Dodaj do ulubionych

Dawne trasy

IP: *.media4.pl 01.08.04, 12:22
Interesuje mnie bardzo jak kiedyś jeździły tramwaje we Wrocławiu? Jakimi
trasami. Słyszałem, że 5 jeździła do Leśnicy, były jeszcze takie tramwaje jak
13 czy 18, 19. Piszcie, jeśli coś wiecie, interesuje mnie wszytko, co z tym
związane.
Obserwuj wątek
    • Gość: Curz Re: Dawne trasy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 12:58
      Gość portalu: #*#*#*#*#*#*# napisał(a):

> Interesuje mnie bardzo jak kiedyś jeździły tramwaje we Wrocławiu? Jakimi
      > trasami. Słyszałem, że 5 jeździła do Leśnicy, były jeszcze takie tramwaje jak
      > 13 czy 18, 19. Piszcie, jeśli coś wiecie, interesuje mnie wszytko, co z tym
      > związane.

Tak, 13 jezdzila na Robotnicza a potem krazyla po Grabiszynskiej, Hallera i
      Powstancow, podobnie jak dzis 14/24. 18 to nie pamietam jaka trasa, a 19 to
      jeszcze kilka lat temu jezdzila, Laczyla Park Poludniowy, przez Slezna,
      Dyrekcyjna, Kosciuszki z Ksiezem :) Albo kilka lat temu tez zamieniono trasy 4
      i 5. 5 jezdzila przez K Wieliego i Krupnicza, a 4 przez Skargi, Pilsudzkiego, a
      dzis na odwrot. Albo trasa 16, ktora byla juz x razy zmieniana. Pamietam tez,
      ze 8 kiedys przez Szewska jezdzila...
    • svarte_sjel Re: Dawne trasy 01.08.04, 17:17
      Gość portalu: #*#*#*#*#*#*# napisał(a):
      > Interesuje mnie bardzo jak kiedyś jeździły tramwaje we Wrocławiu? Jakimi
      > trasami. Słyszałem, że 5 jeździła do Leśnicy, były jeszcze takie tramwaje jak

Zapewniam cię, że _do_ Leśnicy nigdy tramwaje nie jeździły, bo linię zbudowano
      dobre parę lat po włączeniu jej do Wrocławia :^P

I nie, 5 nigdy nie jeździło _na_ Leśnicę. To osiedle "od zawsze" (czyli od
      zbudowania linii w 1949 roku) obsługiwane było linią 3, W latach 80. dodatkowo
      przedłużono tam 10.

Natomiast jak najbardziej linia 5 "od zawsze" (i podobnie jak przed wojną)
      łączyła południowo-wschodni kawałek miasta (czyli pierwotnie końcówke nieopodal
      zajezdni VIII, a od 1950 pętlę na Księżu Małym) z zachodem miasta,
      reprezentowanym przez pętlę "Pilczyce" na Kuźnikach (przed wojną kończyła nieco
      wcześniej na Gądowie). Zmieniono to dopiero pod koniec lat 80. gdy przekierowano
      ją na pętlę na Grabiszynie.

> 13 czy 18, 19. Piszcie, jeśli coś wiecie, interesuje mnie wszytko, co z tym
      > związane.

Ale o tym to można książkę napisać i to całkiem grubą...

Więc na razie tylko te, o które pytałeś:
      - 13 powstała wraz z pętlą przy Strzegomskiej (pętlę później przesunięto na
      Robotniczą) i łączyła ją z pętlą na Grabiszynku, trasą mniej więcej taką jak
      obecne 20. Była to typowa linia dla pracowników Pafawagu, podobnie jak
      późniejsze 119 i 20. Po zbudowaniu torowiska w obecnej Hallera między pętlą
      Grabiszynek a Grabiszyńską połączono linie 13 i 20 (do wtedy na trasie Pafawag -
      Oporów) w półokólną (analogicznie jak obecne 14 i 24). 13 pętlę objeżdżała
      lewoskrętnie (tak jak obecnie 24). Na początku lat 90. zrobiono małą zmianę i
      uruchomiono poraz drugi linię 24 łącząc ją tym razem z 14 w twór półokólny (jak
      do dzisiaj) i zmieniono przy tym trasy: 13 pojechała dawną trasę 20 na Oporów,
      20 dawną trasą 13 na Grabiszynek, a 16 została zabrana z Oporowa i przez kilka
      kolejnych lat co chwila zmieniała trasy. 1 lutego 1995 roku 13 została
      zlikwidowana (wraz z 16 i J) ze względu na zbyt małe napełnienia.
      - 18 to typowa linia-efemeryda. Z tego co mi wiadomo pojawiała się dwa razy:
      pierwszy raz na przełomie lat 50. i 60. na trasie Grabiszyn (cmentarz) - Rynek,
      wycięta w połowie lat 70. z okazji likwidacji torowisk w Rynku. Około połowy lat
      80. wraca na trasie Grabiszyn - Pilczyce, na której utrzymała się do początku
      lat 90.
      - 19 powstało (w podobnym okresie) na trasie Ślężna (pętli w Parku południowym
      jeszcze nie było, zamiast niej była końcówka na rogu Weigla) - Rynek. Ślężną
      obsługiwało do końca życia
      • Gość: perian Re: Dawne trasy IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.08.04, 19:38
        Po tegorocznych wakacjach pewnie dopiszemy do tej listy (linii stale
        zawieszonych) linie 21 i 23.
        • svarte_sjel Re: Dawne trasy 01.08.04, 20:00
          Gość portalu: perian napisał(a):
          > Po tegorocznych wakacjach pewnie dopiszemy do tej listy (linii stale
          > zawieszonych) linie 21 i 23.

Jeśli się wczytasz w to, co jest napisane w "Zintegrowanym Planie..." to wynika
          z tego, że i 21 i 23 _powinny_ powrócić.
          Natomiast nie wiadomo co będzie za rok, gdy skończy się praca firmy od "badania
          i reorganizacji"...
      • leo19 Re: Dawne trasy 01.08.04, 22:35
        svarte_sjel napisał:

> reprezentowanym przez pętlę "Pilczyce" na Kuźnikach

Ktoś mógłby przeprowadzić ankietę wśród mieszkańców Kuźnik, aby sprawdzić, jaki
        ich odsetek jest świadomych istnienia tramwaju na osiedlu :)
        • pluto10 Re: Dawne trasy 01.08.04, 22:43
          reprezentowanym przez pętlę "Pilczyce" na Kuźnikach

Z tego wynika,że Nowy Dwór ma tramwaje:),na Robotniczej:)
          To ciekawe od urodzenia mieszkam we Wrocławiu na Nowym Dworze i dzisiaj od
          svarte sjel dowiedziałem się,że na Kuźnikach są tramwaje.Czego to człowiek się
          nie dowiaduje:)))
          ------------------------------
          pluto10
          • leo19 Re: Dawne trasy 01.08.04, 22:52
            pluto10 napisał:

> Z tego wynika,że Nowy Dwór ma tramwaje:),na Robotniczej:)

Niee, to nie jest Nowy Dwór... A swoją drogą dobre pytanie, co tam formalnie
            jest, Grabiszynek, Szczepin...??

> To ciekawe od urodzenia mieszkam we Wrocławiu na Nowym Dworze i dzisiaj od
            > svarte sjel dowiedziałem się,że na Kuźnikach są tramwaje.Czego to człowiek
            się
            > nie dowiaduje:)))

Od svarte_sjela można dowiedzieć się wielu rzeczy, wywracających do góry nogami
            wiedzę przeciętnego wrocławianina :)
            • svarte_sjel Re: Dawne trasy 01.08.04, 23:22
              leo19 napisał:
              > Niee, to nie jest Nowy Dwór... A swoją drogą dobre pytanie, co tam formalnie
              > jest, Grabiszynek, Szczepin...??

To jest niegłupie pytanie.
              Według podziału na obręby geodezyjne to jest Grabiszyn (czyli na Grabiszynie są
              3 pętle tramwajowe), ale ten podział nie zawsze dobrze odzwierciedla topografię,
              więc może się okazać, że jest to coś innego.

> Od svarte_sjela można dowiedzieć się wielu rzeczy, wywracających do góry nogami
              > wiedzę przeciętnego wrocławianina :)

To niestety wynika z zatrważająco niskiego poziomu wiedzy przeciętnego
              wrocławianina o swoim mieście. Wielka to szkoda. A przed wojną tego nie było --
              nikt nie nazywał Popowic Gądowem, Pilczyc Kozanowem, Gaju czy Glinianek Hubami, itp.

Ale co się dziwić jeśli wielu ludziom się wydaje, że taki np. Sosnowiec jest na
              Śląsku...
        • Gość: co???? Re: Dawne trasy IP: *.proxy.aol.com 05.08.04, 06:21
          czy ktos mi wytlumaczy ta bzdure z petla pilczyce na kuznikach???????????
          • Gość: perian Re: Dawne trasy IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.08.04, 08:53
            Otwórz sobie porządną mapę z zaznaczonymi osiedlami i będziesz wiedział.
            Pętla "Pilczyce" jest na Kuźnikach. Podobnież pętla "Oporów" nie jest na
            Oporowie.
            • svarte_sjel Re: Dawne trasy 05.08.04, 09:22
              > Otwórz sobie porządną mapę z zaznaczonymi osiedlami i będziesz wiedział.
              > Pętla "Pilczyce" jest na Kuźnikach. Podobnież pętla "Oporów" nie jest na

Podobnie jak na Kuźnikach a nie Pilczycach jest np. Pilmet. Za to na Pilczycach
              (znajdujących się zresztą całkiem blisko, bo po drugiej stronie Lotniczej)
              znajduje się połowa blokowiska "Kozanów". Druga połowa oczywiście jest już na
              Kozanowie :^)

> Oporowie.

Kontunuując tę serię pętla "Klecina" jest na Krzykach, pętla "Krzyki" na Borku,
              pętla "Marino" wcale nie jest na Poświętnem, tylko na Ligocie, pętla Sępolno
              jest na Zalesiu (Sępolno jest po drugiej stronie ulicy) :^)
              Podobnie np. przystanek "Gaj" jest na Wojszycach, a stacja Wrocław-Gądów na
              Muchoborze Małym :^)
      • tomek854 Re: Dawne trasy 02.08.04, 01:40
        svarte_sjel napisał:
        > do dzisiaj) i zmieniono przy tym trasy: 13 pojechała dawną trasę 20 na Oporów,
        > 20 dawną trasą 13 na Grabiszynek, a 16 została zabrana z Oporowa i przez kilka
        > kolejnych lat co chwila zmieniała trasy. 1 lutego 1995 roku 13 została
        > zlikwidowana (wraz z 16 i J) ze względu na zbyt małe napełnienia.

Cos mi tu mieszasz... Gdzie to można sprawdzić bo nie bardzo coś takieog
        pamiętam, a mieszkam tam prawie ćwierć wieku w tych rejonach...

Za to zapomniałeś o jeszcze jednym malutkim szczególe... W roku 1997, po
        powodzi 13 powróciła na krótki czas...

Jeździła na trasie krzyki- hallera - grabiszyńska - pl. legionów - dw.
        świebodzki - podwale - sadowa - pl. legionow - grabiszynska i przez hallera na
        krzyki z powrotem :)

Wtedy tez 15 jezdzila bodajze z oporowa czy z grabiszynka na tarnogaj...
        Zasuwalem nia do szkoly :)
        • svarte_sjel Re: Dawne trasy 02.08.04, 09:42
          tomek854 napisał:
          > Cos mi tu mieszasz... Gdzie to można sprawdzić bo nie bardzo coś takieog
          > pamiętam, a mieszkam tam prawie ćwierć wieku w tych rejonach...

Na przykład w moich przepastnych archiwach :^P

> Za to zapomniałeś o jeszcze jednym malutkim szczególe... W roku 1997, po
          > powodzi 13 powróciła na krótki czas...

A tak, około miesiąca, zamiast 24 które jeździło wcześniej.

> Jeździła na trasie krzyki- hallera - grabiszyńska - pl. legionów - dw.
          > świebodzki - podwale - sadowa - pl. legionow - grabiszynska i przez hallera na
          > krzyki z powrotem :)

Nienienienienie.

Kursowało na trasie: [Robotnicza] - Legnicka - pl. 1. Maja - Krupnicza - pl.
          Legionów - Grabiszyńska - Hallera - Powstańców Śląskich - [Zajezdnia IV]

> Wtedy tez 15 jezdzila bodajze z oporowa czy z grabiszynka na tarnogaj...
          > Zasuwalem nia do szkoly :)

15: [Borek] - Powstańców Śląskich - Świdnicka - Piłsudskiego - Stawowa -
          Borowska - Gliniana - Hubska - Bardzka - Armii Krajowej - Tarnogajska - [Tarnogaj].
          OIDP we wrześniu, ale mogę się mylić a nie mam swoich archiwów przy sobie :^)

Wcześniej w lipcu taką samą trasą jeździło 2.

Kiepską masz pamięć ;^)
          Z Oporowa jeździło 22 i to jeszcze latem, więc do szkoły nią jeździć nie mogłeś.
    • jb.wroc Re: Dawne trasy 02.08.04, 03:53
      2 z Tarnogaju przez Piłsudskiego(Świerczewskiego), starymi torami Dąbrowskiego
      i Krasińskiego (na Dąbrowskiego są jeszcze widoczne) , Most Pokoju, Most
      Zwierzyniecki, Mickiewicza na Sępolno.
      8 z Krzyków na Kromera, później wydłużono na Kowale, a na Kromera jeździła
      szczytowa 6.
      17 dojeżdżała tylko do pętli przy Stadionie Olimpijskim.
      22 z pętli przy St.Olimpijskim przez Różyckiego(Młodej Gwardii),
      Pl.Grunwaldzki, Krasińskiego, Dąbrowskiego, Piłsudskiego, Powst.Śląskich i
      później skręcała chyba w Hallera(Przodowników Pracy), ale tego nie jestem
      pewien.
      • svarte_sjel Re: Dawne trasy 02.08.04, 10:04
        jb.wroc napisał:
        > 2 z Tarnogaju przez Piłsudskiego(Świerczewskiego), starymi torami Dąbrowskiego
        > i Krasińskiego (na Dąbrowskiego są jeszcze widoczne) , Most Pokoju, Most

Na Krasińskiego też leżą ;^)

> Zwierzyniecki, Mickiewicza na Sępolno.

Bardzo krótko w połowie lat 70.
        Tak w ogóle 2 zaczynała na trasie Piękna - Zoo, reszta trasy jak wyżej.

> 8 z Krzyków na Kromera, później wydłużono na Kowale, a na Kromera jeździła
        > szczytowa 6.

To jest bardziej skomplikowana historia.
        Najpierw na pętlę Kromera jeździła 6, drugą końcówkę miała na trójkącie na
        Muzealnej, a dojeżdżała tam przez pl. Solny. Później przerobiono ją na linię
        półokólną 6/8, w jedną stronę przez pl. Solny, a w drugą przez Świdnicką.
        Numer 8 był wcześniej zajmowany przez linię kursującą na Osobowice.
        Po wywaleniu relacji południkowych z Rynku trzeba było zgubić kierunek
        prawoskrętny i w ten sposób została sama 8, a 6 zostało później wykorzystane dla
        linii odciążającej 5 na trasie Księże Małe - Rynek.
        Jakoś na początku lat 80. czy pod koniec 70. (nie pamiętam) 6 wróciło jako
        uzupełnienie 8 (tak jak piszesz) i oba zostały przedłużone do pętli na Borku
        (numer 6 zwolnił się, bo po wywaleniu tramwajów z Rynku połączono ją z 3). Z
        czasem to 6 (i słusznie!) awansowało do linii całodziennej, a 8 stało się
        szczytowe. Zmieniło też trasę i pojechało przez pl. Dominikański.
        Wraz z początkiem wakacji 1995 roku wprowadzono zmiany: 2 pojechała na Borek
        zamiast 8, a 8 na Tarnogaj zamiast 2 (napełnienia 2 spadły po przedłużeniu rok
        wcześniej 145 i 146 na Gaj). W związku z tym dodano 8 kursy poza szczytem w
        skróconej relacji Tarnogaj - Kromera, zlikwidowano linię H (zbyt podobna trasa
        do nowej 2) i skierowano D na Klecinę (w zamian za H).
        A reszta to już powódź 1997 roku, po której 8 trafiła na objazd na obecną trasę
        i tak już została.

> 17 dojeżdżała tylko do pętli przy Stadionie Olimpijskim.

Dość długo.

> 22 z pętli przy St.Olimpijskim przez Różyckiego(Młodej Gwardii),
        > Pl.Grunwaldzki, Krasińskiego, Dąbrowskiego, Piłsudskiego, Powst.Śląskich i
        > później skręcała chyba w Hallera(Przodowników Pracy), ale tego nie jestem
        > pewien.

Petla na Grabiszynku. Dość krótko w połowie lat 70., ale i tak dłużej niż jej
        pierwotna trasa, bardzo zresztą ciekawa:
        FAT - Grabiszyńska - pl. Legionów - Piłsudskiego - pl. Orląt Lwowskich -
        Podwale - Świdnicka - Powstańców Śląskich - Hallera - FAT
        • almac Re: Dawne trasy 05.08.04, 15:46
          > To jest bardziej skomplikowana historia.
          > Najpierw na pętlę Kromera jeździła 6, drugą końcówkę miała na trójkącie na
          > Muzealnej, a dojeżdżała tam przez pl. Solny. Później przerobiono ją na linię
          > półokólną 6/8, w jedną stronę przez pl. Solny, a w drugą przez Świdnicką.
          > Numer 8 był wcześniej zajmowany przez linię kursującą na Osobowice.
          > Po wywaleniu relacji południkowych z Rynku trzeba było zgubić kierunek
          > prawoskrętny i w ten sposób została sama 8, a 6 zostało później wykorzystane
          dl
          > a
          > linii odciążającej 5 na trasie Księże Małe - Rynek.
          > Jakoś na początku lat 80. czy pod koniec 70. (nie pamiętam) 6 wróciło jako
          > uzupełnienie 8 (tak jak piszesz) i oba zostały przedłużone do pętli na Borku
          > (numer 6 zwolnił się, bo po wywaleniu tramwajów z Rynku połączono ją z 3). Z
          > czasem to 6 (i słusznie!) awansowało do linii całodziennej, a 8 stało się
          > szczytowe. Zmieniło też trasę i pojechało przez pl. Dominikański.
          > Wraz z początkiem wakacji 1995 roku wprowadzono zmiany: 2 pojechała na Borek
          > zamiast 8, a 8 na Tarnogaj zamiast 2 (napełnienia 2 spadły po przedłużeniu rok
          > wcześniej 145 i 146 na Gaj). W związku z tym dodano 8 kursy poza szczytem w
          > skróconej relacji Tarnogaj - Kromera, zlikwidowano linię H (zbyt podobna trasa
          > do nowej 2) i skierowano D na Klecinę (w zamian za H).
          > A reszta to już powódź 1997 roku, po której 8 trafiła na objazd na obecną
          trasę
          > i tak już została.
          >
          Trasa 6 i 8 wg. "Wrocław - przewodnik po dawnym i współczesnym mieście" - wyd.
          z 1963 roku:
          6 - KSIĘŻE MAŁE-Opolska-Krakowska-Traugutta-Krasińskiego-Al. Słowackiego-pl.
          Dzierżyńskiego-Stwosza-RYNEK (powrót: RYNEK-Oławska-....-KSIĘZE MAŁE)

8- KARŁOWICE-Boya Żeleńskiego-Kromera-Jedności Narodowej-Dubois-Pomorska-
          Grodzka-Kiełbaśnicza-pl. Solny-Nowotki-SĄDOWA (powrót: SĄDOWA-Świdnicka-pl.
          Teatralny-Szewska-Grodzka-Jedności Narodowej-....-KARŁOWICE).

Swoją drogą nie wiedziałem, że przez Żeleńskiego kiedyś jeździł tramwaj....
          • svarte_sjel Re: Dawne trasy 05.08.04, 16:19
            almac napisał:
            > Trasa 6 i 8 wg. "Wrocław - przewodnik po dawnym i współczesnym mieście" - wyd.
            [...]

A czy ja coś innego napisałem? :^)

> Swoją drogą nie wiedziałem, że przez Żeleńskiego kiedyś jeździł tramwaj....

Nie jeździł. Tak dawniej (zarówno przed wojną jak i jakiś czas po wojnie)
            opisywano pętlę "Kromera". I nie, pętla zawsze była w tym samym miejscu.

Skądinąd cokolwiek bym polemizował z "Karłowice" w tym opisie ;^)
            • Gość: perian Re: Dawne trasy IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.08.04, 22:53
              No wiadomo, wszyscy wiedzą, że jedyna pętla tramwajowa na Karłowicach to jest
              pętla "Zawalna". A Kromera to już Kowale ;)
              • svarte_sjel Re: Dawne trasy 05.08.04, 23:43
                > pętla "Zawalna". A Kromera to już Kowale ;)

Oj, z Kromera jest bliżej do Karłowic niż do Kowal :^)

Pętla Kromera znajduje się na Mirowcu.
            • almac Re: Dawne trasy 06.08.04, 04:02
              svarte_sjel napisał:

> almac napisał:
              > > Trasa 6 i 8 wg. "Wrocław - przewodnik po dawnym i współczesnym mieście" -
              > wyd.
              > [...]
              >
              > A czy ja coś innego napisałem? :^)
              A czy ja twierdzę, że napisaleś coś innego? Ja opisałem tylko dokladnie trasę 6
              i 8.
              >
              >
              > > Swoją drogą nie wiedziałem, że przez Żeleńskiego kiedyś jeździł tramwaj..
              > ..
              >
              > Nie jeździł. Tak dawniej (zarówno przed wojną jak i jakiś czas po wojnie)
              > opisywano pętlę "Kromera". I nie, pętla zawsze była w tym samym miejscu.
              >
              > Skądinąd cokolwiek bym polemizował z "Karłowice" w tym opisie ;^)
              Fakt, sprawa "mocno" dyskusyjna (a moje zdziwienie tramwajem na Żeleńskiego to
              była czysta "podpucha" :) )
          • Gość: almac napisał: Re: Dawne trasy IP: 213.199.196.* 05.08.04, 16:19
            > 8- KARŁOWICE-Boya Żeleńskiego-Kromera-Jedności Narodowej-Dubois-Pomorska-
            > Grodzka-Kiełbaśnicza-pl. Solny-Nowotki-SĄDOWA (powrót: SĄDOWA-Świdnicka-pl.
            > Teatralny-Szewska-Grodzka-Jedności Narodowej-....-KARŁOWICE).
            >
            > Swoją drogą nie wiedziałem, że przez Żeleńskiego kiedyś jeździł tramwaj....

Raczej nie jeździł, to musi być pomyłka w przewodniku.
      • martouf Re: Dawne trasy 05.08.04, 10:02
        Pamiętam, jak jeszcze jeździłem tą "dwójką" koło Poczty Głównej na Tarnogaj..

A z innej beczki to nie tak dawno na linii 20 czy 24 jeździł po Wrocławiu
        tramwaj niskopodłogowy, są gdzieś zdjęcia z tego "wydarzenia"? :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka