Dodaj do ulubionych

Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni...

22.11.12, 08:38
Poseł Pinior chyba jest z kosmosu? Zdrojewski zmodernizował Wrocław? W 2001 to było wciąz smutne, szare miasto z kolorowym rynkiem za rządowe pieniadze. Teraz jest nowe lotnisko, nowy dworzec, nowa obwodnica autostradowa, nowe ulice, gdzies tak z 50 km, nowy stadion, nowa obwodnica sródmiejska. Jezu, przeciez tak mozna wymieniac bez konca!!! To jest zupełnie nowe miasto!!!! A Zdrojewski nie dał rady i zwiał do warszawki.
Obserwuj wątek
    • wroclawski_fan Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:39
      To jakiś absurd. To chyba mieszkańcy są ślepi widząc jak zmieniło się miasto w ciągu ostaniach 10 lat. Lotnisko na europejskim poziomie, którego zazdroszczą nam inne miasta- to raczej nie zasługa pana Zdrojewskiego.
      • wojtas71 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 08:50
        wroclawski_fan napisała:

> To jakiś absurd. To chyba mieszkańcy są ślepi widząc jak zmieniło się miasto w
        > ciągu ostaniach 10 lat. Lotnisko na europejskim poziomie, którego zazdroszczą n
        > am inne miasta- to raczej nie zasługa pana Zdrojewskiego.

problem w tym ze Dutkiewicza to tez nie jest zasluga. Port lotniczy dostal siano z UE. Dutkiewicz siano Wrocławia przetracil na stadionie.
        • sverir Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 08:58
          > problem w tym ze Dutkiewicza to tez nie jest zasluga. Port lotniczy dostal sian
          > o z UE.

Uff, czyli w takim razie T+ też nie jest sprawą Dutkiewicza, bo kasiorka z UE przecież.
          • gaga-5 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 09:06
            A kto przygotował wniosek do UE na budowę nowego terminala? Kto przygotował cały proces? Samo się zrobiło?
            • sverir Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 09:10
              Pytaj wojtasa. To on uważa, że jeżeli projekt dostał dofinansowanie z UE, to nie ma zasługi beneficjenta. Ja tylko uważam, że jeżeli nie ma zasługi, to i nie można go krytykować.
              • gaga-5 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 09:41
                ja lubię uczciwe analizy - nie polityka tylko fakty, fakty, fakty
                Proponuję każdemu zrobic tabelę : za i przeciw, dokonania, zaniechania, sukcesy, porażki .....a na końcu zrobic podsumowanie. Tylko, aby taką analizę wykonać, należy się trochę wysilić i zgromadzić dane. W innym przypadku jest to tylko niezdrowe "trzepanie językiem"
                • Gość: w Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: 217.237.185.* 22.11.12, 10:10
                  uwazasz ze T+ to sukces ????? haha dobre sobie
                  • obserwattorr Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 10:18
                    Gość portalu: w napisał(a):

> uwazasz ze T+ to sukces ????? haha dobre sobie

Na pewno lepszy niż tradycyjny tramwaj. Tego trudno nie zauważyć!!!
                    • Gość: D.R. @obserwattor IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.12, 10:35
                      obserwattorr napisał(a):
                      > Na pewno lepszy niż tradycyjny tramwaj.

Lepszy, to znaczy ? Wymień cechy różniące ?

I co to jest wg. ciebie "tradycyjny tramwaj"?
                      • obserwattorr Re: @obserwattor 22.11.12, 10:40
                        tradycyjny tramwaj=złom który mamy od kilkudziesięciu lat dzięki braku jakichkolwiek inwestycji poprzedników Dutkiewicza! Tramwaj,który jeździ od zawsze po tej samej trasie mimo że miasto się rozwija i zmienia swoje kluczowe obszary. Tramwaj+ to kropla w morzu potrzeb ale dobrze że są jakies początki i chęci zmian tej katastrofalnej sytuacji w komunikacji miejskiej.
                        • Gość: z Winszuję dobrego samopoczucia; pewnie na etacie w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 10:57
                          magistracie? ;) A język cię jeszcze nie zabolał? :P
                          T+ to nieporozumienie, kompletna niedoróbka z fuszerką na dodatek. Czym się niby różnią te "nowe" linie od tych "starych"? Nowe składy mogłyby z powodzeniem jeździć na starych trasach, ludzie na pewno byliby zadowoleni. A T+ i tak stoi w korkach jak i cała reszta tramwajów na pozostałych liniach, więc nie rozumiem skąd te zachwyty? W dodatku polikwidowano linie które były w tym mieście "od zawsze" - i po co?! Kuriozalna jest np. pętla T+ "w krzakach" przy Olimpijskim, zamiast na pętli na Sępolnie, gdzie wsiadają tłumy ludzi.
                          Poza tym, miasto wykazuje kompletny brak konsekwencji w przebudowie komunikacji: z jednej strony forsuje się rozwiązania w rodzaju T+ (chociaż guzik z tego wyszedł), a z drugiej modernizuje się gruntownie ul. Krakowską i ... pozostawia torowisko w jezdni (!), pomimo że spokojnie można by to zrobić, zwłaszcza że wszystko tam zostało przekopane / poprzekładane. Gdzie tu sens i logika?!
                        • oliveira Re: @obserwattor 22.11.12, 10:59
                          Jesteś idiotą, czy kolejnym klonem Czumy? Znasz założenia T+? Miał być szybszy i częściej jeździć. A wyszło, że porusza się tak samo jak WSZYSTKIE inne. To, że kupili kilka nowych pojazdów to nie jest sukces - to normalne działanie związane ze starzeniem się taboru. A zauważyłeś ostatnio co się stało z autobusami? Przez politykę miasta połowa nie powinna wyjeżdżać na ulicę bo są niesprawne i stwarzają zagrożenie dla innych pojazdów i pasażerów. Faktycznie sukces pełną gębą.
                          • obserwattorr Re: @obserwattor 22.11.12, 11:13
                            Korzystam z plusa i nie mam do niego zastrzeżeń.Oczywiscie możecie oczekiwać metra albo teleportacji miejskiej,ja byłbym zadowolony,gdyby wszystkie tramwaje były na dzień dzisiejszy plusem. Poza tym bedzie lepiej,bo kalibracja systemu jeszcze trwa.
                            • oliveira Re: @obserwattor 22.11.12, 11:31
                              obserwattorr napisał(a):
                              > Korzystam z plusa i nie mam do niego zastrzeżeń.Oczywiscie możecie oczekiwać me
                              > tra albo teleportacji miejskiej,ja byłbym zadowolony,gdyby wszystkie tramwaje b
                              > yły na dzień dzisiejszy plusem. Poza tym bedzie lepiej,bo kalibracja systemu je
                              > szcze trwa.

Ja korzystam i z plusa i ze zwykłych i... nie ma żadnej różnicy, więc co to za sukces? I jaka kalibracja systemu? Jeśli porusza się tą samą trasą co inne tramwaje, to fizycznie nie ma prawa być szybszy.
                            • embriao Re: @obserwattor 22.11.12, 19:11
                              obserwattorr napisał(a):

> Korzystam z plusa i nie mam do niego zastrzeżeń.Oczywiscie możecie oczekiwać me
                              > tra albo teleportacji miejskiej,ja byłbym zadowolony,gdyby wszystkie tramwaje b
                              > yły na dzień dzisiejszy plusem. Poza tym bedzie lepiej,bo kalibracja systemu je
                              > szcze trwa.

Pasażerowie zaistniałych sytuacji też nie mieli zastrzeżeń - w końcu piechotą zdrowiej:
                              phototrans.pl/14,588136,0,__koda_19T_3118.html
                              phototrans.pl/14,582343,0,__koda_19T_3123.html
                              phototrans.pl/14,580414,0,__koda_19T_3118.html
                              Jest to nagminne - miesięcznie kilkanaście razy na trasie plusów. Tygodniowo kilka razy muszę zrezygnować z korzystania z teplusa ze względu na awarie i zdarzenia. To nie jest normalne, nawet 15 letni samochód daje większą niezawodność niż MPK Wrocław z teplusem.
                          • nadodrzanka78 Re: @obserwattor 22.11.12, 12:22
                            Uczepiłeś się tego tramwaju jak pijany płota...nie pasuje Ci, to chodź piechotą, może zobaczysz ile pięknych i z sukcesem odpalonych inwestycji spotkasz po drodze...Park Staromiejski, Teatr Lalek, dziesiątki kamieniczek, podwórka, Synagoga, obwodnica śródmiejska, Most Rędzińki, Muzeum Miejskie, nowe miejsca miejsca w przedszkolach dla 2000 dzieci...ale pewnie ...dyskutujmy o tramwaju bo to wdzięczny temat,żeby pomarudzić. We wszystkich miastach znajdziemy mniej i bardziej udane projekty, czemu skupiamy się na minusach zamiast cieszyć się plusami..kolejna kwestia cały system ruchu rowerowego i next bike - dzieki takim właśnie rozwiązaniom nasze miasto postrzegane jest w samych superlatywach
                            • oliveira Re: @obserwattor 22.11.12, 12:36
                              nadodrzanka78 napisał(a):

> Uczepiłeś się tego tramwaju jak pijany płota...nie pasuje Ci, to chodź piechotą
                              > , może zobaczysz ile pięknych i z sukcesem odpalonych inwestycji spotkasz po dr
                              > odze...Park Staromiejski, Teatr Lalek, dziesiątki kamieniczek, podwórka, Synago
                              > ga, obwodnica śródmiejska, Most Rędzińki, Muzeum Miejskie, nowe miejsca miejsca
                              > w przedszkolach dla 2000 dzieci...ale pewnie ...dyskutujmy o tramwaju bo to wd
                              > zięczny temat,żeby pomarudzić. We wszystkich miastach znajdziemy mniej i bardzi
                              > ej udane projekty, czemu skupiamy się na minusach zamiast cieszyć się plusami..
                              > kolejna kwestia cały system ruchu rowerowego i next bike - dzieki takim właśnie
                              > rozwiązaniom nasze miasto postrzegane jest w samych superlatywach

A jaki odsetek mieszkańców z tego korzysta? Miasto ma w pierwszej kolejności realizować cele użyteczności publicznej. A powinno to robić w kolejności odpowiadającej proporcjonalnie ilości mieszkańców, którzy z tego skorzystają. Jeśli większość korzysta z komunikacji miejskiej, to ona powinna być w pierwszej kolejności usprawniana, a nie inwestycje dla garstki rowerzystów, czy kiboli (vide stadion). Po drugie, takie działania powinny być prowadzone tak, aby nie odbywały się kosztem innej grupy. A tutaj mamy do czynienia z idiotami u władzy, którzy wiedzą lepiej co mieszkańcom jest potrzebne i nic ich nie przekona, że czarne jest czarne...
                              • sverir Re: @obserwattor 22.11.12, 12:56
                                > A jaki odsetek mieszkańców z tego korzysta? Miasto ma w pierwszej kolejności re
                                > alizować cele użyteczności publicznej. A powinno to robić w kolejności odpowiad
                                > ającej proporcjonalnie ilości mieszkańców, którzy z tego skorzystają.

Oj, to rodzice dzieci w wieku żłobkowym i szkolnym długo musieliby czekać.

Po drugie, takie działania powinny być prowadzone tak, aby nie odbywały
                                > się kosztem innej grupy.

Ale czasami jest to naprawdę trudne, o ile nie niemożliwe. Patrz casus komunikacji: zbiorowej i indywidualnej, a mianowicie wydzielanie torowisk. Głupia sprawa, ale w tym przypadku, bez poszerzania jezdni czy podobnych operacji, masz grę o sumie stałej. Ale poszerzenie jezdni to zwykle zabranie chodnika, trawnika czy drogi dla rowerów, a to znów strata dla innych.
                              • obserwattorr Re: @obserwattor 22.11.12, 13:05
                                A co mnie obchodzi odsetek mieszkańców?
                                Budżet powinien byc zrównoważony,aby podzielic pieniądze na kulurę (np.NFM,Capitol) Sport (np. stadion) komunikację (tramwaj +) rozrywkę (koncerty,sylwester w rynku) itd.
                                • Gość: gość Re: @obserwattor IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.12, 13:49
                                  > A co mnie obchodzi odsetek mieszkańców?

Trzeba było od razu pisać, że z magistratu jesteś... a ty skromniś dopiero teraz się przyznajesz.
                                  • obserwattorr Re: @obserwattor 22.11.12, 13:56
                                    Kolejna konstruktywna wypowiedź.
                                    Płace podatki i tak jak każdy chcę aby szły one także na te cele,które mnie interesują.
                                    Jestem przeciwnikiem wydawania wszystkich mozliwych pieniadzy na tramwaje,autobusy i remonty chodników. Rozrywka,kultura i sport to tez wazne dziedziny zycia,stąd moje postulaty
                            • arturos65 Re: @obserwattor 22.11.12, 16:28
                              racja!:)
                        • Gość: D.R. Re: @obserwattor IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.12, 11:09
                          obserwattorr napisał(a):
                          > tradycyjny tramwaj=złom...

Fajna definicja. Orodziło dziś znaffcami na forum.
                    • embriao Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 19:05
                      obserwattorr napisał(a):

> Gość portalu: w napisał(a):
                      >
                      > > uwazasz ze T+ to sukces ????? haha dobre sobie
                      >
                      > Na pewno lepszy niż tradycyjny tramwaj. Tego trudno nie zauważyć!!!

Tramwaj tradycyjny:
                      phototrans.pl/14,513363,0,__koda_16T_3012.html
                      Tramwaj plus:
                      phototrans.pl/14,571410,0,__koda_16T_3012.html
                      Znajdź trzy różnice.
            • jarmark2 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 10:22
              gaga-5 napisała:

> A kto przygotował wniosek do UE na budowę nowego terminala? Kto przygotował cał
              > y proces? Samo się zrobiło?
              Oczywiście, gago, wszystko samo się robi, ale to chyba jeszcze "zasługa" Zdrojewskiego.
              A propos, jak coś w rządzie nie wychodzi, to wszystko wina PiS-u.
            • embriao Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 19:00
              gaga-5 napisała:

> A kto przygotował wniosek do UE na budowę nowego terminala? Kto przygotował cał
              > y proces? Samo się zrobiło?

Dutkiewicz napisał wniosek?
          • Gość: z Na T+ lepiej spuścić zasłonę milczenia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 10:01
            To poroniony pomysł, w dodatku z fatalnym wykonaniem. Jak zresztą wszystko, czego dotknął się Dutkiewicz. Wydanie prawie 0,5 mld PLN z tak mizernym skutkiem to naprawdę jest powód do wstydu, a nie do chwalenia się tym "osiągnięciem". Posłuchaj co mówią mieszkańcy na ten temat, zamiast piać peany na temat swojego szefuńcia.
            • jarmark2 Re: Na T+ lepiej spuścić zasłonę milczenia... 22.11.12, 10:13
              Gość portalu: z napisał(a):

> To poroniony pomysł, w dodatku z fatalnym wykonaniem. Jak zresztą wszystko, cze
              > go dotknął się Dutkiewicz. Wydanie prawie 0,5 mld PLN z tak mizernym skutkiem t
              > o naprawdę jest powód do wstydu, a nie do chwalenia się tym "osiągnięciem". Pos
              > łuchaj co mówią mieszkańcy na ten temat, zamiast piać peany na temat swojego sz
              > efuńcia.

Właśnie słucham mieszkańców i są pod wrażeniem rozwijającego się miasta. A Prezydent to chyba, wg ciebie, zły czarodziej. Ja jednak myślę, że dobry. To widać. A ty nie czytaj więcej Harry`ego Pottera, bo jak widać tobie szkodzi.
              • Gość: z Weź nie pitol głupot i zejdź na ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 10:35
                Pokaż mi chociaż jedną inwestycję, która zakończyła się w czasie i budżecie, bez atmosfery skandalu. I owszem, miasto zmienia się, ale przy takiej kupie wywalonej kasy efekty powinny być dużo większe. I nie wk... cię, że z jednej strony szuka się rozpaczliwie 45 mln zł do zapchania dziury w miejskim budżecie, a z drugiej strony pakuje w spółeczkę "Wrocław 2012" 65 mln, a im jeszcze mało?! Ja oceniam Dutkiewicza z jego ekipą pod względem gospodarowania tym co jest, a nie robienia tzw. dobrego wrażenia (zwanego we współczesnej nowomowie PR-em). I tu Dutkiewicz poległ na całej linii, bo jeśli zna się tylko na polerowaniu własnego wizerunku, to przynajmniej mógł sobie dobrać kogoś znającego się na prowadzeniu inwestycji, zamiast obsadzać tzw. krewnych i znajomych królika.
                • jarmark2 Re: Weź nie pitol głupot i zejdź na ziemię 22.11.12, 10:43
                  Rozejrzyj się dokoła siebie i co, nie podoba się moje miasto???
                  Dobrze znasz cyferki, znaczy się, z którego jesteś urzędu, no pewnie nie z miejskiego. A "pchać" pieniążki w miasto trzeba i to dużo. Tak jest w każdym dobrze rozwijającym się mieście. Oj, malkontent.

> Pokaż mi chociaż jedną inwestycję, która zakończyła się w czasie i budżecie, be
                  > z atmosfery skandalu. I owszem, miasto zmienia się, ale przy takiej kupie wywal
                  > onej kasy efekty powinny być dużo większe. I nie wk... cię, że z jednej strony
                  > szuka się rozpaczliwie 45 mln zł do zapchania dziury w miejskim budżecie, a z d
                  > rugiej strony pakuje w spółeczkę "Wrocław 2012" 65 mln, a im jeszcze mało?! Ja
                  > oceniam Dutkiewicza z jego ekipą pod względem gospodarowania tym co jest, a nie
                  > robienia tzw. dobrego wrażenia (zwanego we współczesnej nowomowie PR-em). I tu
                  > Dutkiewicz poległ na całej linii, bo jeśli zna się tylko na polerowaniu własne
                  > go wizerunku, to przynajmniej mógł sobie dobrać kogoś znającego się na prowadze
                  > niu inwestycji, zamiast obsadzać tzw. krewnych i znajomych królika.
                  • Gość: z Oho - "moje miasto" się odezwało, ciekawe co IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 11:07
                    jeszcze napiszesz? ;P Idę o zakład, że mieszkałem we Wrocławiu gdy jeszcze twoi rodzice bawili się w piaskownicy - ale mniejsza o to. Musze cię rozczarować, nie jestem urzędasem, działam na własny rachunek i stąd pewnie mam 'smykałkę" do liczb. No i płacę tu podatki, więc interesuje mnie to, jak są wydawane i czy nie są marnotrawione. A są, i to widać gołym okiem.
                • obserwattorr Re: Weź nie pitol głupot i zejdź na ziemię 22.11.12, 10:46
                  Poczytaj ustawe o zamówieniach publicznych to bedziesz wiedział czemu jest taki problem z inwestycjami. Rozejrzyj sie po Polsce,to zabaczysz że to problem ogólnopolski i każdy samorząd ma z tym problem.Niestety rząd ma to w dupie.
                  Dutkiewicz nie jest cudotwórcą i pewnych rzeczy nie przeskoczy!
                  • Gość: z Aaaa... to dla mnie zupełnie coś nowego.. ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 11:14
                    To w UZP jest coś na temat zarządzania inwestycjami? A ja durny sądziłem, że tam jest tylko mowa o zamówieniach publicznych, zwanych potocznie przetargami ;P Uważasz, że należy ustawowo zapisać, kto i w jaki sposób ma kierować inwestycjami? Dosyć oryginalne, ale być może nie byłoby takiej sytuacji jak w spółce Wrocław 2012, gdzie na stołkach prezesów obsadzono jakichś szczylów, którzy znali się na kupnie luksusowych limuzyn oraz wyborze sekretarek - i poza tym na niczym więcej. Efekty - m.in. historia budowy stadionu.
                    Ale powiem ci coś jeszcze - znam UZP... Zmartwiłeś się, czy jakoś to przeżyjesz? :P
                • Gość: KtoKogo Re: Weź nie pitol głupot i zejdź na ziemię IP: *.31.21.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.12, 11:09
                  Żmigrodzka, Obwodnica Środmiejska, Lotnicza itp. Zawsze widać bardziej, to co nie wychodzi lub nie całkiem tak, jakby się chciało. Może lepiej niech nic nie robią, bo może im coś nie wyjdzie?
                  • Gość: z No i co z tego ma wynikać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 11:19
                    Przy takim budżecie jak wrocławski dziwne byłoby, gdyby nie udało się nic zrobić. Co wcale nie świadczy o tym, że jest robione z głową. Vide - choćby owa Obwodnica Śródmiejska, która wiedzie donikąd - nie ma połączenia ani od Psiego Pola, ani od Sępolna. N.B. - która z tych inwestycji zakończyła się zgodnie z harmonogramem, bo jakoś nie mogę sobie żadnej przypomnieć? ;) O budżety nawet nie warto pytać...
                    • obserwattorr Re: No i co z tego ma wynikać? 22.11.12, 11:30
                      z nikąd do nikąd powiadzasz? Weź sobie mapę najpierw i poogladaj,bo może zatrzymałes sie w epoce Zdrojewskiego
                      • Gość: z A ty weź do ręki słownik i zobacz znaczenie słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 11:33
                        "obwodnica". No i też weź do rąk mapę i popatrz uważnie, porównując z planami tej inwestycji - nic ci to nie mówi? A szkoda. Ja dużo jeżdżę, także po mieście, więc mnie to po prostu normalnie wkurza.
                        EOT
                        • obserwattorr Re: A ty weź do ręki słownik i zobacz znaczenie s 22.11.12, 11:36
                          Pogadaj z Wysoczasńskim dlaczego nie ma jeszcze mostu wschodniego.
                          Po wybudowaniu AOW dalsze budowanie śródmiejskiej obwodnicy na północ mija sie z celem - są ważniejsze wydatki.
                          • Gość: artek Re: A ty weź do ręki słownik i zobacz znaczenie s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 13:51
                            obserwattorr napisał(a):
                            > Pogadaj z Wysoczasńskim dlaczego nie ma jeszcze mostu wschodniego.

świetnie wypunktował wszystkie błędy magistratu, równo uwalając wszystkie papiery jakie magistrat zdołał wyprodukować. urzędnicy swą nieudolnością sami się podłożyli ...

> Po wybudowaniu AOW dalsze budowanie śródmiejskiej obwodnicy na północ mija sie
                            > z celem -

i tu się mylisz - aow od węzła na żmigrodzkiej odchodzi na północ, a do korony i psiego pola trzeba przedzierać sie przez przez wąską redycką albo kromera. a jeśli gdzie się aow i os jakoś tam dubluja, to tylko na odcinku pomiędzy zmigodzką a graniczną.

nawiasem mówiąc - aow jest drogą krajową służąca tranzytowy, zaś oś ma łączyć ze sobą wrocławskie osiedla. w obecnej postaci spełnia tą rolę zaledwie w 50%!!!

> są ważniejsze wydatki.
                            • obserwattorr Re: A ty weź do ręki słownik i zobacz znaczenie s 22.11.12, 14:00
                              Wczoraj punktował wycinkę drzew przy budowie parkingu obok hali.
                              Argumenty miał tak załosne,że aż ręce opadały. No i odniósł sukces - wycinka odsuneła sie w czasie o jeden dzień. Podobnie bedzie z mostem wschodnim - nikt nie ma złudzeń że powstanie,przez tego debila odsunie się to tylko w czasie.
                              AOW tez by mogła powstać wcześniej gdyby nie protesty wpływowych ludzi...

Na Psie Pole masz Kochanowskiego,Kromera i AOW -a w budowie jest WOW - pozwól na taki komfort innych osiedlom:)
                              • Gość: artek Re: A ty weź do ręki słownik i zobacz znaczenie s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 14:47
                                > No i odniósł sukces - wycinka od
                                > suneła sie w czasie o jeden dzień. Podobnie bedzie z mostem wschodnim - nikt ni
                                > e ma złudzeń że powstanie,przez tego debila odsunie się to tylko w czasie.

tak, tak, o kolejne kilkanaście lat ;))))))

> Na Psie Pole masz Kochanowskiego,Kromera i AOW -a w budowie jest WOW -
                                > pozwól na taki komfort innych osiedlom:)

napisałem wyraźnie - aow nie prowadzi na psie pole, tylko do oleśnicy. różnica być może dla ciebie niewielka ...
                                a w kwestii psiego pola i kromera - po to się robi obwodnicę, żeby nie jeździć przez centrum miasta. brak odcinka oś między żmigrodzką a psim polem, właśnie do tego zmusza.
                                nawiasem mówiąc, to samo jest z połączeniem legnickiej i grabiszyńskiej, jedyne drogi to wiecznie zakorkowana klecińska i tęczowa. tu brakuje niezwykle istotnego kawałka, łącznika między góralską i szpitalną. łącznika, który miał być częścią prestiżowej miejskiej inwestycji - śródmiejskiej trasy południowej - obwodnicy staromiejskiej, a o której ni z tego ni z owego słuch nagle zaginął.

