Dodaj do ulubionych

L-karnityna a wegetarianizm

IP: *.chello.pl 24.03.02, 12:07
słyszałm, że wegetarianom może zabraknąć L-karnityny (którą organizm produkuje
w niewystarczających ilościach, a ona sama znajduje się tylko w mięsie). Czy
mam rozumieć, że wobec tego mój organizm gorzej zapobiega lipazie? Czy spalam
tłuszcz w dużo mniejszych ilościach niż jedzący mięso? Czy w takim razie
powinnam kupić w aptece L-karnitynę i regularnie ją zażywać? Dodam, że mam 16
lat i uzupełniam niedobór białka powstały z braku mięsa w diecie.
Z góry wielkie dzięki
Obserwuj wątek
    • jogger Re: L-karnityna a wegetarianizm 25.03.02, 14:24
      Gość portalu: czeko napisał(a):

> słyszałm, że wegetarianom może zabraknąć L-karnityny (którą organizm produkuje
      > w niewystarczających ilościach, a ona sama znajduje się tylko w mięsie). Czy
      > mam rozumieć, że wobec tego mój organizm gorzej zapobiega lipazie? Czy spalam
      > tłuszcz w dużo mniejszych ilościach niż jedzący mięso? Czy w takim razie
      > powinnam kupić w aptece L-karnitynę i regularnie ją zażywać? Dodam, że mam 16
      > lat i uzupełniam niedobór białka powstały z braku mięsa w diecie.

W Twoim wieku byłbym bardzo ostrożny z wszelkimi suplementami. Podstawowym
      probierzem efektywności danej diety jest stan organizmu. Jeśli zauważasz, że
      dieta powoduje niekorzystne zmiany w Twoim organiźmie (np. nadmierną lipogenezę),
      nie zaczynaj od szukania remedium, tylko przemyśl od początku celowość stosowania
      tej diety. I wcale nie ew. lipogeneza jest tu najważniejsza. Weź proszę pod
      uwagę, że czerwone mięso jest źródłem nie tylko L-karnityny, ale też kreatyny,
      wit. B12 i żelaza.

• Gość: czeko Re: L-karnityna a wegetarianizm IP: *.chello.pl 28.03.02, 14:32
        dzięki za odpowoiedz

wszystko da się uzupełnić bez zbędnych cierpień

pozdrawiam
        czeko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka