotę. A to jest 12 kilometrów! Autem jedzie tam 25-35 minut.
        • Gość: gość Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.static.korbank.pl 13.04.12, 10:37
          miasto stosuje przymus. parkomaty w centrum nawet na syfiastej gwarnej gdzie stoją ostatnie okoliczne "panienki" i kamienice sypia sie na lakiej zaparkowanych tam aut - cena - 3 zł za godzinę!!! czas sie wyprowadzić...
          • pit_sam_pras Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 13.04.12, 10:42
            Dokładnie! Ja rozumiem, parkometry w okolicach urzędów itp przybytków, bo wtedy ludzie którzy muszą coś tam załatwić mają szansę zaparkować, ale stawianie parkometrów na jakichś zadupiach to zwyczajne rąbanie po kieszeni własnych mieszkańców.
        • prawdziwy-ghostdog Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 14.04.12, 16:27
          20-25 min tramwajem do głownego po czym 10 na piechote, policz sobie
      • Gość: czytelnik Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: 91.198.246.* 13.04.12, 07:40
        ja kupując mieszkanie na stabłowicach brałem pod uwagę tylko samochód. Nie ma opcji żeby sprawnie dojechać tam komunikacją. A co do stania w korkach to mam odmienne zdanie. Jeżdżę autem codziennie i wcale nie jest tak źle. Jadąc niekiedy od placu Jana Pawła na Kozanów udaje mi się niejednokrotnie wyprzedzić po drodze trzy psudo szybkie tramwaje.
        Niestety polityka władz miasta zmusza ludzi mieszkających kilka kilometrów od centrum do korzystania z samochodu.
        Ktoś podjął jakże błędną decyzję i wydał ogromne pieniądze na nowy tramwaj a teraz próbuje zmusić ludzi do jeżdżenia nim.
        • mkibic Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 13.04.12, 08:39
          Mądre słowa napisałeś"ktoś podjął decyzje o zakupie drogiego bubla". Teraz mieszkańcy muszą spłacać to badziewie/jaki lans byl kiedy nasz wizjoner nim sie przejechał/ oraz spłacać kredyt za "rolkę papieru toaletowego/. Podobno urzędnicy są do obywatela podobno.Wrocławscy patrzą na czym nas jeszcze zlupić.

> ja kupując mieszkanie na stabłowicach brałem pod uwagę tylko samochód. Nie ma o
          > pcji żeby sprawnie dojechać tam komunikacją. A co do stania w korkach to mam od
          > mienne zdanie. Jeżdżę autem codziennie i wcale nie jest tak źle. Jadąc niekiedy
          > od placu Jana Pawła na Kozanów udaje mi się niejednokrotnie wyprzedzić po drod
          > ze trzy psudo szybkie tramwaje.
          > Niestety polityka władz miasta zmusza ludzi mieszkających kilka kilometrów od c
          > entrum do korzystania z samochodu.
          > Ktoś podjął jakże błędną decyzję i wydał ogromne pieniądze na nowy tramwaj a te
          > raz próbuje zmusić ludzi do jeżdżenia nim.
        • prawdziwy-ghostdog Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 14.04.12, 16:29
          Gość portalu: czytelnik napisał(a):

> ja kupując mieszkanie na stabłowicach brałem pod uwagę tylko samochód. Nie ma o
          > pcji żeby sprawnie dojechać tam komunikacją. A co do stania w korkach to mam od
          > mienne zdanie. Jeżdżę autem codziennie i wcale nie jest tak źle. Jadąc niekiedy
          > od placu Jana Pawła na Kozanów udaje mi się niejednokrotnie wyprzedzić po drod
          > ze trzy psudo szybkie tramwaje.
          > Niestety polityka władz miasta zmusza ludzi mieszkających kilka kilometrów od c
          > entrum do korzystania z samochodu.
          > Ktoś podjął jakże błędną decyzję i wydał ogromne pieniądze na nowy tramwaj a te
          > raz próbuje zmusić ludzi do jeżdżenia nim.
          ciekwe ile takich tramwajów mija Cie w powrotna stronę?
      • Gość: anka Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.12, 09:08
        dla mnie - mieszkanki Pracz, auto jest najtańszą formą podróżowania po mieście z moją pięcioosobową rodziną - za paliwo zapłacę mniej niż za bilety komunikacji miejskiej, nie mówiąc o czasie i komforcie....
        • wojtas71 Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 13.04.12, 09:28
          Gość portalu: anka napisał(a):

> dla mnie - mieszkanki Pracz, auto jest najtańszą formą podróżowania po mieście
          > z moją pięcioosobową rodziną - za paliwo zapłacę mniej niż za bilety komunikacj
          > i miejskiej, nie mówiąc o czasie i komforcie....

zapomnialas paniusiu ze paliwo to malutka czesc wydatkow na utrzymanie samochodu. Utrata wartosci auta, ubezpieczenie, remonty, przeglady, opony + czas na naprawy auta.

jestes pewna ze jest taniej?
          • tbernard Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 13.04.12, 09:36
            > jestes pewna ze jest taniej?

Taniej też wychodzi zamieszkiwanie w szałasach i jaskiniach. Jednak z jakiegoś powodu ludzkość od tego odchodzi od wieków o ile warunki pozwalają.
          • pit_sam_pras Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 13.04.12, 09:37
            Sumarycznie pewnie nie, bo podatki, ubezpieczenia, naprawy itp. jednak kosztują swoje, ale jeśli pod uwagę weźmiesz czas i komfort (fakt, że to mało obiektywne wskaźniki) to KM zostaje daleko w tyle. I jeszcze długo tak będzie. Niestety.
            • prawdziwy-ghostdog Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 14.04.12, 16:37
              pit_sam_pras napisał:

> Sumarycznie pewnie nie, bo podatki, ubezpieczenia, naprawy itp. jednak kosztują
              > swoje, ale jeśli pod uwagę weźmiesz czas i komfort (fakt, że to mało obiektywn
              > e wskaźniki) to KM zostaje daleko w tyle. I jeszcze długo tak będzie. Niestety.
              zwłaszczana na Legnickiej jest bardzo duży komfort jazdy autem, gdzie tramwaj mija 100 aut wiozacych jedną osobe( prawie zawsze) ciekawe ile sie jedzie wtedy autem jak korek zaczyna sie na pl. Strzegomskim, a nie jednokrotnie już przy Mikołajowie?
          • Gość: tubylec Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.play-internet.pl 13.04.12, 10:03
            .... samochodu nie kupiłem po zmianie trasy 103, ja po prostu wyprowadziłem go z garażu, i zamiast jeździć nim jak dotąd głównie na zakupy, wycieczki itp, to teraz dojeżdżam nim do pracy :) ...... a oszczędność czasu wynosi co ranek 30 - 40 minut, pieniądze też oszczędzam, ponieważ z przesiadką muszę zapłacić za bilety ok. 10 zł. ..... paliwo wyjdzie mi taniej .....
            • Gość: Antoni Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.12, 10:38
              Ja naprawdę podziwiam wszystkich, którzy z taką radością piszą o samych plusach dojeżdżania autem do pracy, dla których nigdy nie istnieją korki, awarie ani problemy z zaparkowaniem...
              Dlaczego porównujesz zresztą jazdę autem do przejazdu kz na biletach jednorazowych? Przecież to zwyczajna manipulacja.
              • turbo_wesz Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 13.04.12, 11:55
                dlaczego nie wspomnisz o awariach, fochach i spóźnieniach MPK ?

każdy środek transportu ma swoje plusy i minusy, ale KZ w naszym kochanym mieście to jakaś farsa. to trzeba zmienić, a rządzą nami ludzie, którzy twierdzą że jest coraz lepiej (najlepsze że "my" ich wybraliśmy własnoręcznie - piszę z cudzysłowem, bo nie głosowałem na tego darmozjada)
          • Gość: Romario Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.12, 10:04
            Ciekawe jak to możliwe, że pięcioosobowa rodzina zaczyna pracę/szkołę/przedszkole o tej samej godzinie przez cały tydzień. Weź nie pisz tutaj takich bzdur, bo aż żal czytać...
            • Gość: ftff Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.12, 11:57
              Gość portalu: Romario napisał(a):
              > Ciekawe jak to możliwe, że pięcioosobowa rodzina zaczyna pracę/szkołę/przedszko
              > le o tej samej godzinie przez cały tydzień. Weź nie pisz tutaj takich bzdur, bo
              > aż żal czytać...

Ależ to bardzo proste - jedna osoba w rodzinie jest zatrudniona na etacie rodzinnego kierowcy
          • Gość: Lord Wojtas milcz IP: *.play-internet.pl 13.04.12, 11:46
            Gdy mądrzejsi rozmawiają.
            • Gość: temida Re: Wojtas milcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.12, 13:30
              Gość portalu: Lord napisał(a):

> Gdy mądrzejsi rozmawiają.

Mądrzejsi? Chyba kpisz kolego. Toż to banda pomyleńców uzależnionych od auta.
        • prawdziwy-ghostdog Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 14.04.12, 16:32
          Gość portalu: anka napisał(a):

> dla mnie - mieszkanki Pracz, auto jest najtańszą formą podróżowania po mieście
          > z moją pięcioosobową rodziną - za paliwo zapłacę mniej niż za bilety komunikacj
          > i miejskiej, nie mówiąc o czasie i komforcie....
          za paliwo płacisz więcej niż za bilety. co do podrózowania w piatke musze Ci pogratulować pomysłu.przestrzeń w aucie sie nie marnuje.
    • mkibic Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 12.04.12, 22:40
      Teraz to jest "elyta" która ma głęboko w .... mieszkańców.Nasz wizjoner niedługo wystąpi w studiach TV lub radiowych i kolejny raz będzie mówił jak to on dobrze chce dla nas mieszkańców tylko my nie widzimy jego starań. Komunikacja leży a będzie jeszcze gorzej/oszczędności/. Jak ktoś z internautów napisał nie po to zatrudniono pewnego pana żeby się polepszyło. Urzędnicy chcieli tak dobrze kupiono cudo techniki tzw. plusa a my marudzimy,że malo w nim miejsca nie ma za co się chwycić żeby sie nie przewrócić i jeszcze jest głośny i drogi.Ludzie kiedy docenicie naszych urzędników oni pragną żeby było nam dobrze, Wrocław miasto spotkań więc spotykamy się w zatłoczonej komunikacji miejskiej.Przestałem się dziwić tym co przeprosili swoje auta.

> Brak nam, wrocławianom, konsolidacji w walce z magistratem, utrudniającym codz
      > ienne życie. W zeszłym tygodniu, na publicznym spotkaniu, Pan Dutkiewicz dostał
      > do ręki petycję podpisaną przez mieszkańców (licznych) Biskupina i okolic Baja
      > na w sprawie likwidacji "E". Nie odpowiedział na nią i chyba nie zamierza, skor
      > o nie odpowiadał też na maile. Moja droga do centrum i z powrotem jest długim k
      > oszmarem, staniem w ścisku, wysiadaniem z uszkodzonej "10"-tki, etc. Już nie m
      > am słów. Chciałabym wymiany urzędników.
    • Gość: gaax Tak źle jeszcze nie było IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.12, 22:41
      Wrocław to nie to samo miasto co 20 lat temu. Pod względem liczby ludności, rozmieszczenia ważnych punktów w mieście, liczbą mieszkańców poszczególnych osiedli zmieniło się niemal wszystko. Natomiast komunikacja stoi na tym samym, a jak widać po przykładach cięć linii autobusowych, nawet i gorszym miejscu niż na początku lat 90'. Ślepcem trzeba być, żeby tego nie dostrzec.
    • Gość: remina Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.internetia.net.pl 12.04.12, 22:59
      Po likwidacji E jazda tramwajem z obowiązkową przesiadką to codzienna trauma. Na trasie z okolic Bajana na pl. Grunwaldzki dłużej o prawie pół godziny o warunkach jazdy już nawet nie wspomnę. Nie wszyscy niestety mają możliwość przesiąść się do auta. Chociaż i kierowcy nie mają lekko. Od czasu otwarcia obwodnicy Legnicką jeździło się miło i bez korków no i nie trzeba było długo czekać aż urzędnicy magistraccy się popiszą. I wymyślili, konsekwencje znają wszyscy ale nikt przecież do błędu przyznać się nie może bo każdy nowy pomysł nieważne czy mądry czy głupi i jakie są jego konsekwencje społeczne to pewnie premia dla 'wynalazcy'..
      • Gość: Antoni Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 23:28
        Ja nie narzekam na zmianę organizacji ruchu, z Magnolii do Arkad "plusem" jechałem dzisiaj ok. 12 minut, a nawet ITS przyzwoicie ustawił światła.
        • Gość: m Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 23:43
          a na którym to skrzyżowaniu od magnolii do arkad działa ITS?
          • Gość: Antoni Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 23:47
            AFAIK na Piłsudskiego/Zielińskiego. Faktycznie, zmiana na zielone była płynna w momencie gdy tramwaj podjeżdżał do skrzyżowania. Czy zupełne przeciwieństwo stanu sprzed kilku tygodni.
          • prawdziwy-ghostdog Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 14.04.12, 16:44
            Gość portalu: m napisał(a):

> a na którym to skrzyżowaniu od magnolii do arkad działa ITS?
            Borowska/Swobodna, Piłsudskiego/ Stawowa, Pilsudskiego/ Świdnicka, Piłsudskiego/Zielińskiego
        • prawdziwy-ghostdog Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 14.04.12, 16:41
          Gość portalu: Antoni napisał(a):

> Ja nie narzekam na zmianę organizacji ruchu, z Magnolii do Arkad "plusem" jecha
          > łem dzisiaj ok. 12 minut, a nawet ITS przyzwoicie ustawił światła.
          dokładnie a tramwaj z KozanowA do magnolii jedzie uwaga 10 MINUT
    • januszz4 Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym a... 12.04.12, 23:19
      Po likwidacji autobusu E sytuacja komunikacyjna mieszkańców rejonu ul. Bajana jest fatalna. Szczególnie jeśli chodzi o dojazd na Pl.Grunwaldzki. Tracąc czas w przesiadkach i jadąc w tłoku tym cholernym tramwajem przez ostatnie dni kląłem jak nigdy w życiu (nawet w wojsku tak nie kląłem). Ta trauma, którą przeżywamy jest dziełem najgorszych debili, kretynów i popaprańców. Już nie mogę doczekać się wyborów. Będę głosować na każdego, kto zobowiąże się do przywrócenia linii E. Obojętnie z jakiej opcji politycznej - czy to partia Rydzykowo - Smoleńska, czy Palikoltowo - sztuczno - penisowa, czy postkomuna, nieważne. Nawet na samego Belzebuba zagłosuję, byle by tylko przywrócił racjonalne, sprawdzone i przyjazne mieszkańcom rozwiązania w komunikacji miejskiej.
      • Gość: Antoni Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 23:29
        Oczywiście, w "E" nigdy nie było tłoku. I "E" nigdy nie stało w korku od Pl. Dominikańskiego do Pl. Grunwaldzkiego. Tylko dlaczego moje obserwacje mówiły o czymś przeciwnym? :D
      • Gość: Łoś_bimbacz Komitet Semafory Sternika też obieca:) IP: *.ip.netia.com.pl 12.04.12, 23:36
        Będę głosować na każdego, kto zobowiąże się do przywrócenia linii
        > E.
        Komitet Semafory Sternika tez to obieca, będziesz miał dylemat:)
        • januszz4 Re: Komitet Semafory Sternika też obieca:) 12.04.12, 23:57
          Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):

> Będę głosować na każdego, kto zobowiąże się do przywrócenia linii
          > > E.
          > Komitet Semafory Sternika tez to obieca, będziesz miał dylemat:)

Jest takie arabskie przysłowie: "jak cię ktoś raz oszuka, to niech się wstydzi; jak cię oszuka drugi raz - to już ty się wstydź. Drugi raz nie dam się zrobić w bambuko.
          • Gość: Antoni Re: Komitet Semafory Sternika też obieca:) IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.12, 00:02
            Przysłowie jest faktycznie dobre. Masz zatem przyjemny wybór dać się jeszcze raz oszukać Urzędującemu Prezydentowi, Sternikowi Miasta i Słońcu Sudetów (oszustwo ad personam) albo dać się oszukać komus innemu w kwestii realizacji nierealistycznych obietnic wyborczych (oszustwo ad rem). Ja nie wiem, co wybiorę...
            • Gość: Łos_bimbacz Re: Komitet Semafory Sternika też obieca:) IP: *.ip.netia.com.pl 13.04.12, 00:43
              >Ja nie wiem, co wybiorę...