nawiasem mówiąc, wrocławski urząd miejski pod wodzą Dutkiewicza słynie wręcz z takich wykastrowanych i odstawionych ad acta inwestycji ... czy to z szybkiego dwukierunkowego tramwaju jeżdżącego od pętli na stadionie do pętli na stadionie (i po co tu dwukierunkowce?), czy chociażby z najnowszej "wielkiej" obwodnicy leśnicy, która jak się dobrze przypatrzyć, wcale obwodnicą leśnicy nie będzie, bo ma prowadzić w zupełnie nowym kierunku. a samochody jadące do centrum, bez tego zaniechanego kawałeczka do kosmonautów, jak jeżdżą przez średzka, tak i w przyszłości jeździć nią będą. i jest super!
                • agbek Re: Weź nie pitol głupot i zejdź na ziemię 22.11.12, 13:05
                  Bardzo proszę - Lotnicza :)
            • obserwattorr Re: Na T+ lepiej spuścić zasłonę milczenia... 22.11.12, 10:22
              CZemu z mizernym skutkiem? Nowy tramwaj,nowa trasa,cicho i szybciej a z czasem bedzie jeszcze szybciej. Wiem,trzeba było budowac metro...Szkoda tylko,że to mozliwe tylko w Warszawce na koszt wszystkich Polaków...
              • Gość: z Można było wybudować "zwykłą" linię tramwajową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 10:42
                bez nadymania się i wielkiego rejwachu, że budujemy "niewiadomoco" - a i tak wyszedł z tego gniot z ciężkie pieniądze. Tak po prawdzie, to byłaby to pierwsza rata na metro, które rozwiązałoby nasze problemy komunikacyjne (koszt pewnie ze 3 mld, rozłożony na długie lata). Ilekroć jestem w "warszawce" to zdarza mi się korzystać z metro i zazdrościć im, jak cholera...
                • obserwattorr Re: Można było wybudować "zwykłą" linię tramwajow 22.11.12, 10:52
                  Jest zmiana i to na plus. Wazne że jest to początek modernizacji wrocławskiej komunikacji miejskiej.Szkoda że miasto działa w pojedynkę.
                  Marszałek dysponuje zaniedbaną infrastrukturą kolejową,która lepiej niz tramwaje rozwiazałaby problemy kominikacyjne. Byłoby taniej i funcjonalnuiej niz z metrem ale brak chęci...
                  • Gość: z Marszałek niczym na kolei nie "dysponuje" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 11:03
                    Właścicielem infrastruktury jest PKP PLK i marszałek może sobie zakupić od nich linie (niektóre) oraz postawić na nich własne składy, to wszystko. Ale musi też negocjować wpuszczenie ich na tory, które należą do kolejarzy. I tyle w temacie.
                    • obserwattorr Re: Marszałek niczym na kolei nie "dysponuje" 22.11.12, 11:26
                      Samorząd ma statutowe zadania,których realizacja marszałkowi w ostatnim czasie ciągle sie nie opłaca. Mało już zlikwidował połączeń kolejowych? Co mnie to obchodzi że nie jest właścicielem torów? Dlaczego pociagi przewozów regionalnych jeżdza z Wrocławia do Przemysla a nie do powrocławskich gmin? To normalne?
                      • Gość: z Wybacz, ale wypowiadasz się na tematy o których IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 11:39
                        najwyraźniej nie masz pojęcia. Dysponentem infrastruktury kolejowej jest PKP S.A. - i tyle w temacie. Samorządy mogą się "napinać", ale nic nie wskórają jeśli kolej się nie zgodzi.
                        Linie są zamykane przez PKP, ich dysponenta i właściciela (ponownie przypominam relacje właścicielskie). Można "odkupić" linie od PKP, tak jako to się dzieje czasami, albo postawić na nich swój tabor (bo już prawo na to pozwala). I tyle w temacie.
                        • obserwattorr Re: Wybacz, ale wypowiadasz się na tematy o który 22.11.12, 11:44
                          A PKP jest prywatna spółką,która nie ma interesu w wożeniu ludzi,tak?
                          A to że Marszałek odpowiada za transport publiczny to co oznacza?
                          ja ine mówią,że składy PR maja jeździc za darmo - za to trzeba zapłacić i tyle.
                          Ale lepiej wysyłać składy do Przemysla niż Wołowa,bo tu nie ma zysku...
                          A własnie składy Przewozów Regionalnych powinny przecinac nasze miasto -np Wołów - Strzelin,albo Świdnica-Olesnica!!
                          • oliveira Re: Wybacz, ale wypowiadasz się na tematy o który 22.11.12, 12:10
                            obserwattorr napisał(a):

> A PKP jest prywatna spółką,która nie ma interesu w wożeniu ludzi,tak?
                            > A to że Marszałek odpowiada za transport publiczny to co oznacza?
                            > ja ine mówią,że składy PR maja jeździc za darmo - za to trzeba zapłacić i tyle.
                            > Ale lepiej wysyłać składy do Przemysla niż Wołowa,bo tu nie ma zysku...
                            > A własnie składy Przewozów Regionalnych powinny przecinac nasze miasto -np Wołó
                            > w - Strzelin,albo Świdnica-Olesnica!!

Ale wtedy nie byłoby węzła przesiadkowego i nie byłoby możliwości kasować 2 razy za bilety jak to jest we Wrocławiu.
                            • obserwattorr Re: Wybacz, ale wypowiadasz się na tematy o który 22.11.12, 12:12
                              Docelowo funkcjonowałby jeden bilet na wszystkie środki transportu.
                              NA zachodzie się da - u nas interes wlasny jest ważniejszy...
                              • oliveira Re: Wybacz, ale wypowiadasz się na tematy o który 22.11.12, 12:17
                                obserwattorr napisał(a):

> Docelowo funkcjonowałby jeden bilet na wszystkie środki transportu.
                                > NA zachodzie się da - u nas interes wlasny jest ważniejszy...

Wybacz, ale to wymagałoby obniżenia jego średniej ceny, a to we Wrocławiu jest niemożliwe.
                                • obserwattorr Re: Wybacz, ale wypowiadasz się na tematy o który 22.11.12, 13:08
                                  Myslę,że to tylko kwestia czasu i lepszej współpracy regionalnej.
                                  Wrocław jest na razie stolicą,ale dobrze by było gdyby był metropolią - wtedy takie sprawy załatwiałoby sie łatwiej.
                  • embriao Re: Można było wybudować "zwykłą" linię tramwajow 22.11.12, 19:23
                    obserwattorr napisał(a):

> Jest zmiana i to na plus.

Mieszkańcy Gądowa, Sępolna i Popowic są innego zdania. Pierwszym zabrano E, drugim 12 a trzecim 135. Reszcie niewiele się zmieniło - na Gaju 146 jak było zabite tak jest. Gdzie ta zmiana na plus?

> Wazne że jest to początek modernizacji wrocławskiej k
                    > omunikacji miejskiej.Szkoda że miasto działa w pojedynkę.

Niech miasto już lepiej niczego nie modernizuje w zbiorkomie. Bo za co się zabiorą to wychodzi jeden wielki bubel i tandeta:
                    - 139 - klapa i już jej nie ma.
                    - zmiana na 144 - idiotyzm czystej wody - zabrać popularny autobus jadący po wydzielonym pasie i dać go w pole we wieczny korek
                    - trasa 33PLUS - kretyńska
                    - 346 - debilna (ulubiona linia Dutkiewicza, nikt tym nie jeździ ale jest)
                    - obecne 122 - idiotyczna, napełnienia spadły a później płacz, że przychodowość komunikacji jest do bani
                    - 140 z 30minutowym postojem na Kwiskiej - debilne! Autobus nie zarabia a koszty lecą a później płacz
                    - zmiana na 403 - to tylko kretyn mógł wymyśleć
                    - 331 - wybrali najgorszy wariant z możliwych

Przez ostatnie 5 lat nie podjęto żadnej mądrej decyzji w komunikacji zbiorowej. Przypadkiem pojawiły się bilety czasowe.

> Marszałek dysponuje zaniedbaną infrastrukturą kolejową,która lepiej niz tramwaj
                    > e rozwiazałaby problemy kominikacyjne. Byłoby taniej i funcjonalnuiej niz z met
                    > rem ale brak chęci...

Chyba po stronie władz miasta, które żydzą 2 miliony na kartę aglomeracyjną a jednocześnie przewalają 6 milionów na koncerty gwiazdek za dychę.
                • studentwro3 Re: Można było wybudować "zwykłą" linię tramwajow 22.11.12, 14:07
                  gniotem to nie jest, bo jeździ pełne, maruderzy i malkontenci niestety przewazaja w naszym spoleczenstwie i co nie zrobisz jest zle
                  tymczasem na kozanowie czy gaju, ludzie zyja łatwiej, lepiej przez te tramwaje.nie wiem na ile to zasluga polityki a na ile rozwoju gospodarki i kraju, ale jest we wrocławiu lepiej
                  • Gość: zdziwiony Re: Można było wybudować "zwykłą" linię tramwajow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 14:16
                    niesamowite:))) tutaj dziś naprawdę chyba cały urząd miasta się wpisuje:)) macie jakis grafik;))? szok.
                    • obserwattorr Re: Można było wybudować "zwykłą" linię tramwajow 22.11.12, 14:18
                      tak i wsparcie wśród swoich zwolenników rozsianych po całym świecie:))
            • agbek Re: Na T+ lepiej spuścić zasłonę milczenia... 22.11.12, 13:39
              Hm... dostanie się z zachodu Wrocławia do centrum za pomocą tramwaju wcale nie jest z mizernym skutkiem. Ja przestałam jeździć autkiem do pracy, bo mi się ani finansowo ani czasowo nie opłaca. Jak ktoś ma ochotę to możemy się pościgać - tramwaj kontra autko - ja jadę tramwajem :)) Oczywiście w pościg wchodzi zaparkowanie furki w centrum i dojście do pracy :))
              • embriao Re: Na T+ lepiej spuścić zasłonę milczenia... 22.11.12, 19:25
                agbek napisała:

> Hm... dostanie się z zachodu Wrocławia do centrum za pomocą tramwaju wcale nie
                > jest z mizernym skutkiem. Ja przestałam jeździć autkiem do pracy, bo mi się ani
                > finansowo ani czasowo nie opłaca. Jak ktoś ma ochotę to możemy się pościgać -
                > tramwaj kontra autko - ja jadę tramwajem :)) Oczywiście w pościg wchodzi zapark
                > owanie furki w centrum i dojście do pracy :))

Dobra, trasa Lotnisko - Galeria Dominikańska - ty tramwajem a ja autem. :)
                • agbek Re: Na T+ lepiej spuścić zasłonę milczenia... 22.11.12, 19:56
                  Trasa od Zachodniej do pl. Legionów - przegrany stawia lody :)
                  • embriao Re: Na T+ lepiej spuścić zasłonę milczenia... 23.11.12, 05:38
                    agbek napisała:

> Trasa od Zachodniej do pl. Legionów - przegrany stawia lody :)

Takie dystanse to się piechotą chodzi.

Nowe super Lotnisko - Galeria Dominikańska. Ty tramwaj - ja samochód.
          • Gość: w Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: 217.237.185.* 22.11.12, 10:09
            na T+ mamy kilkaset milionow zlotych dlugow dla twojej wiadomosci.

poza tym kto jest zadowolony z projektu T+ oprocz garstki ludzi? polikwidowali polaczenia, MPK 50% autobusow ma niesprawne.
            • jarmark2 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 10:26

> na T+ mamy kilkaset milionow zlotych dlugow dla twojej wiadomosci.
              >
              > poza tym kto jest zadowolony z projektu T+ oprocz garstki ludzi? polikwidowali
              > polaczenia, MPK 50% autobusow ma niesprawne.

Gościu, czy ty jeździsz środkami komunikacji, bo ja wiele razy dziennie. Ponadto za dużo czytasz niewłaściwej prasy i posiłkujesz tylko jej mało wiarygodnymi danymi.
              • Gość: gość Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: 78.10.80.* 22.11.12, 11:22
                Rzeczywiście z tymi autobusami to komentator się nie popisał. O ile jeszcze na niektóre tramwaje można narzekać (ponoć jakby wszystko na skody wymienić to by zasilanie na dało rady), to autobusy - jeżdżę po starym mieście, śródmieściu, fabryczej - są naprawdę porządne.
                • oliveira Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 11:50
                  Gość portalu: gość napisał(a):

> Rzeczywiście z tymi autobusami to komentator się nie popisał. O ile jeszcze na
                  > niektóre tramwaje można narzekać (ponoć jakby wszystko na skody wymienić to by
                  > zasilanie na dało rady), to autobusy - jeżdżę po starym mieście, śródmieściu,
                  > fabryczej - są naprawdę porządne.

To jaki cudem po kontroli 50% autobusów zabrano dowody rejestracyjne z powodu złego stanu technicznego?
        • wroclawski_fan Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 09:05
          problem w tym że Zdrojewski podczas swoich rządów we Wrocławiu nie zrobił nawet 5% tego co udało się Dutkiwiczowi. A Unia owszem dała dofiansnowanie, ale trzeba było o to powalczyć i ktoś to musiał zrobić. I na pewno nie był to Zdrojewski
        • jarmark2 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 10:19
          Ale takie "sianko" z UE też trzeba umieć dobrze wykorzystać i tak też się zadziało.
        • Gość: gość Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: 78.10.80.* 22.11.12, 11:18
          A skąd ma brać pieniądze? Przecież budżet państwa raczej przerzuca na samorządy wydatki niż dotuje inwestycje - szczególnie w mieście, w którym nie ma większości aktualnie rządząca koalicja?
        • arturos65 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 16:26
          UE daje siano tym którzy się odpowiednio o nie starają a Dudi niewątpliwie zdobywa je dla miasta i chwała mu za to!
        • Gość: Robert z PO Kłamstwo sięga pułapu absurdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 19:29
          Co zmieniło się za Zdrojewskiego? Wypłynął na powodzi i naprawie zniszczeń. Natomiast za Dutkiewicza widać rozmach i postęp.
      • Gość: cze2 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.182.223.99.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.12, 09:19
        To takie bardzo polskie. Z ogromnym trudem przychodzi nam zauważyć coś pozytywnego, wolimy kiedy jest źle. A nowy stadion, a nowe linie tramwajowe i same tramwaje, a wyremontowane ulice? Zmam wiele narodów, które z takich osiągnięć byłoby dumnych. Nauczmy się cieszyć, będziemy zdrowsi.
        • Gość: w Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: 217.237.185.* 22.11.12, 10:11
          nowy stadion? kto jest z niego dumny, kibole i klakierzy z urzedu ?

miliard dlugow.

poza tym jak byc z niego dumnym skoro to jest ciagle plac budowy?
    • dyskurs74 Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:39
      Miałem wielki szacunek dla Piniora, ale teraz... Wiem, ze politycy, którzy co chwila zmieniają partie musza wiernie wykonywac rozkazy, ale żeby tak się sprzedać?
    • gaga-5 Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:43
      No to mam pytanie do ciebie:
      jaki był poziom inewstycji w 2002r?
      Jaki był poziom zadłużenia?
      Jaki był procent wyremontowanych ulic i kamienic?
      Jaki był poiom bezrobocia? Czy wiecz co wydarzyło sie w e Wrocławiu w ciągu 10 lat?
      Podaj argumenty, a ja podam swoje i wówczas porozmawiajmy
    • dyskurs74 Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:43
      Aaaaa, jeszcze jedno... był u mnie ostatnio przyjaciel z Anglii, to znaczy wrocławianin, który tam pracuje w wielkim banku. We Wrocławiu nie było go trzy lata. On oszalał ze szczęscia jak zobaczył swoje miasto po tym czasie!!! Bylismy na meczu, na lotnisku, łazilismy po nowych deptakach. Facet był tak nakręcony, że do czwartej rano nie mogłem go ściągnąć z miasta do domu!!!
      • Gość: realista Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 08:55
        > nowy dworzec,
        Robota PKP

> nowa obwodnica autostradowa,
        Robota GDDKiA

> nowy stadion,
        Jeszcze nie oddany, gwóźdź do trumny budżetu miejskiego

> Aaaaa, jeszcze jedno... był u mnie ostatnio przyjaciel z Anglii, to znaczy wroc
        > ławianin, który tam pracuje w wielkim banku.

W teorii to miało być miasto dla mieszkańców, a nie skansen dla turystów. Podczas kiedy wyimaginowany przyjaciel, może się ucieszyć z wizyty raz na 3 lata, normalny mieszkaniec ma coraz gorzej. Podwyżki podatków i opłat, waląca się infrastruktura drogowa, rozpadająca się komunikacja miejska, niedokończone inwestycje takie jak narodowe forum muzyki. I to w sytuacji kiedy na bieżące potrzeby brakuje milionów, a miasto dopłaca klubom sportowym czy organizuje spektakularne bale. Mi to bardziej przypomina zmierzch cywilizacji niż powód do dumy i radości.
        Gdyby nie dopłaty z EU i kreatywna księgowość, to dawno siedziałby tu już komisarz.
        • gaga-5 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 09:04
          50% wyremontowanych ulic - robota Dutkiewicza
          Obwodnica Śródmiejska - robota Dutkiewicza
          Most Milenijny-robota Dutkiewicza
          Drugi most warszawaski - j.w.
          Łącznik od Al.Jana II Sobieskiego - j.w.
          Estakada Gondowska - j.w.
          Rondo RReagana - j.w.
          przebudowa ulic - Borowska, Bardzka, Wyszyńksiego, Wyścigowa, Oławska, Świdnicka, Żmigrodzka, Grabiszyńska Hallera, Lotnicza, Graniczna i wiele innych - robota Dutkiewicza

To tylko niektóre inwestycje w obszarze dorgowym - tak jak napisałam na wstępie 50% ulic. Ile ulic (procentowo) zmodernizował w ciągu swojej 10-latki Zadrojewski?
          • Gość: artek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 09:44
            gaga-5 napisała:

aleś błysnęła, chyba mieszkasz we wrocławiu dopiero od kilku lat, skoro piszesz takie bzdury!

> Obwodnica Śródmiejska - robota Dutkiewicza

drobny kawałeczek, nawiasem mówiąc nawet nie zliczę ile lat po pierwotnie planowanym terminie.

> Most Milenijny-robota Dutkiewicza

doprawdy?

> Estakada Gondowska - j.w.

doprawdy?

i jeśli już to G_ą_dowska, a tak dokładniej Gądowianka.

to, że dutkiewicz te drogi otwierał, nie oznacza wcale, że to on inwestycje te rozpoczął. za ich przygotowanie i wdrożenie odpowiadali poprzedni prezydenci. budowa gądowianki zaczęła się bowiem w 2000 roku. a kto był wtedy prezydentem? nie zdrojewski przypadkiem?
            budowa mostu milenijnego zaczęła się w 2002 roku - jeszcze zanim dutkiewicz został wybrany prezydentem. zorganizowanie pieniędzy, projekty, zezwolenia, przetargi - to wszystko organizował poprzedni prezydent.

dutkiewicz li i jedynie spijał śmietankę i przecinał wstęgi. to akurat najlepiej potrafi ... i w tym cała jego zasługa.
          • Gość: loko Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.lo14.wroc.pl 22.11.12, 09:49
            najzabawniejsze jest to ze jak zdrojewski remontowal Nowotki (krupnicza) to pial na lewo i prawo ze nastepny remont tej ulicy bedzie jak za niemcow czyli za 80 lat, ze przy remoncie tej ulicy odnaleziono wylany beton tzn. cala grusze bez ladu i skladu.
            krotko mowiac czy raczej piszac takim blaznem byl i jest wlasnie zdrojewski - pajac, picer itd.
            zdrojewski ktory mial rezyserowane programy w TD i w nich mowil "gdzie jaki domofon w bramie jest zepsuty", litosci.
            ten facet nie mial kwalifikacji to byl zwykly K-aowiec z klodzka, do tego porozmawiajcie z nowotarskim to powie wam cos o donasach studenckich za komuny pisanych wiadomo przez kogo.
            jak mozna sie nabierac na kogos tak mikkego bez kregoslupa.
            nie jestem fanem dudtkiewicza ale badzmy szczerzy - on ma klase i naprawde duzo zrobil przy leniu zdrojewkim.
            przypomnijcie sobie powodz i cale te jego szopki, oj naprawde o tym pajacu mozna duzo pisac.
            a tak naprawde to naszym miastem powinni rzadzic ludzie tu urodzeni i znajacy od malego nasze problemy.
          • Gość: WK Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.internetia.net.pl 22.11.12, 10:04
            gaga-5 napisała:
            > 50% wyremontowanych ulic - robota Dutkiewicza
            Mylisz się - obwodnica jest w budowie od ponad 30 lat. Podczas ostatnich 10 lat powstały dwa fragmenty: wiadukt od strony Nowego Dworu do Hallera (niestety bez estakady nad Grabiszyńską, co skutecznie korkuje skrzyżowanie) oraz przedłużenie z Mostu Milenijnego do Żmigrodzkiej (prawie 8 lat po oddaniu Mostu M., przez co marnował się wcześniejszy wysiłek inwestycyjny).
            Obwodnicy jako całości nadal nie ma.
            Mylisz się - Zdrojewskiego i Huskowskiego - Dutkiewicz odebrał inwestycję na ukończeniu (przygotowaną, zaplanowaną i zleconą wcześniej)
            > Drugi most warszawaski - j.w.
            Tak, to zrobiono za Dutkiewicza (w dodatku w terminie i niedrogo!)
            > Łącznik od Al.Jana II Sobieskiego - j.w.
            ???
            > Estakada Gondowska - j.w.
            Mylisz się - Zdrojewskiego i Huskowskiego (lata 2000-2003, poza tym: Gądowska)
            > Rondo RReagana - j.w.
            Niestety tak - przykład kosztownego i bardzo kiepskiego projektu; nie rozwiązano ani problemu bezpiecznego i komfortowego ruchu pieszych i rowerów (światła zamiast całkowitej separacji pionowej), ani wygodnego węzła MPK (linia "1" obok ronda z przesiadką wymagającą biegania po całym placu, brak schodów ruchomych na perony), wyjątkowo nieczytelne rozprowadzenie ruchu kołowego zmuszające kierowców do slalomów po pasach (stłuczki!)
            > przebudowa ulic - Borowska, Bardzka, Wyszyńksiego, Wyścigowa,
            We wszystkich przykładach przebudowano tylko fragmenty, nie uzyskując efektu finalnego.
            > Oławska, Świdnicka,
            Litości - wybrukowanie kilkudziesięciu metrów uliczki to inwestycja na miarę dewelopera, który buduje 3 domki a nie wielkiego miasta. Każde małe miasteczko w Polsce wybrukowało już sobie uliczki w starym mieście - Wrocław jest wręcz w tyle (np. Tarnów, Zamość, Nowy Sącz).
            > To tylko niektóre inwestycje w obszarze dorgowym - tak jak napisałam na wstępie
            > 50% ulic.
            Gdy popatrzymy na plan ulic Wrocławia, to zobaczymy raczej 5% niż 50%. Ponadto, pomimo wydania rzeczywiście dużych pieniędzy, nie uzyskano dosłownie ŻADNEGO efektu finalnego w postaci:
            - dokończenia Obwodnicy Śródmiejskiej,
            - ukształtowania obwodnicy wyprowadzającej ruch ze Starego Miasta,
            - sprawnego połączenia komunikacją miejską i/lub indywidualną między odległymi dzielnicami (Psie Pole - Krzyki, Sępolno - Leśnica, Nowy Dwór - Śródmieście, itd.),
            Kontynuowana jest (Krakowska, Hubska, Gliniana, projekty dla Wyszyńskiego) archaiczna koncepcja ruchu tramwajowego na ulicach (zamiast w wydzielonych torowiskach), czego skutkiem jest powolna jazda tramwajów, korkowanie centrum, liczne kolizje i wypadki a miliony wydane na nowoczesny tabor nie zwracają się w postaci szybkich i wygodnych połączeń.

Dzięki inwestycji państwowej - AOW - zelżał ruch tranzytowy w mieście (zelżałby jeszcze bardziej, gdyby drogowskazy w mieście sensownie kierowały na AOW).
            • embriao Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 23.11.12, 16:13
              Drugi most Warszawski był opóźniony i przepłacony. Jak wszystko
          • Gość: w Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: 217.237.185.* 22.11.12, 10:19
            > 50% wyremontowanych ulic - robota Dutkiewicza

które to ulice byly wyremontowane o czasie, o dobrej jakosci i bez zadnych wpadek? Zobacz wydzielone torowisko na grabiszynskiej - brak. Zobacz wydzielone torowiska na Krakowskiej - brak. Oznacza to korki.

Pojedz sobie ta obwodnica, budowa miala opoznienie WIELE LAT, aktualnie konczy sie w polu i wlasnie w grudniu przepadna setki tysiecy zlotych poniewaz Obwodnica ma byc dookola Wroclawia a na polaczenie do Korony Dutkiewicz nie ma pieniedzy. Na most wschodni bedacy obwodnica tez nie ma pieniedzy! Cala kasa poszla na stadion i kolegow ze spolek pokroju Wro 2012.

Ile lat trwala budowa i ile lat opoznienia?

>Drugi most warszawaski - j.w.
            >Łącznik od Al.Jana II Sobieskiego - j.w.
            >Estakada Gondowska - j.w.

Zapraszam popatrz skrzyzowanie Grabiszynska-Klecinska-Hallera. Tam mial byc wiadukt. Robota Dutkiewicza to permanentny zator trwajacy 100% czasu za dnia.

> Rondo RReagana - j.w.

To jest dopiero niewypal. korki korki korki. tablice swietlne wlasnie demontuja bo fuszerka. Winda do podziemia nie dziala od nigdy. oznakowanie fatalne. Przypomniec ci ile razy remontowano juz tam kostke za nasze pieniadze? Dwa razy! a zjedz z Regana na Sklodowskiej i zobacz jak nasz DUCE dba o ulice.

>przebudowa ulic - Borowska, Bardzka, Wyszyńksiego, Wyścigowa, Oławska, Świdnicka, >Żmigrodzka, Grabiszyńska Hallera, Lotnicza, Graniczna i wiele innych - robota Dutkiewicza

No to pojechalas ;-) Borowska - konczy sie wiadutkiem na 1,5 samochodu. Paraliz urzednikow nie pozwolil poszerzyc i brak kasy - to samo na Bardzkiej! Hallera? Wlasnie zdzieraja asfalt bo sie sypal po kilku latach ledwo. Niemiecka kostka lezy 50 lat i jest OK tam gdzie jej partacze nie sciagneli. Wyszynskiego? Co ty bredzisz to najgorsza ulica w miescie! Swidnicka? HAHA tym pokracznym przejsciem podziemnym i fantasmagoriami nowego projektu? Te ginące sklepy na Swidnickiej i brak ludzi bo wszyscy w galeriach handlowych ktore to Dutkiewicz pozwolil nastawiac??

> To tylko niektóre inwestycje w obszarze dorgowym - tak jak napisałam na wstępie 50% ulic. > Ile ulic (procentowo) zmodernizował w ciągu swojej 10-latki Zadrojewski?

Ja ci powiem zebys sie douczyla. W 1997 mielismy powodz stulecia. Przypomnij sobie ile Wroclawia bylo pod woda. Jakie byly szkody! I jak szybko Wroclaw odbudowano! Bez dotacji z UE i zaciagania 60% kredytu.
            • sverir Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 13:53
              > Ja ci powiem zebys sie douczyla. W 1997 mielismy powodz stulecia. Przypomnij sobie ile
              > Wroclawia bylo pod woda. Jakie byly szkody! I jak szybko Wroclaw odbudowano! Bez dotacji
              > z UE i zaciagania 60% kredytu.

No, nie do końca tak.

Wrocław faktycznie nie potrzebował kredytu 60%, ale jedną z tego przyczyn był fakt, że odbudowa dróg i mostów w 90% została sfinansowana z bezzwrotnych dotacji: z EBOiR, Banku Światowego i Unii (fundusz PHARE). Nie wiem czy gdyby nie "bezinteresowna" pomoc międzynarodowych instytucji finansowych, Wrocław poradziłby sobie tak szybko własnym sumptem.

• sverir Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 09:04
          > Gdyby nie dopłaty z EU i kreatywna księgowość, to dawno siedziałby tu już komisarz.

"Dopłaty z UE" są dotacjami na określone projekty. Nie byłoby "dopłat", nie byłoby projektów, nie byłoby inwestycji, nie byłoby kredytów, nie byłoby więc zadłużenia.

• Gość: realista Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 09:20
            W ten sposób patrząc, owszem. Tylko czym by się wtedy władza chwaliła? Nie byłoby praktycznie żadnych inwestycji lub byłby one finansowane w 100% z budżetu miasta (wróć do komisarza).
            • sverir Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 09:38
              > W ten sposób patrząc, owszem. Tylko czym by się wtedy władza chwaliła? Nie było
              > by praktycznie żadnych inwestycji lub byłby one finansowane w 100% z budżetu miasta (wróć
              > do komisarza).

Za Zdrojewskiego komisarza nie było.
        • Gość: haha Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.181.115.135.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.12, 09:27
          Moj Boze, Ty to tak na serio? gdyby nie wsparcie miasta i ogolnie fakt ze EURO bedzie we wroclawiu, to PKP nigdy by sie za remont dworca nie wzielo, bo nie mieli ani kasy, ani checi, by cos zrobic. poza tym do tej pory na dworcu prowadzone sa roboty, najemcow na lokale nie ma, a z szumnie zapowiadanego centrum handlowo-gastronomicznego jest kicha.

AOW owszem, robilo GDDKiA, a pozniej tusk i wasi ukochani platformersi, na czele z geniuszem sportu i rozmow na cmentarzu Grzesiem Schetyna, najpierw obiecywali ze bedzie bezplatna, a pozniej zmienili zdanie. gdyby nie szum, jaki zrobil dutkiewicz to musielibysmy placic!

stadion byl potrzebny, bez stadionu euro by sie u nas nie odbylo. tak narzekacie i narzekacie, a na dobra sprawe wystarczy poczytac troche o tym, co sie dzieje na innych stadionach, np na Basenie Narodowym w Wawie.... stadion slaski remontuja i konca nie widac, remont stadionu w poznaniu kosztowal tyle, co budowa nowego...

a kreatywna ksiegowosc stosowal wasz ulubiony zdrojewski, przypominam, ze sad peirwszej instancji skazal go za olewanie prawa. wtedy i teraz byl bohaterem, wszyscy go popierali, a jak dutkeiwicz szuka mozliwosci rozwoju, to zle.
          opamietajcie sie!!
          • Gość: w Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: 217.237.185.* 22.11.12, 10:30
            na jakiej podstawie twierdzisz ze gdyby nie Euro to czegos by nie bylo. Ciekawi mnie to jadac do innych miast w ktorych nie bylo Euro jednak dali rade. Patrz Zielona Gora, Krakow itd. Ba, Krakow nie mial Euro a ma 2 nowoczesne stadiony.
            • obserwattorr Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 10:49
              wa nowoczesne stadiony?:)D
              A czy nie były to stadiony na których przygotowywały sie reprezentacje na euro? Holendzry i Anglicy? Obiekty wcale nie sa nowoczesne a ich remonty pochłoneły mnóstwo kasy. Głupi argument. Wiesz ile Kraków dostaje na utrzymanie zabytków? 40 mln,czyli tyle co reszta Polski...
            • wroclovek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 11:22

> na jakiej podstawie twierdzisz ze gdyby nie Euro to czegoś by nie było. Ciekawi
              > mnie to jadać do innych miast w których nie było Euro jednak dali rade. Patrz
              > Zielona Góra, Kraków itd. Ba, Kraków nie mial Euro a ma 2 nowoczesne stadiony.

A to na takiej, że niestety jak historia pokazała w Polsce nic się nie dzieje "od tak o". To że Polska otrzymała możliwość organizowania EURO było ogromną szansą właśnie na nowe drogi, obiekty lub ich remonty. Byliśmy zmuszeni żeby dać radę i wbrew złośliwcom o dziwo daliśmy. Sam chodziłem na mecze do strefy kibica i wielokrotnie rozmawiałem z kibicami z innych krajów. Byli zaskoczeni że w Polsce jest tak czysto, ładnie i miło, że Polacy są gościnni i otwarci. To właśnie nam dało EURO.
              • Gość: realista Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 13:32
                > A to na takiej, że niestety jak historia pokazała w Polsce nic się nie dzieje "
                > od tak o"
                . To że Polska otrzymała możliwość organizowania EURO było ogromną sza
                > nsą właśnie na nowe drogi, obiekty lub ich remonty.

A to akurat doskonały przykład na bylejakość rządów w Polsce, nie tylko UM we Wrocławiu.
          • Gość: realista Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 13:30
            > Moj Boze, Ty to tak na serio? gdyby nie wsparcie miasta i ogolnie fakt ze EURO
            > bedzie we wroclawiu, to PKP nigdy by sie za remont dworca nie wzielo, bo nie mi
            > eli ani kasy,

Nie odniosł się do tego co napisałem, tylko stosujesz tradycyjne zagrywki z katalogu sukcesy EURO.

> stadion byl potrzebny, bez stadionu euro by sie u nas nie odbylo

Mielibyśmy niewyremontowany lub wyremontowany dworzec i kilkaset milionów na podstawowe inwestycje.

> AOW owszem, robilo GDDKiA, a pozniej tusk i wasi ukochani platformersi, na czel
            > e z geniuszem sportu i rozmow na cmentarzu Grzesiem Schetyna, najpierw obiecywa
            > li ze bedzie bezplatna, a pozniej zmienili zdanie. gdyby nie szum, jaki zrobil
            > dutkiewicz to musielibysmy placic!

Nie jestem z PO, ale wszystko wskazuje na to, że ty jesteś typowym jedno-bitowym układem logicznym, sprowadzonym do jednowymiarowej przestrzeni POvsUM
            Skoro na moje uściślenie poprzedniego postu, który zaliczał budowę AOW do sukcesów Dutkiewicza, odpowiadasz odnogą skryptu młodego PRowca. Może wrzuć gdzieś PDF z resztą gotowych odpowiedzi, to unikniemy straty czasu.

, a na dobra sprawe wystarczy poczytac troche o tym, co sie dziej
            > e na innych stadionach, np na Basenie Narodowym w Wawie....

A wystarczyło pomyśleć wcześniej i posłuchać realistów, którzy wskazywali, że igrzyska są utopieniem potwornej kasy w stadion, który nie ma oparcia w drużynie, nie zostanie wykorzystany na imprezy i który będziemy spłacać i utrzymywać olbrzymim kosztem.

> a kreatywna ksiegowosc stosowal wasz ulubiony zdrojewski,

Jeszcze tylko wskaż miejsce, w którym wychwalam Zdrojewskiego.

• agbek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 13:03
          Co Wy się czepiliście tak tych dopłat z UE? Przecież to nie jest tak, że kasa sama wpływa do portfela?!?! A co do wizyt we Wrocławiu osób mieszkających na stałe poza Polską to mam odmienne zdanie. Mój braciszek niedawno przyleciał z rodzinką w odwiedziny i był bardzo pozytywnie zaskoczony zmianami w zakresie dróg prowadzących od lotniska do mnie do domu. A co do jakości życia - oj, dyskutowałabym bardzo! Z tego, co opowiada, to jego jakość życia w Irlandii (a podkreślam - ani jego żona ani on nie pracują przy zmywaku) znacznie bardziej spadła niż moja we Wrocku.
      • Gość: ciekawski Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.emea.ibm.com 22.11.12, 09:46
        Bo wyjedzie z powrotem i nie będzie musiał za to płacić. :D
    • virol75 Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:44
      Oj dawno Pana nie było we Wrocławiu a szkoda! A może wizyta u okulisty - wręcz wskazana!!!! - A co Pan na nowy terminal lotniczy, stadion, infrastrukturę wokół stadionu, Capiotol, nowe trasy tramwajowe,drogi, to wszystko zasługa Dutkiewicza to za jego kadencji Wrocław to całkiem NOWE MIASTO!

hehehehe a co takiego Zdrojewski zmodernizował kostkę na rynku?
    • emilliano Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:44
      Panu Pioniorowi już dziękuje!!! Może w ogole marzy mu sie powót do przeszłości! A co tam 10 lat, z 30 i wtedy będzie czuł się dobrze, prawda? :)))
    • wroclawski_fan Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:46
      Ciekawe co zmodernizował pan Zdrojewski ?Pan chyba nie był we Wrocławiu przez ostatnie 10 lat!!! Albo wzrok już nie ten???
      • Gość: z A co "zmodernizował" Dutkiewicz? Chyba PR, jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 09:41
        doskonały, he he.
        Zdrojewski zmienił Wrocław z zapyziałego zaścianka w europejskie miasto, był prawdziwym gospodarzem znającym świetnie jego wszystkie problemy i bolączki. A Dutkiewicz jechał na tym przez prawie 10 lat, dobudowując do tego własny PR - ale jak widać to ma krótkie nogi, wszystko się sypie. Czarowanie na dłuższą metę nie wystarcza, trzeba jeszcze znać się na zarządzaniu i "innych takich" przyziemnych sprawach, mniej przyjemnych niż wożenie d... po świecie i wydawaniu rautów oraz bankietów.
        • sverir Re: A co "zmodernizował" Dutkiewicz? Chyba PR, je 22.11.12, 09:46
          > Zdrojewski zmienił Wrocław z zapyziałego zaścianka w europejskie miasto

Jak?
          • Gość: z Obejrzyj sobie zdjęcia sprzed lat '90 a zrozumiesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 09:53
            Ja mieszkam we Wrocku dostatecznie długo żeby dostrzec kolosalne zmiany, ale jak widać tobie potrzebna jest pomoc. Mam nadzieję, że nie okulistyczna ;)
            • sverir Re: Obejrzyj sobie zdjęcia sprzed lat '90 a zrozu 22.11.12, 10:57
              Jeszcze raz zapytam, bo widze, że kolega nie zrozumiał. Jak Zdrojewski zmienił Wrocław w europejskie miasto? Cóż takiego zrobił, że zapyziały zaścianek stał się europejskim miastem? Uprzejmie proszę o konkrety.
              • Gość: z Wujek Google ci umarł? Czy nie potrafisz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 11:30
                Mnie nie płacą za siedzenie na forum i klepanie peanów na cześć Dutkiewicza w godzinach pracy. Niestety czas tu spędzony będę musiał nadgonić, więc wybacz ale nie będę cię wyręczał, dałem ci wystarczającą wskazówkę - porównaj sobie zdjęcia np. z wrocławskiego rynku z początku lat '90 oraz po przebudowie. Ale nie tylko - jeszcze raz mówię: POSZUKAJ. Znajdziesz także opinie przyjezdnych na przestrzeni lat, może coś do ciebie dotrze.
                EOT.
                • obserwattorr Re: Mózg ci umarł? Czy nie potrafisz? 22.11.12, 11:39
                  Ale konkret...To tak w stylu platformy,albo nawet PISu - wiem ale nie powiem:)
                  • Gość: z Aż do znudzenia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 11:42
                    Tobie i innym pajacom tu na forum: nie zamierzam podawać czegokolwiek na tacy, ani tobie, ani swerirowi, ani żadnemu innemu leniowi patentowanemu, którego odmózdżono pracą w urzędzie takim czy siakim. Może i myślenie was boli, ale to nie mój problem, ptysiu.
                    EOT.
                    • sverir Re: Aż do znudzenia... 22.11.12, 11:55
                      Sverir i inne lenie patentowe nie oczekują niczego podania na tacy. Sverir i inne lenie patentowe zapytały o konkretne zjawisko: zamianę zapyziałej prowincji w europejskie miasto. Jest to stwierdzenie WYBITNIE SUBIEKTYWNE, więc żadne szukanie w google tutaj nie pomoże. Tym bardziej porównywanie zdjęć.

I masz słuszność, wracaj lepiej do pracy.
                    • obserwattorr Re: Aż do znudzenia... 22.11.12, 11:58
                      dobrze,zachowaj dla siebie tę tajemną wiedzę.
                      Jest na pewno powalająca,podobnie jak jej własciciel!
                    • agbek Re: Aż do znudzenia... 22.11.12, 13:35
                      He, he... Kazali mu pisać, że Zdroju super, to pisał bez zrozumienia.... Tylko konkretów zapomnieli kilka przynajmniej podać i zapytany o przykład zaliczył zonk :))))
            • Gość: @z Re: Obejrzyj sobie zdjęcia sprzed lat '90 a zrozu IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.12, 11:03

> Ja mieszkam we Wrocku dostatecznie długo żeby dostrzec kolosalne zmiany,

Musi pan/pani bardzo nie lubić naszego miasta nazywając go "wrocek".
              A przy okazji- "kolosalne" nie zawsze znaczy pozytywne.
              Pozdrawiam.
              • wojtas771 Re: Obejrzyj sobie zdjęcia sprzed lat '90 a zrozu 22.11.12, 11:05
                Gość portalu: @z napisał(a):

> Musi pan/pani bardzo nie lubić naszego miasta nazywając go "wrocek".
                > A przy okazji- "kolosalne" nie zawsze znaczy pozytywne.

Ty tez pracujesz w urzędzie? Ilu was tu JEST:)) cała inwazja:)) Nie wiesz, chłopczyku Rafała, że Wrocek to określenie pieszczotliwe, przyjazne, miłe?
                Ty durniu pijarowski:))
                • obserwattorr Re: Obejrzyj sobie zdjęcia sprzed lat '90 a zrozu 22.11.12, 11:40
                  Trzeba bys wieśniakiem żeby na Wrocław mówić Wrocek. I tyle w temacie
                • Gość: zensam Re: Obejrzyj sobie zdjęcia sprzed lat '90 a zrozu IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.12, 11:46
                  wojtas771 napisał(a):
                  >Nie wiesz, że Wrocek to określenie pieszczotliwe, przyjazne, miłe?
                  > Ty durniu pijarowski:))

Pieszczotliwe, przyjazne, miłe... Zapomniałeś jeszcze dodać "i pełne kultury". Takiej jak twoja, łaskawco!
              • Gość: z Daj se siana, człowieku,kolejny z "naszego miasta" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 11:25
                się znalazł... Rozumiem, że jest "twoje", ale moje to już nie i wara mi od niego? Wygonisz mnie, czy psami poszczujesz? ;)
                Nawet nie chce mi się polemizować na temat "wrocka", skoro nie wiesz o co chodzi to się nie odzywaj, bo słuchać hadko.
                N.B. na pewno dużo więcej ludzi udało mi się przekonać do "mojego Wrocka" niż tobie tym pustym dęciem w dutkiewiczowskie puzony.
                • Gość: ! Tylko buraki mówią "wrocek" IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.12, 11:50
                  Tylko buraki mówią "wrocek"
                  • Gość: ahahah Re: Tylko buraki mówią "wrocek" IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 12:13
                    LOL, każdy przeciez mówi wrocek:P Tylko burak sie nadyma z tego powodu...
    • wojtas71 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 08:48
      hehe dobre, w artykule stoi jasno ze Dutkiewicz zawłaszcza sobie rządowe inwestycje, a ty zachwalasz budowe lotniska sfinansowana przez UE czy dworzec albo obwodnica zbudowana przez rzad. LOL
      • Gość: kalipso Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 08:53
        A co ma za swoje budować??? Pinior to cwaniaczek. Kiedys PPS-RD . Pamiętam jak szczekał przeciwko prywatnym szkołom itp. Potem jednak posadki i łatwa kaska. Co takiego zrobił Zdrojewski? Ano latał nieogolony podczas powodzi .Toż to był czysty PR:)No i z państwowej kiesy Rynek wyremontował.
        • Gość: z "Latał nieogolony", powiadasz? A co, miał iść do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 09:47
          fryzjera zamiast na wały? Gdyby nie "Zdrój", to Wrocław popłynąłby równo z Odrą, on porwał do działania ludzi wtedy, gdy inni urzędnicy pochowali się po kątach i nawet nie można było nigdzie się dodzwonić (a telefony jeszcze długo działały). A jak masz krótką pamięć, to mam na kasetach jakieś 4 godziny nagrań z powodzi, mogę ci ją odświeżyć i przypomnieć, jak to było naprawdę. Z mediów na wysokości zadania stanęło jedynie "TeDe", do dzisiaj mam szacunek i uznanie dla ich prezenterek, które pomagały w koordynowaniu akcji przeciwpowodziowej przekazując informację pomiędzy sztabem Zdrojewskiego a ochotnikami w różnych częściach miasta.
      • wroclovelove Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 08:55
        Kurde, do lotniska, to się co najwyżej się dołożyli, ale inicjatorem, głównym udziałowcem i kierującym jest Wrocław...
      • wroclawski_fan Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 08:56
        wojtas71 napisał:

> hehe dobre, w artykule stoi jasno ze Dutkiewicz zawłaszcza sobie rządowe inwest
        > ycje, a ty zachwalasz budowe lotniska sfinansowana przez UE czy dworzec albo ob
        > wodnica zbudowana przez rzad. LOL

haha, ile Performersi płacą Ci za pisanie takich komentarzy??
      • sverir Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 09:02
        > a ty zachwalasz budowe lotniska sfinansowana przez UE

UE sfinansowało budowę może w 1/3. Projekty unijne nigdy nie zakładają 100% finansowania projektu, zawsze trzeba wyłożyć swoją kasę.

Swoją drogą, to prezentujesz ciekawy pogląd. Jak trzeba skrytykować, to za spółeczkę odpowiada Dutkiewicz, bo przecież komunalna. I nie ma znaczenia z jakich środków korzysta.
        Jak trzeba pochwalić Dutkiewicza, to nagle spółeczka niezależna, nie wiadomo za co finansowana, a w ogóle to 1/3 kasy przesądza o tym, że inwestycja byla unijna.

• tamtaramtam0 Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:53
      Brawo Pan Pinior! Kilka lat temu Pinior startował do europarlamentu jeszcze z sld, a Dutkiewicz go popierał, to Pinior mówił o "Rafale" w samych superlatywach. Teraz, kiedy kupiła go platforma to musi opowiadać takie rzeczy. Wstyd!!!!
      • Gość: rr Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.12, 10:54
        tamtaramtam0 napisała:

>Pinior mówił o "Rafale" w samychach

Przypominam, że superlatywy są i pozytywne i negatywne.
    • 3x2 Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:56
      Wrocław jest naprawdę piękny i jestem z niego dumny. Znajomi, rodzina, która mnie odwiedza niemal za każdym razem zauważa zmiany, których już nawet ja nie widzę. Czy PR oznacza drogi, zieleń, torowiska, wyremontowane kamienice? Jeśli tak, to jestem za takim PR-em.
    • uoan Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:56
      mieszzkam w tym mieście od ponad 30 lat a postęp w dziedzinie infrastruktury jaki zrobiono w ostatniach 10 latach jast porównywalny tylko z tym sprzed 100 lat-widze kto popchnął miasto do przodu
      • uoan miasto sie rozwija 22.11.12, 08:59
        mieszkam w tym mieście od ponad 30 lat a postęp w dziedzinie infrastruktury ja
        > ki zrobiono w ostatniach 10 latach jast porównywalny tylko z tym sprzed 100 lat
        > -widze kto popchnął miasto do przodu
      • agbek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 13:14
        Ja też mieszkam we Wrocławiu ponad 30 lat, a dokładnie w zachodniej części Wrocławia. I zmiana, jak nastąpiła w tej części miasta wydarzyła się za czasów Dutka a nie Zdroja. Jeszcze niedawno odwiezienie córki do przedszkola zajmowało mi co rano prawie godzinę, a potem jeszcze dojazd do pracy do centrum! W sumie ponad półtorej godziny w aucie, bo korzystanie z komunikacji miejskiej wcale się nie opłacało – było tak samo długo, a bardziej niewygodnie. A teraz – do przedszkola jadę autem nie dłużej niż 6-7 min. A następnie przesiadam się w tramwaj, który bez żadnych koreczków przemyka sobie do centrum w ok. 15-20 min. Mówcie co chcecie, ale mi żyje się lepiej :)
        • wojtas771 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 13:16
          agbek...ciekawe czy to kolejny pracownik ratusza, czy klon jakiegoś, co się juz wpisuje... macie obiecane jakies premie za atak na forum akurat dzisiaj:)?
          • jatutaj36 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 13:22
            nie trzeba być pracownikiem ratusza, żeby zauważyć to, co agbek :)
          • agbek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 14:22
            Każdy kto uważa, że Wrocław jest fajnym miastem nazywa się tutaj pracownikiem ratusza - dobre :)) Ja mieszkam we Wrocku od urodzenia i kocham to miasto. Kochałam za czasów Zdroja i kocham za czasów Dutka. Mam gdzieś Wasze polityczne spory - mnie interesują fakty. A fakt jest taki, że mi dzięki Lotniczej i al. Śląskiej żyje się znacznie prościej. A teraz Cię przepraszam, ale dyskusji ciągnąć nie mogę bowiem od 14:30 mogę odebrać moje córeczki ze żłobka i z przedszkola :))) Popołudnie jest dla rodzinki :)))
            Pozdrawiam i życzę powodzenia w szukaniu klonów, czy pracowników ratusza....
            Nota bene - fajnie byłoby móc dostać jakąś premię za siedzenie na forum....
        • Gość: artek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 13:59
          > Ja też mieszkam we Wrocławiu ponad 30 lat, a dokładnie w zachodniej części Wroc
          > ławia. I zmiana, jak nastąpiła w tej części miasta wydarzyła się za czasów Dutk
          > a a nie Zdroja.

gądowianka i milenijny zaczęły być budowane za zdrojewskiego. dutkiewicz wszedł na gotowe. jedyna jego zasługa w tym przypadku to przecięcie wstęgi.

> A następnie przesiadam się w tramwaj, który bez żadnych koreczków przemyka sobie do
          > centrum w ok. 15-20 min.

ale legnickiej nie wybudowano za dutkiewicza, wcześniej tramwaje też jeździły tam bez korków. na całej długości aż po leśnicę było i jest wydzielone torowisko. zaś Dutkiewiczowi zawdzięczamy co najwyżej super linię tramwajową - zamiast od pętli sepolno do pętli leśnica, mamy nową linie od stadionu do stadionu. naturalnie wszystkim z leśnicy i sępolna to wyszło na dobrze, nieprawdaż? jacyż oni zadowoleni, i jak się im dobrze żyje ...

> Mówcie co chcecie, ale mi żyje się lepiej :)

i naturalnie w tym cała zasługa obecnego prezydenta?
          • sverir Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 17:35
            > gądowianka i milenijny zaczęły być budowane za zdrojewskiego.

Jeżeli chodzi o milenijny, to za Zdrojewskiego miasto zdążyło odbębnić pierwszy etap przetargu. Drugi etap i wybór wykonawcy rozstrzygnięto już za Huskowskiego i to za jego kadencji rozpoczęły się prace przygotowawcze. Jednak cała budowa ruszyła pod koniec kadencji tego ostatniego, większość robót zaś wykonano za kadencji Dutkiewicza. Dutkiewicz w żadnym wypadku nie wszedł na gotowe.

• Gość: artek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.12, 09:36
              sverir napisał:
              > > gądowianka i milenijny zaczęły być budowane za zdrojewskiego.
              >
              > Jeżeli chodzi o milenijny, to za Zdrojewskiego miasto zdążyło odbębnić pierwszy
              > etap przetargu. Drugi etap i wybór wykonawcy rozstrzygnięto już za Huskowskieg
              > o i to za jego kadencji rozpoczęły się prace przygotowawcze. Jednak cała budowa
              > ruszyła pod koniec kadencji tego ostatniego, większość robót zaś wykonano za k
              > adencji Dutkiewicza. Dutkiewicz w żadnym wypadku nie wszedł na gotowe.

wiesz, tak bezczelnej klaki to już dawno nie czytałem!

przecież sam napisałeś, że 99% urzędniczej roboty wykonano w poprzednich prezydencjach ...
              a jak roboty ruszyły, to dutkiewicz nie miał juz nic do zrobienia, poza przecięciem wstęgi. bo nadzór ze strony zdiumu to rzecz rutynowa i z urzędującymi prezydentami nic wspólnego nie mająca.
              i śmiesz przy ty twierdzić, że "nie wszedł na gotowe"?
              • sverir Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 23.11.12, 09:55
                > i śmiesz przy ty twierdzić, że "nie wszedł na gotowe"?

Śmiem. Ty najwyraźniej nigdy nie zajmowałeś się od strony formalnej żadną poważniejszą inwestycją, jeżeli 99% urzędniczej roboty widzisz w przygotowaniu papierów pod przetarg i pod pozwolenie. Proponuję zatem, żebyś najpierw dowiedział się coś o papierkowej robocie przy dużej inwestycji - wszystko jedno czy ze strony wykonawcy, nadzoru czy inwestora - a dopiero potem zabierał głos na temat przychodzenia na gotowe.
                • Gość: artek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.12, 11:57
                  sverir napisał:
                  > > i śmiesz przy ty twierdzić, że "nie wszedł na gotowe"?
                  >
                  > Śmiem. Ty najwyraźniej nigdy nie zajmowałeś się od strony formalnej żadną poważ
                  > niejszą inwestycją, jeżeli 99% urzędniczej roboty widzisz w przygotowaniu papie
                  > rów pod przetarg i pod pozwolenie. Proponuję zatem, żebyś najpierw dowiedział s
                  > ię coś o papierkowej robocie przy dużej inwestycji - wszystko jedno czy ze stro
                  > ny wykonawcy, nadzoru czy inwestora - a dopiero potem zabierał głos na temat pr
                  > zychodzenia na gotowe.

bełkoczesz. tym o czym piszesz - co wyraźnie uprzednio podkreśliłem - zajmuje się ktoś inny, w przypadku mostu milenijnego był to zdium. prezydent nie ma z tum nic wspólnego, poza podpisywaniem czeków. ale i to ceduje na miejskiego skarbnika.
                  najistotniejsze i najbardziej dla magistratu pracochłonne jest zawsze przygotowanie inwestycji łącznie z projektem i zezwoleniami, znalezienie wykonawcy (procedura przetargowa) i zapewnienie (zaplanowanie) odpowiedniego finansowania. a tym wszystkim zajmowała się POPRZEDNIA ekipa. więc podtrzymuję co powiedziałem - ani most milenijny, ani gadowianka nie są zasługą dutkiewicza. przypinanie mu orderów za robotę poprzedników jest wyjątkowo nie na miejscu. ot, taka zwykła klaka.
                  • soul_coffin Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 23.11.12, 12:27
                    > najistotniejsze i najbardziej dla magistratu pracochłonne jest zawsze przygotowanie
                    > inwestycji łącznie z projektem i zezwoleniami, znalezienie wykonawcy (procedura
                    > przetargowa) i zapewnienie (zaplanowanie) odpowiedniego finansowania.

Wtrace sie. Widze, ze niewiele wiesz o prowadzeniu inwestyji miejskiej albo siedzisz w sluzbie finansowej miasta, jezeli tak bagatelizujesz sprawy formalno-prawne prowadzone wtrakcie realizacji inwestycji. Zajmuje se tym w mniejszym lub wiekszym stopniu od blisko 8 lat i z ulga poitalybym sytuacje, w ktorej prace PRZED stanowia 99% spraw formalno-prawnych zwiazanych zinwestycja.
                    Tak jednak nie jest, a w dodatku ogromny odciazeniem jest fakt, ze projekty robia luddie z zewnatrz, oni tez dostarczaja stwiorb i inne papiery techiczne, tak ze przygotowanie siwz ogranicza sie do instrukcji dla wykonawcow i umowy - trzaskanych ze wzoru. Zapewnienie finansowania to sprawa niebagatelna i duzo sie przy tym trzeba narodbic, ale potem niewiele mniej pracy, o ile w ogole, jest przy utrzymaniu tego finansowania.
                    A potem po zakonczeniu inwestycji jest masa roboty przy zamykaniu inwestycji, rozliczaniu jej (dodatkowy klopot, jezeli finansowana byla takze z obcych zrodel), przygotowywanie papierow pod pozwolenie na uzytkowanie (nie mniej klopotliwe niz przygotowanie ich pod pozwolenie na budowe, ale tez czesto zalatwia to wykonawca).

W jednym natomiast masz racje, ze nie jest to zasluga Dutkiewicza. Mniejsza o to dlaczego.
                    • Gość: artek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.12, 12:41
                      > Wtrace sie. Widze, ze niewiele wiesz o prowadzeniu inwestyji miejskiej albo sie
                      > dzisz w sluzbie finansowej miasta, jezeli tak bagatelizujesz sprawy formalno-pr
                      > awne prowadzone w trakcie realizacji inwestycji.

tym się zajmują bardzo konkretne służby/instytucje - tu konkretnie w zdiumie czy raczej wtedy jeszcze w zdiku, ale nie prezydent. pisałem o tym, i wcale nie napisałem, że nie są one nieistotne. pisałem, że na etapie budowy, prezydent (poza całkiem ogólnym i niewiele wnoszącym nadzorem) zupełnie się tym już nie musi zajmować. no, chyba, że gdzieś się coś spieprzy, jak na budowie stadionu czy nfm.

> W jednym natomiast masz racje, ze nie jest to zasluga Dutkiewicza.

otóż to.
                      • Gość: finansista Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.dibre.com.pl 23.11.12, 13:12
                        Podsumowując i zamykając ten wątek: Zdrojewski to klasa dwa razy wyższa niż Dutkiewicz. W latach 1990-2000 wykonał ogromną prace dla tego miasta. Dutkiewicz to już tylko bicie piany, PR, wywalanie kasy miejskiej na wybujałe i deficytowe przedsięwzięcia. Nic więcej.
          • agbek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 19:54
            Gość portalu: artek napisał(a):

> > Ja też mieszkam we Wrocławiu ponad 30 lat, a dokładnie w zachodniej częśc
            > i Wroc
            > > ławia. I zmiana, jak nastąpiła w tej części miasta wydarzyła się za czasó
            > w Dutk
            > > a a nie Zdroja.
            >
            > gądowianka i milenijny zaczęły być budowane za zdrojewskiego. dutkiewicz wszedł
            > na gotowe. jedyna jego zasługa w tym przypadku to przecięcie wstęgi.

Jak nie znasz szczegółów to nie wypowiadaj się wcale. Chodzi mi dwa pasy na lotniczej w obie strony, a nie jak było wcześniej po jednym, gdzie wszystko się korkowało. Przez długi czas mieszkałam na Bajana i dojazd do pracy był w tym miejscu koszmarem.
            Po drugie chodzi mi o al. Śląską, która przyspieszyła dojazd z Maślic. Od dwóch lat mieszkam na tym osiedlu i wyjazd z Maślic był wcześniej tragedią. Nie wyobrażasz sobie, co przeżywa matka w aucie, kiedy jedzie z dzieckiem zapiętym w foteliku, które nie lubi jeżdżenia. Zaraz mi powiesz, że pomysł budowy al. Śląskiej był naście lat temu!?!?!?

> > A następnie przesiadam się w tramwaj, który bez żadnych koreczków przemyk
            > a sobie do
            > > centrum w ok. 15-20 min.
            >
            > ale legnickiej nie wybudowano za dutkiewicza, wcześniej tramwaje też jeździły t
            > am bez korków. na całej długości aż po leśnicę było i jest wydzielone torowisko
            > . zaś Dutkiewiczowi zawdzięczamy co najwyżej super linię tramwajową - zamiast o
            > d pętli sepolno do pętli leśnica, mamy nową linie od stadionu do stadionu. natu
            > ralnie wszystkim z leśnicy i sępolna to wyszło na dobrze, nieprawdaż? jacyż oni
            > zadowoleni, i jak się im dobrze żyje ...

Tia - i na Podwalu mknęły tramwaje.... O ile mnie pamięć nie myli jest to świeże rozwiązanie, które pozwala znacznie skrócić czas dojazdu do pl. Orląt Lwowskich.

> > Mówcie co chcecie, ale mi żyje się lepiej :)
            >
            > i naturalnie w tym cała zasługa obecnego prezydenta?

I wcale nie rozpisuję się nad zasługami obecnego prezydenta, bo ich nie znam. A jak się na czymś nie znam, to się nie wypowiadam (w przeciwieństwie do niektórych na tym forum).
            • Gość: artek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.12, 09:46
              > Jak nie znasz szczegółów to nie wypowiadaj się wcale.

jak nie potrafisz się wysłowić, to lepiej nie pisz w ogóle. dla mnie określenie "zachodnia część wrocławia" w żaden sposób nie sprowadza się li i jedynie do ulicy lotniczej.

> Chodzi mi dwa pasy na lotniczej w obie strony, a nie jak było wcześniej po jednym,
              > gdzie wszystko się korkowało.

taaa, szczególnie tramwaje jeżdżące wydzielonym torowiskiem :)))))

> Zaraz mi powiesz, że pomysł budowy al. Śląskiej był naście lat temu!?!?!?

nie, nie powiem. za to powiem, że razem z lotniczą, w identyczny miała być przerobiona ul. kosmonautów wraz z odbiciem na aleję stabłowicką i wylot na środę śląska. i co z tego zostało? jeden wielki korek na kolejne kilkanaście lat.
              bo i dumnie i szumnie zapowiadanej z obwodnicy leśnicy zrezygnowano, poprzestając jedynie na dodatkowym połączeniu dk94 z graniczną. przez co korków na średzkiej nie ubędzie, za to do reszty zakorkuje się strzegomska. być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale poranny korek czasami sięga tam aż po rondo pileckiego ...

i tak ten twój świetnie skomunikowany "zachód" wygląda!
    • dfgfdg UWAGA nalot urzędników!!! 22.11.12, 08:57
      UWAGA

W dniu dzisiejszym przewiduję nalot urzędników, którzy na polecenie RD będą się starali wyprostować opinie o naszym kochanym sterniku.

Dwóch już się ujawniło: dyskurs74, wroclawski_fan
      • Gość: misiek Re: UWAGA nalot urzędników!!! IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 09:03
        1. Fontanna multimedialna
        2. Stadion dla kiboli
        w przyszłości
        3. Brama tysiąclecia
        4. Dom Geta
        5. Europejska Stolica Kultury
        Tak rozwija się Wrocław dzięki prezydentowi
        1. Obwodnica autostradowa
        2. Remont Dworca
        3. Lotnisko
        w przyszłości
        4. Obwodnica wschodnia
        Tak rozwija się dzięki pieniądzom centralnym i unijnym.
      • dyskurs74 Re: UWAGA nalot urzędników!!! 22.11.12, 09:11
        Pudło! Jestem wrocłąwskim przedsiębiorcą i ponieważ traz juz inni pracują na mnie mam czas czytac media i analizować głupie komentarze. Twój wyraźnie wskazuje na POchodzenie z oławskiej.
      • Gość: Oszywiscie Re: UWAGA nalot urzędników!!! IP: *.204.90.39.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.12, 09:28
        Rozumiem, ze Pan z ul. olawskiej i zdziwiony, ze koledzy zza sciany zaspali i jakos sie zebrac za polityczne komentarze nie potrafia?
      • gaga-5 Re: UWAGA nalot urzędników!!! 22.11.12, 09:45
        A ty pewnie jesteś z urzędu wojewódzkiego lub marszałkowskiego, a na Oławskiej komputery się gotują.

dfgfdg napisał:

> UWAGA
        >
        > W dniu dzisiejszym przewiduję nalot urzędników, którzy na polecenie RD będą się
        > starali wyprostować opinie o naszym kochanym sterniku.
        >
        > Dwóch już się ujawniło: dyskurs74, wroclawski_fan
        >
        >
      • obserwattorr Re: UWAGA nalot urzędników!!! 22.11.12, 09:53
        PO juz sie od PISu nauczyło - kto nie z nami ten zdrajca. Im sie to w głowach nie mieści,że zwykły mieszkaniec może poperać Dutkiewicza. Duzy by musiał byc ten urząd,gdyby tylko w urzednikach prezydent miał poparcie. A przeciez jeszcze wielu z nich należy do PO.

• dfgfdg Re: UWAGA nalot urzędników!!! 22.11.12, 10:00
          > PO juz sie od PISu nauczyło - kto nie z nami ten zdrajca. Im sie to w głowach n
          > ie mieści,że zwykły mieszkaniec może poperać Dutkiewicza. Duzy by musiał byc te
          > n urząd,gdyby tylko w urzednikach prezydent miał poparcie. A przeciez jeszcze w
          > ielu z nich należy do PO.

No widzisz, a popierającym RD nie mieści się w głowie, że może on mieć też przeciwników, którzy mieszkają w tym mieście i widzą jaką lipę odstawia. Rozumiem atak, że jestem z Oławskiej albo Urzędu Marszałkowskiego (oczywiście, że nie jestem), ale akurat bywam na tym forum od dawna i kojarzę kto się w jakich tematach udziela i jakie mniej więcej ma poglądy. Ww. nicków nigdy nie widziałem, stąd podejrzenie o najazd klakierów z UM.
          • sverir Re: UWAGA nalot urzędników!!! 22.11.12, 11:57
            > No widzisz, a popierającym RD nie mieści się w głowie, że może on mieć też prze
            > ciwników,

Bądź uczciwy dfgfdg. Przeciwnikom RD nie mieści się w głowie, że moze mieć on zwolenników, którzy nie są urzędnikami. To klasyka w polskiej dyskusji internetowej. Walisz w Tuska, jesteś pisiorem. Walisz w Kaczyńskiego, jesteś platfusem. Chwalisz Dutkiewicza - jesteś urzędnik. Krytykujesz - jesteś z Oławskiej. Norma.
            • dfgfdg Re: UWAGA nalot urzędników!!! 22.11.12, 12:39
              sverir napisał:

> Bądź uczciwy dfgfdg. Przeciwnikom RD nie mieści się w głowie, że moze mieć on z
              > wolenników, którzy nie są urzędnikami. To klasyka w polskiej dyskusji interneto
              > wej. Walisz w Tuska, jesteś pisiorem. Walisz w Kaczyńskiego, jesteś platfusem.
              > Chwalisz Dutkiewicza - jesteś urzędnik. Krytykujesz - jesteś z Oławskiej. Norma

Ja wiem, że zwolennicy RD istnieją i niekoniecznie są to urzędnicy. Szkoda tylko, że zawsze jak zapytam o konkrety to walą PRem lub gadają bzdury i po przedstawieniu faktów dziwią się bardzo, że wcale nie jest tak różowo.
      • jarmark2 Re: UWAGA nalot urzędników!!! 22.11.12, 10:17
        Nalot to jest na tym forum przez sympatyków władzy na "górze". Jak widać, zazdrość to bardzo zła cecha i wyzwala niszczące zdrowie i najgorsze reakcje człowieka.
    • sverir Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 08:57
      "Rafał Dutkiewicz nie zmienił miasta tak, jak udało się, w mniej więcej takim samym okresie, Bogdanowi Zdrojewskiemu. Zdrojewski zastał Wrocław drewnianym, a zostawił murowanym. Dutkiewicz zadaniu kontynuacji drogi obranej przez poprzednika najzwyczajniej nie sprostał"

I tak rodzi się skuteczny PR.

Zdrój był marketingowcem, najwyraźniej nawet lepszym niż Dutkiewicz, jeżeli ktoś sadzi takie farmazony. Owszem, Zdrojewski był przyjazny dla mieszkańców (i podobno nawet dla urzędników), ale twierdzenie, że murował Wrocław, to nic innego jak propaganda.

Ileż to linii tramwajowych uruchomił Zdrojewski? A ile wybudował torów? Ile mostów zbudowano lub wyremontowano za jego czasów? Ile kamienic? Ile wybudowano, zmodernizowano lub wyremontowano dróg? Ile kilometrów wałów? Ile oczyszczalni? Ile zakładów uzdatniania wody?

Bardzo możliwe, że Wrocław mógłby się rozwijać lepiej i szybciej. Bardzo możliwe, że nie rozwija się przez Dutkiewicza. Ale mówienie, że Zdrojewski więcej zrobił, wybudował, etc., to jest propaganda, jakiej UM nie stosował jeszcze przez cała kadencję Dutkiewicza.
      • Gość: cze2 Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.182.223.99.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.12, 09:23
        Zdrojewski więcej, Dutkiewicz mniej? Jak to zbadać, wysokością miejskiego budżetu czy długością wyremontowanych dróg? Dlaczego nie przyznać, że obaj w swoim czasie zrobili i robią co do nich należy.
        • sverir Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 09:35
          > Zdrojewski więcej, Dutkiewicz mniej? Jak to zbadać, wysokością miejskiego budże
          > tu czy długością wyremontowanych dróg? Dlaczego nie przyznać, że obaj w swoim c
          > zasie zrobili i robią co do nich należy.

Podejrzewam, że możesz mieć wiele racji. Zostawiam jednak margines możliwości na stwierdzenie, że obaj mogli zrobić więcej lub lepiej za pieniądze, którymi dysponowali.
    • wroclovelove Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 09:02
      Zdrojewski skasował scenę letnią opery (we współpracy z Jurkowlańcem) i próbował bruździć przy Forum Muzyki, a jak mu nie wyszło, to strzelił focha
    • Gość: Watpiacy Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.204.90.39.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.12, 09:07
      Pinior jest na krotkiej smyczy PO, no to jak ma mowic, jecze niech cos doda Grzes Schetyna, Kieres, Janicki itp...
    • virol75 Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 09:13
      przekonanie co ty wypisujesz to dzieki Dutkiewiczowi nastąpiły zmiany w tym mieście na lepsze! może masz demencje albo słaby wzrok! Wstyd zalecam wizytę u specjalisty!
      • Gość: taka prawda Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 12:49
        A jakie to zmiany są we Wrocławiu na lepsze?? Zrób sobie synku rozliczenie tych zmian Dutkiewicza w stosunku do długu jakie musi miasto spłacać to wtedy zobaczysz że nie dość że zmiany są nikłe to jeszcze latami będziemy za nie płacić. Jedyna zmiana jaką widzę na plus we Wrocławiu to remonty dróg które przyśpieszyły po 2004 roku, ale to tylko i wyłącznie dzięki UE a nie Dutkiewiczowi. Wrocław za czasów rafałka stał się wielką wioską do której zjechała wieś z całej Polski w poszukiwaniu lepszego życia i oni widzą Wrocław prawie jak NEW YORK.
        • agbek Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 12:55
          A ta kasa unijna, to sama sobie tak przyszła...
    • nie_cierpie_niecierpiec Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 09:16
      Czy PIS i PO i LSD... sorry - SLD mogą zająć się napierniczaniem wewnątrz swoich partii? A my we Wrocku na serio damy sobie radę! Nie takie rzeczy ze szwagrem po kilku głębszych załatwialiśmy... :-)))) Chciałbym sam podjąć decyzję, czy we Wrocku Dudiego podoba mi się, czy nie. NIE CIERPIĘ, jak ktoś mi mówi, co mam myśleć!!! A pismaki z Gazety jeszcze starają się, aby ludzie kierowali się tymi partyjnymi opiniami = interesami!!! Ściskam Platformę serdecznie i życzę tej superekipie z Oławskiej dobrej drogi... najlepiej drogi do świtlanej przyszłości na jakiejść małej wysepce na Pacyfiku... ;-)
    • dzissiaj Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 09:33
      Tak jest panie europośle! Ludzie są durni i tak po prostu dali sobie wmówić to, co chciał im wmówić dudi. Oni nic nie rozumieją, niczego nie widzą, nie myslą, tylko słuchają dudiego i łykają wszystko, co im powie//wmówi. I pan w to wierzy? Komuna tak próbowała przez lata i się nie udało. A dudiemu i owszem. Slabo się przygotował, albo zwyczajnie obraża pan wrocławian, przynajmniej mnie. Smutne
    • gaga-5 Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 09:34
      I jeszcze jeden ważny fakt- w ciągu ostatnich 10 lat wydano na inwestycje we Wrocławiu 15 miliardów złotych. Ile zainwestowano za 10-latki Zdrojewskiego (czekam na wylistowaanie inwestycji)?
      • Gość: w Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: 217.237.185.* 22.11.12, 10:36
        15 mld powiadasz? prosba o konkrety. 15 mld ile z kredytow?
      • oliveira Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 11:43
        gaga-5 napisała:

> I jeszcze jeden ważny fakt- w ciągu ostatnich 10 lat wydano na inwestycje we Wr
        > ocławiu 15 miliardów złotych. Ile zainwestowano za 10-latki Zdrojewskiego (czek
        > am na wylistowaanie inwestycji)?

A od kiedy Polska jest w UE? Od 2004 r. Zdrojewski pozyskiwał środki wyłącznie z budżetu i zadłużenie wynosiło 20%, teraz deficyt faktycznie (ze spółkami miejskimi) przekracza 60% i większość inwestycji współfinansuje Unia. Dzięki Dutkiewiczowi nie będziemy mieli żadnych poważniejszych inwestycji przez następne 10 lat, a miasto zapowiada tylko kolejne podwyżki opłat dla mieszkańców.
        • sverir Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 12:50
          > A od kiedy Polska jest w UE? Od 2004 r. Zdrojewski pozyskiwał środki wyłącznie
          > z budżetu

Prawie wyłącznie środki z budżetu. ISPA i PHARE były dostępne przed 2004 rokiem.
      • wielki_czarownik Nie manipuluj 22.11.12, 14:18
        Po pierwsze za Zdroja nie byliśmy w UE a po drugie nie jest sztuką wydać pieniądze. Sztuką jest wydać je mądrze. Przykładem niech będzie stadion - zmarnowano na niego ponad miliard.
      • simonh Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz 22.11.12, 23:25
        Alez chlopie, znaj proporcje. Zdrojewski rzadził w zupełnie innych czasach. Wtedy o takiej kasie nie mógł nawet pomarzyć.
    • wroclawski_fan NIEWAŁ Zdrojewskiego 22.11.12, 09:36
      Pamiętam jak po powodzi w 97 roku Zdrojewski obiecał że nas mieszkańców Kozanowa obroni wał przeciwpowodziowy....i co? i figa z makiem - obiecanki cacanki a głupiemu radość. Dopiero teraz możemy czuć się bezpieczni. Budowa wału ruszyła dopiero za rządów Dutkiewicza i ostatnio nawet Gazeta Wyborcza pisała o tym....
      • Gość: z Re: NIEWAŁ Zdrojewskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.12, 09:56
        Tjaaaa..... Dutkiewicz też by g... zrobił, gdyby nie zmieniono ustaw i uporządkowano prawa własnościowe, któe blokowały budowę wału na Kozanowie.
        • emilliano Re: NIEWAŁ Zdrojewskiego 22.11.12, 10:00
          ale zrobił. Trzeba było przy pozytywnym wietrze związanym ze zmianami w prawie pociągnąc to wszystko do przodu. W wielu miastach, pomomi tych zmian dalej nie realizuje się takich inwestycji. Najważniejsze że wał jest i będzie chronił!
          • obserwattorr Re: NIEWAŁ Zdrojewskiego 22.11.12, 10:16
            emilliano napisał(a):

> ale zrobił. Trzeba było przy pozytywnym wietrze związanym ze zmianami w prawie
            > pociągnąc to wszystko do przodu. W wielu miastach, pomomi tych zmian dalej nie
            > realizuje się takich inwestycji. Najważniejsze że wał jest i będzie chronił!

Pozytywnego wiatru wcale nie było tak wiele - nie pamiętasz juz ciągłego protestu działkowców? A mimo to dało się...
    • pan.listonosz0 10 lat temu Wrocław był inny. 22.11.12, 09:42
      Nie podoba mi się dyskusja polityków. I cała polaryzacja, do której doprowadza Gazeta. 10 lat temu Wrocław był innym miastem. Pamiętam stare lotnisko, pole na którym stoi teraz stadion, śmierdzące obskurny dworzec, namiot na placu Grunwaldzkim, brak obwodnicy śródmiejskiej, AOW, rozpadające się ikarusy i tramwaje gierkowe. Nie wpomnę już o szarych bydynkach i braku dróg i mostów.
      Oczywiście Wrocław nie jest idealny, ale jest świetnym miastem i jestem z niego dumny.
      Mam nadzieję, że żaden polityk tego nie popsuje.
      • emilliano Re: 10 lat temu Wrocław był inny. 22.11.12, 09:56
        Niestety POlitycy w duzej mierze staraja sie kreowac podzialy, skłócać ludzi... Na tym im zależy, "budują elektorat i poparcie". We Wrocławiu też próbują, ale jak sam Huskowski przyznał - kampania Piechoty na fotel prezydenta to była kampania żeby rzucić kogoś na pożarcie. Słabi są i tyle. Dobrze że w warszawie nie zyjemy, bo tam tej POlityki ludzie mają powyżej uszu
    • jarmark2 Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 10:06
      No cóż takiego Zdrojewski zmodernizował we Wrocławiu???
      Tylko rynek i to "dzięki" powodzi. Jeżeli ktoś nie widzi pozytywnych zmian w ciągu 10 ostatnich lat, to polecam znakomitych specjalistów w dziedzinie okulistyki.
      • Gość: Kot Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.krt.net.pl 22.11.12, 17:29
        Zdrojewski odremontował Rynek PRZED powodzią.
    • virol75 10 lat wstarczyło aby Wrocław był Europejski 22.11.12, 10:08
      Dutkiewiczowi 10 lat wstarczyło aby Wrocław był Europejski! Brawo!!!!
    • sierpien08 Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz ni... 22.11.12, 10:12
      Podstawą rozwoju miasta są inwestycje : infrastrukturalne i kubaturowe. Niestety trzeba mieć na to pieniądze. Tak samo jak z mieszkaniem. I w tym zakresie uważam że prezydent Dutkiewicz jest słabiutki. Dlaczego ? Dlatego że ten proces musi być zrównoważony. Inwestycje trzeba dobierać starannie aby nie popaść w pętlę zadłużeniową. Dodatkowo należy dobierać sobie współpracowników odpowiedzialnych i kompetentnych. I w tym miejscu dygresja ; jaki Pan taki i sługa. Widzimy jacy są miejscy urzędnicy. To jak może być dobry prezydent ? Urzędnicy i inwestycje to wizytówka głowy miasta. A jak jest to widać i w urzędzie miejskim i w zdium i w inwestycjach. Dobry gospodarz postępuje inaczej niż obecny prezydent.
      • Gość: KtoKogo Re: Zdrojewski zmodernizował Wrocław. Dutkiewicz IP: *.31.21.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.12, 10:57
        Z tego co wiem, dług miasta to około 2 mld, a inwestycji we Wrocławiu w ostatnich latach, znacznie więcej. Wystarczy spojrzeć na podstawowe dane finansowe miasta i widać, ze nie ma problemu z obsługą długu. Pętli nie widać. Jak patrzę na inwestycje we Wrocławiu od paru lat, to absolutnie mam wrażenie zrównoważonego planowania. Pewnie zdarzają się jakieś przesunięcia, ale myśle, patrząc na Warszawę, ze naprawdę nie mamy na co narzekać.
        Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka