droch 05.08.13, 22:49 - Zenek, chcą rewitalizować Sobótkę! - Shit! - Ile im zaśpiewać, żeby się odwalili? 200 milionów? - Na wszelki wypadek wyceń prace na 500... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aagaj Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie przez ... 05.08.13, 23:06 w Jaworzynie zmiana kierunku jazdy, niby niewiele czasu, a poza tym wszystko dobrze, tylko spalinówka będzie jechać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Czy są dostępne jednostki elektryczno-spalinowe? IP: 156.17.33.* 06.08.13, 10:57 Tras o mieszanej trakcji, czyli zelektryfikowanych i nie zelektryfikowanych jest zapewne w Polsce sporo. Ciekawe, czy istnieją pociągi spalinowo-elektryczne przystosowane zarówno do zasilania zewnętrznego na linii zelektryfikowanej jak i do jazdy z napędem spalinowym podczas jazdy na linii niezelektryfikowanej? Minusem takiej konstrukcji jest większa masa z powodu wbudowania silnika diesla, a plusem - efektywne wykorzystanie trakcji. W pewnym sensie jest to rozszerzenie koncepcji autobusu hybrydowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elektryk Re: Czy są dostępne jednostki elektryczno-spalino IP: *.180.117.214.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 11:05 Elektryczne pociągi o tyłek potłuc ....tylko kable kradną . Ukradną i pociąg nie jedzie ...kicha . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Czy są dostępne jednostki elektryczno-spalino IP: 156.17.33.* 06.08.13, 11:16 Ale pociąg o mieszanym napędzie ZAWSZE pojedzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elektryk Re: Czy są dostępne jednostki elektryczno-spalino IP: *.180.117.214.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 11:18 No pojedzie...tylko po diabła ma wozić bez potrzeby transformatory ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Czy są dostępne jednostki elektryczno-spalino IP: 93.154.181.* 06.08.13, 15:57 Pociągi hybrydowe są drogie, więc nie bardzo opłacalne. Co do zniszczenia trakcji, to równie dobrze może ktoś ukraść paliwo ze zbiornika, nawalić silnik spalinowy etc. Czyste gdybanie. Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 nie tedy droga... 05.08.13, 23:15 i kolejny przyklad za zabieranie sie za sprawe od du-py strony. Problemem trasy przez Sobotke jest Wroclaw. Ta linia idzie przez miasto przecinajac na tym samym poziomie najwieksze i najbardziej ruchliwe ulice Wroclawia. Zaczynajac myslec o tej trasie zaczynamy od... puszczenia calego torowiska na wzniesieniu i estatkadami nad ulicami. NIE MA INNEJ OPCJI. Dopiero potem mowimy o modernizacji linii do Sobotki. Nie wspominajac o Warszawie, miasta takie jak Poznan, Szczecin, Krakow stawiaja na budowe BEZKOLIZYJNYCH skrzyzowan juz miedzy ulicami a torowiskami tramwajowymi podczas gdy we Wroclawiu nadal mysli sie o skrzyzowaniu na jednym poziomie ulic, pociagow i "szybkich" tramwajow PLUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H0 Re: nie tedy droga... IP: *.man.tk-internet.pl 05.08.13, 23:53 Problemem lini przez Sobótke sa i też ludzie , którzy nauczeni latami jeździć szybszą komunikacją samochodową będą ją w dalszym ciągu wybierali. Przykład prosty szynobus do Trzebnicy prawie zawsze pustawy jeździ bo autobusy z Nadodrza jeżdżą za tańszą kase i po głównych miejscowościach wzdłuż DK5 do Trzebnicy.Ogólnie Świdnica miała pecha przy projektowaniu trasy w 18,19?? wieku, ponieważ była miastem fortecznym i w tamtejszym czasie linia zamiast do wałbrzycha przez Świdnice została wybudowana przez Jaworzyne Śl. A późniejsze zbudowanie lini przez Sobótke do Świdnicy było efektem zapotrzebowania w uwczesnych czasch na dosyć rozbudowaną komunikacje. i jej zapotrzebowanie przez Ludność i zakłady znajdujące się wzdłuż tej lini i nigdy nie była ona jakimś tam głównym szlakiem kolei żelaznej tylko taką dojazdową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: nie tedy droga... IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.13, 00:05 > Przykład pros > ty szynobus do Trzebnicy prawie zawsze pustawy jeździ Chyba nigdy nie jechałeś do Trzebnicy... Proponuję ranny kurs do Wrocławia, a po południu powrót. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: nie tedy droga... 06.08.13, 11:45 powiedz to mieszkańcom Ramiszowa, Pasikurowic, Siedlca i Godzieszowej , Brochocina ! nie mówiąc już o zadowolonych gościach Miłocina !!! jadących na winko ;) czy każdy żyje przy trasie na Poznań ? Odpowiedz Link Zgłoś
history5 Re: nie tedy droga... 06.08.13, 12:44 Gość portalu: H0 napisał(a): > Problemem lini przez Sobótke sa i też ludzie , którzy nauczeni latami jeździć s > zybszą komunikacją samochodową będą ją w dalszym ciągu wybierali. Przykład pros > ty szynobus do Trzebnicy prawie zawsze pustawy jeździ bo autobusy z Nadodrza je > żdżą za tańszą kase i po głównych miejscowościach wzdłuż DK5 do Trzebnicy.Ogóln > ie Świdnica miała pecha przy projektowaniu trasy w 18,19?? wieku, ponieważ była > miastem fortecznym i w tamtejszym czasie linia zamiast do wałbrzycha przez Świ > dnice została wybudowana przez Jaworzyne Śl. A późniejsze zbudowanie lini przez > Sobótke do Świdnicy było efektem zapotrzebowania w uwczesnych czasch na dosyć > rozbudowaną komunikacje. i jej zapotrzebowanie przez Ludność i zakłady znajdują > ce się wzdłuż tej lini i nigdy nie była ona jakimś tam głównym szlakiem kolei ż > elaznej tylko taką dojazdową. W 18 i 19 wieku Świdnica nie była fortecznym miastem ani ważnym w regionie Powstanie linii Wrocław Wałbrzych - było spowodowane tym że Wałbrzych był miastem ważnym dla regionu ze względów ekonomicznych - Kopalnie - Huty- Elektrownie i Gazownie Mało kto wie że taki Wałbrzych zaopatrywał Wrocław w czasie wojny w prąd - węgiel był potrzebny całemu regionowi dolnośląskiemu - podobnie było z gazem - Świdnica zawsze przez wieki uzależniona była ekonomicznie od Wałbrzycha i Wrocławia stąd taka decyzja odnośnie kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: nie tedy droga... IP: 93.154.181.* 06.08.13, 16:03 Więc co stało na przeszkodzie poprowadzeniu linii do Wałbrzycha przez Świdnicę? Długość praktycznie ta sama, brak przeszkód terenowych, dzięki temu Świdnica miałaby nie tylko dobre połączenie z Wrocławiem, ale także z owym "ważnym dla regionu ze względów ekonomicznych" Wałbrzychem. Przy tym Świdnica wcale nie była takim "małym miastem", 14 tys. mieszkańców w 1863 r. to dwa razy więcej, niż wówczas liczył Wałbrzych (7 tys.). Odpowiedz Link Zgłoś
history5 Re: nie tedy droga... 06.08.13, 19:06 Gość portalu: Lord napisał(a): > Więc co stało na przeszkodzie poprowadzeniu linii do Wałbrzycha przez Świdnicę? > Długość praktycznie ta sama, brak przeszkód terenowych, dzięki temu Świdnica m > iałaby nie tylko dobre połączenie z Wrocławiem, ale także z owym "ważnym dla re > gionu ze względów ekonomicznych" Wałbrzychem. Przy tym Świdnica wcale nie była > takim "małym miastem", 14 tys. mieszkańców w 1863 r. to dwa razy więcej, niż w > ówczas liczył Wałbrzych (7 tys.). Masz złe dane bo kiedy kolej budowano w Wałbrzychu miasto liczyło jakieś 20 tyś mieszkańców, więc i tak był Wałbrzych większym miastem niż Świdnica. Ludność Świdnicy w 1939 roku to 39 052 a Wałbrzych w 1939 miał 64 136. Kolej dla Wałbrzych nie tylko była potrzebna do celów ekonomicznych ale w pobliżu Wałbrzycha znajdowały się ważne uzdrowiska. Czemu nie doprowadzono kolei do Świdnicy, to proste bo się nie opłacało, Świdnica nie była do niczego nikomu potrzebna stąd też nie wybudowano kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: nie tedy droga... IP: 93.154.158.* 06.08.13, 20:18 Mam dobre dane. Linie kolejową do Wałbrzycha Głównego doprowadzono w 1867 r. Dane o liczbie mieszkańców pochodzą ze "Słownika Geografii Turystycznej Sudetów". Na co komu podajesz dane późniejsze o 70 lat? Oj, chyba trollujesz, kolego, a taki z ciebie znaffca historii jak z osła myśliciel. Zgaduję: jesteś słoikiem ze Świdnicy, który przeniósł się do Wrocławia z podświdnickiej wsi i teraz ujada na miasto, pod którym dawniej mieszkał, lecząc w ten sposób osobiste kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
history5 Re: nie tedy droga... 06.08.13, 21:18 Gość portalu: Lord napisał(a): > Mam dobre dane. Linie kolejową do Wałbrzycha Głównego doprowadzono w 1867 r. Da > ne o liczbie mieszkańców pochodzą ze "Słownika Geografii Turystycznej Sudetów". > Na co komu podajesz dane późniejsze o 70 lat? Oj, chyba trollujesz, kolego, a > taki z ciebie znaffca historii jak z osła myśliciel. Zgaduję: jesteś słoikiem z > e Świdnicy, który przeniósł się do Wrocławia z podświdnickiej wsi i teraz ujada > na miasto, pod którym dawniej mieszkał, lecząc w ten sposób osobiste kompleksy > ? Podaje dane ze spisu powszechnego a w latach 70 to Wałbrzych liczył 125 200 osób a Świdnica w 1970 47 673 osób (spis powszechny). Jest różnica prawda ale i tak ekonomicznie Świdnica się do niczego nie nadawała i nie nadaje, dlatego nie ma połączenia kolejowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze IP: 93.154.160.* 06.08.13, 01:20 Wielka burza w szklance wody i wiele szumu o nic. Dobre połączenie do Świdnicy JUŻ JEST, tylko trzeba umieć je wykorzystać. Pociąg elektryczny do Wałbrzycha co 2 godziny, 5 minut na przesiadkę i odjeżdża szynobus do Świdnicy (- Dzierżoniowa/Kamieńca Ząbkowickiego/Kłodzka). Piękny takt, połączenie nie dłuższe niż bezpośrednio (zmiana kierunku jazdy szynobusu w Jaworzynie to też strata czasu co najmniej 5 min.), nakłady praktycznie zerowe. A i tak szybciej niż przez Sobótkę. Szynobus, który 90% trasy będzie jechał na linii zelektryfikowanej, z powodzeniem mógłby jeździć gdzieś indziej, nawet częściej na trasie Jaworzyna Śl. - Świdnica , zamiast kilku kursów na dobę. Budowa łącznicy niewiele daje - kilka minut zaoszczędzonego czasu nie warte jest wydanych milionów. Lepiej zrobić lepszy remont na linii do Jeleniej Góry i efekt będzie ten sam, a skorzysta więcej pasażerów. Ale w Polsce wolimy wywalać miliony na inwestycje, co do których i tak małe są szanse, że dużo ludzi będzie z nich korzystać, niż dobrze zorganizować to co mamy. W Czechach przesiadka jest na każdej stacji węzłowej i nikt nie narzeka, a kolej funkcjonuje nieporównywalnie lepiej niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Koleją do Świdnicy. Przez Sobótkę IP: *.147.67.136.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 09:28 Wiem juz z doświadczenie że skoro Niemcom kiedyś chciało się robić połączenie z Sobótką to znaczy ze to jest opłacalne . Najprostsze jest najtańsze . Po drugie skoro nie ma pieniędzy na modernizacje czegoś co kiedys juz wielkim trudem wybudowano to ...niech sprzedadzą nowy stadion , jeszcze puki nowy i nie zniszczony a te pieniądze przeznaczyć na modernizację lini kolejowych w taki sposób aby służyły mieszkańcom regionu . Czy ktoś prywatnie jadąc do Krakowa wybiera drogę przez Łodź ? chyba nie....tylko w porąbanych głowach urzędasów mogą powstawać takie pomysły że na okrągło jest szybciej i taniej . Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: Koleją do Świdnicy. Przez Sobótkę 06.08.13, 10:10 @Max, nie wiem, czy zauważyłeś, kiedy Niemcy to połączenie uruchamiali. Nie wiem, czy zauważyłeś pewne przemiany w transporcie w ostatnim stuleciu. Coś takiego, co nazywa się samochód się rozpowszechniło. Co do stadionu z kolei to proponuję się rozeznać w strukturze samorządu terytorialnego w Polsce. Stadion jest własnością miasta Wrocław, pociąg jest uruchamiany przez samorząd wojewódzki. To niezupełnie to samo. Po trzecie wreszcie - rozumiem że czytanie ze zrozumieniem boli, ale urzędas, którego krytykujesz szacuje prawdopodobieństwo jeżdżenia na około na 0. W grę wchodzi całkiem prosta droga z Wrocławia przez Jaworzynę do Świdnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max z Sobótki do Wrocławia IP: *.158.216.64.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 10:47 Bnch , wyobraź sobie że zauważyłem bo nawet na to się powołałem . Zauwałżyłem nawet to że w twoim myśleniu jest idea zlikwidowania komunikacji zbiorowej , miejskiej i innej bo przecież każdy może sobie kupić samochód . Symbol niby postępu . Re Stadion . Wyobraź sobie że w dupie mam w jakiej strukturze jest stadion . Czy on nalezy do Japończyków albo kogoś z plenienia Bunga- bunga że nie można sie porozumiec w imię wspólnego dobra ..tylko trzeba chcieć . W/g ciebie z innym urzędnikiem nie można sie porozumieć ? to może jest sygnał żeby zmienić urzędników ? pomyśl ! Po trzecie mam mapę z której wynik a że z Wrocławia do Sobótki wcale nii jest bliżej przez Jaworzynę ...to samo dotyczy kierunku Sobótka Wrocław .:) Ale o tym pisałem wcześniej że NIemcy już zbudowali odcinek Wrocław Sobótka bo to prostsze rozwiazanie dla mieszkańców obu miast . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: z Sobótki do Wrocławia IP: 93.154.181.* 06.08.13, 15:45 Gość portalu: Max napisał(a): > Bnch , wyobraź sobie że zauważyłem bo nawet na to się powołałem . Zauwałżył > em nawet to że w twoim myśleniu jest idea zlikwidowania komunikacji zbio > rowej , miejskiej i innej bo przecież każdy może sobie kupić samochód . > Symbol niby postępu . Nie zauważyłem, żeby ktoś tu postulował zlikwidowanie komunikacji zbiorowej w ogóle. > Re Stadion . Wyobraź sobie że w dupie mam w jakiej strukturze jest stadion > . Czy on nalezy do Japończyków albo kogoś z plenienia Bunga- bunga że ni > e można sie porozumiec w imię wspólnego dobra ..tylko trzeba chcieć . W/g > ciebie z innym urzędnikiem nie można sie porozumieć ? to może jest sygnał > żeby zmienić urzędników ? pomyśl ! Ty masz w dupie, a podział samorządowy inwestycji jest kluczową rzeczą. Ignorancja nie usprawiedliwia pisanie bzdur > Po trzecie mam mapę z której wynik a że z Wrocławia do Sobótki wcale nii j > est bliżej przez Jaworzynę ...to samo dotyczy kierunku Sobótka Wrocław .:) > Ale o tym pisałem wcześniej że NIemcy już zbudowali odcinek Wrocław Sobót > ka bo to prostsze rozwiazanie dla mieszkańców obu miast . Przez Sobótkę jest bliżej odległościowo, a przez Jaworzynę - czasowo. To drugie ma większe znaczenie. Niemcy zbudowali wiele linii kolejowych, w dobie transportu samochodowego lokalne linie likwiduje się na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: z Sobótki do Wrocławia IP: *.31.241.125.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 17:02 Lord : Nie zauważyłem, żeby ktoś tu postulował zlikwidowanie komunikacji zbiorowej w ogóle. Czytanie ze zrozumieniem sie kłania . Lord : Ty masz w dupie, a podział samorządowy inwestycji jest kluczową rzeczą. Ignoran cja nie usprawiedliwia pisanie bzdur. Dla mnie kluczową rzeczą jest sprawna obsługa przez samorząd i rząd a nie sielskie trwanie w bzdurnych przepisach . Nie zarzucaj ignorancji komuś kogo nie rozumiesz swoim rozumkiem tygrysku . Do Lorda Tygryska ....jeśli jest przez Sobótkę najbliżej to dlaczego jeszcze nie jest zrobione żeby było korzystnie czasowo ? Co w tym przeszkadza ? Zaczynam nabierać przekonanie że urzędujący ludzie są twojego pokroju , bez wyobraźni....zobaczysz za kilka lat Sobótka na tyle sie rozbuduje że stanie się małą sypialnią dla Wrocławia . I ruch w tym kierunku się spotęguje . I tak już wielu ludzi z Wrocławia pobudował o się pod miastem i ma problemy z dojazdem . Tego procesu nie powstrzyma się , tym bardziej w momencie w którym w Sobótce można kupić mieszkania znacznie taniej niż we Wrocławiu . Chociażby z tego powodu warto zmodernizować lub nawet wybudować nowe połączenie bezpośrednie kolejowe ...nich to będzie kolej podmiejska lub regionalna ..mnie to rybka jak sie nazywa . Idą jest najkrótszą drogą , tanio i szybko przewieźć ludzi z miasta W do miasta S tylko po to aby odciążyć drogi i usprawnić transport ludzi .Bez polityki , bez bicia piany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: z Sobótki do Wrocławia IP: 185.4.214.* 06.08.13, 18:27 "Dla mnie kluczową rzeczą jest sprawna obsługa przez samorząd i rząd a nie sielskie trwanie w bzdurnych przepisach . Nie zarzucaj ignorancji komuś kogo nie rozumiesz swoim rozumkiem tygrysku ." Wymagasz sprawnej obsługi, a nie rozróżniasz kompetencji różnych organów samorządowych. Może najpierw warto przyswoić podstawy, bo to ty udowadniasz, że nie rozumiesz istoty rzeczy, tygrysku. "jeśli jest przez Sobótkę najbliżej to dlaczego jeszcze nie jest zrobione żeby było korzystnie czasowo ? Co w tym przeszkadza ?" Choćby to, że ta linia nie jest magistralną i zwyczajnie nie opłaca się w nią inwestować tyle, co w linię go Jeleniej Góry. "zobaczysz za kilka lat Sobótka na tyle sie rozbuduje że stanie się małą sypialnią dla Wrocławia ." Nie rozśmieszaj mnie. Prędzej wszystkie szczury z niej pouciekają i będzie straszyć pustostanami. "I tak już wielu ludzi z Wrocławia pobudował o się pod miastem i ma problemy z dojazdem ." To jeszcze nie jest powód, żeby doprowadzać kolej do każdej wioski. "Tego procesu nie powstrzyma się , tym bardziej w momencie w którym w Sobótce można kupić mieszkania znacznie taniej niż we Wrocławiu ." I co z tego? Mieszkanie w Pierdziszewie Małym koło Zawidowa są jeszcze tańsze. I linia kolejowa też jest - w dobrym stanie. Tylko nikomu nie opłaca się uruchamiać tam pociągów. "Chociażby z tego powodu warto zmodernizować lub nawet wybudować nowe połączenie bezpośrednie kolejowe ..." Kup sobie kolejkę piko i projektuj "sieci aglomeracyjne" za własne pieniądze. "Idą jest najkrótszą drogą , tanio i szybko przewieźć ludzi z miasta W do miasta S tylko po to aby odciążyć drogi i usprawnić transport ludzi .Bez polityki , bez bicia piany." Żeby tę linię przebudować do standardów takich, żeby możliwe były szybkie połączenia, potrzebne są setki milionów. Nikt nie będzie tyle wykładał, żeby jedno kilkutysięczne miasteczko miało połączenie kolejowe. Zwyczajnie nie wiesz, o czym piszesz, wielkie szczęście że wśród władz samorządowych nie zasiadają tacy jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: z Wrocławia do Sobótki IP: *.146.111.103.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 19:57 Stary że też ci sie chciało tak punktować ? Uderzyłem w czuły punk ? Jaki masz interes negować wszystko ? Czyżbyś był jednym z nieudolnych urzędników ? Mam swoje zdanie , wypowiedziałem je i uzasadniłem bez obrażania kogokolwiek . Nie zgadzasz sie twoja sprawa . Możesz mieć inne zdanie . Ale zdrowego rozsądku nigdy nie zakrzyczysz choć byś bardzo chciał . Jazda przez Jaworzynę do Sobótki jest głupotą ! Tego też nie zmienisz . Nie zmienisz też tego że można szybciej i bliżej . Urzędnicy są od tego żeby główkowali jak to zrobić ! Niemiec potrafił , mimo że kiedy to budował nie miał takiej techniki jak dzisiaj . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: z Wrocławia do Sobótki IP: 93.154.158.* 06.08.13, 20:22 A on ma swoje zdanie. Oburzasz się, bo uderzył w czuły punkt? > Jazda przez Jaworzynę do Sobótki jest głupotą ! Tego też nie zmienisz > . Nie zmienisz też tego że można szybciej i bliżej . Ale nie potrafisz tego uzasadnić. Wiesz, ile jest warty taki pogląd? Nic. > Urzędnicy są od tego żeby główkowali jak to zrobić ! No i pogłówkowali. Że najbardziej ekonomicznie będzie przez Jaworzynę Śląską. > Niemiec potrafił , mimo że kiedy to budował nie miał takiej techniki jak > dzisiaj . Pewnie o tym nie wiesz, ale wtedy nie było dróg i komunikacji autobusowej. Kolej wówczas była jedynym masowym środkiem transportu. Czasy się zmieniają, a wraz z nimi realia ekonomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: z Wrocławia do Sobótki IP: *.180.43.59.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 20:36 Wiem ..Ty jesteś najlepszy i wiesz wszystko najlepiej :) Wiem że kiedys do Wałbrzycha autem jechałem 40 minut a teraz jadę minimum 90 minut . Wiem że drogi na tym odcinku są przeładowane i bedą jeszcze bardziej . To mi wystarcza aby mieć swoje odrębne zdanie . To co dzieje się z koleją w chwili obecnej jest chore . JA mówię ze nie chce uczestniczyć dalej w tej głupocie. Jeśli chcesz to możesz , nie zabraniam ci tego żeby jeżdzić do Sobótki przez Jaworzyne nawet samochodem na wstecznym ale mnie do tego nie namówisz :) Ja widocznie chodziłem do innej szkoły i innej ekonomii mnie nauczono . Ale nie rozumiem co mam ci uzasadniać , przecież widać na mapie gdzie Sobótka a gdzie Jaworzyna :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: z Wrocławia do Sobótki IP: *.free.aero2.net.pl 06.08.13, 22:58 Gość portalu: Max napisał(a): > Wiem ..Ty jesteś najlepszy i wiesz wszystko najlepiej :) Za to ty jesteś najgorszy i wiesz wszystko najgorzej :) > Wiem że kiedys do Wałbrzycha autem jechałem 40 minut a teraz jadę minim > um 90 minut . Taaa, pewnie helikopterem. > Wiem że drogi na tym odcinku są przeładowane i bedą jeszcze > bardziej . To mi wystarcza aby mieć swoje odrębne zdanie . To co dzieje się > z koleją w chwili obecnej jest chore . Drogi powstają nowe, pewnie nie zauważyłeś łącznika ze Świdnicy do A4. > JA mówię ze nie chce uczestniczyć dalej w tej głupocie. Jeśli chcesz to mo > żesz , nie zabraniam ci tego żeby jeżdzić do Sobótki przez Jaworzyne naw > et samochodem na wstecznym ale mnie do tego nie namówisz :) Ja widocznie cho > dziłem do innej szkoły i innej ekonomii mnie nauczono . Co ty bredzisz? Chyba pomyliła ci się Sobótka ze Świdnicą. Do Sobótki pociągów nie będzie, bo jest to nieopłacalne. Pogódź się z tym. A o ekonomii nie masz bladego pojęcia, co widać na załączonym obrazku. > Ale nie rozumiem co mam ci uzasadniać , przecież widać na mapie gdzie Sob > ótka a gdzie Jaworzyna :D No właśnie nie wiem, co ty próbujesz uzasadniać... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: z Sobótki do Wrocławia IP: *.180.43.59.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 20:19 Kiedy ja właśnie chce żeby za moje pieniądze nie jeździć do Sobótki na około tylko na skróty :D I nie piko.....ale kupię se Pendolino . Piko to przeżytek taki jak ty ..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: z Sobótki do Wrocławia IP: 93.154.158.* 06.08.13, 20:33 Nie rozumiesz, że najszybsza trasa jest przez Jaworzynę? A to, że ty chcesz sobie jeździć inaczej, to jeszcze nie powód, żeby inwestować setki milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: z Sobótki do Wrocławia IP: *.180.43.59.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 20:45 Ale co mam rozumieć ? widać na mapie jak jest . O czym ty mówisz ? Ale fakt jest taki że nie mogę zrozumieć jak dłuższa trasa może być uważana za krótszą i szybszą :) nie widzisz w tym śmieszności ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: z Sobótki do Wrocławia IP: *.free.aero2.net.pl 06.08.13, 23:00 A jednak może być. Prawda, że cuda? Jak jedziesz pociągiem do Warszawy, to pewnie też nie zdajesz sobie sprawy, że szybciej dojeżdżasz dłuższą trasą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: z Sobótki do Wrocławia IP: *.158.216.72.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.08.13, 08:29 Czemu uważasz że nie zdaje sobie sprawy ? Kolejny mądrala co to wie najlepiej od wszystkich . Palant jesteś i tyle . Bezrefleksyjnie łykasz głupotę i szczycisz sie tym jeszcze . Weź najlepiej pierdzielnij się łbem o ścianę zeby ci sie rozjaśniło że dłuższa trasa jest szybsza tylko z powodu głupoty a nie z tego że jest bliżej . Ja wolę krótszą trase i szybszą . A jak cię to boli to dobrze...nich cię szlag trafi . A dla Świdnicy zbudować co chcą , kolej , lotnisko , autostradę kolejkę linową i nawet wyciąg narciarski .uwolnić orkę . Świdnica na stolice Polski ! O! No że też każdy ma teraz dostęp do internetu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: z Sobótki do Wrocławia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.13, 12:28 > Bezrefleksyjnie łykasz głupotę i szczycisz sie tym jeszcze . > Weź najlepiej pierdzielnij się łbem o ścianę zeby ci sie rozj > aśniło że dłuższa trasa jest szybsza tylko z powodu głupoty a nie z tego > że jest bliżej . po twoim przypadku wyraźnie widać, że głupota nie boli. szkoda, że tak publicznie się z tym rozgłaszasz. a wyjaśnienie tego fenomenu jest proste - do jaworzyny pociąg pojedzie 120 km/h, bo ta trasa jest do takich prędkości przystosowana (stan torowiska plus elementy bezpieczeństwa, strzeżone przejazdy itd). maksymalna szlakowa na trasie przez sobótkę, nawet po restauracji trasy nie przekraczałaby 60 km/h. więc nawet mimo dłuższej trasy, pociąg przez jaworzyne pojedzie szybciej, a więc podróż potrwa krócej. dokładnie tak samo jak z warszawą przez poznań, gdzie od poznania wpada się na magistralę 160 km/h i jedzie się szybciej, niż 1-00 km/h na tej krótszej trasie. 10 lat temu pociąg z wrocławia do sobótki jechał mniej więcej godzinę. a co dopiero do świdnicy ... > Ja wolę krótszą trase i szybszą . to tylko w erze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sorgenamMorgen Re: Koleją do Świdnicy. Przez Sobótkę IP: *.msz.gov.pl 06.08.13, 10:57 @bnch Nie wiem jednak, czy Pan zauważył przemiany w ostatnich latach w Europie Zachodniej; nowoczesny transport szynowy staje się coraz bardziej powszechny, większe nakłady przeznacza sie na rozwiązania dotyczące połaczeń kolejowych, renesans przeżywa tez transport wodny. Już nie wspominam nawet o znaczeniu kolei dla transportu towarów, także jeśli chodzi o aspekt ekologiczny, choć przede wszystkim ekonomiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Koleją do Świdnicy. Przez Sobótkę 06.08.13, 11:33 > Już nie wspominam nawet o ... Dziwny jest ten nasz język w którym aby o czymś wspomnieć używa się powyższego zwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Koleją do Świdnicy. Przez Sobótkę IP: 93.154.181.* 06.08.13, 15:47 Gość portalu: sorgenamMorgen napisał(a): > @bnch Nie wiem jednak, czy Pan zauważył przemiany w ostatnich latach w Europie > Zachodniej; nowoczesny transport szynowy staje się coraz bardziej powszechny... Zapomniałeś o jednym: dotyczy to tylko magistrali dalekobieżnych. Lokalne linie likwiduje się wszędzie, ostatnio nawet w Czechach. Czesi wyliczyli, że koszt puszczenia na danej trasie motoraka jest trzykrotnie wyższy niż autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Koleją do Świdnicy. Przez Sobótkę IP: *.31.241.125.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 16:40 A w Londynie kolej podmiejska sprawdza się dobrze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ub40 Re: Koleją do Świdnicy. Przez Sobótkę IP: *.free.aero2.net.pl 06.08.13, 16:59 Nie porównuj Londynu do Wrocławia i aglomeracji londyńskiej do podwrocławskich wiosek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Koleją do Świdnicy. Przez Sobótkę IP: *.31.241.125.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 17:08 A czemu do Londynu nie można a do Czech juz jest cacy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Koleją do Świdnicy. Przez Sobótkę IP: 185.4.214.* 06.08.13, 18:28 To może od razu do Nowego Jorku? Odpowiedz Link Zgłoś
history5 Re: Koleją do Świdnicy. Przez Sobótkę 06.08.13, 19:10 Gość portalu: z napisał(a): > A w Londynie kolej podmiejska sprawdza się dobrze . Londyn to nie Świdnica a Świdnica to nie Londyn. Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze 06.08.13, 10:06 Nie że się @Lordzie czepiam, ale Wałbrzych jest w drugim kierunku niż Wrocław. Nie wiem, jak Ty to liczyłeś, ale nie ma szans, żeby z Wrocławia przez Wałbrzych do Świdnicy było szybciej, niż przez Jaworzynę do Świdnicy. Do Wałbrzycha Miasto jedzie się z Głównego ponad 1,5 h. Do Świdnicy z przejściem maszynisty będzie się jechało w godzinę. To świetny pomysł, a PKP przez lata straciła mnóstwo pieniędzy, bo to połączenie - o czym świadczy przykład Guliwera - jest bardzo potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dróżniczka Nie popadajmy w kompleksy IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.13, 13:09 Śmiech na sali czy Świdnica to jest wielkie miasto ? czy Świdnica to jest ważne miasto ? no sorry ale Świdnica jest jednym z mniejszych miast na Dolnym Śląsku blisko Wałbrzycha i Wrocławia, Świdnica jest mało znaczącym miastem na Dolnym Śląsku ani to turystyka ani to uzdrowisko, ani nie ma tam jakiś ważnych zakładów, jest tutaj łącznik drogowy do Wrocławia do Wałbrzycha też się dojedzie spokojnie i do Czech. Więc po cholerę jakieś pociągi i wydawanie kasy w błoto żeby zaspokoić kompleksy ludzi z pipidówki, sorry ale nie tędy droga. Dla kilku ludzi ze Świdnicy buduje się nowe torowiska, nowy dworzec a tysiące ludzi w Polsce jeździ w syfie z robakami po złych torowiskach, nie mówiąc o opóźnieniach godzinnych. Ze Świdnicy do Wrocławia i Wałbrzycha są drogi jeżdżą autobusy i busy, ludzie mają auta i nie cała mała Świdnica jeździ do Wrocławia czy Wałbrzycha. Więc nie ma potrzeby uruchamiania takiej trasy. Kiedyś budowano trasy i puszczano pociągi bo nie było aut i nie było autobusów i mniej było dróg dziś jest inaczej są busy, autobusy, ludzie mają auta a Świdnica nie jest wielka nie mieszka tam dużo ludzi, nie ma tam uzdrowisk ani turystyki i nie wszyscy ze Świdnicy mają potrzebę jazdy do Wrocławia. Nie popadajmy w paranoję i kompleksy, bo nie tędy droga, za chwilę się świdniczanie obudzą że chcą lotnisko i kosmodrom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutek Re: Nie popadajmy w kompleksy IP: *.180.51.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 13:45 No to powiedz którędy droga ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dróżniczka Re: Nie popadajmy w kompleksy IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.13, 14:45 Dk35 lub łącznik i autobusem, busem własnym samochodem, w Świdnicy nie mieszka dużo ludzi nie wszyscy jeżdżą do Wrocławia, koszt budowy dworca i trasy kolejowej jest wysoki to samo utrzymanie dla paru ludzi jest zbyt wysokie aby utrzymać to. Ludzie w Polsce z dużych miast gdzie tysiące osób jeździ pociągami mają fatalne warunki, jadą w brudzie i karaluchami i nie wiadomo z czym jeszcze, opóźnienia pociągów są wielkie, ludzie są pakowani jak sardynki do jednego wagonu w dużych miastach, a tutaj w Świdnicy marzy im się kolej dla kilku osób i zadowoleniu swoich kompleksów. Tak jak piszę małe miasto, nie wszyscy jeżdżą do Wrocławia, a tym bardziej że Świdnica jest koło Wałbrzycha i Wrocławia i śmiało ludzie ze Świdnicy mogą dojechać autobusem, busem, autami. Świdnica to nie metropolia ani uzdrowisko ani miasto turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziamdziak Re: Nie popadajmy w kompleksy IP: *.180.51.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 15:21 Aha to dlatego że jest syf w pociągach PKP ? dobry argument na początek 21 wieku ;( Odpowiedz Link Zgłoś
history5 Re: Nie popadajmy w kompleksy 06.08.13, 19:16 Gość portalu: Dziamdziak napisał(a): > Aha to dlatego że jest syf w pociągach PKP ? dobry argument na począt > ek 21 wieku ;( Może nie dlatego ale są ważniejsze sprawy niż budowa do Świdnicy kolei, każdy wie że Świdnica to jest mała wioska pomiędzy Wałbrzychem a Wrocławiem, każdy zdaje sobie sprawę że są ważniejsze rzeczy do zrobienia, chociaż by wyeliminować brudny tabor aby ludzie godnie jeździli z wielkich miast. Pchanie w jakieś miasteczko typu Świdnica kolei i kasy jest nie do pomyślenia, każdy zdrowy człowiek wie że w Świdnicy nic nie ma, a Świdnica od tego nie urośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziamdziak Re: Nie popadajmy w kompleksy IP: *.158.216.174.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 20:07 Gościu łyknij coś na uspokojenie. Ja wypowiadałem się tylko o jeździe koleją do Sobótki że przez Jaworzynę jest głupotą i niczym w najbliższej perspektywie nie uzasadnione . Dlaczego do mnie zwracasz sie w temacie Świdnicy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Nie popadajmy w kompleksy IP: 93.154.158.* 06.08.13, 20:25 Nie dyskutuj z trollem. History5 to jakiś słoik z podświdnickiej wioski, który przeniósł się do Wrocławia i leczy kompleksy w kwestii swojego pochodzenia. Wkręca innych w dyskusje, których ostatecznym celem jest obrażanie mieszkańców Świdnicy. Jeśli krytycy połączeń kolejowych do Świdnicy mają tylko tyle do powiedzenia, to znaczy, że jak najbardziej mają sens te połączenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Nie popadajmy w kompleksy IP: 93.154.181.* 06.08.13, 15:54 Akurat Świdnica jest chyba największym miastem w tej odległości od Wrocławia. Więc piszesz głupoty. Co nie zmienia faktu, że wywalanie pieniędzy na remont trasy przez Sobótkę jest głupotą w sytuacji, gdy ten sam albo i lepszy efekt można osiągnąć lepszą organizacją dotychczasowych połączeń. Nikomu włos z głowy nie spadnie, że musi się przesiąść z jednego pociągu do drugiego stojącego na tym samym peronie. Lepiej zainwestować w zwiększenie połączeń szynobusowych na innych liniach czy remont innych linii, np. do Lwówka Śląskiego - bardzo pięknej krajobrazowo, jednej z najpiękniejszych w Polsce, stanowiącej atrakcję samą w sobie, gdzie pociągi ślamazarą się 20 km/h, bo nie ma pieniędzy na remont. Odpowiedz Link Zgłoś
history5 Re: Nie popadajmy w kompleksy 06.08.13, 19:22 Gość portalu: Lord napisał(a): > Akurat Świdnica jest chyba największym miastem w tej odległości od Wrocławia. W > ięc piszesz głupoty. Co nie zmienia faktu, że wywalanie pieniędzy na remont tra > sy przez Sobótkę jest głupotą w sytuacji, gdy ten sam albo i lepszy efekt można > osiągnąć lepszą organizacją dotychczasowych połączeń. Nikomu włos z głowy nie > spadnie, że musi się przesiąść z jednego pociągu do drugiego stojącego na tym s > amym peronie. Lepiej zainwestować w zwiększenie połączeń szynobusowych na innyc > h liniach czy remont innych linii, np. do Lwówka Śląskiego - bardzo pięknej kra > jobrazowo, jednej z najpiękniejszych w Polsce, stanowiącej atrakcję samą w sobi > e, gdzie pociągi ślamazarą się 20 km/h, bo nie ma pieniędzy na remont. Jasne a Wałbrzych jest drugim miastem po Wrocławiu i co mają tam budować lotnisko i kosmodrom jak to to ktoś wyżej napisał, że zaraz Świdnica się obudzi i zażąda tego samego. Hallo Hallo tu ziemia Świdnica to tylko 60 tyś ludzi, brak ekonomiki brak turystyki, blisko dwóch największych miast Dolnego Śląska i kolej raczej nie jest tu potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Nie popadajmy w kompleksy IP: 93.154.158.* 06.08.13, 20:28 Gościu, nie męcz już. Weź lepiej zimny prysznic, upały zdecydowanie źle ci robią. Twojego hejtowania nikt tu nie bierze poważnie. Za trzy tygodnie koniec wakacji, więc lepiej zajmij się przygotowywaniem zeszytów do nowego roku szkolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dróżniczka Powtarzam IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.13, 21:24 Śmiech na sali czy Świdnica to jest wielkie miasto ? czy Świdnica to jest ważne miasto ? no sorry ale Świdnica jest jednym z mniejszych miast na Dolnym Śląsku blisko Wałbrzycha i Wrocławia, Świdnica jest mało znaczącym miastem na Dolnym Śląsku ani to turystyka ani to uzdrowisko, ani nie ma tam jakiś ważnych zakładów, jest tutaj łącznik drogowy do Wrocławia do Wałbrzycha też się dojedzie spokojnie i do Czech. Więc po cholerę jakieś pociągi i wydawanie kasy w błoto żeby zaspokoić kompleksy ludzi z pipidówki, sorry ale nie tędy droga. Dla kilku ludzi ze Świdnicy buduje się nowe torowiska, nowy dworzec a tysiące ludzi w Polsce jeździ w syfie z robakami po złych torowiskach, nie mówiąc o opóźnieniach godzinnych. Ze Świdnicy do Wrocławia i Wałbrzycha są drogi jeżdżą autobusy i busy, ludzie mają auta i nie cała mała Świdnica jeździ do Wrocławia czy Wałbrzycha. Więc nie ma potrzeby uruchamiania takiej trasy. Kiedyś budowano trasy i puszczano pociągi bo nie było aut i nie było autobusów i mniej było dróg dziś jest inaczej są busy, autobusy, ludzie mają auta a Świdnica nie jest wielka nie mieszka tam dużo ludzi, nie ma tam uzdrowisk ani turystyki i nie wszyscy ze Świdnicy mają potrzebę jazdy do Wrocławia. Nie popadajmy w paranoję i kompleksy, bo nie tędy droga, za chwilę się świdniczanie obudzą że chcą lotnisko i kosmodrom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Powtarzam IP: *.free.aero2.net.pl 06.08.13, 23:02 history5 vel Dróżniczka, nudzisz się? Myślisz, ze jak się nie zalogujesz, to już nikt cię nie pozna? Idź wyciskać pryszcze, gimbusie, bo dyskutować jak dorosły człowiek nie potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dróżniczka Re: Powtarzam IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.13, 23:32 Pisałam to już 100 wątków temu musisz się z tym pogodzić że mieszkasz na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Powtarzam IP: 84.39.167.* 06.08.13, 23:49 o co ci chodzi, cżłowieku? Co ci zrobiła świdnica że tyle czasu poświęcasz na plucie na nią ? jakiś uraz z dzieciństwa a może dziewczyna ze świdnicy cię rzuciła? nie dziwię się. osobisty psychiatra wyjechał na urlop? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze IP: 93.154.181.* 06.08.13, 15:49 bnch napisał: > Nie że się @Lordzie czepiam, ale Wałbrzych jest w drugim kierunku niż Wrocław. > Nie wiem, jak Ty to liczyłeś, ale nie ma szans, żeby z Wrocławia przez Wałbrzyc > h do Świdnicy było szybciej, niż przez Jaworzynę do Świdnicy. Coś nie zrozumiałeś, bo ja nie pisałem o jeździe do Świdnicy przez Wałbrzych, tylko o wykorzystaniu linii do Wałbrzycha. Odpowiedz Link Zgłoś
history5 Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze 06.08.13, 19:31 Gość portalu: Lord napisał(a): > bnch napisał: > > > Nie że się @Lordzie czepiam, ale Wałbrzych jest w drugim kierunku niż Wro > cław. > > Nie wiem, jak Ty to liczyłeś, ale nie ma szans, żeby z Wrocławia przez Wa > łbrzyc > > h do Świdnicy było szybciej, niż przez Jaworzynę do Świdnicy. > > Coś nie zrozumiałeś, bo ja nie pisałem o jeździe do Świdnicy przez Wałbrzych, t > ylko o wykorzystaniu linii do Wałbrzycha. Nikt nie będzie inwestował w nietrafione i nieopłacalne inwestycje i puszczał kolei z Wałbrzycha do Wrocławia przez Świdnicę, nawet Niemcom się to nie opłacało. Niemcy już w XVIII wieku stwierdzili że Świdnica jest nieopłacalnym miastem i nie należy w nią inwestować. Poza tym kolej likwiduje połączenia np. z Legnicy do Wrocławia czy Warszawy a ty chcesz żeby tworzyła kolej w małej wiosce. Trochę Cię poniosło z tym wszystkim, nie ma potrzeby aby takie połączenie było i funkcjonowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze IP: *.158.216.174.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.13, 20:14 A ja uważam że to tylko brak dobrej woli powoduje że nie można pociągiem odcinka Wrocław Wałbrzych nawet przez Świdnicę przejechać w 45 minut a po drodze w być w Sobótce po 20 minutach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze IP: 93.154.158.* 06.08.13, 20:31 Nie dyskutuj z trollem, gościu ma jakiś uraz do Świdnicy i celowo pisze bzdety. Trafił nam się jakiś lokalny troll z forów wałbrzyskich, zapewne przyciągnięty tematem artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze IP: 84.39.167.* 06.08.13, 23:50 To chyba ten co to ciągle zakłada nowe wątki o świdnicy. kasują mu konta to zakłada nowe. biedny, nieszczęśliwy troll ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TGV Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.13, 23:57 A co ludzie mają pisać że Świdnica to jest metropolia co ludzie mają stanąć w proteście i władze mają dać Świdnicy TGV może zrzutę zróbmy dla Świdnicy na TGV Zbudujmy też Świdnicy autostradę do nieba tylko pytanie po co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pendolino Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze IP: 78.30.117.* 07.08.13, 00:45 Po to, żebyś się pytał. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to po co się udzielasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proszę bardzo rzeczywistość IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.13, 00:12 Imbecylom z prowincji marzy się pociąg gdzie zamykają ważne połączenia np Kraków Warszawa a świdniczanom marzy się do Wrocławia Macie kilka likwidowanych połączeń więc przestańcie pisać bzdury o metropolii Świdnicy bo to żadna metropolia ani nic w tym stylu. 1. Kraków - Warszawa likwidacja połączeń wiadomosci.onet.pl/krakow/pkp-likwiduje-kolejne-polaczenia-na-trasie-krakow-warszawa/4hhfs 2. Bytom - Gliwice likwidacja połączeń www.dziennikzachodni.pl/artykul/908417,koleje-slaskie-likwidacja-polaczenia-bytomgliwice-odbylismy-ostatnia-podroz-zdjecia-wideo,id,t.html 3. Słupsk - 3 miasto likwidacja www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121114/POMORZE/121119786 4. Krynica - Nowy Sącz likwidacja www.sadeczanin.info/wiadomosci,5/krynica-nowy-sacz-likwiduja-polaczenia-nie-chca-doplacac,41192#.UeAnJlKaLKQ 5. Dolny Śląsk likwidacja www.gazetawroclawska.pl/artykul/93075,kolej-likwiduje-i-skraca-polaczenia,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bombel Re: rzeczywistość IP: *.182.43.214.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.08.13, 08:15 Kiedyś też zwalniano pielęgniarki ze szpitali i wysyłano je za granicę , to samo z lekarzami było . Tak tak.....takie oszołomy jak ty . A teraz nie ma kto się oopiekować chorymi , czekasz rok w kolejce do lekarza i obwiniasz wszystkich w koło tylko nie siebie za oszołomstwo. Tak samo jest z zamykaniem bezmyślnym linii kolejowych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pielegniarka Re: rzeczywistość IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.13, 11:44 Co ty bredzisz, Pielęgniarki nie chcą się uczyć bo 5 lat studiów to dużo, żeby później myć tyłki za pare groszy + jeszcze muszą zrobić dodatkowe kursy, za które muszą zapłacić, stąd problem z kadrą pielęgniarską. Nie porównuj pielęgniarek do tego tematu bo to całkiem inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proszę bardzo rzczywistość IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.13, 00:18 Takie ważne połączenia likwidują a świdniczanom marzy się do Wrocka www.se.pl/wydarzenia/kraj/kolej-likwiduje-24-pociagi-nie-pojada-ekspresy-z-w_140553.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pendolino Re: rzczywistość IP: 78.30.117.* 07.08.13, 00:46 Nikogo tu nie obchodzą twoje expressy do Nowego Sącza. Nb. jeszcze większa wiocha niż Świdnica. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie przez ... 07.08.13, 10:15 który z was to Kornel ? trolle... tego wątku nie da się czytać ! inne były czasy, inne potrzeby transportowe, inne pociągi i ich trasy ? z przemysłowego Wałbrzycha wywożono węgiel we wszystkie strony, nawet na barki w porcie Malczyce ! a handlowa, kupiecko - inteligencka, Świdnica dostała kontakt ze światem poprzez linię do Sobótki i Wrocławia ! nie wykluczając możliwości dojazdu " starą linią " przez Jaworzynę Śląska, oczywiście... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
history5 Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze 07.08.13, 12:03 greges58 napisał: > tego wątku nie da się czytać ! > inne były czasy, inne potrzeby transportowe, inne pociągi i ich trasy ? > z przemysłowego Wałbrzycha wywożono węgiel we wszystkie strony, nawet na barki > w porcie Malczyce ! > a handlowa, kupiecko - inteligencka, Świdnica dostała kontakt ze światem > poprzez linię do Sobótki i Wrocławia ! > nie wykluczając możliwości dojazdu " starą linią " przez Jaworzynę Śląska, o > czywiście... > > ;) Zgadza się, z Wałbrzycha trzeba było wywieź węgiel na wszystkie strony, czym mieli to zrobić, dlatego zbudowano kolej Wrocław - Wałbrzych. Świdnicę pominięto, bo nie było sensu tworzenia kolei, w mieście które nie było ekonomiczną potęgą. Kiedyś wszystko chodziło na węgiel, Świdnica bez Wałbrzycha by nie istniała. Wałbrzych to nie tylko węgiel, stamtąd wywożono porcelanę, węgiel, koks, wyroby hutnicze, i dużo innych wyrobów, bez których region sobie by nie poradził. Mało tego w okolicy były ważne uzdrowiska, trzeba było zapewnić transport kuracjuszom. Więc w XVIII wieku Świdnica nie nadawała się do niczego, całą spiralę rozwoju regionu napędzał Wałbrzych i jego złoża. Świdnica powinna się cieszyć że w ogóle wybudowano DK35 bo gdyby nie Wałbrzych to pewnie by nawet nie mieli DK35. Jeżeli była by taka linia opłacalna to w XVIII wieku by ją wybudowali przez Świdnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Koleją do Świdnicy. Przez Jaworzynę, nie prze IP: 93.154.149.* 07.08.13, 13:47 Nudny już jesteś, trollu. Zmień płytę a najlepiej forum. Albo pisz dalej, jak nie szkoda ci czasu. I tak nikt nie będzie z tobą dyskutował, a pośmiać się z frustrata robiącego z siebie debila jest całkiem przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezydent RP Żądamy w Świdnicy następujących rzeczy IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.13, 14:19 Ten Lord, to jak nie o lotnisko w Świebodzicach pipke drze, to o PKP w Świdnicy, on ma jakieś kompleksy, nick też ma odpowiedni do swoich kompleksów, załóż wątek o metro dla Świdnicy bo Wawa ma to i Świdnica musi mieć, o dostęp do morza też walcz albo do oceanu. Przecież Świdnica to takie wyjątkowe miasto, tacy ludzie tam ważni mieszkają. Taka metropolia na Dolnym Śląsku że musi mieć dostęp do morza i oceanu oraz metro, miedzynarodowy port lotniczy, lądowisko dla UFO, bo jak tutaj taka stolica świata a marsjanie gdzie będą przylatywać. Żądam też dla Świdnicy przeniesienia Hollywoodu i jeszcze macie wybudować stadion taki sam jak narodowy w Warszawie albo lepszy. Port morski też macie nam wybudować bo my chcemy mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Żądamy w Świdnicy następujących rzeczy IP: *.free.aero2.net.pl 07.08.13, 17:03 Ile jeszcze nicków wymyślisz, sfrustrowany popaprańcu? A kto ma tu kompleksy, widać właśnie po twoim nowym nicku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żądam My świdniczanie ważni ludzie żądamy IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.13, 14:36 My ważni świdniczanie najważniejsi na świecie, żądamy aby nam wybudowano: Koloseum Piramidę Wielki Mur Świdnicki Disney Land Chcemy aby przez nasze miasto płynęła Amazonka Porty lotnicze, morskie i dla UFO Chcemy Hollywoodu Aby kaszka manna z nieba padała Metro Parlament Europejski Siedziba NATO Świdnicką Statue Wolności Wieżę Eiffla Chcemy mieć Watykan w Świdnicy Akropol Gwiazdkę z nieba Macie się do tego ustosunkować bo My jesteśmy ważni, jesteśmy takim dużym miastem że aż jesteśmy w województwie na 8 miejscu, jak nam tego nie dacie to focha strzelimy na Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: My świdniczanie ważni ludzie żądamy IP: *.free.aero2.net.pl 07.08.13, 17:04 Widzę, że znowu poluzował ci się kaftan bezpieczeństwa i dosięgłeś rękami do klawiatury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: York Re: My świdniczanie ważni ludzie żądamy IP: *.play-internet.pl 16.08.13, 23:13 Nie zaczynajcie rozmowy z tym PSYCHOPATĄ z WAŁBRZYCHA. Zakłada liczne wątki, pisze idiota pod różnymi nickami na forach wałbrzyskich, świdnickich i dolnośląskich. To przypadek szczególny i beznadziejny. Bardzo łatwo rozpoznawalny po prymitywnym i jemu tylko właściwym języku. Istny wymarzony obiekt badań dla PSYCHIATRY "Jak OSZOŁOM zaistniał w sieci". Bredzi coś o Wałbrzychu, kopalniach, gazie... Prezentuje idiotyczne komentarze. Studium tego idioty to dobry temat pracy doktorskiej. Jest łatwy do namierzenia. Panie doktorze, czy znowu uciekł wam pacjent ze szpitala na Batorego...? Odpowiedz Link Zgłoś