Wybierz tylko Komitet Semafory Sternika, lepszy swój stary wróg niż nowy:)
    • Gość: as Przesiadka w 31 i 32 IP: *.xdsl.centertel.pl 13.04.12, 01:33
      Pan Jakub może dojechać 103 do przystanku "Kolista" przy Biedronce i przesiąść się w tramwaj linii 31 oraz 32 wtedy czas oczekiwania się skróci.
      • bellassij Wszyscy na rowery! 13.04.12, 08:12
        Oto panaceum na trudy życia doczesnego, wg czechofila i benka rzecz jasna :)
        Uważajcie tylko na patyki wrzucane między szprychy przez wrednych zmotoryzowanych stojących w korkach ;)
        • mkibic Re: Wszyscy na rowery! 13.04.12, 08:42
          Dobrze napisane dla nich nie jest ważne czy masz 5-20-80 lat na rower.Masz zap... jesteś chory nie ważne rower albo zapchana komunikacja.Jeździsz samochodem jesteś burżuj który przeszkadza jeździć mistrzom dwóch pedałów/mam na mysli szczególnie tych dwóch rowerzystów/.

> Oto panaceum na trudy życia doczesnego, wg czechofila i benka rzecz jasna :)
          > Uważajcie tylko na patyki wrzucane między szprychy przez wrednych zmotoryzowany
          > ch stojących w korkach ;)
          • Gość: manitou burżuj w złomie za kilka stów? Zabawne IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.12, 08:58
            zakładam, że to co napisałeś to ironia, bo złomiarzy w starych golfach i fordach trudno nazwać burżujami, no chyba że pod tym pojęciem każdy z nas rozumie coś innego.
            • mkibic Re: burżuj w złomie za kilka stów? Zabawne 13.04.12, 09:07
              Dobrze zrozumiałeś to ironia ja tylko napisałem co o kierowcach myslą i piszą mistrzowie dwóch pedałów. Druga sprawa ja nie patrzę kto jakim autem jeździ każdy jedzie tym na co go stać.

> zakładam, że to co napisałeś to ironia, bo złomiarzy w starych golfach i fordac
              > h trudno nazwać burżujami, no chyba że pod tym pojęciem każdy z nas rozumie coś
              > innego.
    • Gość: z "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.12, 07:59
      Jeżdżę dużym dieslem spalającym na mieście trochę ponad 7 litrów na 100 km (załóżmy, że 8/100), a do centrum mam jakieś 7,5 km. Dla uproszczenia rachunków przyjmijmy, że cena ON to 6 pln / litr. I co wychodzi?
      (6 pln x 8l/100km) x 15 km = 7,2 pln
      Żeby dojechać do centrum, muszę skorzystać z KM z jedną przesiadką, a więc w obie strony skasować 4 bilety: 4 x 2,60 pln = 10,40 pln
      Zostaje mi jeszcze na godzinę parkowania, a sprawę załatwiam dwa razy szybciej i zaoszczędzam mnóstwo czasu (też kosztuje, i to dużo więcej niż bilety).
      No i jakim cudem miałbym dać się namówić na KM?
      Jeślli miasto będzie dalej ograniczać ruch samochodowy w centrum, to po prostu przestanę tam jeździć w ogóle, bo i po co? Chyba tylko wówczas, gdy moi goście zechcą zajrzeć do wrocławskiego rynku.
      • wojtas71 Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy 13.04.12, 09:30
        Gość portalu: z napisał(a):

> Jeżdżę dużym dieslem spalającym na mieście trochę ponad 7 litrów na 100 km (zał
        > óżmy, że 8/100), a do centrum mam jakieś 7,5 km. Dla uproszczenia rachunków prz
        > yjmijmy, że cena ON to 6 pln / litr. I co wychodzi?
        > (6 pln x 8l/100km) x 15 km = 7,2 pln
        > Żeby dojechać do centrum, muszę skorzystać z KM z jedną przesiadką, a więc w ob
        > ie strony skasować 4 bilety: 4 x 2,60 pln = 10,40 pln
        > Zostaje mi jeszcze na godzinę parkowania, a sprawę załatwiam dwa razy szybciej
        > i zaoszczędzam mnóstwo czasu (też kosztuje, i to dużo więcej niż bilety).
        > No i jakim cudem miałbym dać się namówić na KM?
        > Jeślli miasto będzie dalej ograniczać ruch samochodowy w centrum, to po prostu
        > przestanę tam jeździć w ogóle, bo i po co? Chyba tylko wówczas, gdy moi goście
        > zechcą zajrzeć do wrocławskiego rynku.

a ile twoj samochod traci rocznie na wartosci, ile zaplaciles za OC, AC, przeglady, oleje, opony?

zapomniales, oszolomie?
        • tbernard Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy 13.04.12, 09:41
          > a ile twoj samochod traci rocznie na wartosci, ile zaplaciles za OC, AC, przegl
          > ady, oleje, opony?
          >
          > zapomniales, oszolomie?

Czyli jak auto zostawi pod domem, to tych opłat nie poniesie?
        • pit_sam_pras Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy 13.04.12, 09:41
          Znowu pierdzielisz. Auta nie używa tylko na dojazdy do pracy, więc pozostałe koszty nie są aż takie ważne w tym obliczeniach. A codzienne porównanie jak widać na powyższych obliczeniach jest miażdżące dla KM. A pamiętać trzeba, że za chwilę bilet będzie kosztować 3PLN.
          • sverir Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy 13.04.12, 09:51
            Ale jeżeli ktoś porzuca samochód na rzecz KM, to przecież nie jeździ na biletach jednorazowych, tylko na okresowych. 960 złotych rocznie, o każdej porze dnia i nocy, dowolną linią, niezależnie od długości trasy. A kolega, który płaci 7,2 PLN za dojazd do pracy i powrót do domu, tylko na paliwo wyda rocznie 1728 złotych i to zakładając, że zużyje je wyłącznie na tej trasie.
            • pit_sam_pras Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy 13.04.12, 10:02
              Jasne, ale porzucenie auta na rzecz KM nie znaczy, że auta pozbywa się w ogóle, więc opłaty pozapaliwowe i tak będzie płacić. Owszem w sytuacji podbramkowej, kiedy zaczyna brakować kasy, pozbycie się auta i przesiadka na KM to bardzo skuteczne rozwiązanie tylko że to ekstremalny przypadek. Większość ma tak, że stać ich na tą jazdę i utrzymanie auta, a namawia ich się na KM, który nie jest jakiś szczególnie atrakcyjny finansowo, jeździ co najmniej 2x wolniej, a przede wszystkim jest mega niewygodny. Przy czym mówiąc o niewygodzie mam na myśli częstotliwość kursów, liczbę przesiadek, spóźnienia, awarie, tłok, brud itp itd.
              • sverir Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy 13.04.12, 10:18
                Trzeba będzie płacić, ale nie w takich kwotach. Zresztą, paliwo jest w tej chwili takie drogie, że nawet przy uwzględnieniu opłat pozapaliwowych, komunikacja miejska wychodzi taniej niż rzadko używany samochód (kwotowo rzecz jasna). To raczej nie kwestia ceny, tylko właśnie wymienionych przez Ciebie wad wrocławskiej kz.
                • pit_sam_pras Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy 13.04.12, 10:24
                  Jasne, paliwo jest drogie i tańsze nie będzie, a co więcej raczej będzie drożało szybciej niż bilety KM. Niestety.
                  Pozdrawiam!
              • prawdziwy-ghostdog Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy 14.04.12, 16:54
                pit_sam_pras napisał:

> Jasne, ale porzucenie auta na rzecz KM nie znaczy, że auta pozbywa się w ogóle,
                > więc opłaty pozapaliwowe i tak będzie płacić. Owszem w sytuacji podbramkowej,
                > kiedy zaczyna brakować kasy, pozbycie się auta i przesiadka na KM to bardzo sku
                > teczne rozwiązanie tylko że to ekstremalny przypadek. Większość ma tak, że stać
                > ich na tą jazdę i utrzymanie auta, a namawia ich się na KM, który nie jest jak
                > iś szczególnie atrakcyjny finansowo, jeździ co najmniej 2x wolniej, a przede ws
                > zystkim jest mega niewygodny. Przy czym mówiąc o niewygodzie mam na myśli częst
                > otliwość kursów, liczbę przesiadek, spóźnienia, awarie, tłok, brud itp itd. i Tu znowu może posłuzyć Legnicka za przykład. Policz sobie co jest tam 2X wolniejsze
        • Gość: dahe Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy IP: *.technologpark.net 13.04.12, 09:48
          Człowieku nie gorączkuj sie tak i nie ubliżaj ludziom! To, że Cię nie stać na auto nie jest powodem aby ubliżać innym. Jesli ten samochód jednak masz, to i tak płacisz na OC+AC+NW i Twój samochód traci na wartości jak i piszącego poprzedni post. Posiadając samochód i tak ponosi sie te opłaty niezależnie od tego czy jeździ się komunikacją miejską na codzień a samochodem na wycieczki za miasto i przysłowiowego kościoła w niedzielę, czy też jeździ się nim do pracy. Pozdrawiam i życzę więcej zrozumienia dla innych
        • Gość: Szef Wojtas do lachy IP: *.play-internet.pl 13.04.12, 11:43
          przystąp!
        • Gość: jakatoja Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.12, 13:36
          A ile kosztuje godzina Twojego czasu? Bo godzina mojego kosztuje od 60 do 120 zł. Jadąc samochodem do pracy i poruszając się nim po mieście załatwiając sprawy służbowe, oszczędzam dziennie co najmniej 1,5 godziny. Rachunek jest prosty. Zaręczam Ci, że koszty eksploatacji auta są dużo niższe niż koszty utraconych korzyści przy korzystaniu z usług komunikacji miejskiej w jej obecnym kształcie.
      • prawdziwy-ghostdog Re: "Oszczędzić na paliwie"? Ano policzmy 14.04.12, 16:51
        Gość portalu: z napisał(a):

> Jeżdżę dużym dieslem spalającym na mieście trochę ponad 7 litrów na 100 km (zał
        > óżmy, że 8/100), a do centrum mam jakieś 7,5 km. Dla uproszczenia rachunków prz
        > yjmijmy, że cena ON to 6 pln / litr. I co wychodzi?
        > (6 pln x 8l/100km) x 15 km = 7,2 pln
        > Żeby dojechać do centrum, muszę skorzystać z KM z jedną przesiadką, a więc w ob
        > ie strony skasować 4 bilety: 4 x 2,60 pln = 10,40 pln
        > Zostaje mi jeszcze na godzinę parkowania, a sprawę załatwiam dwa razy szybciej
        > i zaoszczędzam mnóstwo czasu (też kosztuje, i to dużo więcej niż bilety).
        > No i jakim cudem miałbym dać się namówić na KM?
        > Jeślli miasto będzie dalej ograniczać ruch samochodowy w centrum, to po prostu
        > przestanę tam jeździć w ogóle, bo i po co? Chyba tylko wówczas, gdy moi goście
        > zechcą zajrzeć do wrocławskiego rynku. 1 nie 2.60 a 2.40 co daje nam 9.60 a nie 10.40 2 są bilety czasowe, więc nie tłumacz swojej nieporadności i uzależnienia od auta.
    • monique1304 Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym a... 13.04.12, 08:08
      a dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, żeby utworzyć przy pętlach tramwajowych ( np przy stadionie czy na pilczycach) parkingów? podjeżdżam autem ze stabłowic do pętli i po mieście tak jak chce magistrat poruszam się komunikacją miejską. Ale nie.... utrudniajmy ruch samochodów w centrum, nie róbmy parkingów a kierowcy i pasażerowie niech się martwią i sami sobie radzą!
      • mkibic Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 13.04.12, 08:44
        Dobry pomysł tylko do czego się przesiądziesz jak nasi włodarze wykasowują kursy autobusowe i tramwajowe?.

> a dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, żeby utworzyć przy pętlach tramwajowych (
        > np przy stadionie czy na pilczycach) parkingów? podjeżdżam autem ze stabłowic d
        > o pętli i po mieście tak jak chce magistrat poruszam się komunikacją miejską. A
        > le nie.... utrudniajmy ruch samochodów w centrum, nie róbmy parkingów a kierowc
        > y i pasażerowie niech się martwią i sami sobie radzą!
        • prawdziwy-ghostdog Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 14.04.12, 16:57
          mkibic napisał:

> Dobry pomysł tylko do czego się przesiądziesz jak nasi włodarze wykasowują kurs
          > y autobusowe i tramwajowe?.
          >
          > > a dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, żeby utworzyć przy pętlach tramwajow
          > ych (
          > > np przy stadionie czy na pilczycach) parkingów? podjeżdżam autem ze stabł
          > owic d
          > > o pętli i po mieście tak jak chce magistrat poruszam się komunikacją miej
          > ską. A
          > > le nie.... utrudniajmy ruch samochodów w centrum, nie róbmy parkingów a k
          > ierowc
          > > y i pasażerowie niech się martwią i sami sobie radzą! skasowano nie które linie , nie kursy, bo kursy to dołożono
      • Gość: Gosc Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.171.245.50.static.crowley.pl 13.04.12, 10:38
        Przy nowym stadionie jest parking samochodowy. Można podjechać, zaparkować za darmo i pojechać dalej tramwajem plus. Moim zdaniem tak powinno być przy kazdej petli.
        • monique1304 Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 13.04.12, 17:46
          jest, dla autokarów :(
          • prawdziwy-ghostdog Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 14.04.12, 16:58
            monique1304 napisała:

> jest, dla autokarów :(
            dla samochodów własnie jest, dla autokarów póki co nie ma
      • prawdziwy-ghostdog Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym 14.04.12, 16:56
        monique1304 napisała:

> a dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, żeby utworzyć przy pętlach tramwajowych (
        > np przy stadionie czy na pilczycach) parkingów? podjeżdżam autem ze stabłowic d
        > o pętli i po mieście tak jak chce magistrat poruszam się komunikacją miejską. A
        > le nie.... utrudniajmy ruch samochodów w centrum, nie róbmy parkingów a kierowc
        > y i pasażerowie niech się martwią i sami sobie radzą!
        tam własnie jest parking
    • Gość: 123 Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.srv.volvo.com 13.04.12, 08:10
      prosze sie nie awanturowac , Urzednik wie lepiej od mieszkancow co jest dla nich dobre !
      Mamy przeciez wspanialy stadion co prawda nie bedzie komu tam grac i bedziemy placic za niego do konca zycie .
      Ale jest duzy i ladny
    • ivan57 Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym a... 13.04.12, 08:17
      Gdzie ma nas wszystkich pan Cudkiewicz - pokazał na przykład podczas powidzi jak dał popis na Kozanowie , to wszystko jest biciem w mur . Czy nic się nie da zrobić z naszą lokalną władzą , czy trzeba czekać do wyborów ? .
    • galareta2 Nie ma wyboru - komunikacją m. jeździć nie będę! 13.04.12, 08:24
      Mieszkam poza granicami miasta, a dojeżdżamy z mężem jednym autem. Oszczędność w stosunku do kosztów biletów komunikacji podmiejskiej/miejskiej, jakie musielibyśmy kupować jest DWUKROTNA!
      Poza tym wybrałam się kiedyś komunikacją miejską w podróż po mieście - I TO BYŁA UDRĘKA! Z przystanku pod centrum Korona oprócz podmiejskiego 904 do placu Kromera NIE JEŹDZI NIC. To jak mam się dostać na ten piękny węzeł komunikacyjny który tam powstał???? Wybrałam autobus jadący do Pl. Grunwaldzkiego by stamtąd dostać się do Dworca Gł. I tu oprócz JEDNEGO tramwaju też nie jeździ żaden bezpośrednio przez most Grunwaldzki - tylko wszystkie objazdem przez Szczytnicką.
      Nie wiem, jakimi kryteriami ktoś kierował się tak urządzając połączenia w mieście, przypuszczam, że nie są to jedyne kwiatki na mapie komunikacji miejskiej i uważam, że NIKT z własnej i nie przymuszonej woli nie przesiądzie się dobrowolnie na nią z samochodu!
      Może nasi planiści ze ZDiUM wzięliby przykład z Londynu? Tam zamknięto centrum dla samochodów, ale komunikacja miejska jest tam ósmym cudem świata!
      • mkibic Re: Nie ma wyboru - komunikacją m. jeździć nie bę 13.04.12, 08:48
        Kobieto masz rację ale tutaj musi sie opłacać radosnym urzędnikom komunikacja miejska.Zobacz jaki ścisk w autobusach i tramwajach na niektórych liniach .W Londynie nikt nie liczy ile osób jeździ autobusem bo komunikacja jest dla ludzi. Masz racje majac do wyboru jazde scisniety jak sardynka ludzie wolą auto.

> Mieszkam poza granicami miasta, a dojeżdżamy z mężem jednym autem. Oszczędność
        > w stosunku do kosztów biletów komunikacji podmiejskiej/miejskiej, jakie musieli
        > byśmy kupować jest DWUKROTNA!
        > Poza tym wybrałam się kiedyś komunikacją miejską w podróż po mieście - I TO BY
        > ŁA UDRĘKA! Z przystanku pod centrum Korona oprócz podmiejskiego 904 do placu Kr
        > omera NIE JEŹDZI NIC. To jak mam się dostać na ten piękny węzeł komunikacyjny k
        > tóry tam powstał???? Wybrałam autobus jadący do Pl. Grunwaldzkiego by stamtąd d
        > ostać się do Dworca Gł. I tu oprócz JEDNEGO tramwaju też nie jeździ żaden bezpo
        > średnio przez most Grunwaldzki - tylko wszystkie objazdem przez Szczytnicką.
        > Nie wiem, jakimi kryteriami ktoś kierował się tak urządzając połączenia w mieśc
        > ie, przypuszczam, że nie są to jedyne kwiatki na mapie komunikacji miejskiej i
        > uważam, że NIKT z własnej i nie przymuszonej woli nie przesiądzie się dobrowoln
        > ie na nią z samochodu!
        > Może nasi planiści ze ZDiUM wzięliby przykład z Londynu? Tam zamknięto centrum
        > dla samochodów, ale komunikacja miejska jest tam ósmym cudem świata!
      • Gość: london Re: Nie ma wyboru - komunikacją m. jeździć nie bę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.04.12, 08:52

Nie zamnieto centrum dla samochodow w Londynie. bzdura.
        poza tym porownania 10 milionowego miasta do polmilionowego miasta to absurd
        • Gość: Kostek Nie ma wyboru - komunikacją m. jeździć nie bę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.12, 12:46
          Nie bzdura tylko skrót myślowy! Nie zamknięto ale bardzo podniesiono opłaty w związku z czym mało kto się tam pcha. A co do porównania - a co ma to wspólnego, że nie ma porównania? Tym gorzej dla Wrocka :))) Porównać mogliby nasi urzędnicy miejscy, bo w końcu co działa dobrze w takim molochu, tym bardziej powinno zadziałać w mniejszym mieście!
      • sverir Re: Nie ma wyboru - komunikacją m. jeździć nie bę 13.04.12, 10:04
        > Z przystanku pod centrum Korona oprócz podmiejskiego 904 do placu Kromera NIE JEŹDZI
        > NIC. To jak mam się dostać na ten piękny węzeł komunikacyjny który tam powstał????

Jeżdżą 4 autobusy miejskie: 118, 128, 130 i 147.

> Wybrałam autobus jadący do Pl. Grunwaldzkiego by stamtąd dostać się do Dworca Gł. I tu
        > oprócz JEDNEGO tramwaju też nie jeździ żaden bezpośrednio przez most Grunwaldzki

Trzy tramwaje, w tym jeden nikomu na tej trasie niepotrzebny. Ale dlaczego uprawiać sztukę dla sztuki? Nie tylko interesuje Cię Dworzec Główny (a nie most grunwaldzki), ale w dodatku na Szczytnickiej też ludzie mieszkają. I oni mogliby zapytać: a dlaczego tamtędy kursuje tylko JEDEN tramwaj, a reszta bezpośrednio przez most Grunwaldzki?

Nie jestem fanem komunikacji miejskiej w obecnym kształcie, ale jeżeli ktoś nie widzi linii autobusowych, to jest to jego problem, a nie organizatorów komunikacji.
      • Gość: Antoni Re: Nie ma wyboru - komunikacją m. jeździć nie bę IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.12, 10:34
        Na dworzec główny spod Korony to najszybciej dojedziesz pociągiem. Ale to mogłoby nie pasować do z góry założonej przez Ciebie tezy.
        • Gość: WK Re: Nie ma wyboru - komunikacją m. jeździć nie bę IP: 156.17.73.* 13.04.12, 11:58
          Gdy budowano Koronę to wyobrażałem sobie (naiwnie), że właśnie przy stacji Sołtysowice powstanie węzeł komunikacji miejskiej wraz z wygodnym, bezkolizyjnym dojściem do tego centrum handlowego. Wtedy faktycznie Twoja rada miałaby sens. Jednak gdy od przystanku kolejowego do autobusowego jest ok. pół kilometra a pociągi jeżdżą nieregularnie to korzystanie z PKP można polecić tylko zainteresowanym marszobiegami tam i z powrotem między przystankami (z elementami treningu siłowego w postaci dźwigania zakupów:).
          Jak zwykle we Wrocławiu - tu przystanek, tam przystanek a SYSTEMU KZ nie ma.
          • Gość: Antoni Re: Nie ma wyboru - komunikacją m. jeździć nie bę IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.12, 12:26
            To prawda, że Wrocław czuje osobliwą niechęć do budowania węzłów komunikacji przy dworcach kolejowych.
      • prawdziwy-ghostdog Re: Nie ma wyboru - komunikacją m. jeździć nie bę 14.04.12, 17:12
        galareta2 napisała:

"> Mieszkam poza granicami miasta, a dojeżdżamy z mężem jednym autem. Oszczędność
        > w stosunku do kosztów biletów komunikacji podmiejskiej/miejskiej, jakie musieli
        > byśmy kupować jest DWUKROTNA!"
        biorąc pod uwage cene paliwa, opłaty za OC, za przeglady techniczne jest to nie prawda
        > Poza tym wybrałam się kiedyś komunikacją miejską w podróż po mieście - I TO BY
        > ŁA UDRĘKA! Z przystanku pod centrum Korona oprócz podmiejskiego 904 do placu Kr
        > omera NIE JEŹDZI NIC. To jak mam się dostać na ten piękny węzeł komunikacyjny k
        > tóry tam powstał????"tu kolejna Bzdura 128 z korony do Kromera, 130 to samo

Wybrałam autobus jadący do Pl. Grunwaldzkiego by stamtąd d
        > ostać się do Dworca Gł. I tu oprócz JEDNEGO tramwaju też nie jeździ żaden bezpo
        > średnio przez most Grunwaldzki - tylko wszystkie objazdem przez Szczytnicką."
        kolejna nieprawda objazd to jest jak jest remont, awaria lub wypadek, a 2 i 10 jadą swoją trasą stała, jak chce pani jechać przez most to ma pani 146 albo 145.
        > Nie wiem, jakimi kryteriami ktoś kierował się tak urządzając połączenia w mieśc
        > ie, przypuszczam, że nie są to jedyne kwiatki na mapie komunikacji miejskiej i
        > uważam, że NIKT z własnej i nie przymuszonej woli nie przesiądzie się dobrowoln
        > ie na nią z samochodu!
        > Może nasi planiści ze ZDiUM wzięliby przykład z Londynu? Tam zamknięto centrum
        > dla samochodów, ale komunikacja miejska jest tam ósmym cudem świata! " i na dodatek jeszcze nie wie Pani , że ZDiUM (Zarząd Dróg i Utrzymania Miasta) to juz nie dawniejszy ZDiK (Zarząd Dróg i Komunikacji) Komunikacja miejska przeszła pod Urząd Miejski Bardzo pania proszę, żeby pani się najpierw dowiedziała zanim pani coś napisze następnym razem, bo wykazzała się pani totalnym brakiem wiedzy i orientacji w mieście.
    • Gość: grzes Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.12, 09:13
      Popieram!
      Dutkiewicz z ekipą są już totalnie odrealnieni, kierują się tylko tym, co by tu jeszcze wymyślić aby o Wrocławiu było głośno w mediach, że Worcław ma coś NAJ, albo coś pierwszy, coś największego, najlepszego. Tu już tylko chodzi o osobisty PR, tymczasem mają gdzieś jak żyją na co dzień mieszkańcy. A jakość życia we Wrocławiu jest do D**Y, bo miasto na nic nie ma pieniędzy, mimo, że ciągle podnosi wszystkie opłaty.
    • margaret74 Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym a... 13.04.12, 09:36
      Też jestem za wymianą urzędników ale najlepiej wywiezieniem ich na taczkach aby cała społecznośc widziała. Skrócenie linii 403 było błędem od samego początku przy tak dużuch inwestycjach jakie są nowe osiedla. Może troszke władza sobie przemyśli że ich pomysł był nie wypałem i należy przwrócic linię 403 do stałej trasy bo w tej chwili osiedlom z zachodnich rejonów Wrocławia odetnięto sprawne poruszanie się po mieście.
      Dziękuję bardzo za taki Wrocław. A dla mnie Stadion może nie istnieć.
    • Gość: posełpierdzistołek Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.static.korbank.pl 13.04.12, 09:52
      Wy z nikim nie walczycie tylko wysyłacie petycję, które można sobie wsadzić w .....
      Referendum nad odwołaniem Ducze to by była walka, pod warunkiem, że większość lemingów nie uzna znów Ducze za zbawiciela tego miasta
    • Gość: posełpierdzistołek Re: Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym IP: *.static.korbank.pl 13.04.12, 09:58
      Wam się wydaje że walczycie. Bo wysyłanie petycji które można sobie wsadzić w ... to żadna walka. Referendum w sprawie odwołania Ducze to już jest walka. Pytanie tylko czy z góry przegrana bo jak większość lemingów uważa Ducze za zbawiciela tego miasta to niestety będzie jak będzie.
    • iwa_67 MPK 13.04.12, 12:19
      A ja mieszkam w centrum (Kruszwicka). Ale mam dziecko w wózku i aby dojechać do rynku muszę zapychać na Jana Pawła II albo do TGG albo w kierunku Magnolii tak samo. Bo przejścia podziemne na przystanki tramwajowe nie mają podjazdów. Mogę chodzić na piechotę ale kiedy pada i jest zimno nie należy to do przyjemności. Ten sam problem dotyczy też osób niepełnosprawnych.
      • Gość: gentelmen Re: MPK IP: *.31.33.180.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.04.12, 13:13
        KLAMIESZ. Przejscia podziemne pod Legnicką wszystkie mają zjazdy i podjazdy. Wszystkie.
    • prawdziwy-ghostdog Nie miałem wyboru - wróciłem do jazdy własnym a... 14.04.12, 16:19
      a wystarczy pojechać kawałek dalej i ma sie jeszcze drugi tramwaj, a na dodatek jeszcze mozna 31 zlapac np ten 7:13.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka