Dodaj do ulubionych

Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł...

27.06.12, 12:19
Po raz kolejny brawa dla Policji! A ja zapraszam panów policjantów na ulicę Krzycką, gdzie samowolka rowerzystów dawno przekroczyła rozsądne granice.
Obserwuj wątek
    • mk0za Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł... 27.06.12, 12:36
      Kiedy będzie akcja łapiąca:
      * kierowców wyprzedzających rowerzystów na centymetry,
      * kierowców przekraczających dozwoloną prędkość na ulicach miasta.
      Nigdy nie widziałem policji zatrzymującej kogoś wyprzedzającego rower w odległości mniejszej niż 1m, więc w większości kierowcy się do tego nie stosują. Wymienione przeze mnie przypadki są dużo bardziej niebezpieczne, niż jazda na rowerze po chodniku. Jak zwykle policja woli nabić sobie statystyki niż zająć się naprawdę poważnymi problemami. Stąd u nas takie statystyki śmiertelności na drogach.
      Jeśli chodzi o pomiary prędkości w miastach to nie spotkałem się w centrum z takim zjawiskiem. Zadbajcie o bezpieczeństwo na drogach to nikt nie będzie się pchał rowerem na chodnik.
      • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 12:49
        mk0za napisał(a):

> Kiedy będzie akcja łapiąca:
        > * kierowców wyprzedzających rowerzystów na centymetry,

Nie będzie.

> * kierowców przekraczających dozwoloną prędkość na ulicach miasta.

Od dawna jest, tak przez Policję jak i SM.

> Nigdy nie widziałem policji zatrzymującej kogoś wyprzedzającego rower w odległo
        > ści mniejszej niż 1m, ....

Za każdym rowerzystą ma jeździć nieoznakowany wóz policyjny?

Aż tak bardzo boli egzekwowanie prawa od rowerzystów, że nawet akcyjność takiego kontrolowania musi się spotkać z argumentem "a kierowcy to to i owo"? Może w takim razie Policja powinna się zająć ściganiem tylko i wyłacznie najcięższych przewinień czyli wszystkie siły Policji do wykrywania morderstw, zbiorowych gwałtów ze szczególnym okrucieństwem etc., a takie duperele jak przewinienia rowerzystów, kierowców czy drobne kradzieże czy jakieś tam pobicie olewać?
        • mk0za Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 13:23
          Gdzie widziałeś w centrum suszarkę i jak często?
          • tbernard Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 13:49
            A po co suszarka w korkach?
            • turbo_wesz Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 14:11
              pomiędzy korkami, niektóre bezmózgi (ale wystarczająco dużo, aby stworzyć zagrożenie) myślą że nadrobią czas stracony w korku
              • Gość: rowerowy_burak Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:16
                Od tego są fotoradary, straż miejska i nieoznakowane patrole, widuję dosyć często.
                • turbo_wesz Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 14:23
                  no ale ich skuteczność chyba pozostawia wiele do zyczenia, biorąc pod uwagę jakie prędkośći rozwija się tam gdzie nie ma akurat korków (nie żebym uważał te ograniczenia za zawsze słuszne, chodzi o skuteczność w egzekucji prawa)
                  • Gość: rowerowy_burak Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:35
                    To już odrębna kwestia, że żyjemy w kraju gdzie brak poszanowania prawa wysysa się z mlekiem matki.
                    Nie mogę za to zrozumieć debili, którzy nie potrafią ogarnąć, że na niektórych ulicach jest zielona fala ustawiona na równe 50. TO PRZEZ WAS SĄ KORKI!!!
                    • tbernard Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 28.06.12, 09:48
                      > Nie mogę za to zrozumieć debili, którzy nie potrafią ogarnąć, że na niektórych
                      > ulicach jest zielona fala ustawiona na równe 50. TO PRZEZ WAS SĄ KORKI!!!

Dla głupka jest ważniejsze, że przeskoczy Ciebie, niż to, że jadąc spokojnie i przepisowo ma szansę płynnie bez zatrzymywania przejechać następne skrzyżowanie. Patrząc na to co się na drogach dzieje nie ma wątpliwości, że jesteśmy zdominowani liczebnie przez głupców.
          • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 15:29
            mk0za napisał(a):

> Gdzie widziałeś w centrum suszarkę i jak często?

Kierowców przekraczających prędkość się łapało i łapie, o to pytałeś i odpowiedziałem. Przy czym nie jest to akcja a stałe kontrolowanie. Prędkość można kontrolować tak suszarką jak fotoradarem, a te są tak stacjonarne jak i przenośne.

Resztę napisałem w akapicie do którego się nie odniosłeś.
            • mk0za Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 20:23
              Ja pytałem o centrum. Dużo jeżdżę samochodem i wiem, że są kontrole na wylotówkach miast i na większych miejskich arteriach, ale tam rowerzystów raczej nie ma.
              Widać, że nie jeździsz na rowerze po mieście, bo nie dostrzegasz problemu.
              • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 22:17
                mk0za napisał(a):

> Ja pytałem o centrum. Dużo jeżdżę samochodem i wiem, że są kontrole na wylotówk
                > ach miast i na większych miejskich arteriach, ale tam rowerzystów raczej nie ma
                > .

Ty, pytałeś:
                "Kiedy będzie akcja łapiąca:
                * kierowców przekraczających dozwoloną prędkość na ulicach miasta.
                "
                To Ci odpowiedziałem.

Do tego pytałem, czy aż tak to boli:
                "musi się spotkać z argumentem "a kierowcy to to i owo"?
                Może w takim razie Policja powinna się zająć ściganiem tylko i wyłacznie najcięższych przewinień ...?

Jakoś Ci się nie odpowiedziało na moje pytania.

> Widać, że nie jeździsz na rowerze po mieście, bo nie dostrzegasz problemu.

Widać, że mało widzisz bo jeżdżę rowerem po mieście.
          • Gość: Wrocławianin Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.217.146.194.generacja.pl 28.06.12, 10:44
            Ślężna na wysokości Weigla - co najmniej raz w tygodniu, bardzo często ustawiają się tam autem i cykają fotki, nikt z suszarką już nie wychodzi. ;)
            Kochanowskiego - podobnie.
            Skrzyżowanie Świdnickiej z Piłsudskiego - monitorowane cały czas.
            Legnicka - bardzo często można spotkać nieoznakowaną Vectrę. ;)
            Ale co Ty masz wiedzieć jak nie jeździsz po mieście, a jak już to rowerkiem po chodniku...
        • klinikka Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 18:43
          urko70 napisał:

>
          > Aż tak bardzo boli egzekwowanie prawa od rowerzystów, że nawet akcyjność takieg
          > o kontrolowania musi się spotkać z argumentem "a kierowcy to to i owo"? Może w
          > takim razie Policja powinna się zająć ściganiem tylko i wyłacznie najcięższych
          > przewinień czyli wszystkie siły Policji do wykrywania morderstw, zbiorowych gwa
          > łtów ze szczególnym okrucieństwem etc., a takie duperele jak przewinienia rower
          > zystów, kierowców czy drobne kradzieże czy jakieś tam pobicie olewać?
          >

gadasz jak wytresowana maskotka. Czy naprawdę nie widzisz ŚMIESZNOŚCI i idiotyzmu tej akcji?
          • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 22:20
            klinikka napisał:

> gadasz jak wytresowana maskotka. Czy naprawdę nie widzisz ŚMIESZNOŚCI i idiotyz
            > mu tej akcji?

Gadasz jak egoistyczne małe dziecko. czy naprawdę nie widzisz braku obiektywizmu u tych którzy się oburzają na kontrolowanie przestrzegania przepisów?
            • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 03.07.12, 10:38
              > > gadasz jak wytresowana maskotka. Czy naprawdę nie widzisz ŚMIESZNOŚCI i i
              > diotyz
              > > mu tej akcji?
              >
              > Gadasz jak egoistyczne małe dziecko. czy naprawdę nie widzisz braku obiektywizm
              > u u tych którzy się oburzają na kontrolowanie przestrzegania przepisów?
              Stosowanie się do przepisów należy kontrolować kompleksowo a nie wybiórczo.Jeśli rowerzyści jeżdżący rowerami po jezdni mówią że auta się o nich ocierają to najpierw należałoby walczyć ten problem a rowerzyści bez kar wrócą na jezdnie.
              Jeśli chodzi o życie to żaden mandat nie skłoni aby nim szafować.
              • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 03.07.12, 11:11
                Gość portalu: benek napisał(a):

> > > gadasz jak wytresowana maskotka. Czy naprawdę nie widzisz ŚMIESZNOŚ
                > CI i i
                > > diotyz
                > > > mu tej akcji?
                > >
                > > Gadasz jak egoistyczne małe dziecko. czy naprawdę nie widzisz braku obiek
                > tywizm
                > > u u tych którzy się oburzają na kontrolowanie przestrzegania przepisów?
                > Stosowanie się do przepisów należy kontrolować kompleksowo a nie wybiórczo.

Dlatego też w końcu zaczęto kontrolować rowerzystów, a nie tak jak przez całe poprzednie lata tylko kierowców.

> Jeśl
                > i rowerzyści jeżdżący rowerami po jezdni mówią że auta się o nich ocierają to n
                > ajpierw należałoby walczyć ten problem a rowerzyści bez kar wrócą na jezdnie.

Czyli chcesz kompleksowo ale tylko jedną grupę użytkowników - dziwna ta Twoja kompleksowość.
                • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 05.07.12, 15:30
                  > > Stosowanie się do przepisów należy kontrolować kompleksowo a nie wybiórcz
                  > o.
                  >
                  > Dlatego też w końcu zaczęto kontrolować rowerzystów, a nie tak jak przez całe p
                  > oprzednie lata tylko kierowców.
                  Aleś ty naiwny.
                  Nie rozumiesz co to akcja.
                  Wrocławska SM co roku przeprowadza ok 17 akcji.
                  Słyszałeś o którejś ?
                  Policja co roku ma akcje "bezpieczny rowerzysta" .
                  W tym roku był prikaz aby nie bawić się w bezpieczeństwo tylko zrobić wyścig na mandaty która KMP więcej ich wystawi bo potrzeba kasy na nowe radiowozy i podwyżki dla policji.
                  Do niedawna policja utrzymywała wakat 8000 etatów aby pieniędzmi które nie szły na pensje dzielić się w formie premii.
                  Były nawet fałszywe etaty dzielnicowych.
                  Trza łoić bo generalicja odchodzi na emerytury i nie ma z czego po tej aferze wypłacić im nagród za wzorowa służbę.

• urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 05.07.12, 15:57

> > > Stosowanie się do przepisów należy kontrolować kompleksowo a nie wy
                    > biórcz
                    > > o.
                    > >
                    > > Dlatego też w końcu zaczęto kontrolować rowerzystów, a nie tak jak przez
                    > całe p
                    > > oprzednie lata tylko kierowców.
                    > Aleś ty naiwny.

Odnoszę się do Twojego "kompleksowo". Być może to naiwne.
          • Gość: klocek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.12, 05:47
            > gadasz jak wytresowana maskotka. Czy naprawdę nie widzisz ŚMIESZNOŚCI i idiotyz
            > mu tej akcji?

A na czym polega śmieszność tej akcji? Ja popieram każdą akcję, która ma na celu karanie łamiących przepisy. Rowerzyści powinni mieć świadomość, że są uczestnikami ruchu drogowego.
            • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 05.07.12, 19:06
              > A na czym polega śmieszność tej akcji?
              Na bezsensie.
              Rowerzyści będą jeździli po chodnikach bo nie robią tego że tak im się podoba ale w trosce o swoje życie.
              Zatem do czasy wybudo3wania ścieżek to syzyfowa robota.

>Ja popieram każdą akcję, która ma na cel
              > u karanie łamiących przepisy.
              Czy ty rozumiesz ze to odrywanie policjantów od ważniejszej roboty?
              Wiesz że policja dolnośląska była drugą od końca czyli najgorszą komendą ?

> Rowerzyści powinni mieć świadomość, że są uczestn
              > ikami ruchu drogowego.
              Mają aż za dobrze i wiedzą że zdrowia zostawionego na jezdni nie kupią.
              100 zł mandatu za zdrowie lub życie to tanio.
      • Gość: Lech Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.landtech.com.pl 27.06.12, 12:51
        Popieram poprzednika. Byłoby tez miło gdyby kierowcy informowali kierunkowskazem o zamiarze skrętu np. w prawo, szczególnie kiedy sciezka rowerowa krzyżuje się z drogą. Nagminnie spotykam się, że kierowcy mają w du... informowanie czy to pieszych czy to rowerzystów iż maja zamiar wykonać taki manewr.
        • Gość: rowerzysta Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 13:30
          to nie dotyczy wyłącznie biednych rowerzystów czy pieszych,tacy "kierowcy" mają w dupie informowanie kogokolwiek (w tym innych kierowców).Podobnie rowerzyści wykonujący dziwne manewry mający w dupie innych (w tym innych rowerzystów).Swoją drogą,jestem bardzo cikaw jaka jest ilość wypadków typu rower-rower,bo coś czuję,że gwałtownie rośnie.
          • artek_wro Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 13:41
            Gość portalu: rowerzysta napisał(a):
            > Swoją drogą,jestem bardzo cikaw jaka jest ilość wypadków typu rower-rower,
            > bo coś czuję,że gwałtownie rośnie.

to proste - infrastruktura rowerowa jeśli juz gdzieś jest, to jest jaka jest - niewygodna, wąska i kręta. a i chodnikowi rowerzyści są wyjątkowymi miszczami, jeśli chodzi o umiejętność jazdy i chęć przestrzegania jakichkolwiek zasad ruchu. i to bynajmniej nie z powodu nieznajomości tych zasad, ale zwykłego ich ignorowania.
            • Gość: rowerzysta Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 13:50
              myślę,że większość miszczów ich nie zna.Co do inrastruktury,przestańmy na każdym kroku się nią zasłaniać.Fakt jest to problem,ale mam dziwne wrażenie,że gdyby była idealna niewiele by się zmieniło
              • artek_wro Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 14:05
                Gość portalu: rowerzysta napisał(a):
                > myślę,że większość miszczów ich nie zna.

ale mam na myśli te najistotniejsze - ruch prawostronny, obowiązek jazdy możliwie blisko prawej krawędzi, zakaz wyprzedzania na trzeciego, obowiązek sygnalizowania zamiaru skrętu/kierunku jazdy i takie tam.

najciekawsze jest to, że multum rowerzystów posiada prawo jazdy, ale nie przenosi zasad ruchu zza samochodowej kierownicy na rower. tak jakby to była zupełnie inna strefa. tak jakby byli pieszymi, a nie prowadzącymi pojazd po drodze publicznej.

niedawno miałem pyskówkę z pewną młodą rowerzystka, która jadąc wraz z towarzyszem po ddr (i naturalnie zajmując całą jej przestrzeń od lewej do prawej) miała do mnie pretensje, że wyprzedzałem ją z prawe strony (szykowałem się do skrętu w prawo, a lewą stronę zajmowała ona sama). a że ona tez chciała skręcać w prawo, więc do 3-rowerowej kolizji niewiele zabrakło - hehe, mam dobry refleks, hamulce i za dobrze jeżdżę na takie zderzenia ;)

i wiesz co mi powiedziała? z grubej rury wypaliła: "przecież jechałam ścieżką rowerową"!

tak jakby to wszystko załatwiało, łącznie z niewystawieniem przez nią prawej łapki ... ot, taka dziwna mentalność.
                • Gość: zdwiwiony Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.12, 19:43
                  To z prawej wolno wyprzedzać?
                  • Gość: artek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.06.12, 20:00
                    Gość portalu: zdwiwiony napisał(a):
                    > To z prawej wolno wyprzedzać?

a skąd takie zdziwienie? kodeksu drogowego nigdy nie czytałeś? rowerom wolno ...
              • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 27.06.12, 19:14
                > myślę,że większość miszczów ich nie zna.Co do inrastruktury,przestańmy na każdy
                > m kroku się nią zasłaniać.Fakt jest to problem,ale mam dziwne wrażenie,że gdyby
                > była idealna niewiele by się zmieniło

Ponieważ jest więcej myślących tak jak ty to infrastruktury nie ma.
        • Gość: P. Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 80.50.230.* 27.06.12, 13:59
          Nieużywanie kierunkowskazów jest już plagą.
          • Gość: rowerowy_burak Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:18
            To jest chyba największa bolączka, jak mnie irytuje taka wieśniacka maniera oszczędzania migaczy.
            Często wynika to również z faktu, że biedotę stać na furę za 150K, ale nie stać na słuchawkę bluetooth za 40 zł.
            Wśród rowerzystów 1/100 machnie łapą.
        • Gość: tomo Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 78.9.102.* 27.06.12, 14:37
          Dokładnie. A najbardziej podoba mi się tłumaczenie: "po głównej jadę". Szczegół, że "główna" zakręca pod kątem 90st a na wprost jest podporządkowana.
          • Gość: AJK Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 16:51
            Jeśli masz potrzebę zjazdu w ową "na wprost podporządkowaną" to włączasz kierunkowskaz w lewo, stajesz i czekasz na możliwość skrętu. Czego nie rozumiesz?
            • mk0za Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 20:27
              A jak dodatkowo jest jeszcze droga w lewo, to wrzucając migacz w lewo skąd mam wiedzieć gdzie chcesz jechać? ;)
              • Gość: AJK Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 217.8.185.* 28.06.12, 00:40
                Pytanie gdzie się wtedy znajdujesz. Jeśli siedzisz w samochodzie za mną, to i tak musisz zaczekać.
                Jedziesz z przeciwka główną i na głównej pozostajesz albo chcesz zjechać w jedną z dwóch podporządkowanych? Masz pierwszeństwo i nic Cię nie obchodzi.
                Jesteś na jednej z podporządkowanych? Stosujesz zasadę prawej ręki.

Gdzie dalej widzisz trudności?
      • Gość: dede Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 14:22
        Ten artykuł jest o rowerzystach.WYŁĄCZNIE.Nie ma w nim ani słowa o samochodach.Po co ziejesz jadem ? Nadepneli ci na odcisk ?
    • czechofil Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 12:43
      Kolejna akcja policji, o której jutro wszyscy zapomną. Zresztą chyba naszym stróżom prawa już się nękanie rowerzystów dziś znudziło, bo między 11.00 a 12.00, kiedy dwukrotnie przejeżdżałem przez pl. Legionów, nie widziałem tam żadnego policjanta. I na całej swojej trasie przejazdu z domu do centrum oraz z powrotem również...
      • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 12:51
        czechofil napisał:

> Kolejna akcja policji, o której jutro wszyscy zapomną.

Może faktycznie mandaty powinnny być wyższe i/lub akcje częśtrze...
        • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 27.06.12, 20:25
          > Może faktycznie mandaty powinnny być wyższe i/lub akcje częśtrze...
          przecież mandat za parkowanie na trawniku wynosi 1000 zł?

Przydaje się na coś tak wysoka grzywna?
          Odstrasza ?
          • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 22:07

> > Może faktycznie mandaty powinnny być wyższe i/lub akcje częśtrze...
            > przecież mandat za parkowanie na trawniku wynosi 1000 zł?
            >
            > Przydaje się na coś tak wysoka grzywna?
            > Odstrasza ?

A wiesz że znam jedno miejsce gdzie chyba dwa auta dość częśto stoją na ziemi bo trawnnikiem to ciężko to nazwać, a poza tym to ja nie widują zaparkowanych na trawnikach.
            • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 03.07.12, 09:18
              > A wiesz że znam jedno miejsce gdzie chyba dwa auta dość częśto stoją na ziemi b
              > o trawnnikiem to ciężko to nazwać, a poza tym to ja nie widują zaparkowanych na
              > trawnikach.
              To nie mamy o czym gadać.
              Ja codziennie widzę dziesiątki ut na trawnikach.
              To co nazywasz klepiskiem jest najczęściej cofającym się trawnikiem. Zwykle auta najpierw wjeżdżają kilkadziesiąt centymetrów a jak już trawnik zajadą wjeżdżają głębiej.
              Po jakimś czasie jest zajeżdżonych 2 metry trawnika i straż miejska nie reaguje bo większość aut parkuje na klepisku a na trawniku jednym lub dwoma kołami.
              Trawnik to nie jest miejsce gdzie rośnie trawa.
              Coraz więcej trawników jest tak zajeżdżonych, że trawa rośnie tylko okolicy drzew rosnących na tych trawnikach.
              Nie ma definicji trawnika ale jest to miejsce przeznaczone pod trawę.Często rośnie na nich zieleń wyższa tzn krzaki i drzewa.
              To że nie ma trawy to nic nie zmienia.
              Jest to teren uprawowy i trawę można siać na zmianę np zmieniając gatunki.
              To ze trawa jest przysypana śniegiem lub nawet wymarza, wysycha, lub gnije a nawet jest starta kołami cześć nadziemna nie zmienia faktu że to jest trawnik, że tak rośnie pod ziemią trawa i tylko czeka aby z kłaczy rozrosnąć się na nowa.
              No ale jeśli do kłączy nie dojdzie powietrze bo klepisko będzie stale uklepywane to i kłącza zgniją i uschną.
              • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 08.07.12, 18:50

> > A wiesz że znam jedno miejsce gdzie chyba dwa auta dość częśto stoją na z
                > iemi b
                > > o trawnnikiem to ciężko to nazwać, a poza tym to ja nie widują zaparkowan
                > ych na
                > > trawnikach.
                > To nie mamy o czym gadać.
                > Ja codziennie widzę dziesiątki ut na trawnikach.

Papier zniesie wszystko.

> To co nazywasz klepiskiem jest najczęściej cofającym się trawnikiem. Zwykle aut
                > a najpierw wjeżdżają kilkadziesiąt centymetrów a jak już trawnik zajadą wjeżdża
                > ją głębiej.

Zwykle to auta nie są zaparkowane ani na trawnikach ani na klepiskach, pytanie: co to ma do tematu wątku, odpowiedź: nic nie ma, a to kolejna próba odciągnięcia dyskusji od rowerzystów ich nieprzestrzegania przepisów w stronę tych złych kierowców.
      • Gość: taka prawda Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 13:17
        Czyli pedałosmrody mogą się cieszyć i dalej łamać przepisy jak robią to codziennie.
        • Gość: P. Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 80.50.230.* 27.06.12, 14:02
          Rowerzyści nagminnie:
          - poruszają się po jezdni, gdzie wzdłuż drogi przebiega ścieżka dla rowerow
          - po zmierzchu jeżdżą po jezdniach bez jakiegokolwiek oświetlenia czy odblasków
          - przejeżdżają przez przejście dla pieszych
          • artek_wro Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 14:09
            Gość portalu: P. napisał(a):
            > Rowerzyści nagminnie:
            > - poruszają się po jezdni, gdzie wzdłuż drogi przebiega ścieżka dla rowerow

ustawa pord nakazuje jedynie jazdę drogą dla rowerów, a nie ścieżką rowerową. i co więcej, nie ma obowiązku jej używania, jeśli ddr nie prowadzi w kierunku w którym rowerzysta chce jechać. szczególnie tyczy to ddr znajdujących się z lewej strony drogi.
            • Gość: P. Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 80.50.230.* 27.06.12, 14:43
              Kodeks Drogowy art 33.
              • artek_wro Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 15:00
                Gość portalu: P. napisał(a):

> Kodeks Drogowy art 33.

no właśnie, czytałeś? tak ze zrozumieniem?

Aktualne brzmienie:

Art. 33. 1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić.

Dotychczasowe brzmienie. Zmiana wprowadzona Ustawą o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz ustawy o kierujących pojazdami (Dz. U. z 2011 r. Nr 92 poz. 530) Przestało obowiązywać 20 maja 2011 r.

1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

porównaj oba ustępy i znajdź co wykreślono ...
                • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 15:41
                  artek_wro napisał:

> > Kodeks Drogowy art 33.
                  >
                  > no właśnie, czytałeś? tak ze zrozumieniem?
                  >
                  > Aktualne brzmienie:
                  >
                  > Art. 33. 1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym
                  > się porusza lub zamierza skręcić.

I jak to się ma do Twojego:"ustawa pord nakazuje jedynie jazdę drogą dla rowerów,"

Poza tym, czy w PORD jest coś takiego jak "ścieżka dla rowerów" (?) serio pytam bo nie widzę. Moim zdaniem tak własnie się powszechnie nazywa ddr czy inne miejsca po których rowerzysta może jechać i niech sie autor wypowie ale moim zdaniem to właśnie miał na myśli.

Reasumując w moim subiektywnym odczuciu czepiłeś się nazewnictwa "ścieżki" pomijając to że w rzeczywistości tak niestety jest, że rowerzyści nie korzystają z ddr czy ddrip. Tak wiem ze nie muszą kwestia czemu tego nie robią.
                  • Gość: artek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.06.12, 17:44
                    > I jak to się ma do Twojego:"ustawa pord nakazuje jedynie jazdę drogą dla
                    > rowerów,"

dokładnie to co napisałem

> Poza tym, czy w PORD jest coś takiego jak "ścieżka dla rowerów" (?) serio pytam
                    > bo nie widzę.

ano właśnie, nie ma. było kiedyś, kilkanaście lat temu jeszcze, ale zostało zastąpione określeniem droga dla rowerów. a ostatnio dodano obowiązkowy pas ruchu dla rowerów jako wydzielony pas na jezdni - a nie jako wydzieloną ddr.

> Reasumując w moim subiektywnym odczuciu czepiłeś się nazewnictwa "ścieżki" pomi
                    > jając to że w rzeczywistości tak niestety jest, że rowerzyści nie korzystają z
                    > ddr czy ddrip. Tak wiem ze nie muszą kwestia czemu tego nie robią.

rzecz w tym, że to co się powszechnie nazywa ścieżkami rowerowymi, i powszechnie uważa za obowiązujące, wcale obowiązujące być nie musi - ano właśnie dlatego, że nie każda "ścieżka rowerowa" jest drogą dla rowerów - oznakowaną dla przypomnienia znakiem c13 (i tylko takim), ewentualnie c13/c16 z pionową kreską, czyli z wydzielonymi pasami dla rowerów i pieszych. poza tym nakaz jazdy drogą dla rowerów jest zgodnie z ustawowym zapisem warunkowy. i dlatego, nawet jeśli ta wasza mityczna "ścieżka rowerowa" prowadzi wzdłuż jezdni, wcale nie musi być obowiązkowa.
                    obowiązkowa będzie tylko wtedy, gdy jest po prawej stronie drogi (zgodnie z kierunkiem jazdy rowerzysty) i do tego prowadzi tam, gdzie rowerzysta chce dojechać. bo jeśli np. chce skręcić gdzieś w lewo, a z ddr skrętu w lewo nie ma, to wtedy jedzie jezdnią.
                    zaś jazda na rowerze po jezdni całkowicie zakazana jest wyłącznie wtedy, gdy umieszczony jest w odpowiednim miejscu znak b9 czyli zakaz ruchu rowerów.

aż przykre, że trzeba takie rzeczy tłumaczyć rzekomo znającym się na przepisach posiadaczom prawa jazdy ...
                    • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 22:32
                      Gość portalu: artek napisał(a):

> > I jak to się ma do Twojego:"ustawa pord nakazuje jedynie jazdę drogą dla
                      > > rowerów,"
                      >
                      > dokładnie to co napisałem

Napisałeś, że zobowiązany jest do korzystania jedynie z ddr:
                      "ustawa pord nakazuje jedynie jazdę drogą dla rowerów"
                      a w przepisie stoi, że z ddr lub pasa dla rowerów:
                      " obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów"
                      Czyli nie tylko z ddr.

> > Poza tym, czy w PORD jest coś takiego jak "ścieżka dla rowerów" (?) serio
                      > > pytam bo nie widzę.
                      >
                      > ano właśnie, nie ma.

> > Reasumując w moim subiektywnym odczuciu czepiłeś się nazewnictwa "ścieżki
                      > " pomi
                      > > jając to że w rzeczywistości tak niestety jest, że rowerzyści nie korzyst
                      > ają z
                      > > ddr czy ddrip. Tak wiem ze nie muszą kwestia czemu tego nie robią.
                      >
                      > rzecz w tym, że to co się powszechnie nazywa ścieżkami rowerowymi, i powszechni
                      > e uważa za obowiązujące, wcale obowiązujące być nie musi - ano właśnie dlatego,
                      > że nie każda "ścieżka rowerowa" jest drogą dla rowerów - oznakowaną dla
                      > przypomnienia znakiem c13 (i tylko takim), ewentualnie c13/c16 z pionową kresk
                      > ą, czyli z wydzielonymi pasami dla rowerów i pieszych. poza tym nakaz jazdy dro
                      > gą dla rowerów jest zgodnie z ustawowym zapisem warunkowy. i dlatego, nawet jeś
                      > li ta wasza mityczna "ścieżka rowerowa" prowadzi wzdłuż jezdni, wcale nie musi
                      > być obowiązkowa.

Cudne. Od kierowców oczekuje się uprzejmości, zwalniania do znacznie minej niż dozwolone, puszczania rowerzystów etc.... ale jak rowerzysta ma zrobioną specjalnie dla niego drogę to się będzie doktoryzował czy ona jest ddr dddrip czy czymkolwiek innym.... byleby nie zjechać z jezdni.

> aż przykre, że trzeba takie rzeczy tłumaczyć rzekomo znającym się na przepisach
                      > posiadaczom prawa jazdy ...

Nie trzeba, nikt Cię o to nie prosił także daruj sobie takie wywody.
                      • Gość: artek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.12, 12:17
                        > Napisałeś, że zobowiązany jest do korzystania jedynie z ddr:
                        > "ustawa pord nakazuje jedynie jazdę drogą dla rowerów"
                        > a w przepisie stoi, że z ddr lub pasa dla rowerów:
                        > " obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów"
                        > Czyli nie tylko z ddr.

tak, tak, oczywiście, złapałeś mnie na gorącym uczynku ;P
                        ale biorąc pod uwagę, że dyskusja jest o tym czy rowery mogą jechać jezdnią, i to, że pas ruchu dla rowerów wyznaczony jest na jezdni, to wygląda na to, że się przyczepiłeś w wyjątkowo głupi czy jak wolisz niefortunny sposób ;))))))
                        • urko70 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 28.06.12, 15:44
                          Gość portalu: artek napisał(a):

> > Napisałeś, że zobowiązany jest do korzystania jedynie z ddr:
                          > > "ustawa pord nakazuje jedynie jazdę drogą dla rowerów"
                          > > a w przepisie stoi, że z ddr lub pasa dla rowerów:
                          > > " obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów"
                          > > Czyli nie tylko z ddr.
                          >
                          > tak, tak, oczywiście, złapałeś mnie na gorącym uczynku ;P
                          > ale biorąc pod uwagę, że dyskusja jest o tym czy rowery mogą jechać jezdnią, i
                          > to, że pas ruchu dla rowerów wyznaczony jest na jezdni, to wygląda na to
                          > , że się przyczepiłeś w wyjątkowo głupi czy jak wolisz niefortunny sposób ;))))
                          > ))

Nie pierwszy nie ostatni raz
                          Dyskusja jest o wielu kwestiach dot rowerzystów, a w sytuacji kiedy czepiacie się czy coś jest obowiązkim i bez znaczenia dla Was to ze obok szeroki pas asfaltu po którym mozna rowerem i pieszo to wybacz ale jak chcesz ściśle to masz ściiśle :)
                • Gość: idiot Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 15:45
                  czytane ze zrozumieniem.

Dalej nie rozumiem, dlaczego mając do dyspozycji drogę rowerową (są namalowane strzałki na tej drodze, wiem, bo korzystam - często w dwie strony) dalej zajmuje jezdnię? Czy mam takiego rowerzystę potrącić/zatrąbić/wystraszyć? Czy po prostu zignorować, przejechać po nim i już?

Polecam najpierw zapoznanie się z oznakowaniem ścieżek (fakt, to trzeba tamtędy wcześniej przejść i sprawdzić) a dopiero potem plucie jadem.

W mojej okolicy na pułaskiego, pomimo wyznaczenia dwukierunkowej ścieżki rowerowej ludzie namiętnie 'skracają sobie drogę' jadąc chodnikiem.

I co mam z nimi zrobić? Dodam, że przekrój bardzo duży, od małoletnich po starsze babcie. Wszyscy jeżdżą rowerami zamiast korzystać ze ścieżki, która jest po drugiej stronie ulicy.

Przyznaję, że tam, gdzie ścieżka jest wyłącznie jednokierunkowa i 'nie w naszym kierunku jazdy' trzeba jechać ulicą, ale i to jest nagminnie łamane (widząc rowerzystę po jednej stronie inny rowerzysta jadący w drugim kierunku również zjeżdża na ulicę.... totalny bezsens).
                  • Gość: zadowolony Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 91.90.161.* 27.06.12, 15:47
                    brawo policja.
          • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 03.07.12, 19:04
            > Rowerzyści nagminnie:
            > - poruszają się po jezdni, gdzie wzdłuż drogi przebiega ścieżka dla rowerow
            A dlaczego mieliby jechać po ścieżce która nie prowadzi tam gdzie chcą jechać ?

> - po zmierzchu jeżdżą po jezdniach bez jakiegokolwiek oświetlenia czy odblasków
            Miasto oszczędza na oświetleniu ulic ?
            Może zbierają na stadion ?

> - przejeżdżają przez przejście dla pieszych
            Tak to najlepsze miejsce do pokonania jezdni.
            Nie polecam przejeżdżania z dala od przejścia.
            Przy przejściu kierowca zobowiązany jest szczególnie uważać i zwolnić.
            • Gość: ciekawy Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 91.90.161.* 04.07.12, 14:59
              paplanina obłąkanego Benka nic nie zmieni. Rowerzystów trzeba dyscyplinowac i tyle. Nie są swiętymi krowami i muszą zdać sobie z tego sprawę. Ostatnio mijałem kretyna w słuchawkach na uszach, jak pedałować nieoświetlony, w dodatku bez trzymania kierownicy.
              • Gość: ciekawy Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 91.90.161.* 04.07.12, 15:02
                Obłąkany Benek pisze: "Z rozmów z policjantami podczas takich akcji wynika, że nie są oni zadowoleni z poleceń ale nic nie mogą zrobić bo muszą je wykonywać.
                Mówią że nie po to szli do policji aby łapać rowerzystów którzy nikomu szkody nie robią. "

Kto te rozmowy prowadził? ile ich było? Gdzie można je poczytać albo obejrzeć? Konkret, konkret, ile, gdzie, jak?

• Gość: ciekawy Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 91.90.161.* 04.07.12, 15:36
                  dupasiepali napisał: "Ja cały czas jeżdżę w słuchawkach ale to nie oznacza że niczego poza nimi nie słyszę. poziom dźwięku dostosowuje do otoczenia, tak żeby słyszeć wszystko co się wokoło mnie dzieje".
                  A ja jak widzę takiego przygłupa w słuchawkach co pedałuje, podjeżdzam blisko i robie klakson. Paru już spadło z siodełek do kałuzy. Najfajniej jest, jak padał deszcz.
              • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 05.07.12, 12:05
                > paplanina obłąkanego Benka nic nie zmieni.
                Tak zwykle zaczyna idiota któremu brak argumentów.

>Rowerzystów trzeba dyscyplinowac
                Oczywiście jak każdego innego użytkownika drogi.
                Sporo dyscypliny przydałoby się tez panom policjantom bo często popełniają wykroczenia.

>i t
                > yle.
                Nie podziewałem się po tobie więcej

>Nie są swiętymi krowami i muszą zdać sobie z tego sprawę.
                A może siebie uważasz za świętą krowę ?
                Np jak ci miasto nie zbudowało darmowego parkingu to parkujesz byle jak ?

> Ostatnio mijałem
                > kretyna w słuchawkach na uszach,
                On ja cie mijał pewnie pomyślał, że mija kretyna bez słuchawek

>jak pedałować nieoświetlony,
                Polska trudna język

>w dodatku bez tr
                > zymania kierownicy.
                Pewnie się przewrócił ?
                A agrafkę w nogawce miał ?
        • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 27.06.12, 20:31
          > Czyli pedałosmrody mogą się cieszyć i dalej łamać przepisy jak robią to codzien
          > nie.
          Zgadza się.Dziesiątki tysięcy codziennych rowerzystów i setki tysięcy sporadycznych wykonuje miliony jazd w tym głownie po chodnikach.
          Brakuje ścieżek rowerowych a policja palcem nie kiwnęła aby przybyła choć jedną.
          Jeszcze 20-30 lat będą jeździć po chodnikach o policja będzie się cieszyć że robi żniwa.
          Policji wszystko jedno czy łapie przestępców czy rowerzystów.
          Przychodzi się do pracy i trzeba coś robić.
          Czy się lstoi czy grabieży 2000 się należy.

• Gość: Nekanie Nekanie rowerzystow IP: *.play-internet.pl 27.06.12, 12:47
      Ciekawe czy akcja ma związek ze skargą na kierowców MPK. Białoruś normalnie, poskrżyć się odważyli, to pokażemy im parę mandatów, niech następnym razem siedzą cicho!
    • jrk1974 Prawda leży po środku 27.06.12, 12:48
      Przeraża mnie trochę ta totalna krytyka rowerzystów, tym bardziej, że z jednej strony władze Wrocławia chcą za wszelką cenę zniechęcić ludzi do używania samochodów, a z drugiej wydaje się, że wszyscy naokoło nienawidzą rowerzystów. Ja jesienią i zimą jeżdżę do pracy samochodem, od wiosny zawsze przesiadam się na rower i robię dziennie ok. 30 km. Wniosek z moich obserwacji jest jeden: nie ma świętych ani po stronie pieszych (chodzenie po ścieżkach rowerowych, puszczanie tam dzieci lub psów itp.), ani wśród rowerzystów (jeżdżenie po jezdni mimo, że obok jest ścieżka, wciskanie się między pieszych na wąskim chodniku, przejeżdżanie na czerwonym świetle), ani tym bardziej wśród kierowców (parkowanie na ścieżkach, wymuszanie pierwszeństwa na rowerzystach). Uważam, że policyjna kontrola rowerzystów nie jest niczym złym, bo choćby w tym tygodniu osobiście doświadczyłem, jak młode dziewczę na rowerze na wąskim i zastawionym samochodami chodniku na Wyszyńskiego (na odcinku między Prusa a Sienkiewicza) wjechało dość bezmyślnie między pieszych i dryndając sobie dzwonkiem zmusiło ich do przyciśnięcia się do muru i przepuszczenia księżniczki. Nie zrobiło na niej żadnego wrażenia, że ja jadąc tuż przed nią zsiadłem z roweru na tym odcinku - na mnie też dzwoniła. Z kolei dwóch "geniuszy" (tzw. "zawodowców" - profesjonalne trykociki, gogle, kaski itd.) przejechało mi dziś na przejeździe dla rowerów na Krzywoustego tuż przed nosem jadąc ulicą na czerwonym świetle (samochody stały, oni pędzili dalej). Co więcej, bezmyślnie jechali cały czas obok siebie, żeby móc sobie pogawędzić, nie zważając na to, że utrudniają ruch samochodom, choć przepisy ich też obligują do jazdy możliwie najbliżej krawędzi jezdni. To przykłady jedne z wielu, ale nie znaczy to, że wśród rowerzystów są sami idioci, jak ktoś pisał. Bezmyślność to nie cecha konkretnej i bardzo zróżnicowanej grupy społecznej, tylko dość powszechny stan umysłu. A krytyka najczęściej wynika z tego, że nikt nie próbuje nawet spojrzeć na problem z perspektywy drugiej strony - najczęściej krytykują ci, którzy tylko jeżdżą samochodami i irytują ich i piesi i rowerzyści (najlepiej, gdyby w mieście obowiązywał zakaz poruszania się czegokolwiek poza samochodami), albo ci, którzy wszędzie chcieliby wjechać rowerem lub nie jeżdżą ani rowerami, ani samochodami. Proponuję panu prezydentowi Wrocławia, tak zresztą, jak każdemu innemu, wsiąść na rower i przejechać miasto z jednego końca na drugi, by się przekonać, że jest to praktycznie niemożliwe albo bez łamania przepisów, albo ciągłego schodzenia i wchodzenia na rower.
      • Gość: M Re: Prawda leży po środku IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.06.12, 12:59
        Chyba pierwszy normalny wpis.
      • Gość: Błajan Re: Prawda leży po środku IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 13:31
        Bardzo dobrze napisane. Nic dodać, nic ująć.
        • Gość: A. Re: Prawda leży po środku IP: *.wask.wroc.pl 27.06.12, 13:36
          Racja. Porządny, mądry komentarz :-)
      • Gość: ara Re: Prawda leży po środku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 13:34
        Brawo. Świetna puenta.
      • turbo_wesz Re: Prawda leży po środku 27.06.12, 14:16
        mi się nie podoba że policja robi jednorazowe akcje, które są typowo nastawione na efekt propagandowy

cały czas powinni się wywiązywać ze swoich obowiązków, a nie tylko jak im pan biczem trzaśnie
      • Gość: ZK Re: Prawda leży po środku IP: *.korbank.pl 27.06.12, 18:32
        Dokładnie. Osobiście jeżdżę autem i rowerem.
        Nie ukrywam, że jeżdżąc rowerem łamie dużo przepisów.
        Często jeżdżę po chodniku ale wtedy staram się bardzo uważać na pieszych.
        Za to na ścieżkach rowerowych nie wściekam się ze musiałem lekko skręcić kierownice i wyminąć pieszego. Nie widzę w tym nic trudnego ani frustrującego.
    • lerk01 Wlepiania mandatów za nie stwarzanie zagrożenia 27.06.12, 12:55
      To jest chora sytuacja, żeby policja wlepiała mandaty ludziom, którzy nie stwarzają zagrożenia, nie wymuszają pierwszeństwa i tp., to są mandaty za nic, za to że przypisy są głupie i bezsensowne. Nie dotyczy to tylko rowerzystów na chodnikach ale też pieszych przechodzących na czerwonym przez pustą ulicę jednokierunkową oraz wielu innych podobnych sytuacji.
      • Gość: Kapusta Re: Wlepiania mandatów za nie stwarzanie zagrożen IP: 92.60.142.* 27.06.12, 14:25
        Koniec miesiąca się zbliża, a jeszcze nie nakradli tyle, ile mieli zaplanowane to stoją.
        Komendant główny wyznaczył im na ten rok, że mają nakraść 1 200 000 000 zł dla budżetu.
        Poza tym po co mają ganiać bandytów i chuliganów, którzy mogą jeszcze uderzyć albo co, jak wystarczy jeden miesiąc postać na skrzyżowaniu czy w krzakach i norma interwencji wyrobiona.

Tak jest zawsze jak miesiąc się kończy i trzeba się rozliczyć z "pracy".
    • yanuszka karanie za ucieczkę na chodnik 27.06.12, 12:56
      popieram akcję!
      sama jestem rowerzystką jeżdżącą uparcie po jezdni (jeszcze żyję).

zastanawia mnie natomiast jedno:
      zdarza mi sie jechać chodnikiem w miejscach, gdzie mimo ogranczeń prędkości kierowcy prują ponad miarę. Dlaczego kontrolując prędkość kierowców ostrzega się ich, gdzie ustawione będa radary - nie zapowiada sie jednak "rowerzyści jutro kontrolujemy, czy nie jeździcie po chodnikach na pl. Legionów". Przejazd przez środek placu Legionów wraz z samochodami nie należy ani do bezpiecznych ani do przyjemnych. Zapraszam panów Policjantów by zdjęli mundury i kiedyś odważnie i zgodnie z przepisami tamtędy przejechali.

Takich miejsc jest we Wrocławiu mnóstwo - np. most Warszawski w stronę centrum, czy ktoś tam widział rowerzystę na jezdni? A ma obowiązek jechać jezdnią (proszę mi tylko nie pisać, że tam jest ścieżka rowerowa - bo jest na sąsiednim moście i jadąc z Galla Anonima w prawo nie mam prawa o niej wiedzieć, nie mam tez możliwości na nią się legalnie dostać).

Zatem - może warto zatrzywac rowerzystów, którzy jeżdżą chodnikiem tam, gdzie jest dużo ludzi i wolno (zgodnie z przepisami) jadące samochody,a mimo to rowerzyści uparcie jadą chodnikami (moi faworyci to rowerzyści na rowerach trekingowych w obcisłym i kaskach, na chodnikach w strefach do 30km - są tacy!). Ale nie łapcie ich w miejscach, gdzie ucieczką na chodnik, często wystarczająco szeroki, ratują sobie życie!

• Gość: booo Re: karanie za ucieczkę na chodnik IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.12, 19:54
        A nie możesz się dostać po przejechaniu przez jezdnię? Są światła dla rowerów.
      • Gość: edi Re: karanie za ucieczkę na chodnik IP: *.e-wro.net.pl 27.06.12, 20:16
        > popieram akcję!
        > sama jestem rowerzystką jeżdżącą uparcie po jezdni (jeszcze żyję).
        Pojeździsz tyle co ja to przestaniesz "żyć".
        Właśnie pospawałem w kilku meijscach rower po tym jak idiota wjechał we mnie z tyłu.

Masakra, niewiele brakowało abym go zabił na miejscu gołymi rękoma.

> zastanawia mnie natomiast jedno:
        > zdarza mi sie jechać chodnikiem w miejscach, gdzie mimo ogranczeń prędkości kie
        > rowcy prują ponad miarę. Dlaczego kontrolując prędkość kierowców ostrzega się i
        > ch, gdzie ustawione będa radary - nie zapowiada sie jednak "rowerzyści jutro ko
        > ntrolujemy, czy nie jeździcie po chodnikach na pl. Legionów".

Przecież te buraki praktycznie codziennie łapią na pl.Kościuszki pod okrągłym kioskiem i na pl.Legionów oraz pod Dworcem Świebodzkim.
        Ostrzegam cię raz na zawsze.
        Aha i dołóż do tego Piłsudskiego/Świdnicka .Łapią lepiej niż ZOMO i Gestapo .Jak widzę te zakazane mordy to demonstracyjnie schodzę z roweru przeprowadzam rower kolo ich nosa
        Czasem chodzę w koło nich aż się nieswojo zaczynają czuć bo myślą że jakiś wariat.
        Tymczem to oni maja coś nierówno ze organzija takie łapanki.

Pytam czy przepisowo prowadzę rower albo demonstruję dzwonek i pytam czy nie ma przeraźliwego tonu oraz gdzie mogę zmierzyć skuteczność hamulców .
        Pytałem czy przejazd rowerowy to droga rowerowa czy pas rowerowy i nie wiedzieli.
        Pytałem czy bieżnik mam prawidłowy i nie wiedzieli.
        Pytałem czy lampka nie jest za wysoko i też nie wiedzieli.
        Pytałem czy mają miarkę bo che sprawdzi czy mój rower to rower czy wózek rowerowy i też nie mieli.
        Ciągle jak tam przechodzę to ich o coś pytam aż spieprzają w inne miejsce.
        Pytałem np czy wolno mi prowadzić rower lewa strona chodnika.
        Pytałem czy policjant zatrzymujący meni musi używać lizaka czy może sobie tylko pogwizdać.
        Pytałem czy to prawda ze za zrzucenie czapki policyjnej można odpowiadać jak za obrazę funkcjonariusza.
        Pytałem czy jak im wskaże źle zaparkowane auto to maja obowiazek zareagować czy będą dalej ustawiać pułapkę na ewentualne wykroczenia.
        podawajcie kolejne pytania to ich zamęczę.
      • Gość: rowers edi Re: karanie za ucieczkę na chodnik IP: *.e-wro.net.pl 27.06.12, 20:18
        > Przejazd przez śr
        > odek placu Legionów wraz z samochodami nie należy ani do bezpiecznych ani do pr
        > zyjemnych. Zapraszam panów Policjantów by zdjęli mundury i kiedyś odważnie i zg
        > odnie z przepisami tamtędy przejechali.
        musieliby najpierw zaliczyć test sprawnościowy a tym kiepsko.

> Takich miejsc jest we Wrocławiu mnóstwo -
        Wskaże meiskca gdzie policja rozwaliła radiowozy.
        Mogę nawet wskazać miejsce gdzie dwa radiowozy na siebie wpadły.

> np. most Warszawski w stronę centrum,
        > czy ktoś tam widział rowerzystę na jezdni?
        Ja tam jeździłem , ale 30 lat temu.

> A ma obowiązek jechać jezdnią (pros
        > zę mi tylko nie pisać, że tam jest ścieżka rowerowa - bo jest na sąsiednim mośc
        > ie i jadąc z Galla Anonima w prawo nie mam prawa o niej wiedzieć, nie mam tez m
        > ożliwości na nią się legalnie dostać).
        Jak cie złapią to udawaj Galla Anonima.
        Nie masz dowodu to nie ma mandatu.
        Każdy rowerzysta powinien ten przepis znać.
        • Gość: Gall Anonim Dowodzik IP: *.play-internet.pl 28.06.12, 05:12
          Możesz rozwinąć?
    • izbkp Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł... 27.06.12, 13:01
      To jest absurd bo po Wrocławskich jezdniach nie można bezpiecznie poruszać się rowerem. Rzeczywistość jest taka, że po za ulicą Braniborską cała reszta naszych ulic jest zbyt wąska a do tego mało który kierowca porusza się z przepisową prędkością - czasem mam nawet wrażenie, że ktoś kto tak robi staje się zawalidrogą i co za tym idzie realnym zagrożeniem dla całej reszty.
      Dlatego Policja powinna zająć się eliminowaniem piratów - i tych w autach, i tych na rowerach.
      • Gość: Neverhood Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.internetia.net.pl 27.06.12, 14:13
        > To jest absurd bo po Wrocławskich jezdniach nie można bezpiecznie poruszać się
        > rowerem. Rzeczywistość jest taka, że po za ulicą Braniborską cała reszta naszyc
        > h ulic jest zbyt wąska a do tego mało który kierowca porusza się z przepisową p
        > rędkością - czasem mam nawet wrażenie, że ktoś kto tak robi staje się zawalidro
        > gą i co za tym idzie realnym zagrożeniem dla całej reszty.

Nasze ulice są zbyt szerokie. Właśnie dlatego kierowcy się nadmiernie rozpędzają, bo pasy mają szerokość jak na autostradzie a4. Bez zwężenia pasów zapomnij o rzeczywistym bezpieczeństwie. Zachód to już przerabiał w 60 , 70, 80 latach.
    • Gość: kamillo Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.siemens.16.pl 27.06.12, 13:38
      Ja zapraszam Panów policjantów gdziekolwiek we Wrocławiu, gdzie samowolka kierowców dawno przekroczyła rozsądne granice!
      A na marginesie, jak już są na Legniciej, to wystarczy podejść na Jana Pawła, mandaty dla kierowców blokujących skrzyżowanie, wjeżdżających na czerwonym, nie sygnalizujących manewrów będą sypać się lawinowo, nie zdążą ich wypisywać.
      • Gość: dede Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 13:47
        Póki co mowa jest o kontroli rowerzystów na mieście.Jednakże większość rowerzystów tutaj uprawia zwyczajne kapowanie i zachowanie typu -"a oni są gorsi"."Uprzejmie donoszę" ,że artykuł nie dotyczy kierowców.Policjanci świetnie wiedzą o Legnickiej i JP2 i innych.
        • turbo_wesz Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 14:27
          > Policjanci świetnie wiedzą o L
          > egnickiej i JP2 i innych.

rzecz w tym, że nic się w tej materii nie dzieje. korki jak były, tak są, a fakt organizowania "akcji" to tylko dodatkowo ośmiesza tę żałosną formację
      • Gość: Blecharz Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 13:51
        Masz rację.
        Jedno większe skrzyżowanie obstawic i trzepać kasiorę.

Ale niestety grupka 'rowerzystów' zapracowała na taką akcję. Sam uzywam roweru i jak czasem widze roznych delikwentow to noz sie w kieszeni otwiera. Moze policji sie znudzi tak jak z samochodami.
        Osobiscie nie mam odwagi jezdzic po ulicy. Co z tego ze mam swoje prawa jak wystarczy jeden dzwon z samochodem i albo mnie nie bedzie albo wyladuje na wozku lub na dlugi czas w szpitalu ? Co mi wtedy po odszkodowaniu ?
        Jezeli juz uzywam chodnika to pieszy ma bezwzgledne pierwszenstwo u mnie. Korona mi z glowy nie spadnie.
        • Gość: Wania Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.internetia.net.pl 27.06.12, 14:25
          > Osobiscie nie mam odwagi jezdzic po ulicy. Co z tego ze mam swoje prawa jak wys
          > tarczy jeden dzwon z samochodem i albo mnie nie bedzie albo wyladuje na wozku l
          > ub na dlugi czas w szpitalu ? Co mi wtedy po odszkodowaniu ?
          > Jezeli juz uzywam chodnika to pieszy ma bezwzgledne pierwszenstwo u mnie. Koron
          > a mi z glowy nie spadnie.

I właśnie TY jesteś obiektem łapanki policji. To jest zwykła łapanka na chodniku, osób, którzy boją się jechać rowem przy ruchliwej i spiraconej jezdni. Tu nie chodzi o bezpieczeństwo, a polatanie statystyk - pewnie zbliża się koniec okresu sprawodawczego. Ba oni specjalnie stoją w takich miejscach, aby zwierzyny łownej było dużo.

Oprócz tego wczoraj na placu legionów zderzyło się 2 rowerzystów, więc zrobiono łapankę na legionów.

Ale nie bójcie się. Ruch rowerowy w mieście to już ponad 6%. Wydajność jednej suki z 4 policjantami to 15 mandatów na godzinę (dla samochodów), 30 dla rowerzystów ( nie muszą sprawdzać rejestracji). Nawet jakby się wszyscy tam zzebździli to nie są w stanie złapać nawet 1% rowerzystów.
    • bbogdan Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł... 27.06.12, 14:05
      Jeżeli to prawda to od jutra będę jeździł Podwalem zgodnie z prawem o ruchu drogowym (czyli jezdnią zamiast chodnikiem) bo ścieżek tam niestety nie ma i zobaczymy jak wpłynie to na "przepustowość" tej ulicy.
      • Gość: rowerowy_burak Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:15
        Normalnie, sam zawsze jeżdżę drogą i oprócz paru frajerów którym wujek kupił prawko nikt nie ma problemu z wyprzedzeniem rowerzysty.
        Zresztą w trasie też zawsze polewam z tych mistrzów kierownicy, którzy nawet traktora nie potrafią wyprzedzić i się czają za nim jak do życiowego sprintu.
    • Gość: ~~ Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.geogr.uni.wroc.pl 27.06.12, 14:08
      Co za totalny bezsens i marnowanie czasu Policji! Czy naprawdę uważacie, że rowerzyści to największa zmora miasta? Zabijają, kradną, gwałcą? Jakie są statystyki śmiertelnych wypadków spowodowanych przez rowerzystę na chodniku lub rower bez oświetlenia jadący w dzień (bo przecież akcja w nocy nie trwa...)??? Sam denerwuje się, kiedy rowerzysta przemknie mi przed nosem, ale nie sądzę, aby trzeba było organizować takie akcje. Dlaczego na moim osiedlu wałęsają się agresywni młodzieńcy lub żule, dewastujący klatki schodowe i zastraszający mieszkańców, a policjanci bez wyraźnego wezwania nigdy się nie pofatygują się, aby choćby pouczyć towarzystwo. Kiedy widzieliście patrol legitymujący podejrzane osoby na waszym osiedlu nocą?
      • Gość: A. Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.wask.wroc.pl 27.06.12, 14:18
        ano właśnie....
    • pivit Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł... 27.06.12, 14:09
      Kiedy wreszcie policja zaznie wlepiać mandaty tym skretyniałym rowerzystom, którzy mając obok ścieżkę rowerową jadą jezdnią narażając się na potrącenie i blokując drogę samochodom. Miasto wybudowało za cieżkie (???) pieniądze drogę rowerową ale taki zarodek MUSI jechac jak samochód. Kompleksy czy co??? Może ja mam jechać autem po dr. rowerowej żeby takiemu palantowi było łatwiej???
      • Gość: cma Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.internetia.net.pl 27.06.12, 22:58
        a kiedy SKRETYNIALI kierowcy przestana parkowac swoje bryki na sciezkach rowerowych!!!??? Rusz ten swoj tylek zza kierownicy , przejedz sie na rower na min tydzien,,,i przypatrz sie temu wszystkiemu z innej perspektywy za nim zaczniesz pisac takie komentrze!
    • Gość: rowerowy_burak Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:13
      Właśnie wracam z roweru, pełno policji, ale nie widziałem żeby kogoś zatrzymywali, bardzo dobrze że są takie akcje, zwłaszcza sprawdzanie właściciela pojazdu.
      • Gość: P. Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 80.50.230.* 27.06.12, 14:19
        Rower kupuje się zazwyczaj na paragon, a ten z definicji jest anonimowy, malo tego szybko blednie. Czy rowerzysta nieoznakowanego pojazdu przez policyjną "pieczątkę" będzie dziś automatycznie pozbawiany go poprzez odholowanie do magazynu policyjnego do czasu wyjaśnienia ?
        • Gość: rowerowy_burak Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:32
          Ja numery mam wbite w książkę serwisową, paragon można skserować, można też wziąć fakturę.
          • turbo_wesz Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 14:44
            tu chodzi o zankowane pojazdy, policja prowadzi taką akcję.

ja mam rower, w którym każdą cześć kupiłem osobno, łącznie z ramą - zresztą paragonu do ramy (konkretnie do jej numeru seryjnego wybietgo) nie przypiszesz, więc gadanie o paragonach, książkach serwisowych itd to bez sensu
          • Gość: P. Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 80.50.230.* 27.06.12, 14:48
            Jadąc rowerem wozisz ze sobą tą fakturę ?
            • Gość: rowerowy_burak Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:57
              A do telefonu nosisz? Ludzie, jakie wy problemy stwarzacie, zasada jest prosta. Ukradli Ci rower, idziesz na policję, zgłaszasz podajesz SN ramy, oni go wklepują w bazę, a potem przy kontroli sprawdzają. Jak numer jest w bazie to wyjaśnienia, jak nie to szerkiej drogi.
              Tak samo jest z IEMI i telefonami.

Naprawdę, weszko nie musisz nosić żadnych dowodów zakupu, nie musisz ich nawet posiadać. Chyba, że okaże się że kupiłeś kradzione części.
              • barti80 Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 15:17
                z IEMI powiadasz.............
                :)
                • Gość: rowerowy_burak Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 15:26
                  oj, :)
    • trombozuh Ciekawe, w jaki sposób to robią? 27.06.12, 14:28
      Gdy jakiś umundurowany pajac macha do mnie na ulicy, zawsze robię to samo - zmieniam bieg na niższy i naciskam mocno na pedały. W zależności od aktualnego humoru, uśmiecham się, macham mu dodatkowo ręką albo wyciągam wyprostowany środkowy palec. NIGDY nie zdarzyło mi się, aby taki funkcjonariusz choćby spróbował zacząć mnie gonić.
      • Gość: dede Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 14:32
        i dzięki tobie jakiś baran wprowadzi obowiązek rejestrowania rowerów.Gratuluje.
        • trombozuh Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? 27.06.12, 14:39
          Raczej wykluczone. Rejestrowania rowerów nie wprowadził chyba jak na razie żaden rząd na świecie, nawet najbardziej represyjne reżimy. Polska ośmieszyłaby się. Choć oczywiście - debile sejmowi mogą zawsze nas zaskoczyć, wprowadzając nawet jeszcze głupsze przepisy.
          • Gość: RoweryNaTory Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? IP: *.wroclaw.mm.pl 27.06.12, 19:50
            No niestety - pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_tablice_rejestracyjne#Tablice_rowerowe

Należy mieć nadzieję, że ustawodawca powróci do tego, niedającego się na dłuższą metę uniknąć, rozwiązania jeszcze przed jakąś większą szkodą na zdrowiu/życiu/mieniu spowodowaną przez gó...arza nie uważającego za stosowne respektować jakichkolwiek ograniczeń jego rowerowej wolności.
            • Gość: benek Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? IP: *.e-wro.net.pl 27.06.12, 21:12
              > No niestety - rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_tablice_rejestracyjne#Tablice_rowerowe
              >
              > Należy mieć nadzieję, że ustawodawca powróci do tego, niedającego się na dłuższ
              > ą metę uniknąć,

Trzeba być idiotą aby nie rozumieć że wprowadzenie idiotycznych rozwiązań doprowadzi, że idioci przeniosą się z rowerów do auta.
              Dla idiotów są psychiatryki i cmentarze a nie tablice rejestracyjne.
              Kierowcy mają tablice a przecież to nie chroni przed otrzymywaniem przez idiotów prawa jazdy.
              Jak się nie zda za pierwszym razem to za następnym
              Pewna Koreanka zdawała 73 razy aż zdała.

> rozwiązania jeszcze przed jakąś większą szkodą na zdrowiu/życiu
              > /mieniu spowodowaną przez gó...arza nie uważającego za stosowne respektować jak
              > ichkolwiek ograniczeń jego rowerowej wolności.
              Ale o co ci chodzi ?
              Jak jest ruch to są wypadki.
              lepiej dostać miękkim kołem rowerowym niż twardym zderzakiem auta.
              Po co zganiać idiotów na ulice ?
              Po to aby kierowca miał przesrane życie jak zabije ?
              Po co zganiać z chodników na ścieżki ?
              Przecież tu i tu obowiązują te same zasady ruchu.
              Prawdziwych dróg dla rowerów we Wrocławiu się nie buduje.
              Czasem jak wzdłuż obwodnicy cyklochodnik się rozchodzi to robią tam 20 m drogi rowerowej.

Kierowcy się denerwują jak się ich łapie na fotoradary tam gdzie nie ma wypadków.
              Co mają sądzić rowerzyści o tej łapance policyjnej ?
              Jak się czują policjanci zmuszani przez przełożonych do bezsensownej roboty ?
              Oczywiście że można przegonić część rowerzystów na jezdnię.
              Ale to będą ci wprawni i rozsądni.
              Ci nieodpowiedzialni będą się bać zjechać na jezdnię i pozostaną na chodnikach.
              Policja będzie zadowolona bo statystycznie mniej będzie na chodnikach.
              • Gość: dede Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 22:16
                Jestem idiotą.Dwa razy czytałem,to co napisałeś i nie wiem co to jest ?

> Dla idiotów są psychiatryki i cmentarze a nie tablice rejestracyjne.
                > Kierowcy mają tablice a przecież to nie chroni przed otrzymywaniem przez idiotów prawa jazdy.
                Co ma wspólnego psychiatra,cmentarz,prawo jazdy i tablice rejestracyjne ?
                Tablica rejestracyjna nie ma chronić "przed otrzymywaniem przez idiotów prawa jazdy".Chyba,że się nią kandydat zasłoni w trakcie egzaminu,to wtedy może nie zdać.
                Tablica jest ,by idiotę zidentyfikować (spróbować chociaż) i ukarać.

> lepiej dostać miękkim kołem rowerowym niż twardym zderzakiem auta.
                Lepiej dostać poduszką niż butelką,no i ?

> Przecież tu i tu obowiązują te same zasady ruchu.
                Wow !!! Muszę sobie to zapisać.
                A na koniec :
                > Jak jest ruch to są wypadki.

> Ale o co ci chodzi ?
                • Gość: RoweryNaTory Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? IP: *.wroclaw.mm.pl 27.06.12, 22:36
                  Szanowny Kolega Adwesarz benek jest zdania, że lepiej jeśli rowerzysta-idiota jadąc jak wariat po chodniku potrąci pieszego i ucieknie niezidentyfikowany, niż jeśli tenże sam rowerzysta-idiota jadąc jak wariat po ulicy zostanie potrącony przez samochód.
                  Prawdopodobnie chodzi o koszty naprawy samochodu, których można uniknąć uciekając po potrąceniu pieszego.
                  Kwestię "jak jest ruch to są wypadki" pozostawmy bez komentarza w kontekście obowiązku posiadania tablic i OC.
                  • Gość: benek Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? IP: *.e-wro.net.pl 03.07.12, 10:33
                    > Szanowny Kolega Adwesarz benek jest zdania, że lepiej jeśli rowerzysta-idiota j
                    > adąc jak wariat po chodniku potrąci pieszego i ucieknie niezidentyfikowany, niż
                    > jeśli tenże sam rowerzysta-idiota jadąc jak wariat po ulicy zostanie potrącony
                    > przez samochód.
                    Bez wątpienia.
                    Podałeś najgorsze zachowania rowerzystów zapominając, ze to kierowcy są najczęściej winni potrącenia rowerzystów.
                    Idiotów tez znajdziemy wśród pieszych bo tak trzeba nazwać tych co giną pod kołami aut z własnej winy.
                    trudno nazwać idiotą pieszego który wchodzi pod koło roweru na chodniku jednak ko jeździ rowerem wie że do wypadku potrzeba dwojga a rzadko kiery rowerzysta wjeżdża w pieszego bo go nie widział.
                    Zwykle to pieszy nie widzi rowerzysty.
                    Łatwo można by było zlikwidować większość potrąceń gdyby budować ścieżki ale na to żaden głupi kierowca lub pieszy nie wpadnie a będzie trajkotał, że jest źle .
                    To co dzieje się na chodnikach jest skutkiem błędnej polityki transportowej miasta.
                    Uchwalono politykę rowerową i jednocześnie obcięto budżet na rowery.

• turbo_wesz Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? 27.06.12, 14:48
          wierzysz w jego wynurzenia ? no weź
        • Gość: rowers Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? IP: *.e-wro.net.pl 27.06.12, 19:21
          > i dzięki tobie jakiś baran wprowadzi obowiązek rejestrowania rowerów.Gratuluje

Musiałby być większym baranem niż nasze policjanty.
      • Gość: rowerowy_burak Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:39
        Ale z ciebie gangster, musisz mieć +5 do respektu wśród szczerbatych dresów z gimnazjum. Normalnie GTA
      • Gość: Se Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? IP: 80.50.127.* 27.06.12, 15:28
        On pajac a ... Ty kto?
        • Gość: trombozuh Pomyśl, to nie boli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.12, 17:28
          Widziałeś ten reportaż, w którym pokazano do czego służą policji kamerki ustawione na mieście? Do monitorowania, czy z knajpy wychodzi jakiś student i siada na rower. Od razu chłopcy wsiadali i jechali jak do skarbonki. Jeżeli popierasz polską policję - proszę bardzo, zatrzymuj się, płać mandaty i pomóż biednym policjantom wyrobić normę łapania przestępców. Ja nie mam zamiaru.
      • oliveira Re: Ciekawe, w jaki sposób to robią? 27.06.12, 17:26
        trombozuh napisał:
        > Gdy jakiś umundurowany pajac macha do mnie na ulicy, zawsze robię to samo - zmi
        > eniam bieg na niższy i naciskam mocno na pedały. W zależności od aktualnego hum
        > oru, uśmiecham się, macham mu dodatkowo ręką albo wyciągam wyprostowany środkow
        > y palec. NIGDY nie zdarzyło mi się, aby taki funkcjonariusz choćby spróbował za
        > cząć mnie gonić.

A ja teraz mam nadzieję, że któryś z tamtych radiowozów miał wideorejestrator, a jakiś upierdliwy policjant właśnie zabiera się do sprawdzania z jakich IP logowałeś się do tego konta...
    • drpueblo Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 14:58
      Mnie policjanci kontrowali do tej pory we Wrocławiu raz. Jechałem prawidłowo ulicą; zatrzymali mnie, bo "kolega ma wobec Pana pewne podejrzenia" (jakie, tego się niestety nie dowiedziałem). Ponieważ nie mieli się czego czepić, pomarudzili na brak dzwonka (jak rozumiem, miałbym nim dzwonić na samochody? ;)) i puścili. Jako kierowca samochodu nie byłem kontrolowany nigdy.

Kontrola rowerzystów sama w sobie nie jest zła, tylko nie bardzo widzę wielką szkodliwość społeczną jazdy po chodniku z prędkością 10 km/h. Zdarza mi się, ale przecież nie wybieram chodnika ze względu na wygodę (bo wolniej, krawężniki, ludzie, więcej świateł), tylko dlatego, że nie zamierzam umierać na ruchliwej drodze.
    • Gość: qtos Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.12, 15:16
      Niech się zajmą tymi, co pod Muzeum Narodowym przejeżdżają pod zakazem i na wąskim chodniku rozjeżdżają pieszych!

Przecież można legalnie pojechać drugą stroną lub dookoła muzeum!
    • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 27.06.12, 15:35
      > Po raz kolejny brawa dla Policji! A ja zapraszam panów policjantów na ulicę Krz
      > ycką, gdzie samowolka rowerzystów dawno przekroczyła rozsądne granice.

Już tam byli aby pozbierać z ulicy rowerzystkę która zdecydowała się jechać jezdnią zamiast chodnikiem .
      To nie samowola rowerzystów zabija na Krzyckiej.
      To brak ddr i styl jazdy kierowców.
      Co policja robi aby sytuacje poprawić ?
      Nic ona nie zajmuje się bezpieczeństwem ruchu a tylko mandatowaniem.
      W Polcji we Wrocławiu pracuje około 2300 osób.Gdy rowerzyści zwracaja sie do policji o pomoc w usuwaniu np aut ze ścieżek o policja uchyla sie od działania namawiając do zgłoszenie do SM która zatrudnia 10 razy mniej osób a zajmuje sie nei tylko parkowaniem.

Dla niewtajemniczonych w prawie drogowym wyjaśnię ze we Wrocławiu jest około 150 km ścieżek w wersji cyklochodników lub dróg dla rowerów i pieszych.
      Taka ścieżka niczym się nie rożni od chodnika bo zarówno na ścieżce jak i an chodniku pieszy ma pierwszeństwo.
      Ale Policji widać zabrało mądrego który by to zauważył.
      • Gość: zadowolony Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 91.90.161.* 27.06.12, 15:41
        wreszcie!! ktoś sie wziął za te spocone tyłki, myślące ze wszystko im wolno. Piratujące po ulicach, chodnikach, bez swiateł, na chama. Towarzystwo roszczeniowe ze spoconymi od siodełek tyłkami, nadszedł czas porządków wreszcie. Czekamy jeszcze na obowiązkowe OC oraz zabieranie rowerów, które nie posiadają oswietlenia z przodu i z tyłu.
        • Gość: polak mały Re: Polacy to pojeby stąd sztuczne problemy IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.12, 15:50
          Polacy to kmioty nadęte stąd te sztuczne wojenki pieszo-rowerowo-samochodowe. Polski kmiot jak jedzie za sterem swej furmanki na rowerzystów psioczy a pieszych nigdy nie przepuszcza. Polski kmiot zaraz jak wysadzi cztery litery ze swej furmany psioczy na kierowców i rowerzystów. Jak posadzi dupę na siodełko od razu nienawidzi kierowców.

Tak -to my polskie kmioty. Większość z nas to buraki. Nie żadni ONI. Ty, ja, my wy, rodzina. Skądś to warcholstwo się bierze...

A policja zamiast ustawić się raz z kamerą/aparatem na jakimkolwiek skrzyżowaniu szybkiej trasy typu Hallera i załapać 100 kierowców wjezdzających na czerwonym świetle i kazdemu po 500 PLN i po 9 punktów karnych to woli za rowerkami biegać

Najlpsze jest to że typowy polski warchoł,który namiętnie jeździ na czerwonym świetle to prawdopodobnie ten rowerofob,który potem siedzi i klnie na nich klawiatura i trabi na ulicy albo prawie traca lusterkiem

POLSKA - ojczyzna pojebów, egoistów i pieniaczy cóż....
        • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 27.06.12, 19:19
          > wreszcie!! ktoś sie wziął za te spocone tyłki, myślące ze wszystko im wolno. Pi
          > ratujące po ulicach, chodnikach, bez swiateł, na chama. Towarzystwo roszczeniow
          > e ze spoconymi od siodełek tyłkami, nadszedł czas porządków wreszcie. Czekamy j
          > eszcze na obowiązkowe OC oraz zabieranie rowerów, które nie posiadają oswietlen
          > ia z przodu i z tyłu.

Chciałoby się popolemizować ale z idiotą nie warto.
          Życzę ci aby twoje OC było ci jak najczęściej potrzebne.
          Piszesz jak idiota romanbrydzysta ale chyba dlatego że nim jesteś.
          Nie wierzę ze ktoś tak dobrze tego kretyna mógłby naśladować :)

• masofrev Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 27.06.12, 16:35

> Już tam byli aby pozbierać z ulicy rowerzystkę która zdecydowała się jechać jez
        > dnią zamiast chodnikiem .
        Drogi benku! Wiele razy cię prosiłem, byś nie przywoływał tego przykładu. Ze wstępnych informacji wynika, że rowerzystka zjechała z chodnika (po którym jechała niezgodnie z przepisami wprost pod samochód). Jeżeli masz inne informacje na temat tego wypadku - podziel się z nimi, w przeciwnym razie proponuję ci jednak zamilknąć.

A tak a propos: znalazłeś już "cyklościeżkę" na Krzyckiej pod wiaduktem?
        • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 03.07.12, 10:54
          > Drogi benku! Wiele razy cię prosiłem, byś nie przywoływał tego przykładu. Ze ws
          > tępnych informacji wynika, że rowerzystka zjechała z chodnika (po którym jechał
          > a niezgodnie z przepisami wprost pod samochód).

Ona po potwierdziła ?
          Auto było niewidoczne ?
          Pojmij że każda jazda po jezdni tak się może zakończyć.
          Czy to zjazd z chodnika czy objeżdżanie kałuży może spowodować ze kierowca wjedzie w plecy.
          Dlaczego mam nie opisywać przypadku z Krzyckiej skro to jedyny wypadek śmiertelny od trzech lat i to tylko dzięki temu ze rowerzyści przenieśli się na chodniki.

>Jeżeli masz inne informa
          > cje na temat tego wypadku - podziel się z nimi, w przeciwnym razie proponuję ci
          > jednak zamilknąć.
          Z moich informacji wynika ze byłą tam budowa i po wypadku policja nakazała poprawić oznakowanie .
          Jeśli był wykop , glina , lub kaluza to normalne ze rowerzystka starała sie to obejechc.
          A czy kierowca widzial sygnalizacje ręka czy mu się wydawało ze ona kałuże objedzie z prawej to nie am znaczenia.
          Spał jak wyprzedzał rowerzystkę.
          Najprawdopodobniej założył ze rowerzystka nie zdecyduje się jechać po jezdni i nie zwolnił.
          Jechał wąską jezdnia bez możliwości zmiany pasa przy wyprzedzaniu i założył że rowerzystka będzie jechac jak po sznurku.
          A ona się tylko zawahała na wybojach związanych z budowa.
          Gdyby to był 17 latek skaczący na bmx ale to była stateczna 62 (?) letnia kobieta .
          Sprawna fizycznie i dowidząca.

Jeśli nie rozumiesz problemu to polecam wsiąść na rower i pojeździć trochę wzdłuż ul.Krzyckiej.

• masofrev Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 03.07.12, 12:04

> Ona po potwierdziła ?
            Przecież piszę, że tak wynika z opisu dziennikarskiego.

> Auto było niewidoczne ?
            Jak się do tyłu nie obejrzała, to nie widziała.

> Z moich informacji wynika ze byłą tam budowa i po wypadku policja nakazała popr
            > awić oznakowanie .
            Tak, to są informacje.

> Jeśli był wykop , glina , lub kaluza to normalne ze rowerzystka starała sie to
            > obejechc.
            A to są twoje domysły.

> A czy kierowca widzial sygnalizacje ręka czy mu się wydawało ze ona kałuże obje
            > dzie z prawej to nie am znaczenia.
            A to już spekulacje.

> Spał jak wyprzedzał rowerzystkę.
            A to fantazje.

> Najprawdopodobniej założył ze rowerzystka nie zdecyduje się jechać po jezdni i
            > nie zwolnił.
            Ja też mogę sobie napisać "najprawdopodobniej", np "najprawdopodobniej rowerzystka była głupia, bo tylko głupek zjeżdża z chodnika na jezdnię nie patrząc, czy coś nike nadjeżdża".

> Jechał wąską jezdnia bez możliwości zmiany pasa przy wyprzedzaniu i założył że
            > rowerzystka będzie jechac jak po sznurku.
            O, to nawet wiesz, co kierowca sobie założył... Jasnowidz z ciebie!

> A ona się tylko zawahała na wybojach związanych z budowa.
            Proszę, ile to ty wiesz...

> Gdyby to był 17 latek skaczący na bmx ale to była stateczna 62 (?) letnia kobie
            > ta .
            > Sprawna fizycznie i dowidząca.
            Gdyby babcia miała wąsy, to byłaby dziadkiem.

> Jeśli nie rozumiesz problemu to polecam wsiąść na rower i pojeździć trochę wzdł
            > uż ul.Krzyckiej.
            Ale nie dyskutujemy o problemie tylko o informacjach dotyczących tego konkretnego wypadku.

PS. Znalazłeś już drogę dla rowerów pod wiaduktem na Krzyckiej?
            • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 03.07.12, 18:41
              > > Ona po potwierdziła ?
              > Przecież piszę, że tak wynika z opisu dziennikarskiego.
              >
              Niedawno z opisu dziennikarskiego wynikało że na ul.Nabycińskiej ojciec wprowadził an czerwonym 5 letniego syna i po nich przejechała ciężarówka.
              Ile psów nawieszano na ojcu mimoz ę byli świadkowie np jedna Francuzka.
              Po 2 dniach okazało się, że ciężarówka wjechała na chodnik i staranowała pieszych.

> > Auto było niewidoczne ?
              > Jak się do tyłu nie obejrzała, to nie widziała.
              >
              Ten kierowca ciężarówki na Nabycińskiej nie widział pieszych gdy ścinał chodnik ?
              nie rozumiesz ze rowerzysta wjeżdżając z chodnika na jezdnie (lub przejazd rowerowy) zakłada że go kierowca widzi ?
              Zwykle jest to prawda i kierowca nie wjeżdża w plecy.
              Tym razem nie zwolnił i wjechał.
              Może zmieniał stacje w radiu ?
              Kierowca zapewne nie uwzględnił że jezdnia była mokra i jechał za szybko.

> > Z moich informacji wynika ze byłą tam budowa i po wypadku policja nakazał
              > a popr
              > > awić oznakowanie .
              > Tak, to są informacje.
              >
              > > Jeśli był wykop , glina , lub kaluza to normalne ze rowerzystka starała s
              > ie to
              > > obejechc.
              > A to są twoje domysły.
              >
              Skoro policja nakazała postawić bariery i odpompowano wodę to budowa jaką pamiętam pewnie jeszcze się przeciągała.
              Jeśli były tam wykopki utrudniające pokonanie ich rowerem to kierowca nie powinien być zaskoczony ze np rowerzystka nie wjechała w środek kałuży jeśli obawiała się że kałuża zalała wykop lub głęboka dziurę.
              Może odbiła o kilkadziesiąt cm za bardzo do osi jezdni.
              Nie wjeżdża się z chodnika po koła.
              Za długo jeżdżę abym w to uwierzył.
              Wjechać to może 17 latek najczęściej na pasach.

> > A czy kierowca widzial sygnalizacje ręka czy mu się wydawało ze ona kałuż
              > e obje
              > > dzie z prawej to nie am znaczenia.
              > A to już spekulacje.

Nie spekulacje tylko doświadczenie.
              Jak jadę rowerem po jedni z dziurami lub kałużami to nie mogę ich objechać bo prawdopodobieństwo że za mną jedzie idiota albo zielony listek jest za duże.
              Nawet na dobrej drodze się o mnie ocierają a co dopiero jakbym jechał slalomem.Jeśli wypadek miał miejsce w okolicy budowy to albo nie było tam znaku ograniczenia prędkości albo kierowca go olał.
              Jak można zabić przy ograniczeniu do max 30 km/h ?
            • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 03.07.12, 18:55
              > > Spał jak wyprzedzał rowerzystkę.
              > A to fantazje.
              Nie to też obserwacje z jezdni.Często taki śpioch wjeżdża w tył poprzedzającego auta.
              tym razem padło na rowerzystkę i nie przeżyła.
              Na moją koleżankę w aucie już dwa razy najechali od tyłu.

Prosta droga. Trawnik separujacy chodnik.
              I nagle przed autem pojawia sie rower ?
              Bzdura.Za długo jeżdże autem.
              Po prostu się śpi i nie zastanawia po co rowerzystka zjeżdża z chodnika i przejeżdża trawnik .
              To trwa ok 3 sekund.
              Ona patrzy się do tyłu i widzi auto w takiej odległości ze decyduje się wjechać na jezdnie.
              ale nie przewidziała że auto jedzie szybciej niż inne i że jezdnia jest mokra.
              To powinien przewidzieć kierowca.

> > Najprawdopodobniej założył ze rowerzystka nie zdecyduje się jechać po jez
              > dni i
              > > nie zwolnił.
              > Ja też mogę sobie napisać "najprawdopodobniej", np "najprawdopodobniej rowerzys
              > tka była głupia, bo tylko głupek zjeżdża z chodnika na jezdnię nie patrząc, czy
              > coś nike nadjeżdża".
              No właśnie podajesz najmniej prawdopodobną wersje.Gdyby była głupi i wjeżdżała pod auta to nie przepatrzyłaby 62 lat.
              Niedługo będę miał dane ile stażu za kierownicą miał kierowca co zabił.
              To wiele powie.

> > Jechał wąską jezdnia bez możliwości zmiany pasa przy wyprzedzaniu i założ
              > ył że
              > > rowerzystka będzie jechac jak po sznurku.
              > O, to nawet wiesz, co kierowca sobie założył... Jasnowidz z ciebie!
              >
              Podaję najprawdopodobniejsza wersje bo tak się najczęściej kierowcy zachowują.
              Jest w okolicy przejście więc kierowca miał obowiazek zwolnic a tymczasem zabił choć musiał rowerzystkę widzieć z daleka bo tam nawet drzew nie ma.

> > A ona się tylko zawahała na wybojach związanych z budowa.
              > Proszę, ile to ty wiesz...
              Zwykle wypadki zdarzają się jak coś rozprasza uwagę.
              Podstawowa kwestia to ta ze kierowcy na wąskich drogach zbyt blisko wyprzedzają.
              Dlatego właśnie jeździ się po chodnikach a nie z wygody czy innego strachu.
              3 dni temu auto przejechało koło mnie tak blisko że zdębiałem

> > Gdyby to był 17 latek skaczący na bmx ale to była stateczna 62 (?) letnia
              > kobie
              > > ta .
              > > Sprawna fizycznie i dowidząca.
              > Gdyby babcia miała wąsy, to byłaby dziadkiem.
              Ale ona nie byłą dziadkiem tylko spokojną osoba w wieku pracowniczym .
              Nic jej widoku nie zasłaniało więc jedyna przyczyna to zła ocena prędkości auta.

> > Jeśli nie rozumiesz problemu to polecam wsiąść na rower i pojeździć troch
              > ę wzdł
              > > uż ul.Krzyckiej.
              > Ale nie dyskutujemy o problemie tylko o informacjach dotyczących tego konkretne
              > go wypadku.
              Poczekamy na wyrok.
              Ja nie mówię że kierowca winny .Ja tylko oceniam prawdopodobieństwo na jakieś 80% winy kierowcy.
              Mówię że jazda jezdnią wcześniej czy później tak się kończy .To tylko kwestia ilości przejechanych kilometrów a wiem co mówię bo zrobiłem tych kilometrów przez kilkadziesiąt lat sporo i wiele widziałem.Dlatego ostatnio tak często jeżdżę po chodnikach.
              Wraz ze wzrostem ilości aut zaczęto wydawać prawa jazdy idiotom.
              Dodatkowo ludzie zaczęli się spieszyć.

> PS. Znalazłeś już drogę dla rowerów pod wiaduktem na Krzyckiej?
              Zawsze tam była .Prowadzi od Krzyckiej do Racławickiej.

• masofrev Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 04.07.12, 22:01

> [...]
                Twoje fantazje skasowałem, bo właśnie tym są fantazjami.

> > PS. Znalazłeś już drogę dla rowerów pod wiaduktem na Krzyckiej?
                > Zawsze tam była .Prowadzi od Krzyckiej do Racławickiej.
                Rozróżniasz oczywiście słowa "na" i "od"? I rozumiesz, że "droga rowerowa na Krzyckiej" to coś innego niż "droga rowerowa od Krzyckiej"?
                • Gość: alexis Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.centertel.pl 05.07.12, 00:35
                  słuszna akcja
                  pedałom trzeba pokazac prawo i zasady.
                  Dość rozpasania.
                  • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 06.07.12, 14:45
                    > słuszna akcja
                    > pedałom trzeba pokazac prawo i zasady.
                    > Dość rozpasania.

Nie wolno tak mówić o policjantach.
                    ChWDP jeszcze o niczym nie świadczy.
                    No ale może ty znasz lepiej pedałów wrocławskich.
                    Alexis kto by ciebie chciał wąchać ?
                    Strasznie gwiazdorzysz ( słoma z butów).
                    Jak wyciągasz auto ze stodoły to chociaż wymieć tę słomę.

• Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 06.07.12, 14:33
                  >
                  > > [...]
                  > Twoje fantazje skasowałem, bo właśnie tym są fantazjami.
                  >
                  > > > PS. Znalazłeś już drogę dla rowerów pod wiaduktem na Krzyckiej?
                  > > Zawsze tam była .Prowadzi od Krzyckiej do Racławickiej.
                  > Rozróżniasz oczywiście słowa "na" i "od"? I rozumiesz, że "droga rowerowa na Kr
                  > zyckiej" to coś innego niż "droga rowerowa od Krzyckiej"?

Nie rozumiem cię.
                  na Krzyckiej są dwie drogi rowerowe.
                  tobie chyba chodzi nie "na " ale 'wzdłuż "
                  Szkoda trabic po próżnicy.
                  Ta ścieżka koła wiaduktu również jest wąska a jakoś rowerzyści mieszczą się tam z pieszymi na 1,5-2 metrach.
                  I na chodniku wzdłuż Krzyckiej się pomieszczą.
                  Jezdnia tam wąska i chodnik wąski wiec nie ma szans na niewciśnięcie drogi rowerowej.Trzeba się nauczyć współistnieć, a że ruch pieszych i rowerów tam mały to nie powinno z tym być problemu.
                  .
                  • masofrev Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro 06.07.12, 16:12

> Nie rozumiem cię.
                    Wiem.

> na Krzyckiej są dwie drogi rowerowe.
                    > tobie chyba chodzi nie "na " ale 'wzdłuż "
                    Tak, "na" Krzyckiej" znaczy dla mnie "wzdłuż Krzyckiej". Czyli chodziło nam o taką drogę, z której rowerzyści mogą skorzystać, be przemieszczać się po Krzyckiej.

> Szkoda trabic po próżnicy.
                    To przyznaj, że "na" Krzyckiej pod wiaduktem nie ma drogi dla rowerów.

> Ta ścieżka koła wiaduktu również jest wąska a jakoś rowerzyści mieszczą się tam
                    > z pieszymi na 1,5-2 metrach.
                    "Koło" znaczy "pod" wiaduktem? Nie ma tam 1,5 metra, jest 80 cm, rowerzyści się z pieszymi pod wiaduktem nie mieszczą. Wiele razy zostałem zrugany, że sobie wolno idę chodnikiem, a paniusia na rowerze nie może przejechać, bo się nie mieści.

> I na chodniku wzdłuż Krzyckiej się pomieszczą.
                    Pod wiaduktem nie pomieszczą.

> Jezdnia tam wąska i chodnik wąski wiec nie ma szans na niewciśnięcie drogi rowe
                    > rowej.
                    A co mnie to obchodzi jako pieszego???

> Trzeba się nauczyć współistnieć, a że ruch pieszych i rowerów tam mały to
                    > nie powinno z tym być problemu.
                    10 rowerzystów w ciągu 15 minut to nie jest mały ruch. Współistnieć sobie możemy, byle rowerzyści mówili "przepraszam" gdy chcą mnie wyminąć i zsiadali z roweru, gdy nie ma miejsca na taką mijankę. Co robi 1 na 10.
                    • Gość: benek Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: *.e-wro.net.pl 06.07.12, 18:42
                      > > tobie chyba chodzi nie "na " ale 'wzdłuż "
                      > Tak, "na" Krzyckiej" znaczy dla mnie "wzdłuż Krzyckiej".
                      Na Krzyckiej jest wiadukt ale on nie jest wzdłuż Krzyckiej ale w poprzek tzn wzdłuż drogi rowerowej.
                      Na tej samej zasadzie na Krzyckiej są dwie drogi rowerowe.
                      Ta druga tez nie jest na Krzyckiej ale na chodniku i wije się to wzdłuż to w poprzek.
                      Nie wiem po co czepiasz się słówek.
                      Ta koło wiaduktu będzie przedłużona i wtedy będzie wzdłuż Krzyckiej.

>Czyli chodziło nam o t
                      > aką drogę, z której rowerzyści mogą skorzystać, be przemieszczać się po Krzycki
                      > ej.
                      Jakby była na większej części Krzyckiej to by nie jeździli po chodnikach.
                      A tak będą jeszcze 100 lat jeździli po chodnikach i nic tego nie zmieni.
                      No chyba że ropa się skończy za 30 lat a autka elektryczne będą jeszcze poza zasięgiem Polaków.

> > Ta ścieżka koła wiaduktu również jest wąska a jakoś rowerzyści mieszczą s
                      > ię tam
                      > > z pieszymi na 1,5-2 metrach.
                      > "Koło" znaczy "pod" wiaduktem?
                      Tak jeśli można powiedzieć ze ścieżka koło wiaduktu jest pod wiaduktem.

>Nie ma tam 1,5 metra, jest 80 cm, rowerzyści się
                      > z pieszymi pod wiaduktem nie mieszczą.
                      Zrobi się tam pas rowerowy w jezdni aby nie pchali się na wąski chodnik.
                      Tę estakadę przebito kilka ulic dalej i zrobiono w niej tunel dla rowerzystów.
                      Kolejne przebicie miało być na Grabiszyńskiej ale zmieniono koncepcje i wcisną rowery pod stary wiadukt.
                      Na Krzyckiej musieliby jeden chodnik pod wiaduktem przeznaczyć dla pieszych a drugi dla rowerów i może jeszcze światła dać .Najlepiej zerwać tam chodnik i zrobić pas rowerowy.

>Wiele razy zostałem zrugany, że sobie w
                      > olno idę chodnikiem, a paniusia na rowerze nie może przejechać, bo się nie mie
                      > ści.
                      Trzeba umieć oddzielić kulturę pieszego o rowerzysty od przepisów.
                      Ja jak jadę chodnikiem nikt mnie nie ruga.

> > I na chodniku wzdłuż Krzyckiej się pomieszczą.
                      > Pod wiaduktem nie pomieszczą.
                      Na wszystko jest sposób.
                      Można zwęzić pas drogowy do 240 cm.
                      Można dać światła jak na Boya Żeleńskiego i puszczać auta z rowerami naprzemiennie więc miejsce na pas rowerowy się zrobi.

> A co mnie to obchodzi jako pieszego???
                      Nic , wstawią znak C13/C16 i będziesz się musiał zmieścić z rowerami.
                      Pewnie trzeba będzie zlikwidować trawniczek bo mało miejsca na jezdni na pas rowerowy.
                      Wolisz wąski chodnik + trawnik czy szerszą ddrip ?

> 10 rowerzystów w ciągu 15 minut to nie jest mały ruch.
                      Norma na ddrip mowi o 50 rowerzystach i 400 pieszych na godzinę.
                      Jeszcze do tego daleko.

>Współistnieć sobie możem
                      > y, byle rowerzyści mówili "przepraszam" gdy chcą mnie wyminąć i zsiadali z rowe
                      > ru,
                      Dzwonek słychać z większej odległości wiec nie trzeba tak bardzo zwalniać.
                      Wielu pieszych i na przepraszam reaguje nerwowo.
                      Nawet jak mówię przepraszam gdy mi blokują ścieżkę rowerową.

>gdy nie ma miejsca na taką mijankę. Co robi 1 na 10.
                      Mijanki to są co 10-20 metrów na każdym wyjeździe z willi.

• smrodek71 Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł... 27.06.12, 16:40
      zależy jakim rowerem jadę

jak kozą to się zatrzyman

jak górską suką to nieeeee po co
      kto mnie dogoni?na motorze może po prostej ale jedna brama i mnie nie ma i tak
    • baca63 Fragment piosenki Olka Grotowskiego. 27.06.12, 16:58
      W tymże czasie włamywacz przepiłował sztabę
      Zabito gdzieś staruszka, uduszono babę.

Oszust z ludzką krwawicą nawiał za granicę
      I zgwałcono ostatnią w tym kraju dziewicę.
      • Gość: PsssSs Żałosne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.12, 01:10
        Milicjanci po prostu próbują z rozkazu komendanta WYŁUDZIĆ pieniądze od rowerzystów w postaci mandatów za bzdety jak brak światełka czy kasku.

Niedługo będziecie musieli podczas spaceru zwkklego nosic wszedzie ochraniacze, kask, specjalnie 10x drozsze buty itp ....

a to wszystko "dla waszego dobra" ...
        • urko70 Re: Żałosne. 28.06.12, 08:21
          Gość portalu: PsssSs napisał(a):

> Milicjanci po prostu próbują z rozkazu komendanta WYŁUDZIĆ pieniądze od rowerzy
          > stów w postaci mandatów za bzdety jak brak światełka czy kasku.

1. We Wrocławiu nie ma Milicjantów - pierwszy błąd.
          2. Nie próbują, tylko dają mandaty - drugi błąd.
          3. "Wyłudzić" odnosi się do oszustwa, kłamstwa, podstępu, a tu mamy wszystko zgodnie z prawem. - trzeci błąd.
          4. Nie karzą za brak kasku - czwarty błąd.

:)
          • Gość: benek Re: Żałosne. IP: *.e-wro.net.pl 03.07.12, 11:06
            > 1. We Wrocławiu nie ma Milicjantów - pierwszy błąd.
            Są, część przeszła weryfikacje do pracy w Policji

> 2. Nie próbują, tylko dają mandaty - drugi błąd.
            Próbują ale każdy głupi aby je brać.

> 3. "Wyłudzić" odnosi się do oszustwa, kłamstwa, podstępu, a tu mamy wszystko zg
            > odnie z prawem. - trzeci błąd.
            Wyłudzenie i oszustwo polega na podaniu nieprawdziwej informacji o wysokości mandatu z taryfikatora.
            Obniżenie wysokości mandatu o chwyt psychologiczny mający pomóc w wyłudzeniu.
            Policjant nie ma obowiązku wypisywania mandatu .
            Jeśli to robi bez sensu to jest to wyłudzenie.
            Bez sensu po policjanci zdają sobie sprawę ze ich mandaty nie rozwiązują problemu

> 4. Nie karzą za brak kasku - czwarty błąd.
            Karzą za brak ścieżek.
            To już lepiej jakby karali za brak kasku to przynajmniej człowiek by wiedział, że to od niego zależało.
            • urko70 Re: Żałosne. 03.07.12, 12:25

> > 1. We Wrocławiu nie ma Milicjantów - pierwszy błąd.
              > Są, część przeszła weryfikacje do pracy w Policji

I obecnie są Policjantami czyli nie Milicjantami.

> > 2. Nie próbują, tylko dają mandaty - drugi błąd.
              > Próbują ale każdy głupi aby je brać.

To nie próbowanie tylko wlepianie.

> > 3. "Wyłudzić" odnosi się do oszustwa, kłamstwa, podstępu, a tu mamy wszys
              > > tko zgodnie z prawem. - trzeci błąd.
              > Wyłudzenie i oszustwo polega na podaniu nieprawdziwej informacji o wysokości ma
              > ndatu z taryfikatora.

Tu nie było mowy o wysokości mandatu lecz o samym wlepieniu mandatu. A to jest legalne więc nie ma mowy o wyłudzeniu.

> > 4. Nie karzą za brak kasku - czwarty błąd.
              > Karzą za brak ścieżek.

Ścieżka to nie kask to raz, a dwa nie każą za brak ścieżek tylko za zachowanie rowerzysty.
              • Gość: benek Re: Żałosne. IP: *.e-wro.net.pl 03.07.12, 18:08
                > > > 1. We Wrocławiu nie ma Milicjantów - pierwszy błąd.
                > > Są, część przeszła weryfikacje do pracy w Policji
                >
                > I obecnie są Policjantami czyli nie Milicjantami.
                >
                Są milicjantami z powołania i pracują w Policji.
                Z racji stażu zajmują wysokie stanowiska i kierują tymi co milicji nie znają.

> Tu nie było mowy o wysokości mandatu lecz o samym wlepieniu mandatu. A to jest
                > legalne więc nie ma mowy o wyłudzeniu.
                Doniesienia medialne na dwóch przykładach z ul Świdnickiej i Solskiego mówią o tych psychotechnikach ze zaczyna się targ od 250 zł.
                Straszenie mandatem 250-300 zł w celu wyciagniecia 50 zł jest neilegalne i w pełniz ałsuguje na wyłudzenie.
                Po to opracowano taryfikatory aby policjant nie szantażował i nie wymuszał łapówki.
                Skąd mamy wiedzieć czy straszony mandatem 300-500 zł nie da 100 zł aby wypisać mu najniższy mandat za 50 zł ?
                Nie opieranie się na taryfikatorze to typowe wyłudzenie.
                Jeśli wykroczenie było tak drobne ze mandat z taryfikatora były za wysoki to należy poprzestać na pouczeniu.
                Inaczej te 50 zł to zwykłe wyłudzenie tylko po to aby wykazać się dużą skutecznością wypisywania mandatów.
                Oznacza to że policjanci nie są zainteresowani poprawą bezpieczeństwa a tylko zaliczeniem patrolu
                To policjant na miejscu ma zadecydować jaki środek dyscyplinujący zastosuje.
                Jeśli przełożeni nakazują przynieść jakąś ilość mandatów to jest to zwykłe wyłudzenie czy też jak inni nazywają rozbój w biały dzień i w majestacie prawa.

Z rozmów z policjantami podczas takich akcji wynika, że nie są oni zadowoleni z poleceń ale nic nie mogą zrobić bo muszą je wykonywać.
                Mówią że nie po to szli do policji aby łapać rowerzystów którzy nikomu szkody nie robią.

> Ścieżka to nie kask to raz, a dwa nie każą za brak ścieżek tylko za zachowanie
                > rowerzysty.
                Karzą za brak ścieżek.
                nie stoją tam gdzie są ścieżki aby sprawdzić czy rowerzyści przepisy przestrzegają .
                Stoją na końcu scieżki bo wiedzą ze tam rowerzystów można złapać jak w łapance.
                Zatem nie stoją w miejscach niebezpiecznych tylko tam gdzie najszybciej mogą mandaty wystawiać.
                Takie działania są bezprawne i np w przypadku ustawiania fotoradarów raz ze miejsce nie może być przypadkowe to jeszcze kierowców należy ostrzec specjalna tablica że jest kontrola radarowa.
                Na dodatek za drobne wykroczenie np przekroczenie prędkości do 20 km/h jest mandat odpuszczany.
                Zatem karzą za brak ścieżki bo mandat wystawiany jest na końcu ścieżki.
                Czy muszę dodawać, że na Świdnickiej koło PDT Renoma brakuje znaku końca ścieżki na chodniku i jedzie się po jednej stronie Podwala koło Borówki po chodniku bez wymalowanej ścieżki a po drugiej stronie PDT gdzie tyle samo pieszych chodzi urządza się łapanki.

Za Niemca łatwiej było uniknąć łapanki

• urko70 Re: Żałosne. 04.07.12, 21:42

> > > > 1. We Wrocławiu nie ma Milicjantów - pierwszy błąd.
                  > > > Są, część przeszła weryfikacje do pracy w Policji
                  > >
                  > > I obecnie są Policjantami czyli nie Milicjantami.
                  > >
                  > Są milicjantami z powołania i pracują w Policji.

Ja piszę o faktach, a Ty o swoich Wyobrażeniach.

> > Tu nie było mowy o wysokości mandatu lecz o samym wlepieniu mandatu.
                  > > A to jest legalne więc nie ma mowy o wyłudzeniu.
                  > Doniesienia medialne na dwóch przykładach z ul Świdnickiej i Solskiego mówią o
                  > tych psychotechnikach ze zaczyna się targ od 250 zł.

Benek, czyje to słowa:
                  "Niedawno z opisu dziennikarskiego wynikało że na ul.Nabycińskiej ojciec wprowadził an czerwonym 5 letniego syna i po nich przejechała ciężarówka.
                  Ile psów nawieszano na ojcu mimoz ę byli świadkowie np jedna Francuzka.
                  Po 2 dniach okazało się, że ciężarówka wjechała na chodnik"

?

> Z rozmów z policjantami podczas takich akcji wynika, że nie są oni zadowoleni z
                  > poleceń ale nic nie mogą zrobić bo muszą je wykonywać.

Tak, policjanci mają wykonywać polecenia, swoich przełożonych, a przełożeniu spełniać oczekiwania społeczeństwa.

> > Ścieżka to nie kask to raz, a dwa nie każą za brak ścieżek tylko za zacho
                  > > wanie rowerzysty.
                  > Karzą za brak ścieżek.

Możesz to jakoś logicznie udowodnić i uzasadnić?

> nie stoją tam gdzie są ścieżki aby sprawdzić czy rowerzyści przepisy przestrzeg
                  > ają .
                  > Stoją na końcu scieżki bo wiedzą ze tam rowerzystów można złapać jak w łapance.

Wystarczy, żeby tam na końcu rowerzyści przestrzegali przepisów.

> Zatem nie stoją w miejscach niebezpiecznych tylko tam gdzie najszybciej mogą ma
                  > ndaty wystawiać.
                  > Takie działania są bezprawne i np w przypadku ustawiania fotoradarów raz ze mie
                  > jsce nie może być przypadkowe to jeszcze kierowców należy ostrzec specjalna tab
                  > lica że jest kontrola radarowa.
                  > Na dodatek za drobne wykroczenie np przekroczenie prędkości do 20 km/h jest man
                  > dat odpuszczany.
                  > Zatem karzą za brak ścieżki bo mandat wystawiany jest na końcu ścieżki.

Czyli karzą za przekroczenie prędkości. :)
    • guest077 Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł... 27.06.12, 17:32
      Ooo, to może doczekamy się również dnia, w którym policja weźmie się za prawdziwe święte krowy - czyli pojazdy MPK ? Dzisiaj od rana widziałem:
      1. Opisany przeze mnie przypadek autobusu 122, który najpierw zatarasował CAŁE przejście dla pieszych, a następnie ruszył w lewo na czerwonym świetle (z Borowskiej w Swobodną)
      2. Zajechanie drogi rowerzyście w taki sposób, że rowerzysta o mało co nie został zabity (ul. Komandorska, przystanek EPI) - linia 125.
      3. Ten sam autobus - wyprzedzanie na tejże Komandorskiej, mimo podwójnej ciągłej, podczas tego wyprzedzania pan kierowca MPK dodatkowo prawie zrobił czołówkę z autem jadącym z naprzeciwka.
      4. WSZYSTKIE (co do jednego) tramwaje, jakie dzisiaj widziałem ruszyły na czerwonym (poziomy SIEMENS) z przystanku Świdnicka w kierunku Dominikańskiego

Te sytuacje obserwuję DZIEŃ W DZIEŃ, wszyscy kierowcy MPK srają na przepisy i nikt im z tego powodu nic nie robi. Ale wiadomo, o wiele łatwiej złapać rowerzystę, przecież co tam kilkunastotonowy autobus pchający się na skrzyżowanie na czerwonym - ważne żeby udupić skrajnie niebezpiecznego oszalałego z nienawiści rowerzystę. W końcu to przecież rowerzyści zabijają co roku 5000 osób na polskich drogach - prawda ?
    • borsuk07 AKCJA jeden słownie jeden dzień - czy rowerzysci 27.06.12, 18:03
      jeżdżą zgodnie z przepisami - D O B R E ! !
    • valana Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł... 27.06.12, 18:15
      Ach, to dlatego tam mnie dzisiaj panowie policjanci obmacywali spojrzeniami. A ja myślałem, że to dlatego, że schudłem i wyprzystojniałem :(
    • klinikka Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł... 27.06.12, 18:38
      CO ZA INFANTYLNY IDIOTYZM!!!!!!!!!!
      POLICJA ROBI Z SIEBIE BŁAZNA
      • Gość: Pieszy Hej kierowcy i rowerzyści! Znowu się spuszczacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 22:22
        aaa... zapomniałbym, dzień bez wątku moto/rowerowego to dzień stracony. Szkoda, bo w mieście jest wiele ciekawszych tematów :P
    • sprintek Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł... 27.06.12, 20:41
      Macie rację. Ja też do tej pory jeździłem na chodnikach, ale od tej pory będę jeździł tylko po jezdni. Nie może być, że w demokratycznym państwie mam się czuć na drodze tak niebezpiecznie, bo pewna grupa osób zawłaszczyła sobie prawo do użytkowania dróg. Trzeba walczyć o prawa poruszania się rowerzystów na jezdni, najwyższy czas!
    • dupasiepali Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wrocł... 27.06.12, 22:01
      Cała ta akcja policji to jedna wielka popierdóła i jedno wielkie nieporozumienie i porażka za razem.Jako że nie są w stanie odnieść jakichkolwiek innych sukcesów - już nie mówię o jakimś spektakularnym sukcesie ale o normalnym prewencyjnym funkcjonowaniu policji.W chili obecnej wygląda to tak że albo policji w ogóle nie widać i kryją się wozami patrolowymi w zacisznych miejscach albo rzucają się na hura, to na rowerzystów, to na młodzież imprezującą na wyspie, to na kierowcę z zepsutym kierunkowskazem itd - nazwać to można "sezonowe działania zaczepno-odwetowe". Cele tych działań są obliczone na to aby co jakiś czas zaistnieć w mediach i wykazać jaką to ciężka pracę wykonuje policja.
      A prawda wygląda tak:

1)Nażekacie na rowerzystów, że jeżdzą po chodnikach?
      To nie ich wina, że w tym mieście wszystko kręci się wokół stadionu i wszelakich "igrzysk". Nie buduje/wyznacza się scieżek rowerowych a te które powstają były chyba uzgodnione w pijanym widzie magistrackich łbów.Nie jest winą rowerzystów, że stan popboczy jak i samych dróg miejskich jest taki że jazda jest NIEBEZPIECZNA nawet samym samochodem - o czym zatem rozmawiamy.Chamstwo kierowców na drodze przeszkadza im samym a rowerzysta nie ma tu żadnych nie tylko praw ale i szans - co robi policja? - NIC!
      Takim samym zagrożeniem są dla sanych siebie piesi którzy mają gdzieś znaki i chodzą jak bydło depcząc się wzajemnie mając w dupie proste zasady ruchu dwóstronnego na choniku - lewa strona dla jednych, prawa dla drugich (przeszkadzają samym sobie) jak i wydzielone ścieżki rowerowe - co robi policja jakaś prewencja pouczenie ?- ano NIC ??czy znany jest przypadek ukarania pieszych za łażenie po ścieżkach rowerowych?? - jeżeli mamy być konsekwentni to karajmy jednych i drugich, i trzecich za przewinienia, i nie wieszajmy szmat tylko na rowerzystach, bo prawda jes taka że wszędzie znajdzie się bezmózgie bydło!
      Oczywiście że trafiają się mendy i szaleńcy na rowerach ale czy brakuje niepełnosprytnych umysłowo w śród pieszych i kierowców??

2)Niektórzy mają problem z tym że rowerzyści jeżdżą w słuchawkach
      I co z tego - jak pisałem wcześniej, zawsze trafi się "idiota w rodzinie" ale to nie oznacza, że wszyscy są tacy sami.
      Ja cały czas jeżdżę w słuchawkach ale to nie oznacza że niczego poza nimi nie słyszę. poziom dźwięku dostosowuje do otoczenia, tak żeby słyszeć wszystko co się wokoło mnie dzieje.
      Ilu kierowców odwala wiochę muzyka tak napieprza w samochodach że nawet swojego własnego silnika nie słyszy nie mówiąc o karetce czy innych służbach uprzywilejowanych - ostatnio właśnie widziałem dwa takie przykłady.Czy policja karze takich kierowców - otóż NIE, bo jej nie ma.
      Czy policja karze pieszych którzy idą jak pod wpływem hipnozy z uszami zatkanymi słuchawkami i nie słyszą ani dzwonka ani trąbki a łażą wszędzie w tym po nielicznych w tymieście ścieżkach rowerowych też?? nie usłyszą nawet gdyby za plecami doszło do kolizji i samochód który przypadkiem wpadnie na chodnik ma duże szanse zabić takiego niezorientowanego niemotę! - i co karać takiego czy też nie, może pouczać..??zabraniać słuchawek ??

3)rowerzyści jeżdżą i rozmawiają przeż telefony - buuuuaaa cha cha - "Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem"
      A co robią permanentnie kierowcy - zaczne robić zdjęcia i co??mam wysyłać na pały czy jak??? bo jak widać policja też sobie z tematem nie radzi a naród jest tak biedny lub głupi ze nie stać go na zestaw słuchawkowy!!I co spaliniarze ??? rowerzysta "beee" a Wy co Święte krowy???Problem tylko jest taki że rowerzysta lub pieszy nie zabije jełopa za kierownicą - w drugą stronę wygląda to trochę gorzej!

Można pisać godzinami że rowerzysta na czerwonym świetle, że coś tam coś tam - tyle że nikt ani z kierowców ani pieszych nie jest święty i wszędzie znajdzie się głupota i nie zrozumienie.
      Póki co zamiast wzajemnie na siebie narzekać uświadomcie sobie że to "władza" i "system" utrudnia nam stale życie, bo jest niewydolny, skorumpowany i ma gdzieś interesy, i potrzeby ludzi, i napuszcza jednych na drugich rozmywając w ten sposób swoją odpowiedzialność za nic nie robienie!!!

• Gość: AJK Re: Policjanci kontrolują rowerzystów w całym Wro IP: 217.8.185.* 28.06.12, 00:59
        > Ilu kierowców odwala wiochę muzyka tak napieprza w samochodach że nawet swojego
        > własnego silnika nie słyszy nie mówiąc o karetce czy innych służbach uprzywile
        > jowanych - ostatnio właśnie widziałem dwa takie przykłady.Czy policja karze tak
        > ich kierowców - otóż NIE, bo jej nie ma.

Osoby głuche dostają prawo jazdy. Oprócz słuchu mamy też inne zmysły, w tym zmysł wzroku. Mogę nie słyszeć sygnału karetki czy policji - choćby przy połączeniu normalnej głośności muzyki, zamkniętych szyb i wreszcie znaczącej odległości od karetki - ale wystarczy, że nie skupiam się na wszystkim innym oprócz kierowania samochodem (nawet w korku) i zauważę kątem oka niebieskie światło.
        Ile razy dziennie widzicie ostatnie pipki, które kompletnie nie skupiają się na ruchu, na sygnalizacji, na znakach? Nawet kompletnie wyciszona muzyka nie poprawi ich spostrzegawczości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka